Ragyogó május

2024 május 2 2:04 du.6 hozzászólás

Jó, tudom, május van, verőfényes május elseje, ez itt mégis egy olyan költő portréja (Áprily Lajosé), aki írói álnevét az áprilisról választotta. Erdélyi költő, többek szerint a legnagyobb, eredeti nevén Jékely.

Ez a név is ismertté lett a magyar irodalomban: Áprily egyik fia Jékely Zoltán költő. De más neveken is ott van a család kultúránk fő áramában. Jékely Zoltán unokája (Áprily dédunokája) Péterfy Gergely író és Péterfy Bori énekes, egy másik ágon dédunoka Gerlóczy Márton író is. Nemes Nagy Ágnes ugyan nem rokon, de Áprily ösztönzésére (aki gimnáziumi igazgatója volt) vált költővé.

Áprily t.i. Erdélyből 1929-ben Budapestre költözött, és itt később a Baár-Madas lánygimnázium igazgatója lett. 1943-ban lemondott posztjáról, mert nem volt hajlandó végrehajtani a zsidótörvények intézkedéseit a felvételiknél.

Hogy miért ő jutott eszembe május elsején? Talán, mert névválasztásának megfelelően a legszebb verseit a tavaszról írta. Életem sokadik május elsejéjén már a „Marasztalnálak, május” hangulata is ismerős: „Völgyünk csodája, tündér lányalak,/ év gyönyörűsége, hogy marasszalak?/ …Marasztalnálak, mert nem tudhatom,/ találkozunk még, tündér hónapom?”
Azt is ő írta meg a legszebben, („A ragyogó madár” c. versében), ahogy az ember azoknak a hiteknek, eszméknek, céloknak győzelmét várja, reméli, és talán (hátha?) épp idősen kapja meg, amelyeket nagyon vár: „Álmodtad, és tudtad, hogy él,/ különb madár a többinél./ Véredben él, álmodban ég,/ egyetlenegy gyönyörűség,/ S míg mohón űzte két szemed,/ futott, futott az életed./ S mikor fejedre hó szitál,/ tapogató kezedre száll/ s káprázó tollát kelleti/ a ragyogó madár!”

A tavaszról írta ezt is: „értem üzen a zsenge határ:/ Szíved a bomlott,/ ócska kolompot/ hozd ide, hozd ide már!”
Naná, hogy én is kimentem ma május elsejézni a Ligetbe. Különben is, hol szitál hó az én fejemre még? És ha a mostaninál sűrűbben szitálna is, mire való a a „rézfényű világosbarna” feliratú hajszínező? („Mert megérdemlem”, mint a reklámjuk mondja.)

Szóval, kimentem. Akár a diák Áprily leghíresebb soraiban, amelyek minden „legszebb magyar versek” válogatásba bekerülnek. (Istenien lehet skandálni, próbálják ki!) „A nap tüze, látod,/ a fürge diákot/ a hegyre kicsalta:/ a csúcsra kiállt./ …Zeng a csatorna,/ zeng a hegy orma,/ s zeng -ugye zeng, ugye zeng a szíved.”

Szóval, juszt is éljen május elseje. Remélem, a „nap tüze” ma felragyogott Áprily emléktábláján is a Lukács uszoda falán. Meg Visegrád mellett, (itt élt utolsó éveiben), a róla elnevezett Áprily-völgyben.

Lendvai Ildikó

6 hozzászólás

  • végre valami szívmelengető és nagyon emberi az egyre ígérkező hóviharban a nyár közepén, nagy köszönet, kedves szerző

  • Üdítő sorok. Nem csak nyugtató de élénkítő, májusi fényeket és tényeket is ad olvasójának. 🙂

    Köszönet érte e kiváló szerzőnek:
    DonGolo

  • „Aprily Lajos”, nagyon ismert magyarnyelvu kolto lehetett amikor a Great Soviet Encyclopedia ismerteti muvet, mint „Az ismerertlen ismeros” cimu muvet, es Lukacs nevevel osszekotve emliti.

    Gratulalacoik magyarok, az el-Kremlinezes tetteit maig is folyatatjatok.
    De MINden magyar jogainak a remelheto lehetosegeit utaljatok es gyalazzatok.

    A veres-csillag es kalapacs rendjet erdemlitek!!!!!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Warrior
    5.8.3:37
    +B.Teri
    /Orb.cikk

    Demokráciát >nagykegyesen megengedő< stílusod Brunszvik Teri

    irányában éppen az ún. Alaptörvény "C" cikkelye (2)pontja ama

    mondatrészébe ott, vagyis onnan ütközik, ahonnan a trv. bárkinek

    TILTJA A HATALOM KIZÁRÓLAGOS GYAKORLÁSÁT, ILLETVE BIRTOKLÁSÁT.

    Tudniillik a Fid-SS a hatalmat kizárólag gyakorolva bitorolja

    semmibe véve A VÁLASZTÓK MÁSIK FELÉNEK AZ AKARATÁT, a parlamenti

    ELLENZÉK BÁRMIFÉLE JAVASLATÁT 15 éve MINDEN ESETBEN ELUTASÍTVA.

    Ezzel együtt a hatalom totális gyakorlása ellen tiltakzó

    parlamenti javaslatait is,megtoldva a kövér ősFid-SS házelnök e

    tiltakozó képviselőkre kiszabott iszonyatos pénzbüntetéseivel…

  • „tisztelhölgyeimésuraim”
    O5.09.4:40-kor Warriornak
    ill. Br-Teri replikájára

    Nem elég, hogy Orbán miniszterelnökként kizárólagos hatalmat gyakorol, de e hatalmát cégein keresztül csak a faluja-béli suttyó-stróman Mészárosára ruházza át azok égisze alatt is gyakorolja. Tehát, Mészáros hangja; a miniszterelnök hangja.

    https://forbes.hu/velemeny/velemenyt-igazittatna-helyre-meszaros-lorinc-cegcsoportja/

    S hogy tévedés se essék, Mészáros cégcsoportja csak papíron az övé, mert valójában az az egész Keresztapa vállaltcsoportja, mely értékét tekintve így együtt világviszonylatban is az elsők között foglal helyet.

    A másik szintúgy szenzáció a SPAR Üzletlánc kikezdése aképpen, hogy korábban Vezér-Veje Tiborcz István Őfőméltósága rész-tulajdonosnak bekéretszkedett a Spár tulajdonosi körébe, minek követekeztében >igazi veszélyt szimatolva< a Spar osztrák vezérigazgatója a cég fontos részeit(?!) Magyarországról azonnal kimenekítette Svájcba… Orbán erre személyesen "hamis vád" címén, ill. helyreigazítás igényével személyesen (PkkB) bíróság előtt beperelte a kiváló osztrák üzletláncot. A per folyamatban… Úgy tesz, mintha eddig hasonló zsaroló trükkel nem szereztek volna kulcshelyeket más cégeknél is… Minden esetre a Vezér egyik főpribékje, Lázár János már a média több szintjén is támadást intézett a SPAR, mint élelmiszer hálózat ellen…
    Na azért abban van némi igazság,hogy ez nem a megszokott hatalomgyakorlás, amit az állam nevében szokás gyakorolni, hanem inkább hajaz a szicíliai maffia trükkös hatalmára – á'lá Fid SS…

  • Meg a felig-meddig normalisnak velheto tarsadalmak Alkotmanyai is a lakosssagaltal valasztott es felhatalmazott szervek koteleztesegeit es mukodesuk alap-korulmenyeit hatrozza meg.
    S NEM semmifele „HATALOM” birtokolasat.

    A „hatalom” csupan a szavazo lakossag lehetosege!!!!!!!!