A különbség

2024 május 19 9:10 de.30 hozzászólás

Nagy valószínűséggel a kedves olvasó sose hallotta a Kristi Noem nevet.

Jogos is, ha sose hallottak róla. Ő Del-Dakota kormányzója, de hát Magyarországon a lakosság óriási többsége erről az államról azt se tudja, hogy hol van. Biztos lehetsz benne, hogy a dél-dakotaiak többsége se tudja, hogy Hungary az egy ország (vagy esetleg egy éhes állatfajtát hívnak igy). Az állam GDP-je negyede mint hazánké, igaz ezt hazánk lakosságának a tizedével érik el. Szóval egy kis, nem egészen egy millió lakosú állam kormányzója a hölgy, egyébként 53 éves.

Többek között arról lett ismert az elmúlt években, hogy kiállt az abortusz betiltásáért, és a Covid alatt, (tehát Trump elnöksége alatt), visszautasította, hogy kötelező maszk viselés legyen közterületeken, és azt is, hogy otthonmaradásra biztassa polgárait. Sőt, a Covid elleni harcra kapott pénzt a turizmus bátorítására használta fel, a járvány tetején. (Ha valakit érdekel ezen tevékenységének eredménye: a nagyon ritka népsűrűség ellenére – két Magyarországnyi területen, tizedannyi lakosság – , Del-Dakota volt a tizedik az országban a halálozási arányt tekintve – megelőzve sok igen magas népsűrűségű államot- , és az esetek számát tekintve harmadik volt az egész USA –ban.)

Namármost, az idén februárban Trump bejelentette, hogy Kristi Noem az élmezőnyben van a potencialis elnökhelyettesi jelöltjei között. Sokan a lista élén emlegették. Bár nagy trumpistának tartják, sokan furcsának tartottak ezt a hirtelen prominanciát, emlékeztetve arra, hogy Noem annak idején katasztrófának és tragikusnak nevezte Trump protekcionista gazdaságpolitikáját, mint Kína mind az EU ellenében, és azt mondta, hogy ez az ő gazdaságuk számára ‘pusztító hatású’ volt.

És akkor jött a botrány

A múlt héten a kormányzónak megjelent (második) önéletrajzi könyve , No Going Back (Nem megyunk visszafelé) címmel. Ezt megelőzően, már hónapokkal korábban, nagy média körutat terveztek neki, naponta több interjúval. Ebben az időben a könyv még nem volt kapható, csak egy hangoskönyv, amit Kristi maga mondott fel ‘szalagra’. Itt tűnt fel valakinek a könyvben az általa elmesélt egyik sztori, hogy Kristi a farmján (évekkel korábban) lelőtt egy kiskutyát. Elmondása szerint a fiatal állat, 14 hónapos, vad volt, megtámadta a szomszédok tyukjait, es nem tudták sikeresen szelidíteni.

Kristi Noem és kutyája, Cricket, akit 14 hónaposan meggyilkolt.

Ez a sztori igen nagy botrányt kevert az USA-ban, egyrészt, mert elpusztított egy fiatal és egészséges állatot, ami nyilvánvaló tabu itt (is). Másrészt meg azért, mert igen rossz ítélőképességre vall, hogy valaki ilyen sztorival akarja bizonyítani, hogy ő milyen jó vezető, és milyen jó elnökhelyettes lenne. Kristi érve ugyanis a rengeteg interjúban amiket ezügyben adott, az az volt, hogy ezzel akarta bizonyítani, hogy nehez helyzetekben is képes jól dönteni.

Aztán ahogy egyre többen megismerkedtek a könyvével, jött az igazi botrány. Kristi ugyanis egy másik sztoriban azt írja le, hogy találkozott az észak-koreai diktátorral, Kim Jung Un-nal. Erről szó szerint többek között ezt írja: “ Emlékszem amikor az észak-koreai diktátorral, Kim Jung Unnal találkoztam, biztos vagyok benne, hogy alulbecsült engem abban, hogy hányszor néztem már le kis zsarnokokra”.

Erre megint ráharapott a nemzeti média, (minden politikai irányzat), és rákérdeztek, hogyan lehet, hogy találkozott Kim Jung Unnal, amikor ennek sehol nincs nyoma, sőt annak sem, hogy Észak-Koreában járt. Először kijelentette, hogy igenis találkozott, aztán elterelte azzal a témát, hogy igenis volt Észak-Koreában (mintha ez bizonyítaná, hogy találkozott Kimmel), majd aztán azt kezdte el erre a kérdésre válaszolni, hogy igen ő volt a DMZ ben.

(A DMZ a demilitarizált zóna, a két állam határán, mindkét oldalon egy 2 km széles sáv. Ha ebben mozogsz, – ami igen korlátozott, hadi terület mindkét oldalon -, akkor egyik országban sem vagy lényegében. Azt semmi esetre nem lehet mondani, hogy ha a DMZ ben voltál, akkor Észak-Koreában jártál).

És persze a DMZ meglátogatásának semmi koze a diktátorral való találkozáshoz. (Én tudom, háromszor jártam Észak Koreában, sokszor Délen, és jópárszor a DMZ ben is).

Végül azt válaszolta erre a kérdésre, hogy sok állami vezetővel találkozott, és ezekről nem beszél. Erre azt mondja a kérdező, hogy éppen ő beszélt erről a könyvében, és joguk van tudni az embereknek, hogy hazudott-e. Egy interjúvoló még azt a segédeszközt is alá tette, hogy összekeveri talán a Dél-Koreai elnökkel? Aztán a simlis válasz hallatán ezt a sámlit is kihúzta alóla a riporter azzal, hogy ha igen, az megengedhetetlen nagy hiba lenne, hiszen az egyik kulcsfontosságú szövetségesünk, a másik meg kiengesztelhetetlen ellenfelünk).

A végén lemondták az egesz interjúsorozat további részeit, de így is rengeteg interjú megtörtént, sok sok videó van róla fent az interneten. Az utóbbi idők legnagyobb es legmegalázóbb politikai megsemmisülését láthatjuk sokszoros ismétlésben.

Miért fontos ezt most elmondanunk? Nos, a különbség miatt.

Miről van szó? Arról, hogy a legjobboldalibb amerikai állomások is, a Trump irányába legelfogultabb riporterek is darabokra szedték ezt a szerencsétlen hazudozót. A sok videó közül ide teszek két linket, magyar felirattal. Igaz gépi fordítás, nehezen érthető, de a lényeg benne van. A jobboldali Fox news műsorvezetője például ( 3 percnél az első videóban) kitartóan kérdezi, újra és újra, míg végül Kristi elkezd visszavágni, hogy ‘fejezd be azt az interjút, most kell befejezni, fejezd be… “. Erre a műsorvezető, azt mondja, hogy ‘OK, befejezem, … tudom, hogy keményen nyomulok, de az emberek erről beszélnek ma”. A teljes műsorban meg az is benne van, hogy: “Elárasztottak bennünket e-mailekkel mondva, hogy nem szavazok erre a személyre, sőt Trumpra se szavazok ha őt teszi meg elnökhelyettessé”…

Ez a különbség. El tudja valaki képzelni otthon, hogy nemcsak a magán tv társaságok, mint a HIr Tv vagy a TV2, de akár a “közmédia” is (amelyiknek kötelező lenne, az alapokmánya szerint is), akarmelyik NER-emberrel így bánna? Bárki is el tudja képzelni, hogy az előre megírt alákérdezéseken túl bárki is ilyen kemény, valódi kérdéseket feltenne? Hogy akkor most igaz-e ez meg az, és a kitérő válaszokra újra és újra visszakérdezné ugyanazt, kitartóan?

Elhangzana olyan kérdés magyar TV-ben, mint amit az itteni riporterek sorban feltesznek: most akkor igaz-e vagy sem? Találkoztál –e vagy nem? Jártál Észak-Koreában vagy nem ? Ha nem jártál akkor miért állítod ezt? Te írtad a könyvet? Te mondtad fel saját hangodon hangoskönyvre?

Nézzük meg a szélsőjobboldali Newsmax riportjat a kormanyzóval. (4 perc körül, ugyanebben a videóban). A Trump igazi bástyájának számító, konspirációs elméletektől sem visszariadó szélsőséges adó sem kíméli Kristit. Itt egyenesen kijelenti a kérdező, hogy szerinte a kormányzó teljesen lerombolta az esélyeit, hogy elnökhelyettes-jelölt legyen Trump mellett. “ Ha egy hónapja megkérdeztek volna, ki van Trump listájának a legelején, akkor az Ön nevét mondtam volna. Ha ma reggel teszik fel ezt a kérdést, úgy gondolom, hogy nincs is az Ön neve a listán”. “Tényleg?”. “Igen, tényleg” – a válasz. “És ez amiatt van, hogy maga állítja, hogy találkozott Kim Jong Unnal, de ez soha nem történt meg, ugye? ”. Itt félbeszakítja a kérdezőt azzal, hogy: “Jártam a DMZ-ben, jártam a DMZ –ben”, mintha ennek bármi köze is lenne a kérdéshez.

Más, független, nagyjából középen álló tévécsatornák is hasonlóan viselkedtek. (Baloldaliaknak nem láttam, hogy adott vona interjút). Kerek perec megkérdezik tőle, hogy talalkoztak-e vagy sem? Hazudik-e vagy sem?

Érdemes megnézni ezeket a videó-részleteket, vagy akár az egész videókat is, egyszerű rákereséssel megtalálhatóak. Ezekből kiderül, hogy – hála Istennek – úgy tűnik, hogy Amerikában meg megvan az igazság keresésének a vágya. Itt meg előfordulnak valódi riporterek, akik nem mikrofon allvanyok, akik nem alákérdeznek. Itt nem kell félniük attól, hogy egy kemény kérdés után kivágnák őket a tévétől. Talán ezek a szakemberek átérzik, tudják, hogy a nézők nem tökkelütött hülyék, akiknek bármilyen bárgyú baromságot el lehet adni, és emiatt akkor teszik az igazi szolgalatot (ebben eseteben a jobboldalnak), ha az igazat mondják. Mert az emberek átlátnak a szitán, es nem szeretik ha hülyének nézik őket.

Ez az ami Magyarországon teljesen más szinten megy. Vagy teljesen hülyének nézik az embereket (például a közmédiában), vagy úgy gondolják, hogy a kedvenc győzelme érdekében a híveket nem érdekli az igazság, mert a propaganda állandó felületes hallgatása egy olyan alternatív valóságba ringatja őket, amiben jól érzik magukat. Magyarországon azért is más az egész, (sokkal súlyosabb bajban van a köztájékoztatás), mert az összes propaganda csatorna egy kézben van. Ugyanazok a fiúk fizetik a “közmédiat”, akik a rengeteg propaganda újságot és adókat, meg a sok maguknak felallitott ‘muhelyt’, (akar 20ik századnak, akar 21-ik századnak, akar Megafonnak hivják őket), es ugyanaz az ember (a Rogán-minisztérium) mondja meg mindezeknek, ma mivel foglalkozzanak, es hogyan. Kit kell karaktergyilkolászni, milyen jelszavakat kell felkapni. Hogy egyik propaganda termék melyik másikat idézze mint forrást, és hogy hivatkozzanak egymásra körbe körbe… Így lesz egy perc alatt totális elfordulás pl a háborús inflációtól a szankciós infláció felé minden NER médiában, egyszerre. Így lesz Soros helyett semmi perc alatt Magyar Péter, így kerül a háborús riogatás a csúcsra. Így fizetnek adófizetői pénzből pártpropagandát még a sport hírek közepén is.

Trump épp elégszer nyilatkozta, hogy ezt a modellt akarja utánozni. (Azt is mondogatja, hogy be akarja záratni az őt bíráló médiát). Persze az USA ban ez sokkal nehezebb lesz, mint hazánkban volt, de nem lehetetlen. Reméljük, hogy nem jutunk odáig. Nemcsak azért, mert az amerikai háztartások jelentős részében fegyvert tartanak, hanem azért is, mert a világ legnagyobb hadseregéről és gazdaságáról beszélünk.

Budapesten az állami médiában és általában az állami szférában már bekövetkezett az, amit József Attila ‘teljes valósagfogyatkozásnak’ nevezett.

Imádkozzunk, hogy ez a lidércnyomás ne váltsa fel az amerikai álmot is.

Frank Tibor

A szerző Kanadaban élő matematikus-közgazdász, üzletember

30 hozzászólás

  • Manyoki Zoltan

    A kép aláírásotok (Kristi Noem és kutyája, Cricket, akit 14 hónaposan meggyilkolt.) alapján egy kis hatásvadászatért tis sem mentek a szomszédba.

  • Koszonjuk a betekintest az amcsi politikaba es mediaba. Nagyon jo iras. Foleg hogy ez egy ismeretlen vilag, nem sokan foglalkoznak ezzel itthon – nagyon jol osszefoglalva. Remeljuk nemsokara megerjuk, hogy az adonkbol fenntartott koz media a koz mediaja lesz, es a maganallomasok is fontosabbnak fogjak tartani a valosag bemutatasat, mint a propagandat. Ha normalisan kerdeznek a kormany oldalat is, nem itt tartanank.

    Az kulon erdekes, hogy ez a no igy elasta magat semmi perc alatt, egy VP poziciobol a nulla ala. Nalunk lehet kegyelmi botrany, Lölö ‘kereshet’ almaban is masodpercenkent 10 ezer forintokat,johet az ereszmaszas, az orosz kemek konyokig valogathatnak a magyar titkokban, sot ezt le is lehet tagadni, ennek sem a politikaban sem a kozponzbol finanszirozott mediaban nyoma sincs. Talan most valami elkezdodott, remenykedunk.

  • az ami az usa-ban zajlik trump es biden kozott azon csak ROHOGNI lehetne ha nem az egesz nyugati vilag sorsa mulna rajta……….mert ugye az vitathatatlan hogy ha eurazsiarol le is kaparjuk az EU-t a maradek eurazsiai kontinens oroszostul kinaiastul a nagyobb kutya …….es mi csak masodikak leszunk nem ma vagy holnap de 1-2 evtizeden belul…….persze a kicsi is lehet szuper lasd svajc…..nem zavarna a bohockodas biden es trump kozott ha nem lenne egy NAGY HABORU ukrajnaban es kina is barmikor donthet tajvan bekebelezeserol

  • Orsós Elemér

    Csak Cricket meggyilkolásáig jutottam, nekem ebből a „nőből” ennyi elég is volt! A többi valószínű -a szerző jó szokása szerint- magyarra való analógia lehet. Ha rossz a sejtésem, akkor szóljatok, mert nekigyűrkőzök újra!

  • Frank ur … valoban az usa-e a legnagyobb hadsereg……amely minden haborut elvesztett a 2. vilaghaboru utan…..a koreait kihozta dontetlenre de vietnamban csufos vereseg volt az hogy irakot legyozte nem szamit mert az eger volt az usa elefanthoz kepest

  • Különbség : Frank Tibor történész, amerikanista, az MTA (Magyar Tudományos Akadémia) rendes tagja, meghalt 2022. szeptember 15-én 74 éves korában Budapesten. A cikkíró üzletember Kanadában él.

  • joshua
    2024 május 19
    3:37 du.

    Jól van fiam.
    Hülyeségből kiváló.
    Leülhet. )))))))))))))))))

  • joshua
    2024 május 19
    3:32 du.

    Miért változtatál nicket?
    Csaktánnemhogy kitiltottak ?

  • REMELVEN, HOGY SEM A CIKK SZERZOJE, SEM EGYETLEN HOZZASZOLLO SEM RAGNA KI A SZIVET IRIGYSEGUKBEN, HOGY SEMMI LEHETOSEGUK NEM LETEZIK, SOT MEG NEM IS REMELHETIK, HOGY HAMAROSAN A JOVOBEN IS LEHETOSEGUK LEHETNE MINT MINDEN dEL dAKOTAI LAKOSSNAK SZBADON GARANTALAT LEHETOSGE HATAROZNI HAZAJNAK KORMANY VEZETOIT A SaJAT ONAHATROZATAIK ALATAL MEGHATAREOZANI.

    MIVEL EGYETLEN MAGYAR SEM KANADAI NEM ReNEDELKEZIK HAZJANAK JOVOJET ES ANNAK MINDEN KORMANY FLELEOS TAGJAIT ONHATAROZTA ALTAL DONTENI.

    IGEN, DEL DAKOTA JELEN KORMANYZOJA IGEN EROSSEN VOLT KRITIZALVA KUTYajanak kivegzesevel, na de Magyarorszagon a lAKOSSSAAG SOKAIT VEGEZTE KI A SENKI ALATAL MEG-NEM VALSZTOTT KORMANYAIK MINDEG.

    DEL DAKOTA EGY NAGYTERJEDESU DE KISLAKOSSSU agrar orszag.
    Habar jelen kozgazdasaga igen megelepoen sikeres es eolrehaladott.
    900 ezer lakoss evi 55 (2022) billios GDPjevel. Lakkosai fokent Scandinav szarmazasuak,a klimai befolyasai miatt.

    A jelen kormanyzija remesen volt kritizalva kutyajanak kivegzese maitt.
    De mi mtortent mind azokkal a maghyarokkal akik valaha is kritizalni probaltak imadott kormenyaik vezetoit a sok lakossaik kivegzesei miatt nem csak a XX. szazdaban hanem minden idokben.

    Persze az ASPCA perelheti a kormanyzot, de senki soha nem panaszkodhatott a magayrok akasztasai miatt.
    Azon miert maradt nema a szerkeszto?

    warrior;

    A vilag nemzetinek ahadseregei a kovetkwezok;
    Kina 2.185 millio, India 1.42 millio, USA 1.32 millio.
    Esak korea 1.28 millio

    A USA nem, kapitualalt sem Koreaban, sem VietNamban, de az tagadhatatlan hogy sikertelen volt 1945-ota celjait elerni, sot Afganistan esetben 20 eves haboru utan a Taliban bevonult egyetlen puskaloves nelkul.

  • Frank Tibor mivel én is Észak Amerikából írok és naponta többször kapcsolom ki a hangot bármelyik USA tv csatorna hőzöngéséről, vegyünk egyetlen dolgot: DEMOKRÁCIA

    ez kulcs szó errefelé is és bárki bármit érthet alatta aminek -természetesen- az igazsághoz halovány lila köze sincs!

    az eredeti szó {x-edszer ismétlem!} démosz krácia ami néphatalmat jelent nem is akármilyet abszolút hatalmat
    az eb amelyiket szintén lelőttek ennek körbejárásával az az ahogy el van hantolva, az athéni társadalom ban kizárólag annak volt szava {bármire bármikor} akinek vagyona volt és ebbe rabszolgák is beleértendők mint magántulajdon, meglehetősen magas értékkel!
    a többi polgárnak kuss volt és maradt a mai napig minden demokráciának csúfolt akármilyen rothadt társadalmi agyficamban az angolban lehet belőle {némi agyficammal} csinálni olyat ami valójában:

    de mockracy mocking a gúnyos és sikoltozó utánzás szava a mockingbird=sokszavú posztáta amely hangutánzással megtéveszti a ragadozóit kondorkeselyűnek álcázva magát!

    ÉS EZ ALAPVETŐ JELLEMVONÁSA IS AZ USA NEVŰ KONGLOMERÁTUMNAK
    ahol naponta többször bizonyíttyák önmagukról, hogy lejárt lemez sem értékes múltyuk sem értékes jelenük nincs de jövőjük semmilyen sincs!

    a GEN Z -t nézve ez már láccik is nagyon világosan
    a sohasem volt naccság ami semmi más, mint útonállás és csalás, hazugság A MAMMON parancsára rothadt anyagi érdekekből!
    a többi rablómese!

    szerencsétlen Noemi nincs egyedül ezzel, a csimborasszója a Noemi nek TRAMP SAJÁT MAGA és most már kibújt a szög a zsákból Dzsóabidén is!

    az a seggfej aki {az INCOTERMS által meghatározva} olyan árucikkekre szab ki akár 100%-os vámot amiket sehol máshol semmilyen pénzért nem tud beszerezni az elkövetkező 5000 évben, még akkor sem ha azt amit offshore ozott a Mennyei Birodalomba koszos anyagi előnyökért azt most Alsó Voltába telepítené mert ott -ugye- nincsenek meg a feltételei UGYANÚGY AHOGY USA BAN SINCSENEK mert ha az overhead -et veszem alapul minden közszükségleti cikknek a méjdincsájna nélkül 3 tól 25 szörös lenne az ára
    a déli tartományok mezőgazdasága migrácsok rabszolgamunkájából tud epret és málnát termelni Ontarioba minden évben 60000+ külföldi idénymunkás érkezik a mezőgazdaságba azok nélkül itt mindenki éhezne!

    az INCOTERMS bármelyik passzusa szerint a vámot a vevő fizeti a TÖBBI RABLÓMESE és a tramp és társainak hazugsága és pofátlansága

    de ma már ebből a világban nem lehet megélni!

    rendeltem TEMU nál Amazonnál csodaszép és csodajó cuccokat érkeztek dél dakotából és illinois ból meg floridából

    {kivéve azokat amiket amiket usa middleman a Mennyei Birodalomból hozat be némi profittal megfejelve de közvetlenül az én címemre DHL -l vagy UPS -szel}

    de az eredeti csomagoláson: MÉJDINCSÁJNA VAN bevésve

    ez a déli szomszédom katona hiány van azaz nagy hadseregről szó sem lehet rendőrhiány van most lehet tüntetni de mégis letartóztattyák szóval jogokról szó sincs, már illegális migrácsokat akarnak rendőrré avatni

    de nagyon szép, és a nép 50+%-ka banánköztársasági színvonalon tengődik, a tv ben ez nem láccik bár a foxnyuszi soxor bemutattya a sátorvárosokat de nem mutattya a lakókocsi városokat és azokban a kőkorszaki életszínvonalat és házak amiket egy kis szélvihar szétcincál és a mellette épült normálison még a szélkakast sem tudta meggörbíteni

    ennyit usa gazdaságról
    öncsalás és pofátlan hazugság a világ számára HATALMAS MADÁRIJESZTŐ lett a sohasem létezett naccságból

    és ez ma láccik Moszkvában kiállítva a szétcincált csodafegyverek kiállításán

    Frank Tibor majd azért írjál erről is vagy cáfolj meg!

  • Rodeo ur hogyne lenne az usa-nak jovoje NAGYSZERU JOVO var ra mint ezustermes hatalomra az aranyerem SAJNOS eur-azsiae lesz az EU marad atlantista de ko-kemeny azsiai befolyas alatt

  • joshua
    2024 május 21
    8:18 de.

    állításodat vitatom, indokold, védd meg!

  • joshua
    2024 május 21
    8:18 de.
    nekifutok mégeccer!
    azt amit már leírtam fenntartom!

    {aszondod te is északamerikában leledzel, de csak minden félévben?}

    ez az arany ezüst bronz és hígfosch érmek nem így lesznek, ha -egyáltalán- lesznek?

    arra jöttem rá, hogy a hegemónia az egy olyan agyficam, azaz kórság, amire nincs más gyógyszer, mint a halál

    {emlékezz a pún háborúkra, és Agamemnon Napóleonnál sokkal megalázóbb levonulásáról és ő győzött, de a koncot is szétverte!}

    most megy a sikoly a süsü tevékben, hogy a tramp valami segédje leközölt valami olyan mondatot {persze nem az újjából szopta} miszerint a tramp ha győz megvalósíttya a: UNIFIED REICH-et

    persze a diktatúra és a fasizmus az már dúl bőszen, de az eccségben a kétség uralkodik, mert náluk a demagográcia abból áll, hogy szájtépés van!

    most panaszolták bele a FOXNEWS -ba Brett Baire -nek szenátorok, hogy nemcsak tankban és űrhajóban de a tengereken is le vannak maradva 50+ évvel és az alapanyagokon kívűl több százezer szakképzett munkavállaló is kellene de nincs, a világ persze: é pour sí muove!!! {és röhög is hozzá}

    a fociban és a többi csapatos játékban büntetendő ha valaki az előtte futót visszarángattya, de süsüéknél ez a divat és most a

    MÉJDINCSÁJNÁVAL AKARJÁK CSINÁLNI [PERSZE HA UTÓLÉRIK?]

    a többiek is harsányan röhögnek, a kapzsiság és a hatalmi téboly meghozta az eredményét
    a nagy műalkotásokban már erről van szó {ha ismered?}

    JSBach Máté passió ban nincs feltámadás eltemetik és meggyászolják de azonnal ezután a bécsi keringő 3/4-es ütemére 12 szólamú kórus énekli, hogy most emlékezzünk, de legyünk boldogok, mert mi élünk!

    Wagner a Tetralógiában minden leheccséges emberi hibát és családszeretetet, hatalmi tébolyt és kapzsiságot szeretetet és segg butaságot felmutattya és a vége?

    nem ismerős?

    {mindenki egyért, Madách}

    azaz az istenek felvonulnak a Walhallába az égi magasságokba {mintha a süsü arisztokráciát látnám yachtokon?} és akkor még egy nekifutás van Hágen még utóljára megpróbálja mexerezni a hegemóniát és a hozzá való VILÁG ÖSSZES ARANYÁT,

    és akkor Brünnhilde bevágtat a Gráne hátán és sikoltva Lógét ídézi {ő a tűz istene} és lángba boríttya az egészet

    {GÖTTERDäMMERUNG}

    a walhallát is és: isa por és homu vogmuk a vége de a rajnai sellők vidáman kóricálnak mert visszakapták az aranyat és majd megint újra kezdődik{?} és lesz Alberich II.?

    kituggya?
    szerintem nem

    és Mahler a Das Lied von der Erde -ben a több ezer éves bölcselmeket teszi rá egy csodálatos zenére
    és elérkeztünk Bartók-hoz

    csak tiszta forrásból

    és emez nagyon hiányzik, már régen!

    erre kössél masnit és ápoljál le miatta!

  • Warrior:

    Igen nagy ujdonsagot mondtal. Ott van a cikk alatt:

    A szerző Kanadaban élő matematikus-közgazdász, üzletember.

  • rodeo, 5/21, 6;59 de, 9;07 du sorai;

    100% B.S.

    Bizonyara tudod hogy you are full of you know what !!!!

    „62 millio migrans” megy evente dolgozni Canadaba, mert ottan tizszeres fiztest kapnak mint Magyarorszagon.
    De miert senki sem menne oda letlehetossget talalni????

    Hasonloan a Kinaiak es Oroszok is menekulnek mashova.

    Igen ha a magyarok (ertve a magyarorszagi magyarokat) hasonlo fokon dolgoznanak az orszag evi GDP-je 550-600 Billio dollar lenne. De szegyenletesen csak 177.3 billo volt 2022-ban.

    Tehat a cikk szerzojenek sorai teli-talalat es tagadhatalan valosag volt!!!!!

    Mas;
    Unnepelnek a lakosok Teheran utcain, nok edessegeket osztogatnak az utcakon unnepelve a tomeggyilkos letenek veget.

    A USA-ban a media felhivta Joe Biden figyelemt egy hazafias tetet elkovetni. Kilepni az elnoki versenybol, hogy mas sikeres lehetosegu egyen legyen a Demokratak elnok jeloltje.

  • Rodeo ur ;;; engedd meg hogy a 2 nyugdijamat 2 orszagban toltsem el ,,, bizonyitok is … az angolszasz vilag meg az EU-val egyutt is eltorpul eurazsia mellett ahova egyebkent tobb del amerikai orszag is tartozik eltorpul elso sorban lakossagban … kukkants ra a mobilodra kinai…..you can not be reach flipping burgers …. ez torzit de a lenyeget tekintve igaz…. semmi baj az usa EZUST erme is csillog …de az arany eur azsiae lesz ….nem holnap….hanem hamarosan

  • rodeo….2 nyugdijam van es azt 2 orszagban koltom el….utanozz

  • rodeo…size matters….usa + a tobbi angolszasz orszag es kontinens + EU = lakossaga toredeke eur-azsianak…..tehat nem holnap de hamarosan az aranyerem eur-azsiae es az ezust az usa vezette csoporte….ha ranezel a computeredre stb-re made in china…..you can not be really reach flipping burgers=service economy

  • Rodeo ;;;;nem jol irtam´´´12 honap van azt felezem meg a 2 orszag kozott…….nem hegemoniarol irok hanem gazdasagi hatalomrol…….itt biztos hogy az angolszasz vilag az EU-val egyutt ezustermes lesz…..az arany a maradek europaval es azsiaval fog dominalni…..nincs itt semmi baj……..ha se ukrajnabol se a kozel keletbol nem lesz vilaghaboru…..size matters es emiatt leszunk ezust ermesek

  • Joshua
    2024 május 23
    7:22 de.

    inkább utazgassál és élvezetekre költsd a két nyugdíjadat, {közben előkerült grizi arra eccerűbb ráhagyni}
    Eurázsia és „a” Dél a világ 83%-ka létszámban!
    a maradék 17% nem egységes és egymással is alaposan kibabrálnak lásd AUKUS tengeralattjáró dilijét!

    az, hogy a tőzsdét és egyéb érték nélküli papíron létező számhalmazt a „hunyat” hozzácsapja a GDP-jéhez az merő csalás egyébként a GDP teljesen használhatatlan számérték, mert a PPP az ami döntő és akkor déli szomszédom 330 millió lakosából usque a fele banánköztársasági színvonalon éldegél, ez nagyon jól láccik mert a korteskedés és az elnökválasztási csinnbummcirkusz óhatatlanul bemutattya a valóságot ami siralmas, tegnapi élő hír Foxnyuszi ban szenátorok mindkét párt képviseletében semmi kevesebbet nem mondtak, mint hogy 50+ évvel vannak lemaradva a hadi és kereskedelmi eszköztermelésben és remény sincs mert több százezer szakképzett emberre van szüxég mialatt a woke és a cancelculture oktatása valamint az antiszemitizmus elleni parádé minden energiáját elveszi a létező felsőoktatási intézményeknek és a Gen Z nem lesz katona

    ennek alapján én nem ítélem nekik sem az ezüst sem a bronz érmet, a sárgásbarna képlékeny plecsnit javallom aminek penetráns szarszaga van.

    tehát üdvözletem, töltsd az idődet sok sok élvezettel, és hagyd a világ hívságait nélkülem is meg nélküled is a világ nagyon jól megvan nekünk van szüxégünk a világra ami még meglehetősen szép és vonzó

    a leggrizibb grizinek aki ide förmedett mindenféle helyesshyráshy hibbát, üzenem, hogy nem úgy van ahogy ő mongya, de ha akarja akkor legyen attól a valóság köszöni szépen nagyon jól megvan

    közben valaki felhítta a grúz miniszterelnököt ha nem gazsulál €-nak a Ficó sorsa vár rá is, a WHO dokumentum alá nem írása volt a Ficó halálos ítélete megett a World Health Orgazation világhatalomra tör abszolút és fegyveres már a Naprendszer többi bolygóját is le akarják igázni, mert a pán démonok eléggé jó fegyverek arra, hogya népeket {már akit?} kordában és kalodában meg ketrecben lehessen tartani

    mégeccer Joshua {ha akarod akkor: señor} szívélyes üdvözletem

  • Joshua
    írtam egy hasszabb bömbölményt a Cenz Urának nem teccet és storno-zta, ezt is csak azért tolom ide, hogy tudd, érdeklődéssel olvastalak

  • Joshua
    2024 május 23
    10:04 du.
    jó kis cikk, egyébként usa kongjesszus és szenátus tele van bolondabbnál bolondabb egyedekkel, és attól függően ordibálnak akármit akitől a korrupciós járulékaikat kapják adómentesen
    egyébként két szenátor ellen is eccerre folyik kongjesszusi vizsgálat idegen érdekek kiszolgálása anyagi térítés ellenében és előnyök kiharcolása a törvényhozásban bizonyos őket személyesen korrumpáló csilliárdosoknak!

    MTG egy érdekes alak, de én egyiket sem veszem komolyan pedig az egyetlen normális dolog amit NEM SIKERÜLT ELFOGADTATNIUK, AZ AZ HOGY CSAK KÉT NEM VAN
    az MSNBC -t én csak mesebencének becézem és a hangot levéve elegendő meglátni kik óbégatnak seggségeket a demagográcia szent nevében

    megjegyzem: usa ban {is!!!} a gazdasági problémák okozzák a társadalmi és filozófiai problémákat, lásd Argentina mint az állatorvosi egyetem beteg lova amelyen minden leheccséges betegség eccerre jelen van!
    a hiba a gazdasági rendszerben van nosztalgikusan mutogatott valaki egyik tv csatornán egy képet valami kisvárosból az 1950 -es évekből egy négytagú család áll a családi házuk előtt és egy vadi új autó is van mellettük és egy kereső jövedelméből valósult meg mindez, az apának volt munkája és amit érte kapott meglehetősen jól eltartotta őket!

    ez mára már hamvaiban sem igaz, és egyre romlik, és ennek megoldására sem a tramp sem MTG nem alkalmas de én az egész legfelső politikai vezetésből egyetlen egyet sem lennék képes kijelölni arra, hogy na emberek őt most vitassátok meg

    az az ország amelyben a népjólét olyan sokadrangú kérdés, hogy szóba sem tud kerülni, és az az agyficam amikor bejelenti az aktuális headhoncho hogy namost erre a témára el fogunk költeni $X+1 csilliárdot és ezzel a téma le is van zárva csak azoknak nem jut belőle akiknek éppen szüxégük lenne rá, és ezért bohózatnak tartják az egész politikai és kultúrális izéket viszont a profi sportok csilliárdos haszonnal műxenek mert azokban csak a labda éppen aktuális röppályája érdekes és mindenki ordibál és issza a budweisert és kurva sokat költ abból ami nincs neki a hitelkártyák csúcsra vannak járatva és a törlesztésről már szó sincs valószínű „leírják” mint a diákhiteleket is azért fizetni, hogy megtuggya a nebuló hányfajta emberi gender létezik, és hogy az AI mindent megold és neked ebben már csak légyfogó szerepet tanítunk azzal kezdeni egy fiatal életet, hogy csődbe kerül az nem egy ildomos dolog

    az illegális migrácsok millióit engedik be {tudatosan és hagyva a szájtépést erről} mert azok dolgozni mennek oda és reményük jogos, hogy meg is tudnak majd élni abból amit munkával keresnek nem úgy mint a „bennszülöttek” akik ingyen élnek drogmámnorban vagy más mámorban de mindenképpen olyanok mint Hoffmann a Hoffmann meséiben ahol Dappertutto azaz AZ ÖRDÖG személyesen adott neki elixirt és rózsaszínű szemügét és akkor van bajban amikor a varázs mexünik, ez a sorsa a mai hunyatnak, sajnálatos, jobbra lett volna hivatva de a kapzsiság, a gőg és az agyficam elvette az egész rendszer értelmét…
    a PISA teszteken nem indulnak vagy ha igen és győznek akkor usa versenyzők mind Lee Koncsung, Ni Lacsen és hasonlóak

    üdv… a nemzetközi helyzet fokozódik, eddig nekem sikerült oldalra sasszézni röhögve

    te hogy vagy ezzel?

  • Rodeo ur en odaig jutottam hogy soha tobbet nem megyek szavazni se budapesten se az usa-ban regota csak rohogni tudok a politikan es most mar a politikusokon is orbantol kezdve trumpig es bidenig

  • Orsós Elemér

    „Imádkozzunk, hogy ez a lidércnyomás ne váltsa fel az amerikai álmot is.”

    Könnyű nekik, az amerikai álom gyártása már az elemiben elközdődik, hogy mire felnő a szignifikáns választó reklámokra fogékony potenciális bóvli fogyasztó és semmitmondó politikai lózungokra és nem neki szuperprofitábilis háborúk támogatására lelkes nemzetizászlóalsógatyás patrióta lehessen! 😀 (DE az is lehet, hogy az USA mindössze 241 éves véres történelmét -nem kicsit- idealistára átkozmetikázva tanítják és ők fárasztó utánajárás nélkül kényelmesen elfogadják?)
    Mellesleg az ilyen -magyartól még szerencsére távolálló- mentalitású, semmi gyakorlati konkrétumról fél órát is képes semmit mondani, abnormális izmusokkal operáló nyugatot majmoló politikusoktól és a lovat sunyin alájuk adó újságíróktól várja el kedves Szerző a ordas Orbán és fasiszta rendszerének leváltását? Hál’ Istennek még az átkos sem tudott ilyen átlagamerikai egügyűségre devalválni bennünket!

    https://youtu.be/mHKHX5ezoIg

    Namármost az ilyen, fentről elméletekkel okoskodó és a szignifikánshoz példamutató gyakorlatokkal leereszkedni nem hajladó megélhetési alibi pártokkal és lózung bajnokaiakkal csak az „engedetlen istenátkát” nézik le, mint szellemileg, mint egzisztenciálisan, tehát szerintem ezzel a felsőbbrendő lekezelő módszerrel csak a Fidesz 4/5-ét tudják összekorteskedni! 😀 Mellesleg ezekről az ugynevezett államilag támogatott és rizikó nélkül vígan regnáló álellenzéki pártokról mindig a sikertelen -de rettentő makacs- tajgai medve vadász jut az eszembe, aki egy kis szopással mindig megúszta! 😀

  • Orsós Elemér
    2024 május 26
    5:23 de.

    #1.: BINGO
    végre valakik összeállhatnának egy szűzmáriaszentyózsef szocialista brigádba, és kiválaszthatnák az új magyar politikusi gittegyletet?

    mert ami a gittrágás már közel 40 éve az a filozófia nyomora! =vulgármaterializmus!
    a dialektikát Magyarországon {még?} taníttyák?

    tehát ha utálom a cipőmet amit ki akarok dobni a szemétbe de nem tudok helyette beszerezni egy jobbat de legalább mást, akkor itt maradok mezténláb

    nagy örömmel és vihogva olvastam eme soraidat, felüdített {ezt beadnád a Tucker Carlson nak vagy Lindsay Graham nak meglátnád mi a reakciójuk? „le vagyunk leplezve”}

  • Joshua
    2024 május 25
    3:56 du.
    egyetértve és egy -meglehetősen- rövid idő óta én sem {itteni „élmény”} meglátogatott korteskörúttyán a helyi ZÖLDPÁRT két jobb sorsot érdemlő fiatal jelöltye! én kérdeztem, ők válaszoltak, nem voltak sötétzöldek de valami olyan zöldek amiből bármilyen más szín is válhat, de amit mondtak elfogadhatónak tűnt!
    annyira megbuktak, hogy nincs is zöldpárt itt a kerületben és Oltárylyóban sem életképes.

    de a reményhal és mivel ide is hozzák nekem csak le kell lifteznem oda, hát miért ne, a Toronto-i polgármestert eltaláltam és most nagy hallgatás van a nagy hatalmas és javíthatatlanul eltolt városról…
    a kapzsiság borzalmas belvárost csinált és élhetetlen is mert állandóan „építenek” valamit de mindenképpen le van zárva a közlekedés …
    de itt nyugi van, és a tóhoz közeli részen lakva a nagyvároos zaja sem jön idáig

    és mivel a nemzetközi helyzet fokozódik annak a hangját le lehet nullázni és olyan jó látni amint tátognak mint a partra vetett hal vagy átkapcsolni -amikor éppen nem csinálok mást- valami sportra

    a telenovellák és a filmjeik nem tudnak lekötni, moziban sem voltam már hosszú évek óta…

    az a legfurcsább, hogy ezek is megélhetési politikusok, talán nem is létezik másmilyen?

  • Rodeo ur === en 13.-an 2 ora 20 percet leszek YUL montreal repteren ;;; jopofa orszag de csak a kanadai niagara fallst ismerem es ott se jartam 1992 ota ;;; novemberben szavazhatnek budapesten az usa kovetsegen de nem fogok …abszolut csak rohogni fogok minden politikan…..es a tortenelmen is…..mert vegulis 1526-ban mohacs az politika volt,,,,na ezen persze nem rohogok mert ott veget ert a magyar ALOM csak meg nem ismertuk fel….ma mar TUDJUK , hogy az tortent,,,,a nagysag vege …. tulajdonkeppen ukrajnai haborut se veszem komolyan…..egyedul az izraeli konfliktust tudom komolyan venni mert exodus mar volt tobbszor SAJNOS

  • Joshua
    2024 május 27
    1:58 du.

    kár hogy kihagyod Montreál ban a „putyin”-t nagyon ízletes odavalósi specialitás Chris tudna neked róla sokat mesélni

    egyébként kellemes utazást ne pazarold idődet a papírok kitöltögetésére élvezd a napok örömeit,
    most úgyis valami olyan várható ami már volt de „ilyen”
    én is azt teszem, szemlélődök és néha felvihogok, ezek „még” emberek?

  • Rodeo semmilyen papirt nem kell kitoltenem citizen majd megkerdezik mennyi cash van nalam