Golda

2023 szeptember 9 10:37 de.50 hozzászólás

Egy válsághelyzet kezelése sokat mondhat egy emberről. Guy Nattiv izraeli filmrendező Golda Meirről szóló filmje Izrael első női miniszterelnökének élete mindössze három hetére koncentrál. A Jom Kippur-i háború szemszögéből Meirt a legkeményebb és a legsebezhetőbb pillanataiban is láthatjuk. Látjuk, amint telefonon keresztül kijelenti, hogy hajlandó „lemészárolni őket”, és itt az izraeliek által bekerített egyiptomi katonákról beszél, és azt is látjuk, hogy őszintén megviseli az emberi életek elvesztése. Helen Mirren, sminkben és protézisekben nem szűkölködve, meggyőzően játssza Golda Meirt – különösen a néhai izraeli vezető amerikai akcentusának elsajátításával, amelyet befolyásolt az a tény, hogy első éveit Ukrajnában és Fehéroroszországban töltötte, majd Wisconsinban nőtt fel, és kezdetben Palesztinában, később pedig az újonnan megalapított Izraelben élt.

Meir és a Jom Kipur-i háború történetét a kezdeti politikai és katonai hírszerzési kudarc, valamint az azt követő vizsgálat keretezi. Meir 1969-ben került hatalomra, egy balközép munkáspárti és egy baloldali koalíciós kormány élén. Nattiv filmje hatásosan mutatja be, hogyan érte Meirt, illetve a kezdetben meglehetősen szerencsétlen védelmi miniszterét, Moshe Dayant és a kabinet egészét váratlanul, amikor az Egyiptom és Szíria vezette arab országok koalíciója katonai támadást indított a zsidó vallási szentnapon, Jom Kippurkor, az engesztelés napján. A háború 1973. október 6-án kezdődött, és az izraeli fegyveres erők kezdetben nagy veszteségeket szenvedtek.

A film árnyaltan mutatja be a 19 napig tartó háború nemzetközi jelentőségét. A filmekben nem könnyű árnyalni a dolgokat, ezért Nattiv csapata elismerést érdemel. A világ két szuperhatalma a háttérből segítette a konfliktusban a maga oldalát, de tűzszünetet akartak. Az amerikaiak, a Nixon-kormányzat alatt és a filmben Henry Kissinger (Liev Schreiber alakítja) által képviselt amerikaiak célja az volt, hogy visszahúzzák Meirt attól, hogy támadóbb álláspontra helyezkedjen. Az amerikaiak és a szovjetek mindössze négy évvel korábban léptek be az enyhülés időszakába, és igyekeztek a nemzetközi hőmérsékletet a nukleáris korszakban lejjebb vinni. Az amerikaiak azon vágyát, hogy Izrael kompromisszumot kössön és elfogadja a tűzszünetet, a szaúdiak megbékítése és az Egyesült Államok szaúdi olajtól való függősége is motiválta. Ami pedig a belpolitikát illeti, a Nixon-kormányzatot meglehetősen lefoglalta a Watergate botrány.

Ebben a filmben valóban érezni az egyedüllétet. Először is ott van Izrael, mint ország, amelyet ellenséges szomszédai nem ismernek el, és amelyet „cionista entitásként” emlegetnek. Amerika természetesen szövetséges, de csak egy bizonyos pontig. Aztán ott van a vezetés szinte fojtogató magánya. A háború és Izrael jövőjének terhe Meir vállán nyugszik. Védelmi miniszterét úgy ábrázolják, mint aki szétesőben van. Azok a jelenetek, amelyekben a sötét, betonozott, földalatti folyosókon sétál, vagy a tetőre menekül levegőért, igazán érzékeltetik, hogy mennyire egyedül és terhelt volt akkoriban. És végül ott van a betegség okozta magány. Bár titokban tartották, Meir vérrákkal, limfómával küzdött, és a háború alatt sugárkezelésen esett át. A filmben látható, ahogyan minden egyes alkalommal, amikor sugárkezelést kap, egy kórház földalatti hullaházán keresztül sétál az épület egy lezárt területén.

A film Meir és Kissinger baráti, de feszült és nem teljesen bizalomteljes kapcsolatát mutatja be. Meir gyanakszik az Egyesült Államokra is – attól tart, hogy túlságosan is hajlandóak Izraelt a farkasok elé vetni, ha ez az érdekeiket szolgálja. A Meirt és Kissingert ábrázoló néhány jelenet igazán emberivé teszi a két karaktert. Kissinger a konfliktus idején Tel-Avivba utazik, és Meirrel az otthonában találkozik. Meir konyhájában ülnek, és a háborúról beszélgetnek, a nő pedig megkóstoltatja Kissingerrel a cselédje borscsát. Kissingernek nincs kedve enni, de miközben a mogorva cselédlány nézi, Meir meggyőzi az amerikai külügyminisztert, hogy nincs más választása, és muszáj ennie, hiszen a cselédlány holokauszt-túlélő. Kissinger engedelmeskedik, és mosolyt erőltet magára, miközben megkóstol néhány kanálnyit. A szobalány egy kicsit enyhül.

Van egy csodálatos jelenet is, amikor Meir kivesz egy házi süteményt a sütőből, és megkínálja vele a tábornokait és a kabinet tagjait, akik a nappalijában gyűlnek össze. Az egyik tábornok nem más, mint a fiatal Ariel Sharon – aki 30 évvel később Izrael miniszterelnöke lesz. Sharon háborús sólyom, és Meirt egyszerre lenyűgözi energiája és lendülete, de annak is tudatában van, hogy vissza kell fognia az embereket az ő hajlamával. A feszült találkozó alatt senki sem eszik Meir tortájából, de amikor mindenki más elhagyta a szobát, Sharon zsebre vág egy hatalmas szeletet belőle. Ez a film egyik olyan pillanata, amely mosolyt csal a néző arcára. A másik, amikor Meir az éjszaka közepén felhívja Kissingert, hogy először tájékoztassa az Izrael elleni támadásról. A telefonhívás a szokásos kis csevegéssel kezdődik – hogy vagy, Golda? Erre Meir valami olyasmit válaszol, hogy: „Ó, tudod, csak megint gondok vannak a szomszédokkal” – mintha már unta volna, hogy az emeleti lakásban lakók hajnali kettőkor a bútorokat vonszolják a padlón.

Egy pillanatban a film azt mutatja be, ahogy Meir körülveszi katonáit, akik izgatottan várják a miniszterelnök látogatását. Számos jelenetben a kabinetjével együtt látható, öltönyös férfiakkal körülvéve, akik mind magasabbak nála, de egyikük sem erősebb, és nem is határozottabb. A film egyik legemlékezetesebb sora az, amikor a kabinetjével való találkozás közben Tel Aviv felett megszólalnak a légiriadó szirénái. Azt mondja a férfiaknak: „Nos, nem fogok az asztal alá bújni, de ne hagyjátok, hogy megállítsalak benneteket.” Miközben sok jelenet mutatja meg az elszántságát és erejét, a betegségének állandó jelenléte is ott van. Rágyújt egy cigarettára a kórházi ágyon, közvetlenül a sugárterápia előtt. Csöndbe burkolózik, amikor a sugárkezelésre menet végigsétál a hullaházon, és látja, hogy az megtelik a háborúban elesett fiatal férfiak holttestével. Az egyik jelenetben a rákkezelés annyira kimerítette, hogy alig tud felkelni az ágyból. Szó szerint személyi titkára, Lou Kaddar (Camille Cottin alakítja) húzza fel, amikor a nemzethez kell szólnia. Aztán ott van a gyorsírója, akinek a fiát harcolni küldik, és végül megölik; látjuk, ahogy Meir empátiájának villanásai áttörnek a kemény külsőn. Látjuk, hogy vállalja a felelősséget Izrael kezdetben hibás és lassú reakciójáért, amely emberéleteket követelt, de látjuk a végső és átütő izraeli győzelem néhány gyümölcsét is.

Golda Meir nem volt szent, és ez a film nem nyújt összefoglalót az egész életéről és minden politikai nézetéről vagy nyilatkozatáról. De az érett felnőttek nem várják el a férfiaktól, hogy szentek legyenek, amikor politikai tisztséget töltenek be, és a politikában dolgozó nőkkel szemben sem kellene más mércét vagy magasabb elvárásokat támasztanunk. És különben is, sok szentté avatott szentnek volt rosszabb bűnlajstroma, mint sok politikusnak. Ez a film azonban egybefonja Golda Meir politikus és embert – egy hetvenes éveiben járó nőt, akinek egyszerre kellett szembenéznie akut nyilvános és személyes válságokkal.

50 hozzászólás

  • Göllner András

    Felkeltetted a kíváncsiságomat Chris. Goldát egészen más anyagból faragták mint a Gyuri bibijét. Golda az igazságosság, az esélyegyenlőség, a fenntartható közösségi jólét irányába terelte Ábrahám népét. A velejéig korrupt bibi, a saját bőrét féltve, a jobb-oldali vallásos fanatikusok, az eszement szektások által megtévesztett népét az ellenkező irányba tereli. Ő is mint az izlamista fundamintalisták másutt (Irán, Staudi Arábia, Sziria, stb), fütyülnek arra mit gondol mind erről az igazságszolgáltatás, mit gondolnak mind-azok a tömegek akik képesek átlépni a vallásos dogmatizmus, fanaticizmus, excluzivitás határait, és a szekularitás, az igazságosság és ajózan ész talaján óhajtanak járni. Mint Orbán, Trump. Putin, Xi, és a többi hamis próféta, a szakadék irányába vezetik megtévesztett népeiket és velük eggyütt az rgész emberiséget. Van alternatíva, de annak megvalósításához tisztánlátásra, bátorságra és gerincre van szükség. Sajnos ebből a három anyagból van ma – a mesterséges intelligencia bejáratánl – és nem csak ebben az alúljáróban hanem világszerte, a legnagyobb hiány.

  • Chris,
    Köszönet a korrekt,valósághű leírásodért.Mellékesen…Ott voltam a 101-es kilométernél(101 km Kairótól).Dádót ז”ל személyesen is ismertem.Ott voltam,amikor aláírta a fegyverszünetet,Abdul Gamal Gamaszival.Még-egyszer köszönet az 50.évforduló előtt 1 hónappal.

  • gyuri10
    2023 szeptember 9
    2:50 du.

    Ne tarts megint mesedélutánt Gyuri, nem voltál te sehol sem.
    Csak a szád nagy, a fantáziád meg még annál is nagyobb.

  • Göllner András
    2023 szeptember 9
    11:47 de.

    Épp most jelentette ki a Mosad volt főnöke hogy amit Izrael csinál az színtiszta apertheid. A fasisztoid Netenyau kormányzása alatt…

  • Göllner András

    @ Geyza

    Nemcsak a Mossad volt főnöke, vagy az izraeli légierő vezetői, az izraeli ifjúság jelentős része és a tüntető Izraeli tömegek százezrei is tudják azt amit a Gyuri10 nem tud. Nevezetesen azt, hogy milyen irányba tereli Ábrahám népét az a megtébolyodott, szektás, fundamentalista, jobboldali „hitközösség” (sic), amely nem hajlandó fegyverrel védeni a hazáját, úgy szaporodik mint a nyulak, és a Natenjahu féle, össze-vissza hantázó gengszterekkel karöltve, Orbán, Trump, Puttyin válveregetésével tolják Izraelt a szakadék felé.

  • gyér ismereteim alapján ez egy volt a kismillió levantei kavarodásnak adj király katonát

    {s pénzt, paripát, termőföldet, kikötőt, és a Holdat et cetera}!

    nem adok! akkor elveszem!
    meglehetősen unalmas, kitalálhatnának valami össznépi hurált hogy ki tud hosszabban békét csinálni és senki sem röhögné el magát?

  • Ez ugyan csak egy film, lehet minden tortenelmi esemenyt tuldramatizalni a nagyobb hatas elerese miatt, de az tevedes, hogy az izraeli felderites nem tudott arrol mire keszulnek a kornyezo arab orszagok politikusai.

    Ami az amerikai „habozast” illeti, az amerikai vezetes szandekosan akarta vereztetni a zsido hadsereget, mert nem tetszett nekik az izraeli politikusok pokhendi stilusa.

  • Göllner András 2023 szeptember 9 11:47 de.

    “Golda az igazságosság, az esélyegyenlőség, a fenntartható közösségi jólét irányába terelte Ábrahám népét. A velejéig korrupt bibi, a saját bőrét féltve, a jobb-oldali vallásos fanatikusok, az eszement szektások által megtévesztett népét az ellenkező irányba tereli.”

    Meghalok a rohogestol. Bandi kedves, hogy te miket tudsz!

    “Ő is mint az izlamista fundamintalisták…”

    Akikrol te azt gondolod, hogy iszlamista fundamentalistak vajmi keves kozuk van az iszlamhoz. Amit muvelnek politikai okokbol teszik, es nem a vallasuk miatt (ha egyaltalan erdekli is oket valamelyest az iszlam).

  • Geyza 2023 szeptember 9 4:43 du.

    “Épp most jelentette ki a Mosad volt főnöke hogy amit Izrael csinál az színtiszta apertheid. A fasisztoid Netenyau kormányzása alatt…”

    Haaaaaaaaaaat… akkor a Mosad volt fonoke is olyan ertelmes, mint te. Barki, aki Izraelt apartheid allamnak hivja egy olyan idiota, aki nem hajlando a tenyeket figyelembe venni.
    A „fasisztoid” Bibi meg aztan vegkepp izgalmas kis kijelentes.

    Miert nem puszikalod meg a Rodeot?

  • Göllner András 2023 szeptember 9 6:28 du.

    “Nemcsak a Mossad volt főnöke, vagy az izraeli légierő vezetői, az izraeli ifjúság jelentős része és a tüntető Izraeli tömegek százezrei is tudják azt amit a Gyuri10 nem tud.”

    Bandikam, az izraeli komcsik, es/vagy fizetett globalistak tuntikeznek Izraelben, mert nem tetszik nekik, hogy le akarjak torni az izraeli legfelsobb birosag korlatalan hatalmat – amely megalapulasa ota komcsikkal (globalistakkal) van megspekelve. Es ha igy is marad, akkor teljesen feleslegesek az izraeli valasztasok. Tudod, ott ahol allitolag duhong a demokracia.

    Erdekes, hogy nem az zavar, hogy az ateísta zsidonak alig van gyereke, hogy ha rajtuk mulna Izrael nehany generacio elmultaval arab orszag lenne, hanem az a bajod, hogy a vallasos zsidok vallalnak nagy csaladot.
    Ugye te is Izrael baratja vagy? 😊

  • Göllner András
    2023 szeptember 9
    6:28 du.
    Vitéz mindent tudó hakapeszik.

  • Göllner András
    2023 szeptember 9
    11:47 de.
    Nem kenyerem egy professzor kioktatása történelemből,annak ellenére,hogy már abban a korszakban is benne éltem a történelem
    forgatagában.Ma sem sokkal kevésbé.Google legyen a jó barátod!

  • Szeptember 15.-én van erev ros hásáná.Ez úton kívánok boldogabb Új évet a világ minden zsidójának.Az erev-rávnak nem.

  • Succubus Lilith
    2023 szeptember 10
    12:04 de.

    Succubus Lilith
    2023 szeptember 10
    12:07 de.

    Köszönöm a segítséget.A Te válaszod a tökéletes valóság. Goldával kapcsolatban ezek nem hallottak a „Fekete Panterokról”, de nem is kell felvilágosítani a sötétséget.

  • olvasgatom az itteni beszólásokat az az időszak a világtörténelem máig ható döntő pillanatainak kavargása a mai világ annak csúnya lecsapódása. én nem értek hozzá, mint már mondtam, viszont akik értenek hozzá -legalábbis azt mondják- azok adhatnának valami olyan megoldási javaslatot vagy ötletet,amiben nem folyna vér és izzadság meg a fegyverek helyett virágcsokrokat osztanának

    kár, pedig annyian értenek hozzá

  • Succubus Lilith
    2023 szeptember 10
    12:07 de.

    érdekes {majdnem azt mondtam izgalmas} amit írsz a globalizmusról, meg annak hatásairól, neokolonializmusról szót sem ejtesz, neonácikról sem és azt mindig elfelejted megemlíteni, hogy mióta az eszemet tudom {te azt mondod nekem olyanom nincs de attól még ugye?} Izrael mindig harcolt fegyverrel és ököllel az ellenségeivel és egszer sem hallottam, hogy megközelített volna bárkit ott a Levantén ahol Izrael csak egy a sok történelmileg is odavaló ország között, ahelyett, hogy virágcsokrokkal virágcsokrokkal a kezükben izraeli delegáció látogatna oda és véd és dacszövetséget meg gazdasági és kulturális együttműködést kezdeményeznének végülis már annyi ezer éve ugyanott vannak és a kultúrájuk is teljesen öszenőtt volna ha nem akarták volna állandóan nem békésnek lenni, tudom azt is most azt mondod hogy Izreal visszaütött és az jogos mert nem kósher… szóval errő miért nincs szó Golda háborús időkben volt héja és nem is hagyták abba mai napig sem, és most hogy van ukrajnai csetepaté a húzdmegereszdmeg gyermekjátékok hüje gyerekeknek Izrael valahogy lekerült a legelső helyről ahol a harcosokat mutogatják?

  • Succubus Lilith
    2023 szeptember 10
    12:02 de.

    Amit Te pökhendi stílusnak vélsz az lehet, hogy csak egy szókimondó, bátor kiállás volt az irányító, befolyásoló belepofázás ellen, amihez a jenkik -jó magyarsággal mondva- addig nem voltak hozzászokva. Balszerencséjükre ma már -a megvett vagy bíróságok elöl kimenekített EU és ideiglenesen megszállt vízfej kivételével- egyre többen mernek -felháborító szemtelenséggel- visszapofázni.

  • Orsós Elemér 2023 szeptember 11 6:36 de.

    Lehet valami abban, amit irsz. De az izraeliekre jellemzo a ramenosseg. Valahogy ugy, ahogy most Zelenszkij kartars kovetelozik.
    Persze ebben is van valami… ha ok akartak ott minel hamarabb haborut, akkor fizessenek is erte.

    Szereny erzesem az, hogy Izrael megalapitasaba is csak azert egyeztek bele, mert tudtak, hogy attol haborus tuzfeszek lesz a Kozel Kelet, es lehet boldognak, boldogtalannak eladni a szart sem ero oreg fegyvereiket.

  • Ródeo11 2023 szeptember 10 10:15 du.

    Van egy olyan gyanum, hogy kisse hianyosak a tortenelmi ismereteid.

    Izrael beket kotott Jordaniaval es Egyiptommal meg joval Trump elott. Trump segitsegevel Marokkoval is sikerult a beke, es ha nem tamad fel olyan sok halott meg az amerikai polgarhaboru idejebol es Trump marad az elnok ma mar Szaud Arabiaval is lenne bekeegyezmeny.

    Tudod, nehez beket kotni olyannal, aki nem hajlando arra. Lasd pl. Sziria esetet.

  • Göllner András

    @ Gyurka

    „Nem kenyerem egy professzor kioktatása történelemből”

    Nekem mondod, te szerencsétlen? Mióta ez az alúljáró kinyílt, mindenki tudja, hogy te lábvízkereskedéssel keresed a kenyered. Azzal, hogy most a szukabuszal egymás farvizét isszátok idelenn miközben csalánnal veritek, én nem nagyon büszkélkednék. Még a Golda is rátok borítané a bilit, egyem a szívét.

  • Hey GYURI; amint rem tudatosnak allitod magadat, lennel kedves es ertesitenel hogy hol talalnad a Rash ho Shana-t a Torahban????

    En csupan a Yom Terauh-t talaltam, de az csupan a Kiabalas napjat- jelenti, s csupan nemi rabbik velik hogy az csupan a Jubeli ev elotti jelzes.

    S hogyan lehetne Uj-sztendo a hetedik honapban????

    A Torah tisztan adja hogy az Egyptombolvalo kivonulas, szabadulas az idoszamitas kezdete!!!!

    De Babylonban az idojaras alapjan a ket-evszak kezdetet jelentette. S persze Tamuz volt a babylonia termeszet istene, aminek a jelekepe a „kereszt”.
    Igen kozeli lett a Romai vallas, hm????

  • Hey RODEO, ha hajlando lennel olvasni, javaslom a Torah-t.

    Nem kellene viragokat szeded es csokrokat osztogatni, csak elned a Teremtod nagyon egyszeru javaslatai-utasitasai szerint, s akkor nem lenne haboru, verontas, nyomor, kegyetlenseg, igazsagtalansag sot meg emberi egeszseg is jelentosen problemamnetesse valna legtobbek szamara. Persze akik azt hajlandok lennnek kovetni.

    A megoldas nagyon egyszeru!!!!

    A nagy kerdes hogyan nyerned meg minden embertarsaidat azszerint elni eletuket?
    Illetve feladni kegyetlensegeiket, onzosegeiket es mindenfele gazemebrsegeiket. Hmmmmm????????

  • Succubus Lilith
    2023 szeptember 12
    12:47 du.

    BENDEGUZ
    2023 szeptember 13
    1:44 du.

    Lillith a Levantén nincs béke, hogy ki mit kötött az ebben az esetben mellékes mindenki jobban járt volna ha kardigánt köt!

    Grizi én nagyon szeretem a virágokat és a tórah meg a hasonszőrű összeállítások {amikről általában kiderül, hogy visszafelé sem igazak} kimaradnak az életemből

    úgye ti ketten helyettem is elolvastátok, én egészségetekre

    én maradok Rejtő nél ő legalább pontosan leírta a mai száhel övezeti eseményeket „A láthatatlan légió” című nagydoktori dolgozatában, még a személyek is hajszál pontosan olyanok, pedig több, mint 80 évvel ezelőtt írta

  • BENDEGÚZ
    2023 szeptember 13
    1:32 du.
    A Ros Hásáná előestéje holnap este lesz és ha érdekel,ha nem: Nekünk ez NEMZETI ÜNNEPÜNK.Amikor Mi életben maradásunkért harcoltunk Te a Tórát tanulmányoztad?Ezért győztünk minden háborúnkban.Folytasd tovább,de ha lehet ne magyarul,mert abban gyenge vagy,mint a harmat!שנה טובה לכל עם ישראל.

  • Goállner András
    2023 szeptember 12
    5:53 du.
    tanarkan(ca)sajnállak(le).

  • gyuri10
    2023 szeptember 14
    7:36 de.
    BENDEGÚZ
    2023 szeptember 13
    1:32 du.
    A Ros Hásáná előestéje holnap este lesz és ha érdekel,ha nem: Nekünk ez NEMZETI ÜNNEPÜNK.Amikor Mi életben maradásunkért harcoltunk Te a Tórát tanulmányoztad?Ezért győztünk minden háborúnkban.Folytasd tovább,de ha lehet ne magyarul,mert abban gyenge vagy,mint a harmat!שנה טובה לכל עם ישראל.

  • BENDEGÚZ
    2023 szeptember 13
    1:32 du.
    A Ros Hásáná előestéje holnap este lesz és ha érdekel,ha nem: Nekünk ez NEMZETI ÜNNEPÜNK.Amikor Mi életben maradásunkért harcoltunk Te a Tórát tanulmányoztad?Ezért győztünk minden háborúnkban.Folytasd tovább,de ha lehet ne magyarul,mert abban gyenge vagy,mint a harmat!שנה טובה לכל עם ישראל.

  • BENDEGUZ
    2023 szeptember 15

    A Ros Hásáná előestéje ma este lesz és ha érdekel,ha nem: Nekünk ez NEMZETI ÜNNEPÜNK.Amikor Mi életben maradásunkért harcoltunk Te a Tórát tanulmányoztad?Ezért győztünk minden háborúnkban.Folytasd tovább,de ha lehet ne magyarul,mert abban gyenge vagy,mint a harmat! שנה טובה לכל עם ישראל.

  • Mar regen irtam es reagaltam a kulonbozo
    vitakra, a szemelyeskedo hangnem miatt.
    Ugy latom, tobben tettuk ezt.
    Megis, שנה טובה – Boldog ,bekes uj evet
    kivanok a zsido NEP fiainak es az emberisegnek.
    Bendeguz, unnepeld amikor akarod az uj evet,
    de ha erdekel, miert – valtatok kulon, tanulmanyozd a Holt- Tenger- i tekercseket,
    a vitat a Cadokitak es a Prusim kozott.
    Az utobbiak- a ZSIDO NEP, akar askenaz,vagy szefard, jojjon bar honnan.
    Bar nem ismerem elegge a Misnat vagy a Talmudot
    amit ti nem fogadtok el, de tudom, hogy a Tora
    szellemeben irtak, es a szetszort nepnek szuksege
    volt ra.
    Egyik udvozletemben irtam a Makabeusokrol,megkoszonted,mert nem nagyon ismerted.
    Mi buszkek vagyunk nepi forradalmainkra az
    okori hatalmak ellen Judeaban amikor oseink
    fuggetlensegukert harcoltak.
    Igy lett a Szentelyben levo Menora,amelyet
    Titusz diadaliven vittek a romai katonak,
    es a legyozott Judea foglyai( i.u. 70)-
    Izrael Allama, az os- uj orszag jelkepe
    ( i.u 1948).

  • Göllner András

    @ Gyuri10

    Mi ütött beléd mókuskám? Hányszor fogod még megismételni azt a kóser kis üzenetedet a Bendegrúznak? Hány öregágyast kellet az anyuci háta mögött bedobnod abban a mosókonyhában, hogy ennyire el szálj idelenn? És mind ehhez mit szólt a Cseh Tamás távoli rokona? Oltári jó vagy nálam, montam?

    Figyusz! Én a Bendegrúz helyében (aki különben nem siket csak vesszőtlen), alaposan megkefélném a te szép, nagy, sárga lapátfogaidat, ‘s csak ezután küldenélek ki a lavóroddal az uccára, a szukabusz elé (az utóbbi kipuffogóját én a te Bibis szájaddal nagy ívben kerülném). Ha további jó tanácsokkal szolgálhatlak az új esztendőben, bátran fordulj felém.

  • Göllner András
    2023 szeptember 15
    4:50 du.
    Alkalom szüli a majmot.Ha éppen szolgálni akarsz és elég erős a szívásod én nem ellenkeznék.Kár,hogy undorodok tőled.

  • Göllner András
    2023 szeptember 15
    4:50 du.

    Te zavart agyú,”bátran fordulj fel.”

  • Succubus Lilith

    gyuri10 2023 szeptember 16 9:56 de.

    En arra lennek kivancsi, hogy a pro ugyanilyen stilusban ‘tanitott’ az ‘egyetemen’ is, vagy ott meg rosszabbra sikerult venni a stilusat?

    Nem tudom te hogy vagy vele, de nekem meg azt is nehez elhinnem, hogy ez az ember csirke, vagy disznoszar pucolason kivul valaha is csinalt valami mast.

  • Ezt a Gyuri10 nevű kültelki szarrházzyt is ideje lenne már innen lapátra tenni.
    Nagyon penetráns.Vagyishogy bűzlik ))))))))))

  • Succubusch Lilit

    Amikor azt írod, hogy „komcsi globalisták”
    >a szezont kevered a fazonnal<.

    A globalizmust éppenséggel a tőkés gazdaság hozta magával.
    Ezt ITT már százszor tisztáztuk. A nagy (monopol) tőke imperialista alaptermészeténél* fogva multinacionális vállalatai révén terjeszkedve a Glőbusznak (innen a globalizmus) nemcsak minden szegletét hódítja meg, de eközben iparosításával újabb és újabb munkásmilliókat sorol át pl. a mezőgazdaságból a zsúfolt városi falanszterekbe.

    Tehát a "nemzeti" munkás átminősül munkanélküli tömeggé, minthogy pl. távol-keleti kollégája kvázi elveeeszi az ő munkáját. De ez mellékszál…

    Tehát aki azt híreszteli, hogy a munkásosztály (a baloldal) szánt szándékkal terjeszti a ""globalizmust"" az vagy hazudik, vagy nem veszi figyelembe a fenti képlet szükségszerűen törvényszerű lényegét, tekintve annak osztályteremtő, ill. szaporító folyamatát.

    Ergo, a baloldal globalizáló szerepe csak akkor köveetkezhet majd be, amikor a munkásmilliók rádöbbennek közös – multinacionális – érdek azonosságukra, azaz felismerik hogy érdek-képviseleteik, a szakszervezetek összefogásával helyi harcaikat globális szférákra terjesztik ki.

    A jelenlegi tőkés globalizmust a munkásszolidaritás váltja át baloldali globalizmussá.

  • *
    – A jelentősen alacsonyabb munkabérből még nagyobb profit kinyerése.

  • Succubus Lilith
    2023 szeptember 12
    12:42 du.

    Hát?! Én azért nem hasonlítanám össze Izrael dicséretes honféltő rámenősségét Zelenszki kartárs -nem hazafias hanem szolgalelkű megfelelősségből motivált- vakmerő követelőzéseivel mely az utolsó ukránig vagy saját mártíromságáig ki kell hogy tarson neki!
    (Szerinted mi lenne vele, ha a feltehetően félretájékoztatott, fanatizált és megfélemlített ukránok valami fatális véletlen folytán rájönnének, hogy már rég nem is saját földjeikért ontják drága vérüket soha vissza nem fzethető brutális mennyiségű hitelekből vásároltatott fegyverekkel?)

  • Succubus Lilith
    2023 szeptember 17
    5:58 du.

    Fennti írásá–izé–röfögésében az antiszemita Ázsia-mániás Rodeó -álnév alatt- boldogan falja Gyuriból az ürüléket, mert PONTOSAN tudja hogy Gyuri10 nem vérbeli zsidó.

    Valahogyan lopta vagy rabolta az olasz menekült táborban a papírt és identitást, hogy fel tudjon jutni az első hajóra ami elhagyja Európát. Valamit nagyon elkövethetett ’56-ban Magyarországon, ha ennyire sürgős volt neki a „télak” .

    (Mint tudjuk, akkoriban fiatalkorú csirkefogókból álló felfegyverzett bűnbandák terrorizálták a polgárokat.Később ezek kikiáltották magukat „szabadságharcosnak”. Gyuri10 is ezek közé tartozott, legalábbis megboldogult Figyelő kollegina nagyon felnézett rá azok miatt amiket neki összehazudozott a „tetteiről”. )

  • Geyza,
    találj ki valami olyan szöveget,amit nem Tőlem plagizálsz vagy próbálj olyankor fogalmazni,amikor pár percig nem vagy teljes delírum trémensben.Ez nem a Lehárblog.Itt még téged is megtűrnek.

  • Succubus Lilith
    2023 szeptember 17
    5:58 du.
    Erre már én is gondoltam,de nem írtam le,mert nem akartam a csirkéket vagy disznókat lealázni.

  • DonGolo 2023 szeptember 18 12:39 du.

    „” Amikor azt írod, hogy „komcsi globalisták”
    >a szezont kevered a fazonnal<. ""

    Amit irsz a "tokes" globalizmusrol nagyjabol igaz, csak hianyos. Mar tobbszor ajanlottam egy kivalo konyvet, a Wall Street and the Bolshevik Revolution cimmel. Megteszem megegyszer:
    https://www.voltairenet.org/IMG/pdf/Sutton_Wall_Street_and_the_bolshevik_revolution-5.pdf

    Emellett gondolkozz el azon, hogy mitol ilyen nagy kommunista manapsag az osszes amerikai, kanadai, nyugat-europai milliardos? Minel gazdagabb, annal komcsibb. (Remelem, ismered az jelenlegi amerikai helyzetet.)

  • Orsós Elemér 2023 szeptember 18 4:52 du.

    Csak a ramenosseget hasonlitottam, nem a konfliktusokat.

    Termeszetesen, ha Izrael valaha is elveszit egy haborut, az osszes zsidot belelovik a tengerbe, vagy jobb esetben hagyjak, hogy valahova elszokjenek. Ez az ukran neppel nem tortenne meg, ha a hatalomra segitett ukran nacik valahogy eltunnenek es lehetne egy bekeszerzodest letrehozni.
    Na es batran fel merem tetelezni, hogy a zsido tabornokok kozel sincsenek annyira korruptak, mint az ukranok, kulonben mar nem letezne Izrael.

    „(Szerinted mi lenne vele, ha a feltehetően félretájékoztatott, fanatizált és megfélemlített ukránok valami fatális véletlen folytán rájönnének, hogy már rég nem is saját földjeikért ontják drága vérüket soha vissza nem fzethető brutális mennyiségű hitelekből vásároltatott fegyverekkel?)”

    Meg tobb probalna meg lelepni. 🙂

  • Geyza 2023 szeptember 18 7:56 du.

    Sok erdekes elmeleted van a Gyurirol, de szerintem itt senkinek sincs oka hulyesegeket hazudozni sajat magarol.

    .
    gyuri10 2023 szeptember 19 8:38 de.

    Vicces. 🙂

  • Succubus Lilith

    DonGolo 2023 szeptember 18 12:39 du.

    Lefordittattam a DeepL forditoval egy reszt az ajanlott konyvbol. Hatha ez kedvet hoz:

    A Wall Street bolsevizálódása jól értesült körökben már 1919-ben ismert volt.
    Barron pénzügyi újságíró 1919-ben feljegyzett egy beszélgetést E. H. Doheny olajmágnással, és külön megnevezett három prominens pénzembert, William Boyce Thompsont, Thomas Lamontot és Charles R. Crane-t:

    „Az S.S. Aquitania fedélzetén, 1919. február 1., péntek este.

    Az estét Dohenyékkel töltöttem a lakosztályukban. Mr. Doheny azt mondta: Ha hiszel a demokráciában, nem hihetsz a szocializmusban. A szocializmus az a méreg, amely elpusztítja a demokráciát. A demokrácia mindenki számára lehetőséget jelent. Szocializmus kizárja azt a reményt, hogy az ember abbahagyhatja a (másoknak valo) munkát, és jobban járhat. A bolsevizmus a szocializmus igazi gyümölcse, és ha elolvassák az előttünk lévő érdekes tanúvallomást a szenátus bizottsága előtt január közepén, amelyen megjelentek mindezek a pacifisták és békepártiak, mint német szimpatizánsok, szocialisták, és bolsevikok, akkor látni fogja, hogy az Egyesült Államokban a főiskolai professzorok többsége szocializmust és bolsevizmust tanít, és hogy ötvenkét főiskola professzor volt az úgynevezett békebizottságokban 1914-ben. Eliot elnök a Harvardon a bolsevizmust tanítja. A legrosszabb bolsevisták az Egyesült Államokban nem csak az egyetemi professzorok, akik közül Wilson elnök az egyik, hanem a kapitalisták és a kapitalisták feleségei, és úgy tűnik, egyikük sem tudja, hogy mit csinál, miről beszél. William Boyce Thompson a bolsevizmust tanítja, és lehet, hogy meggyőzi Lamontot a J.P. Morgan & Company-tól. Vanderlip bolsevista, és Charles R. Crane is. Sok nő csatlakozik a mozgalomhoz, és ők sem, sem a férjeik nem tudják, hogy mi ez, vagy hogy hová vezet. Henry Ford egy másik és a legtöbb a száz történészből, akiket Wilson magával vitt külföldre abban az ostoba elképzelésben, hogy a történelem megtaníthatja az ifjúságot a fajok helyes elhatárolására, és a népek, nemzetek földrajzát. ”

    Idaig a konyvbol. Doheny ur valoszinu ugyanugy nem ertette ezt a jelenseget eleinte, ahogy eloszor en sem.

  • DonGplo
    Orsós E.

    Valóban!
    És nem véletlen az se, hogy az ideológiai agytrösztjeik nemcsak, hogy a globalizmust a baloldal „mechanizmusaként” beállítva közlik, másfelől viszont a munkásosztályt minden igyekezetükkel csökkenő számú, vagy már nem is létező rétegként próbálják eliminálni, eljelentékteleníteni. Hogy miért? Hát csak azért mert – bár tagadják – a munkásságban, mint egyre hatalmasabb, és multinacionális osztályban végsősoron ők is forradalmi potenciált látnak, amelyet milliárdos propaganda kampánygépezetekkel igyekeznek semlegesíteni, vagy helyi szinteken el is törölni. Legfontosabb ilyen reklámfogásaik eegyike részükről, hogy tagadják a pont általuk létrehozott és növesztett munkástömeg(ek) osztály-, és nemzetekfeletti („multinacionális”) jellegét…
    Békeidőben a tőkekivitelnek ez a gigászi hatalma a duális, a nemzetközi, együtt a globalista világ gazdassági gyökere, amelyben a munkásság a baloldal szerepe ma még ééphogy annyi, hogy van…

  • Kedves Isaeli;

    Orulok hogy irtal, mindeg ozinten , ertelmesen es reszrehajlansnelkulik soraid.

    Soraid a volasagot nyujtjak, de itten a vitakban a kulombseg hogy a Teremtonktol eredoket, vagy embertarsainktol eredoket vennenk hitunknek?!

    Sv abban csupan na Torah az egyedulli a Mindenhatotol, minden mas emberilenyek meglatasai es velemenmyei, celzatos onerdekeik.
    Tehat nem is emlithetok egynapon a Torah jelenteseivel es ertelmeivel.
    Na de mint a magyaros mondas; ‘kinek a papp, kinek a pappne’.

    Magam maradok a Torah melett, evtizedes ellenvisgalasaim tagadhatalanul bizopnyitja hogy az teljesen fuggetlen az emberi gyarlosagok, onzesek, erdekeitol.
    Na vajon momdhatnad azt az emberisegtol eredo elveken, allitasokon es barmi vallasi allitasokon es szabalyokon????

    Persze korlatozhatalan jogod, s barkinek is azt kovetni amit ohajt, de a kovetkezmenyek kulombsege ami elekerulhetelenek am!!!!

  • A GLOBALIZMUS gyuloloihez;

    Tehat nektek nem a nemzetkozi szabad es korlatlan kereskedelem es gazdasagi lehetosegek, hanem MI ??????

    S vajon gyulolitek a kinai Kommunista Part globalizmusat is ????

    Kozoltem a mult heten adatokat amely mutatta a Kinak bankok alatal felvasarol US 40, valalat jelentos memnnyisegu tulajdonjpogait, ha nem is 100%-ait.

    Persze az nem jelent meg.
    De gyulolnetek azt is???
    Vagyu csak valogatva gyulolkoztok????????

    S miert a Kinai dolgozok rem alacsonyberertvalo szorgalamikat?

    Vajon miert nem inkabb alaklmaznatok azon lehetosget ti is?
    VAGY TUL LUSTAK VAGYTOK MEG AZT SEM KOPVETNI?
    hISZEN IRIGYSEGREMELTOAN SIKEREWSKEDNEK AM AMODON, S VILAGHATALOMMA VALNAK MAJD SZORGALMAIK ALAPJAN.

    a LUSTA CSAK LUSTA ES ELMARADT MARAD!!!!!!!!!!

    A mar lezert ciikben valaszoltakra;

    Vajon mibol venne az illeto a penzteket a nemzetkozibefektetoktol visszavasarolni a befekteteseiket?

    S enemzetkozi befektetok minden befektetett fillereiket ottan hagyjak orokre, amibol az ottani lakosssag es munbkasssag jovedelemzzhet, persze nem az allam-kapitaliozmus eseteben!!!!!

    Persze a szabadkereskedelem alapjan barkiltal, barmikor meg-vasarolhato a szabad piacon.

    De hogyan lehetne az leheto a ti elveitek alapjan levo allami-monopol diktaturaban?

    De mindenek alapjait nem mvagytok haj;landok belatni, s azt hogy az allamkapitalizmustok elpusztitotta az egyen ambiciojat.
    Mert a munkasnak nem volt semmi erdeke a termelesaben, minden az allami-burokraciiaE VOLT. Semmi volt a dolgozoe!!!!!!!

  • Succubus Lilith
    2023 szeptember 17
    5:58 du.
    Már régen lemondtam róla,hogy az állandó delirium trémenszessel vitázzak,mivel a magam részéről teljesen alkohol ellenes vagyok. Amerikáról vajmi keveset tudok.Két dolgot viszont igen:1.A mai nagy demokráciában nincs tiltva a nácizmus és a horogkereszt valamint a sarló-kalapács azonos szinten van elfogadva.2.Ha a II. világháborúba Japán nem csinálta volna a pearl harbouri támadást, Amerika nem lépett volna be a háborúba.Ebből a konklúzió,hogy a japoknak köszönheti a világ,hogy még létezik(egyenlőre).

  • gyuri10
    2023 szeptember 19
    8:34 de.

    Nézd Gyuri.
    Nekem jó gyomrom van,
    de azért van amitől még én is undorodok.
    Például a te szövegeidtől.Úgyhogy nem valószínű
    hogy bármikor is felhasználnám a saját véleményem
    kifejezésére a te vérmocskos gondolat-bröfftyentéseidet.

  • SchumackerLady
    és Succubus L.

    Ugyanebbe a fals információ-tömegbe, ill. kortárs történelemhamisításba tartozik, méghozzá szorosan a néptömegek k ö z é p o s z t á l y b a és/vagy felső-középosztályba, valamint f e l s ő – o s z t á l y b a . olvasztása kihagyva közülük a munkásosztálynak (a dolgozóknak) még a létezését is, miközben a G D P -t . ő k . állítják elő.

    Megtehetik, hisz 300 éve övék a profit s vele a hatalom is… Míközben a tőkekivitel „jóvoltából”a . l á t s z a t . a . n e m z e t i , azaz . b e l f ö l d i, saját munkásság . c s ö k k e n é s é t . m u t a t j a. – Így persze könnyű…