Új eljárással kezelik a zöldhályogot a Semmelweis Egyetemen

2023 augusztus 23 12:54 du.18 hozzászólás

 Magyarországon elsőként gyógyítják vágás nélkül, lézersebészeti eljárással a zöldhályogot a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. Az eljárást három éve alkalmazzák egy kutatási program keretében, és eddig 70 beteg látását sikerült megmenteni. Most bárki jelentkezhet az ingyenes, úgynevezett femtoszekundum lézeres glaukóma műtétre, aki elmúlt 40 éves, magyar állampolgár, enyhe látótér károsodása és diagnosztizált látóidegfő-kimélyülése van, de eddig nem kezelték műtéti úton a betegségét.

 A glaukóma (zöldhályog) fennállásakor a szemnyomás és a látóideg keringése közötti egyensúlybomlás okozza a látásfunkció csökkenését. A látáskárosodást és akár vakságot is okozó szembetegség a 60-70 év feletti lakosság mintegy 10-15 százalékát érinti világszerte. Mivel az életkor előrehaladtával nő az előfordulási gyakorisága, így ma már népbetegségnek számít – mondta el dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. Kétfajta glaukóma létezik, az úgynevezett primer, nyitott zugú glaukóma lassú lefolyású, fájdalommentes, alattomosan kezdődik, mivel a látótér széle kezd el beszűkülni, így a betegek nem feltétlenül veszik észre. Ezért fontos, hogy az 50-55 év feletti korosztály évente részt vegyen szemnyomás vizsgálaton. A szűrővizsgálattal ugyanis a betegség kizárható, és a megelőzésnek, illetve a kezelésnek nagy szerepe van a látás fenntartásában. Amikor már látásromlás jelentkezik, abban a fázisban a betegség visszafordíthatatlan – magyarázza a professzor.

A másik, zárt zugú fajtája glaukómás rohammal kezdődik. Ekkor nagyon megemelkedik a szemnyomás, ami erős fájdalmat, feszülést okoz a szemben, a halántéktájon pedig fejfájás jelentkezik. Az egyértelmű jelzőtünetek miatt ez jól azonosítható, ám amikor hányinger is társul a tünetekhez, akkor sokszor gyomor-bélrendszeri panaszra gyanakodnak, és nem kerül sor szemészeti vizsgálatra. A roham során 18-20 Hgmm helyett 60-80 Hgmm-re is megemelkedhet a szemnyomás. Ezt rögtön kezelni kell, ellenkező esetben tartós látáscsökkenés vagy vakság is lehet a következménye – figyelmeztet rá a professzor. A glaukóma kezelésére korábban csak pupillaszűkítő, illetve a csarnokvíz termelését csökkentő szemcseppek vagy egy rendkívül invazív, szemmegnyitó műtét (trabekulektómia) állt rendelkezésre, ami sok műtéti kockázattal járt. Most viszont a lézerkezelések kerültek előtérbe. A szemészet mindig úttörő szerepet játszott a lézerek alkalmazásában. Az első lézer használata több mint 60 éves múltra tekint vissza, azóta nincs olyan anatómiai egysége a szemnek, amelyet valamilyen lézerrel ne lehetne kezelni. A korábbi, argon lézerrel végezett műtétek esetén azonban csak átmenetileg, a beavatkozástól számított néhány évig csökkent a szemnyomás – idézte fel dr. Nagy Zoltán Zsolt.

 A legújabb kezelés, amiben Magyarországnak úttörő szerepe volt, az úgynevezett femtoszekundumos trabekulotómia, ami technikájában megegyezik a korábbi invazív műtéttel, azzal a fontos különbséggel, hogy a szem megnyitása nélkül végzik. Az eljárás legfőbb előnye, hogy speciális képalkotó eszközzel és rendkívül érzékeny kamerarendszerrel kívülről lehet azonosítani a szemen belül a beavatkozás pontos helyét. A kezeléssel tartósan, egyetlen műtéttel, 25-30 százalékkal csökkenthető a szemnyomás, hegesedés nélkül, hiszen lézer pontosságú mikrosebészeti eljárásról van szó. Célja, a szemnyomás csökkentésén túl, hogy a folyamatosan és tartósan használt szemcseppek elhagyhatóak legyenek, mivel az ezekben található tartósítószer hosszabb idő után a szemfelszínt károsítja, égő, csípő, szúró érzést és szemkönnyezést okoz. Dr. Nagy Zoltán Zsolt professzor szerint a klinikán folyó vizsgálatok sikeres befejezését követően – várhatóan mintegy két éven belül – a legtöbb nyitott zugú glaukómás beteg számára elérhető lesz a modern és szövődménymentes műtéti eljárás a Semmelweis Egyetemen.

Az érintetek beutaló nélkül jelentkezhetnek a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának járóbeteg szakrendelésén, (1085 Budapest, Mária u. 39.) Itt áttekintik a korábbi szemészeti leleteiket és elvégzik a szükséges vizsgálatokat. Ezek alapján kiderítik, hogy a beteg részt vehet-e a programban. Időpontot egyeztetni hétfőtől csütörtökig 10-13 óra között a +3620 825 8528 telefonszámon, illetve munkanapokon 14-16 óra között a +3630 200 9995 telefonszámon lehet

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

18 hozzászólás

  • örökké hálás vagyok az itteni házi szemorvosomnak akihez évente minimum egyszer látogatok és aki kellő vizsgálatok után beutalt a kórházba ahol egy csodakezű orvos a látóidegeimre került réteget lekaparta én láttam az egészet attól kezdődően hogy már néhány idegvég megtisztult, semmiféle fájdalommal nem járt és most ugyan hosszabb idővel mint az orvos számolta de jól látok immár mind a két szememmel a fejemre rakta a mikroszkópot és azon át nézte mit is csinál egy órás volt a műtét másfél órával utána már otthon voltam és másnap le is szedte a kötést

  • A.M.D.szembetegségre +-10 éve kapok avastin,lucentis,majd aielea injekciót 1,1 és fél havonta.Kérdésem,hogy van-e lehetőség károsodást kizárva megszüntetni a betegséget?

  • Succubus Lilith

    Vegre egy erdekes cikk, amit erdemes is vegigolvasni. Nekem ugyan (egyelore) nincs glaukomam, de van egy kedves ismerosom, akinek annal inkabb.
    Kar, hogy nem Magyarorszagon el. De majd megirja, hogy az o eseteben lehetne-e segiteni egyaltalan. Leforditottam neki a cikket, a veget kiveve.

  • gyuri10
    2023 augusztus 23
    2:43 du.

    Demég mennyire ekkomám !

    Minden délben végy
    be 1 evőkanál terpentint.
    Meglehet felfordulsz tőle,de
    legalább megszűnik a szemvizenyőd :))

  • gyuri10
    2023 augusztus 23
    2:43 du.

    There’s currently no treatment for early AMD, so your eye doctor will probably just keep track of how your eyes are doing with regular eye exams. Eating healthy, getting regular exercise, and quitting smoking can also help.

    azaz nincs rá kezelés! egyelőre! egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és tilos a dohányzás

  • Ródeo11
    2023 augusztus 23
    1:23 du.

    Jut is eszembe :
    Minek neked az a szemideg?
    A hegeda-műszert úgysem látod
    amikor az ádámcsutkédra szorítod
    és a vonyóval csunderolod a hurattyúkat !

  • Eloszor jott figyemelemembe hogy a „halyog”-nak lenne kulombozo szinezetei.

    S hogy a „halyog” nem a „CATARAC”, hanem a glaucoma lenne.

    Na de mindeg van valami ujabb a nap-alatt!

  • Geyza
    2023 augusztus 24
    3:57 du.

    tévedsz gugu! csemballózok és orgonálok és én is mint a profik kiteszem magam elé a partitúrát

    te hogy vagy ezzel?

  • Ródeo11
    2023 augusztus 25
    1:24 du.

    Ekkomám én lexarom hogy te mit tsinálsz.Felőlem
    játszhatsz akár szivolán* is, engemet kuvvául nem érdekel.

    *Szivola:
    „Hosszú hangszer, három darabból rakom össze.Itt tartom ebben a maddzaggal átkötött szivaros dobozban.Válaszolt légiós társa kérdésére gondolkodás nélkül Gorcsev Iván…”

    /Rejtő, nem szó szerint mert má rég olvastam

  • Geyza
    2023 augusztus 24
    3:53 du.
    Én is ajánlanék neked valamit:már a holnapi reggeli előtt,féldeci törköly pálinka helyett,egy nagy korsó sósavat.Nem apró kortyokban,hanem nagy slukkal egyszerre.Soha többé nem leszel részeg.

  • Ródeo11
    2023 augusztus 24
    3:53 du.
    Amit írsz,így igaz.A kezelő orvosom is hasonló véleményt mondott.Minden esetre köszönöm a jóindulatú hozzáállásodat.

  • Succubus Lilith

    Kedves Gyuri!

    Ahogy olvasom nincs ra jelenleg semmi. Az en ismerosomnek egy nagyobb adag resveratrol (minimum 600mg naponta) segit a glaucomajanak progressziojat lassitani es a fejfajasai is ritkabbak. Talan probald meg, hatha ebben is segit.
    Egy amerikai termeszetgyogyasznak van valami 4 v. 5 dologbol allo keverek a glaucomara, amiben resveratrol is van. De a resveratrol mennyisege abban a keverekben nagyon kicsi, ugyhogy szerintem kidobott penz.

    Alant viszont beszelnek lehetseges stem cell beultetesrol az AMD-t gyogyitando.

    https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/age-related-macular-degeneration

  • Succubus Lilith
    2023 augusztus 27
    7:14 du.
    Nagyon köszönöm a tudományos leírást.Nagy részét ismertem,de mindig van tanulni való.Mindig az utolsó,ami elvész,az a remény.

  • Macular gegeneration-t megfelelo vitamin adagolasssal javasoljak megelozni.
    De mint maga a neve is jelenti az teljes degeneration, az az elsorvadas.

    S a „resvretol” az a szollo ellenalasi vedelemben talalhato, sot az olcso borokban is. Mert a gragabbakat vedik draga permetezesekkel.
    De az a sziv-rohamok megeolzeset segiti, s alkalamzzak a cardiologusok.

  • A
    „halyog” ill. catarac, ill a szem lencsejenek csrelese, mert valoban az am, vagasnelkul vegzik amiota elmekezetem van.

    Ultar sound-al torik a szem-lencsejet, s egy kis vacum-csovel kiszippantva.
    S azt egy mesterseges plastic lencsevewl heleytesitik.

    Ma mar meg alatatast sem alaklmaznak, csupan csokkentve az erzest.
    Az egesz mutet alig 10 percesa, s kerul kb.8-10 ezer dollarba szamenkent, plusz a beultetett lencse minosege alapjan tobb par ezerbe, mert a biztositok a legolcsobbert fizetnek.

    De a legfontosabb belatni, hogy a catarc NEM egy betegseg, sot semmi mas mint a korraljaro allapot, mit a haj-oszulese es a rancok a borodon.

    A legfontosaBB EMLEKEZNI, HOGY a szemuveghasznalattol nem fpgsz tavozni az operacio altal!!!!

    Laser-robatic operaciok egyre gyakoribbak minden teren, s nem csak a szemetszetben.

  • Succubus Lilith

    Az elozo lezart cikkhez:

    Ródeo11 2023 augusztus 29 2:59 du.

    ” Early universe observations by the James Webb Space Telescope (JWST) cannot be explained by current cosmological models. …”

    Bunko stilusod nem erdemel komolyabb valaszt. Csupan annyit, hogy a vilag letezesere, es/vagy keletkezesere vonatkozo ateista elmeletek tobbek kozott azert olyan bugyutak, amilyenek, mert a lehetetlent probaljak megmagyarazni, no es azert is, mert mar az elejen eltevedtek az elvtarsaid a kodben.

  • Succubus Lilith
    2023 augusztus 31
    11:50 du.

    azaz minden tudós hülye csak succubus a trolibusz?

    a nyomdafestéket nem tűrő jelzőidet meg tartsd meg magadnak

  • Succubus Lilith

    Kedves Gyuri!

    Nem birom kivarni a sok bla-bla-t, a videoban de ez az illeto itt allitolag tudja a titkot a te problemadra is:

    https://getsightcarefast.net/video/?aff_id=26&subid2=7623_sessid20230902083316077&subid=6339

    Ha lejjeb mesz a video ala, ezt talalod:

    Astaxanthin Improves SC Potency via an Increase in the Proliferation of Neural Progenitor Cells https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3100832/

    The Influence of Astaxanthin on the Proliferation of Adipose-derived Mesenchymal SCs in Gelatin-Methacryloyl (GelMA) Hydrogels https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6696170/
    Changes in visual function following peroral astaxanthin
    https://www.researchgate.net/publication/292376472_Changes_in_visual_function_following_peroral_astaxanthin

    Carotenoids and antioxidants in age-related maculopathy italian study: multifocal electroretinogram modifications after 1 year https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17716735/

    Enhanced proliferation and differentiation of mesenchymal SCs by astaxanthin-encapsulated polymeric micelles https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31107886/

    Preserving Clear Vision https://www.lifeextension.com/magazine/2003/2/cover_vision
    N-acetyl-L-cysteine improves mesenchymal SC function in prolonged isolated thrombocytopenia post-allotransplant https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29392716/

    Study Demonstrates Essential Role of Zeaxanthin in Eye Health https://www.macular.org/study-demonstrates-essential-role-zeaxanthin-eye-health
    Increased Macular Pigment Optical Density and Visual Acuity following Consumption of a Buttermilk Drink Containing Lutein-Enriched Egg Yolks: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808677/

    The Photobiology of Lutein and Zeaxanthin in the Eye https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698938/
    Age-Related Eye Disease Studies (AREDS/AREDS2) https://www.nei.nih.govclinical-trials/age-related-eye-disease-studies-aredsareds2

    The Effect of Lutein on Eye and Extra-Eye Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164534/
    Assessment of Eyebright (Euphrasia Officinalis L.) Extract Activity in Relation to Human Corneal Cells Using In Vitro Tests https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4115993/

    Sticker shock: Why are glasses so expensive? https://www.cbsnews.com/news/sticker-shock-why-are-glasses-so-expensive-07-10-2012/

    Az Astaxanthin-rol hallottam mar evekkel ezelott, miszerint hasznal a szemnek. A termesztes tojas sargajarol…