Nemzetközi diák egy híd alatt él Torontóban

2023 július 28 12:08 du.13 hozzászólás

A TikTok-on terjedtek el azok a videók, amelyeken nemzetközi diákok egy csoportja segít külföldi diáktársuknak, akit egy torontói híd alatt él. A Chirag Gondi által közzétett videósorozatban a csoport segít az ismeretlen diáknak szállást találni éjszakára a helyi Üdvhadsereg egyik menedékhelyén.

Gondi szerint a csoport a Scarborough-i Victoria Park közelében vette észre a diákot, és megálltak, hogy beszéljenek vele. A fiú azt mondta a csoportnak, hogy fel kell hívnia az indiai otthonát. „Azt mondtuk: ‘Gyere velünk, haza viszünk téged’, mire ő azt mondta, hogy nincs otthona” – írta Gondi, hozzátéve, hogy immár négy napja a híd alatt él.

A YouTube-ra feltöltött hosszabb videóban a csoport elviszi a diákot egy menedékhelyre, ahol a diák elmagyarázza a személyzet egyik tagjának, hogy a Conestoga College-ban tanul Kitchenerben. Csak egy kis táskányi holmit visz magával, köztük egy takarót és némi élelmet.

A csoport ezután megpróbálja megszervezni, hogy a diáknak 20 dollárt utaljanak, hogy legyen pénze az órákra való bejárásra. Miközben a csoport a menedékhely előterében megvitatja a helyzetet, két másik személyt lehet látni, akik a földön alszanak. „Most már biztonságban van. De a második fickó a földön (a) kék kapucnis pulóverben szintén dél-ázsiai volt” – írta Gondi, aki 2021-ben költözött Indiából Kanadába, és a torontói Niagara College-ban tanul üzleti tanulmányokat.

Nemzetközi diákok évente 15 000 és 30 000 dollár közötti összeggel számolhatnak a kanadai alapképzésre, és évi 10 000 és 25 000 dollár közötti összeggel a mesterképzésre. A tandíjak évente emelkedhetnek, és a diákoknak fel kell készülniük arra, hogy évről évre magasabb költségeket kell fizetniük. Ami a lakhatást, a közlekedést és egyéb személyes kiadásokat illeti, a nemzetközi hallgatóknak 15 000 dollárt kell betervezniük e költségek fedezésére. Nagyobb városokban, például Torontóban és Vancouverben esetleg ennél többet.

Az év elején Eric Weissman, a Saint John-i New Brunswick-i Egyetem adjunktusa a Global Newsnak elmondta, hogy a diákok Kanada-szerte egyre inkább az ideiglenes lakhatási megoldásokra támaszkodnak, beleértve a „kanapészörfözést” (couchsurfing) és az autóban alvást. Weissman kutatása szerint az egyetemeken a diákok négy-öt százaléka találja magát hajléktalannak.

„A diákok elkezdik a kurzusokat vagy a féléveket, majd elmennek, és két-három munkát vállalnak, és nem boldogulnak olyan jól, mint szerették volna. Ez mostanában nagyon gyakori” – mondta.

A kanadai külügy 2020-as jelentése szerint a Kanadában hosszú távon tanuló nemzetközi diákok száma 2017 és 2018 között 16,3 százalékkal nőtt, és az indiai diákok járultak hozzá a legnagyobb mértékben az általános növekedéshez. A nemzetközi hallgatók összlétszámában Ontarioban volt a legnagyobb ugrás. A szövetségi kormány tájékoztatása szerint a nemzetközi diákok évente több mint 22,3 milliárd dollárral járulnak hozzá a kanadai gazdasághoz.

„A nemzetközi diplomások olyan kulcsfontosságú tehetségek forrását is jelentik, amelyek segítik Kanada jövőbeli gazdasági növekedését és ellensúlyozzák az ország elöregedő demográfiai helyzetét” – jegyzi meg az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal 2023-as nyilatkozata.

A videók közzététele óta Gondi elmondta, hogy számos felajánlást kapott olyan emberektől, akik hajlandóak voltak segíteni a diáknak, mások pedig tanácsokat, sőt, még saját otthonukban való elhelyezést is felajánlottak.

„Tisztelet nektek, srácok, a kedvesség ilyen cselekedetéért” – áll az egyik kommentben. „A dél-ázsiaiak itt küzdenek a legtöbbet, és senki sem ismeri az otthoni valóságot. Tényleg fel kellene lépnünk, hogy segítsünk az embereknek, ha szükség van rá”.

National Post / Fordította: KMH

Ashwini Chaudhary(Monty) / „Hajléktalan Jézus” szobor Torontóban

13 hozzászólás

 • ők azok akik miután –akár ilyen módon is– befejezik a tanulmányaikat a cikk szavait aláhúzva: Kanada igazi értelmiségét adják akik nem foglalkoznak felesleges ideológiákkal hanem dolgoznak, megtalálják a munkát és nem ugranak félre amikor a munka letámaggya őket és mint már diplomások nem azt a csekélyke 24 milliárdot adják hozzá hanem ennek többszörösét, érdekes módon a bennszülötteket elnézve amint itt a környéken lévő számtalan college be mennek és jönnek kifelé, csak annyit szoktam magamban mondani látván, hogy én már nem érem meg amikor ezeknek kell majd a saját és az én ellátásomat kitermelni, ma volt a foxnews -on egy riport élőben két korai huszonévessel akik azt mondták hogy a statisztika igaz ők nem úgy hazafiak ahogy azok akarják, hogy legyenek akiket ők viszont nullánál kevesebbre értékelnek amíg a kongresszus és a szenátus a hullaházak előterében koporsóra várakozókkal van tele addig ezek a fiatalok kristálytisztán látják a valóságot és a politikusokat bohócnak tartják ugyanúgy mint ez a fiú{???} Indiából, és aki ilyen körülmények között is mindent vállalva önmagát építi és az országot, ha nem is pontosan a politikusok ideológiája szerint

  ebből a cikkből is jól látszik vérfrissítésre van szüxég, mert a „művészeteket” oktató college-ből kiáradó tömegnek nem lesz munkája és úgy járnak, mint hólivudi én a magam részéről AI-t egy agyficamnak tartom az ember önmagát fejlessze kiscsilliárd agysejtünk kihasználatlan és az egészséges életmóddal azokat rongybabákat be lehetne tenni az előszobaszekrény alsó fiókjába, ahová valók, az egyik ijen rongybaba aszongya a tv ben: mi majd megtervezzük a jobb jövőt, ha ott lehettem volna azonnal ékes magyarsággal keletpesti szlenggel megkérdeztem volna tőle: mivel kezded és mikor és kihúztam volna az elemet belőle

 • A tagadhatalan teny hogy eszak-amerikaban az azsiaiak a legsikeresebbek, ugy a fitalok tanulmanyaik idejen mint minden mas vonalaokoban dolgozok.

  Bizonyara az azsiai allapotokat kovetve megtanultak a minden lehetossget alkalmazni es szorgalmaik ugy mint sikereik tagadhatalan.

  Hozzadahatnam a Hispanikok tobbseget is.
  Reszben hozzajarul ,ahoz az hogy talan vallasaik befolyasolja oket es a csalad-osszetartasa is nagyszerepet jatszik abban,
  mert osszetartanak.

  Nem egyenileg, hanem csaladi osszetartasban elnek.Egysegben az ero!!!!
  Ami alapjan egy csalad kb. 10-15 fot kepez, olcsobb a lakas , megelhetes minden resze amodon.

  S jovedelmeiket is egy zsebbe teszik, ugy kepesek hamarosan uzletei-kezdemnyezeselre is.
  Mindenki segit mindenkit azon csaladban, azert hamarosan kepesek uzleti kezdemenyezesekre, vasarolni gaz-allomast, ital-uzletet, motelokat, stb.

  Az egyenileg probalkozok sokkal nagyobb kuzdelmekkel alnak szemben.
  Na de ki nem ismerne azert-el oket?????

 • A „nemzetkozi diakok” $22.3 billios” adomanyazasakkal jarulnak a Canadai kozgazdasag jovedelmehez. Tehat azoknak van penzuk es koltik is am, mint a diakok mindeg vilagszerte eltekintve nemzetisegUktol. A fiataloknak luk van a mARKUKBAN, AZERT A PENZuk rohamosan megy el. Azert rengeteg nemzetkozi uzleti kezdemnyezesek leteznek annak alapjan es sok sikerrel am. Ha VALAHA IS VOLTAK „DIAK” ES OSZINTE LENNEL AZT NEM TAGDNAD!

 • Khm… nemzetközi diák(ok)? Magyarul külföldi(ek)nek írnám, de helyette Kanadában otthonosabbnak tűnik számomra a nemzetközi szó használata. Ez a különbség a magyar nép és a „kanadai nép” történelmi múltjából fakad(hat).

  De túllépve egy itt lehetséges nemzetállami vitán, kíváncsiság hajtott pengeváltást olvasgatni. A párbajtőrözők nem ismeretlenek, egyikük Bartus László, a másikuk Bayer Zsolt. Csörtéjüket döntetlennek látom. Vagy inkább asszó? Vívásban nem vagyok jártas, párbajuk nem tekinthető befejezettnek, nem most kezdődött, és befejezése se látható. Anyázzák egymást, miközben többesszámot használnak. A nép nevében, a magyar nép nevében. Épp polgárháborút vizionálnak.

  Környezetemben nem ezt látom. A távolabbiban se, még ha sok tanár mondott is föl, és hagyta el hivatását. Egy őket érintő új törvény miatt.
  Most zajlott az egyetemi és főiskolai felvételi ponthatárok nyilvánosságra hozatala. Az eduline.hu (oktatásról szóló honlap) szerint:
  „A felvételi adatok alapján tavalyhoz képest figyelemre méltó növekedés tapasztalható mind az óvodapedagógus, mind a gyógypedagógus és a tanár-tanító szakokon. Az óvodapedagógus-képzésre jelentkezők száma 1440-ről 3270-re emelkedett, míg a gyógypedagógus pályát választóknál ez a szám 1641-ről 2696-re nőtt. A tanár-tanító szakok iránti érdeklődés is folyamatosan emelkedik, hiszen az elmúlt évhez képest 4409-ről 5843-ra nőtt a jelentkezők száma, a tanár-tanító képzési területen belül megtartva az osztatlan tanárképzésre jelentkezők tavalyi számát, jelentősen nőtt a mesterszakra jelentkezők aránya, 1953-ről 2453-ra. Ez az adat 41 százalékos növekedést jelent, ami azt mutatja, hogy egyre több fiatal érdeklődik a pedagógusi pálya iránt”

  Úgy tűnik, a polgárháború elmarad.

 • Orsós Elemér

  warrior
  2023 július 29
  2:34 de.

  „A távolabbiban se, még ha sok tanár mondott is föl, és hagyta el hivatását.”

  Ez egyáltalán nem biztos, lehet hogy csak más tanintézetbe -mondjuk hitük vagy meggyőződésüknek megfelelőbb, gonosz államiból szuperliberális magánba- váltottak, amit a PDSZ által üzemeltetett „számlálóval” ügyesen elfelejtenek korrigálni, ugyanis a versenyszférában vagy a mezőgazdaságban ez a növekmény munkaerő abszolute nem mutatható ki! A többi észrevételeddel maximálisan egyetértek és örvendek a tendenciának, mert legnagyobb lányom(biológusi, ökológusi és tanári diplomával) által is érdekelt vagyok hajlott korom ellenére! Naszóval: ha mégis igaz az a cca. 450 -szerintem egyáltalán nem egetverő csak tisztulást okozó- távozás, akkor én megkérdőjelezném a távozók lekötelezett politikai elkötelezettsége mellett a lelkiismeretes szakmai hivatástudatát is!

 • Orsós Elemér
  2023 július 29
  12:48 du.

  Elemér kapcsolj ki, és kapcsolj be egy 5 literes kancsó hűs tokajival és a kristály kupával és vágd hanyatt magad egy fotelban és hallgasd nézd eszt ez EURÓPA!!! minden más hazugság

 • Succubus Lilith

  https://www.youtube.com/watch?v=SC3e1eAk2KU

  Majdnem vicces: (Ezt a videó végén láthatod.) Ha ezt a nőt látod az országodban, akkor hamarosan polgárháború lesz nálatok.

 • Orsós Elemér

  Ródeo11
  2023 július 30
  5:47 du.

  Cecilke bármikor!

 • Orsós Elemér

  Succubus Lilith
  2023 július 31
  2:45 de.

  Sajnos nem tudom megnyitni, de így látatlanban Victoria nénire gyanakszom. (Először az EU Főnénire gondoltam, de őt rövid megfontolás után elvetettem, mert őnagysága csak egy magas polcra befogott, üzenet közvetítő kaméleonhalacska, saját újvilági túszokkal. Viszont igaz, hogy ő polgárháborút nem generál, de teljeskörű hanyatlást annál szivesebben.)

 • Diakok ma „hid-alatt” ?

  Nincsen dormatory ottan szamukra, ami kedvezmenyes koltseguek, sot a stipendiumokkal nem csak leszallitott aruak, hanem lehet teljesen ingyenes is.

  Unokam kikoltozott a dorm-bol es sajat lakasat berelte, persze az Alabama orszagban van, sdolgozik is heti harom napot, s sem anyjatol sem tollem nem fogad el arva vasat sem.

  S az a lehetoseg letezik barki szamara, persze hasonmlo egyeniseg es ambiciok melett.

  De az itteni nehany cikkek a Canadai „lakhatalansag” alanyan, talan sugarozza hogy O.V. helyett Canada lett a celpont?????

 • Orsós Elemér
  2023 augusztus 3
  5:40 de.
  Elemér
  már meg is érkezett és készülök a közel 5 órás kéjelgésre
  Mozart Cosi fan tutte Fiordiligi Cecila, Despinetta Agnes Baltsa,Dirabella Liliana Nikiteanu, Ferrando Roberto Sacca, Guglielmo Oliver Widmer, Don Alphonso Carlos Chausson
  Harnoncourt a zürichiekkel és ez DVD
  Mozart áriák jönnek és itt van vele Divos e Divas 2 CD-n Bartoli, Alagna, Netrebko, Flórez, Fleming, Kaufmann, Georghiu, Domingo, Caballe, Carreras, von Otter, Terfel
  és jön amiért az egészet összeraktam
  Bartoli az Összes Farinelli bravúrt előaggya szakállban bajuszban One God One Farinelli címen és mellékesen Karl Richterrel a teljes Máté Passió DVD-n

  https://www.youtube.com/watch?v=cpfRb93P8ec
  és ezt Bartoli felülmúlja

 • Orsós Elemér
  2023 augusztus 3
  5:40 de.
  Elemér

 • Orsós Elemér

  Succubus Lilith
  2023 július 31
  2:45 de.

  Sikerült megnyitnom,> elkezdek lottózni!