Először van együtt az életmű — 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar

2023 április 23 3:06 du.37 hozzászólás

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919). Az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz életművének legjelentősebb műveit őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április 13-án nyílt meg a Szépművészeti Múzeumban, ahol július 16-ig lesz látható. Ezt követően a Csontváry művészetét átfogóan bemutató közös kiállítás augusztusban nyitja meg kapuit Pécsett, az idén ötvenéves Csontváry Múzeumban. A közös tárlatot itt szintén három hónapig láthatja a közönség. A negyvenöt művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészettörténet egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

A Szépművészeti Múzeumban utoljára hatvan évvel ezelőtt, 1963-ban volt kiállítás Csontváry műveiből, Pécsett pedig a Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel.

A Szépművészeti Múzeumban most megnyílt kiállításon a két intézmény anyagát néhány magángyűjteményben lévő festmény is gazdagítja. Az Áldozati kő Baalbekben, valamint a Naplemente a Nápolyi-öbölben című művekkel utoljára 1994-ben, a Magyar Nemzeti Galéria Csontváry- kiállításán találkozhatott a közönség. A negyvenöt művet – köztük a csaknem harminc négyzetméteres Baalbeeket és a többi óriásfestményt – felvonultató kiállítás teljes képet nyújt Csontváry fő témáiról, motívumairól és életéről, végigkíséri a művész másfél évtizedes festői pályáját.

A magyar festészet történetének talán legeredetibb és legkülönlegesebb mesterének életművét tudjuk most egyesítve bemutatni – emelete ki dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Erre ez a többszörösen is jubileumi év a legalkalmasabb. A mester 170 éve született, 60 éve volt itt, a Szépművészeti Múzeumban az első nagy bemutatkozása, mely robbanásszerűen terjesztette el kultuszát. Ötven éve nyílt meg a múzeuma Pécsett és a képek láttán majd még felfedezhetünk egy másik évfordulót is. Csontváry 1880-ban hallott egy égi szózatot: „festő leszel, nagyobb, mint Raffaello!” Húsz évet adott magának, hogy ez az idő eljöjjön. Tíz évig patikusként azzal foglalkozott, hogy megteremtse az anyagi biztonságát későbbi utazásaihoz, tanulásához.

Első olajfestményével, a 130 évvel ezelőtt készült, 1893-as Pillangókkal indul a kiállítás, mellette az „iskola előtti tanulmányokként” ismert madárképek aprólékos megfestése és eleven színessége a pályakezdő festő-patikus technikai jártasságát érzékeltetik. Már elmúlt negyvenéves, mikor elkezdett rendszeresen festeni, ám hamar utolérte a korát. Első művei objektív természettanulmányok, majd – ahogy fejlődött – sajátos, naiv expresszionista hangvételhez érkezett. Kortársai nem ismerték el művészetét. Kinevették és gúnyolták. Hagyatéka a művészszakértő véleménye alapján csaknem egy fuvaros kezébe került, és ha nincs egy fiatal, jó szemű építőművész, Gerlóczy Gedeon, vásznaiból ponyvát szabdalnak. Nagyon ritkán láthatók együtt ezek az óriásképek, mert a szállításuk roppant nehéz feladat.

A keretből nem bonthatók ki, feltekerve nem szállíthatók. Ez az első alkalom, hogy a pécsi múzeumban és a Nemzeti Galériában látható képek együtt tekinthetők meg. Most a Szépművészeti Múzeumban először sikerült kihasználni a lehetőséget, hogy ebben a hatalmas csarnokban a képei végre kellő teret és fényt kapjanak, mintha csak ide festette volna őket. Itt olyan új tartalmat nyernek a képek, mely maradandó élményt nyújt mindenkinek. Különleges világa nem sorolható be egyik vagy másik „mozgalomba” festői irányzatba sem, és ez a rendkívüli életmű most egy helyen várja látogatóit. Festményei végigvezetnek világkörüli útján. A Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben című képén egy kucsmás magyar paraszt, egy bosnyák férfi, egy kalapos európai nő és két tollas kalapot viselő férfi is felbukkan. Figurái szinte a mai nézőt is bevonják a kép mozgalmas világába.

Művészetről vallott nézeteinek az egyik legfontosabb gondolata az „élő természet” problémája. Önéletrajzából tudjuk, hogy gyermekkorát a természettel szoros közelségben élte és meg akarta érteni a természeti jelenségeket. Az élő természet más és más formában ugyan, de megtalálható valamennyi képén. A furcsán gyűrődő sziklaalakzatokban, a felhők szárnyas formáiban, a vízesések állatformákra emlékeztető víznyalábjaiban, a dombok, hegyoldalak mozaikszerűen összepréselt színfoltjaiban, a merészen rövidülő terekben, a szokatlanul görbült, de mégis új dimenziók felé utat nyitó személyes, egyéni perspektívában. A Magas-Tátra fiatal korától rabul ejtette. A grandiózus Nagy Tarpatak a Tátrában lenyűgöző látványa sok más festőt is megihletett, Csontvárynak ez a harmadik óriási panorámaképe. Elbűvölte az idő- és térbeli dimenziók nagysága: az ezeréves cédrusok, a kolosszális méretek, a hegyek, a vízesések. Mérhetetlen tudásvágy munkált benne: mindent látni, mindent érteni akart, ami elé tárult. Cédrusképei, szimbolikus erejük komplexitása, a nekik tulajdonított erős önvallomásos érték miatt is az életmű legfontosabb alkotásai. Az ő korában meglehetősen elterjedt nézet, az ezeréves cédrusokhoz kapcsolódó magyar őstörténeti hagyomány szerint a cédrusok nemcsak a helyi kultuszokban, hanem az ősmagyar mitológiában is kitüntetett szerepet játszottak. A Zarándoklás a cédrusokhoz izgalmasan ötvözi egy elképzelt rituálé szimbolikus telítettségű motívumait a századfordulón megújuló táncművészet új mozdulatformáival is. A kiállítás látogatói Csontváry egyik – számunkra teljesen ismeretlen – új arcával, a gondolataival is megismerkedhetnek. Szerinte „Minden embernek szüksége van szélesebb látókörre, hogy többet lásson (…) szélesebb látókörben új perspektívára bukkanunk, új távlatban új életet találunk.” Ő úgy látta: „E történelmi időkben a szónak nincs hatása, csak a pozitív tudásnak van alapja és a monumentális alkotásoknak van energiája.”

Jól felismerhető harmóniában áll ezekkel a gondolatokkal az 1908-ban készült Mária kútja Názáretben című képe. A festmény a nagy szentföldi képekhez hasonlóan színes és mozgalmas, de rajta már Csontváry alakja is feltűnik. A kútnál tolongó asszonyok között ő az egyetlen férfi, nem vizet visz a kútból, hanem maga tölt inni az állatoknak. A művész – szimbolikusan – éltető vízzel táplálja a világot. Az elmúlt évtizedekben számos monográfia és képértelmező tanulmány gazdagította ismereteinket a legendás festőről. Akár józan rációval, akár a Csontváry-kultusz táplálta szenvedéllyel közeledünk műveihez, mindig oda jutunk, hogy festészete páratlan jelenség a magyar művészet történetében. Ő a legeredetibb magyar festő. Zrínyi kirohanását is másként látta, mit a többiek! Művészete stílusoktól, iskoláktól független maradt, különös élettörténete, látomásos elhívatása, életművének csodával határos megmaradása – mind a személye körüli mítoszteremtésnek szolgált alapul. A századforduló gyermeke volt, akinek alkotásaiban sajátos módon egyesült a romantika univerzális individualizmusa a modernizmus kollektív eszményeket kereső útjaival.

37 hozzászólás

  • Köszönet a Professzor úrnak az ismét csodás ismertetöért!

  • A „naivak” közöl Csontváry és vámos Russeau a kedvenceim, sajnos csak az elsőt láttam(Pécsett) eredetiben! 🙁
    (Ja, és ismételten köszönöm a figyelem felkeltést, mert külömben ezt az újabb élményt valószínűleg kihagytam volna!)

  • De örülök ennek…
    Így a Világháború küszöbén…

  • Mind a „grandma Mozes” muveire emlekeztet!

    Kind of half abstract!

    Mint a kozmondas; ‘a muveszet mind utannozasok, csupan a muvesz kepessegeik ,sikereik es elismreseik kulomboznek’!

  • BENDEGUZ
    2023 április 24
    1:28 du.

    grizi a mimezis az teremtés és nem másolás, aesthetica-ból megint megbuktál

    mióta szokás egy tennessy államban lelőni azt a képviselőtársat aki bizonyos állásponttal vagy döntéssel nem ért egyet
    ez ugyanaz mint az egyik választott committée t alakit jan 6 -ról és kivizsgálja a kollégáit…
    hol van ebben a jog!

  • Geyza
    2023 április 24
    11:06 de.

    Javallom hogy kirándulj egyet Bahmutban, hátha nagyobb örömökben lesz részed
    de igyekezz, nehogy lekésd a világháborut, amire a hozzád hasonlók kéjes élvezettel úszitanak

  • Gabriel
    2023 április 25
    7:19 du.

    kérdés: mi az oka, hogy nem válaszolsz?

  • Gabriel
    2023 április 25
    7:19 du.

    Patkány voltál az is maradtál.
    Mondták itt nekem sokan, de nem hittem nekik.
    Úgyhogy most elnézést kérek tőlük.
    Nem hittem volna egy ilyen csúszómászó
    mint tekegyelmed ennyire megtéveszt.

  • BENDEGUZ
    2023 április 24
    1:28 du.

    grizi, ez nincs benne abban a sok agyalágyult seggségben amit te terjesztesz mint lepra
    https://www.youtube.com/watch?v=ysKFHmBYmww

    és ez most igaz!!!

  • aprilis 26 delutan 5:26—–te geyza——gabriel egy uri ember——te egy proli komcsi zabigyereke vagy es ezert iszol napi egy korso palinkat

  • tisztelt REVAY ur ——-biztos on is csodalkozik hogy egy kepzomuveszetrol szolo cikk utan is elszabadul a pokol———-hosszu boldog eletet kivanok onnek es csaladjanak es rokonainak

  • Ródeo11
    2023 április 26
    4:37 du.

    elvesztettem a senha-t és nem nyilik ki a szezám kapuja

  • Geyza

    A sok bla-bla, amit valamikor összeírtál a seregbeli allitólagos fegyverelleneségröl az mind hazugság volt
    Valójában egy gyilkolászásra kiéhezett vérszomjas fenevad vagy.
    Ne keseredj el, sajnos sok hozzád hasonlóval van a világ teli.
    Amikor békeidök tombolnak, akkor muszáj magatokat korlátozni, ezért vágyjátok a háborut, mert ott gyilkos ösztöneiteket szabadon kiélvezhetitek. (nincsenek korlátok)
    Ez már a jóval a haboru elött kiderült, amikor a határokon kivüli magyarokat halálosan fenyegetted.
    Amikor kilihegted magadból a pufalykás ösztönöket.
    Gyuri felismerte benned ezeket az aljas szándekokat.
    Ennyike

    Höbörögj kedvedre – de ahogy mondtam ajánlanám a bahmuti sáncárkokat

  • Különös úton került birtokomba egy zsebkönyv formátumú kékesszürke plüss-kötésű, igényesen művészi, grafikával gazdagon illusztrált Babits Mihály 21 vers című verseskötete, borítóján: Csontváry „M a r o k k ó i . t a n í t ó” című, biblikus ihletettségű ” szuggesztív portréjával”. 🙂

    E könyvet a szerencsétlen régi tulajdonosa, egy lomtalanításkor egy hatalmas gyűjtő konténerbe hajította. Nekem pedig volt szerencsém onnét kihalászni, melyet azóta is a Csontvár reprodukcióval kifelé, a zsúfolt könyvespolc sokatmondó és hangulat emelő műtárgyaként őrzök.

  • RODEO:

    Senki nem volt „lelove” a Tenessee orszag torvenyhozotestuleteben, az a te remalmod.

    De mint mar irtam ket kepviselot a torvenyhozo tanacs felfuggesztett ket-napra a Tanacs mukodesi torvenyei elleni magatratsaert.

    Valoban orulten viselkedtek es rikacsoltak. Figyelemztetesiket fogyelmenkivul hagytak.
    Ha te ugy viselkednel az utcan a rendor a Lipotmezzore vinne.

    ELEMER:
    Elobbi cikk eseten kerdezted a US elnokvalasztas modszeret.

    A USA, 50 tagorszagi lakossai 438 US kepviselo kerulet, egyben 438 elnokvalaszto keruletek is.
    Minden kerulet egyenloszamu lakossal, amely az evtizedenkenti nepszamlas alapjan tortenik minden tiz evben.

    Aki a kerulet tobseg szvazatait nyeri az nyeri a kerukletet.
    Ha a szavazta szmainak kulombsege 1%-os, akkor „gepi-ujjaszamolas”,ill. gep-altali ujjaszamolas tortenik, ha az 1/2%-os, akkor kezileg ismet szamolva a szavazatok.

    Az elnoki sikereert 270 kerultben szukseges nyernie a tobbseget.

    ROZOMISH ??????

    Ez nem „vedelem” hanem az elemistaknak valo adat!!!!

    Ha az bonyolult lenne szamodra, kattintsad azt a WWWW.weben, talahato es olvashato magyarul is !!!!!!

  • RODEO:

    A Congressus-nak joga barmit kivzsgalni, ugy mukodik a lakossag tobbseg-altali ELLENORZESe, hogy mas szervek nem cselekedhetnek a torveny ,sem a lakossag erdeke ellneben.

    De nem „egy” egyen hatarozata az ,hanem a tobbsegnek szukseges megszvazni. Rozomish???????

    Brobald mar felfogni azt, hatha sikerulne egyszer?

  • RODEIO

    vamos ver o que Deus permitirá mesmo…

    Hogy megengedik-e az istenek, hogy parlamenti felszólalások megjelenjenek

  • Succubus Lilith

    Az elozo lezart cikkhez:

    Gabriel 2023 április 25 7:14 de.

    ““Az aksikról (battery) felsorolt zagyvaságot ezek a “tudományosság” látszatával nyilván el tudják adni az elégedetlenkedöknek…””

    Az egeszben az a rohej, hogy valoban eleg sok kornyezetrombolassal jar eme akumlatorok eloallitasa, csak nem Magyarorszagon, hanem ahol a litiumot kibanyasszak. Aztan meg egyelore nem tudni, hogy amikor lezarjak az atomeromuveket, a szen, gaz, olaj pedig bunosebb, mint az aki nem hisz Jezusban, akkor honnan lesz aram a kocsikhoz, teherautokhoz, traktorokhoz, kombajnokhoz, es hidrogent csinalni a repulokhoz? Ez mar azert is izgalmas kerdes, mert ha nem lesz aram, akkor az aksigyarba valo befektetes esetleg kesobb majd nem fog olyan marha jo otletnek tunni. De pont ezzel nem torodnek a magyar elvtarsak. 😊

    ““tudod, mint ahogy a rákóczi-téri holgyek is “gyönyörszolgáltató munkás”-á változtak.””

    Nekem a szex-munkas kifejezes tetszik. Persze, ha annak idejen a megyei partitkarnak is munkaja volt, akkor minden ertheto.

    .
    Gabriel 2023 április 25 8:52 du.

    “Mintha ugy értettem volna, hogy Edmont-ban laksz
    Az elég közel van Yellowstone-hoz, nem?”

    Edmonton. A Leloszto’n kb 1100 kilometerre van innen. Ilyesmiken nem izgatom magam, mert Teremto atyank olyan ugyesen tervezte meg Foldunket, hogy teljesen mindegy a Fold melyik pontjan elsz, barhol elofordulhat valami szeduletes katasztrofa.
    A Lelosztonnal pedig mar regota ilyesztgetik az amerikai nepet, de akik ilyesztegnek ugyanugy nem tudjak mire lehet varni ott, mint ahogy en, es senki mas sem.

  • Gabriel
    2023 április 27
    9:41 du.

    amennyiben megvan az én címem akkor nyiss egy új címet magadnak bár lehet segítséget kérni a régi aktiválásához!!!
    és tudasd nekem vannak menekülő címeim és azokról tudok segítséget kérni… oldd má’ meg ( a rendszer is őrzi a senha-t automatikusan onnan ki tudod híni…)

  • Orsós Elemér

    Valahogy ezen a felületen vészesen fogy a levegö
    Lehet, hogy nem véletlenül?
    Néhányan beképzelik maguknak, hogy az egyre megveszekedetteb hangos kisebbség mérvadó az országban

    A világ-populációjának 90%-a nem kér a globalista/kommunista/fasiszta imperializmusból

    Odajutottunk, hogy mindegy mi van helyette, csak ez ne legyen
    Nemcsakhogy a világ nem kér az új Római-birodalomból, de már az egykori szörnyszülötte, a katolikus inkvizició sem.

    A globalista mainstream-média agyonhallgatja a FERENC PÁPA üzeneteit, ugyanugy ahogy egykor kvazi 100 évvel ezelött tette az AKKORI PÁPÁJÉVAL (az 1930-as években)
    Ugylátszik ezen média-felület is be kiván állni a sorba. Nézd csak végig a facebookos bejegyzéseket, ahol mást nem találsz mint az országot gyalázó, lealjasitó nemzetközi mainstream-média hadjáratát az ország szuverenitása ellen. A zorbánizmus ellenes megveszekedett kampány semmi más, mint a totalitárius diktatura magyarországi megvalósitására törekvök fékevesztett támadása a szerintük rebbelis magyarok ellen.

    Nyilván a páplátogatás most még inkább felherrgelte öket!
    Budapesten FERENC PÁPA a BÉKÉRÖL és a globalizmus ármányairól beszél!
    Rádasul bemegy a tömegbe minden „védelem” nélkül!
    Tudod milyen értékü üzenet ez?

    https://www.youtube.com/watch?v=GvUcmVPdmSE&ab_channel=M1-H%C3%ADrad%C3%B3

    ÉS HOGY A GLOBALISTÁK MAGYAR CSICSKÁSAI, AZ ORSZÁGOT GYÉKÉNYEN KIÁRUSITÓK IS KELLÖEN FOROGJANAK A SAJÁT LEVÜKBEN EGÉSZEN A MEGPUKKADÁSUKIG, – merthogy a magyar fiatalok tömegei nem állnak be a világot elpusztitani akarók táborába, – nézd ezt a bejátszást is!

    Persze ha Isten is ugy akarja

  • A pápa magyarországi látogatása most április 28-án kezdődött, és április 30-án fejeződött be. Az utolsó nap délelőttjén szentmisét tartott a Kossuth Lajos téren, aminek utolsó mondata (magyarul hangozva) megegyezett a Himnusz és az Alaptörvény első mondatával.

    Érdekes, ennek az eseménynek ezen a lapfelületen nincs hírértéke.

  • Gabriel
    2023 április 27
    9:41 du.

    mivel nem találod a kulcsot (Bartók Kékszakállú) itt van valami
    ami 1939 ből üzen: Jussy Björling szerintem segg részeg volt a legjobb sörtől de ez Il Trovatore ahogy a szerző megálmodta
    és én is

    https://www.youtube.com/watch?v=CTsnPz3I9UU

    bárkinek aki nem tudja elérni a Nagy Magyar Verdi Quartett Bács -i előadását ugyanerről ugyanebben az időben:
    Osváth Júlia, Basilides Mária Rősler Endre, Székely Mihály

    annak ez lehet valami

  • Rodeio

    egy picike rövidfilm a demokraciáról
    gondolom itt szinte senki sem hallott egy kis jelentéktelen eseményröl;

    januar 8-án A DEMOKRÁCIA VÉDELMÉBEN 1600 személyt vettek örizetbe BRAZILIA városban – békésen –
    Kküldtek 50 buszt, a policia federál (FBI brazileira) felájanlotta hogy elviszik a (békés)tüntetöket haza – olyanokat akik 40 napon át (éj-nappolon át bármifajta eröszakoskodás nélkül tartottak demonstrációt) – amit lehetöségét elvileg pont a demokrácia biztosít. Elvileg a „demokrácia” a szabad véléménynyilvánitás garanciája.
    A nagyobb részük azóta is tömeges fogságban van (vád és itélet nélkül)
    Elöször egy sportcsarnokba vitték öket – aztán börtönbe
    8-80 évesig; mint terroristákat!

    Erröl hol ir a mainstream-média, az ugynevezett „világsajtó”?

    Ja, hogy mi volt ezen a nevezetes napon?
    Milicias esquerdistas (baloldali terrorszervezetek) tagjai beöltöztek patrióta jelmezbe (nemzetiszinü ruhákba, zászlókba) és randaliztak egy jót a kongresszusban, elnöki palotában, legfelsöbb biróságon.

    A REUTER fotoriportere „csodálatos/szenzációs felvetelekkel” tárta a világ közvéleménye elé a A TERRORISTA eseményeket. A DEMOKRÁCIA MEGTÁMADÁSÁT BRAZILBAN, (nem irom hol történtek a közelmultban hasonló események)
    Csakhogy a biztonsági-kamerák felvették a háttérben az összes (szín-t) ahogy éppen beállitják a részleteket.
    Ahogy a „figurák”-at beállitották.
    Persze titkossá tették a bizztonsági-kamerák által rögzitett felvételeket, csak azok olyasmik, amik ki szoktak szivárogni ….

    Na jó, ha isten is ugy akarja ez a filmecske eljut a publikálásra
    ennyiböl Te megérted a történéseket.
    A vizsgálóbizottságot végül sikerült felállítani a kongresszusban – a világhös szakszervezeti vezetö (elnök/börtöntöltelék) és legfelsöbb bíró (PCC chefe – maffiavezér) minden mesterkedése, ármánykodása ellenére.

  • Gabriel
    2023 április 27
    9:41 du.

    ha valakinek valaha mondott valamit az „opera” mint műfaj
    éppen az első felvonás Luna áriája szól Basiola-val óriási!

    de van két etalonom itt
    Verdi: Aida 1951 Aida mexico city Callas MDM Taddei és Oralia dominguez aki akkora Amneris-t hozott létre mint kevesen (bár nem egy Giulietta Simionato fiatalon) Björling adja a sört olyan mint senki soha…
    és az etalon Trubadur CD-n ez is: Callas Di Stefano, Panerai és Barbieri persze Karajan és La Scala

    üdv… minden háborús bűnösre átkom és sújtson le rájuk Ortrúd átka a Lohengrin ből

  • Gabriel
    2023 április 27
    9:54 du.

    Valaki mással tévesztesz össze.
    Ami nem csoda mert a firkálásaidból
    világosan kitűnik hogy agyilag kissé szedált vagy
    Szteem azt sem tudod milyen hónap van most hehehe… : )))

  • jas abba
    2023 április 27
    8:09 du.

    Te vagy itt a helyi Rambó vagy miajófene..idióta : )

  • jas abba
    2023 április 27
    8:09 du.

    írod: „… Gabriel egy úri ember…etc…”

    Hát kérlek ez a te „úri” barátod itt egyszer kifejtette
    miképpen és hogyan tett utcára a vállalkozásából egy rakás embert, a semmiért..Valami megjegyzést tettek rá vagy valami hasonló apróságért.
    Nem „úri ember” ez hanem egy patkány. Olyan mint te pajtás..
    Vagy eztet má’ montam? Nem bay. Ismétlés a tudás annya.

  • Gabriel
    2023 április 27
    9:41 du.

    ez már mi? bel canto? Nilsson Björling Turandot, Erich Leinsdorf

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2023 április 29
    10:16 du.

    „ÉS HOGY A GLOBALISTÁK MAGYAR CSICSKÁSAI, AZ ORSZÁGOT GYÉKÉNYEN KIÁRUSITÓK IS KELLÖEN FOROGJANAK A SAJÁT LEVÜKBEN EGÉSZEN A MEGPUKKADÁSUKIG, – merthogy a magyar fiatalok tömegei nem állnak be a világot elpusztitani akarók táborába,”

    Erre felettébb büszke vagyok! 😀
    Mellesleg a fősodor „így a magyarok, úgy a magyarok” vagy az „illiberális Zorbán országa” kezdetű általánosítva lenéző bírálatait meg simán -alantas érdekből- számító eurosoviniszta vádnak vélem, tekintve, hogy Magyarország Európa etnikailag legkevertebb országa, ahol talán éppen a „színmagyar” a legkevesebb! 😀 (Nekem speciel kéjes kárörömöt okoz, hogy ezt a „barbár” népet sem a törökök, sem az osztrákok, sem a szovjetek és most meg a Marshall segéllyel agyoncivilizált euroatlantisták sem tudják saját -eddig vagy ezer éve gyakorlatban is bevált- egészséges életösztöneikről az ő elméleti, szerintük roppant korszerű izmusaikra átnevelni! 😀 Ezért még a vallás magyarországi újra eröltetését is elnézem! 😀 ))

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2023 április 28
    11:08 de.

    Nekem az elektori rendszer természetesen demokratikus, de az, hogy utána az elektorok bűntetlenül akárkire szavazhatnak a megszavazóiktól függetlenül, már egy „kicsi” büdös! 😀

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2023 április 29
    10:16 du.

    Az ukrán vezetés(nem a nép!) határozattan -még jó hogy nem durván- kikérte magának a pápa béke felhívását, a kibic atlanti csicska EU meg mélyen hallgat!

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2023 április 28
    11:08 de.

    A kedvedért utána néztem: valójában most már a legtöbb államban az elektorokat kötelezik a megválasztóikkal egyező szavazásra és ez szerintük eddig 99 %-ban teljesült is, node akkor mi szükség van az elektorok második -megerősítő- szavazatára is? Ezért szerintem mégiscsak bűzlik ott valami vagy csak belőlem kell kihajtani a kukacokat?

  • Succubus Lilith

    Gabriel 2023 április 29 10:16 du.

    “ Odajutottunk, hogy mindegy mi van helyette, csak ez ne legyen
    Nemcsakhogy a világ nem kér az új Római-birodalomból, de már az egykori szörnyszülötte, a katolikus inkvizició sem.”

    Nem tudom, hogy a Canossa-jaras elott kik valasztottak a Papat, es meg azt sem, hogy utana mikor valt a papasag hivatala az eppen akkor legerosebb europai kiraly kihelyezett gittegyleteve, de szinte biztos vagyok abban, hogy a masodik vilaghaboru ota Washintonban dontik el ki lesz a kovetkezo Papa. Mas szavakkal, Franky the „Commie” nekem nagyonis ugy tunik, hogy a globalistak embere.
    Csak van annyi esze, hogy tudja mit, mikor es hol mondjon.

    .
    Gabriel 2023 április 30 1:13 de.

    Az iras nem rossz, sok igazsag vagyon benne, de nehany dologban teved is. Pl. ez:

    Entendemos porque durante 60 anos os EUA gastaram tanto dinheiro fazendo guerras do outro lado do Mundo, pra barrar a tentativa da esquerda de dominar a humanidade?!

    Nem… ezek csak a szokasos mashol vivott haboruk voltak, es az ilyen haboruk eseteben teljesen mindegy az USA urainak, hogy milyen apropobol irtjak egymast az emberek. Csak irtsak, es vegyek a fegyvereket.

    .
    Gabriel 2023 április 30 6:02 du.

    Nem kell izgulni. Ok csak addig kellenek, amig ki lehet fosztani egy orszagot. Neha meg hallani is fogod toluk, hogy a csunya amerika miatt van mindez… mikozben ok aruljak ki nekik az orszagukat. Aztan egyszercsak majd elengedik a kezuket, aztan jon a nyaktilo.
    Mondjuk ez a Lula elvtars mar eleg oregnek tunik ahhoz, hogy megussza a kivegzest es bekes uton fogja magahoz szolitani ot az ordog koma.

  • Succubus Lilith

    Orsós Elemér 2023 május 2 3:26 du.

    „”Nekem az elektori rendszer természetesen demokratikus, de az, hogy utána az elektorok bűntetlenül akárkire szavazhatnak a megszavazóiktól függetlenül, már egy “kicsi” büdös! 😀””

    .
    Orsós Elemér 2023 május 2 4:27 du.

    „A kedvedért utána néztem: valójában most már a legtöbb államban az elektorokat kötelezik a megválasztóikkal egyező szavazásra és ez szerintük eddig 99 %-ban teljesült is, node akkor mi szükség van az elektorok második -megerősítő- szavazatára is? ”

    Hogy szukseg eseten a nemletezo hatterhatalom a neki megfelelot kuldje az Oralis Hivatalba cucliztatni es csicsikazni.
    Sokiag azt hittem, hogy csak ugy az 1890-es evektol kezdve teljesen mindegy kire szavaznak a fellelkesitett amerikaiak, a sok hulye akik azt hiszik, hogy ok demokraciasat jatszanak.
    De nem, Lincoln ota megy ez, csak Biden elott legalabb adtak a latszatra. Most mar egy darab meszko lehet elnok naluk.

  • ELEMER:

    Ketsegtelenul sok „kukacot” bizonyitottal magadban.

    De mond kerlek, mi buzlene abban hogy egy felhatalmazott egyen esku-alatt bizonyitania szukseges a valsztokeruleteben tortent valasztas valodi adatait???????

    S mivel 438 elnokvalasztokerulet letezik, 438 egyenek a sajat keruletuk veg-eredemnyeit bizonyijak hivatalosan esku alatt.

    Talan nem amodon megy meg a leg-kisebb falusi valsztasok esetebn Magyaroszagon is?

    De meg annak az egyennek is letezik valszto joga am, s a torveny nem kenyszeritheti ot a sajat szavazatat a sajat ohaja elleneben tennie!!!

    Na mi buzlik abban ??????

    Lenne jobb otleted egy 340 millios nemzetben , 50 orszagban az elnok valasztast vegrehajtani????

    S azt a Comngressus eleott hivatalossa tenni????

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2023 május 3
    12:30 du.

    „De meg annak az egyennek is letezik valszto joga am, s a torveny nem kenyszeritheti ot a sajat szavazatat a sajat ohaja elleneben tennie!!!”

    Ha most ezt az egyént az elektorra érted, akkor meg minek a sok feleslegesen alá betolt szavazó?

    Ha bizonyíthatóan szabályos a népszavazás, akkor az elektor tök felesleges, mert pénz és idő pocsékolás, ha meg szabálytalan akkor az azt hitelesítő elektor miért nem bűntethető? És még tovább fokozható a kukacoskodás! 😀