A vörös különböző árnyalatai — A szocialista pluralizmus újrafelfedezése

2023 október 15 8:39 de.72 hozzászólás

2023. október 26 és 38 között különleges konferenciára kerül sor élőben Montreában, illetve a Zoom-on is közvetítve. Több tucat író, akadémikus és tudós vizsgálja az európai szocializmus és kommunizmus sokféle árnyalatait és nehéz kérdéseket tesznek fel. Köztük lesz lapunk szerzője Dr. Göllner András, aki a „Kommunizmus 1945 után” című panel elnöke. A konferencia főszervezője Marie-Josée Lavallée montreáli történész. A többnapos programon akár személyesen, illetve online is részt lehet venni díjmentesen. További információ itt található, illetve az alábbiakban magyarul:

A szocializmus és a kommunizmus olyan radikális demokratikus projektek voltak, amelyek átfogó megoldást kívántak nyújtani az ipari és pénzügyi kapitalizmus 19. századi gyors fejlődése és a tömegtársadalom kialakulása által okozott gazdasági, politikai és társadalmi problémákra. Ezek a projektek az egyetemes egyenlőséget, szabadságot és társadalmi igazságosságot szorgalmazó közjó vízióját terjesztették elő, amelynek virágzása a kapitalizmus megdöntése és a kollektív tulajdon, valamint a népi önkormányzat és önigazgatás megteremtése által megvalósuló forradalom eredménye lenne. Ma azonban a szocializmust és a kommunizmust mint bukott ideológiákat elvetik, és azokra a paradigmatikus formákra redukálják, amelyeket a történelemben megtestesítettek. A szocializmust a jóléti államra csökkentik, amely a kapitalizmussal és az uralkodó osztályokkal kötött szocialista kompromisszum eredménye, és amely a neokolonializmusból és a neoimperializmusból táplálkozott. A szocializmus ilyen változata messzire sodorta azt eredeti elkötelezettségétől, hogy legyőzze a kapitalizmust és megerősítse a proletariátust, és nem tudta átalakítani a társadalmi viszonyokat: a keynesi pillanat rövid életű volt, és nem alakította át a társadalmi viszonyokat. A kommunizmus is hátat fordított ennek az ideálnak, de ami még rosszabb, hogy korán egypártrendszerekké alakult át, amelyek tekintélyelvű, központosított, elnyomó, rendőrségi, sőt diktatórikus államokat hoztak létre, amelyek új osztályprivilégiumokat tettek lehetővé ahelyett, hogy eltörölték volna azokat.

Bár ezek a kudarcok tagadhatatlanok, a szocializmus és a kommunizmus értékelésének ezekhez való kötése elfeledtette velünk, hogy ezek radikális demokratikus projektek voltak, és a gyakorlatok és elméletek sokféleségét foglalták magukban. Az a tény, hogy a szocializmust és a kommunizmust a politikai és a közbeszédben széles körben rágalmazó etikettként használják, további akadályt jelent.

A főáramú szocializmust és kommunizmust vitató mozgalmak, szervezetek, pártok, frakciók, gyakorlatok, események és elméletek, amelyek gyakran az utóbbiak általuk előterjesztett emancipációs projektekről való vélt lemondásának elutasítása miatt virágoztak, kiváltságos nézőpontot biztosítanak ahhoz, hogy újra felfedezzük ezen ideológiai politikai komplexumok radikális demokratikus jellegét és pluralitását. A konferencia célja, hogy (újra)felfedezze őket, és feltérképezze a „radikálisnak”, „ellenzékinek”, „baloldali forradalmárnak”, „baloldalinak”, „ultrabaloldalinak”, „disszidensnek” címkézett, vagy a „perifériákon”, illetve a különböző országok kisebbségi csoportjai között kialakult gyakorlatokat és elméleteket, valamint az innovatív személyiségeket, elméleteket, intézményeket, eseményeket és mozgalmakat, hogy átfogó és összehasonlító képet alkosson a szocializmus és a kommunizmus sokféle áramlatáról a 20. századi európai történelmi fejlődésük során.

72 hozzászólás

  • Marx egészen biztosan ezerrel forogna a sírjában, ha látná a mai kínai álszocializmust.

    A Munkásmozgalom ötágú csillagát sapkájukon viselő kambodzsai Vörös Khmerek többmilliós helyi népirtásáról már nem is beszélve.
    (Melynek szerencsére a Vietnámi Néphadsereg vetett véget.)

    Az Észak-koreai szörny-államot se hagyjuk ki..

  • A szovjet blokkban is voltak anno baromi hasznos nemzetközi konferenciák a rothadó kapitalizmusról. Le merném fogadni, hogy most itt is lesznek ott is fellépők, akik akkor is teoretikusok voltak. (Persze nem megélhetési érdekből, természetesen alkalmazkodó, haladó evolúciós meggyőződésből!) Mellesleg itt Európában is érdemes lenne -viszonossági alapon- egy hasonló nyílt konferenciát tartani az észak-amerikai, európaiaknak főleg legújabban eröltetett haladó izmusokról!

  • Óriási! agnoszkálgatunk, és megírjuk a legújabb múltat?
    a kommunizmus mint olyan sehol sohasem létezett és az ún. ideológiája sincs kidolgozva, viszont a szocializmus, ami nem más mint a proftshare emberibb megvalósítása és sikerének tekintem azt, hogy le kellett a berlini falat rombolni ahhoz és mexüntetni (hogy milyen módszerekkel az itt nem fér el??? de álnok és ájtatos hazugság a lényege) a Szovjetuniót és a KGST-t mert a nyugateurópai vas és acél tröszt kezdte megenni a saját gyermekeit ahogy az a kapitalizmus rövid de undorító történetében folyamatosan előlép a sötét sarok mögül! Nyugateurópának piacra és közeli offshore termelő egységekre lett szüxége ahhoz hogy önmagát túlélje de ehhez mindazt amit a KGST megvalósított le kellett rombolni és ehhez ideológiát gyártani mert az új vallás legújabb változata szerint a MAMMON-nak azaz pofitnak és extraprofitnak valami csodásan hangzó nevet kellett adni és mexületett az eccségsugarú: a „DEMOKRÁCIA” ezzel azután (mivel azok semtudták sohasem hogy ez a szó mit is jelent) lehetett kalapálni az elnyomottak fejét és a neokolonializmust véresre járatni ami 2023 ban már vérző fejjel menekül és nem tudja hová mert onnan is kiutálják és akkor hogyan lesz jólét {jobb lenne „jobblét”-nek nevezni} a rablott javakból ha Ali baba nemcsak a password-öt veszítette el, hanem a barlangot is! megy a zokogás… menthetetlen de még kapálódzik ahogy Shakespeare írta: vérhabban vonaglik!
    és most jön az ideológia ami már az elképzelhető perverzió mértékét is túllőtte és vannak akik röhögnek rajta {mint én} és vannak akik miután másodszorra akarják visszaoperáltatni magukat lánybó fiúvá akkor meghasonlanak és vagy kábítózni kezdenek vagy az öngyilkosság marad a megoldás és a férfiak is szülhetnek és amikor elhangzik a tv nyílvánossága előtt nőgyógyász szájából hogy férfi testbe nem lehetséges anyaméhet telepíteni, orvosi nonszensz és amikor az usa legfelső bíróságának új tagja a szenátusi meghallgatáson kínosan vigyorogva nem tudta meghatározni hogy mi a „nő” fogalma akkor valami nagyon el van…. tolva!
    egyébként az egész vita piszkos anyagiak elosztása miatt van és azok zokognak és mesélnek hüjeségeket akik éppen vesztésre állnak és ez a konferencia is agnoszkálás azaz az aristótelés-i és hégel-i dialketika a tagadás tagadásának törvénye nem érvényesül, vulgár materializmus van ami semmi más, mint: „add ide ami a tied mert az az enyém és ha nem adod akkor lőni fögök és neked nincs mivel visszalőni” és akkor jön a gebaszt: van neki és visszalő és most ez megy a világna koszos véres anyagiakért hogy a kapzsi senkiháziak mindent maguk alá kaparjanak de úgy járnak mint a bolond tyúk szétkapirgálja a töreket és így nem tud fészkelni sem a tojás meg hová hullik? na? de van ideológia meg demokrácia ahová azt betolják a legújabb Abrams -szal ott kő kövön nem mmarad és ez ma ez látszik is

    jó kis konferencia lesz, nem mondom

  • Succubus Lilith

    Egy valamire valo kommunista sokkal jobban tudja, hogy mi jo a tobbi embernek, mint ok maguk. Minel hulyebb szegeny annal jobban tudja.
    Ennelfogva kuldetestudata van, ami parosul nemi tudatlansaggal es butasaggal.
    Mindez eroszakhoz vezet, es a kialakulo szocializmus, vagy kommunizmus automatikusan egypartrendszerre valik, ahol a fo elvtarsak kirobbanthatlanok a pozicioikbol. Kiveve, ha rossz fat tesznek a tuzre, es Big Brother kivegezteti oket.

    A hozza nem ertes, valamint a munkasok kilatastalansaga, hogy remenyuk sincs jobba tenni a sorsukat, es a fektelen korrupcio (ami ellenorizhetetlen) nehany even belul tonkreteszi az orszagot. Mindez akkor, ha nem szandekosan tesznek mindent tonkre, illetve tetetik tonkre … de eddig minden esetben szandekos volt.

    Annyibol viszont jo a szocializmus/kommunizmus, hogy nincs szukseg valasztasi hadjaratra, es csalni sem kell a szavazatokkal. Nem is beszelve arrol, hogy az atlageletkor is nagyban csokken, tehat kevesebb ideig kell elszenvedni az elvtarsak hulyeseget es/vagy aljassagat.

  • Chris, akkor ez most vitafórum vagy az a kisded játék, hogy ki tud jobban cenzúrázni?

  • A kommunizmus az az 1000éves birodalom rozsaszin alma voros kontosben.
    A szocializmus arnyalatai lehetnek jok, hatekonyak, ha É-europai modra torekednek a jolet kiszelesitesere, de mellette meg kene hagyni a motivaciot, az ambiciot a fejlodesre, h ne csak a vegetalas legyen, a minosegi tuleles!
    De az sem udvozito az egyen szempontjabol (bizonyos szempontokbol), bar hatekony, ha a tarsadalom luxusrabszolgakat termel, nevel!
    De ez az allapot udvozito a kenyelmeseknek, a megalkuvoknak, a kiszolgaltatott tehetetleneknek, a betegeknek, a konformistak (nekem is van olyan – kulonben jokepessegu baratom, aki mindig kepes volt minden hierarchiaban az aktualis hatalomhot huseges pozitivizmussal ragaszkodni! A Kadarrendszerhez, a diktator professzorahoz, most az orbandiktaturahoz!) szamara!

    A szocializmusnak egy kizsakmanyolasra epulo , de eleg fejlett formaja az Arab Emiratusokban es Katarban megvalosulo lehetosege, amikor az allampolgaroknak alanyi jogon biztositanak joletet, alapfizetest az ideiglenes vendegmunkasok produkciojabol, ill.reszben olajeladasbol, allami fold-ingatlan-fejlesztesekbol. (Ez lehetne egy hatekony es jo irany nekunk is azzal, hogy a vendegmunkasok emberi jogait erosebben kene vedjuk!)
    Hatekony lehetne, ha az allampolgarokat munkara osztonoznek a szocialis juttatasok idoben es fajta szerinti megosztasaban, hogy ne korcsosuljon el a tarsadalom, h hatekonyan kiaknazhato legyen a kreativitas, ambicio, …!

    Jo lehetne, mukodokepes, ha alanyi jogon kaphatnanak havonta elveszo, megujulo, kiegeszulo juttatast, ami csolgaltatasokra hasznalhato csak fel, illetve minimalis mertekben az ehenhalas elkerulese mertekeig alapelelmiszerekre! Ami szo szerint csak arra eleg, hogy valami lehessen a gyomraban!
    De akar ez meg szinten nem szukseges, ha kiszelesitenek napi 1 adag (lebutitott, alap-)melegetelre az ingyenes kozkonyhakat! Igy megmaradna a motivacio a munkara!
    A juttatast csak a szolgaltatasokra lehetne forditani, ami porgetne a gazdasagot es bennmaradna a korforgasban, mert nem tudnak felhalmozni! Pl. Heti,vagy havi szinten nullazodna es kapna ujra mindenki!
    Ez kvazi a penz alternativajakent mukodne egyutt a penzforgalommal!

    Ma akiknek magas a fizetesuk, ok is a tarsadalom rabszolgai, foleg, ha hiteleik, vagyontargyaik is vannak, legfeljebb luxusrabszolgaknak lehet oket tekinteni, amibe a tarsadalom belekenyszeriti!
    A hiteleken kivul a kozmualapdijakon, – ingatlan es – gepjarmuadokon keresztul kenyszeritik bele az allando munkavallalasba, hogy ne tudjanak kilepni belole, csak, ha mar a passziv jovedelmeik azt es a megelhetesi koltsegeiket meghaladjak!

    A szocialista rendszerek ezt iranyitjak felulrol.
    Ezek merteke, aranyaik valtoznak, illetve, ha eltunyul a rendszer a resztvevoivel, akkor korcsosulva kozeptavon belerokkan! (Amint lattuk a szocializmus vilagmeretu bukasanal 1990 korul)

    Ma ezek az É-Europaban levo, az arab olajallamokban, – Szingapurban es kialakuloban Kinaban leteznek jelentosen eltero modon, az europait kiveve diktatorikus rendszerben!
    Szingapurban is, de ott a vezetes inteligens onmerseklete miatt a vilagon leghatekonyabban!
    Az emlitett arab orszagokban szinte rabszolgaszeru bermunkasokkal az emberi jogaik nelkul valosul meg (kicsit a gorog demokraciara hasonlitva). Kinaban a tarsadalom lassu, fokozatos felemelese zajlik erosen kontrollalt, reszben diktatorikus modon (- amugy meglepoen jol iranyitva eddig!)

    Ezek a szocialista rendszerek akkor lehetnek csak hosszabb tavon hatekonyak, ha kikuszobolik az orbani jellegu diktatura kialakulasanak lehetoseget tenylegesen mukodo tobbpartrendszeri formaban, ahol a verfrissites miatt szukseges is a valtogazdasag a vezetesben, kulonben bebetonozodik, ezaltal elkorcsosul a gazdasag es az egesz rendszer is, amely emiatt kenyszeruen, torvenyszeruen valsagba kerulve az egesz tarsadalom bukasara van itelve!

    Utana torvenyszeruen a vadkapitalizmus jon, majd finomodva sok szenvedes utan alakulhat csak ki ismet egy joleti allamszervezet!

    Tehat a szocializmus mindig az allam eros kontrolljat jelenti, csak az a kerdes, hogy az hatekonyan, demokratikusan mukodik-e hosszutavon! (Ha nem, akkor kodolva a bukasa!
    Valojaban minden demokraciaban kialakulnak helyzetek, amikor kenyszerbol atbillentheti az aktualis vezeto diktaturaba! Ezert fontos a hatekony, folyamatos kontroll es az ujrazasok tiltasa – ahogy ez megvan tobb demokratikus allamnal, de sajnos egyenlore nalunk meg nem sikerult!

  • Göllner András

    @Geyza

    Jól látod. Az én előadásom ezen a konferencián a Bolshevik államelmélet, kormányzás hamis, torz, a munkásságot parasztságot átverő természetéről beszél.(„Workers Against the Bolshevik State: Hungary’s Workers Councils in 1919, 1956” – Magyarul, „A Munkásság a Bolshevil álammal szemben: A Magyar Munkástanácsok szerepe 1919 majd 1956-ban”) Előadásom a Bolshevik átverést szembesíti azzal a két csodálatos művelettel amelyet elsősorban nem a magyar középosztály, vagy annak „keresztény nemzeti szellemisége”, vagy az a kis vörös bolshevik farok, amelyet Kún Béla csóvált ’19-ben, hanem az istenverte, egyszerű, két kézzel dolgozó magyar emberek tömegei (munkások parasztok, és leszármazottaik, művészek, költők, diákok) hajtottak végre, spontán, élcsapat nélkűl, munkástanácsaikkal, alúlról szervezkedő, a helyi önigazgatás pilléreire építkezve. Ettől az erőtől fosott végig a bolshevik állam. Ez a spontán. alúlról szervezkedő erő rúgta tökön a Szovjet birodalmat 56-ban, ettől szarja magát össze mindmáig a Kapitalista állam is, akár Orbánisztánban, vagy onnan keletre, Oroszországban, vagy Kínában. A bolshevik jászolban született és neveltetett Orbán nem véletlenül íratja át 1919 vagy 1956 történetét, nem véletlenül íratja ki az uttóbiból a munkásság szerepét, nem véletlenül ruházza át a Ruszkik megfutamodásáért járó hősi szerepet a „pesti srácokra”. Az igazi hősöket ő is mint akár Kádár, Rákosi vagy Horthy, kiradírozza a magyar történelemből. Nem akar egy hasonló balhét magának. A magyar munkásságot csak elhülyítéssel, az iskolázottságtól, a műveltségtől távoltartva, a libatömés módszeréit alkalmazva eteti haverjaival a bányából.

    A fent ácsingozó vén fasiszták hozzászólásaival most nem óhajtok foglalkozni. Az izraeli lábvízkereskedő most valszin a gázától ájultan hever kuckójában, nyomulhat a ródeó, a szukabucit meg ki nem szarja le? Ezt a „falatkát” a vesszőtlen bendegrúzra hagyom.

  • Sajnalom, de a cikk elsofelenek olvasasa megjezesemre kenyszerit.
    Egyszeruen mert ugy a Szocializmus, mint annak alcazott kommunizmusnak nevezett formaja is a totalis es 100%-osan anti-demokratikus celokat kovetett az elv elso soraitol!!!

    Tagadhatalanul, az elveik minden betujei a totalitarian Monopol-allam-kapitalizmust abrazolta, hirdette es gyakorolta a szoviet es barhol gyakorolt rendszer.

    Soha, sehol, a dolgoZo, termelo proletarnak semmi alapveto emberijogpokat nem, juttatott, sem igert meg a propagandajaban sem.

    De barhol ahol letrejott, csupAn fegyveres eroszakkal, soha, sehol nem a nep szabad onhatarozata altal.
    S mindeg, mindenutt, kegyetlen eroszakalatali hatalmat gyakorolt a dolgozo nep folott irgakmatlanul.

    Azt a tarsadalmi, gazdasagi,politikai rendszert meg hirdetni is embertelenseg!!!!!!!!

    Tehat a kerdes, mifele emberileny ohajtana azt meg hirdetni is,
    s ki az aki azt ismet barki-masra remelne ismet eroszakolni?????

    Az u.n. „WELFARE STATE”,a radikalis liberalizmus szelszoseges bal-oldaliak probalkozasai, az adofizetok penzeibol adakozni politikai erdekeiket elomozditamni, s egyben a lakossag lefegyverzesenek erdekeit elerni probaljak.
    De eredmney csupan a tarsadalom eldosodasat okozza, a fegyverviseles jogainak megerositeset koveteli a lakossag.
    Csupan azert nepszeru ma Donald Trump a USA-ban.

  • G-day – G-day
    2023 október 16
    7:02 de.
    „G” mint Godzilla?
    nagyon hosszú és önmagadat ismétled benne, ahogy lesajnálod illetve megengeded a Mennyei Birodalom hatalmas DEMOKRATIKUS CENTRALIZMUSÁT az nem jó jel számomra
    egyébként
    oktatás amibe a munkahelyen szerzett tapasztalatokat is meg kell becsülni, azaz az oktatás életfogytiglan!
    a képzés minősége
    az adott egység vezetőjének képessége és emberi mivolta {vagy embertelensége}
    és a dolgozó állandóan érdekeltté tétele {ez egyik Pillére a Mennyei Birodalom létének} és ennek alapján az állandó és hatékony szelekció
    hogy mit termel és mennyit és annak mennyi a nemzetközben az értéke a saját pénzében számolva az is alapvető

    tehát ez a matrix már legalább 12000 változós és következésképpen a csatolt egyenletrendszerek megoldása ami ma már AI segítségével {persze ha AI -t nem nevelik seggbutának?} ezek az egyenletrendszerek szinte folyamatosan megoldhatók és ez az adatbázis a demokratikus centralimus döntési mechanizmusához

    mindez a kapitalizmusban elképzelhetetlen és ha még a sok felesleges szájtépést hozzáadjuk amit ők demokráciának én agylúdtalpnak avagy TELJES DÖNTÉSKÉPTELENSÉGNEK nevezem

  • NEVTELEN A „VENDEGSZERZO”, a cikk olvasasa utan velheto, hogy egy AI, s nem egy elo-emberileny, vagy talan valaki valami mas bolygon.

    Maskulomben ,bizonyara tudataban lenne annak ,hogy minden emberileny, biologiailag legelso-letcelja a szabad es korlatlan letlehetosege. Meg a microbak is csupan szabadon, minden korlatozasok nelkulli letuket probaljak elerni mindeg, minden korulmenueik ellenere is.

    Csupan a robotok, az ertelem, felfogas, erzesnelkulli ember-altal alkotottak dolnenek-be a fenti-cikk tartalmanak.

  • „Szocialista pluralizmus”????

    HAT AZ VAJON MILEHTNE?

    Lenne a kedves szerzonek valasza arra?

    Szocializmus a totalis egyoldalusag elvet ,ill. a kivaltsagosag egyedulli hatalmat es uralmat hirdette es tagadhatalanul eroszakkal kovette mindenutt ahol azt valaha is valaki gyakorolta.

    1956-ban, ill . utannA KOVETKEZO IDOKBEN SZAZAKAT AKasztoTtAK FEL MEG ANNAK REMENYET IS EMLITENI.

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2023 október 16
    2:29 du.

    Kedves Bendeguz, ha a tudálékos véleményedből leszűrve jól saccolom, Te annyit élhettél kb. a mi „átkosunkban”, mint ennek a kongresszusnak összes magyarul nem beszélő részvevője, aki csak könyvekből vagy újságcikkekből és ezek felhasználásával írt tudományos tanulmányokból ismerhette az itteni „szocializmust” aminek -saját önkritikus bevallás szerint is- csak az „alapjait” tették le! Naszóval: nem is értem, hogy tulajdonképpen miről is értekezhetnek!
    Mellesleg azt a bizonyos „szocialista pluralizmust” az a túl jóhiszemű Gorbacsov elvtárs kezdte -akkor hihetelenül- meglepetésszerűen alkalmazni, akinek sikerült nyugati ösztönzésre ezt a -vazallusok felé tett liberális politikai és gazdasági engedényekkel szerintem még megreformálható, megjavítható- rendszert és birodalmat padlóra tennie!
    (De erről -benfentesként- Rátesi Margitka sokkal hitelesebben tudna nyilatkozni! Apropó, tudtok róla valamit?)
    Tudom, most -meglehetősen félreérthetően- úgy védtem ezt a rendszert, mint egy elhivatott híve, de ez ne tévesszen meg senkit, mert csak megpróbáltam tárgyilagos lenni, ami itt azért feltűnő, mert nem hétköznapi!

  • Göllner András
    2023 október 16
    1:43 du.
    eme förmedvényed alapján alapján nulla ismereted van a gazdaságról és a politikai mozgalmak origójáról valamint ugyanazok céljairól ha a mai valóság alapján megvizsgálnád, hogy az általad és híveid által szentnek felkent utolsó generáció Berlinben miket csinál hogy szénmentesítsen???{mit és minek?}
    itt Kanada külsőn Bell elvtársék be merték mondani reklámban hogy az ő üvegkábeljük az már szénmentes és jobb mint bármelyik másik és a seggfejek nem vették észre hogyegy 1200 lakásos épületben 45 éve már be van építve a rézkábel és nem is kívánják lecserélni

    megvizsgálod miért tolat a nyugat bele a kőkorszakba akkor talán észreveszed, hogy miért van a vérgőzös irigység amikor Fexnews egész estét betöltő műsort adott Szaudi Arábiából a 2030 as programjuk kapcsán és amit ott látott az ürge az usában sehol sincs és az a vidámság és derű sem MBS meg mosolyogva vezette olyan helyekre ahol olyanokat látott {nem mondták neki megmutatták}
    hogy a sikítófrász tört ki róla

    tehát valami van ami műxik és az amiről te itt papolsza agnoszticizmus és annak is legócskább változata legalábbis én nem kérek belőle

    oszd ki annak aki még megeszi

  • Göllner András
    2023 október 16
    1:43 du.
    Óh Doctor! írsz sok mindent, egyet nem tudtál, miért SOHA SEM FOGJA SENKI SEM LEGYŐZNI FURFANGOS NYESZTYERKA-T!!!

    ha CIA,NSA, MI6, és még ami belefér egyszer {egyetlen egyszer} meghallgatnák Csajkovszkij VI. h-mll Pathetic szimfóniáját és megértenék mi van benne akkor le tudnák győzni??? {nem, de van rá lehetőség hogy nem mind analfabuta}

    és ha valaki ezt megfejti az le tuggya térdeltetni A MEDVÉT?

    Tchaikovsky Liturgy of st John Chrysostom
    https://www.youtube.com/watch?v=w_3-htU3Egs
    fejtsd meg
    üdv

  • Göllner András
    2023 október 16
    1:43 du.
    akadékuskám!!! a kérdés mit is akar ez mondani?
    csak nem azt hogy amit a 6700 évvel ezelőtt élt nagy nép mondott: ha megtalálsz legyőzöl és a történelem tanusága szernint ez az egyetlen nyoma az európai történelemben
    és itt??,
    ha valaki … próbáld meg
    Göllner András
    2023 október 16
    1:43 du.

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2023 október 16 4:20 du.

    „” „Szocialista pluralizmus”????
    HAT AZ VAJON MILEHTNE? „”

    Hogy kerdezhetsz ilyet? Hat nem magatol ertetodo? Menj el egy konyvtarba es olvasgasd az amerikai hireket az utobbi 60, vagy akar 160 ev gyujtemenyebol. Vond ki beloluk a sok maszlagot, es vilagossa fog valni elotted, hogy Lincoln ota teljesen mindegy volt, hogy az amerikai nep melyik szelhamosra szavaz.

    Ez ugyan Sas elvtars megjelenese elott meg tisztan a polgari tarsadalom ‘pluralizmusa’ volt az USA-ban, de ugyanezt meg lehet csinalni barmelyik masik, demokraciasat jatszo rendszerben, igy a cuculizmusban, es meg a kommunizmusban is.

  • most én is, mint a grizi nem írok sem dátumot sem mást, csak azt:
    mind a Göllner,
    mind a grizi,
    mind a geyza aki Pempő,
    mind a Succubus

    nem ismerik a jelent!

    valami begyepesedett sohasem volt igaz maszlagot próbálnak letolni olvtársaink torkán {ez nálam sikertelen és úgy látom nem vagyok ezzel egyedül}

    a mai világ nem az amit írtok, nem olyan amilyennek lehazudjátok , és köszöni szépen mint a karaván és az útszéli kóbor ebek ugatása… ha az lenne amit ti itt összebeszéltek akkor már kitört volna a Nagy Francia Forradalom #II. és

    amint látszik a képeken és mozgóképeken nem lehet megállítani és kisebbségben maradt a hatalom ami a hatalom elvesztéséhez vezet, lehetséges, hogy exponenciális gyorsulással:

    nem lesz sem cuculuzmus{Lillith után szabadon}

    sem kommenyuzmusz, és

    nem lesz neokolonialista imperializmusz sem;

    viszont már nagyon jól látszik és csak a vak nem veszi észre valami egészen új jön létre ami a történelemben először derűt és egyensúlyt akar létrehozni és fenntartani

    hogy rám milyen jelzőket aggatnátok az legyen a ti műveltségetek jellemzője kis jólneveltség nem ártana és tárgyi tudás sem, de ez magánügy egészen addig amig nem hozzátok nyílvánosságra

  • NE sikolytozzá’ Rogyanyó !
    Öreg nyanyinger vagy má’ , nem kisléjjány!

    Ha meg véletlenül férfi lennél
    (másik neved ellentmond ennek )
    akkor viselkedj is úgy.

    Te idióta : )))

  • LILITH ,Oct 18, 3;31 de;

    El-sem tudnam kepzelni hogy vajon mifele tavoli bolygon bujkalnal, de megjegyzeseddel bizonyitottad amit ream probalsz kenni allandoan, az „h” betuvel kezdodo nevezest!!!!!!!!!

    Ha valami felfogo-kepesseged letezne tisztan latnad hogy az eg es fold kulombseg van a ket nagy partok elvei es hatarozatai kozott.

    Persze, mivel a Koztarsasagiak onalloan-gondolkodo tagjai maskent viselkednek es hataroznak, s gyakran meg egymassal is ellentetben velhetik a dolgokat, nem mint a menetszora masirozo part kepviseloi.

    Azt bizonyara lathanad ma is a House speaker-jenek valasztasaval is.
    Igaz, gyakran labon-lovik magukat amodon, de nem a partvezer parancsara ugranak mint Palosi elvtarsnod eveken at.

    De a lenyeg , hogy mindeg a szavazo-lakossag kozvetlen dontese ami a hatarozo!!!!!!
    Na hol a feneben talanad azt amodon?

  • U.I.
    Szeptembewr 30-an lejart a US kormany evi koltsegvetese, a Kozrtasasagiak nem hagytak jova Biden koltsegvetesnek javaslatat, csupan egy 45 napi ideiglenes meghosszabitasi ugyeket szavaztak meg, hogy a kormany mukodhet 45 napig ideiglensen.

    Amiben egy arva centet sem adtak az Ukrajnai haboru koltsegeire.
    s figyeld majd hogy mit hagynanak jova a mai 100 millios Palestinai adomanykban?!

    S semmi alapveto ami-alatal nem zarnak le a kormany mukodeset a 45 nap eltelte utan, HA nem lennnek kepesek egyettertesre jutni a demokratakkal azon.

    McCarthy ugy mint Jordan is jelentos koltsegvetesi leszallitast kovetelnek, hasonloan a partjuk es a lakosssag nagyresze is.

    Figyeld majd annak a kibontakozasat, s aztan beszelej!!!!!

  • ELEMER baratom es mind a XII. keruleti cipojavitokhoz is;

    Targyilagossagodat nem probalaom vitatni, hiszen az vitathatalan altalad, DE remlenem hogy emlekeznel nemely soraimra, mert mar igen sokszor irtam itten, hogy tisztan emlekszem Eischman elvtasad fekete-egyenruhassaira, na es az 1944 Oktober 15-i tetteikre Budapesten es masreszken is.

    Hasonloan szeretett Rakosi apukatok es az AVO, Peter Gabor craccainak modszerereire is.

    Az altalad emlitett „PLURALIZMUS” megjegyzese ,sot meg remenye is biztos borton , s sokakanak meg halal buntetest is hozott,ha nem volt lehetoseguk menekulni az orszagbol, mert az rogton a „nep-ellenes”-seguket bizonyitotta a partod vezetoinek.

    Minden Part hatarozatot keredorevevo szavak a teljes es totalis eletveszelyt okozott igen sokaknak.
    Tehat csodallom, hogy honnan vetted meg a PLURALIZMUS kifejezesenek emliteset is. Nem az akkori propaganda brochouraidbol, az biztos!!!

    Gorbacsov, a Sz.U. elso inteligens es iskolazott veztoje belatta hogy a rendszer doglendoben volt a kezdettol.
    De kepzettsege alapjan , ill az alatal, keptelen volt belatni hogy diktaturak nem reformalhatok, azt nem kepesek megtenni sem azon atesni sikeresen a rendszer alapjai maiatt.
    Azert egyszeruen csak osszeonlott, senki sem tett semmi tettet annak erdekeben.

    Hasonloan Kadar elvtasad is belatta rendszer tehetelenseget es a kudarcainak alapjait.
    Oriasi kolcsonok a NSZK bankoktol nem tette lehetove a reformalasat, mert ugy mint a diktatura, az allami monopol gazdasagirendszer sem reformalhatok.
    Az osszeomlas elkerulhetelen volt.

    De a kerdesem ,hogy azt inteligens es tanult emberek hogyan lehettek keptelenk NEM belatni??????

    Vagy talan belattak, de a szukseges tettek eletukbe kerult volna.Hmmmm??????

    S a PLURALIZMUS remnyenek leg-jelkentektelenebb kifejezese is a biztos halalt jelenti a mai Oroszorszagban.
    Navalny megmergezve 2020 Aug. 20-an a repteren, hasonloan Sergey Skripov es leanya Julia 2018 marciusaban a UK-ban Novicsok mereggel.
    Ma Navalny harom ugyvedjei letartoztatva Oroszban.
    Zamirabek Shamshaidin es Abakhan Madumariu hasonloan letartoztatva Kyrgistanban mert nem latnak egyenloen Moszkvai Putin-nal.

    Messze er el Putin elvtarsatok keze aki maskent merne velekedne barmi ugyeken mint Putin ohajtja.

    Na mit bizonyit meg a mai jelen helyzet 30 esztendovel kesobb is a PLURALIZMUS eseten. Hmmmm????????

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2023 október 18
    2:30 du.

    A címben szereplő és túl későn érkező és addig megtagadott „szocialista pluralizmusról” az a véleményem, hogy a keleti blokk összeomlásában legalább akkora szerepe volt, mint a nyugati, de leginkább atlanti öngyilkos fegyverkezésre kényszerítésnek, melyre a hülye szovjeteknek – az atomarzenáljuk számszaki fölényének biztos tudatában- nem kellet volna katasztrófális méretekben felvett és hebehurgyán elherdált hitelekkel reagálni, ami aztán a teljes bukásukat okozta! Mellesleg az általad emlegetett eminens elvtársak soha nem voltak elvtársaim, sőt! És abban is igazad van, hogy a „szocialista puralizmus” egy oximoron, mert a politikai sokszínűség(pluralizmus) a diktatórikus, „népi demokratikus” egypártrendszerben hangosan kimondva fel sem merülhetett statáriális retortzók nélkül! (Az későn eszmélő úgynevezeett „reformkommunisták” 87-89-ben már reménytelenül lecsúsztak róla!)

  • BENDEGUZ
    2023 október 18
    1:49 du.
    BENDEGUZ
    2023 október 18
    2:30 du.

    grizi, nagy köszönet eme elmebeteg degenerált és hazug söpredékedért!
    ami mostanság fogadott hazádban történik az az a demokrácia amit ti megérdemeltek az igazi demokráciához semmi köze, de most ez kiláccik!

    és a világ egy része aggódva figyeli megkapom e a beruházásaim profitshare-jét vagy mennyek a legözelebbi zsinagógába és mongyak ott hálaadást hogy még élek és nem kiáltottak ki hamis szavak terjesztőjének és börtönöztek be 4782 évre akármiért ami a bírónak éppen eszébe jut…, felezés nincs!

    a KGST a te és a Succubus beírásai ellentétele képpen nem azért mentek csődbe, hanem azért mert az 1970 -es évek közepétől a CIA beépült KGB -be a Polbiz ba és a Kongresszusba és fellazító tevékenységük csak közel 30 év után valósulhatott meg a hazaáruló gorbacsov révén a yelcin t nem bántom mert sohasem volt józan tehát büntethetetlen
    mindez a KGST re is vonatkozik benne Magyarországra amelyet a másik módszerrel akartak tönkre tenni azaz adósságcsapdába vinni…
    azután lett ami van és az nem jó, csak a magyaroknak, hogy másnak igen e, azt nem tudom de sokan átkozódnak és lopnak Magyarországtól mert mi másból élne az € siserehada

    a többit deriváld azután integráld és oszd el 2^12-vel és dobd ki az ablakon de nehogy valakinek a fejére ejtsd

    egyébként jól vagytok te meg a Doppelgänger-ed?

    én természetesen, ti meg csináljátok meg a legújabb múltat olyan mókás, ugyanúgy ahogy a BIBI elővezeti a tízperces röffentyűjében aminek a visszája sem igaz dehát minden újszülöttnek minden újdonság és elhiszi

    én már nem de én csak egy olvtárs vagyok aki emléxik mit és hogyan élt az elmúlt számolatlan éveiben

  • OrsósE.
    15.12:56

    A >rothadó< kapitalizmusról itt a KMH-n már Te is sok gondolatot tettél terítékre. Tehát lényegét tekintve te is tisztában vagy ennek a metaforának az igazságtartalmával, csak itt most humoros szerettél volna lenni…
    Ergo, közös KMH-ás tanulmányainkból is jól tudod, hogy erre a "rothadásra" több, talán általad is már többször fölvetett, szükségszerű rendellenesség is rámutat, mint pl. a fegyvergyártási, azaz gazdasági kényszer-militarizmus, egyben permanens háborús veszély, az egész emberiség számára. Márcsak az a kérdés, hogy ez utóbbi veleszületett, avagy csak később felvett elferdülés…
    Azonban biztosan eleve veleszületett baj a munkabér vitáknak álcázott, valójában csak bér-rabszolgasággal jellemezhető kizsákmányolási abszurdum még mindig kitartó, becsapós átverése amely, miközben bér-és munkaerő piaccal és munkaszerződéssel ámít, közben a teljesen tájékozatlan dolgozó munkaerejét kizsákmányolja, azaz a munkáját nem annak valódi értékén honorálja, hanem egy "megállapodott", minimális, ill. hatalmi aspektusból diktált áron szúrja ki vele a melós szemét.
    Osztmeg itt van még a munkanélküliség sötét árnya is. Ez eleve születési hibája a tőkés földi paradicsomnak, mely hiba a dolgozó ember rémálmainak Cimborassója, amivel a tőke (a munkáltató) sakkban tartja a munkást, nehogy még eszébe jusson neki bérharcba fogni, avagy más követelésekkel előállani. Magyarul: szakikám, fogja be a…! Ilyenkor a tőke elbocsátja a munkaerőt – társadalmi méretű, külső tartalék állományba helyezi az akadékoskodó munkását (szándékosan birtokos rag alatt) és helyette ugyanonnan a tartalékseregből merít más, rászoruló "tartalékost", és teszi a maga bér-rabszolgájává.
    Mindez az általad is említett romló szövet nemcsak metaforikus bomlása, hanem konkrét hiányosságaiból fakadó ősbetegség.
    Azért tegyük azt hozzá, hogy a kapitalizmus 300 éve alatt, kf társadalmi harcok, bérharc, sztrájk, szakszervezeti szelektív megállapodások hatására mára valamelyest mégis közelebb került egymáshoz a két főszereplő, talán a felsorolt és megmaradt ""gyerekbetegségei"" okozzák feszültségeket, melyek viszont már feloldhatatlannak minősíthető bajok. ÉS
    Nem szabad figyelmen kívül hagyni a nemzeti és a nemzetközi tőke közti nagy különbségeket, amelyek ugyanabból az origóból kiindulva válnak további – csak más méretű – társadalmi bajok forrásaivá.

    (folyt köv.)

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Orsós
    17.1:49

    „Rátesi Margitkát”
    néhány hete hallottam a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában karakánul hozzászólni… 🙂

  • GOLLNER B.Andras; (10/6,1;42 du.)

    Megfigyelese, ill. megjegyzese a magyar allamhatalom ,ertve mindet, a meglatasa alapjan tagadhatalan, hogy mind, mindeg amodon bant a magyar dolgozokkal.

    A kerdes, hany evszadra lenne majd szukseg azt valtoztatni???

    rodeo;

    Megjegyzeseid soha nem jobbak mint egy rosz TV hirdetes, az az undoritok!!!!

  • rodeo; Az en 1;49 es 2;30 soraim ,ill. a jelzett tenyek ami a teljes es tagadhatalan bizonyiteka annak hogy a DEMOCRACIA el es mukodik teljes erovel!!!!

    Azert kenyszerulsz te allandoan ismetelni rohejes hazugsgaidat.
    Vajon miert nem adsz mar legalabb egyszer valami elhihetot, ami valosag is lenne???????

  • CUKIHARA;
    A te altalad remelt „rothado kapitalizmus” nem csak hogy sikeresen mukjodik vilgszerte, de az emberiseg ,fokent a meg maig is „szocializmusnak” nevezett tarsadalmakban mind remenykednek azon lehetosegeikert, azert reszkirozzak eletuket minden nap menekulni attol.

    A szbad es demokratikus tarsdalmakban velheted a napi felmerulo problemak megoldasainak modszeret a „rothadas”-nak, de valojaban az a szabad fejlodes lehetosegenek a biztositeka, az amit minden eloleny remel letlehetosegenek.
    Maskulomben nincsen normalis elet-lehetosege semmifele elolenyeknek.

    Vajon mirt nem eltek valahol abban az altalatok magasztaalt es hirdetett rendszerben , miert csak elvezitek a szabadvilag lehetosegeit, amig szidjatok azt??????????????????????????????

    De vajon miert, soha, sehol egyetlen egyen sem szavazott volna a ti altalatok magasztalt rendszerre????????

  • WORONYEZS-i, CUKKIHARAK es mind a KIZSAKMANYOLAST hirdetokhoz:

    Miert soha nem vagytok hajlandok hasonlatba venni a ti altalatok atkozott kizsakmanyolo kapitalista tarsdalmakban letezo eletszinvonala hasonlitasat a ti altalatok hirdetett meg maig is letezo szocialista remuralmakban sinylodo dolgozok leteihez????

    Egyszeruen mert a tagadhatatlan nyomor, alapveto elelmiszerek jegyrevalo es sorbanallassai azt tisztan bizonyitjak a valosagot!!!!!

    A „kizsakmanyolas” alapjan, az a tagadhatalan teny, hogy minden eloleny ezen a Foldon csupan letenek fenntartasaval kizsakmanyolja ezt a Foldet totalisan.Maskent nem letezhetne!

    Mert letfenntartasai csupan a Fold, ugy a talaj, helyseg, legkor, vizek, minden novenyek, allatok kizsakmanyolasaval, kihasznalasaval , sot pusztitasaival leheto es letezheto.

    Sajnos az emberileny, a leg-felsobbfoku kepessegevel a leg-nagyobbmeretu kizsakmanyoloja mindennek ezen a Foldon.
    De a kizsakmanyolasanak eredmeneye csupan a termeszet egyensulyanak billentesevel okozza a kart.

    Hasonloan a tarsdalami, gazdasagi kizsakmanyolasa a ‘termeles-fogyasztas’ egyensulyanak a kovetesevel a szuksegesget elegiti-ki!!!

    Amikor es ahol az az egyensuly jelentosen egyoldaluva valik, mint a „szocialista dogmak altali kozgazdasagok”, omlott-ossze az a rendszer.
    S az a rendszer lenyegeben a ti altalatok hirdetett es magasztalt gazdasagi rendszer volt.

    Bedoglott a volt Szoviet Unioban, s mindenutt ahol azt eroszakkal mas tarsadalmakra kenyeszeritte Moszkva.
    Soha, sehol az emberiseg a szbad ohajai alapjan NEM valsztotta azt, sot meg ti sem ohajtanatok azt ismet.

    Azota is minden mashol probalkzott rendszer hasonloan doglodik.
    Azert nem elnetek Cubaban, Venezuelaban, Eszak Koreaban, de hirdetitek azt itt allandoan, tehat meghazutoljatok a sajat hiteiteket es ohajaitokat azzal!!!!

    Amodon bizonyitjatok onmagatokat elhihetelennek!!!!!

    A „kizsakmanyolas” elvenek eredeten;
    Marx eletfogytiglani sikertelensge, az hogy kepezett ugyved-letere keptelen volt megfelelo letfenntartasat biztositani csaladjanak, amig a New York Tribune kezdte fizetni cikkeieert, tagadhatalanul nagyon sikertelennek erezte onmagat, s mind a sikeres ugyvedeket es masokat is „kizsakmanyolonak” latta.

    Tagadhatalan az is, hogy az itteni propagandistak soha nem produkaltak sem nyujtottak semmi jovedelmet tarsdalmaiknak, s azert , hasonloan mind a sikereseket a „kizsakmanyolas” elkovetoinek latjatok sikertelensegeitekkel szemben.

    De vajon miert nem latnatokbe, hogy barki szabad-lehetosege alapjan a sajat kepessege es szorgalma altal korlatlanul sikereskedhet barhol a szabad vilagban!!!!!!!!!!

  • CUKIHARA 10/20, 6;01 de;

    A termeloeszkozok lete a penz-befektetesek eredmnyei, amit ti a „toke” gunyszoval tiszteltek.

    Nem vagytok hajlandok vagy kepesek belatni, hogy annak hianyaban ehenhalnatok, ill. az emberiseg meg a ko-kort sem erte volna el!

    S ha a probalkozas sikertelenlenne, a befekteto mindent elveszit!

    Mindennapi letetek azon mulik, ill. abbol ered!!!!!

    S ahol az hianyosan letezik miert atkozzatok azokat mashol akik hajlandok azon segiteni???????

    Hiszen szabadon elhettek a barlangaban ma is ohajaitok szerint.

  • Ma a US Kepeviselo Haz harmadik szvazatai alapjan is visszautasitotta, ill. nem valsztotta meg Jordan koztarsasagi kepviselot szonokanak.

    Nem ugy megy am az mint ahol minden egyes tag jobbkezevel felmutatja a kis-piros tagsagi konyvet egyetlen kivetel nelkul.

    Mindenki szbadon a sjat meglata alapjan hatarozva valaszt, az a ti altalatok atkozott demokracia mukodese am !

    Az a vilag-emberisegenek a remenye am !!!!!!!!!!!!!!!

  • Cukihara
    10.20.6:01

    Igaz a kapitalizmus veleszületett bajairól itt közzétett tanulmányod.
    Ugyanakkor ne veszítsd szem elől, hogy az általad felsorolt, igenis súlyos betegségek az egyéni és szabad vállalkozás létrejötte előtt gazdasági és törvényi feltételek híján nem alakulhattak ki olyanok, mint pl. a céhek megszűnése, amelyek addig gátolták a vállalkozás későbbi, nagyipari, tehát tőkés jellegének kibontakozását. Ilyen volt, hogy pl.a céhes korlátolt létszámú kis üzemek nem tudtak növekedni, minélfogva a „segédek” létszáma sem növekedhetett osztályméretű sereggé, amellyel a „tulaj” úgy bánhatott volna, mint a később – te is leírod – elidegenedett tárgyként kezelt, élő gép gyanánt sakkozhatott az emberi erővel.
    Mindenesetre azt hihetnők, a Marx előtti, kezdeti romantikus időkben talán még jelenvolt a becsületes vállalkozó munkáltató figurája is, amikor a nagyvállalatok trust-ök még nem alakultak ki, vagyis igazi, klasszikus, nagy gyárakba „tömörített” munkásosztályról még nem beszélhettünk.
    Ugyanakkor a profit, ill. a profitvágy természetesen jelen lévén a kizsákmányolás, mint mindannak alapja, már bőségesen jelen volt, megteremtve későbbi, szerves fejlődését, amivel együtt járt a tőkés gazdagodása, ill. tőkefelhalmozása. Mindez nemcsak a nagyüzemek még nagyobbra duzzadását, de a technika, vele a technológia rohamos fejlődését hozta magával.
    Jegyezzük meg, hogy a tőkés-munkás viszony problematikus oldalain kívül, jelentős dilemma még a konkurenciaharc realitása is, amely elől ugyanúgy nem lehet kitérni, mint a másik elől.
    A munkásság aközben szervezkedik, míg a tőkés (hatalomra épült) állam gyakran lecsap az ösztönös mozgalmakra.
    Marx ezeket az ellentéteket feloldhatatlan antagonizmusként jelölte meg, és joggal tette, minthogy a tőke érdeke eleve ütközik a munkás érdekével, aki viszont mindig joggal követeli a fizetettnél jóval magasabb járandóságot. Erre a jogos ösztönére adott tőkés válasz a munkanélküliség intézményesítése, mint a fenyegető sors és mint tartaléksereg eszközeként.
    A kényszeres fegyvergyártás később, szintén a tőkésállam evolúciójával alakul ki. A tőke felfedezi a mindent pótló állambácsi tőke iránti jóságát abban, hogy az égről megfelelően lehazudott csillagállás esetén az, saját veszteségre mindent átvesz. Tegyük hozzá, hogy ezzel ha csak időlegesen is , de
    még cégekre lebontva is megoldhatja adott iparág, cég, vagy más típusú beszállítójának a gazdaságtalansági problémáit. Ezen az alapon adott cégek, iparágak munkásainak is munkát biztosít,
    csökkentve a politikai harcot… Két jellemző időszaka ennek a nagy trükknek az I.világháború és támadó és megtámadott államok arra való, promt felkészültsége.
    A másik a II.világháború amikor pl. az USA ipari profitja és GDP-je hatványozott mértékben csillagászati mértékben emelkedett. Szorosan ide tartozik az előbbi fegyverkezési tendencia mesterséges katonai propaganda által felfújt hidegháborús állami keresletteremtés folyománya, a Katonai Gazdasági Komplexum szükségszerű, indirekt, nem hivatalos létrejötte, amely a mai napig meghatározza az US gazdaság minden szegmensét.

  • Succubus Lilith

    Cukihara 2023 október 20 6:01 de.

    ““… erre a „rothadásra” több, talán általad is már többször fölvetett, szükségszerű rendellenesség is rámutat, mint pl. a fegyvergyártási, azaz gazdasági kényszer-militarizmus…””

    Mar-mar olyan megszallottsaggal kezeled a kepzeletbeli ‘kapitalizmust’, mint Rodeo a zsidosagot.

    Minden a ‘kapitalizmus’ bune, minden rosszat a ‘kapitalizmus’ talalt fel. “Gazdasagi kenyszer-militarizmus”!!! Meghalok a rohogestol… Tenyleg? Azt meg tudnad mondani, hogy mi kenyszeritette a Perzsa es Romai birodalmakat az o-korban, Dzsingisz Kant, a spanyol kiralyt (csak nehanyat emlitettem) a kozepkorban, hogy fegyvereket gyartsanak? Csak nem ok is ‘kapitalistak’ voltak?

  • BENDEGUZ
    2023 október 20
    12:27 du.

    grizi, nem baj, csak ne izgasd fel magad túlzottan, még megárt

    én kértem tőled bizonyítékot te nem adtál tehát neked sincs, mit szedsz? nagyon erős lehet

  • BENDEGUZ
    2023 október 20
    12:27 du.

    Grizi, írád, hogy a KGST benen a SZU-val nem tudott olyan életszínvonalat biztosítani, mint USA és a vas és acél tröszt országai valamint a többi európai kapitalisták. EZ TÉNY, EZEN ÉN NEM VITÁZOK, VELED SE,M!

    Viszont {nálamnál mirriádszor türelmesebb olvtársaimmal szemben}
    Nagyon röviden és a lényeg {megint Marx ha beledilizel akkor is} szóval a kezdeti kapitalizmus meglehetősen gyorsan imperializmussá nőtte ki magát {remélem az imperializmus valós polgáz jelentését nem kell ide ídéznem?}
    Azaz a KGST csinált egy vasfüggönyt amin csak hollók, keselyűk és a SZER meg AH tudtak áthatolni, én nem igen tudtam volna hallgatni ha akartam volna [el voltam foglalva Toscana, Austria megfelelő rádió adóinak hallgatásával mert ott a kedvenc zenéimet adták és nem a Bálint Gazda oktata ki a Magyar parasztot arról, hogy miért hüje]; mert néhány utcasroknyira tőlünk volt a zavaró állomás és k…ra recsegett nem csak a Bálint gazda hanem a többi világesze is!
    Szóval a lényeg: a vasfüggönyön nem engedték át az árukat sem a KGST nem tudott exportálni sem a vasfüggöny túloldalán lévők sem!!! (eddig világos?)
    Tehát a KGST önmagára volt utalva és annyit tudott elosztani amennyit saját maga ilyen körülmények között meg tudott termelni de senki sem éhezett és mindenki lakott valahol de senki sem az utcán bedrogozva!!!
    Volt jegyrendszer is mert “azokban” a korai időkben az alapvető fogyasztási cikkeket benne élelmiszert csak így lehetett mndenkinek biztosítani, senki sem szerette de senki nem tudott fél sült pulykát kidobni a kukába vagy fél vekni kenyeret mert sem kuka nem volt sem nem maradt a pulykából még a csontya sem, mert az azt a Bodri kapta… és nem volt MCDonalds, viszont a keletiben az Utasellátónál állandóan 24 órában és 7 napon át frissen főtt forró debrecenit lehetett kapni mustárral és friss kenyérrel kis papírtálcán [tehát mi már akkor zöldek voltunk] és a restiben le lehetett hozzá hajtani egy korsó kőbányai világost!
    A szervezett mezőgazdaság [nálatok csak évtizedekkel később alakult a farmerek kollektívája mert ők is rájöttek ha későn is hogy egységben az erő és a termelékenység!!!] már a 60-as években eredményt hozott, bár semmi sem ment simán mert a Bálint gazda azt harsogta hogy ne add a kommenyistáknak a saját fődedet és volt aki elhitte, és a Vörös csillag Traktorgyár akkor hozta a ki a világhírű D4K-t és a többieket, a Ganz Mávag az EZÜSTVONATOT AMI ARGENTINA PAMPÁIN ÁT SZÁGULDOTT majd let egy nagybácsitól levetett MAN motor licenszünk, amit azért évek alatt a Magyar szakemberek továbbfejlesztettek és a mellső hátsó futóművek már hazai tervek alapján…és let Bábolna aol a Magyar Tudományos Akadémia tagjai is tanultak sok minden újdonságot!

    De nem volt demokrácia, csak demokratikus centralizmus ha ez mond neked valamit!?

    És ez bökte a vas és acél tröszt tagjainak a szömit, hogy a szankcióink ellenére ezek a kurvák fejlődnek és amikor a Margaret Thatchert az egyik kofa a Nagycsarnokban sült foie gras {sült libamáj} val kínálta amit egy akkora májról vágott le, hogy a Margitka feje beleszédült a nézésébe.
    Let is egyből DEMOKRÁCIÁT NEKIK HA ARRÓL KOLDULNAK IS azután 30 évvel később az is begyűrűzött.
    Viszont az aimperialista országok kies fogadott hazád ahol Florida is leledzik neokolonialista módszerekkel
    Szépen kifosztotta a világ azon részét ahová a hadeseregeik be tudtak hatolni és ebből a rablott holmiból éltetek jobban amit mi nem nem kaptunk meg mert sem gyarmatunk sem akkora expedíciós hadseregünk sem volt, a Varsói szerződés meg sikerrel akadályozta a demokrácia betüremkedését
    Tehát: LOPOTT RABOLT JAVAKBÓL KÖNNYEN VOLTATOK GAZDAGOK DE EZ MANAPSÁG MÁR NINCS ÍGY és ettől kaptatok sikító frászt, van hozzá retorika és ideológia de rólam lepereg

    Most szedd be a gyógyszeredet én meg megiszom a frissen lepárolt espresso mat

  • gORGONZOLA
    10. 21.6:16

    Hát valóban, bár a tőkés/munkás érdeke antagonisztikus mégis, ahogy elismered, a gyár, az üzem megléte és fennmaradása sőt a fegyvergyártás gazdasági „elixírjeként”, ez a munkásnak is (közös) érdeke a tőkéssel.

    Azonban utóbbi földrajzi elhelyezkedéstől függő összefüggés vagyis, fegyver, v. katonai termelés nem, v. csak nagyon ritkán történik pl. tőkekiviteli, avagy gyarmat jellegű bérmunkáztató, összeszerelő gyárakban, az anyaországtól távoli államok területén tekintettel arra is, hogy ilyen kényes, „nemzetbiztonsági”-ipari tevékenységet a tőkésállam nem bíz rá megbízhatatlan – esetleg vele még ellenséges érzelmű – államra avagy ott élő munkástömegre.

    Tehát a katonai-gazdasági érdek marad otthon, „nemzeti hatáskörben” és érdekszférában. Ami propagandisztikusan is meghatványozza az ilyen gyártmányokban érdekelt munkástömeg nemzeti büszkeségét és belenyugvó, vagy igenlő viszonyulását a tőkés militarizmushoz, illetve a „háborúhoz mint politikai megoldás” elkerülhetetlenségéhez.

    A munkásosztály ilyen kivételezett szegmensét már Marxék is „munkásarisztokráciaként” jellemezték, mely csoportba akkor – még nem lévén tőkekivitel – többekközt a nyomdászok tartoztak. Ezek szolgatudata szolgálja ideálisan a tőkés érdekeket és célokat, elsősorban figyelembe véve, hogy az efféle, katonai premizálást élvező nemzeti munkáscsapat hazafias, nemzeti érdekre hivatkozva, még extra jövedelemhez is jut globális, csak fogyasztási-cikkgyártó, pl. ázsiai, kínai stb. szaktársaihoz képest.

  • Utóirat

    A gazdasági-kényszermilitarizmusba sorolható a „növekedést” ugyancsak serkentő személyi, önvédelmi fegyverek egyre növekvő gyártása és forgalmazása, amely az Amerikai Alkotmány vonatkozó „önvédelem joga” passzusára hivatkozva végsősoron propagálja az emberőlést. Vagyis, egy szabad polgári államban aki először, vagy aki jobban lő, az győz… E filozófiának az eredmény évente mintegy 9-10000 fő, ártatlan amerikai állampolgár halála.
    Akinek nincs pisztolya, az nézze meg magát! Miért nem vett magának ?! Ugye ?!

    Egyelőre a fönti 9-10ezres számadat mellett ott van még a mindössze háromezres, a terrorizmus áldozatait is ismertető szám, miből az derül ki, hogy a lőfegyveres támadások áldozatai háromszor annyian vannak – ill. márcsak voltak – mint a terrorizmuséi…
    Ezekre az égbekiáltó szörnyűségekre Obama, de Biden elnök is megoldást sürgetve hívta fel a figyelmet sejtetve a „szabad” fegyverviselés, illetve a fegyver-ipar és lobbi végzetesen felelőtlen felelősségét.

    Kérem a fenti számadatok aktualizált pontosítását.

  • Succubus Lilith

    gratulálok a helytállásodhoz ebben a szélsöségesen fanatikus internacionalista zugban, ahol mára az egyetlen normális résztvevö az „Orsós Elemér” maradt. (Talán mindig is, a Gyurin és a Rátesi Margiton kivül – de ok mint látom, már keveset szólnak hozzá – persze eltudom képzelni, hogy Gyuri ennyi idösen is a haza szolgálatában ügyködik éppen)

    Szivemböl sajnálom viszont, hogy Te valamilyen „hivó hangra” – hogy belsö vagy külsö, azt nem tudom, de az egykori Mohamedet kell hogy szolgáljad.

  • Magyarországon soha többet proletárdiktatúrát, szocializmust és liberalizmust. A magyar baloldal nem kormányozhat, nem alkalmas rá.

  • beszélgettem a Teremtővel és aszongya, ez jön
    https://www.youtube.com/watch?v=Mh4mOAmuje4
    ha sokan bele is hüjülnek

  • duma van szerte széjjel ez a géniusz leírta a mai helyzetet percről percre
    Mime=Netán Yahoo
    Siegfried= A VILÁG
    https://www.youtube.com/watch?v=j0ek8TvSuOg
    és az akinek neve soasem ejthető ki azt mongya, hogy a NÓTUNG abban az izmos és győzhetetlen kézben lesz öswszekovácsolva
    és Mime összes ármánya hiába gyógyteával nem lehet
    a Nótungot ÖSSZEKOVÁCSOLNI

  • Succubus Lilith
    2023 október 21
    9:20 de.
    nem, csak te vagy hüje

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2023 október 20
    9:33 de.

    „Rátesi Margitkát”
    néhány hete hallottam a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában karakánul hozzászólni… 🙂

    Nos, ennek szívből örülök, mert úgy sportszerű, hogy minden „átkost” túlélő érintett vice-versa meghalgattassék! (Azidőben én balga azt hittem, hogy nincs annál rosszabb! Kezdek kételkedni, gyanítom, hogy még a KGST is demokratikusabb volt mint ez a mostanra alaposan elkurvult, hangzatosan EU-ra átkeresztelődött -az alapítók szándékában szépreményű- Európai Vas- és Szénközösség!)

  • SuccubusLillit

    Vedd észre, hogy te kezeled korlátolt megszállottként a számodra úgy látszik olvashatatlan metaforát is, mintha az a szó szerinti biológiai rothadásról szólna. Ez az egy szóba sűrített igazság neked is úgy fáj mint nekem. E fájó kérdésekre jómagam csak azt tudom válaszolni:

    – Nem! Nem minden „bűn” jött létre bűnös szándékkal és nem mindet a kapitalizmus találta fel.

    – És nem fogsz röhögni. De a gazdasági kényszermilitarizmus is a tőkés gazdaság és állam törvényszerű összefonódása teszi szükségszerűvé e „gazdasági csoda” légzőkészülékévé a ciklikus válságrohamok elkerülése végett. Teszi ezt a rendszer – az állam
    aképp,

    – hogy permanens sűrűséggel biztosít gazdasága számára mesterséges – valójában nem is szükséges – termékek hamis piacát, mégpedig katonáéknál gerjesztett fegyver stb. műigény szerint,mely kamu szükségletet a politikai propaganda biztosít a gyártó, a termelők számára a folyamatos termeelés és anticiklikus működés, ill. profitteremtés érdekében. Végülis ezzel állandó csődmentességet előlegezve a gazdaság érintett részeinek úgy, hogy a csőd és az infláció kockázatát felvállalva, a rizikót pénznyomással ellensúlyozza.

    – Ó-és Középkori példáid is arra engednek következtetni, hogy nem érted. Tudniillik a történelmi termelési-módok a kizsákmányolás módozatait valósították meg, de nem feltalálták.
    Ezzel szemben a munka és munkaérték kisajátításának módját egymástól merőben más szisztéma szerint valósították, konstruálták meg. Másképpen a rabszolga, másképp a jobbágy és teljesen máshogy munkás – a bérrabszolga – kizsákmányolása során. Mindez kialakult és persze nem a rosszindulat,vagy akarat által valósult meg évezredeken át, hanem a történelem törvényszerű malmai, a történelmi törvények csiszolták olyanná amilyenek ezek a kizsákmányolási formák lettek.

    – E törvényszerűségek a körülmények és események kapcsán válhattak szükségszerűvé, a társadalmi evolutív átalakulás javára. Például az egyik termelési módból a következőbe konvertáló mutációk következtében, mint pl. a technika, ill. technológia hatásai, mint a kézi munka, vagy az egyszerűbb eszközök és gépek kialakulása és fejlődése. Ugyanez vonatkozik a termelés, v. termesztés gazdaságilag primitív egyedi, v. nagyban termelési módozatai közti különbségekre.
    Igazi – tőkés, nagyipari – termelésről egyáltalán nem beszélhetünk az ókorban és manufaktúrák a középkorban is csak lassan jöttek létre, mígnem a szakmákat szabályozó céhekké alakulhattak. Később ugyanezek váltak a tőkés fejlődés gátjaivá és pl. a Fr. Forradalom citoenjei, v. a magyar felvilágosodás e egyik követelése is a céhrendszer törvényi felszámolása volt. Summa summarum az ókori, v. a középkori árukészítés módozatai nem fedik a gyártás, még inkább nem a termelés fogalmát magyarul, arra a feltételek még nem érettek meg.

    – Csak a tőkés termelési viszonyok és a magasabb fokú technológia, mint előbbi feltétele, tették a nagybani gyártást értelmezhető nagyüzemi termeléssé, vagyis a szétszórt manufaktúrák helyett a tőke oldotta meg a tömeggyártás és egyben a tömeges foglakoztatás problematikáját.

    – Ugyancsak nem feltalálta, de természetéből fakadóan alakult ki az a már XX-századi államkapitalista szisztéma, minek során a tőke a Világháborúk „jóvoltából” megízlelte a katonai megrendelések számára kellemes ízét, majd a II.VH-út követően „természetes” igényt táplált e széles termékkör minél hivatalosabb műpiaci terjesztése iránt, amire az állami hatóságok, minisztériumok, kongresszusok, stb-k bizonyultak bizonyulnak a legalkalmasabb médiumoknak. Ez a szisztéma hozta létre a Hadipari-Gazdasági-Komplexum nem hivatalos Intézményét, mely teljes szélességben szövi át a fejlett tőkés gazdaságokat.

    – Ezzel megvalósul a „két legyet egy csapásra” elve, minthogy ez megoldja
    a. Az állam anticiklikus törekvéseinek egy részét.
    b. A munkanélküliség egy jelentős részét.
    c. Megelőzi sok vállalkozás csődjét.

    – Újabb problémákat generál a kül-és világpolitikában. 30 év után ismét hidegháborút szít és háborús forrópontokat gyújt a világ minden pontján.

    Példaszó:

    1.Például: az Egyesül Államok II.világháborús hadikiadásai a költségvetés átl.38 %-át jelentette.
    A jelenlegi (2015-ös adat) hadikiadások pontosan megegyeznek(!) a háborús évek 38%-ával. Mi ez hát, ha nem a rendszer abszurd születési hibája ? Ugyan gyógyítható kór e kényszermilitarizmus?
    2.Például: Szarajevó (a hadüzenet) után 1 hónappal az összes tőkés hatalom már harcra kész fegyverzetben állott a frontokon.

  • gabriel
    2023 október 21
    4:27 du.

    Chris :
    Arról volt szó, hogy ez a patkány itt többé nem jelenhet meg.
    Pont elég nekünk Rodeo (és kapcsolt nevei), Warrior meg a többi náci.

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2023 október 20
    12:37 du.

    „CUKIHARA;
    A te altalad remelt „rothado kapitalizmus” nem csak hogy sikeresen mukjodik vilgszerte, de az emberiseg ,fokent a meg maig is „szocializmusnak” nevezett tarsadalmakban mind remenykednek azon lehetosegeikert, azert reszkirozzak eletuket minden nap menekulni attol.”

    Kedves Bendeguz, a „rothadó kapitalizmus” csak a „fejlett szocialista társadalmak” agitpropjának volt a kedvenc szavajárása! Nyugodj meg, mi az akkor is szignifikáns „kintfentesek” kurva jókat kuncogtunk rajta! 😀 Mellesleg a „rothadó” jelzőt akkor sem a kapitalizmus irigylésre méltó gazdagságára/gazdaságára ragasztották a szemenáriumok lelkes benfentes előadói!

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2023 október 21 11:05 de.

    “… a vasfüggönyön nem engedték át az árukat sem a KGST nem tudott exportálni sem a vasfüggöny túloldalán lévők sem!!! ”

    Szegeny Bendeguz! Ha ezt a butasagodat elhiszi, megveszik tole. Kit probalsz itt atverni? Magadat? Ikarus buszt meg az USA-ba is importaltak.
    Sajat kezuleg dolgoztam egy osztrak cegnel, ahol a cuculista orszagbol erkezo arut attettuk egy osztrak papirdobozba, beledobtunk egy cetlit, hogy “Made in Austria” es leragasztottuk, majd felpakoltuk a vasuti kocsiba.
    Amikor ilyenek irsz beleer a bilibe a kezed, vagy mellecsung?

    “a Ganz Mávag az EZÜSTVONATOT AMI ARGENTINA PAMPÁIN ÁT SZÁGULDOTT…”

    Tehat akkor szerinted Argentina is a KGST tagja volt. A jo profeta holtig tanul. 😊

    .
    Cukihara 2023 október 21 12:26 du.

    “… a tőkés/munkás érdeke antagonisztikus…”

    Igen, de csak azert, mert szandekosan egymasnak ugrasztjak oket egyesek. No es milyen jol bevalt! Ha arra jarsz, okvetlenul nezd meg az USA rozsda-zonajat, ami a lassan szetrohado regi gyarakat jelenti, amiket a cakcervezetek vegtelen hulyesege miatt zartak be. Igaz, lehetett 4 dollarert burgert is flippingezni a mekkdanoldsban a 30 dollaros oraber helyett… 😊

    .
    Gabriel 2023 október 21 4:27 du.

    ““ Szivemböl sajnálom viszont, hogy Te valamilyen „hivó hangra” – hogy belsö vagy külsö, azt nem tudom, de az egykori Mohamedet kell hogy szolgáljad.””

    A vallasnak nem lenne szabad a politikaval foglalkoznia. Ugyanakkor, a Koran szerint a zsidoknak vissza kell terniuk az eredeti hazajukba (Kanaanba) mielott az utolso evek (e vilagbol) elkezdodnenek. Nehez elkepzelni, hogy az osszes zsido be akarna koltozni oda, mikozben hely nincs ra, es kozben pont azok gyilkolasszak oket, akiknek elemi erdekuk lenne, hogy segitseg a bevandorlast. Mint annak idejen Faisal akarta.

  • Orsós Elemér

    Cukihara
    2023 október 21
    1:03 du.

    Ezt az úgynevezett -minden gazdaságra általánosan vonatkoztatott- „növekedés” nevű kényszerképzetett sem ártana górcső alá tenni!
    Én -őszintén bevallom- nem tudom értelmezni, de szerintem többünknek jó lenne, ha szakértőként kiveséznétek!

  • Rodeo11
    21. 9:20

    Kitűnő ez a ben Dö Gúznak címzett irodalmias, szimbolista betűzésekkel feltűzdelt fenti 9:20-as „visszavágód”, melynek jelképei a témát nem, vagy kevésbé ismerő olvtársak számára nem oly evidens tényállások, mint nekünk, öregrókák számára. Pedig – pl én – az efféle vadkanok számára, mint Hű De Gúz is, olyan reakciókat kerekítek ki, hogy abból még a Vuk korú kisrókák is értsenek, nemcsak az öreg klubtársaik… Node’ „a koczka el van vetve”… S ha már így van, jól van így, s szerénységem csak a „jegyrendszer” történelmi körülményeire reagálnék.

    Tudniillik e fejadag rendszer bevezetése a világháború(k)ban rommá-vált Magyarország, ennélfogva – a Horthy-rendszer végstádiumában szakadék szélére . v i t t, ergo gazdaságilag is sz..rá . t e t t – feltétlenül újjáépítendő – állapota tette szükségessé a fogyasztói készletek „kimérten adagolt” igazságos közellátását csupán 1 9 5 2 – i g, mikoris a minisztertanács rendeletben szüntette meg a jegyrendszert.

    De legyünk igazságosak, nemcsak nálunk, de hosszú éveken át Nyugat-Erópa (tőkés!) minta-államaiban is alkalmazták a jegyrendszert. Így Angliában 1 9 5 4 – i g, Nyugatnémetországban 1 9 5 3 – i g, a Benelux államokban is az ö t v e n e s é v e k i g , stb. ugyancsak. Tehát még Marshall-segély hatására is csak néhány év után tudták megszüntetni ezt a fajta fejadag-ellátást, amit a . h á b o r ú s . k á r . tett szükségszerűvé.

    Ergo, n e m . s z o c i a l i z m u s . t e t t e . szükségessé jegyrendszer bevezetését, h a n e m . t ő k é s , i m p e r i a l i s t a . v i l á g h á b o r ú . általános . k á r t é t e l e. Ugyanúgy ahogyan a tőkés államok már az I.Vilgháború után is kénytelenek voltak alkalmazni a hadviselés gazdasági károkozása, illetve az emiatt tönkrement nemzetgazdaságaik rehabilitálása, valamint az ugyancsak ezzel tönkretett néptömegek arányos,így kiadagolt élelmiszerellátása érdekében…

    Üdv’ és Béke!

  • Ródeo11
    2023 október 21
    11:05 de.

    Nagyon szépen összefoglaltad az „átkos” -ideológiáktól abszolute független- átmentésre érdemes értékeit, amiket okos kapitalistán tovább fejlesztve most vidáman kéjeleghetnénk úgy, hogy még a kurvára fejlett nyugat is irigykedne ránk! Node nem lehet véletlen, hogy legfőképpen ippeg ezek a „korszerűtlen cucialistának” devalvált pozitivumok kerültek be részünkre a jóságos EU-tól egyből az általuk előírt legfőbb kvóta előirányzatokra, mi meg általa az EU értékrend végére!

  • Bendegúz79
    10.20. 1:27

    Tisztelettel:

    Tőke a magyar nyelvben valaminek a töve. Pl: szőlő tőke, vagy egy fának a töve, a kivágás után is tőke. A hentesek, mészárosok és hóhérok ez utóbbit használták nyaktilónak, a bárd alá…

    A termelőeszköz valóban befektetés eredménye, amelyet a közgazdaságtan is (tárgyi) tőkének nevez és . n e m . g ú n y b ó l, hanem többekközt számtani megfontolásból, hogy évente az amortizáció levonása után kiszámíthatóvá tegye például adott tőketárgy által kitermelt eső profitot.

    Csak egy a bökkenő, hogy adott tőkerészt egy, vagy több dolgozó munkásnak kell a munkaerejét hozzáadnia ahhoz, hogy az e állóeszközből kinyerhető profit létrejöhessen, mely tevékenységükért pedig szintén fizetnie kell, mégpedig munkabér formájában, melynek értéke éppen hogy fedezi a kifejtett – önfenntartáshoz . s z ü k s é g e s – munka részösszegét és nem az efölött is bele-feccölt , azaz a . h o z z á a d o t t . munkaerő értékét.

    A költőzseni művészi szemmel így látja a tőke, mint eszköz, és a favágó, mint munkás sorsát:

    József Attila
    FAVÁGÓ

    Vágom a fát hűvös halomba,
    fényesül a görcse sikongva,
    zúzmara hull szárnyas hajamra,
    csiklándani benyúl nyakamba –
    bársonyon futnak perceim.

    Fönn, fönn a fagy baltája villog,
    szikrádzik föld, ég, szem, homlok,
    hajnal suhint, forgács-fény röppen –
    amott is vág egy s dörmög közben:
    tövit töröm s a gallya jut.

    – Ejh, döntsd a tőkét, ne siránkozz,
    ne szisszenj minden kis szilánkhoz!
    Ha odasujtsz körül a sorshoz,
    az úri pusztaság rikoltoz –
    a széles fejsze mosolyog.

    /1929. november – 1931. február/

    Nem átkozzuk, mert elismerjük, hogy van egy közös érdek két lét határán, csakhogy az egyik ember e közös érdekből oly kis mértékben részesül (ld.: Profitshare, avagy nyereségrészesedés), ami méltatlan a zsidó-keresztény etika elvárásaihoz (ld.: Biblia).

    Elismerve azt is, hogy a befektető, a tőkés tulajdonos kockáztat is a befektetéssel, de a hosszútávú tapasztalat szerint Pandora szelencéje, mely igen hosszú időtartamra biztosít a tulajnak és családjának magas életvitelt, mintsem elnyomorodást. Miközben dolgozói nem jutnak Á-ról Bé-re az előrejutás labirintusában. Ők napi munkájukért soha nem válhatnak – bár szeretnének – gazdag vállalkozókká, akik a világ vagyonának a 80-90 százalékát birtokolják.

  • warrior
    2023 október 21
    10:54 du.

    „Magyarországon soha többet proletárdiktatúrát, szocializmust és liberalizmust. A magyar baloldal nem kormányozhat, nem alkalmas rá.”

    Szerintem is, DE egy valódi(kettősmérce mentes) liberalizmus azért még beleférne!

  • Vögelein
    2023 október 24
    2:24 de.

    Ez a frappáns is tetszett!

  • Succubus Lilith
    2023 október 23
    4:46 du.

    elszóltad magad, már sokaccor!
    szóval átcímkézted, a vonatot {csak az arányok megértése érdekében}
    határra készen levámolva akkori áron $X -ért adta át a neppernek, a nepper $3,1*X -ért adta tovább és amikor az argentin kereskedő aki megvette és akitől a vasúttársaság vette az $2*(3,1X) azaz ez a fajta kereskedelem dívott mert azért őrizték a másik oldalon is a vasfüggönyt

    de neked magyarázni, lóval zongorázni

  • Vögelein
    2023 október 24
    2:24 de.

    üdv. kösz.
    annyival kívánom aláhúzni mondottaidat, hogy 1973 vagy akörül járt a Vaslédi nálunk és azért kapott sikítófrászt, amit a Nagycsarnokban és máshol élőben megmutattak neki semmi rablómese: eis {íme}
    mert még akkor sem volt nekik „az” és ilyenkor és mindig máskor ez a bűnbanda nem képes másra csak rombolni, de legalább 1989 ig ellenálltunk és a 70-es évek elején már élénk külkereskedelmünk is volt szupermen-ekkel akik otthon szinte sohasem voltak de kötötték az üzleteket és A GRIZI EZT SOHASEM FOGJA MEGÉRTENI:!!! VOLT MIT ELADNUNK ÉS VETTÉK MINT A CUKROT

    azután…ááá nem mondom majd –talán– te?

  • Succubus Lilith
    23.10.23.4:46/II.

    Nem hiszem, hogy az oroszlán és a gazella ellentéte a páviánok üvöltése miatt lenne antagonisztikus. Sokkal inkább a dzsungel – erősebb a gyengébb fölött – törvénye okán. E hatalmas fenevad (mint a medve is) hímjei ezért, ha nem jut falat nőstények kollektív vadászatából, olyankor prédaként a fajtabeli kölyköket is képesek fölzabálni…

    A „rozsdaövezetek” létét egyrészt a vállaltok kiszorulása a piacról, másrészt az állami cégmentő hivatás elmaradása indokolja, de semmi esetre a szakszervezet, amely modern időkben a vállalti szervezetnek éppoly alkotórésze, mint a gépkarbantartás, vagy az alkatrész utánpótlás, stb. Ha ez, vagyis a munkás érdekképviselet hiányzik, a tulajdonosi kör számíthat a termelés akadozására is. A trade union folyamatos kapcsolattartása a vezetőséggel a legalapvetőbb alkotórész, a munkás közösség olajozott működését biztosítja, mely termelésii tényező és a gyártásnak éppoly fontos eleme mint amaz.
    Kicsinyes buta felfogás az érdekképviselők beleszólását a termelési folyamatba kekeckedésként értékelni, és amiatt vádaskodni, hiszen a munkás az egész szervezet legfontosabb része.

    Amúgy is, már a munkásosztály klasszikusai a demokrácia jövőjét annak a termelési szférára való kiterjesztésében látták , erre pedig épp a szakszervezetek a legelhivatottabbak mert a munkásképviselet közelebb hozhatja egymáshoz a „két érdeket”.
    Másfelől az állam is köteles az adózó cégek léte biztosítása érdekében lépéseket tenni, napersze nem az egyszerűbbnek tűnő tőkés militarizmus korrupt támogatásával és ösztönzésével… 🙂

  • Rodeio

    Ezt a kis történetet szeretettel küldöm Neked
    Persze, mivel az egyéb határok mint látom és olvasom, egyre zártabbak errefelé is (másképpen az elzártság ami egyre határtalanabb) ki tudja, hogy eljuthat-e hozzád.

    Mondhatod persze, hogy propaganda – bár nekünk, akik megéltük nekünk tiszta valóság volt ellentétben veled, akinek számára a határ megnyilott (tudjuk, mindig voltak kivételek …. rsrsrsrs – és egy idö után elég volt lazán aláirni egy bizonyos nyilatkozatot, és az idönkénti jelenés és jelentéstétel az éppen aktuális követségeken sem fájt nagyon)
    Hogy a nép – a „szegény nép” pedig mennyire birka tud lenni, mi sem mutatja jobban, hogy az egyik aktuális Nóbel dijasunkra is minden oldalról szórják az átkot (egyik oldalról azért, merthogy annak idején ö is aláirta, a másik csöcselék átkai szerint pedig azért egyenesen ribanc, mert elfogadta a csúnya embertöl – mit is? – ja hogy az országot most éppen képviselö kormánytól valamilyen kitüntetést)
    Bizony ez a csöcselékek szelleme, akár az egykori Rámában, Párizsban és akárhol másutt. Pesten és Torontóban miért lenne más?
    Vezérek pedig elökerülnek éppen a nagy semmiböl, mindenhol voltak és vannak, akik a szörföznek a „hullámokon”,
    akár a parlamentekbe, akár a bársonyszékekbe, akár katedrákra ….

  • Succubus Lilith

    Cukihara 2023 október 23 6:54 de.

    ““– Nem! Nem minden „bűn” jött létre bűnös szándékkal és nem mindet a kapitalizmus találta fel.””

    Helyes. Kiveve, hogy a nemletezo kapitalizmus semmit se talalt fel. A “kizsakmanyolas”, az elnyomas kulonbozo formai, a csocselek felhasznalasa, a kolonializmus, az agymosas kulonbozo formai… stb… mar joval korabban leteztek.

    “De a gazdasági kényszermilitarizmus is a tőkés gazdaság és állam törvényszerű összefonódása teszi szükségszerűvé…”

    Ennek semmi koze a kepzeletbeli kapitalizmushoz. Ezt a kolonializmus teszi szuksegesse, ami ahogy fenn mar emlitettem nem csak az un. “kapitalizmus’ resze, hanem inkabb az emberi gyarlosage. Azaz kozel orok, amiota ember el a Foldon.

    “– Ó-és Középkori példáid is arra engednek következtetni, hogy nem érted.”

    Ez erdekes, mert aztan ugyanazt irod amit en is irtam.

    “Summa summarum az ókori, v. a középkori árukészítés módozatai nem fedik a gyártás, még inkább nem a termelés fogalmát magyarul, arra a feltételek még nem érettek meg.”

    Tok mindegy, akkor is profitra ment a termeles. Csak egy idiota nem akarna profitot amikor valamit eloallit, azon egyszeru oknal fogva, hogy ehenhalna, ha nem keresne rajta.

    .
    Geyza 2023 október 23 7:10 de.

    “Arról volt szó, hogy ez a patkány itt többé nem jelenhet meg.”

    Ha mar patkanyokrol van szo, nekem lenne egy sokkal jobb otletem az ide irokat illetoen, de hagyjuk, mert nem annyira az a baj, hogy az az illeto hasonlit termeszeteben az emlitett ragcsalora, hanem inkabb az, hogy rendkivul buta es tudatlan szegeny.
    De ha kicsit megeroltetned a memoriadat, akkor talan emlekeznel, hogy egy honapos nevelgetesi periodusrol volt szo, hatha idos korara valo tekintettel meg lehet nevelni belole egy politikailag korrekt egyent.
    Arrol nem is beszelve kedves Geyza, hogy o kevesebbert lett innen egy honapra kitiltva, mint mondjuk hogy egyesek patkanyoznak errefele.

  • Ajánlom figyelmetekbe a Mérce ide vonatkozó cikkét:

    https.hu//mérce.hu/2023/10/25/valoban-befejeztük-1956-forradalmat-1989-ben…

  • Lilith
    22.7:10

    Bocs, hogy beleszólok, de a 100 dolláros akkor még „nyers anyag” némi >átalakításon< kell, hogy átessen ahhoz, hogy 120 dollárért eladható állapotba kerüljön, ill., hogy el tudd adni.
    Ezt a szükséges átgyúrást az alkalmazott munkásoddal végezteted el, kinek azért, mondjuk 2 $ munkabért kell kifizetned. Már ne is haragudj, de emiatt a profitod nem húsz, hanem (20-2) azaz 18 $.

    Ave!

    De ha teszemazt kereskedő vagy, akkor pedig az értékesítésben résztvevő dolgozód 1 darabra eső munkabére is 1 dollár, a profitod 19 dollár lesz.

    Ugyebár a munkabér ennél bonyolultabban és nem 1 dolgozóval, de érvényesül az árban. Épp ezért, a profitot soha nem számítjuk egyetlen munkadarabra, hanem az összes átlagát egybevetve a munkabér és a költség átlagával. S ha mégis kíváncsi vagy az 1 darabra eső erre-arra,akkor az összesítettből visszaszámolhatod.

    Summa a költségekből, ha akarod akkor sem hagyhatod ki a munkabért márcsak a ráeső adók, járulékok kiszámítása végett sem. Ennélfogva a munka, a munkások döntő szerepét sem tagadhatod le a profit létrehozásából, még akkor se, ha behunyod a szemed. De, legalább megismered miből is tevődik össze a társadalmi átlagot meghaladó – avagy gyengébb – nyereséged.

    Megjegyzés: Ha nincsenek alkalmazottaid, akkor ez az egész nem kérdés.

  • gabriel
    2023 október 25
    7:20 de.

    úgy gondolom, hogy erre semmit sem mondok, megjegyzem, mindig tiszteletben tartottam mások véleményét és ez most rád is érvényes, egyet nem kell értenem vele és ez is vele jár, benne van a pakliban

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2023 október 24 12:36 du.

    “elszóltad magad, már sokaccor!”

    Hogy en milyen ovatlan vagyok!!!

    “szóval átcímkézted, a vonatot {csak az arányok megértése érdekében}
    határra készen levámolva akkori áron $X -ért adta át a neppernek, a nepper $3,1*X -ért adta tovább és amikor az argentin kereskedő aki megvette és akitől a vasúttársaság vette az $2*(3,1X) azaz ez a fajta kereskedelem dívott mert azért őrizték a másik oldalon is a vasfüggönyt”

    Ha szerinted minden KGST orszagban eloallitott termek igy kerult ki Nyugatra, akkor jobb ha kezelteted magad. De kulonben mindegy, mert pl. az az aru amit en pakoltam at osztrak dobozba nem az egbol pottyant le, hanem vonaton, legalisan erkezett. Nem volt csempeszaru.
    Szerinted hogyan loptak be az angolok a KOFEM gepeit amikor ugy dontottek az elvtarsaid, hogy korszerusitik a KOFEM nevu gyarat? Meg a targoncak kozott is akadt Leyland gep.

    .
    Ródeo11 2023 október 24 1:20 du.

    “… és a 70-es évek elején már élénk külkereskedelmünk is volt szupermen-ekkel akik otthon szinte sohasem voltak de kötötték az üzleteket…”

    Hamar elfelejtetted mint irtal korabban. Nekem meg azt irtad, hogy a magyar uzletkotok korruptak voltak, allitolag azert, mert oriztek a nemletezo vasfuggonyt. De Vögelein-nek mar azt irtad hogy zsenik voltak a magyar kulkereskedok.

  • Succubus Lilith

    Cukihara 2023 október 25 6:48 de.

    ““ A „rozsdaövezetek” létét egyrészt a vállaltok kiszorulása a piacról, másrészt az állami cégmentő hivatás elmaradása indokolja, de semmi esetre a szakszervezet, amely modern időkben a vállalti szervezetnek éppoly alkotórésze…””

    Az amerikai gyarak azert lettek bezarva, mert egyes cakcervezeti vezetok – feltehetoen kulfoldi javaslatra – nem vettek eszre, hogy megnyertek az ‘osztalyharcot’, a ‘szervezett’ munkasok 30-40 dollaros oraberekert dolgoztak, amikor az atlagber joval kevesebb volt, kaptak az egesz csaladra szolo orvosi, es fogorvosi ellatast is, es egyeb juttatasokat. A tulaj pedig megunta a hulyeseget es elment Mexikoba, Indoneziaba, Kinaba … stb es ott epitette fel a gyarat.

    Annyiban igazad van, hogy a cakcervezetek fontos reszei a mai (foleg a) globalista vilagnak. Kb. ugyanugy muxenek, mint a Zold part, aminek tagjai az ellen tuntikeznek es lobbiznak, aki nem fizet nekik, illetve akkor, amikor valamelyik gazdag kommunista fizet nekik, hogy hozongjenek valami ellen,ami neki konkurencia.
    A szervezett munkasok is akkor lesznek varazsautesre roppant mergesek, amikor a cakcervezeti vezeto beint, mint egy karmester.
    A cakcervezetek mar nagyon hosszu ideje az egyik legkorruptabb gittegyletek a vilagon.

    .
    Gabriel 2023 október 25 7:20 de.

    “Ezt a kis történetet szeretettel küldöm Neked”

    Nem erti ugyse. Neki az alabbi musorok valok.

    https://www.youtube.com/watch?v=U2F8IEMtdwQ
    https://www.youtube.com/watch?v=ZLZ7M7QDOIE&list=RDZLZ7M7QDOIE&start_radio=1
    https://www.youtube.com/watch?v=dt6vYaARyJY
    https://www.youtube.com/watch?v=rQEgjWWjed4&list=RDEMdeLsK4ezAEmmmTfqE45MWg&index=14
    https://www.youtube.com/watch?v=rCQ3iJLuw8M&list=RDEMdeLsK4ezAEmmmTfqE45MWg&start_radio=1

    .
    DonGolo 2023 október 25 2:05 du.

    “Bocs, hogy beleszólok, de a 100 dolláros akkor még „nyers anyag” némi >átalakításon< kell, hogy átessen ahhoz, hogy 120 dollárért eladható állapotba kerüljön, ill., hogy el tudd adni.”

    Jol van na. Nem akartam kiirni az egesz tortenetet ujra, mert akinek irtam, annak mar korabban vagy 10-szer leirtam ugyanezt.
    Azt ertettem ez alatt, hogy miutan belekalkulaltam az osszes kiadasomat ami a termeles soran eloallt (munkaber, energía, szallitas, javittatas, adok….stb), az anyag arara rateszek X osszeget es ez lesz a profitom generaloja.

  • OrsósElemér
    23.X.21.1:03

    Növekedés:

    A gazdaságban termelt termékek és szolgáltatások (…) piaci értékének +/- növekedése egy bizonyos időszak (pl.év) alatt, a bázist* alapul véve, amit a közmegállapodásnak megfelelően a reál-GDP, vagyis a bruttó hazai termék százalékos emelkedésében szokás mérni, ill. kifejezni.

    Dióhéjban ennyi. Különben eléggé összetett fogalomról van szó. Ennek „kivesézésére” az itteni keretek szűkösek lennének.
    Az azonban tény, hogy a növekedés kimutatása, nemcsak nemzetgazdasági, de vállalati szinten is nélkülözhetetlen pl. az eredményesség objektív, további számításokon alapuló megállapításához, avagy gazdaságpolitikai következtetések levonásához stb…
    Annyi biztos, hogy nem kényszerképzetről beszélünk, hacsak az adatokat nem hamis bűvészcilinderből húzzák elő, ám az a BTK lapjaira tartozik.
    `

    `
    * Bázis: az alapnak tekintett kiindulási (összehasonlítási) időszak (pl. az előző év, vagy egy kiválasztott negyedév,stb).

  • Szubkubus
    10.25.7:40

    Kedves Lilitke!

    Aki megragadtál a röghözkötött hűbériség történelem és tudománytagadó középkori máglyagyújtó fáklyájánál.

    Mint itt is kiderül, te már nemcsak az evolúciót, de a kapitalizmust, mint a gazdasági lét egyik formáját is tagadod, amikor képes vagy róla azt leírni, hogy
    „nemlétező”, vagy az
    „úgynevezett” és a
    „képzeletbeli kapitalizmus” kifejezéseket.

    Szerinted Hephaisztosz, Fazola Henrik,vagy Nelson Rockefeller ugyanazon termelési mód, gazdasági forma képviselői lennének, akik ezer évekkel más és más időben, de ugyanúgy csak a profitra hajtottak, mint a tőke modern mai képviselői akik, mint a régi kizsákmányolók kizárólag „emberi hibáikból” használják, használták ki a másik ember munkáját. – Mindegy, hogy rabszolga, jobbágy, vagy bérmunkás…

    Szerinted ezt nem is a felsoroltakra fölépített Bábel-tornya világgazdasági rendszer – mintha utóbbi nem is létezne – tenné, hanem az ősi gonoszság és a jellemtelenség és ezek következménye, például a szervezett gazdasági-kényszer-militarizmus, amely évente sokmilliárdos állami fegyvereladásokat csikar ki az adófizetők büdzséjéből…

    Egyszóval a te lelkivilágodban nincs sem evolúció, de kapitalizmus sem létezik.

    Gratulálok 🙁

  • SchumackerLady

    Cukihara
    ..21.1:03

    Az önvédelmi lőfegyverek nyakra-főre USA-beli árusításáról írod hozzáfűzésed, melynek oka szerinted egyfajta úgymond gazdasági kényszergyártatás, így a rengeteg személyi lőfegyver száma többszörösen haladja meg az USA lakosság létszámát.

    Apropó épp most – ma, vagy tegnap – USA Luistone városában egy ámokfutó 22, azaz Huszonkettő . a m e r i k a i . e m b e r t . gyilkolt halomra. (A rendőrség a gyilkost egyelőre még keresi.)

    Kitudja, hogy ez a szerencsétlen 22 áldozat hányad-része lehet ez az országos éves országos átlag kb. 10000-res hullaszámához képest?

  • Cukihara
    2023 október 26
    4:11 de.

    Köszönöm a kimerítő válaszodat, de én csak azt nem értem, hogy teszemazt egy kiemelkedő teljesítmény után miért kötelező azt még tovább fokozni, miért nem elég szinten tartani!? Az „ideális fegyverek” hatékonyságának folytonos korszerűsítése érdekében ezt megértem, de mondjuk -hogy banális példával éljek- egy bejáratott fogyasztási cikk túltermelése esetében ez kontraproduktiv is lehet! (Persze tudom, hogy nem az, mert a menő cikkekbe már gyárilag be van programozva a gyártónak ideális élettartam, ezért egy jobbal vagy csicsásabbal pont a lejáratkor vagy kicsit előbb elő kell rukkolniuk a növekedés érdekében. Lásd szerintem kitűnő ellenpéldának Edison úr több mint 100 éve kifogástalanul működő izzólámpáját, melynek reklámozásától a mai gyártulajdonosok idegsokkot kapnának!) Hííínye a teringettét, közben már kezdem is kapisgálni a megfejtést! 😀 )

  • Sucubbus Lilith
    2023.10.26.4:07
    /DonGolo válasz
    II. bekezdése:

    Itt is „csak” a munkás – a dolgozó – szerepét, azaz ráhatását az anyagra hagytad ki a folyamatból. Tehát azt a procedúrát, minek során >az anyag< termékké, illetve – már kalkulálható – áruvá átalakul. Ismétlem, ez dolgozó munkás nélkül legföljebb fából vaskarikát, de nem profitot hozna.

    Érdekes, hogy viszolyogsz a munkás nem is kismértékű gazdasági(!) ráhatását elismerni. Felsorolásodban is csupán egy "munkabér" tétel említéséig jutsz el.

    Holott az alapanyag kizárólag az emberi munka hatására válik értékesíthető és profitot generáló termékké. Az összetett termelési folyamat során több ilyen procedúrán, résztermék gyártáson megy keresztül a "m u n k a d a r a b" ahhoz, hogy majd a végén eladható késztermék, s mi több, áru váljék belőle.

    Természetesen vannak speciális kooperatív, ún. besszállítók, akik csak rész, vagy félkész terméket állítanak elő, melyből az ő profitjuk is az alapanyag megmunkálás, illetve a beletett emberi munka során válik leszállítható termékké…

  • SchumackerLady
    2023 október 26
    6:49 de.

    konteo!
    szsvsz az leszerelt és diliflepnivel élő katona az bérmunkás!

    mióta az az ügy van, és végre van Házelnök a Kongjesszusban azóta sem a hoholok, sem a hammamamások tettei és szenvedései valamint a világ ezzel kapcsolatos lelki élete kikerült a déli szomszédom fősodratújából , lévén hogy kölcségvetést is kellene csinálni és a bidén kezd kiesni a pixisből, láttam széles mosolyok közepette Xi Jin Ping és Gavin Newsome {kalifornya kormányzó és demokrata} éppen kezet fognak.

    még majd kiderül hogy a levantei események a kóbor kutyát sem érdeklik, csak a déli szomszédom hadiiparát és fekete kereskedőiket meg akik terv szerint kapják a megvesztegetési csilliárdokat!

    hogy közben nagy fekete füst száll föl és hullanak az járulékos veszteség, majd a ki nem fizetődő rubrikába kerül amikor a szaldót csinálja a könyvelő, az üzlet nem állhat meg!

  • SuccubusLilit
    2023.10.25.7:40

    Azt mondod, „tök mindegy, akkor is a profitra ment a termelés”, pedig nem ugyanarról van szó, ami a görög-római, a német-római, vagy a washington-londoni… profitkitermelés módozatait illeti.

    Mert, teljesen más szisztémákat követ a rabszolgát, mint élő gépet – „élőeszközt” 😀 – „láncon”tartó szabad polgár, vagy a hűbérien röghözkötő és jobbágysanyargató szabad földbirtokos, mint a gyáraiba bér-rabszolga tömegeket összezsúfoló modern – globális – szintúgy szabad kényúr, aki emellett szintén kiépítette a maga államát (globalista államait) a saját hatalma és a folyamatos árurendelés megőrzésére.

    Ez utóbbi veleszületett szerves része az a bizonyos kényszer-fegyvergyártó, demokrácia álarcába öltöztetett, állami rendeléseket generáló protekcionista törvénymalom, mely nemcsak lehetővé, de kötelezővé teszi e tőkésállami lélegeztetőgép folyamatos, üzemszerű működtetését. Ez az így ráoktrojált, önkielégítő arzenál a beszerző államot egyben birodalmi ambíciókra ösztönzi, amely e „közbeszerzés” indoklásául a világ különböző pontjain háborús konfliktusokat igyekszik generálni. Ez, az állammal kooperáló, állami profitfejő módszer, immár vagy 80 éve eredményesen működik. E kamu okságprovokálás legjellemzőbb válfaja a hidegháborús gépezet erőltetett hajtása.

    A te szavaiddal élve evidens, hogy
    „csak idióta nem akarna profitot amikor valamit előállít azon egyszerű indoknál fogva, hogy é h e n h a l n a,ha nem keresne rajta”
    -dollár-milliárdokat – teszem hozzá én.

    Eme bagatell:
    „emberi gyarlóság”
    >nem lehet osztályrésze<
    munkáskezek milliárdjainak,
    kik e javakat az ő számára megteremtik,
    nekik, akik a horribilis profitokat kitermelik.

    FORTE

  • SchumakerLady
    23.10.26. 6:49

    Állítólag eme ámokfutó és lövésoktató két héttel korábban elme-gyógyintézetben töltött két hetet egy kis akku-feltöltésre.
    E lőpedagógus egy, a lövöldözés minden csínjátbínját ismerő és tanító agysérült, eddig kiváló amerikai hazafinak bizonyult. Az, hogy ö a Biblia elemi intésével, a ne ölj parancsával nincs tisztában, azzal is magyarázható, hogy ez eleve sértené „hivatása” nagyobb gazdasági összefüggéseit és alaposan megmagyarázza az e mészárlás, és úgy általában az „újvilági” fegyveres ámokfutások anomáliájának, tőke és államérdeket sejtető háttér okát.

    Ennélfogva ezek a halottak ugyanúgy nem nyugodhatnak már békében mint, ahogy anno hetvenes évek, az azonos gazdasági okból, a fegyverlobbi elhunyt, kb. 4-millió vietnami halottja sem…

    Szeretettel és békességgel : szatmári olvasó

  • Succubus Lilith

    Cukihara 2023 október 26 5:22 de.

    „… a kapitalizmust, mint a gazdasági lét egyik formáját is tagadod…”

    Igen, van neki egy normalis neve; polgari tarsadalom. A rabszolgasagnak egy aranylag ujabb neve.

    „” Szerinted Hephaisztosz, Fazola Henrik,vagy Nelson Rockefeller ugyanazon termelési mód, gazdasági forma képviselői lennének, akik ezer évekkel más és más időben, de ugyanúgy csak a profitra hajtottak, mint a tőke modern mai képviselői… – Mindegy, hogy rabszolga, jobbágy, vagy bérmunkás… „”

    Ez nagyon erdekes… Eloszor adsz a polgari tarsadalomnak egy uj, furcsa nevet (na jo, nem te adtad, csak bemagyaraztak neked), csak hogy elsirhasd a banatodat, aztan utana te magad allitod, hogy semmi kulonbseg nincs a regebbi rabszolga tarsadalmak es a polgari tarsadalom kozott.

    De ha tenyleg ennyire szeretsz lovagolni a szavakon, akkor megemlitenem neked, hogy a to”ke, azaz a vagyon letezett mar az o-korban is. Sot, a kozepkorban is.
    Csak Marx Karcsi bacsi ugy latszik nem tudott kijozanodni, es emiatt Engels nem tudta elmagyarazni ezt szegeny utodottnek.
    Aztan valahogy kimaradt az egeszbol, mert jol lehet butitani ezzel is az onnalo gondolkodasra kepteleneket. (Gy.K) Ha Karcsi bacsi tudott volna errol, akkor „kapitalizmusnak” kellett volna hivnia az okori es a kozepkori rabszolgatartast is.

    Nem a lelkivilagomban, hanem a valosagban nincs evolucio. 🙂