Az örjöngő Donald Trumpot soha nem engedhetjük mégegyszer a Fehér Ház közelébe!

2024 március 30 12:53 du.74 hozzászólás

Donald Trump volt elnök azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy egy bíró március 25-én úgy döntött, hogy április 15-én kezdődik a New York-i hallgatási pénzügyben indított pere. A megjegyzései ijesztőek voltak.

Trumpnak igaza volt, amikor azt mondta: „Ilyenre még nem volt példa az ország történetében”. Valóban.

A többi nem igazán volt szónoklat. A szónoklatoknak lehet összefüggésük. Amikor Trump egy kampánygyűlésen szónoklatba kezd, a volt elnök általában megtalálja a hangnemet, és a tömeggel közösen csinál némi call and response-t. A panaszok listája lehet, hogy hamis és furcsa, de legalább valamennyire világos és lineárisan előadva. Ez most más volt, inkább egy rosszul szerkesztett top 20 személyes panaszra hasonlított, keverve az alt-right sérelmekkel, és mindezek gyors egymásutánba sűrített ostobaságokba és nem szekvenciákba.

Trump hamisan panaszkodott, hogy a hatóságok alulértékelték a Mar-a-Lagót 18 millió dollárra, és azt állította, hogy az valójában „legalább 50 [millió] dollárt, de lehet, hogy százszor többet” ér. Gondoljatok bele”.

Hamisan panaszkodott, hogy a számos ügyében érintett bírák mind korruptak, és Joe Biden elnök „és az ő gengszterei” parancsára dolgoznak.

Hamisan panaszkodott, hogy senki sem tudna üzletet kötni New Yorkban, ha a per folytatódna.

Hamisan panaszkodott, hogy az ellene felhozott összes vád nevetséges, az Igazságügyi Minisztérium fegyverkezésének eredménye.

Hamisan panaszkodott, hogy „házkutatást tartottak a házamban, megsértve a negyedik kiegészítésnek nevezett dolgot”. Az ügynököknek törvényes, bíró által aláírt parancsuk volt. A házkutatás egy másik nyomozás része volt, és a március 25-én a volt elnök ellen felhozott vádaktól független.

Hamisan megismételte azt az állítását, hogy emberek milliói érkeznek az országba „börtönökből és elmegyógyintézetekből”.

Megígérte, hogy lezárja a határt, „fúrj, bébi, fúrj”, és – mintha ezek valahogyan összefüggnének – azt ígérte, hogy leteszi a most csökkentett óvadékot egy másik, nem kapcsolódó bírósági ügyben.

Azt mondta, biztos benne, hogy meg fogja nyerni az újraválasztást, és hogy november 5-e „országunk történetének legfontosabb napja” lesz. Ez utóbbiban talán igaza van.

Olyan volt, mintha egy filmben egy vonatszerencsétlenséget néznénk. Nem tudod levenni róla a szemed, még akkor sem, ha tudod, hogy amit nézel, az bizonyos értelemben lealacsonyítja az emberi méltóságba vetett hitedet.

2020-ban az „Alkalmatlan” című dokumentumfilm Trump pszichológiai alkalmatlanságát vizsgálta. A film készítői pszichológusokkal és olyan emberekkel készítettek interjúkat, akik szorosan együttműködtek Trumppal, és arra a következtetésre jutottak, hogy ő egy „rosszindulatú nárcisztikus”. Nárcisztikusok tucatjával vannak a társadalmunkban, de Trump teljesen más kategóriába tartozik, és ez a nárcizmus teljes mértékben megmutatkozott ezen a bizarr sajtótájékoztatón.

A nárcizmusnál azonban többről volt szó. Nem kell pszichológusnak lenni ahhoz, hogy felismerjük az elnök affinitását az összeesküvés-elméletekhez, ahhoz az elképzeléshez, hogy az összes bíró és az összes kerületi ügyész összejátszott, hogy megfosszák őt politikai jövőjétől, egy olyan establishment részeként, amely azért harcol, és tisztességtelenül harcol, hogy megvédje korrupt hatalmát a kormányzatban.

Trump azt az érzését mutatta, hogy őt egyedülálló módon üldözik, hogy nincs bizonyíték az ellene felhozott vádak alátámasztására, hogy ez a több bírósági ügy mind „választási beavatkozás”. Igaz, az ember kísértésbe esik, hogy a választási beavatkozás témájában a szaktekintélyének adjon igazat. Felmerült a gondolat, hogy talán a sajtótájékoztatónak ezt a részét orosz nyelvű feliratozással kellett volna ellátni.

A legijesztőbb az a fasiszta könnyedség volt, amellyel Trump azt állította, hogy ellenségei az ország ellenségei. A történészek elmagyarázták, hogy Richard Nixon elnök sötét pillanataiban hogyan olvasztotta össze politikai ellenségeit az ország ellenségeivel, de ezek a pillanatok időszakosak és magánjellegűek voltak. Amikor nyilvánosan hazugságon kapták, Nixon lemondott, és soha nem kellett 175 millió dolláros óvadékot letennie egy fellebbezés során.

Nem egyértelmű, hogy a perek ártanak Trumpnak. „2024 legnagyobb áldozattá fogja tenni, és Donald Trumpot fogja megválasztani” – mondta nemrég Frank Luntz republikánus közvélemény-kutató a CNN-en. „Ha elveszik az anyagát, azt fogja mondani, hogy ez a bizonyíték arra, hogy a szövetségi kormány és az establishment és a mocsár Washingtonban és az összes politikus szerte az országban és a főügyészek és mindezek, hogy ez egy összeesküvés, hogy megtagadják tőle az elnökséget”.”

Remélhetjük, hogy Luntz téved, de ki tudhatja biztosan?

Vannak Trump támogatói, akik különböző – részben jogos – okokból féltik az ország jövőjét, és tévesen Trumpban látják a választ ezekre a félelmekre. Lehet, hogy bedőlnek az áldozati rutinjának, mert az establishment elleni harc és a hatalomtól való eltérés olyan amerikai, mint a sült csirke, az első puritánoktól Edward Snowdenig. Egyikünk, beleértve Biden elnököt is, sem mondhat le ezekről a félrevezetett emberekről, akik polgártársaink.

Azok közülünk, akik Donald Trumpban egyértelmű és jelenvaló veszélyt látnak az amerikai demokráciára, világosan ki kell fejeznünk, hogy ezt a vádat nem minden Trump-szurkolóra hárítjuk. Vádoljuk őt és csatlósait, kezdve a beszélő fejektől, akik a Foxon a pártját képviselik, egészen a GOP politikusaiig, akik a Trump iránti lojalitást az alkotmány iránti elkötelezettség elé helyezik. Senki sem nézhette végig ezt a sajtótájékoztatót, és gondolhatta azt, hogy ezt az embert vissza kellene engedni a hatalomba.

A válságos pillanatokban az emberek a megnyugtató pontokat keresik. Úgy gondoljuk, hogy már mindent láttunk, amit Trump alkalmatlanságáról a hivatalra. Aztán látunk egy olyan előadást, mint amilyet március 25-én nyújtott, és ez kiborít minket. A kiborulás a józanság jele, nem a fertőzésé. Ennek cselekvésre kell késztetnie minket. Ezt a bosszúálló, instabil embert soha többé nem szabadna polgári hatalommal felruházni.

Michael Sean Winters
A fenti cikk először az amerikai National Catholic Reporter-ben jelent meg angolul. Magyar Fordítás: KMH

74 hozzászólás

  • Elhülyülni látszik az amerikai társadalom.
    De nem csak az amerikai.
    Megdőlt az az állítás, hogy az emberek akkor kezdenek fogékonnyá válni a diktatúrák és általában a fasisztoid, náci eszmék iránt, ha jelentősen csökken az életszínvonal.
    Ausztriában például boldogan szavaznak a jólétben élők a helyi nácikra. Németország keleti felén dettó.

    Felnőtt egy új generáció, rémfilmeken , fake-híreken a személyiségromboló Facebookon és más emberellenes oldalakon,
    meg a gengszter-zenén.

    Itt az eredmény.

  • Ródeo11
    2024 március 13
    1:30 du.
    Geyza
    2024 március 10
    7:32 du.
    most látom a Channel 24-en, hogy 157 napja a világ legerősebb, stb…stb.
    Egy előző kommentben Geyzához böfögtél,de én is írok neked, egész röviden:Semmit nem változtál.Ugyan úgy mint a kutya piszok. Esetleg szárazabb lettél.D……..cipőben.

  • Itt már a moderálók is modortalanok!!!?

  • Ródeo11
    2024 március 13
    1:30 du.
    Geyza
    2024 március 10
    7:32 du.
    „most látom a Channel 24-en, hogy 157 napja a világ legerősebb,”
    A KMH EGY VALÓDI אתר זבל.

  • erről a fanyalgásról nem érdemes mondani semmit, viszont én mondani akarok valamit ami a mindennapi élet, a polgárok élete és a hatalom tobzódása és féktelensége, hogy Húsvét Vasárnapon kötelezővé tette a fennálló elnök a transgender hit imádatát, azzal belerúgott évezredes emberi viszonyok alapjaiba.

    a cikkíróból dől a szó és habzik a szája de ez legyen az ő gondja!

    USA gazdaságának jelenlegi állapota egyetlen eseményen lemérhető és a kép BORZALMAS!

    Maryland, Baltimore az ország egyik legfontosabb kikötőjébe és ből vezető folyami útvonal ami felett egy MÉRNÖKI AGYFICAM ÍVELT ÁT addig amíg a térdig érő passzátszél és egy teherhajó nem mondták, neki, hogy unalmas…
    a tv és a teljes media azzal foglalkozik mekkora baleset volt és mindenki vétlen!
    hát (itt most különféle nemi szervek és egyéb illetlen dolgok vannak elhallgatva)
    lefilmezte valamelyik hülye {azóta már talán nem is él?} hogy milyenek a roncsok…
    acélszerkezet vasbeton talapzaton 50 méter mély vízben, és

    a vasszerkezeten olyan rozsdásodás nyomai vannak, ami azt jelenti, hogy az utóbbi 50+ évben egyetlen elnök uralkodása alatt sem volt pénz és munkaerő az ilyen szerkezetek folyamatos és megelőző karbantartására és időbeli új tervezésére amihez manapság van AI is és felépíteni a nép boldogulása érdekében, mert ugye ha egy ország 330 millió lakossal profitot termel az az ország maghal és most mint a baltimore-i híd haldoklik lassan és szenvedve… jönnek bidének, trumpok, obamák és clintonok meg a bushék és van 911 meg január hatodika és a kancsuka odacsap {abba is csak rozsdás szögeket tudnak fonni}

    tehát: a profitot sem megenni, sem meginni, sem országot építeni és az országot megvédeni NEM LEHETSÉGES A PROFIT PROFITOT TERMEL, DERIVÁLTNAK HÍVJA A SZAKSAJTÓ ÉS VALÓS ÉRTÉK EGY JOTTÁNYI SINCS BENNE

    ugyanúgy mint a jelenlegi adminisztrációban az utóbbi 150 évben!

    imádkozzatok értük, talán az segít

    Gyuri10 csodákkal teli húsvétet kívánok, és azt a békét amit 5742 év alatt sohasem sikerült, talán most a romokból nem Karthagó és Trója lesz hanem a Burj Al Arab és nem kell ráerőltetni senkire sem valamit, amit nem akar sem sülve sem főve…
    olyan bölcsek? hát oldják meg, a siker ugyanaz mint a 2025 – 2028 bidén elnökség esetén lesz és nem kell vitázni Mar e Lago piaci és erkölcsi értékein sem
    hanem ??? na mit is??? szóval békét és építeni és olyan dolgokat tanítani iskolákban beleértve egyetemeket is, amiből új világ születhet és nem kell Yuval Noah Harari által tervezett AI-kat megbízni az ember irányításával, meg nem kellenek a WEF filozófiái sem hanem normális élet, amelyben minden ami emberi elfér és békében együttműködve, mert az a történelem ami azzal kezdődik hogy ellopják más tudását és meggyilkolják a saját testvér báttyukat abból én nem kérek egy müon-nyit sem
    de úgy még sohasem volt hogy valahogy ne lett volna, és ez most folyamatban van a nemzetközi helyzet fokozódik

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2024 március 30
    3:20 du.

    Sajnos még a kultúráltabb, fejlettebb társadalmakban sem egyértelmű, hogy ki a náci: az aki szerényebb békét vagy inkább neki busásan jövedelmező háborút akar, az utóbbit főleg más hazájának?! De akkor mi várható el a volt keleti blokk elmaradottjaitól és hitler anschlussra lelkesen tapsolóitól, akik most nagy jólétükben szégyenlős szelektiv emlékezettel, de nagy mellénnyel rendelkeznek?

  • A kedélyek megnyugtatására ajánlom meghallgatni az alábbi énekest:
    .
    http://www.youtube.com/watch?v=7OxQ4TeaiRU

  • `

    A „VISSZA A JÖVŐBE” című filmremekremek

    BIFF TANNEN-jét DONALD TRUMPRÓL mintázta

    az író-rendező: ha valaki tud még ennél

    undorítóbb és arrogánsabb figurát,szóljon.

  • FORTINBRAS
    03.31.10:17

    Felszólításodra bátorkodnék egy Trumpon is túltevő, émelyítően a csúful eltorzult – csak a Star wars – J A B B A animációra emlékeztető Orbán Viktorról szólani, aki hatalomra jutásától fogva azonnal minden vagyon és tender lehetőségre azonnal lecsapva ráteszi a mancsát. Pontosabban, a prédát azonnal behabzsolva nyeli be feneketlen gyomrába pont úgy, mint az az említett szörnyeteg. Ezen kívül míg trump már fiatal korától felmutat céget, vagyont, de még a róla elnevezett tornyot is, addig Orbán hatalomba kerülése előtt még semmit nem produkált s mégis ma a Mészáros és tsa. bűnszövetség jóvoltából a világ egyik leggazdagabb oligarchája.
    Mindkettőjükben közös – lévén rossz atyai hátterük – bizonyítási kényszerrel agyonterhelt sötét maffiózó alkatuk, nem véletlen hát,hogy így egymásra leltek a külpolitika legmocskosabb felén..

    Erő legyen veled!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    FORTIMBRAS 03.31.10:17

    Fején találtad a szöget ezzel a Biff Tannen – Donald Trump párhuzammal. Nem vagy egyedül, aki ezt az egybevágóságot felfedezed, és nemcsak a küllemüket, de a mentalitásukat illetően is.

    Ha valaki a keresőbe beüt egy Biff Tannen nevet + a „képek” határozót, megjelenik az arrogáns és vad ellenlábas, smit-ad-isten a szerkesztő több kép mellé odatálalja az ugyancsak hóh arrogáns s ráadásul komikus külsejű, ripacs ex amerikai elnök képeit is intő jelként.

    Trump láttán óhatatlan’ a híres marxi idézet kifacsart változata jut az ember eszébe úgy mint:

    „Kísértet járja be Washingtont; Biff Tannen kísértete.”

    És ez nem is nevetséges!

  • DonGoló
    31.10:53

    Állítod, hogy Trump „legalább már fiatal korától felmutat céget, sőt még róluk elnevezett tornyot is…”

    Azt elfelejtetted sorolni, hogy ez az arrogantman azt a többszáz céget is mind örökölte, illetve amivel indult az se az ő érdeme.

    Ugynakkor Orbán . r e p ü l ő . s t a r t t a l . volt kénytelen már 1989-ben is lopott holmikkal üzletelni, ill 0 saját tőkével rábukni a közvagyonra ahol csak a közelébe jutott s ma már uradalom és kastély, szőlős birtokai mellett más neve alatt társvállaltokat is birtokol, ad vesz és >tönkretétellel fenyeget< régi hazai és nemzetközi vállalkozásokat, üzletláncokat, mint egy tőről metszett, igazi keresztapa, merthát az is…

    Egyszóval mindkét alak "megéri a pénzét" …

  • Orsós Elemér

    DonGolo
    2024 március 31
    10:53 de.

    Felhívnám figyelmedet arra, hogy ez a behabzsolási ösztön még az átkosban hasonlóan nyerészkedő édesapáktól öröklődhetett, aminek már az úgynevezett „rendszerváltáskor” -vagy még bőven előtte- meg kellett volna szakadnia normális esetben, azaz jogos elszámoltatás és számonkérés által, ami egyáltalán nem történt meg, ezért az összes orbán- és mszmpjogutódkritikus -tetszik nem tetszik- ezek beszari cinkosa, sajnos Te is, én is! És most már kényelmetlen bevallani, de sajnos a cinikus beszólású -módszerváltás utáni első- miniszterelnökünknek volt igaza! (Lásd „tetszettek volna…!)

  • Ródeo11
    2024 március 31
    1:04 de.

    Benned sincs egy jottányi érték sem

  • Orsós Elemér
    2024 március 31
    4:59 de.
    és persze geyza!

    egyetértésem mellett szeretném {nagyon szerényen} megjegyezni, hogy az utóbbi időkben [talán Orwell és Kazohinia óta] a politika, filozófiának kikiáltott gittrágás, vallások és vallások nélküliség szóval valami olyan, mint valaki jóhiszeműen hazaviszi a menyasszonyi ruhát, és amikor kicsomagolja, rájön, nincs benne semmi, csak a ruha!

    az emberi élet lényege hasznos és élvezetes cselekvés és az ahhoz vezető gondolkodás azaz a valós tudományok, egy asztalos (csodálatos szakma) alaposan végiggondolja milyen is legyen a sámli és utána megcsinálja, mivel a sámlira sokaknak szüxégük van, jól megél belőle meg a csalággya és a Bodri

    manapság ez nincs így,
    megvitattyák kinek van a lába között valami és ha van az mire jó ha meg nincs akkor az micsoda és erről époszokat regélnek mialatt a jóember tátott szájjal néz, ez egyetemi tantárgy? meg a többi semmire sem jó pótcselekvés és egyre nagyobb tömegek elég jól megélnek belőle {lásd a media huszárokat a csepűrágókat és blogtündéreket}

    szóval ha nincs mit enni akkor annak sincs értelme hogy valaki nem bináris, mert nemsokára ezzel együtt kipusztul!

  • Orsós Elemér

    DonGolo
    2024 március 31
    10:53 de.

    Pardon, csak most esett le, hogy -figyelmetlenségem miatt- megelőztél, viszont szerintem én egy kissé túlcifráztam! 😀

  • FORTIMBRAS
    2024 március 31
    10:17 de.
    `

    „DONALD TRUMPRÓL mintázta

    az író-rendező: ha valaki tud még ennél

    undorítóbb és arrogánsabb figurát,szóljon.”

    Soha nem láttam rólad még fényképet sem.
    Ezért nincs összehasonlítási alapom!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Tisztelt Bendegúz!
    2024. márc. 25.1:48

    Ön kommentjei során gyakran idézi az ENSZ (stb) Emberi Jogok Nyilatkozatából szerintem magyarra rosszul lefordított „elzálogosíthatatlan” jog kitételt, holott szerintem ott a helyes fordítás az >elidegeníthetetlen< volna.

    Tudniillik az . e l z á l o g o s í t . ige egy dolog, tárgy, jog, birtok, stb. csupán . i d e i g l e n e s [időszakos, határidős], míg az . e l i d e g e n í t . ige adott jog, tárgy, stb. v é g l e g e s, tehát "birtokosától" teljes megfosztását eredményezi.

    Ezért a magyar jogban – tehát nyelvünkben – és ebben a viszonylatban az elidegenít ige lenne a helyesen használatos, azaz az Ön példázata eseti változata, az . e l i d e g e n í t h e t e t l e n . alkalmazása, vagyis az Ön mondanivalójának fordítása lenne az azt pontosan fedő kifejezés. 🙂

  • `

    FORTIMBRAS
    2024 március 31
    10:17 de.
    `

    „ha valaki tud még ennél

    undorítóbb és arrogánsabb figurát,szóljon.”

    Nem ismerlek személyesen,tehát nem szólok!

  • hexadodekaéder

    döngölő
    31.10:53

    Egy icipici példa JABBA harács-pusztai szajrékészletéből:

    https://debreceninap.hu/ország/2023/06/17/hadhazy-elkeszult-a-hatvanpusztai-luxus-orban-birtok/

    S hogy ki ez a felcsúti Jabba, az hadd álljon itt á’lá lexikon:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Jabba_the_Hutt

  • Auróra Boreálisz

    Orbán vezér újabb, megnagyított biodrómja a Tatuin bolygón:

    https://hang.hu/belfold/epult-egy-uj-nagyobb-palmahaz-a-hatvanpusztai-rezidencian-162912

    Felcsút vezérkondása igazán beletanult a válogatásba, az állam költségvetése pedig már a csőd szélén lavíroz…

  • Orsós Elemér
    2024 március 31
    4:59 de.

    ANNYIRA okosnak méltóztatsz lenni.
    Vagy legalábbis annak tartod magadat.
    Meg e tudod e mondani van élet a halál után ?

  • `

    A. Borealis
    24.04.2.7:25

    Hatvanpuszta példásan fejlődik, miközben a legfrissebb mai hírek

    szerint kiugróan magas Magyarország költségvetési hiánya: 6,8 %

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2024 április 2
    9:36 de.

    „ANNYIRA okosnak méltóztatsz lenni.”

    Ne hülyeskedj, még Téged sem tudlak túlszárnyalni!!!

  • Na akki USA vlasztojoggal rendelkezik es azt alkalmazni remeli November 5-en, annak jogaz itten barkit is kiaabalni a cikk alanyan.

    Mondhatnanki, hogy akinek az nem leheto az halgasson!.

    De mindnek dacar vitazuk az alanyt.

    A legelso megjegyzesem azon , s az valosagnak is megy, hogy minel erosebben probalja a „bal” Trumpot elpusztitani, vagy legalabb is elhalgatattni, Trump annal nepszerubb es erosebben all a Feher Hazat ismet elfoglalni.

    A masodil lehetoseg, hogy a 2020-as valasztasok eredmeneyi ismetlodnek, s azzal nem csak tovabbi szaj-harcok, hanem talan meg verengzesek is tortenhetnek nagyon konnyen.

    A 8 ev-utanni kuzdewlem Trumpot eltavolitani totalisan sikertelen lett.
    S minel erosebben megy a harc Trump ellen, annal erosebbe valik Trump hastalma, ill. nepszerusege.
    Miert?

    Mert Trump egyszeruen mint egy igazi villam-harito-va valt.

    Nem azok akik kedvelik, vagy rrmelik elnoki lehetosget ismet, hanem mert seni nem all ki a sikon a radikalis bal-ellen, ami baremi vonalaon is felfoghato, de az ellenzeket erositi.

    rodeo;
    Ma a USA kozgazdasga kivalobban mukodik mint a sikeresebb multokban is. Az A.I. tehnologia edeje elmaradhatatlan , s az ami a jovot t jelenti.
    Kovesd az adatokat!!!!!!!!!!!Nem az ocska megbukott propagandadat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Holgyei es uraaim;

    Nem az ENSz szoveget Eleonor Rosewelt hirdette, ami persze a US alapitolevelebol, Jeferson soraibol masolt. S az „inelianable”.

    „Elzalogosit” vagy „elidegenit” ketb teljesen mast jelent a valosgaban mint a szoban is.

    Maguk, vcolt part-titkarok „elidegenitettek”, El-Oroszositottak hazajukat, s maig is aon erolkodnek!!!!!

    HEXA; „Hatvanpuszta”?
    Putin-nak az oligarchiai egy harom billios palotat epeitettek kozel Socsihoz, ket helikopter terrel es jegkorong palyavazl a pinceben.
    Mieret nem kovetne Orban is Putin elvtarsat?????

    Mikor lennetek hajlandok rajonni hogy a kozvetelen-demokracia mi oriasian hianyzik nektek????????

  • Orsós Elemér

    „tisztelthölgyeimésuraim”
    2024 április 2
    4:19 de.

    Nehogy azt hidd, hogy nem szándékosan ferdít vagy fordít rosszul! 😀

  • gyuri10
    2024 április 1
    5:41 de.

    Nyalod a Trumpot?

  • Gyuri10
    04.1.5:41
    & 2.5.44

    A >Vissza a jövőbe< 1985-illetve 1989-ben készült és érdekes mód, annak Biff Tannen figurájában mégis, szinte egy-az egyben formálták meg Donald Trump(eddig csak a te számodra szimpatikus)
    führeri alakját, beleértve az ő sötét és agresszív jellemével együtt, akit a film után mindössze 30 év múlva kapott a nyakába az USA népe és a nagyvilág is…

    Félelmetes jóslat egy ördögi figuráról, amely nemcsak vizuális, de mentális telitalálat is az alkotó művészek részéről.
    – Egy mementó a vad-kapitalista politikus alakjának archetípusa.

    Hiába no! A váteszi szerep a művészet egyik fő hivatása amiért Gyuri10 ne rám neheztelj, hanem csakis az ott megfestett, reális figurára.

    https://www.bing.com/images/search?q=Biff%20Tannen%20Trump&qs=n&form=QBIR&sp=1&lq=0&pq=biff%20tannen%20%20trump&sc=10-20&cvi

    Mindenek előtt, nézd meg a filmtrilógiát is, ha meg akarod ismerni Biff Tannen szerepében D.Trumpot…

  • FORTIMBRÁSZ
    24.4.03.4:01

    Bocs’hogy belekontárkodom mesteri kutatásodba, de úgy gondolom, hogy a következő eszme-és képfuttatás a te Gyuri10 eligazodását támogató missziódat is segítheti, de nem is beszélve a CIKK hiányos illusztrációinak jótékony hiánypótlásáról az alábbi képhasonlatokkal:

    https://www.playbuzz.com/alejandram13/who-said-it-donald-trump-of-biff-tannen

    ))) 😀 (((

  • Aurora Borealis

    Auróra B.
    04.2.7:25
    helyesbítés:

    „Biodrón” helyesen: Biodóm

    (Freudizmus 2024)

  • Orsós Elemér
    24.03.31.3:18

    Hát nem! Ha úgy lett volna, ahogy te állítod, akkor az Orbán (család) nem a nulláról indult volna neki a rendszerváltásnak, hanem egy figyelemre méltó vagyonnal. Ergo, a n n o . a ma úgynevezett átkosban még az állítólagos párttitkár-papa sem, pláne a fia, nem harácsolhattak, amiért akkor(!) bármit is számon kellett volna kérni rajtuk… Méghogy „tetszettek volna forradalmat csinálni” ? Oszt ugyan már miért és mit is? Hogy aztán még jobban kilógjon a s..günk a gatyából?

    Az itt összerakott sztereotíp, nem meggyőző benyomásaid az mind általánosító, s így színtiszta . d e m a g ó g i a , amellyel a mai sz@rt próbáljátok tisztrára sikálni. Vagyis azzal, hogy a szocialista rendszert próbáljátok párhuzamba állítani az abszolut m a f f i a á l l a m . v e z é r c e n t r i k u s . rablógazdálkodásával, amely téynlegesen úgy működik mint a filmbeli JABBA – aki kapja marja – élettana; az illiberális demokrácia aljas blöffje, meg a NER új-tőkés . o l i g a r c i á j á n a k . illetve a kiépítésének az évei.

    A szociban bár voltak differenciák vezetők és vezetettek jövedelmében, de hogy azok több-ezerszeres mi több, vagy több-tíz-ezerszeresek lettek volna, m i n t . m a , az még az akkori rendszer 40-45 éve altt sem fordulhatott elő, mert büntették. Különös tekintettel a háború utáni nehéz időkre, a romok eltakarítására és az újjáépítés éveire, stb háborús járulékokra.

    Tehát gazdasági alapon semmi sem indokolt volna egy forradalmat*

    Ellenben, most a több-ezremilliárdos itt és ott elhelyezett, strómanolt vagyon, az már igenis számonkérendő JABBA-án és náci udvartartásán is, hisz azok vagyona mind harács, vagyis a jog kijátszásával megbundázott szervezett lopás hozadéka.

    Olvasd el csak az itteni kommeteket és azok csatolt linkeit…

    ˙

    ˙
    * Az egyetlen felkelésszerű megmozdulás is csak az 1 Bős-Nagymarosi álkörnyezetvédő tüntetés volt, melyről is mára ugyancsak bebizonyosodott, hogy az nem „zöld” volt, hanem egy sanda politikai célú megmozdulás, aminek még ma is csak Magyarország látja a kárát… Ebből a”forradalomból” gyúrodott össze az Antall féle MDF…

  • Geyza
    2024 április 2
    9:36 de.

    nincs, tapasztalatból mondom!
    egyébként a másik écádra: nincs és ez tesz boldoggá, mert amit te meg néhányan annak tartotok {érték?}
    anélkül nagyon jól megvagyok sőt, a gyuri10 meg totálkáros, mert nem bírja amikor a fagyi visszanyal és alig lehet már eltakargatni, valamint a nemzetközi helyzet fokozódik…

    hogy mi lesz ebből?
    még egy pálmaház? sokkal jobb ha majmokat is tesz rá és ültet banánfákat is sokkal jobb, mint a tank és vadászgép suhanóban amint becsapódik

    zavar van a delejben, érdekes módon az a tapasztalatom, hogy ahol van diktátor ott tiszták az uccák, ahol meg demokrácia van ott odaszarnak

    erről húzzál le még egy lóbőrt

  • „Meg e tudod e mondani van élet a halál után ?”
    Húsvéti kérdés!

  • SchumackerLady

    Orsós Elemér
    24.03.31.3:18

    Ami rendszerváltás utáni első miniszterelnökünket illeti, őt

    annyira üldözte az az előző rendszer, hogy az ő sima tanári

    diplomájával csinált múzeum-igazgatót belőle; a Horthy-rendszer

    Kamenyec-Podolszki vérengzése [idegenrendészeti] államtitkára

    fiából…

    Tehát,az általa >tetszettek volna forradalmat csinálni< cinikus

    kiszólása kívánt "forradalma", mint kivételezettet, őt magát is,

    ifj.Antall Józsefet is joggal söpörhette volna el…

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Don Golo
    .31.10:53

    Alaposan állapítod meg azt, hogy

    „Mindkettőjükben{ti.O r b á n és T r u m p} közös
    vonás,lévén rossz atyai hátterük és a bizonyítási
    kényszerrel agyonterhelt,sötét maffiózó alkat…”

    Engedd meg, hogy ezt az „előkelő gengszterklubot” egy többekközt ugyanezen személyiségjegyekkel bíró gonosztevővel egészítsem ki, akit életében úgy hívtak,hogy. H i t l e r.{alias Schiklgruber}.

    üdv

  • Az érzékeny orbáni Cipolla-civilitas, amely mások szemében a szálkát,de a magáéban még a gerendát se hajlandó észrevenni…
    Az ő CÖF*-je szájába adott „dollárbaloldal” jelszó is egy ilyen demagóg hajcihő része, amely azt akarja elhitetni a szavazókkal, hogy a baloldal több pénzeszközt fogyaszt a választási siker érdekében, mint a FidSS, amely voltaképp és valójában sajátosan, kreált és értelmezett, alkalmi jogszabályokkal körbekrített – adófizetői – költségvetési . k ö z p é n z t . használja a . s a j á t . h a t a l m á n a k . a megerősítésére, illetve annak fenntartása érdekében. Propagandára és aljas demagógiára. Példának okáért, a választások előtt fél évvel, az amúgy rég jogosan járó nyugdíj-emelésekkel, és az ún. XIII.havi nyugdíj, 5 kg-os szákos krumpli és alma osztogatásával, stb.

    https://www.msn.com/huh-hu/hirek/other/plágiumon-kapták-a-cöf-öt-rasszistának-ható-közleménnyel-válaszolt/ar-BB1|07Yp?ocid=msedg&ntp=5318&c…

    ´

    * a CÖF teljes neve: „Civil”Összefogás Fóruma. Egy olyan szervezetnek, amely a legnagyobb és cinikus üldözője civil szervezeteknek és minden civil megnyilvánulásnak…

  • Tisztelt Foszerekeszto es Cenzor ur, vajon mit talalt Maga hozzaszolasomban kozolhetelennek amint Trump valasztasi lehetosegeirol es Orban legujabb birtokarol irtam???

    Na es az „elzalogosithatlan” es az „elidegenit” ertwelmerol valaszoltam egy hozzaszollonak.

    S meg ha Maga valamit ellenzhetonek is talalt volna abban, hat nem erdemeltem volna meg legalabb a Maga figyelemzteteset, mint sokan masokkal is tette ?

    Csupan mert a Maga egyeni velemnye bizonyra nem a nyilt meglatasi alapjan alapitott,de azert az egymasiranti tisztesseg miert lwehwetne korlatozva?

    Ha „rodeo” allitasara itten most reagalhatnek, ami az hogy egy „container-hajo” Baltimori hidba-utkozese, ami a hidat lerombolta, de az miert jelentene szamodra a USA hamari osszeomlasat?

  • GEYZA;

    Nem vagyok „okos”, de ha az Elemerhez tett kerdesedre reasgalhatnek, amit talan Te is tudnad, hogy az emberi-elet a Foldon folytatotik amig az emberiseg telejs on-pusztitasat nem koveti el.
    Hiszen Putin nehanyszor mar fewnyegetett hogy ha hadai sikertelenek Ukranja elleni harxaikban, szuksge lessz atom-fegyver hasznaltara.

    De ha Te es barki mas is hajlando lenne a Torah rorait figyelembe venni az tisztan adta a valaszt.

    S bizonyitja hogy az emberileny nem tartalmaz semmifele lathatalan rszt ami a hala;lat tulelne.
    Mivel semmifele latgatalan resz nem jott az emberi testbe sem fogamzasa sem szuletese alaklmaval.

    Mint Mozes irta; „JeHoVaH a Foldporabol teremtette Adamot.

    De Adam csak egy sonka volt, aMIG JeHoVaH nem adta neki a NASHEMAH-t, ami a cardio-vascular mukodes (lehzes-sziv-mukodes).
    S csak azkkor lett Adam NEFESH, az az elo-embeileny.
    De amikor elhalt, akkor holt-nefesh ,az az halott-ember lett.
    Tehat a NEFESH ugy az elo, mint a holt-ember is.
    Mint a sirban levo-ember is, halott, de ugyan az az ember aki volt eleteben. A sirkove bizonyitja azt!!!!

    Persze vannak „tudosok” akik allitjak hogy nemi „muon” ( reszecskek eltavolodhatnak a Nap-hullamaival a vilagurben.
    De senki nem fog amodon elni semmi mas bolygokon amodon!!!!!

  • Tisztelyho;gyemesuram:
    Kerem, legyen szives elismerni es felfogni, hogy soha se az ENSZ emberi jogaitbol ideztem, amit A volt FDR felesege Eleonor Roosevelt serkentette az ENSz-t hirdetni, ami az altalam ismetelt USA alapito levelebol eredt, nevleg Thomas Jeffersson soraibpol.
    S az az ELZALOGOSITHATATLAN es nem az elidegenithetetlen-t jelenti.

    Persze amberi jogokat lehetetlen „elidegeniteni”.

    De va kerdesm Onhoz lenne, hogy azt miert utaljak es gyulolik Maguk oly-remesen??????

    A Trump-cikk alanyan, ha a foszerkeszto/cenzor engedne.

    Tugudhatatlan az hogy Trump egy ego-maniac egyen.
    Sot sokan mint a cikk szerzoje is, „crazy”-nek nevezik.

    De lehetne valaki is elmeileg esztelen es bolond aki kepes az eletben elerni mind azt amit Trump el-ert??????

    S az olvasok figyelmebe ismet, hogy Trump SOHA nem volt Republikanus!!!!!!!

    Csupan az elozetes elnoki mversenyben a sjat penzevel beugrott es sikereskedett.
    S amint az elnoki elo-valasztasokat mewgnyerte, a part kenytelen lett jeleoltjeve nevezni.

    Az is a szabadsag korlatozhatalansaganak a bizonyiteka am!!!!!

    Sajnos az lehetetlen ugy Oroszban mint Magyarorszagon is.

    De azert gratulalhattok onmagatoknak am !!!!!!!!!

  • Geyza
    2024 április 2
    9:36 de.

    Meg e tudod e mondani van élet a halál után ?

    Húsvéti kérdés?!

  • Felszabadulásom ünnepe 1945 január 18. Április 4-ről csak az ostáblában tanultam néhány évvel később.Nekem a valódi ünnep a január 18 és mindig jó érzés tölt el,amikor József Attila verse jut eszembe:”Mióta ember néz az égre,vörös csillag a reménye.” (ez csak április 4.-én szokott eszembe jutni.)

  • Orsós Elemér

    SchumackerLady
    2024 április 4
    1:16 de.

    Ez mind tagadhatatlanul és megkédőjelezhetetlenül igaz, DE ez a magát is leleplező freudi beszólás AKKOR IS ARANYKÖPÉS, ha magát „véletlenül” cinikusan elvonatkoztatta belőle, mert egy VALÓDI rendszerváltás esetén lehet, hogy még tanársegédi katedrát sem kapott volna, annak ellenére, hogy az átkosban nyiltan nem politizált, csak roppant sunyin asszisztált!

  • Orsós Elemér

    DonGolo
    2024 április 3
    10:09 de.

    „Az itt összerakott sztereotíp, nem meggyőző benyomásaid az mind általánosító, s így színtiszta . d e m a g ó g i a , amellyel a mai sz@rt próbáljátok tisztrára sikálni.”

    Csakhogy a „mai szar” az a régi szar 1989-es rögtöni alapos elsikálatlanságának és a régi elvtársi kapcsolatok korszerősítéses továbbéltetésének törvényszerű következménye, tehát kár a régi, csak molytalanított és -immár kétféleképpen is- átfestett mundért még burkoltan is védelmezni, mert az ok már az impexektől és a világbanki bekéredszkedéstől kezdett mai -már csak véres puccsal megváltoztatható- okozattá válni, tehát a jogfolytonosok és mindenkori cinkosaik felelősége/felelőtlensége szerintem vitathatatlan!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Bendegúz
    24.4.2:45

    Kérdésére válaszolva kölcsönös tisztelettel közlöm, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Dekrétumát „nem gyűlölöm és nem is utálom” sem kicsit, sem pedig „rémesen”, ahogy Ön ezt amolyan hazug mód’ reám testálja, sőt épúgy a magaménak vallom, mint azt szerkesztője Eleanor Roosewelt annak idején, 1945-ben kinyilvánította…

    Azt legföljebb Öntől eltérően, én szó szerint értelmezem. Legyen szó a „fantasztikus Trump-csodák” viszonylatában, avagy a dolgozó osztályok munkájának bér-fölötti hozzáadott értékének szó szerinti >e l i d e g e n í t é s é b ő l< keletkező,illetve az abból létrejövő profit-tömeg felhalmozott GDP-jéről is…

    Mert kedves Bendegúz úr, mint ahogy a szerzői jogokhoz kötődő, egyéni jövedelmek, v. járadékok az Ön szavaival élve is elzálogosíthatatlan jogok, szó szerint értelmezve a Nyilatkozat 27.cikk 2.alpontját, bármi alkotó munka által keletkezett (nettó! jövedelem) többletérték is a munkadarab, avagy a munkatermék alkotóját illetné meg.

    Ehelyett az alkalmazotti munka által minden esetben létrehozott értéktöbblet manapság is a cég, a gép, a telephely, a gyár, stb tulajdonosát illeti meg úgy, hogy nem is létezik olyan munka-szerződés, amely az elvégzett egyéni munka által keletkező egyedi, ún. többletmunka-vagy munkaérték legalább várható értékét feltüntetné.

    A tőkés, a társaság, stb ezt a kérdést úgy kerüli meg, úgy kezeli, intézi el, hogy elsiklik fölötte, azaz szóba se hozza, hogy van és létezik ilyen, mintha a dolgozó,illetve az ő munkája által megteremtett értéktöbblet, amiért ez az egész hajcihő zajlik, egy nem is létező fogalom volna.

    Vannak akik méltatlanul azt állítják, hogy a munkás megvédhetné magát, de miért nem teszi? Éppen azért amiért az értéktöbbletet nemlétező fogyalomként titkolják el előle.

    `
    Megjegyzés
    Csak alátámasztásául az "elzálogosíthatatlan" kifejezés helytelen használatának, idézem az USA Függetlenségi Nyilatkozata, anno Rózsvölgyi és társa magyar fordításának második bekezdését, ahol ez a mondat áll:

    "…Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőként teremtetett, az embert teremtője olyan " e l i d e g e n í t h e t e t l e n " jogokkal ruházta fel, amelyekről le nem mondhat,.."

  • BENDEGUZ
    2024 április 4
    12:45 du.

    Ha „rodeo” allitasara itten most reagalhatnek, ami az hogy egy „container-hajo” Baltimori hidba-utkozese, ami a hidat lerombolta, de az miert jelentene szamodra a USA hamari osszeomlasat?

    grizi, neked nem csak agyficamod van, hanem abszolút közgazdasági tudatlan,is vagy!; usa-nak van ehhez hasonló, vagy sokkkal rosszabb állapotban lévő hídja, vasútja, országútja saccperkábé összesen

    10^6x{bidén és szagtanácsadói becslése szerint Baltimor újjáépítése: $12 000 000 000 ba kerül
    ha ezt beszorzom akkor a szüxéges költségvetési tétel?

    $12 000 000 000 000 000 ami meghalaggya
    USA TELJES GDP-jét de mindenképpen több, mint
    a hadiipari költségvetés és a háborús rablásaitok

    erre kössél masnit és öntsd le tejszínhabbal

    eccer majd a grizi is tanul számolni de még ott tart, hogy nem tudja eldönteni 2 x 2 = 3 vagy 2 x2 = 11
    -gyel? melyik a helyes megoldás grizi?

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2024 április 2
    4:19 de.
    non-pledgeable > elzálogosíthatatlan
    inalienable > elidegeníthetetlen

    grizivel angol nyelvből vizsgázni?
    azt kérdezd meg tőle:
    milyen nyelven beszél és ír és olvas?
    mert sem angol sem magyar szóba sem jöhet

  • hexadodekaéder

    Bendegúz 2.2:48

    De! Igenis hiányzik!!!

    Hát azt reklamáljuk folytonfolyvást.

  • Orsós Elelmér
    5. 11:02-11:35

    Mint is, gyakran v o n o d k é t s é g b e a r e n d s z e r v á l t á s t, annak tényleges mivoltát…

    Márpedig az azt megelőző gazdasági szisztéma – mert ez a lényeg – merőben különbözött a maitól.

    Először is bármiképp tagadod is a termelőeszközök, földek akkor még köztulajdonban voltak, míg a rendeszer megváltozásával ezek „”á t m e n t e k”” magántulajdonba, ami óriási differencia még akkor is, ha a váltáskor, nem kevesen lévén közel a tűzhöz, esetleg könnyebben jutottak hozzá, előnyösebben kaparintottak meg köztulajdonból származó javakat, mint az attól távolabb levők… ÉS ha akkor ez felkelés, zendülés formájában zajlik is, az nem forradalom, hisz a történelemtudomány értelmében a bekövetkezett változás egy régi rendszer – kváz a Horthy idők – visszatéresét jelenti, a köztulajdon ismét magántulajdonná darabolódott fel ill. redukálódott szinte nullára…

    Az antall féle, Csurkának szóló cinikus kiszólásnak tehát nem volt szükségszerű gazdasági és történelmi alapja, amit történelem-tanárként épp ő tudott a legjobban. Más kérdés az, hogy az ifjabb Antall József tanár/múzeumigazgató mit kívánt származási és a társadalmi helyzeténél fogva. Akkor helyesen és szakszerűbben a „tetszettek volna >ellenforradalmat< csinálni" hangzott volna. Bár mindjárt az elején meg is tette ezt az ellenforradalmi gesztust Horthy újratemetésével Kenderesen…

    Tulképp Te miféle jogfolytonosokról és cinkosaikról beszélsz? Mondj egy pár példát belőlük. Ugyanis a rendszerváltás nevű történelmi esemény a szovjet hadsereg kivonulásával, ill. a szabad vállalkozás és a "tulajdon" felszabadulásával kezdődött, miután bárki megmutathatta, hogy jó lesz e kapitalistának is…

    Más lapra tartozik, hogy Orbánok és a többi ellenforradalmár lecsaptak az olyan demkratikus bázisjavakra, mint pártszákház-a k . melyek jelképesen a demokratikus pártok köztulajdonú megtestesülései lettek volna, amely közönséges rablást na kivel??? éppen az Antall féle ún.Demokrata Fórummal bűnszövetségben összefogva ütötték nyélbe… Közülük ki lett volna ezek közül úgymond jogfolytonos, vagy ezek cinkosa?
    Nem, ezek egyszerű l a t r o k voltak, akik a politika ösvényein hamar megtalálták az elhullott, nem ellenőrzött mobilis szajrét.

    Ma ebből hypermilliárdosok…

  • Orsós Elemér

    DonGolo
    2024 április 6
    10:46 de.

    „Tulképp Te miféle jogfolytonosokról és cinkosaikról beszélsz?”

    Azokról akikről még a beszervezett Bródy is azt
    énekelte, hogy „ezek mind ugyanazok”!

    „Mondj egy pár példát belőlük. Ugyanis a rendszerváltás nevű történelmi esemény a szovjet hadsereg kivonulásával, ill. a szabad vállalkozás és a „tulajdon” felszabadulásával kezdődött, miután bárki megmutathatta, hogy jó lesz e kapitalistának is…”

    Előszor is szerintem a „rendszerváltás nevű történelmi esemény” valójában csak egy huncut kiegyezéses paktum volt a munkásmozgalmi múltjuk miatt kipenderíthetetlen öregek, valamint az úgynevezett reformkommunisták és az addig „méltatlanul mellőzött” másod-, harmad-, negyedvonalasok között, akik azért anno kézenfogva elkesen legyütt mantrázták, hogy „minden a dolgozó népé”, amit aztán a népet kárpótlás nélkül kihagyva -mert amit annak magyaráztak, az kamu átverés volt- ügyesen maguknak privatizáltak vagy busás baksisért nyugati befektetőknek átjátszottak, ami még tudományosan sem nevezhető vadkapitalista túlkapásnak sem, de annál inkább gerinctelen, ősi elvtársi kapcsolatokon alapuló hoci-nesze rablásnak viszont igen! Ezért aztán a mai magyar/magyarországi kapitalisták -szerény saccolásom szerint- 15 %-ban MSZMP jogfolytonosok, 5 %-ban a stratégiai támogatásoktól elesett, ezért Damoklész karja alatt vergődő magyar szelfmédmenek, a maradék 80 % pedig az előzőek rovására agyonkényeztetett nyugati befektető vagy annak magyar strómanja! (Namármost, nehogy szó érje a házam elejét, szégyenkezve elismerem, hogy a szintén kapzsi nagyon újgazdag magyar kapitalistáknak is vannak magyar strómanjaik!)

  • BENDEGUZ
    2024 április 4
    12:45 du.
    grizi, most olvasom azt a tanulmányt, amit elismert usa közgazda készített, és abban {persze röviden, hogy te is felfogd} az áll, hogy az utóbbi 42 évben azaz a kedvenced a csepürágó Régen is meghamisítják, és egyre jobban a gazdaság feasibility coefficiens-eit, azaz azért hogy Patyomkin usa-t csináljanak és minden ragyogjon, mintha frissen lenne szidolozva szépen önmagukat és az egész népet átvágják mint a szart a palánkon!

    ugye a hegemon nem bukhat meg, még akkor sem, ha orra esve bukdácsol és hebeg habog mint az alzheimeres két napos részeg,

    azaz amit említék vala a Baltimore-i híddal kapcsolatban, arról most kiderült nem csak a gazdaság, henem a hadiipari komplexum is hazudik, azaz ha 1000 csodatankot legyárthat 25000 tank áráért {ugye ilyenkor a profitráta jelentős hazugságba bonyolódik} akkor a csatatéren ahová elküldték mind az összes 1000 tankot és a hoholok meg sikoltoznak hol van a többi 24000 és akkor a bácsi a Bidén leállíttya az egész nemzeti csetres (mint a Marshall segély) hoholisztánba küldését, mert nincs több, és a következő 35 évben nem is tudják felfuttatni a gyártás kapacitást mert a nem binári szívárványos fiúcskák és lehánykák inkább tiktokolnak a többit ki tudod e deriválni? (Dr Orosz László Matematika Professzor mondása, minden hüje tud deriválni)

    közben a nemzetközi helyzet fokozódik és most már 4 napja a teljes usa a teljes napfogyatkozással foglalkozik mert a valóság már kezelhetetlen, talán fentanil és coco keveréke whiskey ben segítene rajta?
    te hogy látod mindezet?

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Rodeo11
    4.6.8:03

    😀 😀 😀 😀 😀

    De azért „Grizit” mégis helyre kell igazítani, ha nem is ő-miatta, de a témában esetleg más járatlanok kedvéért. 🙂

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    BENDEGÚZ
    4.04.2:45

    Ön azt mondja, hogy Trump egy egomániás, sőt sokan „crazy”-nek is nevezik.

    Aztán kérdéssel folytatja, hogy lehetne e valaki egy esztelen és bolond aki mindazt elérte, amit Trump elért ? Szerintem IGEN!

    Később hozzáteszi, hogy „csupán az előzetes elnöki versenybe >a saját pénzével beugrott< és sikereskedett"…

    Ezek után levonja a konklúziót, hogy-aszongya:

    "Ez is a szabadság korlátozhatatlanságának a bizonyítéka."

    Nekem pedig ebből épp az ellenkezője következik. Az az állam(rend), ahol valaki karrierjének a sikere az örökölt, vagy saját kizsákmányolásból, esetleg sumákolásból származó vagyonán nyugvó "a n y a g i . t e h e t s é g é n" múlik, az az állam – ország – csupáncsak korlátozottan, de még úgy se, ergo csak korlátozottan szabad…

    Számomra József Attila versrészletei is nyújtanak választ ugyanerre az álszabad és rémesen . f a l s , tőkés. i d e á r a . már 1932-ben is…:

    "Mondd mit érlel annak a sorsa,
    kinek nem jut kapanyél;
    kinek bajszán nem billeg morzsa,
    ki setét gondok közt henyél;…"

    "…Mondd mit érlel annak a sorsa,
    ki a gyár körül őgyeleg;
    helyén a kapszlit* nő kapdossa
    s elfakult fejű kisgyerek;
    s a palámkon hiába néz át,
    hiába cipel kosarat,
    szatyrot – ha elalszik fölrázzák
    s lebukik hogyha fosztogat ?…"

    Vagyis, megette a fene azt a szabadságot, ahol az emberi tehetség helyett az anyagi tehetség, a szerencse és az erőszakos fellépés a mérvadó mérföldkő. Ebben a versben a SORS főnév a bűvös HÉTSZER fordul elő, mint a tőkés "szabadság" igazi, a tőkés-szerencse társadalmi determinátora… Bendegúz szerint:
    "úgymond korlátozthatatlan sors a mediátora"… 😀

    Csak le kell szállni a sötét bányába s még elnök is lehetsz: hát
    JÓSZERENCSÉT !!!

    ˙

    * kapszli = vetélő; a szővőgép balesetveszélyes repülő orsó része

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    T.BENDEGÚZ!
    24. 4.4.2:45

    Hivatkozik Thomas Jefferson ELZÁLOGOSÍTHATATLAN szavára, javaslom tekintsük meg együtt az alábbi linkben, hogy a legnagyobb alapító atya és az USA 3.elnöke valójában hogyan is képzelte el mégiscsak elzálogosíthatónak az elzálogosíthatatlan 😀 emberi jogokat:

    https://www.monticello-org.translate.goog/thomas-jefferson/luisana-lewis-clark/origins-of-the-expedition/jefferson-of-american-indians/president

  • Sajunalom THU es Vogelein a jelzett lapok csak a „404” jelet adja, ami elerhetetlen.

    De barki mis barmit is velne a sjat elkepzlese szerint az jelentektelen,a lenyeg hogy Jefferson mit ert el eleteben.
    S azt hogy anyagilag tonkre ment.

    S tiszteletere neheany sikeres zsidok megvasaroltak Minticellot, megmnenteni Jefferson tiszteletere amit valoban letrehozott az utokor szmara.
    Ugy birtoka nem kerult az arveresre az adossagait fedezni.
    Tehat a lehetoseg az mindeg egy szerncseprobalkozas.

    S egyben ‘holgyeim es uraim’ szmara is jelezve hogy itt az USA-ban minden gazdasagi probalkozasok 75%-a az elsoevben totalis kudarcokatba utkozneve megszunnek.
    Sot meg hosszu evtizedes sikersggeik mellenere is az tortenik mindeg billos sikereik ellenere is, mert az allam az adofizetok penzeibol azt NEM helyetesiti, mint pl. Kadar elvtarsatok tette az allmi cegek 2/3-a eseteben.

    S az allitott ‘kizsakmanyolas” allitasan mar Sucubus Lilith adott teljes magyarazatot, sot listazta is hogy az allitott „ptofit”-bol mi elkmaradgatatlan osszgeket fedez az.

    De a kerdesm mind a „Kaptnyik’-okhoz, hogy miert nem eletek annak alapjan amit itten megallasnelkul hirdettek??????

    Ki a fnet probalantok felrevezetni valotlansagaitokkal?????

    Egymast talan???????

    Velhetnetek mar hogy mind az engem nem fog megnyerni, sot meg Rakosi apatok sem sikerult azon!!!!!!!

    Amig nem gyakoroljatok amit hirdettek, csupan onmagatokat hazuttoljatok meg !!!!!!!!

    A Trump alanyan;
    Igen, Trump $ 1 millio kolcsonnel kezdte, apjatol, s onmaga sikereskedett. Persze apja halalautan orokoplte ami apjae volt, fizetve az oroklesi adot, ami a leheto LEGmagasabb.

    A ciikben kozolt adaton;
    Nixon lemondott mert Howard Baker senator belepett az Oval Officba es bejelentette Nixonnak ha nem mond le kirugjak, az az a Koztarsaasgi tobbseg megszvazza az eltavolitasat , az hazugsagaert.

  • GEYZA es a tobbiek, ne aggodjatok az USA lakossai kepesek hatarozni es teljesen szabadok azon donteni hogy kit valasztananak meg barmi kozhatosagi poziciokba.

    De vajon mierrt telejesen nemak vaGYTOK AZON HOGY nEKTEK MI JOGAITOK ES FOLEG SZaBAD LEHETOSEGEITEK LETEZZHETNE AZT TENNI VALAHA IS MAJD????

    M<iert ocsaroljatok es mindeg gyulolettel ,firkaltok annak meg az emliteset is ????
    Hat nem inklabb normalisabb lenne azt inkabb ohajtani szamotokra es a vilag minden nepenek lehetosgere????

    rodeo;
    A Baltomori Francis Scott Key hid Majus vegen fodgalomab fog lenni, a hid teljes ujja-epitese a 400-600 millio dollartba kerulhet majd. Kb. fel-billioba.

    A USA evi GDP-je 25.5 Trillio dollar. Ezer millio =egy billio, ezer billio egy trillio dollar.

    Tehat meg a megye is kepes lenni fizetni a koltsget!!!

  • Orsós Elemér
    2024 április 2
    2:25 du.

    Még engem se?
    Hát akkor télleg gondjaid lehetnek az IQ-körül…

  • gyuri10
    2024 április 4
    4:27 du.

    Figyi öreg:
    Egy érdekes párhuzam figyelhető meg az Élethez való attitűdödben.
    Részletezem:
    Te itten a legdurvább hazugság özönöket zúdítod azokra akiket valami miatt nem tartasz kósernak. Engemet is elárasztottál az ócska légbőlkapott hazugságaiddal, miszerint pufajkás cigány vagyok, meg hasonlók.

    Namármost kéremszépen:
    A romáknál -valszeg a nomád, törzsi fejlődés és élet miatt- az a szokás vált a vérükké, hogy minekutána késhegyig menő balhézás és irdatlan kárálás (lásd a Gyözike-sorozatban elhangottakat) után három nappal , mintha misem történ volna, barátilag együtt iszogatnak .
    Ezzel szemben, ha a fehérember él át hasonlóakat másik fehéremberrel, akkor utána egy életre vége a barátságnak,
    de még a lehetőségének is.

    Amint Murphy mondja : ” Ha valaki vétett ellened, ne állj rajta bosszút.Elég ha a nevét felírod egy papírra. A papírt JÓL ŐRIZZED MEG ! ”

    Ezeket onnan tudom, hogy fiatalabb koromban mint TV szerelő, sűrűn kellett kijárnom a cigányok által lakott területekre.
    Megismertem a szokásaikat.

    Namármost a te viselkedésed erősen hajaz a roma-módira.

    Mint fentebb írtam gátlástalanul szemétkedsz velem, aztán nem sokkal később , mintha misem történ volna, elkezdesz bratyizni bratyizni mint a cigányok.

    Neked vajon milyen felmenőid vannak, hogy ösztönösen ezt a „trendet” követed ?

  • Orsós Elemér
    5.11:02-11:35
    &24.04.7.3:49

    Akkor menjünk végig a rendszerváltásokon, mert ez a vita tárgya.

    1. Az I.rendszerváltás a magyar nép évezredes álma a feudalizmus felszámolásával együtt,az 1945-ben lezajlott nagy földosztás volt.

    2. Majd az azt 1948-ban követő általános és gazdaságilag és történelmileg is eltúlzott államosítási dömping. – Még picike trafikokat is államosítottak.

    3. 1956: részben a világpolitikai erőviszonyok folytán, a’45-ben deklasszált „volt urak” és a 48-ban államosítottak kihasználva a >vesztes háború okozta magyar frusztráció< okozta 11 év után is rossz "sértődött" közhangulatot, eljöttnek hitték az időt a maguk feudalista revansára, ami viszont akkor nekik még nem jött be …

    4. Annál inkább bejött 1989-ben egyes, az elveikben ingatag – vagy azt sosem magukénak valló – korabeli vezető revizionista – párttagok jóvoltából – mint Pozsgay, v. Németh M…. Tény az, hogy ezek kezdeményezték a "rendszerváltást", az akkora már korszerűsített régi és a még újabban létrehozott állami tulajdon rovasára kótyavetye módszerével,és ugyanígy a világon is nagy elismerést kiváltott magyar mezőgazdasági termelő-szövetkezeti mozgalom szétcincálása révén létrehozott káoszban, amely zűrzavart, mint minden ilyet, többekközt az ún.Bibó kollégium arra alkalmas csőcseléke még azóta is a maga javára használ ki, mely folyamatban az "alattvaló" magyar plebsz alázatosan tűr s mi több szavazataival még követi is.

    5. Természetesen erre az egészre döntő katalizátorként hatott a Szovjetuniót – akkorra már 40 éve – folyamatos fegyverkezési hajszába bekényszerítő hidegháború kiváltotta gazdasági összeomlás… Melyet, mint fő célt, Reagan nevezetes csillag-háborús beszéde is visszaigazol, ahol ki is mondja, hogy az egész USA-diktálta hidegháborús hajszának a célja a SzU gazdasági tönkretétele ami gazdasági és tőkés logikájánál* fogva jött be nekik…

    `

    * Ma, amikor már nem beszélhetünk világnézeti különbségről, a Nyugat a természeténél fogva mégis százzal nyomatja hidegháborús propagandáját. A Katonai-Gazdasági-Complex reflexei ma is változatlanok.

  • Orsós E. 4.7.3:49

    Szerinted csak lózung volt az, hogy –>”minden a dolgozó népé”.
    Mert te valószínüleg úgy értelmezted azt, hogy a munkahelyi vízcsap, vagy kilincs, és az elmozdítható az eszközök, ha mind a tieid, hát haza is vihetők…

    Na-de azért, ha most lelkiismeretesen összehasonlítanád az akkori juttatásokat, amiben anno még te is részesültél és a mai kapitalista útvesztőkben tévelygő országunkat a szinte semmi, vagy vacak juttatásaival, láthatsz és érezhetsz is egy pocsék – sőt immáron életveszélyes – egészségügyet,nameg azt a semmi, „0” üdültetést és felnőttoktatást,a környezetmérgező neoiparosítást a mukáskölcsönző rabszolga-és emberkereskedelmével és a behozott külföldi munkásokkal paralell nagy és kiszámíthatatlan munkanélküliséget és fides-párti és állami vezetőid tudatosan egoista rablógazdálkodását közjavakkal és a közpénzekkel – a tiéddel és az enyémmel – talán mégis másképp láthatnád a két,az akkori és a mai rendszer alapvető humán-illetve profit szempontú differenciáit, melyek az akkori mégiscsak közös tulajdonból és eredményekből fakadtak.

    Azt is leszűrhetnéd, persze ha tényleg odafigyelnél, hogy az akkori vezetők, nem kerestek többezerszeres jövedelmet az átlagemberhez képest, mint a maiak, és igaz, akkor nem is termettek Magyaro-n világviszonylatban is kiemelkedő bajnok-milliárdosok, mint ma a magát hazafiakként aposztrofáló rablócsapat. Megjegyzem ezek közül senki, a te szavaiddal: nem régi munkásmozgalmi kipenderíthetetlen, vagy akkori pártvezető, hanem mind az a pár-ezer igazi, „eredeti tőkefelhalmozó” őskapitalista típusú szerencselovag és tolvaj.

    Egyébként meglepően jól tájékozottnak tűnsz a „beszervezett Bródyval” kapcsplatban. Mondd Orbánról nem tudnád véletlenül ugyanezt terjeszteni ?

  • Elemér
    7.3:49

    A történelem során . m i n d e n . rendszerváltás afféle – a te szavaiddal – „kiegyezéses paktummal jött létre”kivétel csak az erőszakos rákényszerítés jelenti.

    Ez sem történhetett másképp, hisz hatalmas erők feszültek egymásnak, amelyek a földbéli tektonikákhoz hasonlítva, különben földrengést okoztak volna. Tod olyat, amilyet az if.Antall J. is hiányolt… Ezt a belföldi békés paktumot is egy állítólagos ellenzék és az állam képviselői paktálták meg, míg pl.a „Kiegyezés” nevűt Ausztria és Magyarország képviselői kötötték meg Deák Ferenc hazabölcse(!), gr.Andrássy Gy. és Ferencz József cs&kir. jóvoltából, ahol Magyarország megkapta a pénzügyi és hadügyi tárcákat. – Utóbbi tény talán nem is vált előnyünkre a háborús megítélésünkben a párizsi békék során… 😀

  • Vögelein
    2024 április 8
    12:10 du.

    aszongya hogy 404 és beadta az unalmast

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2024 április 8
    6:45 de.

    ez is link lett, beadta az unalmast 404

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2024 április 8
    5:19 du.

    Díjazom az önkritikádat! 😀

  • málnaszőr
    2024 április 9
    4:26 de.

    Anno, ha valaki sikkasztott kicsit a vállalatánál és lebukott, az bizony súlyos börtönéveknek nézet elibe.
    Továbbá az számított hatalmas „előnyszerzésnek” ha valaki megdumálta a vállalat teherautósofőrjével hogy vigyen már ki a hétvégi telkére egy kis sódert meg pár zsák cementet.
    A felső vezetőknek nem ám lovardáik meg kastélyaik voltak a hétvégi telkeken, hanem házilag összetákolt bodega szerű építmények.
    Anno ha beteg lettem, elmentem az SZTK-ba oszt meggyógyítottak.
    Ingyen. Semmi váró lista meg szarakodás hogy nekem kell vinnem a kötszert.
    Viszont a Hi Fi jó drága mulatság volt…mekkora tragédia !!! Nekem megérte mert sorozatban gyártottam a Hi Fi cuccokat eladásra….még ÁFÁZnom sem kellett utána. Elég volt ha adtam egy szimpla számlát.

  • málnaszőr
    2024 április 9
    4:26 de.
    pusszantlak!
    a Bródy&tsai nem volt egyedüli Omega is Koncz Zsuzsika stb Kovács Kati a TTT ben születtek és a TTT mexünésével most ha még élnek átálltak az új hatalom mellé, mert ingyen szarért gazdagnak lenni csak így lehet, Mi lett Balaton Aligai kies üdülővel, nagyon jól éreztem ott magam vitorlázgatva pedig az életben szándékom sem volt hajót venni.

  • málnaszőr
    2024 április 9
    4:26 de.
    pusszantlak!!!
    a Bródy&tsai nem volt egyedüli Omega is Koncz Zsuzsika stb Kovács Kati a TTT ben születtek és a TTT mexünésével most ha még élnek átálltak az új hatalom mellé, mert ingyen szarért gazdagnak lenni csak így lehet, Mi lett Balaton Aligai kies üdülővel, nagyon jól éreztem ott magam vitorlázgatva pedig az életben szándékom sem volt hajót venni.

  • Tisztelt holgyem vagy uram;

    A Rozsavolgyi forditasa messze all a valaosagtol.

    Az eredeti szoveg
    „We hold these truet as self-evidence…”
    „Mi tartjuk ezen tenyeket/valosagokat mint on-bizonyitekul…”

    „…, that all men are created equal…”
    ‘… minden ember egyenloen teremtetett…”

    „….endowed by their Creator with inalianeble rights…”
    „… felhatalmazva Teremteesuk/ Teremtojuk alatal elzalogosithatatlan jogokkal…”

    „…among these, life, liberty and the pursuit of their happiness….”

    „..kozotte, az elet, szabadsag es boldogsaguk eleresenek uldozese….”

    Na kerem , nevezne meg valaki egy masik tarsdalmat amely azon jogok biztositasai alapjan jottek letre es leteznek 250 eve mar ??????

  • rodeo; Barminek is vlened onmagadat, de amit bizonyitassz hozzaszollasaiddal az remesen valotlan minden vonalon am!!!!

    A Baltimori hid Majus vegen forgalomban lessz.

    A teljes ujja-epitesi koltsege a 400-600 MILLIO dollar kozott velve a szkaereti altal.
    Joe Biden kijelentette hogy Union alatal ohatja ujja-epiteset, az persze tobbe fog kerulni .
    De ha tudnal, kerlek probalj gondolkodni, ha egy hid epeitse sokkal es sokkal tobbe kerulne mint a USA evi GDP-je, hat hogyasn lehetne 80 ezer hid a USA-ban. S epitenek hidakat allandoan am.

    Holgyem vagy Uram;

    Ismetelem; NEM az ENSZ hirdetett de jelentektelen declaraciojara hivatkoztam!!!!!!!

    S a „kizsakmanyolas” alanyan;

    Valojaban mit vel Maga „kizsakmanyolas”-nak.
    Mert ha Maga dolgozik egy cegnel amely szamitogepeket keszit, de Mga csak a dobozra a cinket ragsztja fizteseert, hat Maga veli hogy a computer aranak a 100%-a Mgat illetne meg ??????

    Remelnem hogy nem lenne azra a valasza. Mert az arusitott/eladott cikk arabol MINDEN koltsegeket szukseges fdezni megfeleloen, sot a jovobeli fejlesztes es elohaladas osszget, s nem csak a befektetes es termeles koltsget szuksges fedeznie!!!!
    Remlve azt belatna?
    Tehat a Maguk elkepzlesei alapjan az elet minden koltdsge csak „kizsakmanyolas”.
    S ki, es mibol fizetne az alkalmazpottak minden loeheto jovedelmeit es jutalmait, s mim lenne a jovojbeli munkalehetosegeik???????

    A Maguk „kizsakmanyolasa” semmi mas mint a termelt targy, vagy szolgaltatas erteke, ami semmi mas mint MIND a termelesben resztvevok munka-fizetese, jovedelemei.

    S az remesen , mindenutti fizteseke alatti a volt a Maguk alatal visszaremelt proletar-diktaturakban!!!!!!
    De va part-vezerek dusultak a korlatlan hatalmuk alatak szerzett ill. elrabolt vagyonaikat elvezve, amiert valoban semmit nem tettek azt elerni!!!!

    Azert doglott-be a maguk imadott kenyszeritett es rablo-kozgazdasagaik/tarsadalmaik vilagszerte. s az megy am is ahol azt eroszakkal fenertjak a diktatorok.
    Hasonloan minden raabszolgatarsadalmak, jobbagy tarsadalmak.
    Mert nem volt jovedeleme a termelo dolgozoknak, s azert semmi erdekeuk nem letezett a termelesben, mert semmi lehetoseguk nem letezett az elohaladasukra, a sjat sikerikere a sajat kepesseguk es szorgalmaik altal.

    Lenne fogalam hogy ma Kinai kommunista part miert ragaszkodik a „kapitalista kozgazdasag” gyakorlasahoz??????

    S ha talan Lenin volt NEP-je alapjan csak rovidideig tervezik azt kovetni, hogy mi fog majd tortenni amikor majd elkoboznak/ elrabolnak a kozgazdasagban mukodo temrleoeszkozoket?????

    Emlekezne hogy mi torternt amikor Lenin elrabolta a letezo kozgazdasagot a tulajdonossaitol 1919-ben????

    Sulyos ehinseg lett annak eredmenye. Latta kepeket 1919-ben Petrograd utcain na[ponta halomra raktak a hullakat mint a tuzifat.
    S egy esztendo utan az NEP nem joletet, de volt kenyer az asztalokon.

    Bolondok lennnek a Kinaiak azt kovetni?
    Mert a kapitalizmus ma kivalloan mukodik Kinaban a lakossag kepessege es szorgalma lapajan szbadon!!!!!!!!!

  • Igen a „404” t kaptam, bizonyara nem egyeztetheto servert hasznaltok klet-europaban.

    De nagyon kivancsi vagyok hogy a Ti Jefferson-otoknak mi lehetett volna a celja?
    S azert remelnem hogy megirnatok azt, s kukdjedetek az en e-mail cimemre, ami [email protected]

    Csupan kerem hpogy ertesitsetek a KKMH soriaban hopgy az ne keruljon a spam-be.

    MALNASZOR soraira;
    Sajnos Magyarorszag ma is a regi elmei-alapokon mukodik, s a „vissza-a-multba” a tobbseg alatal elmaradhatatlan.

    Anbnak egyedulli leheto valtoztatasa a KOZVETLEN DEMOKRACIA gyakorlasaval valtoztathato, HA a lkossag hajlando lenne a feleosgere is!!!!!!
    Az az eltorolni a mai es a volt oriasi allamburokracia letet es hatalamt, s azt as szavazolakossag dontesive tenni.
    Maskulomben semmi, soha nem fog valtozni ottan!!!!!!!

  • BENDEGÚZ97
    24.4.8.2:55

    Sok mindenben egyetértek önnel, ami a vállalkozások kockázatát illeti a gazdaság természetes és ettől folytonos viharai során. (Arra a „75%-ra” gondolok amit említ.)

    Azonban, nemvádoljuk önt, mint ön minket valótlanságokkal vádol, ami hazugság, de legalábbis csúsztatás.

    Nevezetesen, itt van például a sokat vitatott gazdasági . k i z s á k m á n y o l á s .kérdése,amit csak maga képtelen felfogni, minthogy ez az egyetlen forrás, amelyből a . p r o f i t . létrejön, mégpedig akkor, amikor a munkás (a dolgozó) munkája által egy o l y a n . é r t é k . ill. t ö b b l e t . rakódik rá a nyers,ill.az addig feldolgozatlan anyagra (munkadarabra), amely a létrejött terméket áruvá teszi, mely . m i n ő s é g i . v á l t o z á s . munka nélkül nem történhetne meg.

    Amikor a munkás – egy szerződés [bérdiktátum] alapján – a tulajnak (a tőkésnek) e l a d j a . a . m u n k a e r e j é t . mely fölött Ő megszűnik rendelkezni úgy, hogy minden a bére – azaz a minimális lételeme – fölött keletkezett értéktöbblet e szerződés értelmében csak a tőkést illeti, ami a különféle költségek és kötelezettségek különbségeként szolgáltatja . a . tőkés . p r o f i t j á t ,amihez annak . l é t r e h o z ó j á n a k , a dolgozó munkásnak sem formális jogilag, sem pedig emberi-jogilag azaz, a kapitalizmus korának érvényes etikája – az Emberi Jogok Dekrétuma,az USA,v.a nagy Francia Forradalom polgári dekrétumai, stb. – szerint sem nincs köze…

    Tegyük hozzá, hogy az Ön és Succubus, nameg Gábriel itteni állításai a kizsákmányolás valótlanságáról abszolúte nem állják meg helyüket, amire Marx Károly és Engels Frigyes tudóspáros és elődeik szakértő munkássága – azon belül is A tőke (das Kapital) kötetének kb.2500 oldal(!) t ö b b e z e r . p é l d á j á v a l . és levezetésével – adja meg a legrészletesebb választ és . ö s s z e g z i . a kapitalizmus politikai gazdaságtanát, melyet az eltelt cca. a 150-200 év eseményei, különösen a tőkés imperializmus világháborúi tanulságai igazolnak vissza…

    Utószó:
    Amikor Ön gyülölködésről – már bocs’de frecseg, szemben a mi dialektikus [hallota már ezt a szót] eszmecsere stílusunkkal, tulképp’ az önmaguk, a fent említett társai bizonyítványát állítja ki arról, hogy maguk ezeket az elemző közgazdasági, avagy politikai gazdaságtani műveket – könyveket – mégcsak föl sem nyitották, nemhogy olvasták volna. Tegyük hozzá, hogy Önöknek nagy valószínűséggel erős a személyes kötődésük, magyarul egyéni érdekeltségük fűződhet a tőkéhez, mint saját vagyoni kapcsolathoz, ill. státuszhoz. Viszont tény az is, hogy az ilyen szubjektív kötelemhez ragaszkodó mármár vallásosan megrögzött téveszméket szinte lehetetlen is megingatni, különöst’ a saját életfelfogását illetően. Ugyanakkor pl. Engels, aki szintén kapitalista volt, képes volt felül emelkedni ettől a kicsinyes létfelfogástól, viszont társadalomtudományos alapossággal elemezte az Önök polgári korlátoltságát.

    Üdvözlettel: Vögelein

  • Utóirat B-nak
    4.10.5:40

    Marx és Engels . c s a k . a . k a p i t a l i z m u s . gazdaságtanát dolgozhatta fel…

    Mivel az élet rövid, a szocializmus gazdaságtanával már nem foglalkozhattak. Így nincs elméleti felelősségük se a későbbi . k í s é r l e t e k . kudarcában pláne,azt is már csak érintőleg jelezték, hogy a kapitalizmust . m e g h a l a d ó . [nem szétverő, szétzúzó] politikai és gazdasági rendszerváltás majd a . l e g f e j l e t t e b b . tőkés államban – mégcsak nem is egyik napról a másikra – fog megvalósulni.

    Tehát, ami aztán történt, az a türelmetlenség műve, bár úgy, ahogy és az ami végül is összeállt sok minden szociális sőt tudományos vívmányban történelmi példát is mutatott. A hidegháborús fegyverkezés tőke által folyvást meghajtott satuját már nem tudta elviselni, mert az mind a szociális kiadások rovására s így végsősoron a teljes gazdasági összeomláshoz vezetett… De hát a külföldi intervenciók és a hidegháborúnak nem kis részben ez is volt a célja, az akkor két világrendszer permanens nemcsak katonai egymásnak feszülése…

    https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Fájl:Marx_Engels_Denkmal_Berlin.jpg

  • Aurora Borealis

    Vögelein
    4.10.7:11

    Közöld légszives, hogy „a hidegháború satuja” amely határozottan gátolta, végülis megfolytotta a ún.szocialista országok gazdaságait, ugyanakkor és mégis mennyiben kedvezett, kedvez a kapitalista gazdaságnak?

    Előre is kösz’: A.B.

  • AuróraBoreálisz
    2024.04.11.3:51-ra
    válasz

    – Először is egy igenrövid történelmi áttekintés: ezeket a forradalmi”romantikával” – nem fejlett országokban – létrehozott szocialista államokat első perceiktől kezdve hatalmas erőkkel támadta a nemzetközi ellenforradalom intervenciós hadereje. A rájuk eröltetett „válasz-fegyverkezés” financírozási gondjai jelentős energiákat vont el nemcsak az elvi céloktól, azaz a beígért jóléti intézkedések anyagi fedezetétől, de a nyugat által kiváltott védekező reflexek rögtön a gazdasági bővítés feltételeit is az állandó deffenzív költekezés irányba terelte.

    – A XIX.század utolsó harmadában a tőkés gazdálkodás profitcentrikus gazdaságpolitikája megízlelhette az állam – mint felvásárló, kockázat-átvállaló – szuper-katalizátor – szerepét a
    katonai célgazdálkodásban. Ennek megfelelően a fegyver beszállítóknak egyetlen gondjuk az értékesítés célú állami kapcsolatok kiépítése és állandóvá tétele a maguk számára.
    Ezzel együtt elsősorban a fegyveripar mindjárt meg is szülte „a szinházi díszletfalon csüngő puska-effektus” fenyegetését az állami arzenál felvonultatásával, a kölcsönös elrettentés stratégiáját, mely gigászi méretű raktárkészlet(ek) szükségszerűvé tették ezek kreált „feladatokkal” pl. helyi v. csinált védekező háborúkkal való mesterkélt felruházását. Így aztán szinte világméretekben vált szükségessé az egyfajta háborús retorikára épülő világháború előkészítés, ill. az „” efféle tartalékok mozgásba hozása…

    Adott volt tehát, hogy a II.VH-ban még a legjogosabb ön-és honvédelemben igényelt és felhasznált – azaz a már eladott – fegyverzet a gyártó/vagy eladó vállalatok számára grandiózus bevételeket, tehát extraprofitot biztosított, amely a háború előtti GDP-nek is a több-százszorosát produkálta. Ez a rendkívüli hozam az egész gazdaság számára egy lendkerék effektust indított be, ami a gazdaság számára háború utánra is valamiféle előirnyzott biztonsági folytatást diktált.

    Mi sem volt evidensebb lehetőség, mint a hidegháború Churchill, illetve Trumann által Fultonban elsütött startpisztolya, mely sok évtizedre folytatásként szabja meg a valahai szövetségesek békeidőkre szóló, az állam, mint vevő által garantált(!) katonai-gyártási, fejlesztési és értékesítési, azaz hidegháborús stratégiáját, amely a . h á b o r ú s . r i z i k ó n . túl évtizedek alatt számokban már ki sem fejezhető profitot biztosít a katonai gyártó és beszállító tőkés osztály számára, amiből adott ország munkásosztálya is részesült osztálya mértéke szerint.

    Auróra! Mindez állami garancia mellett fékezhetetlen gyilokgyár a túloldalon összeomlához vezető ellekező irányba sült el, minthogy a ráeröltetett fegyverkezés, illetve erkölcsi avulás és permanens fejlesztés, a szocialista országok minden erejét elvonta a rendszer által célnak tekintett szociális cél megvalósításától…