Kell-e nekünk illatgyertya?

2024 január 3 12:41 du.32 hozzászólás

A mesterséges és a természetes illatosítók, illatgyertyák használatának mérséklését javasolja a Semmelweis Egyetem közegészség-tudományi szakértője. Nemcsak az ünnepi időszakban, de még azon túl is! Amellett, hogy potenciálisan egészségkárosítók, az illatosítókból felszabaduló anyagok és égéstermékek felesleges terhet rónak az egyébként is sokszor túlterhelt szervezetünkre.

Időnk kilencven százalékát valamilyen épített beltérben töltjük, így a lakókörnyezeten belüli levegő az egyik legfontosabb tényező, mely egészségünkre kihatással van. A beltéri szennyezők nagyjából fele külső térből származik, ám a másik fele már a lakásban keletkezik. Ez a hányad az, melyet leginkább befolyásolni tudunk, és amin a gyakori szellőztetés mellett a háztartásban használt vegyi anyagok csökkentésével hatékonyan javíthatunk. Ilyen szennyezőforrások a téli, ünnepi időszakban különösen kedvelt illatgyertyák, mesterséges vagy természetes illatosítók. Az ezekben található vegyi anyagokból egyszerre ugyan kis mennyiség szabadul fel, ám mivel használatuk sok esetben rendszeres, sőt folyamatos, a mennyiségek összeadódnak. Ez a halmozódó hatás és a különböző vegyi anyagoknak való folyamatos kitettség az, amivel az egészségre számottevő befolyást gyakorolhatunk. Minden vegyi anyag, melyet a lakásba beviszünk, növeli a beltéri környezet által okozott betegség kockázatát – – hívta fel a veszélyre a figyelmet dr. Pándics Tamás, a Semmelweis Egyetem Közegészség-tudományi Tanszékének vezetője. Magyarországon a megbetegedések kb. 10-16 százaléka a beltéri levegőminőséghez köthető. Ez egy olyan hatás, amit magunknak okozunk – dönthetünk úgy, hogy nem tesszük – szemben azzal, mintha valaki egy nagyforgalmú út mellett lakik, amely egy adottság, és ahol legfeljebb csak az elköltözéssel tud érdemlegesen változtatni a lakás levegőjének minőségén. (Fotó: Barta Bálint)

Az illatosítók együttes hatása hosszú távon növelheti a légúti megbetegedések kockázatát, migrént, szem- és torokirritációt okozhat, megzavarhatja a hormonrendszer működését. Tovább ronthatja bizonyos alapbetegségekkel küzdők, asztmások, krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők, különösen pedig a gyermekek állapotát is. Ráadásul az (illat)gyertyákból, füstölőkből felszabaduló égéstermékek bizonyítottan rákkeltők! A felnőtt szervezetben rövid távon kevésbé érhetők tetten, gyermekeknél már kevesebb idő alatt is kimutatható a hatásuk. A többszörös kémiai szenzitivitás kórképet, amely sok, kis mennyiségben felszabaduló vegyi anyag együttes hatásából adódó érzékenység, elsőként gyermekeknél írták le – emelte ki dr. Pándics Tamás. Ezt a kitettséget fokozzák a tisztítószerekből, bútorokból, festékekből felszabaduló anyagok, melyek szintén folyamatosan párolognak. Az otthonokban használt vegyszerek forgalomba hozatala ugyan szigorú szabályokhoz kötött, a kémiai biztonság folyamatosan javul, de a háztartások egyre több vegyszert használnak. A COVID-19 járványt követően még ellentmondásosan is hangzik, hogy valóban túl sok fertőtlenítőszert használunk otthonunkban – indokolatlanul nagy mennyiségben! Ez azért aggályos, mert a kémiai biztonság alapját adó kockázatbecslések egy vegyszerre, nem pedig több (tucat) termék együttes használatára vonatkoznak. Több anyag egy háztartáson belül történő, egyidejű alkalmazása számottevő egészségkockázattal járhat az összeadódó hatások miatt.  Sok száz vegyszer együttes hatásának tesszük ki magunkat, olyan szükségtelen anyagokkal növelve, mint az illatosítók és más hasonló termékek, melyek összességükben komoly problémát okozhatnak. Mesterséges illatanyagok, illatgyertyák helyett sok gyártó természetes illóolajokat javasol, ám ezek alkalmazása sem veszélytelen. Tévhit, hogy minden, ami természetes, egészséges és kockázatmentes. Ahogy szintén nem helytálló, hogy minden mesterséges anyag káros. Az emberi szervezet reakciója szempontjából a vegyi anyag, vegyület forrásának legtöbbször nincs jelentősége. Minden testidegen anyag kémiai kockázatot jelent, függetlenül attól, hogy mesterségesen előállított vagy természetben előforduló. Ha nem is feltétlenül rákkeltőek, ezek az anyagok terhelik a májat és anyagcsere folyamataink sincsenek felkészülve feldolgozásukra.

 Az illóolajok több tucat, akár több száz komponensből állhatnak, melyek között előfordulnak toxikus hatásúak is. Egy ilyen a mentaillatú tujon, mely nevét a nyugati tujáról (Thuja occidentalis) kapta. A nálunk régóta ismertkerti dísz- és gyógynövényként használt, szép nagyvirágú, lila színű orvosi zsályában és a belőle előállított illóolajban is előfordul. Nagy mennyiségben bizony károsíthatja az idegrendszert. A fahéjolajban található fahéjaldehid bőrpírt, irritációt, allergiás reakciót válthat ki. A mesterséges illatanyagokhoz hasonlóan, az illóolajoknál is fontos, hogy tartósan és nagyobb dózisban ne használjuk. Fajtától függően – kisebb vagy nagyobb mértékben – a bőrön vagy a nyálkahártyán irritációt okozhatnak. A legtöbb illatosító és más, a háztartásokban használt vegyi anyag hatása évtizedek óta ismert. Kockázataikról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és számos kutatóintézet rendszeresen tájékoztatja a lakosságot. Hosszú távú és összetett hatásukról azonban kevés az információ. Egyes illatosítókban is viszonylag gyakori összetevő, a citrusfélékben található limonén, melynek kémiai sajátosságait ismerjük, de élethosszig tartó használatára még csak becslések léteznek. A kérdés nem az, milyen illatosítót használjunk, milyen mennyiségben – alkalmazásuk ugyanis egyáltalán nem kívánatos! Következményük a szükségtelen, kémiai veszélytöbblet. A tanszékvezető azt javasolja: ha a lakásban valamilyen szaghatást kívánunk elfedni, akkor magát a forrást kell megtalálni és megszüntetni. A beltéri levegő minőségének javítására a rendszeres szellőztetésen túl inkább a nedves takarítást ajánlja, mely a szálló por mellett a felületekre ülepedő polleneket is hatékonyan eltávolítja.

32 hozzászólás

  • a gyertyákat sohasem használtam, rettenetes bűz marad utánuk mikor leégnek! vannak illatos párásítók is amikbe különböző olajokat kell csepegtetni de az az olaj meg a légutakban letapad és sokkal több károsodást okoz, mint a gyenge levendula vagy akármilyen illat ami egyébként is rövid idő alatt eloszlik
    ez az egész teljesen felesleges, ki kell nyitni az ablakot és szellőztetni főleg télen, mert a káros gázokkal telített belső levegő sokkal több hőenergiát fogyaszt az állandó hőmérséklet fenntartásához, mint a friss levegő, persze mindez fizika és a környezet terroristák nem ismerik

    nyavajognak és kanadai állami tv reklám megy napont többször: kanadában klíma katasztrófa van meg kell adóztatni a szennyezőket a CO2 meg a növények élelmiszere, de agylúdtalpas hüjéknek ezt hiába meséli bárki én megpróbáltam, letiltottak a web oldalukról!

  • Succubus Lilith

    Lakott itt nalam egy holgyemeny par eve, aki naponta 5-6 buzolgot gyujtott meg. Buzlott tole az egesz lakas, nem gyoztem szelloztetni.
    Termeszetesen nem lehetett neki megmagyarazni, hogy sajat magat is gyilkolja vele.

  • De meghatarozta-e a tudomanyos bizotsag hogy mik azok a karalmas legi-anyagok????

    S a magyar-allam tiltja-e azokat a karos legi-anyagok letezeseit meg az unnepi gyergyak alatal is ?????
    Az a kerdes kimaradt!!!!!

    Sajnos Kinaban nem leteznek sem eccologiai sem egeszsegi korlatozasok azon dolgokon, s barm,i exportalahatokat korlatlanul keszitenek es exportalnak velehetoen a tobbseguk Kinai gyartmenyu dolgok.

    Vajon miert nem letezne ottan is egy szukseges ellenorzo szerve a kormanynak, hiszen minden szuksegtelensegeket korlatoz es ellenoriz a burokraciajuk, de eszukbesem juna a lakosssag egeszsegi erdekei.

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2024 január 3
    4:04 du.

    Bezzeg nálatok még a -hentesmentes- nyomtatóval gyártott hamburger is egészséges! 😀 (Mellesleg az ünnepi gyertyáknak kb. olyan pusztító hatása lehet mint egy lepke fingnak a tornádó elindításához! És lásd milyen jó gyerek vagyok, a kitűnő covid vakcináitokról még burkolt célzást sem teszek, amiknek már diagnosztizálható jótékony mellékhatásait csak most kezdik vizsgálgatni a milliárdos beetetések után!)

  • Szembetűnő a szerkesztési változás, jó irányban. A cikkekhez kapcsolódva nem lehet szélsőséges politikai kommenteket hozzáfűzni, legfeljebb attól elkülönülten. Ezekre viszont lehet számítani néhány közismert ide írogatótól.

  • A ” holgyemeny”-nek talan szuklsege volt valami modon ellen-szagot gerjeszteni a Lilithke lakasaban!!!

  • Succubus Lilith

    Orsós Elemér 2024 január 4 5:23 du.

    “Bezzeg nálatok még a -hentesmentes- nyomtatóval gyártott hamburger is egészséges! 😀”

    De meg hogy! Jon a rovarokbol keszitett husi is. Na meg a Bili Gatesi kiserletezik mesterseges hussal is, ami valoban hus lenne, es ha jol remlik ossejtekbol keszulne, remelhetoleg valami rakkelto anyag segitsegevel, hogy erosen szaporodjanak a sejtek. 🙂
    De jo, hogy hamarosan elvisz engem az ordog koma!!!

    “… a kitűnő covid vakcináitokról még burkolt célzást sem teszek, amiknek már diagnosztizálható jótékony mellékhatásait csak most kezdik vizsgálgatni a milliárdos beetetések után!)”

    A floridai egeszsegugyi hivatal fonoke javasolta a C19-es ‘vakcinak’ beadasanak leallitasat. Pont a ‘jotekony’ mellekhatasok miatt. Elsosorban rakra hivatkozva, valamint gyartasi selejtre, miszerint teli van a lotty mindenfele szabadon uszo DNS reszekkel. Mintha ez lenne a problema vele… de hat mindegy, legalabb mar egy helyen probalkoznak.

    BENDEGUZ 2024 január 5 2:27 du.

    ““ A ” holgyemeny”-nek talan szuklsege volt valami modon ellen-szagot gerjeszteni a Lilithke lakasaban!!! ””

    Gonoszkodunk, gonoszkodunk? De leirom, hatha kozben megtanultal olvasni is: Az emlitett holgyemeny olyan baromsagokban hitt, mint pl. Ayurvedic & Herbal Smoke, tehat a jo egeszseg erdekeben erosen mergezte magat. Kb. olyan okos lehetett mint te vagy.
    Ha tudsz angólázni, es kinyitod, itt talalsz rola valamicsket:
    https://www.healthline.com/health/is-incense-bad-for-you
    A 3. bekezdes: “Incense is used to freshen up the scent of indoor areas, for spiritual purposes, for health, and more.”
    Magyarul: “A füstölőt beltéri terek illatának felfrissítésére, spirituális célokra, egészségmegőrzésre és egyéb célokra használják.”

  • ˙

    Varrior
    1.5.5:31
    ˙

    Ím a hivatalos, 95%-os állami médiatöbbség NER-cenzori véleményed

  • ELEMÉR

    A Kennedy gyilkosság érdekkörét a Katonai-Hadipari-Komlexum köreiben keresd… – tudod, amitől Eisenhower búcsúbeszédében is óvta Amerikát.

  • LILITH;
    „Holgyemeny aki itt lakott…”

    Mi az a „holgyemeny”???
    Lakotarsad, vagy egyszerubben baratnod?
    De ha a gyertya-szga neked nem tetszett miert „lakott ottan Nallad?????
    Hogyan valogattad „holgyemneye”-idet?????

    De nem amardtal hogy valoban mifele karokat okozott szamodra a gyertya-szaga??????
    Talan a Kreml illatut jobban kedvezted volna????

    Na es mik a Te „baromsagaid”???????????
    Amikben „hiszel” azok legtobbjei embertarsaid-jogai, szabadsagaik, lehetosegeik elleni-tetteket hirdettel.

    Barki a sjat eleteben barmit is cselekszik, ami Teged nem erint, ahoz vajon mi alapon lehetne barmi kzood is, mint pl. egy gyertya szaga.

    S mi a panaszod a Covid elleni vedelmi oltasok ellen?????
    Ohajtanad a jarvany-aldozatava valni??????
    Na az am lehet a Te sajat hatarozatod, s senki nem tagdna azt meg szamodra.

    S miert ellenzed barki masok sajat ohajait, cselekedeiteiket, amelyek Teged nem erint?????

    S mi ellenzest talalnal a gabona-eredtu hustermeknek nevezett eledelekkel????
    Legalabb is amig senki nem kenyszerit titeket azt fogyasztani?????

    A szbadvalasztas talan rosszab lehetne mint a ti alatalatok gyakorolt kenyszeritesek a milliokra????

    KORDON BLUED;

    Az Indokinai haborukon valojaban a Kremliniek jovedelmeztek, a USA csupan aldozatokat tett.
    S vajon miert soha nem, bombazta, sem aknazta LBJ=d a Haifon-i kikotot?????
    Miert csupan a jungelokat bombazta?????
    Hmmmmm????????????

  • Elemer;
    Persze az tagdhatalan hogy a colesterol es triglicerad-nelkulli eledelek valoban egeszsegesek am !!!!!!!!

    Orulok hogy az mar meg ottan is elismerte es tudatossa valt!!!!!

  • Orsós Elemér

    KORDON BLUED
    2024 január 7
    10:05 de.

    Köszönöm, igazad van, de én a 11110. számú elnöki rendeletére is gyanakszom.

  • „…elnoki rendeles…”

    Az talan „Executive Order” lenne, nem????

    A US Torvenyeket csupan a US Congressus , a Kewpviselo Haz es a Szenatus tobbsegszvata altl hozhatok.

    Az elnok kotelessege azokat vegrehajtatni, s annak celjabol adja a megfelelo szervelknek azt a „Executive Order” altal vegrehajtatni.

    Tehat semmifele es altalatok allitott nem, letezik, s nem letezett soha.
    S az elnok nem rendelhet el semmifele tetteket senkinek a meghatarozott torveny hianyaban.

    S az a fent allitott 11110 szamu nem letezik!!!!!

    Abrandozasaitokat es valotlan allitasaitokat kozlitek itten.
    Na de mi mas varhato azoktol akik minden valotlansagokat ismetelnek csupan gyuloleteiteket es atkozasaitokat bizonyitani.

    Igazan sajanallak benneteket mind azert, mert rem gyatra eleteteitek lehettek s vannak ma is.

    Akit semmi mas a aletben nem foglalkoztat mint embertarsaik jogainak, lehetosregeiknek, s nemzetek fuggetlensegeiknek a tiprasa az egyedulli remenyeik es boldogsagaitok.
    Igen sajanalatos am az !!!!!!!

    Na de elvezzetek, hiszen semmi mast nem vagytok kepesek az eletben normalisan kovetni.

    Reszemerol csupan csak azt ohajtom hozza tenni;

    GOD BLESS AMERICA, MY HOME SWEET HOME, THE LAND OF THE FREE…..!!!!!!!!!!!!!!

  • Hey kordon blued;

    De ki volt am az agressor?????

    Ki tamadta meg mind az Indo-kinai orszagokat, melyet nemzetkozi egyezmeny alatal mind a nevezett nemzetek kpormanyai alairtak, de csupan egy alairo kovette el, ill. kenyszeritette Ho-t az agressiora.

    Elfelejtetted, Ho igazi US barat volt.
    Harcolt a szovetsegesekkel a haboru alatt, s a USA Alkotmanayat szavakrol-szvakra masolta a rmelt sjat hazajanak alkotmanyava valni.
    Miert nem engette azt a Kremlin????????

    A USA akkor is a nemzetkozi egyezmeney alapajan kotelezve volt azt fenn tartani.
    Hasonloan ma is Moszkva az agresssor.
    Ukrajna egy arava szot sem dobott Oroszra.
    Moszkvai Putin naponta bombazza a szgeny Ukran lakossagot.
    Az nektek a ti erkolcsi meglatasaitok alapjan nem csak elfogadott, de meg magasztaljatok is.

    Mifele emberileny arra???????

  • Succubus Lilith

    A suket es olvasni nem tudo testverunk most mar a maganeletemben kutakodik a 2024 január 8 1:50 du.-i nagykalapaccsal irt ‘esszejeben’.

    Nem tudja, hogy a holgyemeny holgyet jelent, ami persze ertheto, hiszen egyetlen nyelven sem beszel, vagy ir.

    Azt sem tudja felfogni, hogy amikor ket vagy tobb ember egyuttel, akkor bizonyos koncessziokra kenyszerulnek, akarcsak a hazassag soran. Ugy nez ki, hogy felnotas testverunk sosem volt hazas, illetve sosem elt egyutt egy novel. De ez kulon jo, mert legalabb nem tette tonkre egy vagy tobb no eletet.

    Az alabbit le tudna valaki forditani magyarra?
    ““Amikben „hiszel” azok legtobbjei embertarsaid-jogai, szabadsagaik, lehetosegeik elleni-tetteket hirdettel.””

    Aztan kerdi szegeny elmebeteg:
    “Barki a sjat eleteben barmit is cselekszik, ami Teged nem erint, ahoz vajon mi alapon lehetne barmi kzood is, mint pl. egy gyertya szaga.”

    Mindezt azutan, hogy mar eszrevette, hogy hagytam a nonek a fustolok hasznalatat annak ellenere is, hogy nem kedvelem az ilyen dolgokat. Tehat engem is erintett.
    Hogy lehet valaki ennyire hulye? Ez lehetetlen, ezt csak jatszani lehet.

    Tovabba erdeklodik a covid19-nek hivott megfazasi hullam soran bevezetett mRNS “covid-death-shot”-rol (ezt a nevet egy mar azota meghalt zsido orvostol vettem at).
    Azt hiszem, szegeny apolt a gumiszobabol irva azt hiszi, hogy nekem volt/van lehetosegem betiltani a vakcinanak hivott merget.
    En csak annyit tudtam tenni, hogy irtam angolul egy 10 oldalas (de sok link-el alatamasztott) kis figyelmeztetot, es elkuldtem azoknak, akik kivancsiak voltak ra. Ebben az iromanyban is azt hangsulyoztam, hogy nem akarok senkit sem lebeszelni a ‘vakcinarol’, nem vagyok orvos, mindenkinek sajat maga dolga a mereg bejuttatasa a szervezetebe. (Kozel minden ‘gyogyszer’ amit a gyogyszeripar eloallit mereg, es en is szedek beloluk nehanyat jobb hijan.)

    Szokas szerint hulyenek nezve mindenkit szabad valasztasrol papol az eteleink kapcsan, amikor a vak is latja, hogy az USA-ban, Kanadaban es Europaban teljes gozzel epitik le a mezogazdasagot nemletezo butasagokra hivatkozva, ami oda fog vezetni, hogy nehany ev mulva mar nem lesz valasztas, azt fog enni mindenki, amit a mesterseges, mindenfele betegseget okozo eteleket gyarto Bili Geci felek adnak nekunk, gyerekeinknek es unokainknak. Ha meg elnek a booster-ok ellenere is.

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2024 január 8
    2:57 du.

    „Persze az tagdhatalan hogy a colesterol es triglicerad-nelkulli eledelek valoban egeszsegesek am !!!!!!!!

    Orulok hogy az mar meg ottan is elismerte es tudatossa valt!!!!!”

    De csak addig -mert hozzátok hasonlóan mi is igéretesen fejlődünk befolyásolhatásilag- amig egy újabb „tudományos” megállapítás meg nem cáfolja hihetően, mert már nálunk is a többtucatnyi -külföldi tulajdonú- gyógyszergyárak irányítják -csodás beetető reklámokkal és orvosokat titkosan ösztönző ajándékokkal- az egészségügyet önfeláldozóan, kiragadva ezt a nagy felelőséget a csúnya, hozzánemértő állam kezéből. (Lásd például a tojás, a margarin és a zsír esetét a koleszterin szempontjából, melyek aktuális piaci érdekek alapján válnak tudományosan 5-10 évenként hol erősen ajánlottá, hol tömeggyilkossá! Csak úgy mellékesen megjegyzem, hogy barátom nagyapja, aki minden reggel tokaszalonnával és egy féldekás házi pálinkával kezdett, majd a legrettenetesebb magyaros kajákon élt és még ezt is megtetézte napi két doboz Kossuth cigarettával, 95 évig élt, félig a Horthy rendszerben, majd félig az átkosban, igaz volt akkora előnye velünk szemben, hogy a -közölük a leg- ország és emberrombolóbb- „rendszerváltást” már sikeresen megúszta!)

  • Succubus Lilith

    Az irni nem tudo testverunknek:

  • Rodeio

    belefáradtam a hiábavaló dumába arról, hogy nem a pillanatnyi anyagi helyzete határozza meg senkinek sem a lehetöségeit, hanem a belsö természete, vagy másképp az hogy hogyan képes a kezébe venni a saját sorsát.
    Ez pedig a neveltetésétöl függ.

    Nem a lé határozza meg létet …

    Hogy érthetöbb legyen példát állitok: szokott ide irogatni egy arrogáns személy, teli gyerekkori lelki sérüléssel – amugy sikerült neki eljutni normális anyagi jóléti szintre, mégis közben azokat akik hasonló szinvonalon élnek, de elutasitják azokat a fóbiákat amiket ö a világ felforgatásának szükségessegéröl hirdet azokat fasisztázza, nácizza – jobb esetben. A lényeg, az irigységböl, félelemböl származó gyülölete leuralja az életét, és persze hogy még betegebbül ragaszkodik „társadalmi igazságosságként” hirdetett ideológiákhoz, ami csak rombolást és nyomoruságot hoz tömegek életére.
    Messziröl a csalános is szép zöld mezönek tetszik… persze sok tudatlan ártatlant bevisz abba

    Találtam egy rövidke kis videót – nézd meg, szürd le a következtetést, … magyarázatot nem füznék hozzá, elég vén marhák vagyunk ahhoz hogy tudjunk egyedül is gondolkodni …
    Ugyhogy azt a bizonyos tudományodat te is tartsd meg magadnak, mindazt amiben egy húron pendülsz, egy gyékényen árulsz az ilyen másokéval veretökkel

  • Az idegyülekezö magyargyülölöknek ajánlom ezt a kis alábbi olvasatot
    (ha az égiek is ugy akarják)

    A KMH facebook portálján szisztematikusan a legaljasabb országgyalázó, a magyar multat lealjasító „übermansch” és „superhuman” cikkek szerepelnek mint bejegyzésék.
    Nem szünnek az egykori kolonialista nyugati gög, a germán-frank birodalmi vágyakból származó, a keletet meghóditani szándékozó eszmerendszer propagandaját nyomatni. Mára ez átváltott az angolszász dominanciába, az antanti szubkultura fensöbbségét, mindenekfelettiségét hirdetö szövegek terjesztésébe, mindenki más lealázásának megállás nélküli nyomatásába váltott.
    Hogy mi a globalizmus célja mindezzel pontosan tudjuk. Azt is pontosan tudjuk, hogy kik a globalista elit vezérei. Ma már nyiltan kimondják mindazt, amire pár éve mint összeesküvés-elméletre hivatkoztak. Davosban éppen most álltak ki nyiltan meghirdetni a világ elé a világ leigázásának kihirdetésével.
    Kinyilatkozták, hogy a nemzeti választásokat nem tekintik legitimeknek, mert manipulálva vannak …. hhhmmmm.
    Ezért nekik maguknak kell szabályozni a világot ….

  • Igy legyen 2024-ben is!
    ‘Igy tegzék nevemet Izrael fiaira, és én megáldom őket’
    Numeri 6:27

  • gabriel
    2024 január 12
    1:12 de.

    nagyon útálsz?
    Budda: „…autenticidade…” én ezt emelem ki belőle, az összes többit (mivel elég vének vagyunk) életem során szépen {nem Budda tól} mindezt megtanultam!
    és alkalmazom is!

    valakik onnan ahol a grizi leledzik felhívtak mert azt hitték már nem élek, ők azok akik elárultak, eladtak, kihasználták minha bondade, azután az élet olyan pillanatában amikor az halálos volt elhagytak!

    de mivel most írok neked az ellenkezője történt, felkeltem „onnan” és azóta 42 év telt el és „ezek” képesek voltak megkeresni a telefonszámomat és csak azért felhívni, hogy tudják úgy vagyok e ahogy „hagytak” vagy? szerettem volna látni a képüket amikor válaszoltam a hívásukra

    te engem totál félremagyarázol és ennek különféle okai lehetnek és nagyon haragszol is rám, mert olyan dolgokat is megértek amit te sohasem fogsz és pontosan erről regélsz…!
    megjegyzésem: veled és sok mindenkivel ellentétben én „AI”-t károsnak és feleslegesnek tartom, mert ember nélkül nincs „AI” és „AI” ember nélkül az abszolút értelmetlenség mint azt Madách is írja meg aristótelés aki szerint a LÉT MEGHATÁROZZA A TUDATOT ÉS EZ A VÍDEÓ PONTOSAN ERRŐL SZÓL BUDDA IS EZT TANÍTJA
    ne légy haragos, megárt (csak neked meg azoknak akik elolvassák: én az utóbbi X+1 évben kiépítettem önmagamat, a magam számára hatalmasabb vagyok mint a máig megfejthetetlen Kheopsz piramis, MEGINGATHATATLAN és egy derűs mosollyal mint Budda figyelem miket vagy képes leírni?)

    succubusnak Cuba meg –persze– neked!!! (+grizi) ami van az nem azért van amit ti kitaláltatok a tények és a történelem ismerete hiányában, és küzdenek, nem mondok részleteket de én átéltem, ti ketten +grizi olvastátok és hülyeségeket… az az autó? ott a képen? hát én a barátnőm 1953 as kiadású PONTIAC -jában autókázva amely vadi új állapotban a garázsából jött ki, és a saját szerelője rendszeresen látogatta ha másért nem szemlézni kelle valami? én laktam Ó Habana ban is de Miramar, Siboney, Atabey, és legutoljára az usa konzul volt a szomszédom, nagyon szépek ott a mango fák és kaktuszok és én pirítottam zöld kávéból a friss espresso-mhoz a kávét …
    te hogy vagy ilyenkor amikor így elszalad veled a ló?

    még mindig nem értelek vagy „igen”?

  • Orsós Elemér

    gabriel
    2024 január 12
    10:29 de.

    Hálás köszönet az Idézőnek és sir John Bowringnak!!!

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2024 január 10
    4:39 du.

    Ahhoz képest, hogy csak egyszerű karaitának állítod itt megad, túl sokat okoskodsz olyan dolgokról amikkel egy valódi karaitának nem illene foglalkoznia! 😀

  • Orsós Elemér

    Ródeo11
    2024 január 10
    7:40 de.

    Kérded alantabb:
    „Elemér neked van türelmed a grizihez?”

    Igen, mert kiválóan lehet elmét csiszolni rajta! 😀

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2024 január 8 2:57 du.

    “Persze az tagdhatalan hogy a colesterol es triglicerad-nelkulli eledelek valoban egeszsegesek am !!!!!!!!”

    https://www.youtube.com/watch?v=rQmqVVmMB3k

    BENDEGUZ 2024 január 10 4:39 du.

    “GOD BLESS AMERICA, MY HOME SWEET HOME, THE LAND OF THE FREE…..!!!!!!!!!!!!!!”

    Ahogy elnezem az utobbi idoben ez kicsit modosult a kovetkezore: “God cursed America, the home of drug addicts and criminals, the broken home, the land of naïve sheeps thinking they are free.”

    .
    Gabriel 2024 január 12 10:29 de.

    Gabriel, ezt a videot ezzel a novel elrettentesul tetted ide? Meg hogy a magyar nyelv nem valtozott, es nem vett fel idegen szavakat?
    Ha nem lennek ilyen feledekeny kuldenek neked egy linket egy magyar konyvrol, amit kb. 500 eve adtak ki. Az meg hagyjan, hogy olvashatatlan anelkul, hogy eloszor megtanulod az akkori ABC-t, de vannak olyan szavak es mondatok benne, amiknek latszolag semmi ertelme.

  • Orsós Elemér

    HMMM, kedves Gábriel, nem lehet , hogy ez a huncut Friedman a DS Hofija?!

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2024 január 12 4:24 du.

    ““… felkeltem „onnan” és azóta 42 év telt el és „ezek” képesek voltak megkeresni a telefonszámomat és csak azért felhívni, hogy tudják úgy vagyok e ahogy „hagytak” vagy? szerettem volna látni a képüket amikor válaszoltam a hívásukra””

    “… kiépítettem önmagamat, a magam számára hatalmasabb vagyok mint a máig megfejthetetlen Kheopsz piramis, MEGINGATHATATLAN …”

    “én laktam Ó Habana ban is de Miramar, Siboney, Atabey, és legutoljára az usa konzul volt a szomszédom…”

    Ezt en gyilkossagi kiserletnek tartom. Ugyanis egy aranylag kismeretu hokedlin ulok es kis hijan raestem az evezo-gepemre a rohogestol. Ha lehet, kimelj meg engem (es velem egyutt a tobbieket is) az ilyen humortol.
    Lassan kiderul, hogy csak ENSZ fotitkar nem voltal meg… 😊

  • kedves Chris, a Cenz Ura!
    nem értem miért nem fért bele a második levelem gábrielhez, semmi „csúnya” nem volt benne (én lementem minden levelemet)
    és csak azért lett második és nem az első része, mert még mindig nem tetted lehetővé az elküldés utáni és kizárólag a beküldő által végrehajtható módosítást, nagyon sok internetes újság lehetővé teszi és az meglehetősen humánus, légy szíves gondolkoggy el ezen, a végső pallosjog –természetesen– a tied!!

  • Succubus Lilith
    2024 január 12
    5:51 du.

    „”Az meg hagyjan, hogy olvashatatlan anelkul, hogy eloszor megtanulod az akkori ABC-t, de vannak olyan szavak es mondatok benne, amiknek latszolag semmi ertelme.””

    Hogyne, Van benne igazságod
    — Csakhogy

    – 1., az irás:
    valóban 500 éve a magyarul alig beszélö sváb eredetü szerzetesek kissé eltéröen alkalmazták a latin betükombinációkat a nagyar hangok lejegyzésére, ami jobban hasonlitott a sváb irásjegyekre. Meglepödve olvasom, hogy számodra ennek elsajátitása nehézségeket vetett fel.
    Ezek szerint nyilván nem tudsz arról az aprócska kis történelmi eseményröl, hogy az Istvánnak elkeresztelt Vajk a német (sváb-bajor) apósa által rendelkezésére bocsájtott sereg segedelmével amellett, hogy családján belül elég nagy tisztogatást végrehajtott ( minden Árpád-leszármazottnak tekinthetö férfiut vagy executált, vagy szemüket kiszuratva, fülükbe ólmot öntetve deportált az országból) szóval emellett nemcsak összeszedett mindennemü az eredeti magyar irással fellelhetö irományt és megsemmisitettet, hanem magukkal az irástudók nagyrészével hasonlóan cselekedett. Aki meguszta és késöbb tetten érték rovásvetésen az számolhatott a rögtöni karó-applikációval minden hezitálás nélkül.

    – 2., a beszéd:
    Mivel tudomásom szerint a beszédet, irástudást budapesti közösségekben sajátitottad el, ezen nem is csodálkozom, sok eredeti magyar szót, kifejezést ma már szinte csak vidéken halhatsz, és leginkább a trianoni határokon tuli vidékeken. Hiszen az utóbbi idökben több ugynevezett „nyelvujitáson” is áteröszakolták a magyar nyelvet. Utolsó nagy akció a grécsilászló-féle nyelvirtás volt.
    Nyilván megvoltak és megvannak ennek a jó okai, feltételezem
    egyik hogy a nem tösgyökeres magyar eredetü tanaraknak könnyebbitsék a „magyaroktatást”, másik hogy a finnugor-elmélet „hivatalos(sicc!)” akadémikus ideológiát vallók dolgát könnyitsék.
    (ki tudja talán talán a google-nak is könnyebb imigyen 👀)
    Van néhány ilyen ¨”ösrégi” kiadványom itthon is. Többek között az elsö magyar Károly-féle bibliaforditás is reprint változatban. Apróság, hogy mivel értem és beszélem az észak-érdélyi nyelvezetet, számomra sokkal egyértelmübb mint a revizionált változatok!!!

  • Ródeo11
    2024 január 12
    4:24 du.

    „te engem totál félremagyarázol és ennek különféle okai lehetnek és nagyon haragszol is rám, mert olyan dolgokat is megértek amit te sohasem fogsz és pontosan erről regélsz…!”

    Oktalan vád engem haraggal vádolni, már hangsulyoztam volt százszor távol legyen tölem – hanem egyszerüen információhiány kérdése. Az ember gondolkodása olyan mint a viz, a hol üreget talál az utjában azt kitölti a magáéval…

    A másik aminek okából pont az információ-visszatartás miatt még meg is vádolsz – az az irigység, (amikor azt állitod, hogy azért haragszom, mert neked olyanod van, ami nekem nincs, pléne nem is lehet és én arra vágyom) szóval ez az amit most is és itt is csipöböl utasitok vissza
    Sok minden dologban hibáztam (a ló is megbotlik, pedig négylába van) de soha, soha irigységen még nem kaptam magamat – és hiszem hogy abban a pár évemben ami még hátra van nem is fogom!

    Sokszor megtapasztaltam magam ellen; életem elején csak nevettem rajta, késöbb jöttem rá, hogy kell ellene védekezni
    De itt és most konfekcionálom neked, hogy volt amikor rávettek olyan tettre valakikkel szemben, amikor nem vettem észre, hogy az inluencer azt puszta sárga irigységböl teszi az illetökkel szemben – bizony komolyan én fizettem még a figyelmetlenségemért.

    Ellenben igenis vállalom és kinyilatkozom, hogy haraggal vagyok minden irigység prófétája iránt!
    Szememben nem hogy érnek semmit, hanem annyira megvetem öket, hogy számomra nem lehet olyan „pozitiv” tettük amivel fikarcnyit is kompenzálni birnák eme attitüdjüket.

    Elösszörre van, hogy válaszodból kezdek megérteni és kapizsgálni valamit;
    „”…kihasználták minha bondade…” (meg amit elötte irsz)
    Szóval nem kell ragoznod tovább, nekem majdnem mindent elmondtál, amennyit mondtál, az már majdnem sok is.

    Majd beszélünk

  • Rodeio

    Ha még valami belefér, nem akarom tulfesziteni a húrt nagyurunk türelmének

    Szóval;
    az irigységnek (mint tulajdonság) az én meggyözödésem szerint van ellentétpártja (mint minden tulajdonságnak (qualidade))
    Mégpedig az inspiráció.
    Ha leülsz szemben, (vagy szemben állsz) arc az arccal bárki olyannal, akinek sokkal több van abból, amire te is vágyhatsz (lett légyen az gazdagság, erények, elért sikerek, elismert alkotások …. etc.) fel tudod magadban mérni (mindenki fel tudja!) hogy milyen érzés ural le.
    Ha meglebbent az irigység fátyla, akkor kétség nélkül irigy ember vagy…
    De ha az inspiráció érzése kerít hatalmába, amely téged is alkotásra ösztönöz, akkor nyugodt lehetsz, hogy az irigység messze áll töled.
    Ezért mondom és mondtam sokszor hogy elég a respect. De semmiképp nem sarkallnak respektre semmiféle csalárdsággal szerzett javak.
    Olyannak meg pláne nem, amelyekröl meg tudom, hogy csakis álnoksággal és könyörtelen gazemberséggel lehet szert tenni.
    Ezért sosem birna respectre sarkallni sem Dzsingisz kán, sem Nagy-Sándor, Napóleon, vagy Sztálin, Fidel
    De ugyanigy sem Rockefeller, sem Bill Gates vagy Engelsz (mint kora szupergazdag gyárosa) …
    Nem – ezeknek folyamatosan könyörtelen gazembereknek kellett lennie ahhoz, hogy uralkodhassanak, meggazdagodhassanak ….

  • gabriel
    2024 január 15
    7:14 de.
    Succubus Lilith
    2024 január 14
    10:12 de.

    mivel mind a ketten a saját papagájkommandós félrebeszélési technikát alkalmazzátok azaz egyikőtök sem arra reagál amit én írtam, hanem saját [akármilyen] messziről jött ember azt mond amit akar alapon le akartok taglózni azzal, hogy mivel halvány lila fingotok sincs arról amit én írtam, hát, hogy itt nyílvánosan is b… hát erre voltatok képesek, meglehetősen alávaló, de kutyát szőriről

    Succubus-kám szóval én nem voltam Cuba -ban?
    (sőt sehol máshol sem, most is azt hazudom hogy itt vagyok Kanada III. külső vágány vicinális Vancouverbe, pedig Levélen vagyok a főucca Fűzfa melletti házikójában nádfedeles és vályogfalú…ez jó?)

    most én nem röhögök, mert ez siralmas