Budapestért! — Választás előtti reflekciók

2024 június 7 1:22 du.17 hozzászólás

Nagyon szeretném azt hinni, hogy a kormány gátlástalan manipulátorai elkalkulálják magukat. Mert azt, hogy a fegyelmezett pártállami szavazók Szentkirályi visszalépése után Vitézyre szavaznak könnyű mérni, sőt mérés nélkül is tudható. Az viszont, hogy Vitézy támogatói szeretnének-e egy fidesz által „joystikolt” főpolgármesterre szavazni, nagyon is kétséges. Ők többségükben éppen a fidesz iránti ellenszenvük miatt nem támogatták Szentkirályit, akiről azon kívül, hogy halált nem ismerő bátorsággal küzd a méhlegelők ellen és hogy a férje az egyik fideszoligarcha miniszteri jelmezben, jószerivel semmit nem lehet tudni. Nem lehet megmérni, hogy ezek közül a szavazók közül a visszalépés után hányan mennek el szavazni és mennyire frusztrálja őket a nyilvánvaló becsapottságuk. Hiszen tényleg átverték őket! Nem kicsit, nagyon. És ezt még az egyébként keményen „ütésálló” magyar szavazók sem szeretik. Szerintem a többségük most kicsit haragos. Ráadásul ez a visszalépés vélhetően komoly mozgósító hatással van a fidesz-ellenes oldalon, akik eddig hezitáltak, hogy elmenjenek-e szavazni, azok közül sokaknak ez jelentheti a végső lökést ahhoz, hogy elmenjenek, egyrészt mert eddig elhitték, hogy Vitézy nem a fidesz főpolgármestere lesz és valóban szakmai kérdések mellett szeretné vezetné a fővárost, másrészt mert fontos nekik a szabadelvű, demokratikus Budapest, amit Vitézy is ígért. És persze sokakban egyszerűen felhorgad az önérzet, amiért becsapta őket Vitézy, hónapokon keresztül az orruknál fogva vezették őket, a szakmaiság leple alatt szimpla hatalmi érdek, politikai manipuláció bújt meg. Ezt csak azok tolerálják, akik szerint a politikában a győzelemért bármilyen nemtelen eszköz bevethető. És ezeket a motivációkat, belső folyamatokat képtelen a közvéleménykutatás mérni.

Még semmi nem veszett el! Ha mindenki elmegy, hogy a saját szavazatával hozzájáruljon egy szabad, szociálisan érzékeny, együttműködni képes, becsületes fővárosi vezetés újrázásához, akkor ezután az aljas húzás is megőrizhetjük a fővárost, szabadnak, demokratikusnak, szerethetőnek. Most minden rajtunk múlik! Mindenki menjen el szavazni magáért, értünk, a mi Budapestünkért!

Karácsony Gergely

***

Félve kérdezem, hogy ha Magyar Péternek a saját politikai ambícióin kívül bármi is fontos, akkor – ezután a becstelen, aljas gyalázat után, ami történt – miért nem kéri támogatóit Karácsony támogatására. Nem azért, mert azonosul Karácsonyék programjával, hanem egyszerűen csak azért, mert elfogadhatatlannak tartja ilyen mocskos, manipulatív, hazug, a szavazóközösséget teljesen félrevezető eszközök alkalmazását a politikai küzdelemben. És tisztában van azzal, hogy ezzel a várossal nem történhet nagyobb baj, mint hogyha az irányítása ilyen hazug, elvtelen, a Fidesz által rövidpórázon tartott vezetők és egy működésképtelen képviselőtestület kezébe kerül. És kérlek, ne kezdjetek most itt az én oldalamon „politikai taktikáról” értekezni. Akinek van politikai felelősségérzete, és nem kizárólag a hatalom megszerzése érdekli, az nyíltan állást foglal egy ilyen kérdésben. A becsület és felelősség nem áldozható fel a taktika oldalán. De azért szórakozzatok jól holnap Magyar Péter buliján, úgyis lehet, hogy ez lesz az utolsó szabad budapesti össztánc.

Vásárhelyi Mária

17 hozzászólás

 • Ez egy masik esztelenseg a totalis esztelensegrol.

  Vajon miert keptelenek a Magtarok ha meg a sjat elmejeik alapjan is keptelenek lennek, ami nem csoda, de hogy a KOZVETLEN DEMOKRACIA emliteset is totalis gyulolettel veszik minden alkalommal amint azt emlitem is itten.

  A jelen modszer semmi mas mint az ostobaknak az ostobasogokat e;lhitetni.
  Mert csupan a Partokra szvazhatnak a KOZVERTLEN DEMOKRACIA hianyaban,s sohe nem egyenileg nevszewrint az ohajtottakra.

  Sot azon modon meg az u.n. „write in” vonal is letezik minden categoriakban a szvazo lapaokon.
  Tehat meg onmagad nevet is beirhatod mint a valasztottadat.

  Az kicsit bonyodalmas modszer ugy sikereskedni, de nem lehetetle.
  Hiszen pont amodon lett egy magyar szarmazasu James Janos nevvel szulettte Minnesotai birkzozo, kinek „birkzo neve” Jessey Ventura volt.

  De szgyenre tette a aprtok valasztpttait az orszaga kormanyzosagaert, s Jessey sikereksdet.
  Nem csak hogy megvalasztottak a alakosok, hanem igen nepszeru es sikeres kormanyzo is lett ketszer.

  Hasonloan sikereskedett Arnold Swartzenager is Californiaban.
  Alakossag ujra valasztpotta Jim Davis-t ,nepszeru kormanyzojukat, de negy honappal kesobb amint California evi-kolotsgevetesere kerult az eset javaslatait ellenezte California lakossaga.
  Arnold szervezte James Davis kormanyzo u.n.”visszahivo-valasztasat’.
  Amit a lakossag nem csak megfelelonek, hanem szuksegessnek is velt, Davis kormanyzot visszahivatak,ill. kirugtak es Arnold lett a kormanyzojuk.
  Arnold nepszeru kormanyzo volt, sot ujjavalasztasat is sikeresen megnyerte.
  Nepszeruve valt US elnoki posztra is, de mintidgen szuletesu nem szladhataott!!!!!

  Na kapuitnyikok, mit veltek ti mind abban ellenezhetonek???????

  Hat talan nem azt ohajatan az orszag lakossaganak a tobbsege????

  Persze ti igen nagy kisebbsegben vagytok am azon, s kozotetek a cikk szerzoje is!!!!!!!!!

 • Ha a mar lezart Ahmedinejad ciikbentortent vitara tehetnek megjegyzest a „Cipeszholgy” es „Joshua” kozotti meglatasokra;

  Az emlitett O-gorog democracia csupan a kivaltsagosak, ingatlan tulajdonosok es adofizetok szmara volt leheto.

  De vajon mit velne a kedves holgy „berrabszolgasagnak” abban ahol es amikor a dolgozok a szbad-alkudozasaik jogai altal szabjak meg a fizetesik es juttatasaik osszgeit?????

  S ha nemm tudnak megeggyezni ohajaik alapjan, korlatlanul SZTRAJKOT szavazhatnak meg minden tagjaik szamara??????

  Vajon hol es mikor volt az leheto szabadon az u.n. „proletar diktaturakban”, vagy olvashato a Kommunista Mannifestoban ??????

  ELJEN a dicsoseges US Fiorst Ammendment, amely biztositja minden emberileny szabad gondolkodas, velemenykifejezes, sajto stb. korlatozhatalansagat!!!!!!!!!

 • BrunszvikTeri

  Semmi naívság Pest-Budán, legföljebb falun…

  Tudniillik azt minden éppeszű ember tudja, hogy maga, az LMP Orbán és Schiffer találmánya és alkotása, melyet éppen a hasonló helyzetekre agyalt ki az a két machiavellista szörnyeteg. Ebben a szituációban Schmidt Mária fiának ajánlóként megjelenni a – mindenki tudja – a valójában fideszes Vitézy támogatására nagyon is átlátszó trükk méghozzá egy Orbán-rokon megtámogatása érdekében.

  A pestiek és budaiak többsége már az első pillanatban felismerte, hogy Szentkirályi és Vitézy futtatása 1 igazi Fid SS átverősdi, amikor az álellenzéki kamu és proxy párt; az LMP nevében árulnak két eleve talmi portékát, csak azért, hogy a tisztében bevált és igazán demokratikus főpolgármestert kilőjjék őt, akivel szemben 5 éve gáncsoskodnak és munkáját lejáratni igyekeznek.

  Több barátom rögtön megmondta, hogy a ármánynyszóvivő-asszonykaszinó-koncesszió-élvező hadügyminiszter férjeura beajánlására kapta meg és játssza ezt a boszorkány szerepet és tutti, hogy vissza akar lépni az úgymond’ellenzéki párt javára.

  Uraim és Hölgyeim, látott már közületek bárki is olyan FidsS-t amely egy valódi ellenzéki javára valaha visszalépett volna ? Ugggyan! Soha!

 • "tisztelthölgyeimésuraim"

  ˙
  Igentisztelt Vásárhelyi Mária professzorasszony!

  Az utolsó mondata sántít az „utolsó . s z a b a d . össztáncról”

  Miféle szabadságról méltóztatik megemlékezni egy média-diktatúra

  kellős közepén?

  Nagy különbség,hogy el tetszett vetni, avagy el tetszett

  veszteni a súlykot mert, ha valaha, hát utóbbira most van nagyon

  nagy szükség. Ahogy Arany is tette, hogy „Repül a nehéz kő…”,

  Vagy ahogy a mi József Attilánk, hogy „Ejh, döntsd a tőkét ne

  siránkozz!

  Üdvözlettel:
  „tisztelthölgyeimésuraim”

 • Jichak Permutter

  Mélyentisztelt
  Christopher Adam
  Főszerkesztő úr!

  Elnézését kérem, de gyakran fölvetődik, bennem a kérdés, hogy a
  moderációra várakoztatás rendes körülmények között mennyi időt vehet igénybe ?
  Tudniillik most, hogy holnap Budapesten komoly váasztások lesznek és ilyenkor igenfontos, hogy a többi olvasóhoz időben elérjen a komment, illetve annak mondanivalója…
  Legalább 6 órája küldtem el több komentet is, de még egyiket se volt szerencsém véglegesített állapotában a cikkek alatt fölfedezni. Pedig most, ha máskor nem is annyira, tényleg halaszthatatlan a véleménytartalmak továbbítása az olvasó-társak számára. Márcsak a befektetett munka miatt is.
  Tehát mennyi az átlag moderálási idő és manuális, avagy mesterséges intelligenciával történik e ?
  Egyszóval legalább most, fel kéne ezt a folyamatot gyorsítani.

  Köszönettel és Üdvözlettel: Jichak Perlmutter

 • Orsós Elemér

  BrunszvikTeri
  2024 június 7
  8:54 du.

  Ugyanúgy taktikáznak -a mi pénzünkön maguk javára- mint legutóbb a koalíciós demokratikus ellenzék, de akkor nekik rosszul sült el, mert Karácsony rosszul kalkulált visszalépésével az esélyesebb és tehetségesebb Dobrev Klára esett orcára, igaz viszont, hogy annak az előválasztásnak nem volt gyakorlati tétje, azonban balszerencséjükre a háttérben lapuló dominancia összeférhetetlenségre ügyesen rávilágított, amit aztán a nagyérdemű is számításba vett.

 • mivel OV-n kívül egyik névszerint említetettet sem ismerem, őróluk csak annyit, hogy valaki volt olyan kedves és elküldött egy rövidke magyarpéter vídejót!
  még mindig küzdök a hányási ingeremmel ha rágondolok {igyexem nem} van még ettől lejjebb is vagy manapság Magyarországon a szubjektív idealizmus uralkodik a totálkáros agysérvvel karöltve?

  én mikor mondtam anno hogy hatalmas tévedés volt a berlini fal lebontása, meg a gorbacsov puszta léte is ugyanúgy! dehát most már tudható hogy a harmadik nevem Cassandra!

  hogy mibe léptetek bele az most a ti gondotok és saját magatoknak építettetek azt ami manapság tobzódik, egészségetekre..

  el kezdtem Google Earth -ön keresgélni és Budapesten sétálni és megtaláltam amit nem vártam, de van!
  a teljes önálló magyar ipar és mezőgazdaság {a kultúráról most nem szólnék} megsemmisítve romos épületek eső és szélviharok által megtépázott ablakok a fejembúbjáig érő gazban
  csak a magyar járműipar anno az átkosban és magyar szellemi és fizikai termékként adott közel másfél millió magyarnak megélhetést és nyugalmat biztonságot tudta, hogy a tej mennyibe fog kerülni és a kenyérről is ugyanazt és mind a kettő ehető volt, szóval ezt 1987 től szépen szétverették kapzsi hazaárulók és most vannak bérrabszolgák akik szavazhatnak de mindegy kire vagy mire a döntés nem ott történik ahová beszavaznak akármilyen aljas bohócot

  dehát ez van, eszi nem eszi nem kap mást demokrácia tombol és égig ér; a szabadságról egy árva szó sem esik mert senki sem ismeri, a demagográciával meg a tökei vannak tele, meg hogy támogassuk hoholsztánt ha bele is zöldülünk

  egyébként ha a Karácsony azért jó mert csinált másfél méter széles kerékpárutakat azokon a főútvonalakon ahová nem szabadna beengedni kerékpárt és rollert sem, akkor erről kár is beszélni…
  hogy kinek milyen nézete van a kóbor kutyát sem érdekli és NINCS MA MAGYARORSZÁGON EGY ÁRVA LÉLEK SEM AKI MEG TUDNÁ MONDANI MIT IS KELLENE CSINÁLNI

  hogy mit nem arról megoszlanak a vélemények de mindenkinek van legalább 200 jelöltye

  egészségetekre

 • Hogy’ is mondjam … Szóval, van Budapest, és van a vidék. Ha útközben megállsz autóddal egy faluban, könnyen rátalálsz a helység hősi halottainak emléktáblájára. Született fővárosi előtt ismeretlen egy ilyen emlékmű, ami általában „Akik a hazáért haltak meg” vagy „Hősi halottaink” feliratokkal kezdődik. Ez a „gyökeres fővárosi” azt sem tudja, milyen sok leszármazottja él a faluban a hősi halottaknak. Vagyis él az emlékük is, nemcsak a nevük. Történetük „apáról-fiúra” száll, ahogyan a faluközösség története. Tudják, hogyan éltek őseik, és emlékeznek. Megemlékeznek arról a kilenc éves kisfiúról is, aki sortűzben halt meg a múlt század ötvenes éveinek mások fele kezdetén.

  Emiatt a falusiak nem neveket választanak, hanem pártot, amelyik megbecsüli emlékeiket és hagyományaikat. Annak a pártnak a képviselőjét választják, amelyik párt kormányra kerülve a hagyományokra építkezve igazgatják az országot. Ez a magyarázata a 2010-től tartó Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségének.

 • Varriorr
  .6.9.8:17

  Megint ezzel hazug, „megélt hagyománnyal” ámítod itt a KMH nagyérdeműt, mint teszi ezt a Fid SS nap-mint nap, és évről évre a saját giga-médiája minden frontján!

  Teszed ezt aképp és ugyanúgy, amint azt tették a hazaffysta elődök – tudod – már 100 éve is,amikor a hazára hivatkozva emeltetek úgyszólván „hősi emlékműveket” egy olyan háború mementójaként, amelynek mindenhez volt köze, csak éppen a hazához nem, azok a hősök pedig nem voltak mások, mint ágyútöltelékek a Monarchia kiváló fegyvereihez…

  Hisz mint azt minden művelt magyar ember ma is tudja, az a társtettesként kirobbantott világégés csak további romlásba vitte az ősi Magyar Hont – többekközt a trianoni békekötésbe… (Itt már többen ecsetelték kenderesi földesúr kormányzónk abban viselt szégyenletes, nem is „hagyományos”, ám aktív szerepét.)

  Na de, ha mindez nem volt elég, a rendszerváltás után jobboldali Horthy-fan prókátorok eme szemfényvesztő Ellenforradalmi emlékművekre még rávésték a következő, a második imperialaista világégetésre kiképzett újabb és ott elesett ágyútöltelék nevét is.

  Ámde az”a gyökeres”- a falun éppúgy jártas – „fővárosi” illető akiről itt fantáziálsz azért mégis tisztában van azzal, hogy éppen azokból a vidéki városokból és falvakból nemcsak sorkatonákat nyelt el az a hazaffyas indulat és hadisír. De, azt is tudják sokan, hogy két hónap alatt éppen vidékről deportált* a. m a g y a r . á l l a m . haláltáborokba mintegy 600-ezer ártatlan polgári személyt, köztük gyermekeket is s tette e honfitársakat mártírrá, vagy bolygó lelkekké…

  Az áldozatok eme óriási száma . m a j d’ . k é t s z e r e s e n .haladja meg az I.-és a II.vh.össz-magyar katonai áldozatának a számát.

  Mindez nem zavarta a rávéső „faluközösségeket”,** hogy az a
  0,6-millió mártír és utódja is ugyanúgy hiányozik azokból a falvakból, a szomszéd portákról mint az ágyútölteléknek besorozott szomszéd, és hogy nekik éppúgy kijárt volna az a hősi obeliszk…

  ˙

  * Deportál: ige; a német-náciktól átvett szóhasználat, (akár a holokauszt is) ami otthonától megfosztást, v. megfosztott embert jelent, ám ennél annyiban még többet is, hogy a magyar zsidó-törvények azon kívül még megfosztották őket minden(!) egyéb javuktól is, tehát a deportáció alatt egyben a totális kifosztást is kell érteni… Ergo, bár hősöknek talán nem voltak nevezhetőek,de legföljebb is, előbb tökéletesen kifosztott, majd életüktől is megfosztott földönfutókként határozhatók meg… 🙁
  ** Azokat a bizonyos hősi falusi emlékművek költségeit a helyi földesúr és hasonlók állták,és azavatásokon az Ellenforradalom „színe java” tábornoki szintig képviseltette magát, míg a „”faluközösség”” csak kirendelt vatta gyanánt állta a sarat… (Ld.Fortepan fotók)

 • Varior
  9.8:17

  Azok a falusiak nem a „hagyományt ápolják” ott, hanem

  becsapottságukban nem tehetnek egyebet, mint együgyű

  ideát kergetnek. Az a hgyomány már kétszer taszította

  majdnem teljes vesztébe ezt a nemzetet. Hol a föld???

  A FideSS-NER ugyanazt a nemzetrontást műveli, amit az

  ellenforradalomnak keresztelt földesúri, tőkés bagázs.

  Vezetőit és udvartartását elhalmozza nagybirtokokkal,

  külf. üzemtelepítésekkel, valamint államiból átjátszott

  szuper profitábilis tenderekkel.Hol is van a hagyomány?

  Messzemenőkig ajánlom olvasásra a volt fideszes igazak;

  Ángyán prof.és dr.Hadházy Ákos írásait,ill.tudósításait.

 • Ismét színrelépett a hivatalos állami cenzúra orbanicus: a „404”.

  Ezért írd be: 444.hu:

  Majd: Fónagy János

  így majd sikerül.

  Egyébként Fónagy a legkedvesebb . h á z y p i n c s i .

  Ui: Ő még nem lakik a Várban ???

 • Walior
  06.09.8:17

  Igaz amit itt állítasz a régi hagyományról? 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁

  Vagyis a fidesz”megbecsüli a. f a l u s i a k . e m l é k e i t” az 1918-19-es, és az 1945-ös földosztásról, és földet oszt ???

  Az elmúlt 15 évben ezt miért nem tettétek meg ???

  Ja !!! Hogy hagyományból.

  Szóval hazudsz, mintha könyvből olvasnád: jobboldali agitátor.

  Hát persze, hiszen az egész földbirtokos osztály éppen ezért gyűlöli, illetve fordult szembe gróf Károlyi Mihállyal, az első magyar köztársaság elnökével.

  A fidesz állítólag „polgári párt” ugyancsak ezért döntötte le az I.köztársasági elnök bronz-szobrát. Minthogy ma már ez a pártlógó is csak >nagybirtokosként< klappolna ami Magyarországon a legrégibb, bizony 1000 éves "hagyomány".

  Szerinted a falusiak eme ősfeudalista "hagyományra" szavaztak…

  Mert az egész Horthy rezsimnek a lényege: a nagybirtok védelme.

  Ezt igazolja, az is, hogy fidesz nagbirtokpárt már a Budai Várba is teljesen befészkelte magát. Állítólag már "a falussyak" hamarosan szvazhatnak a királyság és hűbériség újrégi hagyományos rendszerére is.

  A fidesz a . k a m u . f ö l d á r v e r é s e k . bajnoka.

 • málnaszőr
  Utóirat a
  06.12.10:25

  A hűbériség, és a nagybirtok tartotta igában a magyar parasztot, illetve a jobbágyságot, mely rendszer ellen az 1848-49-es szabadságharc hősei – hőseink – minden erejüket latbavetve harcoltak, s amelyet éppenséggel a hazai K.u.K. nameg a cári, nemzetközi haderő hiúsított meg, majd ugyanazt művelték nemcsak az Őszirózsás és Tanács-Köztársasággal, de az 1867-es Kiegyezés vívmányait is . e r ő s z a k k a l . m e g s e m m i s í t v e.

 • Vögelein
  6.12.9:12
  /Warrior
  NER-védő
  Fid-eszes

  Ángyánon és Hadházyn is túl az . a g r á r-o l i g a r c h i a .

  legegyszerűbb megvilágítása, ha rákapcsolsz a

  YOUTUBE-ra,majd üsd beez ősprimitív fidesznyik önvédő szavait:

  ” Én azt se tudom, mit jelent, OLIHARGA ” ))) 😀 (((

  hangzású,amimai valóságot 1 tragikomikus mondatba sűrítőNER-igét

  a Mészáros Lőre, de a gazdája Orbán Viktor is ugyanígy habogná.

  Agrár-kapitalizmus;jog ide,jog oda, azt nem tunni, csinányi kő’.

  Ja…! Ápolandó szép hagyomány, amelyre a >falusiak< szavaztak.

 • hexadodekaéder

  Cordon Blőd
  24.6.12.6:51

  A huszas évek háborús obeliszk-állító falusi hagyományáról írod, h.”a k i r e n d e l t helyi közösség pedig csak állta a sarat”.

  A sár itt szó szerin értendő tekintettel a Fortepan fotóarchívum korabeli képeire, ahol a falvak főutcái, de a templomok előterei is locsogtak a bokáig érő sártól… A . t r a d i c i o n á l i s . földbirtokosságnak esze ágában nem volt a „s a j á t” falvaik emberarcuvá tétele. Tradíció óh ! Erre szavazz ohmagyar !

 • KordonBlued 12.6:51

  Bizony, pestiesen szólva, az nem semmi, hogy a Holokauszt magyar áldozatainak száma . k é t s z e r . a n n y i, mint „a . k é t
  v i l á g h á b o r ú b a n . e l e s e t t e k . ö s s z e s e n . Azoké akiknek Warrior szerint hősi monumentumokat állított és allít ma is úgymond’a hálás „falusi” utókor és”h a g y o m á n y” hogy továbbra is csak a háborús emlékeknek adózhasson s most sem ama, a hazából kiebrudalt falusiaknak, akiknek legalább a mea culpa okán ez kijárna…

 • SchumackerLady

  BENDEGÚZ
  24.7.3:04

  Az a beszélgetés május 26-án 4:24-kor azt rögzítette, hogy az ó-görög demokrácia fundamentuma a rabszolgamunka volt, mely nélkül az létre sem jöhetett volna.

  Bonyolult kérdés összehasonlítani 2500 év után ezt egy másfajta szisztémára épülő, ún.bérrabszolgasággal.

  A görög és római rabszolga egy-az egyben, az életét kapta a korlátlan munkaidejű fejében, amelynek korlátot csak az életbenmaradása, ill. annak megtartása szabott, minthogy gazdája azt (őt) drága pénzen – mintegy élő gépet, befektetésként – vásárolta, tehát effektíve értéket képviselt. Természetesen ennek az állapotnak is voltak különböző árnyalatai, amelyek idő intervallumonként változhattak.

  Ám a lényeg a rabszolga kiszolgáltatott helyzetén, illetve érdekeltségén, avagy közömbösségén nyugszik… A rabszolgák kiszolgáltatottsága és érdekmúlása, mint történelmi jelenség az Újszövetségben több igehelyen is föllelhető…

  A gyárimunkás csak látszólag szabad munkavállaló, aki csak a meghirdetett feltételek szerint és a munkahely fizikai földrajzi megközelíthetősége szerint vállalhat munkát a munkaadója által egyoldalúan előkészített munkaszerződés alapján. Egyben köteles azt végezni úgy, hogy a végzett munkája által létrehozott, a hozzáadott érték, így a teljes érték ő előtte nem is ismert sőt, általában meg sem ismerhető, minthogy az nem nyilvános cégtitok.

  A munkás érdekeltsége a cég gazdaságosságát illetően a közömbös kategóriába sorolható, hisz előtte úgy általában nem is ismert a cég felépítése és a számai, melyből különösen a profit egy ismeretlen mennyiség… Ennélfogva az ő munkához való szubjektív viszonyát a szakirodalom elidegenedésként határozza meg.

  Ha az ember kapcsolatát a munkájához koronként szemléljük, az őskorban a közös tevékenységek révén munkája értelmét megtalálta a közös elosztásban. A hübériségben a látszólagos tulajdon, a jobbágytelek és tartozékai bár a földesúr tulajdona volt, de a parasztember látványosabban részesült annak javaiból, miközben az is épp-hogy biztosította ő és családja megélhetését, ha eleget tett is az úrbéri terheknek… Ez az érdekeltség látszatra mégis értelmet adott a munkájának, azzal a látszattal, mintha magának húzná az igát..

  A bérmunkás mindig a másén, mindig a másét dolgozza fel, aki alárendeltként, „diktatórikus” munkaszerződés formájában kötelezi le magát a tulajdonosnak, aki a bér pár százalékos alkujával és a munkakörülmények diktátumával használja ki a dolgozó munkaerejét s fogja be a száját, persze csakis a maga profitja érdekében.

  Ma a globális – tőkeexportált – kapitalizmus korában egy adott ország tőkése nem ugyanannyi bérért és nem is azonos körülmények között dolgoztatja a saját, hazai munkásait, mint egy komprador burzsoá tőkés közvetítése által dolgoztatott távoli ország munkását, akinek talán ugyanazzal a szerződés formátummal, mint az anyaországbeli nyomtatvány akár a század részét fizetve ugyanazért a munkáért, mint amit odahaza fizetne egy hazai munkásnak…

  A munka körülmények is kritikán aluliak a távolba telepített üzemek kiszolgáltatott dolgozói számára. Ezért ugyanaz a tőkés ott messze-messze már számtalan sok, talán millió dolgozót zsákmányolhat ki, mig odahaza éppen ettől nő a munkanélküliség.. Na de ez a kor szava. A tőke expanzív jellege megköveteli a globális(!), távolságokat nem ismerő, terjeszkedő gazdálkodást.

  Az ottani, anyaországi szakszervezet egyelőre, ma még a füle botját sem mozdíthatja egy végtelenül távoli üzem dolgozóiért…

  Ennek megfelelően ez a kvázi gyarmattartás olyan negatív következményeket is hordoz, hogy a komprádor országban milliók számára egyszerűen nincs sztrájkjog se, munkavédelem sőt legtöbb helyen tiltott a szakszervezet alapítása is, amit az otthoni, tőke exportáló ország munkása természetes évszázados munkásmozgalmi vívmányként tart számon.

  Érdekes törvényszerű momentum, hogy ebből a tőkekiviteli folyamatból nemzetbiztonsági okokból csak a védelmi ipar vonja ki magát, mely szerencse csak az anyaország ebben érintett munkásságát kényezteti kiemelt munkabérrel és kiváló munkakörülményekkel.

  Amit a mai kapitalizmus úgy globalice produkál, az mind „a világ munkásosztálya” száz és százmilliók kezének és tudásának a produktuma…

  Üdv’

Leave a Reply


Trackbacks