Nem kerek, de fontos évforduló

2023 augusztus 3 1:32 du.1 comment

Harmincnegyedik évfordulóról ritkán szoktak nagy nyilvánosság előtt megemlékezni. Most is csak azért tesszük, mert számunkra jelentősége van. Azt mutatja, hogy kitartással, szorgalommal, nem csekély szakértelemmel, Brazíliában is képes egy magyar tartós sikert elérni.

A zajos belvárostól távol, a tengerparthoz közel eső, elegáns Avenida das Américas-on, a Barra da Tijuca negyedben található HAVAS Creative Tours utazási iroda 1989-ben jött létre, Rio de Janeiróban. Tulajdonosa, Franciso Havas, bár Brazíliában, São Paolóban született, kitűnően beszél magyarul. Ez érthető, ha tekintetbe vesszük, hogy anyai nagyszülei 1922-ben érkeztek Brazíliába, hozták magukkal a kislányukat is. Francisco édesapja, Havas László – bátor ember lehetett – 1926-ban, 19 évesen, egyedül jött Dél-Amerikába! A történet további részét már könnyű kitalálni. Havas úr saját irodája megnyitása előtt az idegenforgalom több, különböző területén dolgozott, egyebek mellett például a Brazil Turisztikai Hivatalnál is. Most saját cégénél különleges érdeklődéssel figyeli a magyar turizmus helyzetének változásait, olyannyira, hogy hivatalos képviselete is van Magyarországon és jelenleg közel húsz magyar utazásszervező irodával áll közvetlen kapcsolatban. A brazíliai HAVAS Creative Tours DMC idén ünnepli megalakulásának 34. évfordulóját, ez idő alatt Brazília egyik vezető beutazatójává vált és Magyarországon is stabilan megvetette a lábát – hívta fel az eseményre lapunk figyelmét Sárdi Rezső, aki több, mint 15 éve képviseli az irodát a magyar és a kelet-európai piacon. Néhány kedvezőtlen év után a turizmus fellendülőben van. Brazília a következő hónapokra 40%-os forgalomnövekedéssel számol az előző évhez képest. Ez 1,8 millióval több ülőhelyet jelent a bejövő repülőgépeken. A számok még így is 18%-kal elmaradnak a 2019-es értékektől. A nemzetközi piac minden szegmense jelentős növekedést mutat a 2022-es évhez viszonyítva. Kiemelkedik az USA, onnan eddig már négyszázezerrel több foglalás történt. Sao Paulo, Rio de Janeiro és Brazília város légi utasforgalmának mutatói is jelentősen emelkedtek 2022-höz viszonyítva.  A forgalom növelése érdekében a város is sokat tesz. Rio de Janeiróval szemben, a Baia deGuanabara-öbölben egy kis sziget van: „Isla Fiscal” a vámsziget. Korábban a patkányok szigete volt a neve, ott működött a birodalom akkori fővárosának kikötőjét kiszolgáló Pénzügyőrség hivatala. Az épület – mely az egész szigetet elfoglalja – elkészítéséről és annak stílusáról a döntést II. Pedro császár hozta meg. Azt mondta: „A sziget kényes eset, méltó egy ragyogó ékszerhez.” Így egy részben gótikus, részben provencei stílusú palota mellett döntöttek, Adolfo del Vecchio mérnök tervezte. Az építkezés 1881. november 16-án kezdődött és az épületet 1889. április 27-én, a császár jelenlétében avatták fel. A természetesség látszatának megőrzése miatt a palotát kókuszpálmákkal ültették körbe.

Bár a palota valóban szép lett, a császárnak nem hozott szerencsét. Ez volt a színhelye II. Pedro brazil császár utolsó gálabáljának, őt a köztársaságiak az esemény után hat nappal megbuktatták. Az 1893. szeptember 6-án Rióban kitört haditengerészeti lázadás során a sziget a kormányhoz hű erők kezén maradt. A tüzérségi párbaj következtében a Palacio Ilha Fiscal épületében súlyos károk keletkeztek. Mivel a helyreállítási költségek tetemesek voltak, sokáig semmi nem történt, csak 1913-ban kezdtek néhány hivatali helységet működőképessé tenni. A haditengerészet 2006-ban vette gondjaiba a palotát, nemrég ismét nekiláttak és másfél év alatt felújították. Eredeti formájában július 8-tól fogadja a látogatókat, mint a város legújabb látnivalója. Ma vezetett túrákon tekinthető meg, amelyek Rióból, a Praça XV. de Novembro (November 15-e tér) melletti kikötőből indulnak.

1 Comment

  • A mondas, hogy ‘mindeg a nyikorgokerek kapja a zsirozast’.

    Tehat erdemes volt panaszkodnom, hogy talan a KMH ‘doglodoben lett volna’.
    Azota, ugy tunik a cikkek sorozatai jelennek meg naponta, meg ha mind az idegen utazasokon is, de megjelennek.