Újévi film a brit Schindlerről

2023 december 31 10:05 de.56 hozzászólás

„Aki egy életet megment, az egész világot megmenti” – szól a Talmud híres mondata, amely világszerte új fülek millióihoz jutott el, amikor Ben Kingsley idézte a Schindler listája zárójelenetében. Egy új, szép és felkavaró korabeli darab középpontjában egy másik lélekmentő áll a háborús Európában: Nicholas Winton, a hampsteadi születésű tőzsdeügynök, aki 1938-ban Csehszlovákiába utazott, ahonnan több mint 600 – többségükben zsidó – gyermek brit nevelőszülőkhöz való átszállításában segédkezett, miközben Hitler hadserege az ország határai felé nyomult.

Winton sokáig elhallgatott munkássága 1988-ban vált országos hírré, amikor történetét a BBC magazinműsorában, a That’s Life!-ban mesélték el először. Anthony Hopkins idősebb férfiként játssza, könnyed szellemességgel és megható visszafogottsággal, Johnny Flynn pedig fiatalabbként, aki igazi korhű drámai lendületet ad, miközben gyönyörűen tükrözi Hopkins viselkedését és dikcióját a flashback-jelenetekben.

Miután barátja, Martin Blake (Alex Sharp) Prágába hívja, és saját szemével látja a kétségbeejtő helyzetet, a fiatal Nicholas egyszerűen akcióba lendül: megalakítja a Csehszlovákiai Menekülteket Segítő Brit Bizottság gyermekszárnyát, és felbérli a nyers német-zsidó anyját (Helena Bonham-Carter), hogy a belügyminisztériumot a szükséges dokumentumok gyors feldolgozására ösztökélje.

A kreatív csapat – James Hawes rendező, a Fekete tükör és a Lassú lovak rendezője, valamint Lucinda Coxon és Nick Drake forgatókönyvírók – egyértelműen tudja, hogy jó nyomon járnak ezzel a nyersanyaggal, és az adaptációjuk a kezükkel való laza bánásmódot sugallja. A múlt és a jelen idősíkjai között nem találnak ki különösebben művészi kapcsolatokat, míg Nicholas maga nem kap túl sok hagyományos háttértörténetet. Ő egyszerűen csak egy nemes, szerény személyiség, ami korlátozza Hopkins és Flynn hangjegyeinek számát, amelyeket végig kell játszania.

Talán van egy kis lopott bátorság is a That’s Life! („Ez az élet!”) brit tévéműsor szakasz újbóli színpadra állításában. A film elején a műsor művészietlen ízléstelenségén jót kuncog – Hopkins, ölében a tévévacsorával, döbbenten kapkodja a távirányítót -, de később lényegében lépésről lépésre követi azt, hogy a nézőből kicsikarja a pillanat által megkövetelt érzelmi reakciót. A jelenet azonban még így sem olcsó lövés, hanem olyan mély és visszafogott erővel cseng, amely csendesen aláhúzza az alany saját élete által megfogalmazott erkölcsi felhívást.

Egy kulcsfontosságú jelenetben a fiatalabb Nicholas elmagyarázza kollégáinak, hogy azért bízik a hétköznapi emberekben, mert ő maga is csak egy hétköznapi ember. Az Egy élet (One Life) eme érzésének teljes szívvel való felvállalása a korlátok gyökere – és egyben a hatásossága is.

Robbie Collin
A kritika eredetileg a The Daily Telegraph-ban jelent meg. Fordítás: KMH. A film január elején látható mozikban.

56 hozzászólás

  • Succubus Lilith

    Sebaj, majd csak kigyujtjak azokat a mozikat, amikben lejataszak ezt a filmet.

    Sajnos a muszlimokra erosen hatott az europai zsidogyulolo ‘irodalom’, szerintuk nem volt ‘holokauszt’, na es ott van meg a politikai indittatas is, es nem csak Izrael allama ellen.

  • Succubus Lilith

    Boldog római újesztendöt neked is

    Hallgasd meg figyelmesen, föleg a vége felé a 40. perc után!
    Már ha lehetöseged nyilik rá! Bár remélem!

  • Izraeli

    Jézusnak még a családfája sem passzol a „hithez”.

    Egyrészt,az ún. >Jessze fája< Dávidtól [Szt]Józsefig vezeti le,

    az apaságot ami nem stimmelhet, hiszen;

    – A legenda szerint Jézus – a szűz – Máriában szeplőtelenül

    fogantatott s József még nyilatkozott is erről, hogy ő csak

    magához vette illetve, hogy csak befogadta a lányt…Tehát így

    József nem lehetett az apa, és a Jessze fája mégis ővele zárul.

    Kérdés; zsidó szokás szerint miért nem Máriával, az anyával?

    -Másrészt e családfa két evangélistánál(Mt,Lk)kétféle felépítésű

    ahol az egyiknél kb.40, míg a másiknál csak kb.20 generáción át

    vezeti le…

    Tudjuk,hogy ez az állítólagos Dávidi leszármazás Jézus messiási

    legitimitását volt hivatott igazolni Ézsaiás fentebb tárgyalt

    próféciájára hivatkozva, hol pedig már a névazonosság kérdése

    is vitatható, ami nem magyarázható ki profán"fordítási hibával",

    vagy trükkel, ahogy azt Lillit próbálja belemagyarázni, ami

    azért sem stimmel, mert "nevek jelentése" nem tartozik az érvek

    birodalmába, nem történelmi kategória…

    Megjegyzem, Jézus messiási elhivatottság-érzése a történelmi

    körülmények (pl.harc Róma ellen),de az Evangéliumok szerint is

    csak a zsidó népnek szólt. (ld.pl: Mt.5:17, Mt.7:6, stb.)

  • Vigadjunk egy kicsit, gonduljunk a jövöre

  • gabriel
    2024 január 1
    6:19 de.

    borzalmas volt! semmi újat nem mondott és amit mondott az is csak fél igazság, a tegnapi és mai események (kizárólag mainstream media) pontosan az én korábbi gondolataimat igazolják, én időpocsékolásnak tartom az ilyen szócsépléseket

  • ISRAELI:

    Egyszeruen mert a MITRA nem emberi szuloktol szarmazott, legalabb is hituk , es Constantine hite alapjan.

    S a Nicea-i zsinat altal sajat hitet tette allamvallasa.

    S hogy ma, miert mennek a „kerszzteny” zarandokok Betlehembe a Nativiti templom alatti kis barlangab lemaszva az alapkoben egy kis lukat imadnak ahol elhiszik hogy a „Jezus” szuletett.
    Ma az ezusttel es rozsaszin marvanyyal diszitve a Vatikan alatal.De vajon miert, ha az a „Jezus” az istallo jaszoljaban szuletett, legalabb is a caino-gorog bibliai adat szerint???

    Miert nem kattintanad azon tortenelmi adatakat?

    „Constantine”, „Mitra”, „Nicea Counsel”, „Sol Invictus” stb.

    Ird be azokat a keresodbe, kattintsAD ES OLVASD a bizonyitott tortenelmi adatokat.
    Ugy elkerulheted mind a „felreerteseket”.

    Sot belatod majd hogy a „felre-ertesek” semmi mas mint a tudatlansagok valotlan allitasai!

  • Vajon az imaDOTT kREMLINEIKTEK MIERT NEM KESZITENEK HASONLO FILMEKET A TORTENELMI adatok alapjan???????

    Mr.Adam;
    I browse your Book Review, but where can I read your comments on east European affairs???????

  • gabriel
    2024 január 2
    10:28 de.

    hát ha „próbálkozol”? neked is buék!
    de, mivel minden szavamat kifacsarod, elferdíted és valami macaqueira-t csinálsz belőle, csak annyit, hogy elolvastam, ez a nemes bosszúm, mindazért amit ellenem itt elkövettél! (és sohasem fogod megtudni)

  • Ródeo11
    2024 január 2
    11:31 de.

    Nem neked küldtem, mivel tudtam, hogy Te jobban tudsz mindent nálánál is, azért tolod teljes lelkedböl a fasiszták szekerét
    (Koommunista-globalista szövetség) „Mert szövetségben az erönk” – ugye kispajtás?

    Azt olvasd el amit neked küldtem

  • Succubus Lilith

    2024 január 1 6:19 de.

    “Hallgasd meg figyelmesen, föleg a vége felé a 40. perc után!”

    Igen… en is eszrevettem ezt. Izrael tortenelmeben meg sosem fordult elo, hogy egy regnalo kormany ellen nagy tomeggel tuntetnek fizetett ugynokok amig haboruban all az orszag.

    Ez nyilvanvalo a Bibi nemzeti kormanya ellen iranyul es eppen azert, mert nemzeti.

  • Succubus Lilith

    Vögelein 2024 január 1 9:37 de.

    “Kérdés; zsidó szokás szerint miért nem Máriával, az anyával?”

    Eloszoris, a keresztenyek a Septuagint forditast ismertek, bar valoszinu, hogy a vallasi vezetok megtanultak heberul is… viszont akkor is a Septuagint hasznaltak.

    Ebbol pedig a vak is latja, hogy Izraelnek mi logott a laba kozott, es o adta a nep nevet, nem a felesege.
    Az unokai adtak a torzsek neveit.
    Orokseg a fiura szall, kulon vita van arrol, hogy mi legyen, ha nincs fiu es a lany mas torzsbelihez megy felesegul.
    Juda, a zsido torzs osapja, es Jozsef, Efraim es Manasse apja idegen not/noket vettek felesegul, ami a mai szokas szerint az egesz zsidosagot, valamint a porul jart Efraim es Manasse torzset is idegenne tenne. Azt pedig kotve hinnem, hogy egy koser Bet Din beteritette ezeket a noket a Judaizmusba.
    (A napi ima, hogy ‘legyunk olyanok, mint Efraim es Manasse’ ma mar egy rossz viccnek tunik.)
    A Leviticus 24-ben: “És kiment egy izraelita asszony fia, és egy egyiptomi férfiú fia Izrael fiai közül, és verekedtek a táborban…” E tortenet lenyege, hogy a verekedo fiatalember nem szamitott az Izraelitak szemeben Izraelitanak, mert az apja egyiptomi volt, es miutan mondott valami csunyat Jehovara, ‘letartoztattak’, hogy megkerdezzek Mozest mit csinaljanak vele, mert ugy gondoltak, hogy ra nem vonatkozik a torveny. De Mozes kozolte, hogy az idegenekre is vonatkozik a torveny, ha Izrael nepe kozott elnek, es ezert kivegeztek a fiatalembert.

    Mindebbol az latszik, hogy az ‘osi’ idokben az apa nemzetisege (torzsi hovatartozasa) hatarozta meg a gyerekei hovatartozasat.

    Sokaig gondolkodtam azon, hogy a zsidok miert valtoztattak ezt meg (mert a nemi eroszakos elmeletet nem tartottam soha hihetonek) amig egyszer a romai jogrol olvastam egy keveset. Ebben feltunt, hogy az ugynevezett demokraciajuk soran Romanak egy 4-es kasztrendszere volt (egyesek szerint 6-os, sot 7-es) a patricius, plebejus, szabad es a rabszolga.
    A romai jog szerint az apa statusza hatarozta meg a szuletett gyerek tarsadalmi statuszat, ami ertheto is. Mert mit csinal egy gazdag (patricius) ferfi ha jol akarja erezni magat? Megdug minden csinos not, aki hagyja magat. Es meddig tartott megfuzni igeretekkel egy-egy csinos rabszolganot? No es mi lett volna ha az osszes ilyen ‘torvenytelen’ gyerekbol patricius lett volna?
    Tehat a romai torveny praktikusabb egy rabszolgatarto tarsadalomban, es az is erdekes, hogy Judea meg a ‘demokratikus’ eraban csatlakozott ‘onkent’ a Romai Birodalomhoz.

    ““… hol pedig már a névazonosság kérdése is vitatható, ami nem magyarázható ki profán”fordítási hibával”, vagy trükkel, ahogy azt Lillit próbálja belemagyarázni…””

    Hogy stilusos legyek: Szuzmarialyam!!! En csak vicceltem…

  • Succubus Lilith

    Elnezest kivanok: Az alabbi szoveget angolbol fordittattam a DeepL forditoval es az egyik szot rosszul forditotta. A Karoli forditas a helyes:

    „Kiméne pedig egy izráelbeli asszonynak fia, aki égyiptomi férfiútól való vala, Izráel fiai közé, és versengének a táborban az izráelbeli asszonynak fia és egy izráelbeli férfi.”

    Tehat nem „Izrael fiai közül”, hanem „Izráel fiai közé”. Mert pont ez a lenyeg… 🙂

  • Orsós Elemér

    Ródeo11
    2024 január 2
    11:31 de.

    Kicsit(?) köntörfalaz, de azért azt se feledd, hogy a kerekperec szókimondók rendszerint úgy eltünnek, mint Szaniszló a ködben!

  • Ukrajna jovoje a gyozelmuk utan, igen is fuggeni fog a Blackrock hajlanado befektetesei. Hiszen a Blackrock egy tiz-trillio dollaros bevfektetesi ceg.
    Ami kb. 7-szeresse a ti imadott Putin elvtrasatok birodalmanak evi jovedelmevel szemben.

    Persze hogy bankoknak es befektetesi cegeknek erdeke a sikeres befektetesi lehetoseg.
    Hiszn csupan azert csempesztek be Oroszorszgba imADOTT lENIN ELVTARSATOKAT 75 MUNKATARSAIVAL, MERT REMELTEK SIKEREIKET A HABORU-UTAN A SZUKSGES KOZGAZDASAGI LEHEToseg letrehozasatOSGEK LETREHOZASARA.

    Azert kuldtek a Wall Street-i bankok is Leon Trocky-t is USA passportal Oroszba, s financiroztak a VoroshADSEREG letrehozasat.
    Nem is emlitve Henry Ford epitette a vilag leg-nagyobb auto gyarat Oroszban, amit Stalin traktor-gyarra nevezett es ottan keszitett a T-34-eseket.

    Maskulomben imadott hazatok lakossai ehenhaltak volna, s Hitler gyozelme is tagadhatalan lett volna, amit meg Sztalin is nyiltan bevalotta az 1945-os teharani oszzejovetelen, sot meg Putin is a 2015 majus 9-i gyozlem-unnepen.
    Elleneznetek , vagy tagadnatok szeretett vezereitekket???????

  • gabriel
    2024 január 2
    8:48 du.

    én a 18 nyelven beszélő vándordervisről beszélek, van benne egy rövid részlet (majd kitalálod melyikről beszélek) az nagyon érdekes volt de az összes többi is, ami mindazt a saját tapasztalatomat is igazolja amivel rendelkezek és ezekre mondom, hogy most már sohasem fogod azokat megismerni!
    az inszinuációid meglehetősen faramuciak, de ha te jobban ismered az én életemet mint én magam, hát lelked rajta, és -mintha- sohasem olvastál volna tőlem semmit szépen kitalálsz fantazmagóriákat, teljes a röhej

  • BENDEGUZ
    2024 január 3
    3:52 du.

    grizi, olyan vagy, mint a szomszéd Bözsi nénink volt, mindent jobban tudott, az 10 trillió az normális számokkal csak 10 billió és abban a szent percben, amikor már nem fogják használni a $-t csak kies hazádban, akkor az a 618 billió derivatív is ami a tőzsdékben és a nemzetközi szélhámia központokban azaz bankokban elhever egy buznyák vasat sem fog érni, viszont az általad istenként imádott Putyin összes valós értéke valamint a világ azon részeinek valós értékei lesznek majd az igaziak, és a kóbor kutyák sem vesznek tőletek lejárt szavatosságú fegyvereket meg a Gerald Ford tengeri kacsaúsztatót ami gyorsan elhúzta a belit a huthik közeléből mert Búvár Kund ellen nincs védelme, és ha egy egész hajóarmada kellett ahhoz, hogy 3 gyorsnaszádot lelőjenek, meg a sötétben bújkáló orrgyilkosok gyilkoljanak sunyin, miközben a sebeiket nyalogattyák, meglehetősen kellemetlen a helyzet IMF-kém és Világbankocskámék és hasonszőrű zsebtolvajok termékei egyre népszerűtlenebbek, azaz már nem lehet sexpírért aranyat venni sem líthiumot, és a tajwáni csippeket meg feldughattyák oda ahova sohasem süt be a nap, mert már van másik, mint a Fővárosi Nagycirkuszban mondta a Bilicsi Tivadar bohócnak öltözve, most őt másolják a világ 7%-kát kitevő felfuvalkodott hülyék, a 93% meg köszöni jól megvan nélkületek

    de te csak irigáljál olyan mintha csiklandoznának, a kávét mindenesetre le szoktam tenni mikor grizi összest megközelítek, és az, hogy ki milyen sötét lyukat imád az meg magánügy, nekem arra sincs időm, most olvastam egy tanulmányt ez -kivételesen- nem brittudósok műve hogy a táguló világegyetem legalább 20 szor akkor mint a Big Bang Theory szerint és még mindig nem találják a végét és „nagyon” csodálkoznak, hogy az „anyag” kiröhögi őket ami néha részecske néha hullám attól függően mivel csiklandozzák

    és hogy van mostanában a bidénomics ott kies Florida külsőn?

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2024 január 3
    3:52 du.

    „Ukrajna jovoje a gyozelmuk utan, igen is fuggeni fog a Blackrock hajlanado befektetesei. Hiszen a Blackrock egy tiz-trillio dollaros bevfektetesi ceg.”

    „Ábrándozás az élet megrontója, mely kancsalul festett egekbe néz”, főleg ha realitás érzéknek a nyomát sem lehet az agymosott, mások nyomorán kéjelgő álmodozónál észlelni! 😀
    Mellesleg amire hiába vágysz az nem egy feljavított szuverén Ukrajna lenne, hanem DS-Blackrocklandyára keresztel újabb csillag a nemzeti lobogótokon, tehát már megint -lehetőleg a legolcsóbban és a legfilantrópabb szólamokkal- gyarmatosítani akartok! És már megint -sokadszorra- ki kért meg benneteket szuverén országok belügyeibe erőszakosan beleavatkozni és mellesleg a már aljasra lekötelezett EU vízfej segítségével az eredményesen agyilag és anyagilag megpuhított Európát is a kivánság listátokra tenni?

  • Succubus Lilith

    Orsós Elemér 2024 január 4 6:12 de.

    „… főleg ha realitás érzéknek a nyomát sem lehet az agymosott, mások nyomorán kéjelgő álmodozónál észlelni! 😀”

    Felesleges neki valaszolni. Allandoan ugyanazt az atlatszo hazugsagot fujja, hiaba magyarazod meg neki ezerszer.
    Ha valoban agymosott, vagy utodott lenne, akkor meg csak lenne remeny, de o csak jatsza a hulyet. Mert ennyire senki se…

  • Orsós Elemér
    2024 január 4
    6:12 de.

    Elemér, az mind semmi, a tudomány szabadságát meg lehet usában vásárolni potom $200 000 000-ért, és akkor a „tudósok” azt fogják szajkózni, amit usa legnevesebb egyetemén Harvard-on az egyetem tulajdonosa megenged! minden másról szó sem lehet, sőt némely némberek a kongjesszusból meg akarják határozni, hogy miről szabad és miről nem szabad tanulni az egyetemen és az egyetem elnökét addig kínozzák, amíg lemond, de -ugye- ezzel még a valóság nem változik, csak nem lehet róla beszélni, csakis az hangozhat el -persze a demokrácia szent nevében- amit a sok hatalmi tébolyban szenvedő de telelopott zsebbel sétáló senkiháziak megengednek. Hol van Athén AGORA -ja és Voltaire meg a többiek? forognak a sírjukban, a „CANCEL CULTURE” tombol és napi aktualitással átírják a történelmet megírván és kötelezővé téve a LEGÚJABB MÚLTAT, most az usa tudósvilága mint PAFF A BŰVÖS SÁRKÁNY bambán és szédülten néz a semmibe, érdemes egyáltalán tanítani valamit? bármit? jön Alex Schwarz (manapság Soros) és megaszongya, hogy a Föld nem tud róla, hogy ő márpedig laposch? mit érdekli az Alex Schwarz-ot, ő annyi pénzt lopott amennyiért megveheti a Sybillát is meg csinálhat legújabb matematikát ami szerint 2^2=3.01758-cal

    és ezzel én be is fejezem, és mindenkinek boldog 2030-at kívánok!

  • Succubus Lilith
    3.12:14 és 12:20

    Nagyon tanulságos és szellemes ez a reakciód… Köszönöm.

    Annyit azért újra, másképp is hozzáfűznék a kiindulópontunkhoz, hogy az ún.Újszövetségben „közölt” cselekmények, hozzáfűzések és becsatolások mind, vagyis az úgymond keresztény elméletek Jézus „zsidó trónhoz való legitimitását” voltak hivatottak bizonygatni, mégpedig a renegátok, ill. az erre hajlamos izraeliták meggyőzése érdekében…

    Éppen a Makkabeus dinasztia kihalása óta Judea . r ó m a i . megszállásának depresszív társadalmi nyomásának zsidóságra gyakorolt megosztó hatása alatt, kiknek hitében a messiáskirály visszatérte egész Izráel [nép és állam] legitimitását biztosította volna. Így ezt a „kéthetes történést” már annyira várták, hogy a 7 korábbi aspiráns után végül – egy kis részük(!) – már hajlott az elfogadásra… Azt a két hetet meghaladó történések mind évtizedekkel, v. évszázadokkal meghaladó késői toldalékok.

    Az első követők tehát mind renegát zsidók voltak, mely maroknyi hitehagyott kénytelen volt külső szövetséges, létszám után nézni a „pogány” világ tájékain, azzal a sokatmondó ígérettel téríteni, hogy Jézus az egész világ megváltója… Mely beadott pirulával együtt, szükséges volt még kikiáltani azt is, hogy Jézussal új egy világ következett be az egész Földön, mely szükségszerűséget onnantól az úgynevezett Újszövetség képviseli hozzátéve,hogy az eredeti, Biblia mózesi változat” a kárpit meghasadásával” úgymond’ érvényét veszítette. Ezt a hamis dogmatizmust bár a maga nyelvén(!), de az újszövetség összefűzése(isz.325.) után csak 1200 évvel a protestantizmus tagadta meg azzal, hogy visszafűzte, a keresztény biblia lapjai elé a „rehabilitált” zsidó-biblia újkori, t ö r t é n e l m i . fordításait.

  • Vögelein
    5.4:21-hez

    Az Újszövetség mai formájába való összefűzése isz.325. , tehát a Niceai Zsinat munkájában nyert könyvi formát.

    Ott döntötték el, hogy a kreátorok közül ki lesz szent és ki lesz szent és ki eretnek.

    Pedig a mű talán legfontosabb kulcsfigurája Pál, az önjelölt „apostol” leveleit és az Apostolok Cselekedeteit bizony Jézus halála után csak jó 100 . é v v e l . később Rómában . m u t a t t a . b e . egy M á r k i ó n (Marcion) nevű, gazdag kereskedőből lett hitszónok pont az, akit később az egyház még eretnekké is nyilvánított, ám az I.zsinat az ő Pálról alkotott műveit mégis szentesítve építette be a keresztény bibliába.

    Pál árulásával valójában ez a toldalék tagadja- tagadja- meg a leghűbben a kereszténység zsidó múltját…

  • A Taneck vitazihoz;

    Barmire is hivATKOZNATOK ,de a fiatal tabbi hitet betartotta halalaig, soha semmi mast nem tett. S az tortenelmi teny is bizonyitva.
    S a profeta sorai alapjan is NEM „betulah” tol, hanem „almah”-tol szuletett.

    rodeo;
    A vilagkereskedelm nem valogat nevek, arcok, sem ideologiak ALApjaN, HAnem kenyszerultek hasznalni egy olyan PENZT amelyet vilagszerete mindenki elfogad es hasznalahat, s amibol letezik elegendo a vilag kereskedelmet bonyolitani.

    A Hong-Kong-i dollar is hasznalt de nem letezik elkegendo alkalmazaSARA.
    a „RAMIMBI” KINAN-KIVUL ALIG ALAKLMAS, MERT MEG kINAI BANLKOK is vilagszerete elfogADHATO ES ALKALMAZHATO FIZETSEKET VARNAK KINAI TERMEKE FIZETESEERT IS.
    A „rubbli” bagot sem er, s senki nem fogadja el.

    IndiA JAVasoltA A rupi ALAKLAMAZAsat az orosz olajert fizetni, de az is nem alaklmazva vilagszerte, senki sem fogdja EL .

    elemer;
    SORAIDDal sem vicces sem gunyolodo nem lettel, csupan gyalazasod probaltad, de nem sikerult, mert a valosag hogy penz-nelkul semmi nem leheto a vilagban, s minden gazdasagi tettek az elohaladasceljabol anyagi ,az az „penz” befektetesekkel leheto.

    Minden tarsadalom amodon valt es lessz kepes fejlodni es elorehaladni.
    Anglia kezdte a XVII szazadban, majd a USA a polgarhaboru utan europai bankok befekteteseivel.

    Hasonloan nemetorszag is a XIX szazdaban, sot meg Deak, Baros, AndraSIK IS KULFOLDI BEFEKTETESEKKEL KEZDTREK MAGYARORSZAG IPARIKEZDETET.

    lENIN es Stalin isteneitek is nyugati, fokent US bankok befekteteseivel kezdte a kenyszeritett iparosopdast, amit a rabok alatali kenyszermunkasok a Kolja-i aranybaanybol fizette,

    Na es A LOPOTT 520,000+ tonna Spanyol arantbol.
    (Amikor a Falanges Madrid kozlebe ertek Stalin rabeszelte a kommunistakat hogy Spanyolorszag aranyat kuldjek Moszkvaba, persze „megorzes” celjabol.
    Mikor az arany szallitmany megerkezett a Kremlinbe, Stalin egy nagy partit, unneplest dobott. Nevetve jegyezte meg .hogy ” akkor latjak majd a Spanyolok az aranyukat amikor a fuluket latjak”, az egy ororsz nepi-kozmondas.

    A valosag hogy mindenki, meg Elemer is csak penzert dolgozna, mert velhetoen nem ohajtana rabszolga ,vagy bagoert gurcolo „elmunkas” lenni a szeretett partjnak unneplesere ‘fel-ajalnlaskent’ dolgozni.
    De velem, hogy a XII. keruleti cipotalpaloban sem Kremlini imadasaert dolgozoptt.
    TehAT ONMAGAD atkozodo soraid ellenere elsz!!!!!

  • karikas emelte a vadat Nov.17.-i ragalmaiban’

    ‘ a USA jolet a vilagkifosztasabol jott letre”.

    Remlenem hogy kepes es hajlando lenne valami tenyekkel allitasat alatamasztani.

    De a tagadhatalan valosag ,hogy a USA a leghfejletebb, elorhaladotabb kpozgaZDASAGANAK EREDMENYEKENT LETT LEHETO A LAKOSSSAG LEGNMAGASABB ELETSZINVONALA.

    Hasonloan Nixon Pekingi latogatASAVAL kINA IS nyugati befektetesekkel az a970-es evektol iparosodik, s az ottani aolcsomunkaberek azt segiti.

    A USA kozgazdasaga ma nem a „manufacturing” hanem a „high-tech” ipoar fejlodesevel serkentve.

    A jelewn letezo vilagszerti kozgazdasAGFI ADatok a kovetkezok;

    Nemzetek GDP-jei;

    USA ; 25.5 Trillio (igen rodeo az ezer-billio)!!!!
    Kina: 18.0
    Japan; 4.2
    Germany; 4.1
    India; 3.4
    UK; 3.1
    France; 2.8
    Orosz; 2.1
    Canada; 2.1
    Italy; 2.0

    S annak ereddmenyekent a lakossainak a jovedelmei;

    USA; $ 76,399
    Kina; $ 12,720
    Japan; $ 33,815
    Germany; $ 48,395

    Na karikas, hol es ki mit ,kitol lopott, ill allitasodszerint „raboplt” ?????????

    De vajon miert katonai agreszival es a „bekebelezes celjabol” tamadta meg Putin elvtarsatok Csechniat, Osatiat, Griziat, Kremiat, es meg Ukrajnat is ????????????????
    S mi celbol szegte meg a nemzetkozi „Nuclearis korlatoZasi szerzodest ” Bjelaruszba atomfegyverket kuldeni????????????????

    Az a ti remenyetek vilagbekeert???????????????

  • elemer;

    Nemzetkozi kolcsonoket, ill. penzbefektetesket tenni, miota es ki altal lenne „eroszakps bezvatkozas”-nak velni.
    S kit velsz „eroszakops beavatkozonak”, hiszen imadott Stalin elvtarsad is billiokat vett fel Wall Street-i es mas nemzetkozi bankoktol.
    Elfelejtetted a Wall Street tette lehetove lenin elvtarsad u.n. forradalmat, majd Stalin kenyszeritett iparosopdaSAIT.
    Henry Ford epitette a vilag LEG-nagyobb auto gyarat Smolensk-ban. Amit Stalin „traktor gyarnak” ujja-nevezett, ahol a T-34-eseket keszitette.
    Tehat Stalin istened volt az az atkzott kapita;lista befekteto es kizsakmanyolo.
    Nem is felejtve, hogy tobb-millio rab-kenyszermunkas verejtekebol fizette vissza akolcsonoket!!!!!!!!!!

    Kattintanad a keresodben a „Kolja gulag” adatait???????????
    Fogadnam hogy nem !!!!!!

  • U.I.

    Az „anyagilag megpuhitott Europa…”

    Tehat bavalodd hogy a USA penzek, kezdve a Marshal segely-el, ami a mai europai joltete tette lehetove.

    S ne feledd az evtizedken-at megallasnelkulli USA kulfoldi-segelyek vilagszerti osztoghatasait sem!!!!!!!!!!!!!!

    Kattintanad annak adatait is a http://www.-en?????????

  • BENDEGÚZ.19
    24.01.03.3:52
    L: Rodeo 11.
    Lenint . n e m . b e c s e m p é sz t é k . Oroszországba, hanem . v i s s z c s e m p é s z t é k . oda, vagyis a saját hazájába. Tehát ahol Ő nem afféle „idegentest”, hanem már emigránsként is a belpolitika szerves alakítója volt. Ez az általad említett „becsempészés” egyben arra is utal, hogy az azt lebonyolító feudálkapitalista erők, a >német kormány< nagyon is tisztában volt azzal sőt . e l i s m e r t é k . azt, hogy abban a másik imperialista, orosz országban igenis, hogy fennállt a . f o r r a d a l m i . h e l y z e t, ["a kommunizmus kísértete" 😀 ], melyet Lenin hangsúlyozott, az egy . r e a l i t á s ,mely egy oroszországi forradalom kirobbantásával . k i v o n h a t n á . a frontokon nagy létszámot képviselő orosz haderőt ahhoz, hogy ők(ti. a németek és az OMM) nyugat; Fr, UK és I ellen összpontosíthassák a maguk, saját haderejét.
    S lámcsak, ez a következetes lenini történelemszemlélet(!!!) a hadtudományban is jó számításnak bizonyult. Ti.Lenin első forradalmi intézkedései között szerepelt a Békedekrétum, amely az orosz katonák hazahozatalát eredményezte…
    Ugyanakkor szerintem tévedés az adott időszakban a t ő k e . afféle számítását visszakalkulálni, hogy az így keletkezett "békében" majd az újjáépítés visszahozza a háborús veszteségeket… Ti. a forradalmat sújtó nyugati intervenció(k) éppen, hogy növelték a háború folytatásának az esélyét, amiben az összes imperialista harcoló fél egyetértve lépett ellenforradalmi akcióegységre az orosz ellenforradalmi hadsereggel összefogva …stb. (folyt köv.) 🙂

  • DonGolo
    01.6.5.44
    folytatás

    mottó: „Ne tégy hamis tanúbizonyságot!”

    Téves, vagy blöffölt, azaz légből kapott kamu adat az, hogy Henry Ford lett volna a Sztálin Traktorgyár megalapítója, illetve mintaadója, mi több, még a T-34-es tanknak is ő !!!

    Ugyanis a Sztálingrádi Traktorgyárat és annak dicső mezőgazdasági vontatóját (SZTZ traktorát)illetve annak egyes elemeiből! kifejlesztett T34-est az a n g o l Wickers-Carden-Loyd licenc alapozta meg 1937-ben, majd a traktor alaptípusának megváltozásáig 1949-ig,a szovjetek abból 191-ezret gyárottak 😀
    .

    A tankot már maguk korszerűsítették, ill. a KUBINKA típusú titkos, teszt-harckocsiból fejlesztették ki a SzU 1941-es lerohanása után, miután a Sztálin Traktorgyárat sec-pec alatt telepítették ki az Altajon túli területre. Abból a teszt-tankból ma már csak 1db tekinthető meg a moszkvai Kubinka Force
    Technology múzeumban …

    Az utsó bekezdéshez még annyit:
    Churchill a Jaltai Konferencián Sztálinhoz fordulva megkérdezte:
    „1919-ben az önök országa ellen én vezettem az intervenciót. Haragszik ezért rám ?”
    Sztálin csak annyit felelt:
    „Ítélkezni az Isten dolga.”

  • Bendegúz”69″
    24.01.03/3:52
    Lássa:Rodeo11

    „Máskülönben imádott hazátok lakói éhenhaltak volna”, írod Te…

    Mielőtt félreérted, az én hazám Magyarország;
    „…messzeringó gyermekkorom világa…”

    A Te, a Ti hazátok pedig: Fordítsd meg a dolgot!
    Már rég folyt Európában a II.Vháború.,de az U S A az elzárkózás, a be nem avatkozás hamis és önző politikáját folytatta azt képzelve, hogy a Te hazád majd szűzen léphet ki abból hatalmas – akkor még európai – ramazuriból, magukat szigetországnak álmodva sőt, talán arról is álmodozva, hogy az „európaiak” majd egymást úgyis felfalják, amiből ők majd győztesen jöhetnek ki. – Mely utóbbi elképzelésből sajna rengeteg gazdasági ráció született meg, ill. jött létre, nem figyelembe véve azt, hogy az Ördög már közvetlenül ott,a kapuk előtt sündörgött, hisz’ akkor már német U-botok éjszakai felvételein láthatta a világ New-Yorknak nemcsak az éjszakai fényeit, de még a reklámfeliratait is… De a nyugati parton ugyanez elmondható a japán tengeralattjárók ténykedéséről is…

    Ergo, az időhúzás úgy, mint az I.VH-ban is, rossz taktikának bizonyulván végülis szükségszerűvé tette – az angol háborús szövetségesi szállításokon túl még – a szélesebb-körű hadiszállító kapacitás és szállítás kiépítését minden, Tengelyhatalom-ellenes résztvevő – így a legnagyobb szenvedő, a SzU – számára is. Amiből az a logikus tanulság, hogy ez az USÁ-nak akkorra már . e l e m i . é r d e k e . lett, amit ha nem teljesít,bizony a saját lakossága is megérezte volna a közvetlen háború égető és pusztító hatását és bűzét… Megmutatva azt is, hogy az „America First” mozgalom 1millió fizető taggal!!! káros és kalandor igyekezetnek bizonyult, nem is beszélve a náciszimpatizáns amerikai fasiszták undorítóan demonstratív grasszálásáról a nagyvárosok utcáin „a béke mellett” 😀

    Végül is a józan ész és – úgy látszik – Pear Harbor győzte le ezt az öntelt butaságot, illetve szellemi belterjességet…

    A mégiscsak belátó elnöki politika, annyi jutalmat ugyancsak hozott a II.Vháborús. szövetség mellett kiálló USÁ-nak és persze a katonai beszállítóknak, hogy a GDP-tek addigra – ti. a háború utolsó évére – a háború előttinek már hétszeresét érte el ezer-Md dollárokban számolva, amely mindjárt lehetővé is tette a „”kommunizmus kísértete”” elleni 4 évtizedes offenzíva, a Hidegháború beindítását is a békeévekre… A háborús konjunktúra (abszolúte minimális veszteség mellett) fedezte az amerikai gazdaság óriási felfutását, kezdve a Marshall segélytől a Hidegháború kirobbantásáig, valamint persze az USA onnan-kezdve gazdasági nagyahatalommá válásáig.

    Micsoda jutalom volt ez a katonai beszállítók számára, de micsoda költségmilliárdos adósság a költségvetés számláján…De megteheti, hiszen a világ leggazdagabb országa, aminek anyagi haszna még a legalsó rétegekbe is leszivárogva (munka és bér formájában) immár a lakosságot is a fegyverkezésre, kvázi háborúra ösztökéli, teszi érdekeltté, merthát ez már gazdasági realitásként konvertálódott a köztudat(uk)ba…

    Nem is szólva a raktáron milliószám ott rothadó lőszer, robbanóanyag és fegyver készletek későbbi, „potens” újra-hasznosításáról, pl az USA gerjesztette Indo-kínai háborújában is jól felhasználhatók voltak. De még azon is túl új, s mégújabb fegyverrendszerek „innovatív” fejlesztése és szállítása a hadseregnek újabb, s mégújabb milliárdos profitok forrása…

    Pacem, and olivebranch: DonGolo 🙂

  • BENDEGUZ
    2024 január 5
    1:59 du.

    grizi!
    a számaid pontosan azt igazolják, számszaki alapon, hogy ti rablásból vagytok gazdagok!
    a marshall segély és az összes többi szentszar arra volt jó, hogy elküldjétek a lejárt szavatosságú termékeiteket €-ba és ezzel az általatok a II.VH-ban szétvert európát újra vásárlóképessé tegyétek és mint felvevő piacotokat és offshore gazdaságot ami megteremtette az extra profitot arra, amit te ma nagypofával és büszkén bvelehazudsz a világba hogy ti jótékonykodtatok valaha is! usának sem szövetségesei, sem barátai sem üzlettársai nincsenek különféle rendű és rangú vazallusai vannak és erre most nagyon ráfáztok
    miért is vannak sikítófrászban a politikusaitok attól, hogy a 30 év alatti fiatalság rájött arra, hogy minden hibának az okozója a rendszer maga azaz a kapitalizmus és nem mennek katonának nem menek rendőrnek és autóval a kirakatokon át hajtanak be a divatüzletekbe ahol a legfeleslegesebb és legdrágább divat cuccokat lehet kapni és hazahordják ingyen azaz pontosan ugyanúgy ahogy ti csináljátok iraqban és szíriában, qatarban, stb., € -t megszálltátok és vele fizettetitek meg a megszállásuk költségeit; nato nak nevezett usa haderővel közel egy millió ingyenélő katonátok van €-ban és a hozzá tartozó fegyverek a nukleárisakat is beleértve persze mindez demokratikusan és barátságosan a nagy €-s gazdaságokat most teszitek taccsra hogy mindent tőletek vegyenek mióta a NS1 és 2-t felrobbantottátok a saját LNG exportotok 6 szoros áron € ba hajózik ha bele is döglenek és már hullaszaguk van
    a többiről semmit, tele vagytok demokráciával és a két párt megakadályozza bármilyen harmadik létrejöttét mert nem akarnak a koncon osztozni és most azon megy a vita hogy a vetésforgó alapján melyik seggfej legyen az elnöknek nevezett pojáca és ezzel rengeteg időt elfoglaltok a tv és egyéb médiákban az eccségsugarú álompógáaraitok nagy ürömére

    egyébként jól vagy, milyen tablettát szedsz magyar nyelvtanhasználat ellen?

  • HOZZÁTÉVE:

    Az angolok hatalmas háborús káraik ellenére, az erejükhöz mérten óriási segítségben részesítették* a Szovjetúniót és nem hagyták magukban fölülkerekedni az egykori ellenforradalmi ösztönt, mert a nácizmussal szembeszállni, ellenállni még a kékvérű, Antant intervenciós Churchillnál is primátusa volt.
    Az Ő józan bölcsességét talán az ősmagyar Bendegúz is magáévá tehetné… Ugye.

    * Ehhez hozzátartozik, hogy a segítségek (fegyverek stb) meghatározott aranyértékben, ill. hitel formájában számoltattak el.A nyolcvanas években került c s a k napvilágra az, hogy egy angol céget alapítottak, az egyik U-Bot által elsüllyesztett,
    I r k u c k b a n . a r a n y-t ö m b ö k k e l . „megpakolt” brit hajó kiemelésére. A hajó egy konvoj tagjaként hajózott az Északi-tengeren. A német U-Bot nem tudta, hogy a konvojnak épp az a tagja szállítja a szovjet arany-fizetség egy részét…

  • BENDEGUZ
    2024 január 5
    1:59 du.

    grizi
    $1*10^9 nálatok billió, mindenhol máshol milliárd
    $1*10^12 nálatok trillió minden más normális helyen billió
    ennyit a számaidról
    a másik 25,5*10^12 GDP hez van 34,5*10^12 állami adósságotok amit sohasem akartok kifizetni mert el tudjátok rabolni máshonnan fegyverrel és erőszakkal meg csalással!

    mindezen felül a tőzsde (stock exchange) „értékei” az égadta világon semmiféle valós értéket nem jelentenek ezeket derivativoknak nevezitek azaz a valós értékekre rárakodó semmit sem érő papír darabok amivel ti kereskedtek addig amíg lesz egy hülye aki elfogadja mint fizető eszközt
    a Ł;$;€ csak egymáshoz hasonlítva „értékesek” és a többi pénz mögött valós árú és munkaérték van mialatt nálatok a szórakoztató ipar amibe a hivatásos sportok is beletartoznak pusztán a pénz keringése és a panem et circenses re jók, mert valamivel a soxart el kell takarni usa történetében az első és egyetlen demokratikus megmozdulás a január 6-diki háztűznéző több ezer embert büntetett meg a hatalom mert meg merte mondani mit neki és hová és mekkorát és mai napig sikítófrászban van a hatalom ha rágondol, még majd lesz egy szocialista forradalom?
    a $618*10^12 derivatívból saccperkábé $15*10^12 valós érték van, a hightech-hel meg kitörölhetitek a lukat ahová a nap sohasem süt be, mert az nem fog semmi újat létrehozni csak ha avalaki ki- vagy feltalál valami újat és erre nektek a PISA tesztek alapján nincs sok lehetőségetek oktatás a béka segge alatt, azt gyorsabban meg tudja csinálni ha képesek vagytok beprogramozni AI annyit ér amennyit a programozója, semmivel sem többet önállóan semmire sem képes, magára hagyod olyan lesz mint a cserebogár mikor hanyattesik, nem képes felkelni
    te sem, de hazudjál magadnak mindenféle rózsaszínű álmokat majd a bilibe lóg a kezed fel fox ébredni?

  • Succubus Lilith

    Hadd ne hasznaljak jelzoket, mindenki gondolja oda…

    Szoval, van itt ez az olvasni nem tudo, irni pedig csak nagyon rosszul tudo tarsunk, aki borzalmasan odavan az USA be nem tartott torvenyeitol.

    A sok ‘erdekesseg’ kozott, amit irt azt talaltam, hogy szerinte a „moszkvai arany” (az eredeti spanyol arany) 520 000 + tonna volt. Nos hat az az 520 000 tonna 510 tonna volt.
    Azt pedig kifelejtette testverunk, hogy aztan ez mind az USA-ba vandorolt, ahogy a Szu egyre inkabb sullyedt el a sajat szaraban.
    Azt is megemlithette volna testverunk, hogy a maradek arany (193 tonna) Frankhonban kerult eladasra. Ezt meg ugye „parizsi aranynak” hivjak.

    Tehat az elvtarsak eleg rendesen elinteztek Spanyolorszag sorsat, ami persze nyilvanvaloan meg lett rendezve a szokasos nemletezo globalista ur/elvtarsak altal.

  • Succubus Lilith

    DonGolo 2024 január 6 5:44 de.

    “Lenint . n e m . b e c s e m p é sz t é k . Oroszországba, hanem . v i s s z c s e m p é s z t é k .”

    Lehet a szavakon lovagolni, de szerintem ebben az esetben teljesen mindegy.

    “… az azt lebonyolító feudálkapitalista erők, a >német kormány< …”

    Ne felejtsd ki ebbol az amerikai kormanyt, mert nem csak Trockij elvtarsadat finansziroztak lathatatlan kezek.

    “… a forradalmat sújtó nyugati intervenció(k) …”

    Ezt csak azert csinaltak a jelenlegi elvtarsaid, mert egyreszt abban remenykedtek hogy a kialakulo uj Oroszorszag nagyon meggyengul azzal, hogy egymast irtjak az oroszok, masreszt amig az intervenció zajlott nem gyoztek kolcsonokkel tomni a szovjet vezetest. Vajon miert?

  • BrunszvikTeri

    Bendegúz 24.01.03.3:52

    Kérlek, fejtsd ki [http; www; hivatkozásokkal] b ő v e b b e n, hogy amint fogalmazol
    „a Wall Street urai küldték Trockíjt haza Oroszországba, hogy megszervezze a Vöröshadsereget”,
    hisz e megállapításodból az következne, hogy a nagytőkések hisznek a szocialista forradalom eszméjében, melynek egyik legnagyobb teoretikusa akkor Trockíj: Sztálinnak „mindvégig” szigorú eszmei ellenfele, de Leninnek is elvi fenntartásait hangoztató szociáldemokrata barátja és kvázi potens utódja volt, aki Sztálint „a kommunizmus sírásójának” nevezte…

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2024 január 5
    2:19 du.

    Ami szerinted humanitárius -Marshall és egyébb helyreállítási- segély volt, az az árukapcsolásként történt befolyásolásokkal szerintem legalább háromszorosan „megtérült”!

  • Ródeo11
    2024 január 3
    4:29 du.

    Hát pontosan ez az

    Amiket megismersz egy ilyen élet során, azokból nyilván nemcsak következtetéseket lehet levonni, hanem ISMERETTÉ VÁLNAK!

    Kinek ilyenné, kinek olyanná – tudod mintahogy kinek a pap, kinek a papné….

    Az ismeretek tudománnyá is válhatnak, amelyeknek birtokolása felelöséggé is válnak

    Nem mindegy mire használod ezt a tudást (tudomány), hogyan teszed közkinccsé is esetleg a caboclók tanulására szerte a világban ….

    Tudod, ugy mint az akiröl beszélünk …

    Aki viszont ragaszkodik eredeti „tudományához”(sicc) amit egy skizofrén pszichopatától tanult, annyit birván a vénségére is tudományának betudni, annak istentöl lehet hogy hiba volt lehetöséget megadni az illetönek
    ….(de legalább megpróbálta …. rssss … Isten is já nagy „folgával” játszik ….)

  • BENDEGUZ
    2024 január 5
    1:59 du.

    Nagyon vén hülye vagy már usa- gyarmatositó propagandistájaként!! kkkkkkk
    saját magad dicsekszel el a lopott holmival

    köszi a számokért amivel bizonyitod a lopást
    most már csak hozd ide az USA tartozásának a számait is a nagyvilág felé – ezzel kész is a teljes bevallásod a kifosztás arányairól

    nem vagy rosszindulatu egy cseppet sem ….

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2024 január 3
    3:52 du.

    Na ezt kapd ki kedves Barátom:
    https://www.napiujsag.hu/2024/01/a-francia-politikus-nato-felszamolasat.html

    Szerintem a nyugatiusacsicska megtapasztalások és felébredések rohamos előre haladtával lesznek még ilyen megbotránkoztató skandallumok az álukrán(USA) imádó pincsi béketábor berkein belül, aminek türelmi ideje nem valószínű, hogy afganisztáni rétes időtávlatra nyújtható!
    (Oszt nehogy a dactól izmosodó BRICS is alakítson valami „védelmi” EllenNATOt, mert az még a Varsói Szerződésnél is fenyegetőbb lehet! Szerintem a jó kis csenozjom földeket és az olcsó ukrán muzsikokat hátrahagyva inkább most már a kölcsönösen előnyös pacsin kéne alkudozni, mert az „orosz katonai terjeszkedés a NATO határai körül” című mantra csak fordítva bizonyítható!)

  • Föleg az igazi Cascavelek, azaz a mérges-kigók királyai, akik a Filantrópokat játszák el (éppen szakadozó szivvel)

    Próbáltam már ugyan elküldeni egy két hivatkozást, musik (zene) formában is, de hát nyilván megakad a haborusprefencia gátján (veszélyes lenne, ha eme fórumot, valahol valakiBENDEGUZI

    De ma, 2024-ben nem ez a lényeg, hogy az USA kormánya hogy gyarmatositja a világot, ugyanugy ahogy az egykori európai gyarmatositó-idökben az igazi nyertesek az egykori kiráyi familiák és a vazalussaik voltak, ma is ugyanez a helyzet.

    Csak ma a királyi familiák az USA familiai, azok akiket ti pojácák „Family-Funds”okként tiszteltek, mint isteneket – igen az USA oligarchiák.

    Ezek az oligarchiáka akik „háborut” inditottak a felnövekvö orosz és ukrán oligarchiák ellen – mivel már kezdett nekik zavaró lenni a pénzügyi befolyásuk

    Te tudatlan pojáca –
    Jól látszik, hogy a valóságos folyamatokról semmi tudásod nincs, avagy ha igen, sokkal rosszabb, egy kis kenöpénzért itt nyomott a propagandát az igazság elkendözésére

    Az ilyen szerencsétlen géyzafélék és a velük együttartó „ukránpárti” szurkolók egyenlöek a fradi keménymagos szurkolótáborával!
    Sotétek és mindenre elszántak a balhé-csinálásban. Igen ezek adják a csürhét, akik között persze vannak péhádés tanárurak is, kellenek a szólamadók! Persze

    Ugyanugy játszák el, ugyanerre a képletre Izrael államban is a zürzavart!
    Ugyhogy állj már pofaalapállásra, ne pofázz itt az amerikai NÉP érdekeiröl, az amerikai NÉP javáról, a kormányuk ugy szarja azt le magas ivben, ahogy az összes többi, csak nyilván szükségük van a szavazataikra a válsztásoknál, na ilyenkor nyomatják az undoritó igéret-tengert.
    Hirtelen mindenki teréz-anyává lesz
    „illetékes” a „nagy globalista antlanti-szövetség” elleni támadási platformnak minösithetné …

    Ki tudja nem-e éppen te vagyol az a besugó….

  • BENDEGUZI

    BENDEGUZ
    2024 január 5
    1:59 du.

    Valami okból valahogy összekeveredtek a fenti szövegnek egyes részei (az elözöleg neked szánt bejegyzésemröl referálok
    Gondolom nem könnyiti igy a megértést – hiszen normálisan sem érted (vagy nem akarod érteni)

    igy a szerkesztö türelmét további inzultusoknak kitéve, ujra elküldeném, helyesbitve.

    még egy megjegyzéssel bövitve; – ha lud, hát legyen kövér alapokon:

    A szerencsétlen ukrán nép most megkapja ugyanazt azt uszitást, amire téged gondolom már 56 elött képeztek ki és dobtak be ebbe a szerencsétlen magyarországba mint úszitót!
    összeállt a kép bennem: Te voltál az egyik ilyen ügynök akkor itt Pesten, pontosan olyan akkor, mint amilyeneket 2014-ben a majdan téren bevetettek;
    Akik fütötték a magyarokat a lázadásra, hogy ne féljenek az oroszoktól, mert hamarosan jönnek az amcsik, kisöprik az oroszokat….! … persze, jöttek …. vissza a SZOVJETEK!

    Nem vagy te se karaita, se magyar, se zsidó – hanem egy ócska szar felbujtó, besugó
    Az amerikai oligarchiák nyomoruságos bolhás kutyája – aki egész életében a lerágott csontokat nyaldosta
    Megvetésre vagy méltó, bizony
    A magyarok többsége pontosan megtudja különböztetni az oroszokat a szovjetektöl és hogy csodálkozz: az ukrán fasisztákat az ukránoktól

    Hogy erre képtelen sok imigráns palánta (magyar leszármazott cabocló) ugy az amerikába, ugy a kanadába elfajzott változata, az normális (naturál), mert ezek már ott lettek cultiválva.

    Hogy itt a magyar földön is van a ennek megértésére képtelenek sokasága?
    Az is normális, csak ebben az esetben ezek azok a rongy emberek akikröl Petöfi irt, mégha ezek a rongyok a nevét rendszeresen a szájukra is veszik.
    Kölcseyröl már ne is beszéljünk, de nyilván neked ö semmit se jelent.
    Isten nevét is sok semmirekellö veszi szájára, pedig megvan irva hogy hiába a szájukra ne vegyék.

  • BENDEGUZI

    Na megpróbálom elküldeni végre a javitott irományt, ha Isten is és hatalmasok is ugy akarják

    BENDEGUZ
    2024 január 5
    1:59 du.

    De ma, 2024-ben nem ez a lényeg, hogy az USA kormánya hogy gyarmatositja a világot, ugyanugy ahogy az egykori európai gyarmatositó-idökben az igazi nyertesek az egykori kiráyi familiák és a vazalussaik voltak, ma is ugyanez a helyzet.

    Csak ma a királyi familiák az USA familiai, azok akiket ti pojácák „Family-Funds”okként tiszteltek, mint isteneket – igen az USA oligarchiák.

    Ezek az oligarchiáka akik „háborut” inditottak a felnövekvö orosz és ukrán oligarchiák ellen – mivel már kezdett nekik zavaró lenni a pénzügyi befolyásuk

    Te tudatlan pojáca –
    Jól látszik, hogy a valóságos folyamatokról semmi tudásod nincs, avagy ha igen, sokkal rosszabb, egy kis kenöpénzért itt nyomott a propagandát az igazság elkendözésére

    Az ilyen szerencsétlen géyzafélék és a velük együttartó „ukránpárti” szurkolók egyenlöek a fradi keménymagos szurkolótáborával!
    Sotétek és mindenre elszántak a balhé-csinálásban. Igen ezek adják azt a csürhét akik a szövegedet beveszik, akik között persze ugyanaugy akadnak szép számmal péhádés tanárurak is, mert kellenek a szólamadók! Persze…

    Ugyanerre a kottára játszák el éppen, ugyanerre a képletre Izrael államban is a zürzavart!
    Ugyhogy állj már pofaalapállásra, ne pofázz itt az amerikai NÉP érdekeiröl, az amerikai NÉP javáról, a kormányuk ugy szarja azt le magas ivben, ahogy az összes többi, csak nyilván szükségük van a szavazataikra a válsztásoknál, na ilyenkor nyomatják az undoritó igéret-tengert.
    Hirtelen mindenki teréz-anyává lessz ezekböl a világ uraiból.
    Föleg az igazi Cascavelek, azaz az amcsi mérges-kigyók királyai, akik az Filantrópokat játszák el (éppen szakadozó szivvel)

    Próbáltam már ugyan elküldeni egy két hivatkozást, musik (zene) formában is, de hát nyilván megakad a haborusprefencia gátján (veszélyes lenne, ha eme fórumot, valahol valaki „illetékes” a „nagy globalista antlanti-szövetség” elleni támadási platformnak minösithetné …

    Ki tudja, nem-e éppen te vagyol az a besugó….

  • gabriel
    2024 január 7
    10:40 de.

    ha te érted jó neked, a tudás mindennek az alapja és annak hasznosítása meg már a művészet tárgykörébe tartozik!
    tegnap volt egy „beszélgetés” egy beruházóval, aki AI-ba tett sok tőkét meg derivatívot és abból akarja visszatermelni extra profittal!
    ugyanúgy ahogy Bill Gates a Bill és Melinda alapítványból ami ma már valós ezerbilliókra rúg abba ruházott be, hogy legyen laboratóriumban készült hús és szünjön meg a mezőgazdaság an block!!! NÉMETORSZÁGBAN ORSZÁGOS SZTRÁJK VAN MIATTA!
    mint már itt fentebb írtam az AI arra jó amire a programozója, van 8*10^9 ember a Földön azok agykapacitása összességében bármilyen agyficamként extraprofitért kialakított szemenszedett csalás HELYETT,

    oktatni kell és hagyni az emberi szabad akaratot hogy azt fejlessze ki amit ő akar és nem azt amit egy seggfej billgates és tsai hatalmi tébolyukban meg akarják szüntetni az emberi szabadságot az emberi tudást és AI rabszolgákat gyártani mert azok bizonyosan nekik dolgoznak és nem fogják az első utcasarkon géppisztollyal lelőni az ilyen és hasonló rohadt diktátorokat akiknek azonnali halála is késő lenne

    erről ennyit

    majd ha AI-kám meg tud ceruzával rajzolni egy Fekvő jézust a lábai felől a rövidülés és a 3 dimenzió felfedezésével akkor még mindig csak egy selejtes csippcsippcsóka marad mert ezt Leonardo rajzolta több száz évvel ezelőtt, és a mai emberek már nem képesek ugyanerre,

    mert valaki csinált rajzoló programot ami helyette megcsinálná ha tudná mit kell tőle kérni?,

    személyes élményem amit én másfél óra alatt megrajzoltam szabad kézzel azt a kompjuter szakember rajzoló egy hétig próbálkozott és mikor csődbe jutott nekem kellett elmagyaráznom, hogy neki, hogy miért hülye!

    szóval marad még a szobanövények halálos károkozása a klímaterroristák szerint amikor ezt olvastam gyorsan becsuktam a cikket!!!

  • Mind a Kremlini Janicsarok, pufalykasoknak es volt besugoknak;

    Lewnyegeben minden vadalmaitok B S,
    Egyszerubben Bull Shit, magyarul; BIKA BEL-SAR

    rodeo-nak;

    az ezerszer millo az BILLIO
    az ezerszer billio az TRILLIO
    barminek is allitanad vagy ujja-nevezned.

    Igen, a USA-nak vege van, s dollar is megszunt.
    Boldogan tartsad elelegzeteted annak letrejoveteleig!!!!!!

    Masoknak;
    Lenin-t es 75 „munkatarsait” a nemet bankok csempesztek be Oroszorszagba, s Trockij-t a Wall Street-i bankok kuldtek es penzeltek Oroszorszagba, egyszeruen mert a haboru-utanni iparosodas elekerulhetelen volt, S azt remeltek financirozni!!!!!
    Az a bankok tevekenysege vilagszerte, na vajon mit latnatok abban elieelhetonek??????

    Igen, az valosag, hogy a USA (a szovetsegi kormany)
    tul-koltekezeseit kolcsonok felvetelevel helyetesiti, az ma a $ 33 trillio folott van

    .ehat kolcsonok fokent a bankoktol es a lakossagtol, amit a KMH hozzaszolloi mind „rablas”-nak allitatok.

    S ma a szovetsegi kormanhy evi 800+ biilo dollar kamatot fizet a kolcsont-nyujtoknak. az evi ado-jovedelmeibol.

    Na, mikor, hol, kit fenyegetett a NATO ??????

    Hasonloan az ismetelt, mondhatoan a megallasnelkulli allitasaitoknak hol a bizzonyitekai???????

    Smind a valotlansagok , hazugsagok es gyuloletpropagangatok semmi mas mint B.S.

    karikas;y „NAGYON VEN HULYE VAGY MAR….”h

    Hitler,Mussolini es Horthi 1941-ben ahadat-uzent a USA-nak, s Japan haduzewnet-hianyaval is tamdott Hawai-ban.

  • Succubus Lilith

    DonGolo 2024 január 6 11:42 de.

    “… az U S A az elzárkózás, a be nem avatkozás hamis és önző politikáját folytatta … sőt, talán arról is álmodozva, hogy az „európaiak” majd egymást úgyis felfalják… – Mely utóbbi elképzelésből sajna rengeteg gazdasági ráció született meg…”

    Eloszor azt hittem, hogy csak politikailag korrekt modon fogalmazol, hogy ne sertsd meg a mai elvtarsaidat, a globalista elvtarsakat. De asszem tevedesben elsz. Az igaz, hogy az elszigeteltseg politikaja hamis es alszent volt, de epp ez mutatja azt, hogy ez volt a terv.
    Ki epitette fel a nemet nagyipart az elso vilaghaboru utan?
    Ki segitette az orult, verszomjas Hitlert hatalomba a szokasos modon?
    Ki segitette hatalomba korabban az orult, verszomjas kommunistakat Oroszorszagban?
    Kik epitettek ki az orosz (szovjet) ipart az elso vilaghaboru utan a Uralban es onnan keletre?
    Mindezekre az a valasz: az USA.

    Es persze, nyilvanvalo a recept: Tegy ket kozeli, vagy szomszedos orszagba ket orult, verszomjas idiotat hatalomba, aztan azok majd egymas torkanak esnek.
    Te adod nekik a kolcsonoket es az uzemanyagot (gondolom tudod, hogy az USA arulta Hitlernek az olajat Spanyolorszagon keresztul a partraszallas napjaig), ezek romma bombazzak egymas orszagat, es akkor lehet meg tobb kolcsont adni ujjaepitesre.

    Az USA igy hodit, szarkeveressel es kolcsonokkel.

    Ezt lehetett latni tobbek kozott Saddam es Komeini elvtarsak torzsalkodasanal is. Es amikor valamelyik idiota kulon utakra akar tevedni, mint Saddam Husszein, akkor szarra bombazzak az orszagat.

    “Végül is a józan ész és – úgy látszik – Pear Harbor győzte le ezt az öntelt butaságot…”

    Dehogyis, ez bele volt kalkulalva. A Rockefeller-eknek es a Morgan-eknek nem draga az amerikai ver se. Csak nezd mi megy ma is az USA-ban.

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2024 január 6 12:04 du.

    “… amit te ma nagypofával és büszkén bvelehazudsz a világba hogy ti jótékonykodtatok valaha is!”

    Nagy Britannianak tavaly sikerult vegre kinyognie a 2. vilaghaborus amerikai kolcsonoket. Eleg jol megfizettek azt, hogy az oroszlanbol kisegeret csinaltak, nem gondolnad?

  • Succubus Lilith

    BrunszvikTeri 2024 január 7 1:59 de.

    ““ Kérlek, fejtsd ki [http; www; hivatkozásokkal] b ő v e b b e n, hogy amint fogalmazol „a Wall Street urai küldték Trockíjt haza Oroszországba, hogy megszervezze a Vöröshadsereget”…””

    Remelem nem baj, hogy beleszolok…

    Mar vagy tucatszor javasoltam a Sutton: Wall Street and the Bolshevik Revolution cimu konyvet. Letoltheto ingyen:
    https://ia800302.us.archive.org/9/items/WallStreetTheBolshevikRevolution/WallStreetTheBolshevikRevolution.pdf
    Ha akarod latni Anthony Sutton-t, egy rovid de annal velosebb kis interju vele:
    https://www.youtube.com/watch?v=pd9B3cilgHY
    Ez a hapsi tortenesz volt, egyetemi tanar, a konyveben minden allitas ala van tamasztva, ahogy az kell. Nem konteos elmelet, hanem konteos gyakorlat, jol dokumentalva. Konyorgom, vedd a faradtsagot te es az elvtarsaid, es olvasd el vegre. (Ha nem tudsz angolazni, forditsd le oldalankent a DeepL transaltor-el.)

  • Succubus Lilith

    Gabriel 2024 január 7 2:06 du.

    “… téged gondolom már 56 elött képeztek ki és dobtak be ebbe a szerencsétlen magyarországba mint úszitót! … Te voltál az egyik ilyen ügynök akkor itt Pesten, pontosan olyan akkor, mint amilyeneket 2014-ben a majdan téren bevetettek… Nem vagy te se karaita, se magyar, se zsidó – hanem egy ócska szar felbujtó, besugó Az amerikai oligarchiák nyomoruságos bolhás kutyája – aki egész életében a lerágott csontokat nyaldosta
    Megvetésre vagy méltó, bizony …”

    Na, Bendeguz testver, ehhez mit szolsz? 😊

  • Orsós Elemér

    gabriel
    2024 január 7
    2:16 du.

    „Csak ma a királyi familiák az USA familiai, azok akiket ti pojácák „Family-Funds”okként tiszteltek, mint isteneket – igen az USA oligarchiák.

    Ezek az oligarchiáka akik „háborut” inditottak a felnövekvö orosz és ukrán oligarchiák ellen – mivel már kezdett nekik zavaró lenni a pénzügyi befolyásuk”

    Ez is igaz lehet, de szerintem leginkább a német termelékenység, mérnöki találékonyság, precizitás és az orosz természeti és ásványi kincsek estleges baráti és gyümölcsöző összefonódásától rettenhettek meg a legjobban, ami még a BRICS-nél is jobban megrezegtethette volna világgazdasági és tecnológiai dominanciájukat. A mai egyszeri németeket már nem lehet a 70 évig bevált sima lenácizással meghunyászkodásra kényszeríteni, de megvásárolt saját vezetőik segítségével egy darabig sajnos még igen, azonban már a kényszerített migránsoztatás és csak az USAnak profitáló embargóztatás és ukrajnai proxi háború finanszíroztatása kezdi már a megvezetett nyugati kisember bicskáját is nyitogatni. (Lásd a fősodor média által sunyin elhallgatott vagy simán a szésőjobb aljas gerjesztésére fogott tiltakozó sztájkok szaporodását, ami egy kis külső -süteményes- rásegítéssel európai polgárháborúk kirobbanásáig fajulhat! Naszóval az európa kisembernek most is nagyon észnél kell lennie!)

  • Orsós Elemér
    2024 január 8
    5:55 du.

    Elemér neked van türelmed a grizihez? kérdezd már meg tőle, hogy elektoros rendszerben a szavazó polgár milyen hatással van a „választások” kimenetelére?

    más: nézem mert a világ egyik legjobb csinnbummcirkusza GOP önjelöltyeinek úgynevezett vitáját ami szájtépés
    tehát demokráciában mi is van?

    az önjelölt körbe haknizik és mindig van elég hüje aki kíváncsi rá, és akkor nekiáll és kioktattya szóhoz sem engedi jutni a választóit vagy a reménybeli választóit!!! hanem elmagyarázza nekik mi az ami szerinte az eccségsugarú álompó’gárnak jó, hogy az nem tud róla? hát a sponzorait meg őt magát sem érdekli ezek után megválasztanak valakit aki azután semmit sem fog csinálni mint dzsóabidén elment karácsonyozni a bahamákra és jól odaégett 2023 ban többet volt szabaccságon mint otthon a fehér házban azaz a kóbor kutyát sem érdekli hogy éppen hol van azaz van e egyáltalán?

    és ez így megy már 200+ éve és ez teccik a griziféle agylúdtalpas senkiháziaknak

  • Succubus Lilith
    2024 január 8
    4:43 du.

    a suttonka bizonyosan nagyon jól felkészült és ragyogóan tud agnoszkálni, ez ma divat Cancel Culture nek és WOKE nak nevezik (hogy én hogy nevezem, azt a nyomdafesték nem tűrné) mindig van a legújabb múlt, de sohasem találják meg a megfelelőt és másnap már van másik mint a kisnyúl a cirkuszban a kalapból előrántya, íme ezt nektek…
    egyébként az már a vég kezdete amikor nemzetközileg jegyzett Foxnews reggeli főműsoridejében hosszasan foglalkozik azzal, hogy ausztália külsőn a pampák közepén egy anya bevitte a fagylaltozóba a neveletlen kölykeit akik azután el kezdték szétverni a berendezést sikoltozva majd anya csodálkozott mikor kib-ták mint macskát szarni és hogy alsó arkansas negyedik dűlő a kanyarban jobbra Biri néni aki 93 éves tiktokozik és már van neki 5 darab vőlegénye és ez mennyire izgalmas és üde meg bűbájos, közben a hadügyminisztert még tárolják és a palliative kezelés miatt már nem igen tudja hogy kicsoda és hogy hol is van, és a zivataros levantei katonapolitikai szituáci(óh) de most lesz vita a vitáról

  • Don golo;
    Az aranyat 1936-ban szallitottak Oroszba.

    S mifele U-boat altali aranyra hivatkozol???
    Kerlek nyujtsd annak elismerheto bizoznyitekat.

    A USA NEM volt elszogetelve a II. Vilagahaborutol, hiszen Hitler,Mussolini es Horthy hivatalosan had-uzenetet deklaraltak, s Japan , a szovetsegessuk tamadott is es jlentos pusztitast es verontast kovette el Perl Harborban.

    De az 1939-tol, Lengyelorszag mmegtamadasarttol a szovetsegesek haboruban voltak.
    S a „Battle for the Atlantic” haboruban jelentos resze volt, mert Anglia behoztalra szorult minden teren.
    Hitler kb. 300 tengerlatajaroi oriasi karokat okoztak a szallito konvojokban, az Atlantik kozepen, ahol legi-tamogatas lehettelen volt ugy a US mint Angliabol.

    P.S. A Battle for the Atlantic akkori hiradoi kattinthatok a weben.

    MAS alany;
    A Jeffrey Epstein ugy birosagi adatokat napvilagara engedte a birosag.

    Virginai GIUFFRE tanuvallomasban esku alatt tette, hogy Andrew angol herceggel Londonban, New Yorkban es Epstein szigeten sexert $15,000 fizetest kapott, s hogy ugy a Clinton, Andrew es egy masik billiomossal valo sexjet filemzte Epstein, amig terhes felesge a masik szobaban aludt.

  • „Family Funds”

    Ird be azt a szot a keresodbe es kattintsad a Goodle vagy barmi mas keresodon ha mast hasznalnal!!!!!!!

    Az a szo , mind a WWWW 13 billio adtai kozott letezo adatokat mutataja.
    A sazo ertelem altali jelentesket MIND adja, de az altaltok allitott adat valotlansag, mint minden mas allitasaitok itten.
    Mert nem a valosagot,ill. az alanyon vitaztok, hanem csak atkozsaitokat es gyuloleteiteket hirdetitek!!!!!

    DE latahjatok es olvashatjatok a valosagot!!!!!

    Valotlan Allitasaitok es gyuloletes hazugsgaitok konnyen a Litpotmezei intezetbe juttathatna benteket.

  • Orsós Elemér
    2024 január 8
    5:55 du.

    Azt irod, hogy:
    „A mai egyszeri németeket már nem lehet a 70 évig bevált sima lenácizással meghunyászkodásra kényszeríteni”

    Dehogynem, csak egyre többen ébredeznek.
    Bár igaz hogy az uj generációkba már bele van nevelve, hogy az amcsi a „superhuman” kultura. Vagyis az egykori német „übermensch” tudatnak részben befellegzett…
    De csak részben, mert sokan ébredeznek a csipkerózsika álmukból.
    Mert a „gének nem hazudnak”. Na akkor majd amikor elég sokan felébrednek, észreveszik, hogy teli vannak „idegen” testekkel, kulturával, az iszlámmal és valami egyéb szeméttel, na akkor jön az a vihar, a jegesesö europára. Mert ugye a bolhás kutya is elsö ébredésben megrázza magát….. aztán a német bulldog meg …

    De addig még itt is, meg kies canada vidékén is lenácizzák a katedrákról a nekik nem tetszik tanulókat is, lefasisztázzák az egyszerü köznépet, a szabadság-szeretö patriókat is – aztán jön az ébredés
    Fájdalmas lesz … és emlékezetes

  • Ródeo11
    2024 január 8
    1:23 du.

    „”személyes élményem amit én másfél óra alatt megrajzoltam szabad kézzel azt a kompjuter szakember rajzoló egy hétig próbálkozott és mikor csődbe jutott nekem kellett elmagyaráznom, hogy neki, hogy miért hülye!””
    Nem volt hülye Rodeio, nem. Csak nem volt affinitása a rajzoláshoz. Másképp tehetsége, vagy másképp nem tartozott a képességei körébe. Nem véletlenül vannak mérnökök és épitészek.
    Ha jól emlékszem két éven át voltak szabadkézi rajzóráink. Az is hozzátartozik az épitészethez…

    Csak ez bizony jó néhány évtizeddel ezölöttre volt igaz, amikor még lukkártyával etettük azokat a masinákat.

    Azóta nagyot változott a világkereke

    Az AI ma már valóság – 90%-a a mai emberi munkának szükségtelenné válik hamarosan. robotok végzik majd az AI segitségével. Igen a bürökraták helyett is.
    Mit gondolsz mi szüksége lesz a globalista elitnek a marxista cuculógusokra?
    Ezekre is akik itt nyomatják még mindig azt a begyepesedett idióta szöveget, aminek a hallatától már a gimiben felforrt az agyvizem. Se akkor, se ma nem tudom felfogni, hogy milyen értelmi szintje lehet azoknak akik ennyire el tudnak butulni?
    Mert biztos hogy isten elég nagy számu selejttel dolgozik, na de ezek nem a selejtek, hanem ezek ezt mazohista módon besegellik, és vallásosan pöfögik magukból …

    Valamelyik ilyen selejtes eljutott itt arra következtetésre is, hogy akkor a mai globalista elit tagjai akik; szörnyüség, a kapitalisták krémjei; azok szocialisták lennének?

    De nyilván van annyira szektáns agyu, hogy gondolkozni nem mer (bár nyilván képtelen is).
    Nem tudja felfogni hogy a tan – a virus – amit terjeszt, azt egy „intellektuális elit” osztálybeli krealt egy kapitalista elit osztályba tartozóval egyetemben.
    Nyilván céljuk volt vele és napnál világosabb, hogy nyilván nem az amit a csöcseléknek hazudoztak róla már a kezdetektöl fogva.

    A többit most nem mondom, ezt most legyen elég ….

  • Succubus Lilith

    A suket es olvasni nem tudo testverunk 2024 január 8 2:52 du. ezt irta:

    ““ Lenin-t es 75 „munkatarsait” a nemet bankok csempesztek be Oroszorszagba, s Trockij-t a Wall Street-i bankok kuldtek es penzeltek Oroszorszagba, egyszeruen mert a haboru-utanni iparosodas elekerulhetelen volt, S azt remeltek financirozni!!!!!
    Az a bankok tevekenysege vilagszerte, na vajon mit latnatok abban elieelhetonek??????””

    Aze’ nem semmi, hogy ennyire hulyenek nez mindenkit itt. 😊
    Ugyan epp fenn irtam, hogy szegenyke suket, de ennek ellenere is elkuldom neki meg egyszer ezt a videot:
    https://www.youtube.com/watch?v=pd9B3cilgHY
    Az idevago resz (a ‘haboru utani iparosodasrol’) 10 perc 20 masodpercnel kezdodik, es egy apro kis tortenelemhamisitasrol van szo, ami sajnos nem ritka az emberiseg tortenelmeben.

    Szegeny beteg ember azt is megkerdezte: “Na, mikor, hol, kit fenyegetett a NATO ??????”

    Ugy latszik nem tud Libiarol, Irakrol, Sziriarol, csak hogy az utobbiakat emlitsem. Az allando szarkeveresrol nem is beszelve. Legutobb Lengyelorszagban sikerult ugyesen beavatkoznia az USA-nak es az EU-nek a valasztasokba, es lam mar a lengyel allam elnok segitsegert kialt a torvenytelensegek lattan.