A Roma Holocaust – Emlékezés Szécsi Margittal

2023 augusztus 3 12:22 du.22 hozzászólás

Augusztus másodika a Roma Holocaust emléknapja. Az ő nyelvükön „porajmos”-nak, elnyeletésnek hívják. A cigány áldozatok közül sokat névtelenül nyeltek el a gázkamrák, legtöbbjüket nyilván sem tartották. Csak a tábori jelük. a fekete háromszög különböztette meg őket a többiektől. Külön gondot okoztak a náciknak: elvégre az indiai árják leszármazottai, nehéz volt ürügyet találni a kiirtásukra. Az egyik ideológus megoldotta a problémát: szerinte a romák az árják legalsó rétegéből jöttek, és vándorlásuk során szemita népekkel is keveredtek. Vagyis nem elég, hogy cigányok, még zsidófélék is. Irány tehát Németországból, de később tőlünk is Auschwitz, a külön roma barakkok.

Ahonnan már 1944 május 16-án (azóta ez a Roma Ellenállás napja) a gázkamrába akarták terelni őket, de ők -a táborban szokatlanul, az őröket is meglepve- nem hagyták magukat. Magukra zárták az ajtót, üvegcseréppel, husángokkal, az ágyból kiszerelt vasrudakkal védekeztek. Augusztusban aztán győzött a túlerő. Füstté vált az a 371 roma baba is, aki a táborokban született.
Emlékükre idézzük fel Szécsi Margitot, az egyik legnevesebb cigány költőnket, Nagy László feleségét. Gyönyörű nő: fekete Kleopátra frizura, hatalmas, sötét szemek, karcsú test, ahogy a kortársak jellemzik: királynői tartás. Az ő családjuk, budapestiek lévén -apja külvárosi asztalossegéd- megússza. Az irodalmárok azt mondják, Szécsi Margit a külvárosok költője, ahogy József Attila is. Egy másik költőnő, Tóth Erzsébet így jellemzi párosukat Nagy Lászlóval: „csibészhercegnő a költőkirály mellett.”

Legtöbb verse illik a gyásznaphoz. Tüdőbetegként, tüdővérzéssel gyakran szembenéz a halállal. De másként is. Egyszer a repülőtéren várja Szófiából hazatérő férjét, amikor bemondják: a gép lezuhant, túlélő nincs. Csak később tudja meg, hogy Nagy László lekéste a gépet.

Költészete javán ott az árnyék: „Bomlik minden,/ gyönyöröm elszáll,/ váram alól/ omlik a kőszál,/ a hegedű/ tengeren úszkál.”

Egy verse a betegségéről: „Erő és szépség elhagyott,/ fehér ágy elszív engem-/ én édesem, én édesem,/ ne hagyj meghalni engem,/ míg öt világrész illata/ csábít világgá mennem-/ űzd el a gyalog-madarat,/ ki elkaparna engem./… Mosdass, ölelj,/ ne félj, ne félj,/ mert el nem érnek engem,/ fekvén is fekszem szárnyakon:/ isten szállat föl engem.”
Különleges pár, csupa tehetség és szenvedély. Hasonlóan látják küldetésüket is: „Csak meg ne halj, csak meg ne haljak,/ csak el ne vássunk túl korán,/ arany sarkantyúk a világon,/ az isten vágtató lován.”

Társak voltak „a világ sarkantyúiként” is. Legendás szerelmük és szövetségük végig, már nem fiatalon is kitartott. Ajánlom nemcsak emlékezésül azokra, akiknek nem adatott meg, hogy végigéljék az életet. Azoknak is, akiknek megadatott. És idősen is meg akarják élni azt, amit Szécsi Margiték: „Hadd nézzem édes arcodat,/ a szigorút, a régi-drágát,/ az elviharzott ifjúság:/ a nagystílű angyal tanyáját,/ a cigány-élettől gyötört,/ a marakodástól árvát,/ hadd nézzem újból arcodat,/ a szigorút, a régi-drágát.”

Lendvai Ildikó

22 hozzászólás

  • Szep a megemlekezes, de meg az is a megkulomboztetes elso lepese.

    Szamomra Jefferson sorai a legmegnyerobb;

    „Tartsuk azt onbizonyitekul, hogy minden emberileny egyenloen teremtetett, s felhatalmazva teremtese altal elzalogosithatalan jogokkal, kozottuk ; az elet, szabadsag es boldogsaguk elnyeresenek uldozese….”

    Mi a Te boldogsagod?

    Masok megkulomboztetese, ulkdozese es pusztitasa?

    Sajnos, az emberiseg azt bizonyitotta meg az „Eden kertben” valo letukkel is.

    De ne feledd, egyetlen emberi faj letezik ezen a Foldon, csupan a leg-felszintiekben kulombozunk.
    De ha mindannyian teljesen egyenloen neznenk-ki , hat hogyan ismernenk fel egymast, de meg csaladtagjainkat is?

    Tehat adj halat a Teremtodnek azert is!

    S ismerd el a tagadhatalant!

    Ami az hogy az emberileny az egyettlen eloleny a Foldon amely mindent puszitit leteben, foldet/talajt, levegot, vizeket, minden elolenyeket, novenyeket, allatokat, s meg a sajat fajat is. Gyakran meg a sajat csaladtagjait is, sot meg sajat magzatat is.

    Egyetlen mas eloleny nem teszi azt!!!!!!

  • Mr.Adam;

    Maga munkalkodott a „History to the Past” adastok megorzesenek erdekeben.
    De hol talalhato, olvashato formaban mind azok a ‘megorzott adatok’, a mult bevalott es bizonyitott adatain?

    Elore is koszonom ertesiteset!

  • bevallom, egyáltalán nem akartam beleszólni, de… mégis
    a rasszizmus a világtörténelmen hatalmas véres lábnyomokkal tapos végig! nincsenek kezdetei és remélhetőleg nincs folytatása!?
    Agamemnon-Priamos, Jazón-Médea, Attila a hun {isten ostora na azt az istent lerángatnám onnan ahol éppen leledzik} Cristoforo Colombus {ugye ő olasz a lelkem} Magalhães, és a Római Birodalom a maga seggségeivel és a Pún háborúival??? mialatt az volt a mondás Rómában élj úgy ahogy ott látod hogy élnek a portugálok mondása ennek alapján: na terra onde vais ter faz como vires fazer! utóbbiak együtt éltek és nem –annyira– utálták őket… néger barátaim a volt portugál gyarmaton sörözgetés a pálmafák alatt közben mesélték tele pofával röhögve a luzitánok héjastól ették a banánt addig amíg meg nem látták, hogy a majmok meghámozzák de mindez rasszimus és sok minden más ideológia de legfőképpen kapzsiság az angolok indiai tevékenysége évszázadokon át olvasván a Dzsungel könyvét könnyekre fakadok milyen őszinte és mély!!! de a két világháború a Nagy Francia Forradalom is és a bölcs egyiptomi papok amikor {ezerféleképpen van leírva!!!} kipaterolták Mózest {mert az is van hogy Mózes sohasem létezett?} vagy annak megfelelőjét mint nemkívánatos személyt…
    és a Nagy Hatalmas Usa ahol mai napig vannak African American állampolgárok és vannak Asian American állampolgárok meg amit még el tudunk képzelni ez a kőkorszak és demokráciához meg emberséghez semmi köze

    és akkor a most kavargó hohol események ahol a hoholok törvényt hoztak… namire is?

    na itt abbahagyom ha megjelenik jó ha nem én elmondtam

    megjegyzésem a zsidó kérdést nem érintem csak annyit arról hogy sohasincs okozat ok nélkül!!! ez a Természet Törvénye.

  • kiegészítés:

    a karthagóiakra a rómaiak részéről a saját mondásuk nem volt érvényes!!!

  • Göllner András

    Köszönet ezért amegemlékezésért. Sose feledjük a gaztettett – a haza, a nép, a tiszta kerestény vér, a faji fölény védelmében elkövetett gyalázatot, az össznépi közömbösséget, nemtörődést, megalkuvást – amelynek köszönhetően úgy írtották ártatlan zsidó, roma, meleg testvéreink vérét a “civilizált” Európa közepén mint a patkányokét. A verset a mészárláshoz az Orbán kormány, a magyar nép-nemzeti gerinc kedvence, Wass Albert, szállította. Tessék meghallgatni. https://www.google.com/search?q=A+Patk%C3%A1ny+Wass+Albert+verse&rlz=1C1GCEB_enCA962CA968&oq=A+Patk%C3%A1ny+Wass+Albert+verse&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQIRigATIHCAIQIRigATIHCAMQIRigAdIBDjExOTA0MTk5NmowajE1qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:fea96eb2,vid:BkSX7l_sAKo

  • Kálmán Tamás

    Csak az emlékezés borzalmával lehet erre a megemlékező írásra reagálni !! Tetszett, hogy volt egy megemlékező, aki túlélő személyt is tudott az eseméynhez kapcsolni !!

  • Elérzékenyítően szép írás.Köszönöm!

  • Gollner ur;

    Igaza van, DE a rossz-iranyba predikal, mert az csupan az ellenkezo iranyba ,de ugyan azt serkenti,tehat semmit nem valtoztat, csupan a mult ismetlesit.

    Mikor kozolne egy cikket Eva M.Kor eleten, szenvedesin es mindazok utanni meggyozodesen?????

    (Eva, egy Erdelyi zsidokisleany volt. Egyenlo iker-yestverevel Mangale kivALAsztotta oket es 3 ezer tobb zsido ikertestvereket egy kegyetlen es megallasnelkulli kiserletre.

    Eva, szbadulasa utan mindenek-ellenere MEBOCSAJTASAT hirdettte, (a Torah alapjkan).
    Meg Eli Vizellel is vitaba szalt a Us Congressus rotandajaban egy hivatalos megemlekezesen.
    Mindenki mas aaldozatok soah nem voltak keepesek azt belatni es elfogadni.

    Na de a kerdesem;
    1., Jobb es erkolcsosebb az orokkevalo es sikertelen harag, atkozas, tovabbim gyulolkodes, ami csupan az egyen sajat letetrombolja,
    VAGY
    2., belatni hogy a megbocsajtas legalabb a volt aldozat lelkibekejet, nyugalamat nyujtja?

    Hiszen maskent csupan haragodban , szellemi-kuzdelmeid kozott halsz majd el.

  • GOLLNER ur;
    NEM a „vallasuk” hanem az emberi gyarlosag minden kegyetlensegek eredtenek az okozoja.

    De miert azt nem hajlando az emberilenyek zome felfogni es probalnak azt orvosolni?

    Mar nehanyszor javasoltam az olvasoknak a DEBARIM ( Mozes V.)
    30-ik reszet olvasni, ami mint az „utolso figyelemztetes”-kent volt nyujtva a Torahban.

    Mindenki a sajat panaszait, haragjait ,gyuloleteit es onmagasztalait hirdeti, de a megoldasra valo utasitasokat nem hajlando figyelembe venni.

    Hiszen az egesz emberiseg multjanak az adatai a tagadhatalan bizonyitek hogy nem letezik semifele mas megpoldasa az emberiseg gyarlosagait ,vetkeiktolvalo mas magatartasaik
    valtoztatasara.

    A sajat utaik csupan a pusztulasait biztositja.

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2023 augusztus 4
    1:08 du.

    „Na de a kerdesem;
    1., Jobb es erkolcsosebb az orokkevalo es sikertelen harag, atkozas, tovabbim gyulolkodes, ami csupan az egyen sajat letetrombolja,
    VAGY
    2., belatni hogy a megbocsajtas legalabb a volt aldozat lelkibekejet, nyugalamat nyujtja?”

    Kedves Bendeguz Barátom, olyan kibékíthetetlenné tett véleményeket boncolgatsz, amik azért azok, mert nincsenek kibeszélve, ugyanis egyes domináns ellenérdekeltek kibeszélhetetlenre dogmatizálják!

  • Succubus Lilith

    Latom, a „professzor urnak” irt kommentem kiverte a biztositekot. Az iyesmin mindig jokat kunczogok.
    Hat probaljuk meg ezt:

    .
    Ródeo11 2023 augusztus 3 2:40 du.

    „megjegyzésem a zsidó kérdést nem érintem csak annyit arról hogy sohasincs okozat ok nélkül!!!”

    Vegre elismered, akarcsak Oroszorszag eseteben a jelenleg zajlo haboru kapcsan, hogy Izraelnek is joga van akar meg megelozo csapasokra is, ha a biztonsagarol van szo.
    Mi tortent veled? Kijozanodtal veletlenul?

  • Succubus Lilith
    2023 augusztus 6
    1:59 du.

    a sober az nem egy jó állapot!
    ki is mondta? a Földön sok minden van ami csodálatos,
    de az embernél csodálatosabb nincs

    ezt a preemptiv megjegyzésedre Belgrád, Újvidék, Tripoli, Baghdad, Kabul nem akarom a többit sorolni, de Damascus
    az meg szvsz bérmunka és nagyon jól fizet AIPAC

  • Elemer;
    Wowww, probalatal valamit kifejezni, de sajnos a tulzott erolkodesied miatt semmit jelentett.

    Kerlek probald meg emberi modon es alapon legkozlebb, talan jutnank valamire ugy?!

  • Orsós Elemér

    Succubus Lilith
    2023 augusztus 6
    1:59 du.

    „Vegre elismered, akarcsak Oroszorszag eseteben a jelenleg zajlo haboru kapcsan, hogy Izraelnek is joga van akar meg megelozo csapasokra is, ha a biztonsagarol van szo.
    Mi tortent veled? Kijozanodtal veletlenul?”

    Na, azért ezt vedd figyelembe:
    „quod licet Iovi, non licet bovi!”
    (Mellesleg, ezidáig főleg nem a megidézettekre érvényesült -sőt- a hasonlatod, már ha csak az eddigi rájuk vonatkozó -jogosan körberöhögött- ENSZ határozatokat vizsgálgatjuk, ami persze az ominózus világszervezet szuverenitását IS minősíti, a másik ártatlan szűz leányzóról(EU-ról) meg aztán még csak ne is kuncogjunk!)

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2023 augusztus 7
    12:02 du.

    Rafináltabb vagy mint gondoltam!

  • Göllner András

    @ Orsos Elemér

    Én más kifejezést használtam volna a vesszőtlennel szemben.

  • Göllner András
    2023 augusztus 9
    6:29 du.

    Nem akartalak kellemetlen helyzetbe hozni azzal, hogy nagynéha véletlenül szűzlányos zavaromban úriember látszatát kelthetem! 😀
    (Megpróbálom a laptulajdonosnak beigért etikettet/píszít művészi magasságokba emelni, ami persze sokat ront a „szóból ért a magyar” című tanyasikocsisan karakán egyértelműségnek! 😀 )

  • ELEMER:
    Tiszteletremelto a „baratom” kijelentesed, ami elismert es koszontott.

    De egyszerubb lehetett volna kijelentened ,hogy az „1” vagy „2” ohajtanad es gyakoroplnad eletedben.

  • A ” nincs okozat oknelkul”i megjegyzesre;

    Az emberi gyarlosag, onzes es bekepzeltseg a leg-elso ok minden emberi kegyetlensegek indito okanak!!!!!

    Mi mas lehetne okozoja a gyilkossagoknak, rablasoknak, gazembersegeknek, onzo-hodito haboruknak, s minden ember-altali kegyetlensegeknek????

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2023 augusztus 7 10:36 de.

    Osszekevered a kecsegve ringo fecsket a recsegve fingo kecskevel?

    .
    Orsós Elemér 2023 augusztus 7 1:17 du.

    „” Na, azért ezt vedd figyelembe:
    „quod licet Iovi, non licet bovi!” „”

    Na ja, nem mindenki engedheti meg maganak, kell hozza egy kis izom is.

    „… ha csak az eddigi rájuk vonatkozó -jogosan körberöhögött- ENSZ határozatokat vizsgálgatjuk…”

    Nekem hatarozottan tetszettek ezek az ENSZ hatarozatok. Sokat tanultam beloluk, foleg, hogy az ENSZ alapokmanyat is elolvastam. Igazabol csak az alapokmany tudataban lehet hatalmasakat rohogni ezeken a hatarozatokon, amiknek semmi hasznuk, se foganatjuk es igazabol senkit sem erdekelnek.

    Annyi haszna azert van az ENSZ-nek, hogy tobb tizezernyi lusta disznonak ad jo fizetest a semmiert.

  • Succubus Lilith
    2023 augusztus 10
    3:42 du.

    Óh, Nagy Bűvész!

    „Osszekevered a kecsegve ringo fecsket a recsegve fingo kecskevel?”

    egy kis tudományos és tényszerű elemzést idetolnál arról. hogy a kecske is megnyalja a sót? persze nem bérmunkában, mert szereti;
    erre gondoltál?

  • OK rodeo, de mit velnel hogy a zsidosag mi tettekkel okozta volna a leg-szelszosegesebb ellenzekeket ami a milliok tomeg-gyilkossagaig jutott europaban a 30-as es 40-es evekben????