Semmelweis HELP

2023 június 24 12:14 du.8 hozzászólás

Minden szülő átélte már azt a pillanatot, amikor észrevette, hogy beteg a gyerek, de hirtelenjében nem tudta, mit is tegyen legelőbb? Ebben a helyzetben nyújt azonnali segítséget egy új telefonos applikáció, a „Semmelweis HELP”. Amint azt a neve is elárulja a Semmelweis Egyetem munkatársai készítették és az egész világon mindenki, aki magyarul tud, használhatja!

A hazai szinten egyedi Semmelweis HELP applikáció egy olyan ingyenesen elérhető – a lakosságnak szóló eszköz – amely a Semmelweis Egyetem orvosai által összeállított tudásbázison alapul, és több mint 220 gyermekbetegség tüneteit tartalmazza – mondta el az applikációt bemutató sajtótájékoztatón dr. Merkely Béla, az Egyetem rektora. Általánosan használható a 18 év alatti gyerekeknél. A siker kulcsa – emelte ki a rektor – hogy nálunk mindig dolgoztak és most is dolgoznak olyan emberek, akik nem érik be a napi teendőjük elvégzésével, mert ennél több van bennük. Hajtja őket a kíváncsiság, a tudásvágy, vagy a segíteni akarás és áldozatos munkájukat, az esetek zömében siker koronázza. Gondoljunk csak az anyák megmentőjére, Semmelweis Ignácra, az első orvosnőre, Hugonnai Vilmára, vagy akár egyetemünk egykori hallgatójára, Szent-Györgyi Albertre, a C-vitamin felfedezője, későbbi Nobel-díjas professzorra. Most egy mérföldkőhöz érkeztünk ebben a folyamatban, ugyanis ez az egyetem első applikációja, amely segítséget nyújt a szülőknek, nagyszülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (pl. égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek. Az applikáció nem helyettesíti az orvos beteg találkozást, hiszen nem tud vért venni, vagy röntgenfelvételt készíteni. De támogatja a szülői döntést, információkat ad a betegségekről és a szülők által észlelt tünetek helyes kezeléséről.

A Semmelweis Egyetem Kelet-Közép-Európa legjobb egyeteme és képes lépést tartani az orvostudományt is forradalmasító legújabb technológiákkal – emelte ki Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. Mi a Richterben egyetértünk az egyetem törekvéseivel és támogattuk az applikáció létrehozásának munkájában. Lényeges számunkra, hogy együttműködjünk az orvosokkal, mert a mi célunk is a betegek meggyógyítása. A fejlődés velejárója, hogy a betegek egyre tudatosabbak, tapasztaljuk, hogy szinte már kész megoldási javaslattal lépnek be az orvosukhoz. Ám a széles körben elérhető információk ellenőrzése egyre nehezebb. Szükség van olyan intézményre, amelyik a hírek és álhírek tengerében segíti az eligazodást. A Semmelweis Egyetem ezzel az applikációval pont ezt teszi! Köszönettel tartozunk ezért az applikáció kitalálóinak, fejlesztőink, minden munkatársnak.

A Semmelweis HELP egy ingyenes, tünetellenőrző alkalmazás – hívta fel rá a figyelmet az ötletgazda, Kovács Eszter. Az egyetem azért hozta létre, mert a három fő alaptevékenysége – az oktatás, gyógyítás, kutatás – mellett mindig fontos volt egy negyedik is, az egészségünkkel kapcsolatos információk átadása. Egyre inkább felértékelődik a biztos helyről szerzett tudás, hiszen már azt is tudjuk, hogy az Unió lakosságának mintegy fele on-line tájékozódik az egészségügyi problémáiról, Magyarországon ez a szám 70 %-ra tehető. Az applikáció célja, hogy megbízható döntéstámogatást nyújtson, de nem ad diagnózist! Enyhítheti a háziorvosok terheltségét, segíti, hogy ne azonnal a sürgőségi ellátásába rohanjanak a betegek, ugyanakkor a valóban kritikus állapotot mégis gyorsan felismerjék. A megfelelő helyről nyert, megbízható információ tehát életet is menthet! Az applikáció szinte fogja a kereső kezét és a kérdéseire adható válaszokkal rávezeti a helyes megoldásra. Lázcsillapításra például még pontos kezelési útmutatót is ad.

Az applikációt megvalósító csapat orvosszakmai vezetője. dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetője szerint a legfontosabb, hogy mennyire fogják azt használni? A betegségek ugyanis nagyon egyéniek lehetnek a különböző emberekben. Nem lesznek ugyanazok a tüneteink. Másként érzünk – például fájdalmat. Gyerekeknél még a szülői aggodalom is fokozza, torzítja a kifejezés módját. Amikor a szülő észleli, hogy baj van, az érzelmileg is terheli őt és az általa adott információ sem pontos. Az Osztályon tavaly 12 ezernél több betegünk volt. Egy részük időben érkezett, másik részük nem – főleg nekik szeretnénk ezzel az applikációval segíteni. Figyelni kellett a nyelvi kifejezés változékonyságára – gondoljunk csak arra, hány módon tudjuk kimondani a hasmenést?

Bármelyiket is írjuk be, az applikáció azonosítani fogja a hasmenést. Ha beírunk egy tünetet, fel fog kínálni lehetőségeket, amivel pontosítani lehet a jelenséget és csak utána ad tanácsot. Kérjük tehát a szülőket, hogy türelemmel használják ezt a rendszert, kövessék benne az általa jelzett utat. Ez eredményezheti, hogy később – bármilyen ellátó helyen – gyorsabban, hatékonyabban tudjon közbeavatkozni, gyógyítani az orvos! Jelenállapotában az applikációt nem tekintjük véglegesnek. A majdani tapasztalatok segítségével még finomítani szeretnénk rajta.
Az applikáció elérhető a https://help.semmelweis.hu oldalon

8 hozzászólás

 • ez valami világelső rendszer?
  óriási, kár, hogy Magyarországon nincs egészségügy, meg oktatás sem és ijen tudósok meg egészségügyi szakemberek sincsenek…

  ha a nincs ijen akkor mijen a van?

  most olvastam a vérző méhével kórházba rohanó korai terhes anya Tennessee ben ki lett rúgva a kórházból, mert az életmentő abortusz is tilos

 • Remlhetoen ez a wilagszerti „Web-med” es a „Mayo Clinic” masolatakent remel mukodni?!.;

  Az en gyermekkoromban az „Unnep” alatal kiadott „Orvos a Csaladban” szolgalt nindenki egeszsegi segitsegere.

  De ne feledd, a problemak eseteben semmi mas megoldas nem letezik mont menni az orvoshoz, vagy a leg-kolebbi korhazba.

  RODEO:
  Miert mindeg a felre-ertes-remnyet probalod itten, remelove hogy senki sem ertelmesebb nallad.

  A USA-ban a torveny alatal MINDENKI egeszsegi kezlese KOTELEZO, eltekintve barmitol is.
  Ismet orasian hazudtal!!!!
  Miert nem adtad az adatokat es hogy hol „olvastad” azt????

  S az „abordalas” az elso 15 hetben kerdorevonhatatlan barhol.
  S a „rape”, „incest” es a magzat hibai eseteben BARMIKOR elpusztithato.

  De NINCSEN SZUKSEG operacios abordalasra, barki, korlatlanul vasarolhatja, azt ertve ;”orvosi recept nelkul” az „abordalo pirulat”, s ara igen olcso. Onmagam kerestem fel a weben, s az $10-30 kozotti.

  Kerdezted mar anyukadat hogy teged miert nem abordalt el ?????
  Azt persze minden pro-magzat pusztito szamara kotelezo lehetne!

 • BENDEGUZ
  2023 június 26
  1:17 du.

  grizi
  kötelező, ha fizet?

  Magyarországon a magyar a használatos nyelv a Mayo clinic és a többi nem férhető hozzá, miért kell neked leköpködnöd valamit ami jó?
  a ti egészségügyetek fennállása óta vitatéma és megoldás sincs rá csak vita a vitáról … ha az igaz lenne amit írsz akkor nálatok lenne a legerősebb szocializmus a világon!
  versenyben vagy hüje a grézával, fej fej mellett a világ leghüjébbje nagyra becsült címért amit én alapítottam csak az ijeneknek mint akik moha van a fejiben

 • BrunszvikTeri

  `

  H E L P : E G É S Z S É G Ü G Y . ! ! !

  H E L P : T Á R S A D A L O M B I Z T O S Í T Á S . ! ! !

 • Köszi András ezt az információgazdag cikket, amire talán egyre nagyobb szükség is lesz a hazai egészségügy leépülése alatt.
  Sajnos már szinte csak a Te cikkeidet érdemes elolvasni a valaha sokkal jobb időket megélt KMH-n.
  A komment szekciót szemlátomást nagyon jól fizeti a NER! 🙁

 • Succubus Lilith

  BENDEGUZ 2023 június 26 1:17 du.

  „Kerdezted mar anyukadat hogy teged miert nem abordalt el ?????
  Azt persze minden pro-magzat pusztito szamara kotelezo lehetne!”

  Ejnye-bejnye…
  Kulonbenis felesleges drukkolnod ebben az ugyben, mert pont azok halnak ki ezaltal, akiket nem kedvelsz.

  Van egy ismerosom, aki nagyon nem kedveli az ugynevezett liberalisnak es egyeb demokratanak pozolo kommunistakat, es szeretne oket irtani, mire mondtam neki, hogy felesleges hozongeni, ezek tobbsege beoltatta magat, par ev mulva nem lesz a partjaiknak tomegbazisa. Na nem mintha az sokat segitene rajtunk, sot… de hat aki ongyilkos akar lenni ilyen vagy olyan modon, azt nem lehet visszatartani.

 • OK abordalok.
  Hitler fentartotta jogat abordalni barkit barmi eletkorban.

  Stalin istentek meg a „halal megold minden problemat, nincsen ember, nincsen problema” elve alapjan elt.

  Az a ti elveltek is ,hm???????.

 • Csak megjegyezném, hogy a Richter Gedeon NyRt – első magyar gyógyszergyár – névadója gyógyszerészként a magyar gyógyszerészet valóban a HELP nevezetű ismeretterjesztő applikáció ügyét is szolgálta 34, öt világrészree kiterjedő nagy és kiskereskedelmi bizományos gyógyszerraktárával, illetve két találmánya, 24 szabadalma által megalapozott világhíre.

  Sajnos a mélymagyar államrezon antiszemitizmusa nemcsak nem ismerte föl a „magyar nevet” öregbítő Richter zsenijét sőt, inkább kitiltotta a maga alapította gyárából, hogy majd 1944-ben ő is a Dunába-lőve végezhesse ugyanúgy, mint sok sorstársa a Szent Istvánról elnevezett pesti partszakaszán…