Elhunyt Bogdán Géza

2024 február 14 2:07 du.16 hozzászólás

Elhunyt Bogdán Géza, a magyarországi roma kisebbség elkötelezett, lelkes közösségi dolgozója és szerző, akinek írásai a KMH-ban is megjelentek. Géza szerénységéről és kedvességéről volt ismert. Különösen fontos volt számára a Roma Holokausztra, a Porjamos-ra való megemlékezés, a tragikus történet megismertetése a tágabb magyar társadalomban. Kimondottan szerény, sokszor nehéz körülmények között élt egy zalai községben, Zalacsányban. Mint ahogy a KMH-ban megjelent rövid életrajzában olvashatjuk: „közmunkásként tengeti életét: árkot ás, bozótot irt.”

Egyszer volt alkalmam Gézával találkozni — immár majdnem tíz éve, 2014 nyarán. Kerekes Sándor hívott meg KMH-s szerzőket budapesti lakására. Ennél többször váltottam vele levelet és a Facebookon követtem bejegyzéseit az utóbbi években.

Géza családjára gondolunk ma és arra is, hogy mekkora ajándék volt Géza élete oly sok ember és közösség számára. Béke poraira.

Az alábbiakban utolsó, három napja közzétett bejegyzését közöljük lapunkban, amelyben az ember és a kutya szoros baráti kapcsolatáról ír.

„Az ember és kutya 15 évnyi barátsága egy különleges kapcsolat, amelyet sokan irigyelhetnek. A kutya nemcsak egy háziállat, hanem egy hűséges társ, aki mindig ott van az ember mellett, akár jóban, akár rosszban. A kutya érti az ember hangulatát, érzéseit, gondolatait, és mindig igyekszik megnyugtatni, vigasztalni, vagy felvidítani őt. A kutya nem ítélkezik, nem kritizál, nem követel, csak szeret és elfogad. Ember és a kutya az együtt töltött 15 év alatt számos közös élményt, kalandot, örömöt és bánatot osztottak meg egymással, és ezek mind megerősítették a köztük lévő köteléket. Belegondolni is szörnyű lesz, mekkora űrt hagy maga mögött ez a kutya, ha majd elköltözik a Boldog Vadászmezőkre.”

 

Tags:

16 hozzászólás

  • Orsós Elemér

    Nyugodjék békében!

  • érdekes, mintha különféle agyficamok nélkül is lehet boldog az ember, sőt még fizikai munkásként is, annyit tuggyatok, hogy az ember kutya viszonya mindig úgy alakul, hogy a kutya fogad el gazdijának és sohasem fordítva!
    minő hatalmas emberi kutyaminőség!

  • Legyen áldott az emléked Bogdán Géza!

  • Nyugodjék békében

  • Lehet hogy földi életében Isten nem halmozta el minden jóval…
    De ez percig sem akadályozta abban, hogy ennek ellenére igyekezzék felebarátait minden jóval, ami töle tellett, ellátni

    Isten miután elhivta, nyilvánvalóan a töle jobbfelöl állók táborába sorolta

  • Elhunyt Aexei Novotny is tegnap orosz
    buntetotaborban, 47 evesen minden egszsegi problemaktol mentesen, meguszta a Novicsok mergezest, de Putin haragja utolerte.

    Remelve Bogdan Geznak nem volt senki politikai ellensege akinek talan ‘utban alt volna’.

    Minden a Foldporabol van es a Fold porrava lessz, ami valtozhatatlan es orokkevalo!

  • Succubus Lilith

    Baruch Ata Adonai, Eloheinu Melech HaOlam, Dayan HaEmet.

  • Succubus Lilith

    Meglepodtem… a Facebook beengedte ezt:

    https://elizabethnickson.substack.com/p/this-is-the-stupidest-most-venal?utm_source=post-email-title&publication_id=30495&post_id=141738545&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=39tr0f&utm_medium=email

    Kanada, a vilag legdemokratikusabb es legszabadabb orszaga nem engedi, hogy hirek link-jet kuldjuk be a Facebook-ba, es persze a Facebook vezetosege egyaltalan nem reklamalt emiatt, sot gondolom meg be is csokoltak a mi kis kommunistat jatszo vezerunknek.
    De blogok is szerepelnek a tilto listan, es nem hittem volna, hogy ez meg elkerulte a figyelmuket az elvtarsaknak.

  • Succubus Lilith

    Gabriel 2024 február 15 3:06 du.

    „Isten miután elhivta, nyilvánvalóan a töle jobbfelöl állók táborába sorolta”

    Miért, kik állnak tőle jobbra? Vagy az lenne a Mennyország? Balra meg a pokol?
    És ezért lenne az, hogy mar itt a Földön balra vannak a pokolravalók?

    .
    BENDEGUZ 2024 február 16 3:21 du.

    „Elhunyt Aexei Novotny is tegnap orosz buntetotaborban, 47 evesen minden egszsegi problemaktol mentesen, meguszta a Novicsok mergezest, de Putyin haragja utolerte.”

    Elképesztő, hogy mennyit tudsz! Hallottam, hogy Navalnij ereiben vérrög képződött, ami manapság gyakran előfordul azoknál a hiszékeny embereknél, akik elfogadták az mRNS elixírt. Nem gondolod, hogy lehetséges, hogy Navalnijt Németországban „beoltották” a jó kis német „orvosok”? Vagy ez már korábban volt?
    És nem emlékszem pontosan, de nekem úgy tűnik, hogy az oroszok mást mondtak arról a novi-csoki mérgezésről. Mi is volt az?

    Végül, szeretnék egy jó magyarázatot olvasni tőled, hogy Biden elvtársad miért izgul annyira Navalnij, az orosz áruló miatt, amikor egy szót sem szólt Epsteinről és az összes többi emberről, akik öngyilkosságot követtek el, miközben tudtak valami mocskot a Clinton bűnbandáról. Bennfentesként biztosan tudod az okát. Ne kímélj, nem kell finoman fogalmazni, csak magyarázd el nekem 😊.

  • Lili;
    Baruch Shem kavod melkutto la Olam vaed!!!!!

    Miert velned hogy Biden „izgul”????????

    Persze Epstein bun-vad alatt volt, s az nem tegnapelott tortent!!!!!

    Miert velned hogy Navalny is bunozo lett volna, s mit „arult” volna velemenyed alapjan???

    Navalny csupan a Kremln-i korrupciakat hozta napvilagra.
    Az lenne szadora „haza-arulas”??????

    Mas;

    Nem csak Navalny, de ma meg Maxim Kuzminov, az Orosz helikiopter pilota, aki at-alt az Ukranokhoz a haboruban, ma jelentve hogy Spanyolorszagban ismeretlen gyilkos-altal agyonlove lett.

    Messze ele-er Putin keze. Hmmmm????

    Pontosan mint Sztalin keze is, amikor 1940-ben Trockijt egy nevtelen merenylo szetverte a fejet egy kis csakannyal.

    Neve, sem egyenisege soha nem jott nyilvanossa, de 20 -evi borton-bubtetese utan a volt szoviet Unioban tunt el.

  • Succubus Lilith

    BENDEGUZ 2024 február 19 3:00 du.

    Tehat akkor te is latod, hogy ezek mind hazaarulok voltak.

    A sok duma kozben elfelejtetted megmagyarazni, hogy Biden elvtarsad miert nem reklamalt Epstein es a tobbi ‘ongyilkossaga’ miatt?

  • Succubus Lilith
    2024 február 18
    7:58 du.

    ami nincs annak sem jobb, sem baloldala sincs!

    a Nyavajnyij az mint Juan Guaido, az is igaz, a Juancito sok pénzzel Miamiban él, mert a teljes feleslegessége felismerése előtt elszökött, ami a köztörvényes fraudulent bűnöző esetén nem sikeredett, mert az alsónadrágját amiben Novi Csók volt azt a németek levették róla és ki van állítva a Zwinger-ben mint a világ legmérgezőbb fiú bugyija, és mint halott még hetekig hasznos kabarétréfa lehet addig amíg a bé neje át nem veszi a következő csekket, hogy hangosabban tuggyon zokogni, mert ingyen nem érdemes! Gonzalo Lira usa újságíró hohol börtönben kivégzéséről egy árva szó sem hallik, pedig már be volt gyűjtve hogy melyik olasz és spanyol rokokó kastély van a Zelenszkij család nevére írva, ami a $221 000 000 000 atyai támogatásból bőségesen ki lett fizetve, hogy valaha bele tud e a b család költözni arról nem tudni de a Escorial meg majdnem megtelt és most van továbbképzés hoholéknél hogy hogyan lehet nagyteljesítményű csúzlival tankokat kilőni, bár a bugyigumi is fogyóban van

  • Succubus Lilith

    Ródeo11 2024 február 19 10:59 du.

    Koszi a kiegeszitest, en nem foglalkoztam sokat a Nyavajgijjal.
    De meglep, hogy koztorvenyesnek hivod. Nekem ugy remlik, hogy volt abban az ugyben eleg nagy adag hazaarulas is.

  • SchumackerLady

    Tisztelt Christopher Adam Úr!

    Az örökre eltávozott Bogdán Géza emléke mindenkit késztessen elgondolkodásra, mégpedig azért mert Ő az az egyik, egyébként termékeny, és korrekt vitastílust következetesen gyakorló szerzőnk, aki nagy valószínűséggel az itteni szellem már régen ordenáré elmérgesedése okán hosszú ideje kerüli(kerülte) a Kanadai Magyar Hírlap egykor még szelleminek tartott műhelyét.

    Írjuk csak be dicső nevét lapunk kereső rovatába s azonnal kitűnik, az ő igaz és türelmes polgári mentalitása, amelyet mindig a személyeskedés mentes békés, vagyis a dialektikus párbeszéd szándéka jellemzett úgy nagyszámú cikkében, mint korrekt kommentjeiben is, szemben az itt ma is legtöbbször megtapasztalható elharapózott szubjektív és agresszíve, egymást simfölő vadnyugati stílusú, minden áron személyes fölényre törekvő magatartásokkal.

    Sajnos meg kell mondjuk azt is, hogy a szerkesztés sem tesz eleget annak az ezt gyökerében elfojtó elemi elvárásnak, amikor hagyja és eltűri, hogy egyes olvasók kommetárjai, bölcs érvek helyett, egymás vélt – vagy ami még szörnyűbb – a másik koholt, kiagyalt személyes hibáit égetve pécézik ki a mási tekintélyét, aláznak meg másokat emberi mivoltukban lehetetlenné téve a nézetek békés egybevetését…

    Ami még felháborítóbb, hogy e szellem elszabadulása révén az egész látszat-szabadságban egy-két hangadó vette át a KMH teljes irányítását, fölfuvalkodott fölényességgel megalázva másokat, ill. mások kedvét szegve e korábbi, évekkel ez előtti békés szellemi megmérettetés KMH-ás színhelyétől…

    Érdemes lesz Bogdán Gézára emlékezve, tanulságul újra olvasni Őt cikkeit és kommentjeit egyaránt,hogy békességben nyugodhassék…

    Sch.

  • Succubus Lilith

    SchumackerLady 2024 február 22 6:21 de.

    „… hosszú ideje kerüli(kerülte) a Kanadai Magyar Hírlap egykor még szelleminek tartott műhelyét.”

    Nahat! Tenyleg? En mar eleg regota olvasgatom a KMH nevu blogot es meg nem vettem eszre rajta ezt a ‘szellemiseget’.
    Ki tartotta korabban szelleminek, miert, es mikor volt ez?

    Ugyanakkor, ha jol remlik a te elvtarsaid Geyzaval, Cucuval es egy 3.-kal kezdtek a szemelyeskedest. Mi tobb, korabban csak nekik volt megengedve az anyazas, engem meg finom guny miatt is kimoderalt valaki.

    Tehat megkernelek, hogy akkor sirankozzal, ha majd rendre utasitod az elvtarsaidat is! Koszi elore is!

  • Tekedves
    Lillith!
    2.23.1:00

    Érdekes, hogy rögtön magadénak vélted és magadra is vetted az ingedet…(22.6:21)

    Tod’mit? Ahogy utsó bekezdésemben javaslom is, a blog legalján lévő sötét sávban található a >search< sáv. Oda írd csak be Bogdán Géza nevét, majd az e név alatt előjövő, majd'tíz, vagy több éves anyagot olvasd csak végig. Legalább az ő kommentjeit emberi stílusát és finom, visszafogott, bár nem kertelő modorát is vedd gorcső alá… Majd meglátod, hogyan illik beszélni, társalogni, ill. vitázni és eszmecserét folytatni.

    Sch