Felbecsülhetetlen hadtörténeti érték

2023 október 30 7:16 de.58 hozzászólás

 Néhány héttel ezelőtt, 2023. október 5-től kezdődően a Magyar Honvédség mintegy hetven katonája egy korábban nem létezett, új karjelzést kezdett el viselni. Azt akarták kifejezni vele, hogy ők most már egy csapatot alkotnak. Különféle alakulatoktól érkeztek a Balaton partjára, hogy együtt dolgozzanak egy olyan feladaton, ami nemcsak a magyar hadtörténetben, de világviszonylatban is egyedülálló eredményt hozott. Ám amíg a végeredményig eljuthattak, annak előtte évek teltek el.

Azt, hogy Balatonakarattya közelében, a parttól 3500 méterre, az iszapban valami roncs hever – már jóval korábban tudtuk – mondta el a kiemelt roncs bemutatása alkalmával Magó Károly zászlós, a Magyar Honvédség, Kiss József 86. Helikopterdandár kutatója, a program hadtörténeti örökségvédelmi felelőse, egyben a kutatás vezetője. Levéltári kutatásokkal kezdődő, hosszú út vezetett a mai napig, mire nehézségekkel és kitartó munkával teli egy hónap után sikerült kiemelni a Beregszászi Sándor szakaszvezető által vezetett repülőgép roncsait. A piros 12-es Messerschmitt-109 repülőgép azért különleges – mert a sárkányszerkezete és a motorja egyaránt magyar gyártmányú volt. Fontos ipar- és hadtörténeti emlék, az alkatrészein néhol megmaradt a gyári tábla, ami elárulja, hogy azt a győri gyárban készítették. A magyar-német államközi szerződést 1941. június 6-án kötötték meg, ennek értelmében a Magyar Waggon és Gépgyár gyárthatta a Me-109 sárkányelemeket, a Dunai Repülőgépgyár pedig a gépekhez rendszeresített Daimler-Benz 605-ös motorokat készítette. Összesen 1108 motor és 577 sárkány készült Magyarországon, ezekből 360 teljes gép volt magyar gyártmány. Minőségüket jól jelzi, hogy a Luftwaffe beszerzői is igyekeztek a saját vadászegységeikhez a magyar gépeket megszerezni! A számunkra fontos dátum 1944. július 2. Az amerikai hadsereg ekkor indította addigi legnagyobb légitámadását magyarországi célpontok ellen. Az Egyesült Államok 15. légi hadseregének 620 négymotoros bombázójából és 300 kísérő vadászgépből álló köteléke ellen a Magyar Királyi Honvéd Légierő 18 vadászrepülőt tudott harcba küldeni és még 30 német vadászgép szállt fel. A légi csatában aznap három magyar pilóta halt hősi halált. Egyikük Balatonakarattya közelében zuhant a vízbe. Beregszászi Sándor holttestét bajtársai kiemelték, családja végső nyugalomra helyezhette a túrkevei temetőben. A sír ma is áll. Ezen a napon Budapest körzetében és a Balatontól északra folyt légi harc. Feljegyzés vagy hiteles visszaemlékezés Beregszászi Sándor útvonaláról nincs.  A Balatontól délre Enyig környékén voltak harcok. Feltehetően ebben vett részt, mert másként, Veszprémbe visszatéréshez, nem érintette volna a Balatont. A pilóta halálához hozzájárulhatott, hogy nem tudta ledobni a póttartályt, megtalálták a roncsnál, ez harc közben hátrányba hozhatta. A pilótafülke biztosan találatot kapott, de hogy ettől halt meg vagy a lezuhanáskor azt már nem tudjuk, a vizsgálat iratai nem maradtak fenn. A roncs sokkal rosszabb állapotban volt, mint azt korábban feltételezték. Amit jótékony iszapréteg fedett, az viszonylag jól konzerválódott. Ami viszont a vízzel közvetlenül érintkezett, az annyira korrodálódott, hogy teljesen szétporladt. Erre a sorsra jutottak a legerősebb alkatrésznek gondolt szárnytartók is.

 Magó zászlós úr 2020-ban keresett meg minket, hogy van egy koordináta a Balatonban, amit meg kellene nézni – emlékezett vissza a kezdetekre Virágos-Kis Sándor alezredes, a Magyar Honvédség, Vitéz Bertalan Árpád Különleges Műveleti Dandár Harctámogató Osztagának parancsnoka, a művelet merülésvezetője. A dandárnak három búvárcsoportja van, közülük a „megtalálni-felmérni–bontani vagy kiemelni” az Osztag műszaki búvár szakaszának feladatkörébe illeszkedik. Szeptemberben gyakorlatot végeztünk itt a környéken, már az első merülésnél sikerrel jártunk. Láttunk valamit kiállni az iszapból, ami nagyon hasonlított egy légcsavar tollra. A roncsot jó 80 centiméteres iszapréteg borította. A négy  merülési nap – az időjárás miatt – csak a feltáró merülések megkezdésére volt elegendő. Már akkor megállapíthattuk, hogy ami ott van, az egy Messerschmitt repülőgép, magyar pilóta repülte, mert magyar feliratokat találtunk a felhozott alkatrészeken és vannak lent viszonylag jó állapotban megmaradt szerkezeti elemek. A Covid miatt kényszerű szünet következett, kaptunk más feladatokat is, 2023-ban tértünk vissza a témához. Láttuk, hogy a feladat teljes megoldásához mi kevesen vagyunk, más alakulatokat pl.: a szentesi Műszaki Ezredet, tűzszerészeket, folyamőröket is be kell vonni. Az események nyáron gyorsultak föl, amikor Antal László dandártábornok úr vette a kezébe a dolgokat. Az egyeztetések után október eleje vált alkalmassá a munka megkezdésére. Feltételeztük, hogy a roncs egyben van és a benne lévő iszappal együtt kell kiemelni. Október 5-én települtünk ide, Balatonakarattyára, jöttek Szolnokról, Szentesről, Debrecenből a jól kiképzett katonák. A csapat itt találkozott először, nem összeszokott roncsmentők kezdtek dolgozni. Ilyet még soha nem csináltunk! Az összetartozás jelképeként tervezte meg Magó zászlós úr, a csapat új karjelzését. Felül a típusjelzés látszik, a Balaton a helyszínt mutatja, a piros 12 a gép oldalszáma, a fehér kereszt pedig a magyar felségjel volt a háborúban. Mindenki elszánt volt és lelkes, de arra nem voltunk felkészülve, hogy a Balaton milyen meglepetéseket okoz. A kiemeléshez egy folyami hídkomp használatát terveztünk. A vele dolgozó katonák minden csavarját ismerik, a folyón jól rögzítik, mert annak sodrása csak nagyon ritkán változik. A Balatonnál viszont a szél lehet, hogy délelőtt délnyugati irányból fúj, délben vált délkeletire, délután pedig már teljesen más irányból, más erősséggel érkezik. A partközelben ettől 5-10 centis hullámok vannak, kint már 30-50 centisek jönnek. Ráadásul a tónak ez a keleti medencéje a legnagyobb és a roncs ennek a közepén volt – a kompot nem lehetett folyamatosan használni. A horgonyok nem mindig tartották szilárdan, erős szélben megcsúsztunk, féltünk, ha a roncsra csúsznák, a horgony nagyobb kárt okozhat, mint az elmúlt 80 év.

Minden nap más körülményekkel szembesültünk és a roncs is mindig más arcát mutatta. A víz mélysége ott 4-4,5 méter volt, ahogy elkezdtük szivattyúzni az iszapot 6 méter mélységig jutottunk. A látótávolság 30-50 cm volt – amíg hozzá nem értünk a roncshoz. A rétesliszt állagú finom iszap felkavarodott és ott is maradt a roncs körül lebegve. Látás helyett csak tapogattunk egy törmelékhalmazban. Ahogy haladtunk a munkában, folyamatosan hoztuk fel a kisebb-nagyobb darabokat és a felszínen a kutatók tisztították, azonosították. Az első jelentősebb darab a póttartály volt, sikerült felhozni a légcsavar aggyal egyben a két légcsavar tollat, majd a két MG 131-es géppuska követte. Eddigre már elég jól összeállt a csapat. A sisakban dolgozó munkabúvárok szivattyúztak, a könnyűbúvárok a kisebb-nagyobb alkatrészeket hozták, hogy ne kapja be a szivattyú vízárama, mert még lőszer is került az iszapszivattyú házába. Felkerült a baloldali motorburkolat, jól látszik a 12, ami döntő jelentőségű lett az azonosításban. Kiderült, a 800 kilós motor elvált a géptörzstől, itt rendkívül nagy óvatosságra volt szükség. A négy gyári emelési pontból csak egy volt használható. Hármat sikerült ugyan megtalálni a víz alatt, de amit nem óvott az iszap az eltört. Mégis ki tudtuk emelni, pontonra helyezni, kihozni a partra. A gép orrát felhoztuk darabokban, motor, motorburkolat légcsavar, még a gépágyú is megérkezett. Rajta látszódott, hogy a gép belezuhant a vízbe, mert a 20 milliméteres MG 150-es gépágyú acél csöve teljesen elgörbült – akkora ütést kapott! Legkevésbé a szárnyakkal boldogultunk. Olykor egy napon belül is változott, amit találtunk. Néhány nap kellett hozzá, amíg megbizonyosodtunk: a jobbszárny, ami 3 évvel ezelőtt két kartávolság hosszú volt, most egy kartávolságú, a bal pedig egészen hiányzik. Viszont megvolt mindkét futómű. Így jutottunk el  október 26-ig, a kiemelés kitűzött napjáig. Persze ekkor volt a legnagyobb hullámzás – máskor kevesebbnél sem futottunk ki – de most is szerencsénk volt. A BAHART úszó munkagépe megérzett, le tudott „talpalni”, mellé tudtunk állni a kompokkal. A kiemelés nagyon sima volt. Ahová lehorgonyoztunk, kinyújtotta a daru a gémét, ott volt alatta a roncs, rákötöttük, megemeltük, kicsit recsegett-ropogott, de egyben maradt. Sikerült megtalálni benne az adattáblát, amivel azonosítani lehetett. Nincs meg a gép farok része, egyben letört, és ha nem süllyedt az iszapba, akkor a víz hatására elpusztult. A Balatonakarattya térségében, közel nyolcvan éve vízben pihenő darabon kívül a világon egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert jelenleg! Ezért a kiemelt roncs nem csak hadtörténeti, hanem ipartörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értéket képvisel – hangsúlyozta tájékoztatója végén Virágos-Kis Sándor alezredes.

58 hozzászólás

  • Nagyon szívmelengető és egyúttal zokogásra okot adó ügy ez!
    €-nak meg kellene köszönnünk valamiféle megfelelő módon, hogy a valaha volt és meglehetősen magas színvonalú magyar mérnöki és kétkezi mesterek munkájaként korábban létrejöhetett mestermű ami a világban megállta a helyét és most ilyen nincs, pedig szeretnék látni egy feltupírozott D4K-t valahol a városligetben szoborként, mint az átkos szocializmus „lesújtó” emlékét (azért a Kandó remélem még ki van állítva a Keleti előtt?)
    köszönet a cikkért

  • Chris ezzel mi bajod volt?

  • Hihhhhetetlen eredmény:
    Azt amcsik a pokolba küldtek egy gyűlölt Messerschmidtedt mellyel a náci uralmat védte és hosszabbította egy gondolkodásra képtelen magyar megszállott katona.
    És most egy, a hazáját védő hőst faragnak belőle.
    Én inkább ember-áldozatnak nevezném,akit bemutattak a nácizmus véres oltárán .

  • Na mi tortent „elvtarsak”, kezdtek buszkelkedni a fascista hadviseletekre????

    Persze a PIRIT (Pestszentlorinci Iparmuvek Rt) is keszitett vadaszgepeket a Sved ipariengedelyel.

    Az 1944 Julius 2-i bombazasa Budapestnek es persze nazi hadiparitamogatasnak veget vette, s egyben az figyelmeztetes volt Horthynak a kitoloncolasokat nem tenni a gazkamrakba.

    Horthy figyelembe vette azt s megallitotta a tovabbi ki-toloncolasokat a gazkamrakba.

  • Mivel az Egyptomi utazasi detes zarva lett, remelhetoen itten kozolheto lehetne soraim ahoz csatolt alanyon.

    A Remeses hatalmat hirdetett Abu Symbel-en, ami nem csak az oreg farao hatalmat hanem Mozes sorainak is teljes es tagdhatatlan anyagi bizonyiteka.
    .
    Lenyegeben hogy az emlekmuvon, az elso-szulott fianak ,a tron-orokosnek a szobra elvolt tavolitva, mert elhalt mielott a tronra lephetett volna.

    Tehat bizonyitek az u.n. „tiz-csapas”-nak, minmden elsoszulott fiu es az allatok halala is az igeret alapjan.

    S az oreg faraot kilencedik fia kovette a tronra.

  • Beendegúz 69
    23.10.30.1:11

    Horthy MEGIJEDVÉN A SZOVJET KÖZELSÉGTŐL NEM(!)A KITOLONCOLÁSOKNAK, hanem a magyar Zsidó-Törvények értelmében folyamatban lévő DEPORTÁLÁSOKAT szakította meg, melyek az eemberi és anyagi megalázás mellett az érintett FÉL-MILLIÓ OTTHONÁTÓL (portájától) való VÉGLEGES MEGFOSZTÁSÁT – de-portációját („de” a fosztóképző) – a rendszer részéról szabályos hullarablást jelentett. Azt még a vén diktátor is deportálásnak nevezte. A kitoloncolás csak tartózkodási helytől történő megvonást jelent, nem pedig az otthonától…
    Még az 1941-es hivatalos és a tragikus Kamenyec Podolszkban (Kőrösmezőn) 20-ezer halottban végződött, a Horthy-rendszer törvényes, úgynevezett idegenrendészeti razziáját sem volt pofája csupán egy kitoloncolásnak nevezni, hisz’ már az is deportálással kezdődött, mint ahogy Auschwitz is…
    Csak felvilágosításképpen az, hogy Budapesti zsidók megúszták volna úgy sem igaz, hogy a mai nagy-Budapest akkor még kis-Budapest volt, sok mai külső kerület önálló község volt,ill. önálló joggal deportáltatott, azaz jelentette fel „a maga zsidóit”, akik lévén „vidékiek” már a Horthy-visszakozz előtt bevagoníroztattak a MÁV (Magyar Államvasutak) marhavagon szerelvényeibe. Emlékezetem szerint 800 ilyen szerelvény bonyolította le ezt a tervszerű ember-transzportot…
    Megjegyzés: Kulcsár Úr kárpátalji cikkírónk Nagyszöllősről mozdonyvezető nagybátyjáról írta, hogy az akkoriban „sokszor megfordult Lengyelországban”.

  • Ródeo11
    2023 október 30
    7:38 de.

    Rogyanyó: Nem tud maga olvasni?
    Lassan írom hogy felfoghassa : M E S S E R S M I T H
    és D A I M L E R-B E N Z DB-605 repülő motor

    Ezekhez a magyar mérnököknek csak annyi közük volt hogy megkapták a náci Németországtól a gyártáshoz szükséges eljárásokat.

    Magával kapcsolatban féleszű és félig írástudatlan jóaszony fokozottan igaz Arisztotelész régi mondása :
    ” Asszony ne nyisson szájat , mert az borzasztó „

  • Még az előzőhöz, csupáncsak technikai kiegészítés céljából:

    A Me-109 a háború harmadik negyedétől elavultnak számított már
    az amerikai P-51 Mustang vagy az angol Spitfire mellett.

    A P-51 legutolsó változatát még a koreai háború elején is használta az USA, bár a ruszki MIG-15 el szembeni esélytelenségének dacára is értek el vele légigyőzelmeket .

    A P-51 megjelenésében erősen emlékeztet a mai, mostani korban használatos műrepülő sportgépekre, persze sokkal robosztusabb kivitelben.

    A Me-109 a háború vége felé elveszítette korábbi kedvező tulajdonságait, mert a háború-megkövetelte rengeteg módosítás miatt, amik már a géptörzsön belül nem fértek el, külső „buborékokba” nyertek elhelyezést, melyek lényegesen megnövelték a gép aerodinamikai ellenállást és így lecsökkentek a repülési jellemzői.

    Ugyanakkor a szinte korlátlan USA gépgyártási kapacitás által termelt gépek egyszerűen L E V E R T É K a náci hordákat az égről.

    Mint ezt a magyar fickót is.

  • GEYZA: BRAVO !!!!!!!!!!!~

    De ismet ki az aki buszkeseget latta ebben a cikkben tett adatokert?
    rodeo- of cause.

    Hiszen a magyarceg csupan a nemet-hADIPari tervek es eloirsok alapjn tettek munkalataikat, mint ma a kinaiak.

  • Auróra Borealis

    ˙

    Geyza
    1:08

    🙂 Így van.

  • Rodeo11
    30.7:38

    Teljesüljék kívánságod, íme a FORTEPAN 179173.sz.kép 1966. :

    „A Vörös Csillag Traktorgyár
    udvarán sorakozó Dutra D4K traktorok”

    + Élvezd még ezt a látványt is;

    agroinform.hu/aprohirdetes/gep/traktor-45-le-felett/dutra-4035/c3

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    `

    E „hősi korszakban”, ill.időszakban 1944.júliusában Magyarország

    százezres nagyságan exportált halálrítélteket szerződéses

    bűntársa, a nagyrabecsült partnere a húsdaráló III.Birodalom halá

    gyárai számára. Mert az adott szó Horthy admirálisnál,az szent…

  • Köszönöm , köszönöm uraim az elismerést és a dicsérő szavakat.
    ( Géjza mostan álszerényen pironkodik hehe )

  • butella
    2023 november 1
    1:56 du.

    Jó gépek a Dutrák, hajtottam én sokat valamelyik tipusát (már nem tudom melyiket) amikor kijártam vitorlázni.
    Egy repülőtéren RENGETEG olyan munka adódik amihez erőgép kell.
    volt alkalmam a „csodálatos” ruszki
    Vlagyimirecet is vezetni, ég és föld a kettő közötti különbség. Had ne mondjam melyik javára : )))))

    Csak egy kis adalék az idiótikus ruszki traktorhoz:
    A szerencsétlen két hengeres baromi nagy Diesel vasat úgy kellett indítani, hogy több csap és kallantyú átváltásával átalakult BENZINÜZEMŰRE !!! és olyankor lehetett önindítózni.
    (Volt neki egy kis lapos ötliteres benzintartálya.)
    Persze akkora baromi nagy Amperes akkumulátorunk sohasem volt ami bele passzolt volna, ezért ún. „bikát” (kiskocsin tolható nagyteljesítményű akkumulátor-telepet) kellett odatolni hozzá hogy fagyos téli reggelen nagy nehezen, bodor fekete füstfellegeket köpködve beinduljon végre. Ha aztán a terepen lefullasztotta valami fakezű (lábú) pilótanövendék, kb. olyan harminc ember kellett hogy betoljuk .De mikor már be volt melegedve a dög, nem kellett szarakodni a benzinre-váltással.

  • Bendegúz79
    okt.30.1:11
    OlvasRodeo

    Ugyanakkor a magyar parasztok a Balaton partján pedig így fogadták a szerencsétlenül járt – a nemzetközileg legalább oly’híres – amerikai Liberátor bombázógép pilótáit:

    A szemtanú „tettestárs” Rezes Molnár Lajos festőművész a zalai Gazdaélet című újság ’44.július 15-i számában a pilóták utáni hajtóvadászatot. Többekközt eképp jegyzi le, egy valóban felszabadító „lovagias”, magyaros, földi fogadtatását:

    „…Hands up! kiáltottunk rá. Ijedten feltartotta a kezeit. Lerántottuk róla az ejtőernyőt. Az összesereglett gazdanépet csak nagynehezen sikerült visszatartani, hogy meglincselje a légiterroristát. […] Addig míg a csendőrök előkerültek elszedtünk tőle mindent és összegyűjtöttünk…”-
    ˙

    – Megjegyzem EZ A CIKK egy típikusan NER-es hajcihő egy roncs körül. Egy tényleg nevetséges, politikai, sőt ideológiai ingyenpropaganda úgymond’a magyar tehetségről és hősiességről
    😀 .
    Meg, méghogy világszenzáció ?! Na ne hülyüljünk má’! Hisz’a roncsot tanterv szerint gyakorlatozó hivatásos katonák az e célra tartalékolt, tehát már meglévő – gondolom korszerű – eszközökkel emelték ki a magyartenger oly’selymes iszapjából, mely bűvészcilinderből a >magyar-Cipolla< hű fegyverhordozója és és hazay játékkaszinók milliárdos koncessziós tulajdonosa, a Szalay B.Kristóf Hadügyminiszter akar valami ideológiai csodát kicsalni, ami ugyancsak nevetséges mágia. Még akkor is, ha telekürtölték vele a hazay médiát, akkor is bugyuta propagandakísérletet látunk…

    Az pedig, hogy egy licenc alapján a Szigetszentmiklósi Dunai Repülőgépgyár legyárt egy meglévő típus szériát, abban sincs semmi szenzációs.

    Tudniillik ezt az ipari megállapodást is a Náci III.Reich szorult helyzete indokolta. Minthogy akkora a német szövetséges már képtelen volt hadianyaggal és felszereléssel ellátni még önmagát is, nemhogy még a szövetségeseit…

    Szorult helyzetükben utolsó mentőövként nyúltak az amúgy számukra ""untermensch"", néhai Weiss Manfréd alapító által, a Csepel-Művekből államivá átkonvertált Dunai Repülő Rt-nek nyújtott licencia lehetőségéhez, melyben a Horthyzmuson kívül már nem akadt semmi más ami magyaroschnak lett volna mondható… 😀

  • Geyza
    1.9:46

    Ja! – hogy stílulsosak legyünk…
    Teljesen egyetértve, a Messerschmittek kezdeti hibája volt még, hogy légiharcban a hátas fordulóban a szelepek eresztették az üzemanyagot, ami többszörös hátrányt okozott a Spitfire-kkel szemben.

    Az ún. angliai csatában – ha jól tudom – a Csatorna fölött a Lufwaffe 40 Messerschmittet veszített el, minek okán a Luftwaffe Cnock out-ot kapott.

    Egyébként is a német műszaki fölény mítosza is, már hamar nyert totális cáfolatot. Ugyanis az úgynevezett német precizitás okozta okozta a gyártási lemaradást az amerikai és szovjet gyárak mennyiségi teljesítménye mögött. Hisz a „totális” háborúban, már elsősorban a gyárak versenyeznek, ahol a pepecselés nem megengedett luxus.

    A másik az önteltség, és gőg amit a náci propaganda sugárzott a világ felé. Mint az ki is derült a villámháború során a németek jóval több lovat alkalmaztak vontatásra és teher szállításra, mint motoros, illetve gépi alkalmatosságot… Csakhogy haditudósításokban, sajtófotókon, és filmhíradókban tiltották a lovak bármiféle megjelenítését, ezzel növelendő a német precizitásba, technikába és a magas technológiába vetett hitet, lelkesedést és hamis hübriszt, valamint nem utolsó sorban az ellenség megfélemlítését.
    (Ezt a maszlagot aki olvas a sorok mögött, a fönti cikkből is kiolvashatja.)

    Sztálingrádnál pl. jellemző volt az üzemanyag hiánytól bedöglött tankok sokasága, ugyanakkor a rengeteg, métöbb megfagyott lótetem is, melyek az abrakhiányba pusztultak bele. Bár ez utóbbi sok náci életét is megmentette, akik legalább azokból jókat falatozhattak…

    A Doni Magyar Hadsereg szövetségeséhez képest még annál is rosszabb képet és teljesítményt mutatott…

  • dubois:

    a hORTHY KORMANY VOLT FIGYELMEZTETVE a kitoloncolasokat megallitani, de valaki arra nem figyelt s azert menmt Budapest bombazasa, az egyedulli esetben, kobanya bombazasa katonai celt szolgalt a Messershmidt-nek dolgozo uzem elpusztitasasval.

    GEYZA;
    A mondas tagadhatatlan hogy haborukban a haboruelotti fegyverek csupan 6 honapig megfeleloek.

    Stalin kuldott kozel ezer Mig-15 KoreAba, ILL. Kinai tamaszpontokrol mukodtek, a USA akor meg nem fejlesztett lok-hajtasos gepeket, de egykis gyakorlattal a propeleres harcigepek sikeresen mukodtek a Mig-ek ellen.

    Persze a Szoviet Mig-ek csupan az eszak-koreai harciteruletekfelett voltak alaklmazva, SOHA sem a szovetsegesekalatal tartott teriletek felett.

    Velhetoen feltettek titkait, de volt Eszak-Koreai pilota aki atszalt egy Mig-15-el delre.

    TISZTELTHOLGYEIMESURAIM;

    Teljesen figyelmenkivul hagyjatok mindeg, velhetoen egyeni gyuloeteitek nem engedne azt figyelembe venni, hogy az 1930-0as evekben, fokent Austria elfoglalasa-utan Mgyarorszagnak semmi lehetosege nem, letezett ellentalni a Berlini befolyasoknak.
    Sot meg nagyobb es erosebb nemzetek sem voltak kepesek arra, lasd franciaorszag esetet, Romani, Bulgaria mwelyeknek alaig volt zsido lakossai,de nagyobb szazalekuk pusztritva azon ido alatt.
    A magyarkormany az „egyutmukodest mutatava” nemi mento lehetosegeket teremtett, mint pl. a zsidoellenes torvenueik.
    Mind felmemnteseket es idobeli-halasztasokat tartalmaztak.
    Ne feledd mind a szomszedos orszagokbol menekulok magyarorszagon-keresztul sikereskedtek menekulni, kb. 1 millio.

    A „munkaszolgalatosak” eseteiben is az menekulest biztositott a gazkamratbol, sajnos soviet elvtarsaitok azt nem vettek figyelembe es elpusztitottak 50 ezer magyar munkaszolgalatosokat. De a toobiuk haztaert elve a haboru-utan.

    A „KOMENEC”-i esetben az ottani helyi hatosag nemengedte be a menekuloket, s visszautasitasukkal az SS kezdebe estek ottan.Horthyinak semmi tudata nem volt azon, allitolag?!
    A buzgo magyar burokratak tette volt az, akik voltak akkor is mint kesobb a Moszkvaikat szolgalni!!!!!!!!!!!

    Javasoltam mar szamotokra olvasni az „Amerikai zsido evbkonyvet” azon evek adatairol!!!!!!!!
    Tanulhatmnnatok abbol sok valosagot !!!!!!

  • Jichak Perlmutter

    A szövetséges amerikai és angol bombázások miatt németek már 1941-ben kénytelenek voltak a repülőgépgyártásukat külföldre kiszervezni. Így és emiatt adták át többekközt a Messerschmitt 109-es licencét a magyar szövetségesnek úgy, hogy csak minden harmadik gép kerülhetett magyar harci felhasználásra. Csak ezek a példányok kaptak magyar felségjelzést, a többi a náci horogkeresztet.

    Érdekes fotó látható a fenti cikkben szereplő 12.számú géproncs két ikertestvéréről a gyártó Dunai Repülőgépgyár udvarán az elkészült 10-es és 13-as példányokról 1941-ben. (A Balatonban póruljárt: 12-est sajnos nem fotózták le.) :

    https://m.militaria.hu/digitalis-hadtortenelem-hadtorteneti-oktatasi-csomagok-isko

    Ezek a gépek – valószínű a 12-es is – már 1941-ben résztvettek Horthymagyarország újvidéki, Jugoszlávia elleni támadó „Hideg napok” szószegő* hadműveletében… (Ld. Fortepan: 77015.sz.kép)

    A linkben bemutatott anyag megemlíti, hogy 1939-ben a magyar légierő „sikeres bombázást hajtott végre Igló repülőtere ellen”. Kérdés, hogy vajon nem ugyanezek a hős magyar pilóták bombázták e Kassát két év múlva 1941. június 26-án azért, hogy végre már másnap megtámadhassuk a Szovjetuniót is?
    `

    * Az öngyilkos gróf Teleki Pál miniszterelnök búcsúlevelében többekközt ezzel a >szószegő< jelzővel illette Horthyt, illetve az egész rendszerét, rendszerüket, amikor magát is beleértve többesszám első személyt használt így: "szószegők lettünk".

  • THU;

    1944 Juliusaban Magyarorszag teljes nulla volt mint onalloan mukodtetheto orszag.

    Az 1944 Marcuisi „Operation Margaret”, amikor Hitler Ausztriai szallasara rendelte Horthy-t es fogsagban tartotta amig a megszallo naci csapatok bevonultak.

    1941-tol magyarorszag nem csak csatlos, hanem megalazott szolgasagaba esett Hitlernek.
    Vajon mit velne meg ma is ,mit tehettet volna meg Horthy is, vagy barki mas, vagy barmely mas nemzet europaban???????
    Na azon elemelkedjen kerem !!!!!!!!

  • http://www.wikipedia.org/wiki/operation-Margaret

    Az azert tortent mert a naci felderitok rajottek hogy Horthy titokban alkudozott Moszkvaval a hoborubol kilepni.

    De arra a KMH foszerkezto tortenessze is emlekeztethewtne!

    Maskent ugy jartok amint itten megy. A tudatlansag es a gyuloeteitek alapjan sok ostbasogokat es valotlansagokat allitatok.

  • Orsós Elemér

    Jó cikk, még úgy is, hogy feltételezhetően az összes mórickásan Horthyra és en bloc náci magyarságra mindig is mutogató nem volt rafináltan belekalkulálva, hacsak nem előrelátóan huncut a kedves Szerző!

  • végülis köszönet jár azoknak az olvtársaknak akik méltatták szerény soraimat én ipartörténetként fogom fel a cikket és egyáltalán nem olvastam benne mást még akkor sem hogy ha egy leveses kanalat is lehet harci eszköznek minősíteni, ha azt egy katona arra használta, hogy a harctéren avval egye meg a babgulyást vagy akármit…

    ez ma sincs másképpen, és hozzá szeretném tenni, végülis az is elmondható, hogy az emberi történelem háborúk története, és ami két háború között a békés boldogságban volt arról nagyon kevesen és sokkal kevesebbet írtak, és ez ma is így van a Fox News (lehetőségem van közvetlenül és állandóan nézni) napi 24 órából az éppen hercehurca ként felemlített vérgőzös proganda közben összesen nem több, mint 20 percet fordított arra, hogy kedves kutyakölköket ajnározott valaki és azt meginterjúvolták, de az összes hírcsatárnára déli szomszémszédomnál és nagyon üde színfolt a kanadai 24 órában híreket adó csatornát nézve csak nagyon rövid szalagcímekben mondanak akármit arról, hogy a háborús korrupció és vértenger éppen hogyan és hol folyik! és akik beszélnek azok főzöcskével és gyermekneveléssel valamint házimacskák lelki életével foglalkoznak és arról sem beszélnek hogy Alberta ki akar lépni a szövetségi nyugdíjrendszerből és ahogy az NDP turbános főmuftija éppen miben kavarog, de arról igen hogy Toronto ban a belváros utcái járhatatlanok és majd az új polgármesternő valamit tesz is ennek elintésére… én így szeretem és hogy fel lehet őket hívni reggellente hogy a Braekfast Televison nal ébredtek és ha sikerül hívás valahány ezer dolcsit is kaphat a betelefonáló és ez nagy csinnadrattával …

  • Succubus Lilith

    Geyza 2023 november 1 8:37 du.

    “Jó gépek a Dutrák…”

    Jobb, mint a semmi. Sajat koraban a John Deer traktorok sokkal jobbak voltak.

    “Csak egy kis adalék az idiótikus ruszki traktorhoz:”

    A jo kis szovjet bulldozer motorjat ugy inditottak, hogy eloszor bekurbliztak egy kethengeres benzinmotort, ami ra volt szerelve a dizel motorra, majd alaposan felporgettek a benzin motort es lassan raengedtek a kuplungot, hogy forgassa a dizel motor fotengelyet. Telen gyakran kellett “faklyazniuk” a disel motort, ami abbol all, hogy leveszed a legszurojet, egy darab drotra ratekersz egy kis darab rongyot, azt belemartod gazolajba, majd megyujtod, es a szivocsonkhoz tartod, hogy az belelegezze a langot is.
    Elvileg be lehetett inditani a benzin uzemu indito-motorjat oninditoval is, de mivel allandoan elloptak az akkumulatorokat egy ido utan maradt a kurblizas.

  • Succubus Lilith
    2023 november 3
    11:29 du.

    Te most engemet használsz fel arra hogy itt rázhassad magadat ?

  • Chris, a mondandóm elejét kitörölted, hogy mi okból maraggyon a te titkod, persze okát nem értem!
    engedd be lécci:
    Ő Bugyutasága: Geyza
    2023 november 1
    9:30 de.
    szóval? ha te „csak” ennyit értesz a nagyipar legfelsőbb minőségét képviselő aviáció-ról, akkkor veled nincs mirő!
    egyébként mint sok mindenki más te is letagadod azt a Marx-i alaptételt, miszerint a lét meghatározza a tudatot, mivel 10000% ban bizonyos vagyok benne, hogy Marx könyveinek a borítólapját sem olvastad ezért én javaslom neked is és az összes többi tudatlenkének© hogy próbálkozzatok ugyanennek a megzenésített változatával, igaz, 16,5 ÓRA töményen de még mindig rövidebb, mint a több száz oldalas mű ami tele van betűkkel és „nektek” az olvasás nem erőségetek!

    szóval Richard Wagner A Niebelungok gyűrűje műről van szó amiben az őskortól a szerző haláláig azaz a XIX. század végéig minden elemezve van és emberszabású és a kamat is kétlábon jár benne és az ipari forradalom is megjelenik és az összes piszkos gyalázatos küzdelem véresen nyálasan a MAMMONÉRT ÉS A HATALOMÉRT és mindezen aljas undorító uralkodó osztály végzetéről amiket {mert ezek nem emberek egyesek istennek képzelik magukat mások aljasnak megint mások segghüjének.. sornak nincs vége de van szó arról a tisztességről is ami a leghatalmasabb tisztességtelenség is}
    a végén megsemmisíti az örök lángokban és A TERMÉSZET LEGYŐZHETETLEN ÉS ÚJ ÉLET KEZDŐDIK MERT AZ ÉLETET NEM LEHET MEXÜNTETNI olyan erő még nem született és akkor a Rajna hűs hullámaiból előúsznak a sellők és boldogan éneklik csak az kaphattya meg az aranyat amit a gonosz Alberichtől Hágentől és Mimétől visszaszereztek aki tisztességes és valódi emberi tudása van… ez egy hatalmas parabóla és zenével könnyebb, mint Aristótelész, Déscartes, Hegel és akkor a XX. században Gustav Mahler folyatatja a művet amit nem lehet soha befejezni de az EZREK SZIMFÓNIÁJÁBAN és a Das Lied von der Erde varázslatában minden benne van amire Wagnernek már nem jutott ideje

    ember küzggy és bízva bízzál??? bár nálad ez, mint gyöngyök a disznók előtt

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2023 november 3 11:17 du.

    “… köszönet jár azoknak az olvtársaknak akik méltatták szerény soraimat én ipartörténetként fogom fel a cikket…”

    Meglatszik, hogy nem vagy zsido. Sőt… de hagyjuk talan.

    “… és ez ma is így van a Fox News … napi 24 órából az éppen hercehurca ként felemlített vérgőzös proganda közben összesen nem több, mint 20 percet fordított arra, hogy kedves kutyakölköket ajnározott valaki…”

    Azt mindannyian tudjuk, hogy a jo hir nem hir. Kit erdekel? Bar a kanadai hircsatornanak csufolt valamin regebben minden nap volt egy pozitiv szegmens is, amibol kiderult, hogy jaj de jo, hogy a vilag legjobb orszagaban elunk.

    “… Alberta ki akar lépni a szövetségi nyugdíjrendszerből…”

    Ez meg egyelore nem biztos. Lehet, hogy tevedek, de azt hiszem Daniella csak ijesztgeti vele a Santa Claus Schwab es Yuval Hariri elvtarsak legjobb tanitvanyat, Trudeau elvtarsat. Ugyanis Trudeau elvtarsnak nagyon nem tetszik, hogy maradt meg egy provincia Kanadaban, ahol a gazdasag legalabb ugy-ahogy docog, es ha szukosen is, de meg lehet meg egyelore elni. Szegenyke kenyszerkepzetben el, es Albertat is teljesen tonkre akarja tenni.
    Lelki szemeim elott latom, ahogy a Castro gyerek es az ukran naci unokaja dorzsolgetik a kezeiket, es elegedetten mondogatjak: “Meg egy ev, es Kanada lesz a 40 millio hajlektalan hazaja!”
    Daniella pedig valoszinu kompromisszumot var partunk es kormanyunk vezeretol… mert meg nem ismeri eleg jol a szocialistat, vagy kommunistat jatszo globalistakat.

    “ és ahogy az NDP turbános főmuftija éppen miben kavarog…”

    Ne bantsd ot. Nincs is annal erdekesebb es izgalmasabb, mint amikor illegalis ‘akarmibol’ meggazdagodott vallasos Szik a kommunista (es ateista) part vezereve avanzsal. Ugy latszik, van az a penz… 😊

  • Rodeo11

    Azt írod, hogy „végülis a történelem háborúk története”…

    Kérlek, k l a s s z i k u s o k t ó l . csak . p o n t o s a n,

    vagyis

    „Minden eddigi társadalom története . o s z t á l y h a r c o k

    . története. Szabad és rabszolga, patrícius és plebejus, báró és
    jobbágy, céhmester és mesterlegény, egyszóval: elnyomó és

    elnyomott folytonos ellentétben álltak egymással.”

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    210:59Bendeegúz79

    Horthynak, minimum . m á r . a k k o r . le kellett volna mondania, hisz láthatta, hogy szakadékba vezeti az országot.
    Az egész ő rendszere már kezdettől fogva ezt a szakadékpolitikát szolgálta, kezdve az irredenta bűnbak-politikától, az antikommunista és hivatali idejét végikísérő antiszemita propagandájáig.
    A hintapolitika végülis már cssak az ő kisstílűen személyes menekvését volt hivatott szolgálni s nem az ő legaljasabb hit és szószegéseinek visszavonását, megbánását… Ő azokat ugyanis sosem bánta meg és nem is vonta vissza. Csak a saját bőrét mentette. Ezt a törekvéssét tükrözi a Sztálinnak írt behízelgő levele, majd aztán az amerikai „kihallgatótisztjének” tett ugyanilyen megalázzkodó, a győztesek lovagiassságát dicsérő vallomása is, ill. kihallgatási jegyzőkönyve…

  • Succubus Lilith
    2023 november 3
    11:29 du.

    grizi, a D4K az nem orosz, hogy kerül a cipő az asztalra? vagy neked mindegy, csak leszólhass valamit … szegény ember vízzel főz… érdekes új szelek kezdenek a Levantén fújdogálni, nem eszik olyan forrón a kását, és ha palesztin nép nincs is de van ott 5 millió összesen a West bankban és Gázában hogy minek hívod mellékes, de most azokat gyilkolják halomra és az október 7 dikéről csak a hammamamások nem tudtak október 7-dikén most áll a botrány, mint Kassa bombázása?

  • Succubus Lilith

    Geyza 2023 november 4 5:51 du.

    “Te most engemet használsz fel arra hogy itt rázhassad magadat ?”

    Igen, a te farvizeden evezek. Nélküled itt senki nem tudna érvényesülni, te vagy a legfontosabb ember a világon.

    .
    Ródeo11 2023 november 5 8:07 de.

    “ … a D4K az nem orosz, hogy kerül a cipő az asztalra? vagy neked mindegy, csak leszólhass valamit …”

    Remélem legalább te tudod miről írsz.

    “… ha palesztin nép nincs is de van ott 5 millió összesen … most azokat gyilkolják halomra…”

    Legalábbis az arab propaganda szerint. Másrészt nem ártana, ha a kedvenc terroristáid elengednék a civileket, ahelyett, hogy nők és gyerekek mögé bújnak.

    “… és az október 7 dikéről csak a hammamamások nem tudtak október 7-dikén most áll a botrány, mint Kassa bombázása?”

    Az értelmetlen hülyeségeidre nem válaszolok. Majd ha kijózanodtál és megírod normálisan, hogy mire gondolsz, talán megbeszélhetjük a dolgot.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    BENEGÚZ 79.
    2.10:47/III.

    Sajnos nem a hanyag tisztviselőkön múlott, sem Kamenyec-Podolszk, mint az első magyar holokauszt, sem pedig a nagy – a második – magyar SOÁ, hanem a már ’19-ben berendezkedett Horthy-érán, melyne egyik sarkalatos pontja, vagy még inkább a centruma az antiszemitizmus, vagyis a zsidóság (gyerekek,felnőttek aggok…) bünbakká ütése szerepelt.
    Ennek a maszlagnak az első megnyilvánulásai voltak Horthy – akkor még csak – „Fővezér” első Napiparancsa zsidóellenes kitételekkel, majd hamarosan a Numerus Clausus-nak becézett – ám a Kiegyezés jóvoltából teljes polgárjogot nyert – „zsidókra” kihegyezett korlátozó rasszista jogszabály, melynek korlátait 1928-ban még tovább szűkítették… Tehát már jóval az 1938-as Anschluss előtt, minden német kényszer nélkül! Pláne, hogy a vitéz Nagybányai személyesen először 1943-ban ismerte meg a Führert.
    Az 1938-as első Zsidó Törvény „a zsidók” részleges, majd a II.Zsidó Törvény teljes jogfosztása követte, mely végsősoron megágyazott a ’41-es Kamanyec-Pogrom, illetve idegenforgalmi razzia, majd a ’44-45-ös magyar-nagy-Soá példás logisztikai lebonyolításának. Ezek negyvenötös . e g y e n e s . f o l y o m á n y á t „”mindössze néhányezer”” áldozattal okozta a csupán alig 6-hónapos nyilas éra, amely a Horthy-éra szellemi és gyakorlati örökségét folytatta budapestiek deportálásával és közvetlen kivégzésével…

    Kedves BENDEGÚZ!
    A Horthy-Rendszer viszonya a zsidósághoz megalakulásától az összeomlásig bezárólag, olyan csapdát állított a magyar zsidóságnak, mint a tölcséres pók, melynek egyre szűkülő hálórendszere bezár minden menekülő utat keresztes házigazda rágócsápjai felé, azaz áldozatát bekényszeríti a saját torkába. Ehhez a kelpcéhez biz’ 25 évre volt szüksége keresztespók őfőméltóságának.

    Utóirat:

    Az elsőszámú vezető teljes felelősséggel tartozik a rábízott szervezet viselt dolgai, alattvalói életéért, valamint minden álló és fogyóeszközéért.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    BENDEGÚZ
    folytatás

    A Zsidótörvények kapcsán te enyhítő paragrafusokról beszélsz, amikor a rasszista zsidótörvények egyre inkább a jogszűkítés és vagyonfosztás technikáját alkalmazták ártatlan polgárokkal szemben, az idő múlásával párhuzamosan egyre szigorúbban és egyre embertelenebbül, ami még a vagyoni helyzetükön túl még a magánéletüket is satuba fogta-volt, mint pl. a zsidók és „keresztények” házasságának teljes tilalma, ill. a már bekövetkezett házasságok, házastársak büntetése különféle hátrányos intézkedésekkel. Tehát még német megszállás sőt már a zsidó törvények hatálybalépése előtt is így érvényesült.
    Még egy! A munkaszolgálat (saját polgári ruhában) egyáltalán nem szolgálta a zsidók életben-maradását. Kérlek Olvasd Radnóti Miklós ott írt verseit, akit pl. főbe lőtt a „keret”…

  • Succubus Lilith
    2023 november 5
    11:32 du.

    gonosztündér, avagy rémálom

    én a D4K -ról mint egy akkor újdonság és jóminőségű magyar termék {nyári üzemi gyakorlaton én is fúrtam ott motorblokkot}

    erre te előjöttél holmi orosz traktorok akármijével

    most aggassak rád jelzőket?

    á, majd az idő és a friss espresso-m

  • Succubus Lilith
    2023 november 5
    11:32 du.

    mivel, most olyan időket élünk, amelybekben minden kiderül, meg fogod tudni, mivel te sem vagy ott és a többiek egyike sem csak a hírekből ollózunk és te ezt én meg mást emelek ki

    de ez sem meg a hüje vídeóid nem mondanak semmit, van egya dott helyzet amire én is {te már mondtad} azt mondom már hónapok óta!!!, hogy ez a konteo konteojának a konteoja, és a lényeg nem az ami füstöl, meg rakéta, egy valakik a létükért tesznek meg bármi aljasságot és most ez láccik és az is, hogy nem jól áll a szénájuk…

  • Succubus Lilith
    2023 november 5
    11:32 du.

    jó, hát csak evezgessél valaki másnak a farvizén.
    Én speciel még a farvizemet sem adnám neked heheheheheheheh

  • SchumackerLady

    „tisztelthölgyeimésuraim”
    és Bendegúz-Hetvenkilenc
    2023.november6. 12:44&1:13

    A munkaszolgálatosok védettség és „életbiztosítását” illető mitoszról:

    Minden munkaképes zsidó, ill. megbízhatatlan állampolgár megkapta a behívóját a kötelező munkaszolgálatra, mely rabmunka közel se szolgálta az illető személyek megmentését, ellenben kifejezte a magyar társadalom (tisztelet a ritka kivételnek) rasszista megvetését a zsidóság iránt, valamint vágyát a mítikus zsidó vagyon megszerzésére… Ezt az attitűdöt nem pusztán az otthonról magukkal hozott vallási gyűlölködés, de elsősorban az Ellenforradalom társadalmi berendezkedése, az oktatás és a kultusz, manapság olyannyira földicsért Gömbösi, Klebelsbergi, ill. Teleki Páli szellem oltotta beléjük a 25 évig mereven kitartó ókonzervatív Horthyzmuson keresztül…

    A MUSZ-t az erre kárhoztatottak saját polgári ruhájukban végezték. Minthogy Horthy ellentengernagy már az ellenforradalom első pillanatában a szervezett munkásokkal egyetemben a megbízhatatlan jelzőt aggatta rájuk. Ennélfogva részükre a haza védelme céljából már csak a fegyvertelen szolgálat maradhatott meg, ahhoz pedig nem járt mundér, de mégcsak nemzeti-szín gombos Bocskay sapka sem… Ergo, ők odakint a frontokon magyar bajtársak szemében sem minősültek katonának s mi több, még embernek sem… Ügyvédek, orvosok, tanárok, sőt híres gyárosok, magyar olimpikonok tengődtek az ott az elrongyolt otthoni ruháikban. Petsauer Attila kardvívó olimpikonunkat a ” magyar keret” a fára fölzavarva fagyasztotta halálra…
    Hatvanban a vasútállomáson egy egész marhavagont töltöttek meg MUS-osokkal és csatolták hozzá egy auschwitzi MÁV szerelvényhez.
    Máshol, odakünn Oroszországban egy utász század éles gyalásókkal rontott rá az épp oda érkező MUSZ-századra, sokukat így lemészárolva…

    Ha pedig fogságba estek, jobb esetben hadifogolynak minősültek. Ám a civilruha miatt a fogvatartó a civil ellenfelet irreguláris hadviselő személynek vélhette, amelyre nem minden parancsnok szemében vonatkozott a hadifoglyokra érvényes genfi konvenció… Minimum pl. orosz nyelvtudás, vagy tolmács kellett megmagyarázni, hogy voltaképpen ők csupán foglyok voltak a saját hazájukban, ill. a hadseregük fogságában…

    Radnóti Miklós magyar költőzseni, aki naiv mód’ mindvégig bizonygatta hiába a maga, már csecsemőkorától (keresztvízzel) rátestált katolikus mivoltát, a magyar Zsidótörvények értelmében mégis zsidónak számított, oszt annyi…

    T.Bendegúz! Radnótit is, mint a többi „törvényi alapon” zsidót az őt őrző ún.keret, vagyis a fegyveres magyar őrkatonák és tisztek a felszabadító szovjet hadsereg elől „”őket megvédendő”” csordamód hajtották őket nyugat felé… Aki nem bírta a több-száz kilométeres, úgynevezett ERŐLTETETT MENETET, azt ezek az őrangyalok egyszerűen főbe-lőtték… Radnóti is így lelte halálát egy útmenti árokban – Ön; az Ördög ügyvédje szerint – tulajdonképp, a Munkaszolgálat védőszárnyai alatt…

    Mellesleg! A FORTEPAN.hu sok képe tanúskodik a magyar MUSZ-ról. E fotók ún. kulcsszava joggal a: „HOLOKAUSZT” !!!

    Legyen világosság!

    Schumacker

  • Mind a tobbi hozzaszollokhoz a Hothy ugyen.

    Horthy ugyan azon celbol lepet szovetesgre Hitler haborujahoz, mint Kun Bela elvtarsatok, aki eskudt visszafoglalni mind a Trianoni teruleteket katonai eroszakkal, s kezdte is, csupan a Roman hadsereg hiusitotta meg celjait.

    Na vajon miert felejtitetk el azt mindeg??????

    Sot meg ti is itten gyakran hasonlo felfogasaitokat hirdetitek!!!!

    Tapsoljatok Putin hasonlo pusztitasait a szerencsetlen Ukranoknak.

    Hat azaltal nem egyenloen reszesek vagytok Horthy buneiben ???

    Ugyanakkor Voronyezs meg „legibanditak”-nak nevezte azokat akik eletuket reszkiroztak es sokuk vesztette is Hitler vilaghodito haborus-celjait megakadalyozni,ill. sikeresen meghiusitani.

    Azok aldozatainelkul, Hitler hadai 1941 karacsonayaar mar Moszkvaban lettek volna, s haborija sikeres lehetett volna.

    Valojaban mi is a ti mmeggyozodeseitek a haborukon es kegyetlen embertasai irtasokon????

    IngadoZtok , s barmit atkoztok vagy imadtok amint a szel-fuj.
    Semmi erkolcsokon vagy tenyeken alaput meggyozodesteket soha nem bizonyitatok!

  • A Horthy ugyon mar tettem a kerdest ismetelten ,hogy Ti mit lattatokvolna lehetonek akkor Magyaroszag este es korulmenyei alatt,ill.Ti mit tetteke volna helyeben??????

    Az elkovetett embertelensegeket ma nem valtoztathatok, de mint a mondas; „aki nem tanul a multbol az gyakran megismeteli a multjat”.

    Ti tanulatlanul ismetelitek a gyalazatos mutjaitokat!!!!!!!

    VAROM A VALSZT az elso kerdesemre!!!!!!!!!!

  • „tiszteltelthölgyeimésuraim”!
    2023.november 6.12:44/III.bek.

    Bocs! De, Te itt az 1941-es Kőrösmezői [K-podolszki.] pogromot] pontatlanul aposztrofálod IDEGEN F O R G A L M I razziaként. Pedig ezt az előre kiagyalt és pontosan kidolgozott gyalázatot a Horthy-Rezsim önmaga nevezte IDEGEN R E N D É S Z E T I . RAZZIÁNAK, aminek abban rejlik a jelentősége, hogy az érintetteket kipécézve egy, a nevében is rejtett, ERRE A CÉLRA LÉTREHOZOTT HIVATAL vette speciális kezelésbe, ill. ragadozó karmaiba, vagyis a magyarnáci Zsidótörvények szellemében pécézte ki préda gyanánt lecsapva rájuk. Tette ezt azokkal a zsidókkal, akik hibájukon kívül a trianoni határokon belül kerülve, még 1941-re sem tudták állampolgárságukat „tisztázni”, valamint akik magyar anyanyelvűek lévén, magukat magyarnak vallva idemenekültek a közben németektől megszállt északi, korábban K.u.K., magyar, majd szlovák, szovjet, vagy lengyel területekről … Hozzátéve ehhez, hogy a horthysta magyar hatóságok a saját törvényük szerint, tehát rasszista alapon tettek különbséget a szerintük megmentendő (kb.3-E) lengyel, és az üldözendő (kb.20-E) zsidó menekült között.
    – A kereszt(y)ény magyar jobboldal még ma is azzal a minimális lengyel „megmentettel” hivalkodik, miközben nagyokat hallgat a 20-ezres Kámenyeci tömegmészárlás tényéről – közben folyvást a hazug, úgymond’ „hagyományos” lengyel-magyar barátságot mantrázva…

    Üdvözöl: egy szatmári

  • Rodeo
    5.8:07

    Sucubbus joggal nem válaszolt az „október 7. és Kassa bombázása” provokációs hasonlatodra, mert joggal, akkora baromságnak tekintette, ami részedről még válaszra sem méltó provokáció.

    Kassa bombázásáról nincsenek hangos-videó felvételek, erről az embert megtagadó, bizonyító erejű, gyilkos vérengzésről viszont szépszámmal akadnak.

  • szatmári
    2023 november 8
    5:37 de.

    nem baj, higgaggy le, az október hetediki rakéták kiinduló pontjait senki sohasem határozta meg, lényeg hogy beesett oda ahová szánták ugyanúgy mint 911 anno egyetlen repülőgép alkatrészt sem találtak a romok között csak 3500 usa állampolgár hulláját + akik mai napig -ha még élnek- haldoklanak a beszívott mérges füsttől és portól

    namost itt mindenki aggasztgattya a jelzőit és személyeskedik de cáfolat nincs, csak az amit mindig is, mégpedig ha az hüje aki írta (erre sincs bizonyítékod) ti meg mindannyian abban hisztek ami nektek jól esik én abban nem hiszek, ez hit kérdése, nekem vannak érveim: procurare quaero ille cuius prodest!

  • szatmári
    2023 november 8
    5:37 de.

    Rogyanyó és Sucubb
    egyugynaz az ármány lélek,
    csak más név alatt.Rodeo mester
    már jópár évvel ezelőtt is csinált itt
    ilyet,akkor egy másik név alatt önmagát fényezte.
    Mikor már nem bírta cérnával a többiek (jogos) kritikáit.
    Most önmagával társalogva igyekszik bizonyítani hogy ő egy elismert valaki itten. Valami „Drdr” vagy hasonló nicket használt akkor másod-névnek és azt nyomatta hogy a
    Rodeo valami tudós doktor valahol.Szerintem
    leginkábbcsak az University Mucsa nevű,
    harminckettedik rangú oktatási
    disznóólban al-pedellus
    hehehehe

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2023 november 6 2:38 du.

    “én a D4K -ról mint egy akkor újdonság és jóminőségű magyar termék {nyári üzemi gyakorlaton én is fúrtam ott motorblokkot}
    erre te előjöttél holmi orosz traktorok akármijével”

    Lehet, hogy te azt csinaltad, de en a Geyzanak valaszoltam, nem neked. O irt orosz traktorrol, en meg ennek kapcsan irtam egy orosz dozerrol.

    Ródeo11 2023 november 6 2:44 du.

    “van egya dott helyzet amire én is {te már mondtad} azt mondom már hónapok óta!!!, hogy ez a konteo konteojának a konteoja, és a lényeg nem az ami füstöl, meg rakéta, egy valakik a létükért tesznek meg bármi aljasságot és most ez láccik és az is, hogy nem jól áll a szénájuk…”

    Nehez ilyen sejtetesek mellett allast foglalni, mert mi van, ha felreertem az utalasodat es valami olyasmira valaszolok, amit nem mondtal? Nyogd ki ertelmesen amit mondani akarsz, aztan megbeszelhetjuk. Pl. kinek nem all jol a szenaja?

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2023 november 7 1:34 du.

    “Horthy ugyan azon celbol lepet szovetesgre Hitler haborujahoz, mint Kun Bela elvtarsatok, aki eskudt visszafoglalni mind a Trianoni teruleteket katonai eroszakkal…”

    Valoszinu ez is benne volt az egyenletben, de szerintem inkabb az egyesult roman, szlovak es horvat megszallast akarta elkerulni Horthy.

    “Tapsoljatok Putin hasonlo pusztitasait a szerencsetlen Ukranoknak.”

    Senki sem tapsol a szerencsetlen ukranok vagohidra vezetesenek, de azt se lehet turni, hogy az USA az egesz vilagot elfoglalja. Mert meg ha nem az menne itt a Fenyesseges Nyugaton, ami megy, meg talan azt mondanam, hogy legyen egy polus… de nem a te uraiddal.

    “Valojaban mi is a ti mmeggyozodeseitek a haborukon es kegyetlen embertasai irtasokon????”

    Es mire keszult az USA vezetese mar minimum 30 eve?

  • Succubus Lilith

    Szatmári 2023 november 8 5:37 de.

    “Kassa bombázásáról nincsenek hangos-videó felvételek, erről az embert megtagadó, bizonyító erejű, gyilkos vérengzésről viszont szépszámmal akadnak.”

    Lehet, de ha o nem latta, akkor nem letezhetnek. Es tudod nagyon jol milyen buszke arra, hogy semmi olyat nem nez meg amiben mar eleve nem hisz.

  • Succubus Lilith

    Szatmári 2023 november 8 5:37 de.

    Meg annyit, hogy nekem is gyanus volt, hogy az izraeli titkosszolgalatok nem tudtak a Hamasz terverol. Kulonosen gyanus volt, es meg most is az, hogy a Biden elvtarsat mozgato rugo hirtelen akkor vette elo a Trump altal keszitett Abraham Accord-ot, amikor Kinanak sikerult beket kottetni Iran es Szaud Arabia kozott. Az a Biden-mozgatorugo, aki eddig szinte mindent eltorolt, amit a Trump csinalt.
    Ugyanis azt a hulye is tudta, hogy ha most akarnak ‘accordozni’ az amerikaiak akkor vagy a Hamasz, vagy a Hezballah (esetleg a PA) bele fog kopni a levesbe, es nem is akarhogy. Oszinten szolva en mellefogtam, azt hittem a Hezballah fog tamadni, mert a Hamasztol ekkora ‘sikert’ nem vartam volna el. De lehet, hogy az izraeliek is epp igy voltak vele.

    Ha a Biden-mozgatorugo oszinte lenne/lett volna, akkor rogton az elcsalt valasztas utan folytatta volna az ‘accordozast’ Szaud Arabiaval, amig az arab es a perzsa bajsza ossze volt akasztva. De nem… vartak vele, talan meg segitettek is a Hamaszt, hogy biztos haboruhoz vezessen az ‘accordozas’. Most csak az a kerdes, hogy az arabok belesetalnak-e az amerikai csapdaba?

  • szatmári
    2023 november 8
    5:37 de.

    most megmutathattyátok mekkora nagy emberbarátok vagytok?
    usa legfelsőbb vezetés izrael usa vita miatt a pénzügyi támogatás megvonásával foglalkozik és nagyon nem tetszik nekik hogy a bibi kisöpörte a palesztínokat és nem is akarja visszaengedni már csak azokat akik még élnek, egészen kanada külsőre telepíteni is elhangzott az egyik zsidó minisztertől

    € foglalkozik a hoholok és moldávok beléptetésével azonnali és végleges gazdasági halál az € nak
    és a lengyelek nagyon szeretik a hoholokat de nem nyersen hanem ropogósra sütve és blokád van a határon
    hatalmas NÉPVÁNDORLÁS van és lesz még nagyobb, ember legyen a talpán Szolnok külsőn aki majd eltartya az összest aki begyűrűzik

    erre kössél masnit és öntsd le tejszínhabbal

  • Bendegúz79
    23.11.7.1:34

    Fenti kommentedben aljas és szemenszedett hazugságot állítasz rólam, amikor ráadásul kommentem (a forrás) tételes megjelölése nélkül(!) e g y e t l e n . s z ó . k i e m e l é s é v e l . annak . s z ö v e g k ö r n y e z e t é b ő l . á l l í t o d, hogy idézlek:

    „Ugyanakkor Voronyezs meg ‘l é g i b a n d i t á k’-nak nevezte azokat, akik életüket reszkírozták…”stb.

    Jómagam ugyanis:
    november 2-i 5:07-es kommentemben: EGY SZEMTANÚTÓL IDÉZEK !

    Méghozzá a Zalai Gazdaélet című amúgy Horthysta újság július 15-i számából, aki magyar parsztokkal együtt vett részt a Balaton-parti pilótavadászaton…

    E z . a magyar . f e s t ő m ű v é s z . j e g y e z t e . le ott azt, hogy
    > az összesereglett helyi gazdanépet nagyon nehezen sikerült . v i s s z a t a r t a n i . attól, hogy meglincselje a „LÉGITERRORISTÁT” < – így idézőjelben.
    Mégcsak nem is banditát, ahogy és amivel engem te ott rágalmazol meg…

    Tehát, nem én neveztem így a valóban hős amerikai pilótát, és harcosokat, hanem egy akkori magyar újságban, az ő hajtóvadászatukon résztvevő magyar tudósító.

    KÉRJ BOCSÁNATOT, és NE TÉGY HAMIS TANÚBIZONYSÁGOT !

    Utószó:
    Csapnivaló magyar nyelvtudásodat továbbfejlesztve olvasási készségeden is még nagyon sok a csiszolnivaló…
    Ja! És olvasásod felületességéből sokat le kell adnod…

    Voronyezs

  • „FELBECSULHETELEN ERTEK…” a magyaroknak az ami inkabb siralmazs es szegyenletes lehetne…. de aminek erteke lenne azt semmibe veszitek!!!!!

    S az a mgyarnep kepessege es szzorgalam hozhatna.Nem is emlitve emberi jogaikat amiket allandoan a sarba sepertek.

    De a zsidokerdesen talatam egy igen jelentos es ertelmes tanulmanyt, a Miskolci egyetem kiadasa, ami a magyarok sot az europai zsidosag tortenelmet is tisztan mutatja.
    Kattinthato PGF fprmaban is, s napokon at olvashato aki azt erdekelne.

    https;//www.academia.edu-zsidok_es_keresztenyek_az_

    A Komeneczi eseten 16 ezer aldozatot listaz.
    De sehol,semmi adat nem talalhato a weben, hogy Horthy-nak mi szerepe lehetett volna azon,ill. abban.

    Magyaroszag esete kerdeseknelkul es tagadhatalanul szegyenletes, de fokent a Trianoni teruletszerzeseuk volt a mozdito okuk, persze 1938-tol magyarorszag eseteben lehettelen volt barmi masra meg gondolni sem.
    Mit tettek mind a nagyobb es kepesebb europai hatalmak Hitler hadai ellen, a magyarok a leheto elharithato tetteket tettek, ami lenyegeben enyhitette Hitler koveteleseit.

    A munkaszolgalatosak eset sem volt alom am, de mentesuk volt a gazkamraktol.
    De a kerdesm volt az „elvtarsakhoz”, hogy az imadott Voros hadsereg miert pusztitotta oket dutvan hogy kik voltak, nem fegyveres magayr katonak Hitler szolgalataban,ill. szovetsegeben.
    HMMMMM, elvtarsak????????????

    Javasoltam olvasni szamotokra az Amerikai Zsido Ev-konyvet, ami nagyfigyel;emmel kovette magayrorszag ugyeit is azon evekben, de igen jozanul latta es itelete a korulmenyek alapjan,ill. a lehetosegek kzott.
    Ti miert keptelenek vagytok a valosagot a korulmeneyek alapjan itelni ?????????

  • Na ki bombazta Kassat???????

    A kerdes maig is bizonyitatlan, hogy 1941 Junius 26-an felismeretlen repulogepek 26 bombat dobtak Kassa varosara, ami 32 halotatt okozott.

    Persze berlin az oroszokat vadolta, s Moszkva meg a Berlint vadolta. Mind a talpnyaloik azon modon kiabalanak maig is.
    De a kerdes megoldatlan!

    Igen sok blah-blah talalhato a WWW-en azon de semmi valosagos adatok,ill. a lenyege ne,man matardt a mai napig.

    De azon rikacsolhattok, de a tettet nem vadolnatok barki tette is volt az!

  • Rodeio
    10.4.9:12

    Miért Wagner? Miért nem Beethoven ?

    A te Wagner kultuszod kísértetiesen hajaz Hitler Adolf ilyen sznobériájára.

    Az is – ahogy neki sikerült közel kerülnie a szponzor Wagner utódokhoz – eljátszotta a pogány német misztikumban magára találó germán félisten boldog, önmagára lelt figuráját. Az egyedülálló hőst, a „russeaui nemes vadembert”, aki bár a zenéhez nem konyít, ellenben a wagneri szövegkönyv zavaros ideológiai maszlagjában fölleli az úgyszintén zavaros, saját belvilágát, mely „titokzatos”, megfoghatatlan s épp ettől oly tiszteletet, bámulatot parancsoló. Kifelé mégiscsak egy tudatos látszatvilág érzetét kelti a laikus tömeg szintjén, hogy lám-lám, „a művész” az más műfajban is megleli az ő énjét. Holott az ő művészete pusztán karrierben és a nihillista egoizmus világfelfogásában mutatkozott meg…

    A Wagner lányok és unokák számára viszont ez a – bár műveletlen, de – energikus tolakodó senki jó ómennek bizonyult a Bayreuthi Ünnepi Játékok felújítása és híres ősük emlékének üzleti megtartása érdekében. Hitlert, aki nemrég még az utcai ingyenkonyhák vendégeként tengett-lengett, felöltöztetve és oktatgatva az etikett szabályaira, médiumként mutogatták az ünnepi játékok műértő nacionalista közönsége, s úgy általában az erre a misztikumra éhes német sznobok előtt… STB.

    A bolygó wagneri hős, Hitler tudatosan nyomult fölfelé, az ebben érdekelt többi művész – mint Heinrich Hoffmann fotós, vagy mint Leni Riefensthal filmguru – által fölfestett „művészpályán” az ördögi szupersztár zenitje felé, ami remélten és megvalósulva a német tömegek feje fölött realizálta a germán „betlehemi csillagot” és volt hivatott, bár fordított sikerrel, de ezt a mitoszt végigjátszani.

    Nem hiszem, hogy a te kiber-Wagner kunsztod itt a KMH-n képviselne ekkora romboló erőt, ámde gyakran értékes helyeket takar ki e vitafórum reményteli, kék egéből… Persze, ha már eleve ez a negatív szándékod, akkor azok terjedelme révén még be is talált árnyékot vetve a portál liberthál világára…

  • Succubus Lilith

    Rodeo, ez nem art meg neked annyira, mint a zsidokkal valo foglalkozas:

  • málnaszőr
    2023 november 9
    4:33 de.

    na most teljesen megnyugodtam!
    amit itt írsz az akkora emeletes baromság, hogy semmi mást nem érdemes rá mondani, persze nem olvastad amit én írtam csak a nick-emet!

  • Succubus Lilith
    2023 november 8
    10:50 de.
    namost, hogy rövid legyek,menetközben kiderült bibi bocsánatot kért a zintelligencia igenis tudott róla, de a bibi terveiben az szerepelt amiért most ki akarja rúgni a Naprendszerből a tartótisztye Washingtonból és sikító frász van, mert a huthik is tudnak csúzlit használni és ripszropsz lecsúzliztak egy 20 millió dollár értékű kémdrónt, másik skítófrász szíriában és iraqban a békefenntartó usa egyenruhások kezdtek megbetegedni heveny agyhalál és lábtalanítás meg fejtelenítés miatt, ennek oka hogy nem mentek ki az előttük kinyitott ajtón még akkor sem amikor kitessékelték őket, most még az is van hogy ez példaadás az összes olyan országnak ahol a békét és a demokráciát usa fenntartya, ha az ott őshonosok bele döglenek is, felébredtek és akkor a sok madárijesztő ami ott úszkál gáza körül és a szuezi csatornán majd csak kilukad? biliacélból vannak! erre laboratóriumi szilárdsági és kristályszerkezeti vizsgálatok vannak hasonlóképpen a Titanic hoz amelynek annál sokkal nagyobb jéghegyet is szét kellett volna zúznia, ha acélból készűl és nem acélból, hogy olcsó legyen sok profittal…
    Blinken elvtárs a repülő hollandi néha leszáll és akkor közlik vele, hogy a visszájáról sem, a héják washingtonban meg olyan hangosan sikoltoznak hogy a lindsey graham nyávogását nem is hallani

    a helyzet fokozódik és vannak akik örülnek vannak akik nem, közben a Kazakh elnök Moszkvában vacsorázott és Furfangos Nyesztyerka a legfinomabb vodkával is megkinálta, kaviár sem hiányzott meg a pezsgő sem és a többi hátasztán országok már megtették még az örményeknek kell felébredniük, mert Erdogánéknak most kisebb gongyuk is nagyobb mint örményekkel foglalkozzanak amikor ott van nekik a teljes arab liga meg még a többi aki nem fér bele a G7-be de azok meg demokratikusan nem tudtak semmiben sem megállapodni de bizonyosan jó vacsorájuk volt

    te hogy vagy ezzel?
    mellékesen: mit gondolsz, kirúgják a bírót aki Trumpot piszkálja meg a becses csalággyát? akkor a főügyész is megy a levesbe, mert az egyik mezítelen képeit adta le instagrammon kiskorú gyermekeknek, a másik meg most le lesz leplezve Trump nak is vannak tanúi

    hatalmas füstye is lesz és ha eccer a demokráciában szabaccság is lenne és a politikusok nem akarnák a teljes lakosságot birkanyájként terelgetni és még azt is meghatározni nekik, hogy mikor és hogyan dughatnak?

    egyébként te és a szatmári jól vagytok?

    üdvözlet

  • Orsós Elemér

    butella
    2023 november 9
    5:55 de.

    Szép igyekezet és tanúsítvány a KESMA – a Fid SS (Orbán)által

    ügyesen összerakott médiatöbbségi alapítvány-TAG Ripostot –

    tanúként ide idézned. A vita témánkban abszolúte ELFOGULT TANÚ.

    Gratulálok.

    A Ripost SS persze, hogy elfogult, ergo aljasul hazudik, de akkor az Európai Számvevőszék miért hord össze olyan valótlanságokat amikre ezek az abszolut befolyásoltak egy az egyben csámcsogva hivatkozhatnak? Naszóval: felejsük el a Ripostot és csak azzal foglalkozzunk, hogy az Európai Számvevőszék nem éppen hízelgő jelentése csak nyalizás volt az Őt lekenyerező Fid SS-nek, tehát az is valótlan!? 😀
    A viccet és a Fid SS-t félretéve: szerinted az EU túlköltekezései kizárólag az EU létfontosságú fennmaradását, fejlődését szolgálták vagy hajlandó vagy egy „kicsinyke” más kívülálló javára is kicsikart külső kényszerítést is beismerni? Én balga úgy érzékelem, mintha a Főnéni és társai nem volnának kifogástalanul a rájuk bízott EU érdekképviseletének feddhetetlen cerberusai!

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2023 november 8 8:27 de.

    Konspiraciok vannak, mindig is voltak es lesznek. En magam is latok hatterben mozgo dolgokat jelenleg, amik egyertelmuen arra utalnak, hogy az amerikai hatterhatalom az emberiseg szamanak nagyaranyu csokkenteset akarja, es ebbe bosegesen belefer egy 3. Vilaghaboru is.

    De az elvakult gyulolet helyett neha nem art hasznalni a logikat is. Pl. vajon mekkora hulyenek kell legyen az amerikai hatterhatalomnak ahhoz, hogy egy-egy repulot belevezettessen 2 magas toronyba, amikor joval kevesebbert is meg lehetne tamadni Afganistant? Urugy mindig van, Irak ellen is volt, Libia ellen is volt, miert pont Afghanistan eseteben kell lerombolni ket toronyhazat es megolni tobbezer embert? Jo, persze tudom… nalatok zsidogyuloloeknel nem is repulok szalltak bele az epuletekbe (hiaba a sokszaz maszek felvetel a 2. epulet eseteben), sot nem is volt tamadas egyaltalan, leromboltak a gonosz zsidok mert… es megy a baromsag vegtelenul. Olyat is lattam, hogy meg ma is allnak a tornyok. Az idiota meg oda is teszi a ket torony egy regi kepet, a tobbi idiota pedig egyetert.

    Ugyanez a helyzet most Izrael eseteben. Vajon miert ne lett volna 9000 Izraelre kilott raketa eleg indok arra, hogy betemessek a Hamaszt az alagutjaikba? Miert kellett a zsido katonaknak kiirtani azt a kb. 1400 zsidot hogy legyen urugy, es foleg miert hurcoltak el 200 tuszt a zsidok Gazaba? Persze tudom, te annak az idiotanak az elmeletet kedveled, aki szerint se raketak, se zsido aldozatok nem voltak. A gonosz zsidonak csak ugy gyilkolni szottyant kedve, ugye? Csak azert, hogy sajat magukat lojek labon, mert ebbol aztan 2 state solution less kispofam annyi jovobeni problemaval, hogy az eddigiek el fognak torpulni mellettuk.

  • SchumackerLady

    butella:
    Orsósnak
    23.10.9.5:55
    a”Magyaro.”
    zároltcikk.

    Témátokhoz 1 „megbízható bédekker” Orbanisztán médiahelyzetéről:

    A YouTube csatornán simán klikkelhető 1ó 18′-es dokumentumfilm.

    V A L Ó T L A N U L:

    -fekete kampányok az Orbán-rendszerben

  • Succubus Lilith
    2023 november 9
    9:57 du.

    hát, hogy mást ne mongyak ez toronymagasra sikeredett, két torony magasra!
    tudod mit, haggyuk ezt a „vitánkat” most pihenni, és kacsincsunk majd arrafelé egy pár hét –esetleg– pár nap múlva!

    sokféle forrásból sokféle hír száll szerte széjjel…
    az öntökönlövés esettyeit sem kell nekünk itt eldönteni, mint írám semmiféle repülő semmiféle alkatrésze nem volt a romok között, és a Pentagon ba becsapódott izé nek sem maradt más nyoma, mint a lyuk amin vagy be vagy ki szállt!

    hogy agganyisztány miért volt olyan fontos azt neked is ki kellett volna szaszerolnod, az első és legnagyobb lépés volt demokratikus kínai falat húzni a gonosz oroszok köré, mert (itt majd te hozzáteszed?)

    a Levante és a Maghreb az más tészta ott az € megfojtása és térdenállásból hasoncsúszásra kényszerítése, mint anno a Nagy Padisah előtt csakis hasoncsúszva megalázkodva lehetett megjelenni bármely okból kifolyólag
    más: jövő szerdán lesz egy találkozó a déli szomszédunk media ja már tombol és már meg is aszon’ták a tuttit a Mennyei Birodalom Császára még nem tuggya! ugyanakkor már csak órái lesznek hátra a bidén adminisztrációnak, hogy ne maraggyon pénz nélkül és szvsz azok akik tehetik meg is fogják játszani ha impiccs lassabban halad mint akarják?

    a Levantén jelenleg folyó eseményeknek pontosan olyan hosszú következményei lesznek ahogy a bibi mondta, de nem „azok” a következmények!

    a világ 87%-ának nincs szüxége a felesleges 13%-ra, e’vvan és ehhez nem kell lőni sem, mert a véresszájú propagandisták elfelejtik hogy bűbájos és tündi bündi déli szomszédunk trilliókkal tartozik a Mennyei Birodalomnak és ezt egyszer nullszaldóra kell tenni, azaz lehet hogy Niagara Falls -nál a túloldali határállomáson nem is olyan sokára Vörös zászló fog lengeni néhány csillaggal rajta?

    mindez konteo

    a mellékelt vídeót majd most megtekintem előre láthatóan érdekes lesz tehát köszönöm…