Magyarország lázad

2024 június 10 7:55 de.24 hozzászólás

Papíron Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz pártja nyerte az európai parlamenti választásokat Magyarországon – annak ellenére, hogy a kormánypárt szavazataránya nyolc százalékponttal csökkent az öt évvel korábbihoz képest. A szintén június 9-én tartott önkormányzati választásokon a Fidesz szavazataránya szinte mindenhol – helyenként jelentős mértékben – csökkent. Bár Orbán Viktor mind az EP-választáson, mind az önkormányzati választásokon gyorsan kiállt és győzelmet hirdetett, kétségtelen, hogy ki az igazi győztes. Egy politikai földrengés történt. A 43 éves Magyar Péter centrista TISZA pártja – amely alig három hónapja alakult – a szavazatok 30%-át szerezte meg, és ezzel szó szerint a semmiből az ország második legnagyobb politikai pártjává vált. Mennyit változhat a politika néhány rövid hónap alatt.

A TISZA még nem igazán szorongatja a Fideszt. A kormánypárt így is 45%-ot szerzett az EP-választáson, a TISZA 30%-ot, a balközép Demokratikus Koalíció/Magyar Szocialista Párt/Párbeszéd együttesen csak 8%-ot, a szélsőjobboldali Mi Hazánk pedig 7%-ot. A beszámolók szerint a TISZA tegnap esti budapesti utcai ünneplése olyan hangos és fergeteges volt, hogy még a Budai Várban, a miniszterelnöki székházban is hallani lehetett. Szöges ellentétben azonban Magyarország hagyományos balközép ellenzéki pártjainak egyáltalán nem volt mit ünnepelniük. Az ő 8%-os eredményük katasztrofális. A Demokratikus Koalíció, a szocialisták és a Párbeszéd most azzal a felhívással szembesülnek, hogy a kevesebb mint két év múlva esedékes országos választások előtt akár félre kell állniuk és helyet kell adniuk a TISZA-nak. Egy olyan pártnak, amely alapvetően nem balközép irányultságú.

Ez rendkívül keserű pirula lesz a hagyományos ellenzéki sorokban. Egyrészt a TISZA lyukat ütött a Fidesz áthatolhatatlannak tűnő erődjén. Másrészt ez az újonc párt – élén egy olyan emberrel, aki néhány évvel ezelőtt nem csak haszonélvezője volt a Fidesz-rendszernek, hanem a gyűlölt rendszer belső köreiben mozgott – lerombolta azokat a balközép pártokat, amelyek az elmúlt 14 évben Orbán Viktor ellen harcoltak. Ilyen eredmények mellett nehéz a visszaút a Magyar Szocialista Párt – az ország korábbi kormánypártja és meghatározó politikai ereje -, illetve a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök által alapított és ezen a választáson felesége, Dobrev Klára által vezetett Demokratikus Koalíció számára. Őket saját választóik többsége elhagyta.

A Fidesz 11, a TISZA 7 politikust küld az Európai Parlamentbe. A DK/MSZP/Párbeszéd 2, a szélsőjobboldali Mi Hazánk pedig 1 képviselőt küld.

Budapesten a balközép ellenzék megtartotta a főpolgármesteri széket, de éppenhogy. Karácsony Gergely, az MSZP/DK/Párbeszéd képviselője marad Budapest főpolgármestere, aki a szavazatok 47,53 százalékát szerezte meg Vitézy Dávid 47,49 százalékával szemben. Karácsony Gergely alig több mint 300 szavazattal nyert. A látszólag balközép Lehet Más a Politika (LMP) párt színeiben induló Vitézy Dávid Orbánék családi barátja. A Fidesz-rendszer kései támogatását érdemelte ki, miután Orbán három nappal a szavazás előtt kíméletlenül dobta és visszaléptette saját jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát – miután világossá vált, hogy ő nem nyerhet, de Vitézy talán sikerrel jár. A TISZA nem indított budapesti főpolgármester-jelöltet, és hivatalosan sem támogatta Karácsonyt. Ez balközép körökben némi kritikát váltott ki.

Míg az EP-választásokon a Fidesz szavazataránya csökkent, addig néhány kritikus helyi szavazáson a visszaesés még erőteljesebb volt. A legmegdöbbentőbb Fidesz-veszteség Budapest XII. kerületében – a sok választás óta jobbközép bástyaként ismert, lombos budai elővárosban – következett be. A szatirikus Magyar Kétfarkú Kutya Párt itt megverte a Fideszt, és 54%-os szavazataránnyal megnyerte a kerületet. Ha van olyan eredmény, ami miatt meg kellene kongatni a vészharangokat a Fidesz székházában, akkor az ez. A Fidesz messze a második helyen végzett 40%-kal. Fogalmam sincs, hogy a humorpárt hogyan fogja kormányozni a kerületet – még soha nem kormányoztak semmit. A nagy tanulság az, hogy a kormánypárt egyik szilárd budapesti bástyája úgy döntött, hogy lázad.

A Fidesz másik nagy vesztesége az északnyugat-magyarországi Győrben következett be. A kormánypárt egy független jelölt, Pintér Bence ellenében vesztette el a polgármesteri tisztséget. Szintén a Fidesz vesztett Szolnok városában – az ottani új polgármester egy független lesz.

Budapesten kívül Magyarország térképe továbbra is meglehetősen Fidesz-párti narancssárga színben pompázik. Csak ha mélyebbre ásunk, akkor válik tisztábbá a felszín alatti morajlás, és tűnik változatosabbnak a pártszínek spektruma. A TISZA megengedhette magának azt a luxust, hogy az EP-választásokra koncentráljon, és minden erőforrását erre a küzdelemre fordítsa. Ez ügyes politikai stratégiának bizonyult. Magyar Péter felborította a magyarországi politikai sakktáblát, és meglovagolta az Orbán-rezsim pedofilok eltussolási botrányát követő dühhullámot – amely nemcsak az ország elnökének és a Fidesz kényelmes bűnbakjának, Novák Katalinnak a karrierjének vetett véget, hanem végérvényesen megmutatta, hogy az Orbán-rezsim keresztény erényről és családi értékekről szóló állításai ízléstelen viccek.

24 hozzászólás

  • BENDEGÚZ
    &Butella
    6:09/10:04

    HAJRAAAA MOOOGYOROSZAAAG AZ OLIHARGIKUS KAPITALIZMUS FELLEGVÁRA!

    😀 😀 😀 😀 😀

  • Ez a youtube video a Mészáros Kultúra kvintesszenciája. Nézd meg!
    A hatalom rühelli, ha bele látsz alacsony szellemi színvonalába, ezért a linkek olvashatatlanságával operál…

    1./ (Kereső prgrm.): YOUTUBE (majd)

    2./ Video címe—-> Én azt se tudom, mi az az . o l i h a r g a!

  • Orsós Elemér

    A cím egy kissé ellentmondásos, mert szerintem ez a „lázadás” Fidesz érdekből konspirative generált, úgy ahogy azt az újabban egész jól morfondírozó Bartos úr szerintem is hihetően feltálalta:

    https://nepszava.us/bartus-laszlo-magyar-peter-a-fidesz-atmentese/

    Nekem ez a nagy Magyar és utóélete még a Csurka István által kiválóan megjósolt Vonához is hasonlatosnak tűnik, mert mintha neki is a megerősödésre hajlamos Fidesz-ellenzék alattomos átszipkázás általi szétaprózása lett volna a prémium feladata! Minden esetre a „megváltó” kaladornak máris sikerült a legnagyobb riválisokat devalválnia, azonban a hozzájuk csatlakozókban még nem merült fel az a kínos dilemma, hogy túlerősödés esetén ők is a feláldozható prédának szánt Jobbik sorsára juthatnak.

  • TEHAT ORBAN VIKTOR FIDESZ-E KEPVISELI AZ OSSZES MAGYAROKAT AZ EU-BAN.

    DE SEHOL, EGYETLEN KEPVISELOKERULTNEK NEM VOLT SEMMI LEHETOSEGE A LAKOSSAGNAK A SJAT KEPVISELOIKET SZBADON VALASZTANI.

    SOT SEMMIFORMEBAN ES SEMMI LEHETOSEGUK NEM LETEZETT A DONTESEIKBEN HOGY VAJON KIT OHAJTOTTAK VOLNA SAJAT KERULETUK KEPVISELOJENEK.

    HAT MIFELE ‘DEKORCAINAK’ NEVEZZHETO ESZTLENSEG ,INKABB TOMEG FLREVEZETES AZ ??????

    PERSZE AZ TORTENIK FELVILAGSZERTE.
    JULIUS 4-EN ANGLIABAN UGYANAZON MODON A PARTVALASZTASOK, MAJD MOST MEG A HIREKBEN HOGY MACRON IS ELRENDELT EGY HASONLO, PARTVALASZTAST FRANCIABAN.

    NO DE UGYAN AZ MEGY CNADABAN IS, S NEM CSAK MOSZKVABAN AM!

    SENKI NEM LENNE ERTELMES FELFOGNI HOGY AZ CSUPAN EGY POLITIKAI MASZLAGSAG, ES TOTALIS HAZUGSAG A LAKOSSSAG TOTALAIS FELREVEZETESEN.
    MERT UGY A HATALMAT GYAKORLO PARTOK,ILL. VEZEREIK ELTAVOLITHATALANOK AZ ONKENYES HATALMUKTOL.

    PERSZE AZT MAJD rodeo ISMET HOSSZU BLAH-BLAH-OKAT FOG ISMETELNI AZ O-GOGOROG FELREVEZETESEIN.

    A MEGLEPO A CIKK SZOVEGEBEN, HOGY A TOMEGEK SEMMI MODON NEM HAJALNADOK A MULT VEZREIT ISMET KORLATLAN HATALOMBA JUTATTNI.
    VAJON MIERT NEM???????

  • Sajnalom Mr. cikk szerzo es foszerkeszto, de Maga hol es miben latja a „lazadast” abban hogy a nyay tagja nem elegen hodoltek meg a fokolompos ohajanak??????

    Es hogy a jelzett ugyek nem siralmas szomorusagok, hanem talan viccek” lehetnenek?????????????????

  • Félrevezető használni Magyarországgal kapcsolatban a „lázadás” szót. A valódi jelentését ismerők körében (itt külföldön) egyesekben félelmet is kelthet.

    Magyarországon nem történt lázadás, csak egyes helyeken demokratikus körülmények között nem a Fidesz-KDNP jelöltjét választották, vagy nem hosszabbították meg a megbízatását.

    Ám ezek a „kormányellenesnek” gondoltak is elfoglalják helyüket a magyar közigazgatásban, ami működését az Alaptörvény határozza meg. Tevékenységük megkezdése előtt erre tesznek esküt, az EP-képviselők is.

    Lázadáshoz (ami bűncselekmény) az alkotmányos rend megdöntése, az intézmények működésének megakadályozása, illetve a köztársasági elnök erőszakos eltávolítása szükséges, vagy ezeknek végrehajtott kísérlete.

    Magyarországon semmi ilyesmi nem történt, lázadás legutóbb 1956-ban volt, ami aztán szabadságharcba fordult.

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2024 június 10
    2:55 du.

    Okay, igazad van, no de ehhez mit szólsz kedves Barátom:

    https://www.cbsnews.com/news/lindsey-graham-senator-south-carolina-face-the-nation-transcript-06-09-2024/

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    Bárcsak lázadna!

  • amit én kiolvasok a cikkből, mivel a hazai valóságot régóta mellőzöm, az az, hogy a TISZA az őfelsége ellenzékeként jó pénzért és kvártélyért csinált egy közel 90%-os győzelmet, grizi, nem tudom mit vársz tőlem, de foglalkozz azzal, hogy a Ron Desantis intézkedései meg az árvizeket keltő esőzések miért késztették a Nemzet Hősét azonnali kapitulációra?

    és hol van a közvetlen válszatás nálatok, amikor mindaz ami éppen folyamatban van az lehetséges, és közben az egész fiatalság kilépett a jelenlegi társadalomból és sátorvárosokban újat akar létrehozni

    ez kanadára is ráférne, de az € ra leginkább, nagy hullaszag terjeng a jelenlegi nemzetközi események tükrében, és hogy a Marshall Gorskov nem Varadero-n de Habana-ban kötött ki

  • Orsós Elemér
    2024 június 11
    5:06 de.
    Nem kapcsolom ki maz adblokkolómat a CBS cikk miatt, mi van benne, a L. Graham ról én itt sem akarok semmit sem mondani, egy megjegyzés, kár, hogy élve született

  • Don Golo;

    Ha velemnyedert a 60-ban megkinoztak volna lehetne jogod panaszkodni, maskulomben onmagadat szegyenitetted meg soraiddal.

    elemer;

    Ha emlekezni probalanal en Floridai polgar vagyok, Graham Del Carolina szenatora, irjal a del carolinaiai polgaroknak!!!!

    De ki a Te EU es Magyar Parlamenti kepviselod??????
    Miert nem panaszkodsz hozzajuk problemaiddal??????

  • Orsós Elemér

    Ródeo11
    2024 június 13
    10:40 du.

    A lényeg az röviden, hogy Graham úr kijelentette, miszerint az USA nem bolondult meg azt a párszáz billiónyi ukrajnai természeti kincset semmi áron veszni vagy a ruszkikra hagyni, mert az nekik jár!

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2024 június 14
    12:36 du

    1. Oszt Dél-Carolina nem pont ugyanúgy az USA része mint Florida?
    2. Mi még egy genocidiumot sem generáltunk és még globális imperialista megalomániáink sincsenek!
    3. A „mi” EU parlamentünk sajnos a ti kezetekben van, erősen látszik is rajta!

  • Orsós Elemér
    2024 június 14
    3:03 du.

    Elemér, kösz de ez nekem már lejárt lemez láttam élőben amint mondta bele a kamerába, de volt olyan epeömléses ellenlábasa aki ráordított, és a demokrácia meg emberi jogok és az Isten {f}jobbj.a az hol marad követni kell a retorikát, hogy azután a valóság ilyenebb mint ez az elszólás is az csak hab a tortán, de a lehető lexebb süsüéknél az, hogy ekkora és ilyen hatalmas extra profit sem az uccákon sem a nép között nem láccik, 50% nép banánköztársaságban leledzik és vágja az ingyen kajajegyeket és most vetettek ki extra vámot a BYD kínai elektronyos ótókra de ha a vevő leperkálja ezt a büntető vámot {önmagukat büntetik, mindig a vevő fizeti a vámot vagy ha nem akkor be van építve az eladási árba} akkor is majdnem féláron van és 10 azaz tíz perc alatt újratölthető aksija is van, a világ eszei meg most még mindig nem veszik észre hogy a kínai paraszt egyik faluból a másikba 250km/ó vonattal utazik fotelban, a süsüék meg szamárvontatta taligán

    de a Graham és tsai még ordibálnak, mert őket nem a nép hanem a kirabolt nép rablói a hadiipar fizeti

  • WARRIOR Jun 11, 1;09 de soraival fejen utotte a szget !!!!

    ORSOS, Jun 14, 12;36 du;

    Elemer, elvesztettel valamidet!!!!!

    Del Carolina s barmi mas orszag fuggetlenebb mint Magyarorszag Luxemburgtol , kepes lennel mar valamit felfogni, vagy rodeo elmei-ikre lennel?????

    A ti „megamaniatok” a Marxizmus remnye!!!!!!

  • U.I.

    Az allamszovetseg tagja semminek nem „resze”, minden tag teljesen fuggetlen es onallao orszag, az „UNIO” csupan a kozos erdekeket kepviseli, na mi abban nektek erthetelen ?????

    (A USA Alkotmanya olvashato magyarnyelven is, igen rovid, tomor, ertheto (talan meg magyar olvasoknak is) es semmi propaganda maszlagokat nem tartalmaz!!!)

  • OK Elemer, mit talalsz ellenezhetonek Sen.Graham otleteben????

    Moszkva az agressor, nem Ukarajna!

    S Moszklva a Budapesti egyezmeny ben garantalja Ukrajna onallosgat es fuggetlenseget mas agresszik elleneben.

    Az csupan Moszkva hazugsagat es megbizhatalansagat bizonyitja!!!

    s a Russian assets elkobzasa nem Marx apukad eredeti remnye es celja volt?
    Az ENSz. tenne azt inkabb Ukrajna ujjaepitesenek a koltsegere!!!!

    Mifele Marxista lettel?????

  • ELEMER:

    Sen.Graham otlete igen realis es logikus!

    Az Orosz toket kellene elkobozni Marx apukatok otlete alapjan, s azt hasznalni Ukrajna ujjaepeitesenek koltsegeit fedezni.
    s mierty ne fizetne Moszkva a haboruja altal okozott koltsgeket???

    Hiszen Rakosi fizetett $100 miliot Moszkvanak, $50 milliot Csehorszagnak es $50 milliot Jugonak a magyarok altal okozott haborus karokert!!!

    rodeo;

    Na ez igen nagy elohaladas tolled, kezded felfogni hogy a vam celja az importok arat magasra emelni hogy a lakossag ne vasarolja, csak a belfoldi termekeket, aminek eloallitasa serkenti a hazai kozgazdasagot!!!!

    S azert a USA Alkotmanyanak eloirt resze (Art.1, Section 8).
    Aminek alkalmazasa tette a USA-t a vilag leg-elorehaladtabb, termelokepes nemzette.
    A termeles es exportalas biztositotta a lakossag eletszinvonalat.

    A Kinai vilany-autok eseteben 24 oraig a Kinai bejelentes utan nemasag volt, de 24 ora utan Biden batran bejelntette a 100%-os vamot.
    S remelve minden importott vamolnanak hasonloan.
    Hiszen meg Kanada is vamolja a USA termekeket 27%-ban.

    Nem rodeocska, a szegeny Kinai parasztok nem utazgatnak 250 km-eket.
    Napjaiakat a rizsfoldekvizeben terdik hajolva dolgoznak, kezzel ulktetik a rizs-palentakat, s kezzel aratjak a termett rizst.

    Ami a gyors vilanyvonatott illeti, annak LEG-fejletteb tehnikai peldaja itt van Floridaban, Orlando-ban a Disney-World-ben.
    A Mag-Lev. De nem kozlekedes hanem szorakozas celjabol!!!!

    A nemetek terveztek Berlin-Hamburg kozotti Mag-Lev vonalat.
    De amint a szakaertok osszeadtak a koltsegek osszeget, a terv a szemetbe lett dobva.
    Mert a Mag-Lev vonal epitese $40 millio/merfold( $25 millio/km).

    De ha ohajtanad miert nem jossz es epited azt itten, vagy barhol ahol ohajtanad. Velened hogy sikeres lehetnel azzal????????

    Villamos-gyorsvonat van Japanban, Tokio-Osaka kozott.

    Mint Francciaban is Paris-Marsielle kozott.
    Persze minde-ket helyen az adofizetok kenyszeritve a keszites es mukodtetes koltsegeit fizetni.

    Ottan azok nepszeruek, mert az az egyedulli lehetosege a lakossagnak utazni a hajtas vagy repulessel szemben!!!!

    Az a (kb.400 km) tavolasag ami ugy az ido, kenyelem es koltseg kiegyenlitodik.
    Mert a repeules eseteben a rep-tere-valo utazas ideje, koltsge a rep-terre, ugy mint a rep-terrol magasabb mint a villamos vasut.

    Azert ma mar itten a Chicago-Miami „auto-train” sem mukodik.
    Ami volt hogy eszakon a kocsikat a vonatra hajtottak es a Pullman kocsiban kenyelmesen utazva erkeztek Miami-ba, ahol a kocsijaikat le-hajtottak a vonatrol.

    De ma kedvezobb, kenyelmesebb es olcsobb repulni Chicago-bol Miami-ba, ahol erkezve a rep-teren a kocsi-kolcsonzokbol kolcsonozhetnek kocsikat.
    Tavaszal a kocsit leadva repulhetnek vissza Chicagoba,vagy barhova is.

    Probald azt ertelemezni es felfogni, kerlek rodo !!!!!

    P.S.
    Japanban es Franciaban azt „bullet-train”-nek nevezik, mert a vonat ,ill. mozdony orra a „bullet”-ra emlekezteto.

  • Elemer, Elemer, vajon mi utott meg Teged, amikor irtad hogy< az EU parlamentje a USA kezeben lehetne,ill allitasod szerint VAN?

    Kezdem erteni hogy Londonbol miert mentel a XII.keruleti cipotalpaloba.

  • Orsós Elemér

    BENDEGUZ
    2024 június 20
    11:29 de.

    Kedves Bendeguz engem 7 évesen édeanyám hozott haza a canadai Londonból, ám ha ez nem történt volna meg, akkor valószínű már rég vissza menekültem volna, bár ha nekem is olyan jól sikerül a szocializálásom mint Neked, akkor most lehet, hogy én is hozzád hasonló usa- vagy kanadaelfogult magyar ellenesen haza köpködnék! 😀

  • BENDEGUZ
    2024 június 17
    2:50 du.

    grizi ehhez miccócc?

    Michelangelo Buonarroti marxista volt, és teljesen
    szocialista nézetei voltak, persze a renascimento
    alatt sokan mások is, majd jött a német barokk és ott meg J.S. Bach, de íme nézd:
    ide képzeld el a Sixtus I kápolna oltárképét, címe az Utolsó Ítélet {lehet hogy a legutolsó?} de ha megfigyeled alaposan,
    akkor kiderül hogy SZOCREÁL! a fő alak ugye Jézus aki visszaérkezik igazságot osztani {mintha addig
    ez nem lett volna?}
    de az elhelyezkedésük egy szilárdan az
    alapvonalán álló egyenlő oldalú háromszög: az Atya a gazdasági vezető, a Jézus a Párttitkár, és a gonosz a
    szakszervezet, de KISZ sem hiányzik, mert azok az
    aprószentek kis angyalbögyöllővel, a többiek
    a dolgozók és a lógósok összekeverve
    volt ám szocializmus régebben is csak nem merik bevallani mert a kapitalizmusról csak Marx és Homérosz meg Wagner írtak nagy műveket és mindegyikben kivétel nincs megbukik az uralkodó osztály ez Wagnernél Armegeddon ként azaz Götterdämmerung {istenek alkonya mindenki odakozmál} és nehogy már aszongya valaki, hogy ezek nem látták mi is az élet valósága?

    erre kössél masnit, most lesz megint az Íliász vége,
    amint Agamemnon és megmaradt szétzülledt
    serege {messze megelőzve Napóleont} lógó orral
    s éhezve kipukkanva és a teljes csődben vonulnak a
    kituggya hová, mert otthonuk sincs és ahogy győztek
    és trójából csak isa por por és homu vogmuk -ot
    csináltak zsákmányuk sem maradt, azaz kibasztak magukkal, MINTHA A NATO HŐZÖNGÉSÉT OLVASNÁM ÉKES ÓGÖRÖG KIADÁSBAN?