Ősi mese új köntösben

2023 november 5 5:29 de.84 hozzászólás

 Nem lesz nehéz dolga a kritikusoknak. A Pesti Magyar Színház legújabb előadásáról, az Ezeregy éjszakáról, bátran elmondhatjuk, hogy valószínűleg hosszú, tartós sikersorozat elé néz. Itt minden a helyén van. A díszlet, a jelmez, a szöveg, és a zene, a színészi játék, a tánc és az énekesi teljesítmény egyaránt szép, kerek egésszé áll össze. Kezdetben úgy látszik; csak egy jó szórakozást kínálnak, ám a nézők többségét bizonyára később is foglalkoztatni fogja majd néhány, a színházból hazavitt gondolat.

A meglepetés mindjárt ott kezdődik, ha valaki megnézi a november 3-i bemutató színlapját. Azon ez áll: World musical. A szerzőhármas ezzel a szokatlan szóösszetétellel azt jelzi, hogy a darabban több – perzsa, indiai, kínai és török – kultúra elemei keverednek. Persze megvan ennek az oka, hiszen alapul a legismertebb arab mesegyűjtemény szolgál, amelynek változatait évszázadok folyamán különböző szerzők, fordítók és tudósok állították össze. Eredetük a középkori Arábiába és Perzsiába nyúlik vissza. A (talán nem is annyira) gyermekmesék műfaja igen különböző, szerelmi történetek, drámák, humoreszkek, versek, vallásos legendák egész sora található benne. Az előadás rendezője és koreográfusa, Juronics Tamás Kossuth-díjas, érdemes művész szerint az Ezeregy éjszaka olyan többrétegű történet, amelyben a jó és a rossz harcából a gyerekek és a felnőttek is megtalálják a nekik szóló igazságot.  Nem kis feladatra vállalkozott Geszti Péter – dalszerző és művészeti menedzser, Monori András – zeneszerző és Tasnádi István – a szövegkönyv írója, amikor elhatározták, hogy a mai kor emberéhez szóló, mégis szórakoztató, zenés színdarabot írnak az évszázadok óta ismert meséből. A páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, bánatról, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről, gyarlóságról is szól. A színpadon megelevenedik a varázslatos kelet világa, különleges hőseivel, tréfás vagy éppen félelmetes figuráival; királlyal, hercegnővel, ügyes tolvajjal és gonosz varázslóval. A palackba zárt Dzsinn sem marad el. A nézőt már a legelső percektől kezdve megragadja – és végig el sem ereszti – Kovács Yvette Alida munkája, a látványos díszletek és jelmezek színes forgataga. Az épített és vetített díszletek tökéletes illúziót teremtenek, de a történet részéül is szolgálnak. A gonoszságot például jól jelképezi a megfelelő helyeken megjelenő kobrafej. A dialógusok és a dalszövegek bőségesen kínálnak lehetőséget áthallásokra. A kínai bölcs tanácsát sugalmazó lendületes énekszámnak már a címe is sokat mondó: „Lopj-Csenj-Csórj!” A közönség „veszi a lapot” nem is marad el a nyíltszíni taps, mert közben azt is megtudjuk, hogy: „Ha egytől csensz, az csúnya lopás, ha többtől az már gazdagodás.” A sorok között olvasásra máshol is jócskán nyílik alkalom. Például amikor azt halljuk: mi teszi az uralkodót, a szeretet hatalma vagy a hatalom szeretete, vagy amikor a trónbitorló Dzsafar nyíltan beismeri: „A hatalom a boldogság”. A zsarnokot elsöprő szabadító szélvihar pedig, na honnan érkezik? Ezt már nem áruljuk el, elhangzik a darab vége felé. Az előadás azért mégsem tanmese. A zene és a kiváló tánckar gondoskodik a szórakoztatásról.

Amiből a könnyen megszerethető, remekül megformált figura, az arab mesevilág elválaszthatatlan része, a Dzsinn is alaposan kiveszi a részét. Nagyon is emberi, ha nehéz feladat előtt áll, kortyol egyet – vagy többet – a palackból, de humora is van. Amikor a dolgok végre jóra fordulnak, a „lejárt szavatosságú” óriás boldogan állapítja meg: „Holnaptól csak másnapos lehetek.” Meg is érdemli, a megoldásban nem kevés része van. Folyton segítenie kell az embert, a mese gyakran bajba kerülő szereplőit, hogy kalandos útjuk során minél többet megtanulhassanak összetartozásról, szerelemről, hűségről, hűtlenségről, bizalomról vagy annak hiányáról, bosszúról és megbocsátásról, jólétről és kiszolgáltatottságról, a hatalom természetéről, vagy a szilárd hit mindent elsöprő erejéről.  Bár a történetet még gyerekkorunkból ismerjük – azért örülünk, amikor minden szépen elrendeződik. Seherezádé ezeregy éjszakán át, addig mesél Sahriár királynak, míg az végül beleszeret, dehogy akarja már hajnalban megölni! Sőt, a történetet ő maga fejezi be. A fürge kezű Aliból Alida lesz – itt kell megemlíteni a kiváló énekesi teljesítményt, bármely más zenés színpadon is megállná a helyét – a tolvaj fiú ugyanis nadrágszerep, mindhárom szereposztásban lány rejlik a foszlott jelmez alatt. A nép ujjongva ünnepli őt, a szerelmesek egymásra találnak, a kórus pedig olyan finálét énekel, aminek szövegét, dallamát valószínűleg sokan haza is viszik majd magukkal: „Egy varázslat győz le seregeket. Egy varázslat, egy, a szereteted.”

Milyen jó lenne, ha nem csak mese lenne!

84 hozzászólás

  • Valóban fantasztikus előadás, minden értelemben. Én kötelezővé tenném a megnézését– okulhatnának azok akiknek van mit…Az előadás fotóit 2 részletben én is kitettem a KMH Facebook oldalára, de így a Te írásoddal lett egész a történet, köszönöm. Valójában amit én is éreztem és itthon el is mondtam, Te megfogalmaztad, leírtad.

  • ez így nem antiszemita? vagy valami más az összes zsidók kimaradtak és akkor most mi lesz a hammamamásokkal? és azok elátkozásával?

  • én még akkor is voltam benne amikor Blaha Lujza színháznak hívtuk

  • Mint azt tudjuk pár év óta, a háremhölgyeknek két éles kagyló segítségével , aprócska beavatkozással élvezhetetlenné tették a szexuális együttlétet.

    Ez a gyakorlat ma is dívik a muszlim országokban.

  • Orsós Elemér

    Még VII. kerületi fénykoromban itt -akkor még Nemzeti Szinháznak hívták- nagyon jó dolgokat láttam fantasztikus szeposztásban!

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2023 november 5
    8:11 de.

    Betegesen irigy hímsoviniszták!!!

  • Succubus Lilith

    Geyza 2023 november 5 8:11 de.

    „… a háremhölgyeknek két éles kagyló segítségével… élvezhetetlenné tették a szexuális együttlétet.
    Ez a gyakorlat ma is dívik a muszlim országokban.”

    A haremoroknek pedig a Se here, se zade jutott. (Valamelyik magyar humorista mondott valamit evtizedekkel ezelott, amiben emlitette a ‘se here se zade-t’)
    Erdekes Geyza, hogy neked meg a gyerekmesekrol is ilyesmik jutnak az eszedbe.

  • Succubus Lilith

    A vilag osszes nepe rabolt teruleten el, es tobbnyire az osei raboltak a teruletet. Minden orszag akkor fuggetlen, ha meg tudja magat vedeni, vagy egyik kornyezo orszag sem packazik vele.
    Remelem ez a gyengebb felfogasukanak is azt jelenti, hogy legalitast keresni, miszerint van-e egy nepnek egy bizonyos teruleten elni kozel egyenlo az elmebajjal. Ha meg sem menne, hadd idezzem fel az oreg Bush szavait, aki az elso obolhaboru elejen rendkivul komoly pofaval kozolte Saddam Husseinnal, hogy „nem a dzsungel torvenye ervenyes”. Mas szavakkal, azok, akiknek az osei korabban a dzsungel torvenyet alkalmazva raboltak eleg nagy teruleteket, most osszefognak es azt mondjak a tobbinek, hogy „tolunk rabolni tilos!”
    Ez lenne a rablobol lett hipokrita pandur.

    De lejjebb itt van egy link egy erdekes videohoz. Kicsit hosszu, viszont az elso 30 percben benne van a lenyeg arrol, hogyan foglalta magaba ‘Palesztina’ eloszor a ami Jordaniat, West Bank-et, Gazat, Izraelt (es ha jol latom talan meg a Golan Heights-ot is). Aztan 2 ev mulva hogyan basztak ki az angolok a zsidokkal es az arabokkal is, csak azert, hogy veletlenul se lehessen beke koztuk.

  • Succubus Lilith

    Kifelejtettem a humort a fenti kommentembol.

    A Facebook-on egy idiota magyar elkuldott egy facebook linket, ami egy angol meme-hez vezetett. Ebben az allt, hogy Izrael bajban van, retteghet, mert (elnezest az uvoltesert, de ez rohadtul vicces) A BALFOUR CONTRACT EXPIRED.
    Megneztem a facebook idiotakat, akik valaszoltak erre, es volt ott minden, tancikazas, tuzijatek, „na most mit csinalnak a cionistak?” es meg sok baromsag, hogy nem gyoztem gurulni a rohogestol a szonyegemen.

    Rakerestem a „balfour contract expired” idiotizmusra, es talaltam is valamit. Elsosorban Rodeo baratomnak ajanlanam, hogy usse be a „balfour contract expired” szavakat a keresobe, mert ot minden bizonnyal nem zavarja, hogy Balfour contract nem letezett, tehat le sem tudott jarni, es neki ettol is orgazmusa lenne azonnal, ami majd segit neki pisilni.
    Ezt talaltam:

    https://democratic.bracknell-forest.gov.uk/ieDecisionDetails.aspx?Id=1004

    Itt az van irva: „2006-ban a Tanács a Balfour Beatty Workplace Ltd. (BBW) számára kötött szerződést az autópályák elektromos berendezéseinek karbantartására. Ez a szerződés magában foglalja a Tanács valamennyi szokásos és tervezett közúti világítás karbantartási és javítási munkálatait. A szerződést kezdetben négy évre kötötték, és további négy évvel meghosszabbítható, és ez a jelentés a szerződés meghosszabbítását javasolja.” (Az eredeti a cikkben olvashato.)

    Tehat valami elmebeteg megtalalhatta ezt a cikket es azt hitte Izraelnek most vege van. 🙂 🙂 🙂

  • Tisztelt Szerkesztoseg!
    Nem remelem, hogy kozzeteszik velemenyemet,
    mert az utobbi idokben- hiaba irok,
    megis megprobalom.
    Bar a hozzaszolasok szurese es kozlese
    az onok joga, talan erdemes neha-
    kevesbbe ” liberalis” velemenyt
    is meghallgatni.
    Hozzaszolasom- vonatkozik ugy Rodeo( gyulolkodo
    mint Geyza ( ismerteto) megjegyzesere.
    Egy evvel ezelotti emlekem.
    Egy erdekes izraeli film vetitesen
    ultem, mely a sok szinu izraeli tarsadalomrol
    szolt.
    A szunetben beszedbe elegyedtem a
    mellettem ulo – ” mizrachi” keleti
    zsido asszonnyal.
    Elmondtam neki, mennyire szerettem
    gyermekkoromban az „Ezeregy ejszaka”
    csodavilagat- Harun al Rasid es Seherazada
    tortenetet.
    „Szeretted,mi?” kerdezte gunyosan.
    Kiderult, hogy beszelgeto partnerem-
    Irakbol bevandorolt zsido.
    „Hallottal a Farhudrol ? ” kerdezte.
    Ez a ” hires” pogrom, amikor az arabok
    meggyilkoltak a zsidokat Bagdad zsido
    negyedeben 1941 junius elso ket napjan.
    Bar a zsidok ” csak” 2000 eve eltek
    Irakban.
    Ennyit az „Ezeregy ejszaka” ” csoda
    vilaga”rol.

  • Orsós Elemér
    2023 november 5
    2:41 du.

    Kicsodák?
    A háremhölgyek ??

  • Kozze teszek egy csipos humoru filmet a nyugati „halado,
    liberalis ertelmisege” tamogatasarol a „palesztin szabadsagharcnak.”

  • Succubus Lilith
    2023 november 6
    9:03 de.

    grizi, ezeket a kérdéseket azokkal a New York-i zsidókkal tárgyald meg, akik hatalmas tace paokkal és ordítozva a Szabaccságszobron és körötte több ezren azt skandálták, hogy az ő nevükben senki se pofázzon cionista seggségeket és netán yahoo és bandája azonnal azonnal haggya el gázát is!

    és ők nem az egyetlenek, az egyetemek és főiskolák százezres tömegei is hasonszőrüek

    a többi main stream media

  • LILITH;

    Ne hencegj, hiszen az egesz emberiseg osei Afrikabol vandoroltak vilagszerte, persze miutan a lelelmenyesebbek megtanulatak vitorlazni.

    De miert ne, hiszen mi mas celja lehetett volna a Foldfelszinenek es az egesz ecologiajanak, tengereknek, noveny es allatvilaganak????????

    Mi mas lehetett volna a Teremto celjanak???????

  • „Haremholgyek”?????

    Ugytunik hogy irogylitek Salamon kiraly eletet, hm?????

    De mibe kerult az neki?

    Ma mind az ingyenes !!!!!!!!

  • IZRAELI;

    De valahogyan fogadni mernek ,hogy meg Te sem olvastad el Debarim 30 reszet, ami az „Utolso Figyelemztetes”-kent volt adva Mosesnek.

    (A mgyaroknak; V.Moses 30 resz)

  • Succubus Lilith

    Izraeli 2023 november 7 6:04 de.

    Ez nagyon jo. Remeljuk, hogy Rodeo baratunk nem nezte meg. Az o szamara ez artalmas.

    .
    Ródeo11 2023 november 7 6:50 de.

    “… ezeket a kérdéseket azokkal a New York-i zsidókkal tárgyald meg, akik hatalmas tace paokkal és ordítozva a Szabaccságszobron és körötte több ezren azt skandálták, hogy az ő nevükben senki se pofázzon cionista seggségeket és netán yahoo és bandája azonnal azonnal haggya el gázát is!
    és ők nem az egyetlenek, az egyetemek és főiskolák százezres tömegei is hasonszőrüek”

    Igen, leteznek ezek a szatmari zsidok, illetve a nature karta, vagy mifene a nevuk az idiotaknak. Ok kb. azok a zsidoknak, mint ami a jelenlegi magyar ellenzek a magyaroknak. Amikor idiotaknak hivtam oket meg hizelegtem is nekik.
    Oket mindig eloveszik a zsidogyulolok, amikor Izraelt kell valamiert szidni.
    Ez kulonben jellemzi is a lelkivilagodat, mert aki ilyen idiotakkal ert egyet… Raadasul ugy ertesz veluk egyet, hogy nem is ertesz a temahoz. Mert meg ha ismerned a zsido vallast es tortenelmet, de halvany gozod egyikrol se.

    Az meg mar kozel az elmebaj jele, hogy szerinted amit a tomeg tud, az csakis igaz lehet. Tehat, amikor a tomeg ugy tudta, hogy lapos a Fold, akkor igazuk volt.
    Hozzatennem, hogy az altalad korabban mar lenezett, leszolt, marxizmussal es egyeb baromsagokkal agymosott amerikai ‘egyetemi’ es ‘foiskolai’ diakokat hozod fel bizonyittekkent (mint veled egyetertoket) akik eppen az elmebaj-szakon tanulnak valami nagyon fontosat, mint CRT, gender-bender, vagy SJW, amivel minden bizonnyal allasok millioi varjak oket. Hirtelen ok lettek a hoseid. Mi tortent? Ok is gyulolik a zsidokat?

  • Bendeguznak.
    Igen,tudom mit mondott Mozes es
    tobb profeta ( pl. Ezekiel 37) a
    zsido NEP visszatereserol osi foldjere
    es Teremtojehez.
    De- van itt meg valami, amit a
    Karaitak nem ismernek el.
    A Szanhedrin- bol idezve:
    ” Aki azert jon,hogy megoljon,
    elozd meg ot.”
    A Szanhedrin- a zsido NEP torvenyhozo
    testulete volt.
    Hogy mennyire igazuk volt, mar tobbszor
    lattuk,de nem hittuk.
    Azt gondoltak/ jak sokan- maig,hogy
    Svajcban,nem a Kozel- Keleten elnek,es
    nem ertik, hogy az Iszlam nem a nyugati
    liberalis elvek szerint ” mukodik”.

  • Az IDF keszutsege,kepessege es felszerelesei lehetove tiszi a gyozeelmeket a muzulmanlakossaik elleneben, de sajnos a „ket-orszag’ elve az allando gyilkossagokat biztositja amig valamelyik fel a masikat megsemmisiti.

    Az egyedulli lehetoseg egy demokratikus nemzet lete barki, barmi-vallasu egyenek,polgarok szamara egyenloen.

    S valojaban azt diktalaja a Torah szovege is !!!!!!!

    Azert javasoltam a Debarim 30. reszet az olvasoknak, legalabb is akik hajlandok lenennek olvasni azt.

    Az olvasni-lustak szamara; „minden igeret, minden aldas amig betartjatok a Torah kovetelemenyeit, de minden atok es minden buntetes ami csak valaha is olvashato ,amig engedetelenek vagytok a Torah kovetelmenyeihez.”

    Ami tisztan adva;” Minden idegent,minden vandorlot mint testveredet venni hataraidonbelul, mert te is voltal idegen Egyptomban, de Jehovah szabadda tett es nyujtott szamodra egy tejjel es mezzel folyo hazat.”

    Konnyu azt celzatosan elfelejteni amig konnyen pusztithatod ellensegeidnek nevezett masokat, akik valoban hazad lakossai mint Te onmagad, de sirankoni fogsz amikor annak kovetkezmenyeit kell viselned.

  • Mas alany, ha engedheto lenne, mivel a politikai alapu vitak a nepszerubbek itten.

    Tegnap, az evi USA valasztasok eredmneyein. Ami az elnoki verseny nelkul a demokratakat kedvezte, de Biden elnok remenyeit megcafolta,mert a demokratak tobbseg, fokent a fiatalok teljesen visszautasitjak Biden jovo-evi elnoki lehetoseget.
    Biden altalanos gazdasagi jelntesei tovabba nem mukodik.

    A jelen adatok alapjan Trump folenyben van , de a birosagokon megjosolhatalan helyzete.
    S leheto lehet hogy egy elitelet elnok lehetne 2024-ben sikeres.

    A jelen adatok alapjan ;leheto az is.

    A multban mar kozoltem nehany itteni szavazolapajaimat, csupan lehetoseget adni az itteni olvasok szmara hogy az valojaban hogyan is megy itt a USA-ban, de a cenzor megtagadta kozleseit.
    Vajon mitol felehetett volna??????

  • Succubus Lilith

    Uj mese regi kontosben: (Remelem nem kuldtem el ezt korabban.)

    A pszichológus rajzol egy kört, és megmutatja a kliensének, miközben megkérdezi tőle:
    „Mire emlékezteti ez önt?”
    A férfi azt feleli:
    „Cicikre.”
    A pszichológus most rajzol egy négyzetet, megmutatja a kliensének, miközben megkérdezi tőle:
    „És ez mire emlékezteti önt?”
    „Cicikre.” – jön a válasz.
    A pszichológus most rajzol egy háromszöget, megmutatja a kliensének, miközben megkérdezi tőle:
    „Ez mire emlékezteti önt?”
    A válasz ugyanaz:
    „Cicikre.”
    A pszichológus azt mondja:
    „Attól tartok, uram, önnek nagyon komoly szexuális problémái vannak.”
    Erre a férfi dühösen azt mondja:
    „Komoly szexuális problémáim vannak, nekem???? Maga rajzol állandóan ciciket!”

  • Karalábé-szemű Gyurcikának „szeretettel” :

    Azt olvasom valahol, hogy Október 7 az Towarisch Putyin születése napja. A többit rakd össze te magad aranyapám.

  • Régi szélhámosság egyre durvuló köntösben.
    Sokszor volt már szó a propaganda elvesztett hazugságpereiről, talán ennyire összeszedett még nem. Jó étvágyat hozzá Elemér! 🙂

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2023 november 8 3:54 du.

    „… de a cenzor megtagadta kozleseit. Vajon mitol felehetett volna??????”

    No rhyme or reason. Tegnap bekuldtem ket videot. Az egyikben talan az eddigi eletem soran hallott legszebb, legjobban felepitett beszede volt az UNESCO uleserol, ahol egy zsido no tartotta a beszedet a jelenlegi haborurol es az ENSZ kepmutatasarol, valamint kettos mercejerol.

    Az a video is lemaradt, a cicis vicc bejott…
    Ez van.

  • BENDEGUZ
    2023 november 8
    3:36 du.
    Izraeli
    2023 november 8
    1:04 du.
    (csak neked: a sikeretek teljesnek tűnik?)

    https://twitter.com/Spa_Eng/status/1722937677996003787

    ez sem akármi! hol van a G7?

  • Orsós Elemér

    SzundiMandi
    2023 november 9
    8:29 du.

    Nincs gusztusom egyik oldal hazugságokkal, kiragadásokkal, kiforgatásokkal és kabátlopásokkal manipuláló, egymást okkal, ok nélkül lejárató, személyeskedő ellenkampányaihoz, viszont azt tudnám értékelni, ha nem CSAK az ellenlábasokat szapulnák KIZÁRÓLAG a husos fazékra motiváltan, hanem -akár ne adj’ Isten összefogva- az országért időnként -legalább vészhelyzetben- konstruktívan politizálnának, ha másért nem legalább az álszent áhítattal megfogadott esküjük látszatáért! Listázd ki, hogy mikor dicsértem vagy védtem a fidesz propagandáját, melyre sosem mondtam, hogy szalonképesebb, sportszerűbb mint az úgynevezett „demokratikus” ellenzékéé! Azt viszont még elfogult -csak fideszt szapuló- ellenedre is ki merem jelenteni, hogy egyik kutya a másik eb és egyformán büdös szájúak! Ja és emlékeztetőül azért mert, hogy egy klasszikust idézzek: ezek (MÉG) mind ugyanazok! (és persze lehetne utóbbi okaiért a paktummal elsumákolt rendszerváltást mantrázni, de már unom!)

  • Orsós Elemér

    SzundiMandi
    2023 november 9
    8:29 du.

    Elnézést kérve az előző elhamarkodott kommentemet visszavonom, mert csak most vettem észre, hogy a berakott cikket az a 444.hu készítette, aki semmivel sem elfogulatlanabb mint Bayerzsóti, tehát hülyeség volt rá reagálni! 😀 Neked is jó étvágyat! 😀

  • Geyza
    2023 november 9
    6:39 du.
    Képtelen vagy észhez térni?
    Szerintem a következő katasztrófa a Te születésnapodon lesz,de nem Nálunk és nem lesz egyetlen zsidó áldozata sem! A többiről majd Te intézkedj unalmas óráidban!!!

  • gyuri10
    2023 november 11
    6:18 de.
    Geyza
    2023 november 9
    6:39 du.
    Képtelen vagy észhez térni?
    Szerintem a következő katasztrófa a Te születésnapodon lesz,de nem Nálunk és nem lesz egyetlen zsidó áldozata sem! A többiről majd Te intézkedj unalmas óráidban!!!

  • Értesülök róla hogy nem csak lefejeztek kisbabákat,
    hanem a szülők szeme előtt a sütőbe tették és bekapcsolták a sütőt.

  • málnaszőr
    2023 november 9
    4:33 de.
    mivel a másik blog bezárta magát:

    a baromságod emeletessége meghagyása mellett megjegyzem, hogy ezer %-ig biztos vagyok benne egyetlen hangot és szót sem ismertél meg a műből!
    sőt az adott és általad elátkozott szerző egyetlen művét sem ismered ugyanúgy mint a marxkritikusok se még a borítólapját sem,
    csak nem képzeled, neki állok ilyen épületes gyagyaság cáfolásának? hadd maraggyon mindenki okulására!

    ez a baromságodat hatványozza

  • Ródeo11
    2023 november 10
    10:52 de.

    Lekussolhatna végre jóasszony.
    Nem látja hogy saját magán kívül
    már senki sem vevő a hablatyolásaira ?

  • málnaszőr
    2023 november 9
    4:33 de.

    #II.
    Beethoven?
    csak nem a Fidelio ra gondoltál? abban is Rocco mesterre és Florestan ra aki harcolgat Pizaarro a gonosz ellen de Beethoven nem forradalmár, ő élve haggya Pizarro-t és félreállításával megelégedve megelőzi a IX. szimfónia Örömódáját a Föld alatti börtönből kiszabadult rabok kórusában

    ugyanakkor Wagber az egész Pizarro családot ija fija napamasszont és az összes hasonszőrüeket szépen elsöpri a Föld színéről hamvaik sem maradnak mert azokat meg elmossa Rajna

    a Nürnbergi Mesterdalnokok egy Nagy Hatalmas mise az emberről az eccerű mindennpai emberről a schuster filozófussal az élen és a mindennapok boldogságáról „a” Mesterdalnokonak a világban törzsközönsége van és az operaházak úgy is hírdetik és nagyon kevés arrakószáló fér be a házba mert mindig rogyásig van…

    persze neked az a 3 halk de egyedül hangzó szívdobbanás amivel az üsztobok puha ütésével vizsgáztattya a dobost indul a hegedűverseny és olyan világba visz ahová sem Planck sem Einstein sem Heisenberg és senki más sem képes és ennek másik változata Wagner Lohegrin -ja az is étheri magasság és akkor Tännhauser és a Bolygó hollandi önmagát kereső és nehezen megtaláló ember leképezése olyan csodálatos zenében amit azóta csak Gustav Mahler tudott elérni és megismételni a XX. század ugyanilyen emberi küzdelmeiről ami a világháborúk tükrében VÁTESZ -ként felmutat

    de az ilyen idiótáknak mint te is kár mondani bármit
    ezt sem fogod elolvasni mert irányított vakságod van amire a dialektikában kaphacc választ?

  • málnaszőr
    2023 november 9
    4:33 de.
    #III.
    az olyan isten barmai mint te is meghurcolták és lehetetlenné tették Willem Mengelberg-et (zsidó a lelkem nála jobb Bach előadást kereshecc) aki egy szuperzseni egyedűlálló mint egy piramis, és mások meg Furtwängler-t aki elvezényelte Beethoven IX-diket és Hitler és vezérkara is jelen volt, Furwängler kapott érte hideget meleget pedig az ő halála után olyan karmester nagyság nem igen született és akkor van egy felvétel a II.VH után készült Beethoven Hegedűverseny Yehudi Menuhin és Furtwängler és van egy teljes Wagner tetralógia a Milanói Scala ban ahol még a portás is zsidó volt és minden előadó is még a triangulum ütőse is és a karmester Furtwängler ezt Yehudi Menuhin szervezte sok más zsidóval karöltve, mert nem tűrték azt amit te itt nagy pofával és seggbután csinálsz

    egyébként él Daniel Barenboim nála zsidóbb nem is kell és Bayreuth tiszteletbeli vendége vele kellene szót váltanod arról a rettenetes röffentyűről amit összehordtál beszennyezve a blogot ezzel!

  • Geyza
    2023 november 9
    6:39 du.
    ….. ..gy csak éppen nem forogsz!

  • De látom,már forogsz.

  • Jichak Perlmutter

    BENDEGÚZ
    11.7.1:05

    Sunyi egy alak vagy, annyi bizonyos!

    Itt – éppen a Holokauszt kapcsán – már sokszor elsütötted . r ö g e s z m é s . elképzelésedet a zsidó nép szerinted „jogos bűnhődéséről”, hivatkozván a Tóra Debárim – más néven Deuteronómium részére, azaz a Mózes V.könyve; 30.részére, ösztönös gyűlölettől indíttatva . k i f o r g a t o t t, úgymond: „u t o l s ó . f i g y e l m e z t e t é s r e”, azt sejtetve, hogy Mózes nem bírván tovább „e haszontalanok tetteit”, tehát szerinted ezzel a résszel . u t o l j á r a . figyelmeztette „a zsidókat”, hogy vége a türelmének, és jön a bűnhődés !…

    Csakhogy az V.Könyv a Debárim azért lett az >utolsó< a könyvek sorában, hogy a Népnek a Kánaánba vonulása előtt még . u t o l j á r a . átadja az összefoglalóját [Misné Tóra azaz törvényismétlés] a Biblia legfontosabb, a korábbiakban már előfordult fontosabb részeinek, csupán arra tekintettel, hogy ő nem mehet be az Ígéret Földjére…

    Eddig többnyire a Soá adta szádba (klaviatúrádba) ezt a kényszereszmédet, most sajnos az október 7-i pogrom hozta ki belőled újra a bigott, zavaros gyűlölet e borzalmas változatát.

  • Orsós Elemér

    SzundiMandi
    2023 november 9
    8:29 du.

    Mellesleg a gerinctelen kaméleon Vona Gáborral szóba elegyegni, vele hivatkozni, szánni való mártírnak beállítani és hozzá érdekből azonosulni a legszégyenletesebb haszonleső emberi és politikai igénytelenség! Tőle még az ordas Bayerzsóti vagy az álordas Gyönyösimarci is gusztusosabb! 😀

  • Geyza
    2023 november 9
    6:39 du.
    Képtelen vagy észhez térni?
    Szerintem a következő katasztrófa a Te születésnapodon lesz,de nem Nálunk és nem lesz egyetlen zsidó áldozata sem! A többiről majd Te intézkedj unalmas óráidban!!!

  • Succubus Lilith
    2023 november 11
    4:00 du.

    grizi, a vídeó-ért nagy köszönet már bele is pistultam engem Öveges professzorra emlékeztet aki szintén lerángatta a mennyek fölötti kék sárga lila fekete felhőkből a tudomány lényegét anno mikor az egyetlen tv csatornán fekete fehérben Ő jött akkor az uccák kiürültek

    Lukács Béla olyan világos, mintha maga a Nap adná sugarát

    és engem megnyugtat, mert amit eddig láttam hallottam tőle az nem ingatott meg abban amiért te engem mindenfélének elmondasz, lelked rajta

  • Succubus Lilith
    2023 november 11
    4:00 du.

    már legalább 5 különféle helyen láttam betűről betüre ugyanezt!
    ez aláhúzza azt a bizonyosságomat, hogy ez 911!
    de közben a helyzet fokozódik, nem is akárhogyan, a szarka farka meg már majdnem leégett, mert Tajwán és a Perzsa öböl mellé még a hoholok és a tuggyukkik és akkor az északi jeges tengerről nem is ejtettünk szót szerintem 2058 ra lesz nekik jégtörőjük ott bár addigra vad hattyúk fognak ott úszkálni mert a földi időjárásba embernek nincs beleszólása… és láttam néhány nyilatkozatot meg azokra reflexiókat egyre nagyobb kabaré, bidén családi vállalkozás a hohol kütyü még Obomba idejéből aki most újra elnök?

  • Ichak Perlmutter
    2023.novemb.12:25

    Már Nekem is már rég feltűnt Bendegúz mások kárára és vérére hivatkozó súlyos vádaskodása miszerint; a zsidók inkább nézzenek magukba, mielőtt a nácikat, a nyilasokat, vagy a Hámászt okolnák kárhozatukért, illetve millió hitsorsosuk kegyetlen lemészárlásáért akkor, amikor saját vezérprófétájuk ötödik könyvében -„”akkor már utóljára””- figyelmeztette Őket [időtől és tértől független kontextusban 🙁 ], hogy bűneikért majd X-íziglen meg kell, ill. meg kellett-volt bűnhődniük. Ugyanezt az aljasságot műveli – szavaival végülis átkozódva – Bendegúz a legutóbbi gázai arab pogrom kapcsán is,hogy
    „lám,megjósolta ezt nektek már Mózes Debarim 30.fejezetében is.”
    Mit szólna, ha az ő apját, anyját, gyerekeit, unokáit stb így átkozná meg valaki például a Turáni átokra hivatkozva…?

    De nem is erről van szó, mint írod is, hanem arról, hogy az az ominózus „utolsó” jelző azt fejezi ki, hogy Mózes halála előtt ezt szánta afféle „parainesis” azaz intés, bátorítás ill. buzdítás, könyvei és beszédei . z á r ó e l e m e k é n t . átadni „Isten népének”. Na de semmiképp sem egy kollektív ultimátum gyanánt egy egész nép számára, állítólagos kollektív
    bűnösségük alapján. NA NE!!!

    Radnóti Miklós NEM TUDHATOM c.1944-es opuszában így válaszol:

    „… Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
    s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép,
    de élnek dolgozók itt költők is bűntelen,
    és csecsszopók akikben megnő az értelem,
    világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,
    míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja…”

    Béke Veletek: egy szatmári

  • SuccubusLillith
    2023.nov.9. 9:57

    Kedves Lillith!

    A fenti kommentedet olvasva eltölt az öröm, hogy mennyire józan is tudsz te lenni. 🙂

    Üdv’:
    Voronyezs

  • Orsós Eleemér
    023.11.10.5:48

    Ne haragudj, de az ALAPTALANUL c. dokumentumfilm után jössz ezzel a lumpen, kocsmai blablával, hogy „az egyik kutya, másik eb”…

    Tudniillik ami ebben a filmben felvonul, az maga a FASIZMUS apoteózisa. Egy rendszeré ahol a rágalmazás maga a hétköznapi valóság, mely valóságra a jogrendszer ráépül úgy hogy mire a megrágalmazott visszakapja az igazságát, addigra az illeető eegzisztenciáján túl már elvesztette a mentális biztonságát is.

    Igaza van SzundiMandinak, amikor állítja, hogy te, ha burkoltan is, de mindig a Fideszt ajnározod, ill. véded. Már az maga is ilyen falmelléki duma, hogy egyformán büdösszájúak… Meg, az a beállítás, hogy „az állítólag demokratikus ellenzék”… Márpedig ahol egy ilyen koholmányozó, hírbehozó, sértegető, befeketítő stb.rágalmazó állampárt(-mert az) uralkodik az nem mosható egybe az ilyen zsarnoki rendszerrel, melynek ráadásképp egy tolvaj bűnbanda és általuk nagyrabecsült, Al Capone típusú sötét gazfickó áll a csúcsán, aki tökre megfelel a Keresztapa (Godfather) filmtrilógia Don Corleoné-jének.
    Tehát kár azon mesterkedned, hogy ezt a bűnözőt egybemossad a többségében becsületes demokratákból álló ellenzékkel.
    Bizony ez az „Alaptalanul”című dokumentumfilm (ld: Szundim. 11.9.8:29) – csupán a jéghegy csúcsa – tök’rávilágít a N E R (amit nevezhetnénk akár: a hitleri Volksgemeinschaftnak is) maffiózó tempójára… Ami abban különbözik a náci rendszertől, hog ravasz-paraszt gazdája minden ügyet eegy kézben tartva a rendszer ellenfeleit csak . e g y e l ő r e. csupán az egzisztenciájukban teszi tönkre, de még nem tör a biológiai létükre, életükre. Bár ez is valami, a tönkretett életpálya sokaknál magát az életet jelenti.
    De ne feledd néhai Várady András alcsúti juhász, egykori polgár-mester aspiráns elkárhozását se a választás előestéjén, a koromsötét Alcsút-Etyek éjszakai országúton, az felért az össz ellenzék számára üzent fenyegetéssel…

  • Succubus Lilith

    Jichak Perlmutter 2023 november 11 12:25 du.

    „Csakhogy az V.Könyv a Debárim azért lett az >utolsó< a könyvek sorában, hogy a Népnek a Kánaánba vonulása előtt még . u t o l j á r a . átadja az összefoglalóját…"

    Legalabbis az altalanos, ortodox vallasi ertelmezes szerint. De nagyon ugy nez ki, hogy a Devarim kb. 95 %-a Jeremias 'profeta' altal irodott.

    Mintha akkoriban tobb Torah is letezett volna, es tobb mint egy papsag. Meg talan eredetileg Ezekiel is a sajat Torajat probalta megirni.
    Igy jarnak azok, akiknek kicsit tul sok profetajuk van.

  • Succubus Lilith

    Az elozo cikket folytatva:

    Ródeo11 2023 november 10 4:22 du.

    „a világ 87%-ának nincs szüxége a felesleges 13%-ra…”

    Ebben nem lennek annyira biztos. Inkabb talaljanak mar vegre egy olyan megoldast, ami kolcsonosen minden nepnek, orszagnak jo.

    „… a véresszájú propagandisták elfelejtik hogy bűbájos és tündi bündi déli szomszédunk trilliókkal tartozik a Mennyei Birodalomnak…”

    Igy van. Es csakugy, amikor 2008-ban pofara estek egyes penzehes ‘kulfoldi’ befektetok, akik megvettek az amerikai mortgage-okat, most ugyanugy meg fogjak szivni, amikor a mi derek deli szomszedunk elereszti majd a dollart es csinal helyette valami digitalis penzt.

  • Bendeguznak, es a tobbi „kioktatonknak” akiknek fogalmuk
    sincs az izraeli tarsadalomrol, es a „kirekesztes”rol papolnak,
    abban az orszagban, ahol egyutt harcolnak zsidok,druzok,es
    {nem mind} beduinok is, szeretnem bemutatni egy, a hamasz altal
    „nevelt” ember vallomasat- gyermekkorarol.

    https://www.dailywire.com/news/man-raised-by-hamas-tells-horrifying-story-of-their-brutal-indoctrination

    Es ez- a nagykepu, „mindentudo” Rodeonak.
    Haboruban- hallgatnak a muzsak ?
    Dehogy, ok {is} erot adnak nekunk.
    „Az OROK NEP- nem fel- a hosszu uttol.”

    xjqAhgnMgcQIxjqAhgnMgcQIxjqAhgnMgcQIxjqAhgnMgcQIxjqAhgnSKNGUABYAHABeACQAQCYAQCgAQCqAQC4AQHIAQD4AQGoAgqIBgE&sclient=gws-wiz-video#fpstate=ive&vld=cid:7bfaed86,vid:_3haMW-gqac,st:0

  • Tisztelt Szerkesztoseg!
    Ugy latszik, eltunt az elozo beszolasom,talan technikai
    hiba miatt.
    Az egyik mellekletet, amit Bendeguznak es a tobbi „kioktatonk”nak
    szamtan,akik a „befogadas”rol es a „megkulonboztetes”rol papolnak,ahol az IDF-ben egyutt szolgalnak zsidok, druzok,beduinok {nem mind}- egy hamasz altal „nevelt” volt
    muszlem- elmeseli „elmenyeit.

    https://www.dailywire.com/news/man-raised-by-hamas-tells-horrifying-story-of-their-brutal-indoctrination

    Meg egy megjegyzes – Rodeonak
    Haboruban- hallgatnak a muzsak?
    Dehogy, ok [is} vigasztalnak bennunket.

  • Rodejó

    Én mondtam neked olyat, hogy pl. te barom? Pedig én tényleg joggal mondhattam volna. Viszont nem süllyedek le a rohadt kocsmai mocskolódás szintjére (mint te).

    Amúgy pedig bármikor elénekelek, de el is fütyülöm neked is a wa lkürök lovaglását, vagy akár a Tanhauser nyitányt, de a Niebelung-ból stb egy pár akkordot a jóöreg Wagnertől, ámde nem azért, hogy a drága idődet mint olvasó cssak rám pazaroljad.

    Tulképp jómagam a te általad ebbe a blogba beerőltetett operapéldáidban a fölösleges hely, v. területfoglalásodon túl az egyoldalúságot merészeltem bírálni és az általad nagyrabecsült és csodált der Führered – ami ím’ ez is kijött a válaszodból is – ízléséhez hasonlítani. Tehát a müncheni utca világrontó csavargója Wagnernek nem a zenei arculatát, hanem a filozófiába belekontárkodott zavaros és misztikus mesevilágát kereste, ill magyarázta bele, hisz hálával tartozott az őt hamis piedesztálra állító és minden jóval elhalmozó Wagner-nővéreknek. Mégse mondhatta azt, hogy „hölgyeim nem értem, – legföljebb csak a szövegeeit”… Viszont megtanították őt legalább késsel és villával enni és az se volt semmi… Egy jövendő vezér-kanzlernek szüksége lehet még erre a tudásra. 😀

    Azt gondolom, hogy egy ilyen komoly vitafórumon, mint a KMH tök fölösleges a témákhoz hozzákötözni egymás zenei ízlését és különösen nem, ha a vitatéma valamely librettóból vett nem, vagy csak nehezen, lassan értelmezhető részletét. Az operának épp ez a nagy dilemmája, hogy a librettó gyakran üti a zenei összefüggést, s így magát a harmóniát. De nem vagyok igazságtalan, hisz imádom pl. a Parasztbecsület-et, vagy a Rigolettót, de nem vetem meg a Nibelung gyűrűjét sem…stb.

    Ízléseken vitatkozni persze értelmetlen modortalanság és lebermozni a másikat mégolyan bunkóság is… Ennélfogva én aki kedvelve Wagner bizonyos részleteit, mégse rajongok a zenei betétek, linkek betolásáért amúgy politikus kommentek világába, de a maga fölvett váteszi szerepjátékáért se. Ez nem illik bele a műfajba. Ergo nem tartom helyesnek őt, pl Wagnert . i t t . folytonosan a placcra dobni, favorizálni mely igyekezet itt sem az emelkedettséget, hanem az az efféle linkeket beszúró egyéni saját exhibicionizmusát szolgálja.

    Mellesleg én, a munkámnál fogva állandóan a számítógép mellett rostokolok, miközben imádom ha szól a muzsika a gregoriánon, vagy a prelasszikusoktól, Bachon és Wagneren át Bartókig minden… Azonban Bartók még Conncertóját sem erőltetem az olvtársaimra. Mindenki hallgassa azt amit ő szeret, vagy a csendet… És pláne, hogy nem hozható be a vitakultúrába, hogy egy librettó szövegének a tartalmi vonatkozása, mint egy bármit is hitelesítő tényező, mert adott, ill. vitatott témára végülis csak egy beledumált tartalmat, egy csinált mondanivalót oktrojálna rá. Tehát semmi értelme. Hátmég, ha a többiek azt a linket meg se nyitják, ill. nem hallgatják meg.

    Ami Beethovent illeti; bizony az ő szimfóniái ezerszer többet mondanak, mint az ő egyetlen operája úgy ahogy van.
    Itt van például a III.- az Eroica, amely eredetileg Napoleon névre hallgatott s mely név változtatást a tábornok – azt hitte forradalmár – ön-megkoronázása tette indokolttá, mely skandalumról az isteni mester tudomást szerezvén, egy tollal azonnal nekiesett a kottapapír cím-feliratának úgy, hogy még az még ki is szakadt. Eztán a kisatírozott Napoleon fölé azt írta, hogy Eroica mely új névvel egy zsarnoki egyén dicsőítését felváltotta egy általános filozofikus, illetve forradalmi címre, ami kora közönségének, de amának is sokkal többet mond. Szerintem amúgy is elvhű és találó névválasztás volt, ami megfelelt a lánglelkű zeneköltő forradalmi világnézetének, amely tagadott minden abszolutista hatalmat. Ehhez akkor nagy bátorság kellett.

    Visszatérve, tehát egy mű értékét annak katartikus természete adja, így az operánál is a szöveggel szemben feltétlenül elsődleges a zenei hatás, azaz nem a szöveg hozza a katarzist.

    Most nem búcsúzom üdvözléssel, mert lebarmoztál és lezsidóztál.

  • málnaszőr
    2023 november 9
    4:33 de.

    #IV.
    az „ilyeneknek” mint te is!
    Beethoven a Fidelio ban is meg az összes művében mint a monoteista hit gyakorlója a gonosz Pizarro megbűnhődik azaz megjelenik a JÓ DIKTÁTOR azaz a Jó Király {végsősoron a monoteista Isten} és rendet rak, leváltya Pizarro-t és bedugja Florestan helyére a vár pincebörtönébe, azaz Beethoven -mint már mondtam- nem forradalmár hanem hívő akinek ha nem jő el és időben az Istenítélet akkor örökre szolga marad legalábbis testben mert Beethoven lelke szabadon szárnyal mint isten angyalai, vagy az ég madarai és megteremtette a Missa Solemnis-t Op. 86 C-dúr-ban ami -ugye- a komplementer hangnem meghatározások szerint a Nap vakító fénye azaz Isten maga
    mialatt -mint írám- Wagner a Nagy Francia Forradalom mintájára ír magját sem haggya meg az összes álmodozó, kapitalista, rablógyilkos, házasságtörő, Hős de minek, és aki istennek képzeli magát és firnyákúl az óriásokkal felépítteti a Walhallát majd a semmivel fizeti őket és utána ezek összevesznek a koncon és egymást agyonütik, van benne „jó” szereplő is Erda a Földanya, és az Erdei Madár aki a Természet szava és megcsiripeli Siegfriednek mit is kell csinálnia ahhoz hogy győzzön, de semmi sem tökéletes a sárkányvérben megfürdik mert annak fegyver nem árthat de a hátára ragadt száraz tölgyfalevél helyén sebezhető marad és Hagen pontosan ott hátúlról döfi le de Hagen sem kap meg semmit a többit már elmondtam schlagwortokban és a Rajna tiszta vizéből új és -talán- boldog élet születhet {Wagner nem mongya hogy igen de meghaggya nekünk hogy eldöncsük mit is fogunk csinálni és ma már tudhattyuk, nem egyszerű}

    na ennyit még, és hallgasd meg amint az Öreg Pap a 3 kapu előtt mit és miért mond Taminó nak aki eltévedt a sok ármányban a Varázsfuvola ugye Mozart ezután már csak a csonkának maradt Requieme-et tudta megkomponálni

  • Tisztelt szerkesztoseg!
    Remelem, kozzeteszik a videot, amit csatolok- bemutatva
    Bendeguznak, Rodeonak, es a tobbi „kioktatonknak”- meg
    egy izraeli arcot, a sok szinubol.
    Joseph Hadad, izraeli arab katolikus- ujsagiro, harcolt es
    megsebesult az IDF-ben, felemeli szavat a vilagban mindenutt,
    az izraeli „apartheid” hazugsaga ellen.
    Bendeguz „figyelmebe”- vannak karaitak is,akik velunk harcolnak.
    Ennyit a „Debarim” – „kioktatasarol”.

    https://www.linkedin.com/posts/yoseph-haddad-a97a47198_a-message-to-all-the-famous-people-in-the-activity-7120736219092664321-3EhS

  • málnaszőr
    2023 november 12
    10:09 de.
    hogy ne mondhasd azt, hogy el sem olvastalak!
    Eroica c-moll második tétele a lényeg és nem az első és utolsó ami Esz-dúr! ha érted jó, ha nem hát nem!

    én úgy értékelem ebben a beszólásodban szavaidat, hogy céltudatosan mindent félremagyarázol, Aristótelés aesthetica -ja egyik alappillére az, hogy a mű abban a szent pillanatban amikor elkészül, önálló entitássá válik és az égadta világon semmi köze sem marad a szerzőhöz, következésképpen ahhoz sem amit a te itt köréje aggatsz! más: kiderül újfent, hogy „csak” a lényeget nem érted a Tetralógiából, mivel a Parsifal ról hallgatsz az nekem nagyon sokat mond

    egyébként a pár hete folyó események kapcsán egyre kevésbé érdekel az, hogy valamiről ki mit mond, mert „megmondani” lehet a „tutti”-t de attól a tutti nem bizonyos az aminek állíttya az akárki, és várok… egyébként bocs, és ezer anyamedve, sohasem volt szándékomban megsérteni a barmokat!

    Succubus Lilith
    2023 november 12
    6:24 de.
    ha ennek gyagya filmnek a címére gondolsz, hát lelked rajta!

    Izraeli
    2023 november 12
    7:16 de.

    nem nézem meg! mert ugyanezt IDF ről és netán yahoo -ról is el lehet mondani, csak az büdös is.

    ne erőltesd, nem „úgy” van és főleg nem „úgy” lesz!

    néztem IDF szóvivőjének szavait abból mindent meg lehet tudni… persze azt ismerem: a kanyar volt a hibás! és minden azzal kezdődött hogy IDF hősei visszaütöttek, lelketek rajta!

  • Izraeli
    2023 november 12
    12:05 du.

    Annyit -engedelmeddel- hozzátennék az írásodhoz,
    hogy nem az ARAB NÉPCSOPORTTAL van a probléma, hanem
    azokkal, akik fanatikusan, fenntartások nélkül
    követik a Korán embertelen tanait.

    A „Rongyfejű” kifejezést lehet alkalmazni azokra
    az akár a Rajna mentén született veres képű kesehajú
    hülyékre is, akik szellemileg vissza alacsonyodtak
    egy olyan eszmeiségbe mint az Iszlám.

  • Succubus Lilith
    2023 november 12
    6:48 de.

    „Es csakugy, amikor 2008-ban pofara estek egyes penzehes ‘kulfoldi’ befektetok, akik megvettek az amerikai mortgage-okat, most ugyanugy meg fogjak szivni, amikor a mi derek deli szomszedunk elereszti majd a dollart es csinal helyette valami digitalis penzt.”
    na jó, rengeteg hazárdjáték létezik én kíváncsian várom az „ügy” kimenetelét, kérdés: szerinted ki fog „venni” abból a digitális semmit nem érőből,

    és a magyar HUF mennyit fog érni digi$-ban vagy átkeresztelik „φ”re a .. szóval amit ér.., görög görgetésével?
    vagy „ς”?

  • Orsós Elemér

    Voronyezs
    2023 november 12
    5:51 de.

    Te se haragudj meg azért, hogy nem sértődtem meg a fidesz párt tagságomra vagy beteges elfogultságomra célzó sértő sejtetett vádjaidtól, mert úgy érzékelem, hogy az önkritika és önmérséklet teljes hiánya miatt minden kritikusban ellenséget láttok, pedig néhány bírálatból tanulni is lehetne! Például, ha az ellenzék képes lett volna legutóbb marakodás és előzetes makacs pozició osztozkodás mentesen, reális perspektívát előre vetítve összefogni -mint ahogy azt okosan tervezte- akkor most bársony székben nem kellene a ner fasizmusára hivatkozni, hanem ugyanúgy le lehetne söpörni a „hülye” javaslataikat akár dafke is, mint ahogy most a „diadalmas” rivális megteszi, pont úgy ahogy az már az MSZP regnálások alatt is bevett gyakorlat volt, tehát mégiscsak igazságos volt és nem „kocsmai blabla” az „egyik kutya, másik eb” című egyformásításom! 😀

  • gyuri10
    2023 november 11
    6:23 de.

    gyuri10
    2023 november 11
    4:46 du.

    Hát maga megbolondult?
    Hát maga megbolondult?
    Hogy mindent kétszer mond ? Kétszer mond ?

    /Karinthy/

  • Oresós Elemér
    023.11.12.4:37

    Csak egyet hagysz ki az érvelésedből. Mégpedig azt,hogy – bocs’, de – „Ti” a már majdnem abszolút hatalom pozíciójából támadjátok a „haza ellenségének” lepocskondiázott, demokratikus ellenzéket. Mely kizárólagos fennhatóság éppen a hazai sajtó és média fölötti már-már totális uralomban rejlik.
    Onnan pedig könnyű egyenlőség-jelet vonni a gyakorlatilag – a negatív jogállamiságon keresztül – elnyomott ellenerő és magatok közé, hisz kapott túlerővel könnyű eltaposni a politikai ellenfelet. (Ld. a fenti dokufilmet.)
    Még annyi, hogy anno, az MSZP az akkori kétharmada ellenére sem tört totális túlhatalomra,mint 4+13 év alatt a Fidesz ezt teszi. Amely hatalomra rontást – elvileg – még az úgyneevezett alaptörvény is tiltaná…
    Nade kezdjük ott, hogy ilyen biodíszlet „főügyész”, meg ombudszmann,, meg kizárólag fideszes „alkotmánybírák” mellett ???!!! STB-knek – akiknek ezt hívatalból kéne üldözniük ???!!! 🙁

  • Elnézést a név elírásáért!

  • Succubus Lilith

    Voronyezs 2023 november 12 5:51 de.

    A vadaskodassal kapcsolatban annyit, hogy amikor a kormanypartok vadaskodnak legalabb konkret eseteket emlitenek.

    A te ez az ide iro, veled ebben a temaban egyeterto udvoskeitek, es hadd tegyelek titeket is hozza az udvoskeitekhez (a jelenlegi magyar ellenseghez) tokeletlen, bugyuta, atlatszo es hazug orultsegeken kivul szinte semmit sem tud mondani a kormanypartokra. A „Fid SS”, „O1G”, „fasizmus”, „megszunt szabadsagjogok” (mikozben barki kozuletek barmikor kedvere hozonghet) es egyeb butasagok csak titeket minositenek.

    Azt meg hozzatennem, hogy a Nagy Szabadsag es Demokracia Nyugati Folegvaraiban ugyanugy meg van engedve egy maszek cegnek, hogy amikor az allammal kot szerzodest, akkor az allamtol kapott penzbol haszonra tehessen szert. (Termeszetesen lehet vele csalni, ajanlanam is ebben a temaban neked a mar kb 2 eves videot a budapesti polgarmesteri hivatal embereirol, amiben az latszik, amint az egyik elvtarsad feher porocskat szippant fel az orraba es azzal dicsekszik, hogy hulye az, aki nem keres havonta… – es itt elfelejtettem a mondott osszeget, de lenyegeben azt magyarazta el valakinek hogyan kell csalni.)

  • málnaszőr
    2023 november 12
    10:09 de.

    Figyelmesen végigolvastam a cikkedet.
    És közben minden sorára helyeslően bólogattam.
    ( Peg sok sorból áll az írás.)

    Deháthaegyszer nem tehettem mást !!! Evvan kérem.

  • Israeli;

    Sajnalom, de nem hogy Moses „mit mondott”, hanem hogy mi volt szmara diktalva amit irt!
    Mert az nem az egyeni gondolatai voltak am, hanem a Termtoje altali adatok.

    S a Sanhadrin nem az Israeli nap torvenyhozsai, hanem a rabbik hatalmanak es elonyeiknek a lehetosegei.

    Azert a Karaitak csupan a Termeto altali adatot veszik figyelembe az eletutasitasoknak.
    S nem a hatalomat elvezo rabbik lehetosegeit, ami mind az emberi elkepzesekbol eredok!!!!

    A kerdes marad miert a rabbikat kovetned, miert nem Teremtoted????

  • ELEMER es VORONYEZSI vitaja tisztan bizonyitja hogy meg a magayroknak is igen szukseges lenne a kozvetlen demokracia gyakorlasa, s nem csak a szo ismetelt emlegetese!

  • Orsós Elemér

    Voronyezs
    2023 november 13
    5:38 de.

    Rendben, 80 %-ban meggyőztél, de csak abban az esetben ha a „Ti” személyes névmást egyes számra módosítjuk, mert tényleg mezei -pártokrácia fanyalgó- kívülállóként tettem a „szakértői kinyilatkoztatásaimat”! 😀 (Hál’ Istennek már a vallásoknak is jobban hiszek(pedig nem vagyok vallásos) mint a világmegváltó politikusoknak, valószínű ez érződik is időnként az elszólásaimból! 😀 ) (Még egy magamra enyhítő megjegyzésem azért lenne: a „demokratikus ellenzék” cimkét nem én találtam ki, hanem ők szerényen önmagukra, amit a tapasztalataim alapján azért egy kicsit megkérdőjeleznék, ezért raktam őket idézőjelbe! 😀 )

  • Orsós Elemér
    23.11.12.4:37

    Ha mégis letérnénk az ALAPTANUL fent közölt dokufilmről, mint irányadó vitaalapról, akkor nosza: mi van a köztársasággal?

    Nem éppen a Führeretek vette ki az ország hivatalos nevéből, mely gonosztettnek nem csupán formai, hanem – nagyon is – elvi jelentősége volt s mely lépéssel megelőlegezte annak gyakorlati célját,amit nevezett dokufilm mostanra már komoly szándékként nyugtáz; melyben a Führer már ifjú titánként is bevallja, hogy a sajtó gyilkos fegyver, amit ő hatalommal a kezében szívesen ki is használna:
    1. Méghogy köztásaság !? – hát ezt nektek – demokrácia!
    2. Méghogy szabad a vélemény !? – hát ezt nektek – demokrácia!
    3. Méghogy szabad választás !? – hát ezt nektek – demokrácia!
    4. Méghogy szabad szó !? – hát ezt nektek – tüntetősdi!

    Ennek érdekében először is eltörölte a működő polgári alkotmányt s ahelyett egy hatalmas blöffel felérő, szerinte betonszilárd úgynevezett Alaptörvényt kreált,mely – szerinte megingathatatlan vasbeton jogi fundamentumon nyugszik – azóta már 14, azaz tizennégyszer változtatást élt meg. (Így az ún. Nemzeti Együttműködés rendszere {=Volksgemeinschaft} minden évére jut 1-1 módosítás.)
    – Hát, nesze-nektek demokrácia és jogbiztonság !!! És akkor még a többi – t ö b b e z e r – diktatórikus törvényről és az állandósított vészhelyzeti rendeletről még nem is beszéltünk.
    Vezéretek szerint mégha fasiszta is, de az a gonosz Brüsszel nem akar elismerni teljes jogállamnak, pedig a magam alkotta jogszabályok szerint működik: ha kell üldöz, ha kell jutalmaz.

    Ebben igazad van Elemér vagyis, >az ilyenfajta jogbiztonságban< neki, az államnak* 😀 már tényleg joga van az igazmondókat állami pénzeszközök 100%-os felhasználásával titkosszolgálati és Pegasus software stb. fűalatti módszerekkel, de állami média felhasználásával lejáratni, tönkretenni, vagyis kicsinálni. Ahogy azt ez az ominózus dokufilm elénk tálalja…

    És egy ajánlott irodalom, ami a fenti filmben nem szerepel, de arra mutat rá, hogy Orbanisztán szabad állam a hamis vádtól és ítélkezéstől sem riad vissza, ha a diktátor politikai ellenfele lejáratásáról lehet szó:

    Ld.: Google; Klubrádió; A Sukoró-ügy ártatlanul elítélt jogásza.
    INTERJÚ Ne hagyd ki! [6 napja: friss]

    Jó "hallgatást": Voronyezs

    `

    `
    *"Az állam én vagyok":
    XIV. Lajos francia abszolutista és úgyszintén autokrata.

  • Auróra Borealis

    Voronyezs
    és Elemér
    14.3:07

    De, ha csak a köztársasságot vetné el.
    De ő magát a jogállamot is már eleve elveti.

    Ugyancsak „ifjú titánként” Kövér László (ma a parlamenti házelnök) szintén vidéki suttyó társával együtt az egyetemi házi-lapban megjelent közös dolgozatukban azt írták, hogy

    A jogállam, az alkotmány >bármikor megváltoztatható< szabályok halmaza, ami ezért nem egy tiszteletre méltó rendszer,
    és mely rendszert ezért meg is kell változtatni.

    Mely mondatot akár a mégcsak le sem érettségizett, szakmátlan de ugyanúgy frusztrált lelkületű Adolf Hitler is írhatta volna.

    És ezt a cinikus elvetemültséget az őket gyakorlatilag is támogató protezsáló szabad demokraták . f i g y e l m e n . k í v ü l . hagyták, mely tegyük fel, n a i v s á g u k k a l . alaposan megágyaztak nemcsak egy majdani Napóleon típusú d i k t á t o r n a k , de a kettejük jól megszervezett mai d i k t a t ú r á j á n a k . is….

    Üdvözlettel: Auróra Borealis

  • Elemér!
    12.5:51

    Bige László a Péti Nitrogénművek tulajdonosa bejelentette, hogy jövő évben leállítja a >világszínvonalú Pétisó műtrágya< gyártását, ami a mezőgazdaság jövő évi helyzetét súlyos, válságos állapotba hozhatja.

    Tudniillik Bige úr politikai állása a kormánnyal szemben nem éppen barátságos, ezért az ő péti gyárát az elmúlt években különféle adóügyi és más vegzatúrának vették alá.

    Lám, parasztkormányunk előtt már a vidék, a falu, tehát már a mezőgazdaság sem szent… Előttük márcsak a törzsfő reputációja szent… A többi levansz…va… Pét is – Bigével együtt.

  • Orsós Elemér

    Voronyezs
    2023 november 14
    3:07 de.

    Még egyszer, de most már utoljára mondom: nekem nem volt, most sincs és nem is lesz „Führerem”!

    „Ennek rdekében először is eltörölte a működő polgári alkotmányt s ahelyett egy hatalmas blöffel felérő, szerinte betonszilárd úgynevezett Alaptörvényt kreált,mely – szerinte megingathatatlan vasbeton jogi fundamentumon nyugszik – azóta már 14, azaz tizennégyszer változtatást élt meg. (Így az ún. Nemzeti Együttműködés rendszere {=Volksgemeinschaft} minden évére jut 1-1 módosítás.)”

    Valójában „polgári alkotmán” csak 1949 előtt létezett, onnantól viszont a Magyar Népköztársaság alkotmánya működött sorozatos módosításokkal egészen 2012-ig, még 89 után is csak a polgárira módosított/korszerűsített kommcsi alkotmány létezett, tehát az úgynevezett alaptörvény nem polgári alkotmányt váltott le az úgynevezett alaptörvénnyel, amit ők új alkotmányként aposztrofálnak.

    „Ebben igazad van Elemér vagyis, >az ilyenfajta jogbiztonságban< neki, az államnak* 😀 már tényleg joga van az igazmondókat állami pénzeszközök 100%-os felhasználásával titkosszolgálati és Pegasus software stb. fűalatti módszerekkel, de állami média felhasználásával lejáratni, tönkretenni, vagyis kicsinálni."

    Én ilyet soha nem mondtam!

    "Jó "hallgatást": Voronyezs"

    Rendben feladom, belátom nincs értelme megszállott elfogultakkal tárgyilagosan vitatkozni! 😀

  • Orsós Elemér

    Dubois
    2023 november 14
    10:27 de.

    „Lám, parasztkormányunk előtt már a vidék, a falu, tehát már a mezőgazdaság sem szent… Előttük márcsak a törzsfő reputációja szent… A többi levansz…va… Pét is – Bigével együtt.”

    Sajnos, pedig ha nem piszkálták volna ki maguk közül -szerintük jogosan, mert nagyon kilógott a bandából- egy Ángyán József nevű nagytudású, lelkiismeretes és patrióta ideális mezőgazdasági miniszternek valót, akkor most lehet hogy, újra virágozna a magyar mezőgazdaság és a feldolgozó ipar, még Bigével együtt is!

  • Dubois
    2023 november 14
    10:27 de.

    „Meggondolták magukat, nem állítják le véglegesen a termelést, nem bocsátják el az embereket, és minden lehetséges jogi lehetőséggel élni fognak a Nitrogénművek megmentéséért – mondta Bige László elnök-vezérigazgató, aki az RTL Híradónak adott exkluzív interjút.”

    A cikk tegnap este jelent meg Magyarországon:
    https://index.hu/gazdasag/2023/11/14/bige-laszlo-nitrogenmuvek-elbocsatas-harc-per-europai-unio-szabalyozas/

  • Geyza
    2023 november 13
    11:24 de.
    csak nem azt akarod ezzel ránk oktrojálni, hogy tucc olvasni? mert bólogatni a rugóra járó gipsz macska is tud!

  • Dubois
    10:27

    Bige László úr a Klubrádió tegnapi Beszéljük Meg interjújában többekközt kijelentette, hogy mégse adja fel a harcot, hisz nemcsak a gyára, a magyar mezőgazdaság, de ezer munkás – a Péti Nitrogénművek alkalmazottja – állása is veszélyben forogna.

    Jogászai felhívták a figyelmét, hogy az ő földgáz fölhasználású technológiája nem vált ki széndioxid kibocsátást úgy, mint a gázfelhasználás úgy általában, tehát a kormány által rájuk kivetett milliárdokat kitevő CO2 – úgymond extraprofit – adó nemhogy okafogyott, de már eleve indokolatlan volt.

    Tehát a szociális megfontoláson túl sem tűrhető el egy olyan adó-sarc, mely még a kivetés alapkoncepciójának sem felel meg. Így és ennélfogva az ügyet a bíróságon folytatják s ha az igazság ott sem lenne érvényesíthető Ő eltökélt, hogy európai törvényszékek előtt szerez neki érvényt. 🙂

    Közben mintha tett volna egy rövid utalást arra is, hogy nem hagyja, hogy (Mészáros, v.Tiborczék) a szokásos adópréssel, azaz gazdasági zsarolással szerezzék meg az Ő gyárát.

  • Orsós Elemér
    23.11.13.2:58

    Rendben.

    Márcsak annyit, hogy az egyházon keresztül a vallás is politika.
    Nézd csak meg, Iványival szemben mennyire „Orbán”pártján állnak.

    Az pedig, hogy a demokratikus jelzőt magára aggatott ellenzék, az nem igaz.
    A demokratikus ellenzék ugyanis iskolai anyag, mégpedig a köztársaság eszméjéből és elméletéből kiindulva, hogy ti.: van a kormányzat és van a politikailag vele szemben álló, hatalmat nem birtokló, de a túlhatalmat gátló, kritikus, ergo demokratikus indíttatású, ennélfogva ellensúlyként elhivatott ellenzék…
    Az, hogy vannak álellenzéki, csoportok és pártocskák, az nagyon is a Fideszdiktatúra sajátossága, minthogy a Vezér – az oszd meg és uralkodj jegyében – nem is egynek létrejöttében személyesen is bábáskodott. Úgy, mint pl: az LMP, a Kétfarkúak, anno a Jobbik, aztán jóval később a Mihazánk, stb. Tekintettel, hogy szerinte jobb egy pluralista, Udvari Ellenzék, mint egyetlen és elvhű…
    Amikor mindez sunyiság ötvöződik a gyakran manipulált Választási törvénnyel, akkor máris beszélhetünk a körülmények diktálta adminisztratív diktatúráról, mint ez a mai magyar is..

  • Utószó:

    Az, hogy adminisztratív, még nem azt jelenti, hogy csupán formális, tehát nem igazi, hisz különleges eszközeivel és erre specializált hatalmas apparátusával képes teljes egzisztenciákat és családi életeket is tönkretenni. Ld: Alaptanul c, dokufilm és a fönti leírt példák serege…

  • Auróra Borealis
    2023 november 14
    3:38 de.
    és @voronyezs!

    legyetek szívesek ide biggyeszteni nagyon röviden csak a földrajzi koordinátáival és jelenleg érvényes nevével azt a helyet a Földön AHOL VAN DEMOKRÁCIA, és hogy ti szerintetek mi is az a demokrácia {szerintem légycsapó}

  • Bendeguz
    2023 november 13
    2:01 du.

    „ELEMER es VORONYEZSI vitaja tisztan bizonyitja hogy meg a magayroknak is igen szukseges lenne a kozvetlen demokracia gyakorlasa, s nem csak a szo ismetelt emlegetese!”

    Tökéletesen igazad van, de ahhoz még Svájcnak is több száz év semlegességgel együttjáró békére volt szüksége, nekünk ilyenből ezidáig még 50 egybefüggő év sem jutott! Mellesleg ennek elérésére kihagyhatatlan esély volt 1989-ben, közigény is lett volna rá, ha ennek lehetőségétől a „rendszerváltó” politikusaink nem fosták volna össze a bokájukat! (Lásd csak a köztársasági elnök közvetlen megválaszthatóságának kudarcos felvetését és akkor még az eredménytelenségből fakadó visszahívhatóság fel sem merült!)

  • LILITH;
    Azert probaltam kozolni itten hogy barki lathattavolna a valosagot, s nem mint az altalatok gyakran kozolt Facebook-on barki idiota alatal kozolt elekpzelesiket hirdetni.

    ISRAELI; Sajnalom hogy meg Te is maselkepzelesere hivatkozol.

    „Az utolso figyelemztetes” a JeHoVaH Isten altal nyilatkzzott figyelemztetes volt a „valasztott nep”-enek.

    Amit meg Te sem voltal hajlando olvasni sem, tehat az igeretet megtagadtad azzal,ill. nyiltan visszautasitod annak engedelmesseget.
    Annak kovetkezmenyeit tisztan mutatta, hasonloan a tortenelem is bizonyitotta.

    Persze a Torah engedelmessege nem kotelezo, csupan javasolt, HA hajlando lennel a kovetkezmenyeket figyelembe venni.
    Persze az sem kotelezo am, de ostobasag figyelemenkivul hagyni!

    Az „Aparthide” letezik a „ket allam” celjait kovetese altal.
    Habar vannak , ugy zsidok mint muzulmano es masok is akik az emberiseg egysegenek elvei alapjan hajlandok es kepsek elni embertarsaikkkal, s azok szmara a mesterseges kulombseg nem letezik meg az IDF-ben sem.
    De miert nem az alalanossagat annak az egesz tarsadalom alatal kovetni???????
    Talan nem egyenlo es egy Teremto alatali letet az emberisegnek miert visszautasitani?????

    Valojaban a mai Israel is kotelezve a Torah adatai alatal;
    „mind az idegeneket es vandorlokat hataraidkozott egyenlok sajat vereddel ,mint Te is voltal idegen es szolga Egyptomban, de Teremtod szabadda tett es nyujtott egy tejjel-mezzel folyo hazat szamodra.” (sajat forditasom kicsit furcsa,de ertelme tagadhatatlan!!!!) Annak magtagadasa okozta a mai problemat ottan!!!!!!!

    Sajnos Israel soha nem tert el a BAAl (vagy barminevu balvanyok imadasatol) Olvasd a Birak, Kiralyok, Chronikasok es Samuel dupla adatait, meg Hezekiah es Joshiah sem sikereskedtek azon!!!!!!!!
    JeHoVaH JiRa !

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Voronyezs
    11.15.5:12
    (Elemér is lássa)

    Példa:
    Orbanisztán „különleges eszközei és hatalmas apparátusa” kihasználására – vagyis mindennemű ellenállás megtörésére;
    FrissAe Hír (11.15.);
    Az Audi
    Az Audi Az Audi Hungaria elbocsátotta mindkét sikkasztással . m e g v á d o l t . szakszervezeti vezetőt, akiket a Győr-Sopron Vármegyei Ügyészség a nagyüzem szakvezeti-bizalmi értekezletéről bilincsbe verve vett őrizetbe, ill. a munkás közösség szeme láttára „vitetett be”. (Mint a „filmben”.) 🙁

    Ehhez én csak annyit fűznék hozzá, hogy a Fid-SS kormány egy-két hónapja rendeletben jelentette be, hogy a vállaltoknál megszűnteti a szakszervezeti tagdíj hivatalból történő beszedését.

    Ebből következőleg a cégeknél a bizalmi hálózat kénytelen szedni tagsági díjat.

    A fenti ügyre tekintettel pedig jómagam arra csupáncsak következtetnék, hogy a cégvezetés, vagy a hatóság e kormány életbe lépésével már eleve csapdát állított a szakszervezet és tisztségviselői számára, minthogy ez ultimátum azokat váratlanul érinthette és az erre vonatkozó ügyrend hiányában zavar keletkezhetett úgy a pénzbeszedés, mint annak a pénzkezelés törvényes szabályozása körül.

    Tehát a fönti történés nem keletkezhetett csak úgy véletlenül, csakis egy hanem csakis egyfajta tőkés manipuláció hatására, a tőkésállam és a multi közti tipikus munkásellenes összejátszás jegyében…
    Ennek a
    becsmérlő szakszervezetellenes „játéknak” szóbeszédnek nyugaton nagy hagyománya van.

    Nem is hoznék más példát, csak Sucubbus KMH-s kollégánk itt a KMH-n tett alattom’vádaskodó megjegyzéseit a szakszervezetekre és ill és azok vezetőire…

  • Varrior
    15.12:43

    Köszönöm a linket.

  • Orsós
    14.4:05

    Ángyánt nem csupán a két szépo szeméért „piszkálták ki”.

    Ő elsősorban a földbirtok politikát kifogásolta, melynek fő nyertesei az Orbán-klán és talpnyaló udvaroncai lettek.

    A magyar földbirtok rendszer mára már az Első Világháború, ill. a Horthy-éra latifundium birtokszerkezetnek felel meg.

    A Demokratikus Koalíció most tűzte zászlajára az 1945-ös, az „ősi juss” jelszavát, miszerint > AZÉ A FÖLD, AKI MEGMŰVELI <.

    Na, hát Ángyán Józsefet is ezért "piszkálták ki maguk közül" a FidSS-ek.

    És itt a lényeg, nem a szubjektív sérelmek…

    Üdv! Voronyezs

  • Helyeesbítés

    …az első Világháború . e l ő t t i, ill. a Horthy éra . a l a t t i , f e u d a l i s t a . latifundium…

  • Voronyezs
    11.16.3:40

    …És akkor mindehhez még vedd hozzá, az Orbán-klán (saját,vagy

    álnéven nyilvántartott)egyéb gazdasági – ipari és kereskedelmi-

    ugyancsak helyzeti előnyből, hatalmi ráhatással megszerzett

    hatalmas részesedéseit is a nemzetgazdaság nevű portfolióból.

  • Orsós Elemér

    Voronyezs
    2023 november 16
    3:40 de.

    Tökéletesen igazad van, ám ez a „visszalatifundiumosítás” már az „átkosban” a teljes agrárszektort is kollektive önromboló gmk-kal kezdődött(lásd a már Google-on sem visszakereshető Sasad, Rozmaring stb. tsz-ek és állami mintagazdaságok helyének és létének még a virtuális térből való eltüntetését is) majd MDF alatti zsebszerződésekkel és a megcsúfolt kárpótlásokkal folytatódott, miközben ezt hathatósan egyetlen regnáló kormánynak sem akarózott(legfeljebb csak szinpadiasan megjátszva, mert még az ellenzéknek is voltak benne érdekeltségei) visszacsinálni, de legalább kordában tartani vagy korrigálni! Ezzel most nem a legfőbb nyertest/nyerészkedő menthetetlent akarom mentegetni!