Magyarország lázad

2024 június 10 7:55 de.13 hozzászólás

Papíron Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz pártja nyerte az európai parlamenti választásokat Magyarországon – annak ellenére, hogy a kormánypárt szavazataránya nyolc százalékponttal csökkent az öt évvel korábbihoz képest. A szintén június 9-én tartott önkormányzati választásokon a Fidesz szavazataránya szinte mindenhol – helyenként jelentős mértékben – csökkent. Bár Orbán Viktor mind az EP-választáson, mind az önkormányzati választásokon gyorsan kiállt és győzelmet hirdetett, kétségtelen, hogy ki az igazi győztes. Egy politikai földrengés történt. A 43 éves Magyar Péter centrista TISZA pártja – amely alig három hónapja alakult – a szavazatok 30%-át szerezte meg, és ezzel szó szerint a semmiből az ország második legnagyobb politikai pártjává vált. Mennyit változhat a politika néhány rövid hónap alatt.

A TISZA még nem igazán szorongatja a Fideszt. A kormánypárt így is 45%-ot szerzett az EP-választáson, a TISZA 30%-ot, a balközép Demokratikus Koalíció/Magyar Szocialista Párt/Párbeszéd együttesen csak 8%-ot, a szélsőjobboldali Mi Hazánk pedig 7%-ot. A beszámolók szerint a TISZA tegnap esti budapesti utcai ünneplése olyan hangos és fergeteges volt, hogy még a Budai Várban, a miniszterelnöki székházban is hallani lehetett. Szöges ellentétben azonban Magyarország hagyományos balközép ellenzéki pártjainak egyáltalán nem volt mit ünnepelniük. Az ő 8%-os eredményük katasztrofális. A Demokratikus Koalíció, a szocialisták és a Párbeszéd most azzal a felhívással szembesülnek, hogy a kevesebb mint két év múlva esedékes országos választások előtt akár félre kell állniuk és helyet kell adniuk a TISZA-nak. Egy olyan pártnak, amely alapvetően nem balközép irányultságú.

Ez rendkívül keserű pirula lesz a hagyományos ellenzéki sorokban. Egyrészt a TISZA lyukat ütött a Fidesz áthatolhatatlannak tűnő erődjén. Másrészt ez az újonc párt – élén egy olyan emberrel, aki néhány évvel ezelőtt nem csak haszonélvezője volt a Fidesz-rendszernek, hanem a gyűlölt rendszer belső köreiben mozgott – lerombolta azokat a balközép pártokat, amelyek az elmúlt 14 évben Orbán Viktor ellen harcoltak. Ilyen eredmények mellett nehéz a visszaút a Magyar Szocialista Párt – az ország korábbi kormánypártja és meghatározó politikai ereje -, illetve a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök által alapított és ezen a választáson felesége, Dobrev Klára által vezetett Demokratikus Koalíció számára. Őket saját választóik többsége elhagyta.

A Fidesz 11, a TISZA 7 politikust küld az Európai Parlamentbe. A DK/MSZP/Párbeszéd 2, a szélsőjobboldali Mi Hazánk pedig 1 képviselőt küld.

Budapesten a balközép ellenzék megtartotta a főpolgármesteri széket, de éppenhogy. Karácsony Gergely, az MSZP/DK/Párbeszéd képviselője marad Budapest főpolgármestere, aki a szavazatok 47,53 százalékát szerezte meg Vitézy Dávid 47,49 százalékával szemben. Karácsony Gergely alig több mint 300 szavazattal nyert. A látszólag balközép Lehet Más a Politika (LMP) párt színeiben induló Vitézy Dávid Orbánék családi barátja. A Fidesz-rendszer kései támogatását érdemelte ki, miután Orbán három nappal a szavazás előtt kíméletlenül dobta és visszaléptette saját jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát – miután világossá vált, hogy ő nem nyerhet, de Vitézy talán sikerrel jár. A TISZA nem indított budapesti főpolgármester-jelöltet, és hivatalosan sem támogatta Karácsonyt. Ez balközép körökben némi kritikát váltott ki.

Míg az EP-választásokon a Fidesz szavazataránya csökkent, addig néhány kritikus helyi szavazáson a visszaesés még erőteljesebb volt. A legmegdöbbentőbb Fidesz-veszteség Budapest XII. kerületében – a sok választás óta jobbközép bástyaként ismert, lombos budai elővárosban – következett be. A szatirikus Magyar Kétfarkú Kutya Párt itt megverte a Fideszt, és 54%-os szavazataránnyal megnyerte a kerületet. Ha van olyan eredmény, ami miatt meg kellene kongatni a vészharangokat a Fidesz székházában, akkor az ez. A Fidesz messze a második helyen végzett 40%-kal. Fogalmam sincs, hogy a humorpárt hogyan fogja kormányozni a kerületet – még soha nem kormányoztak semmit. A nagy tanulság az, hogy a kormánypárt egyik szilárd budapesti bástyája úgy döntött, hogy lázad.

A Fidesz másik nagy vesztesége az északnyugat-magyarországi Győrben következett be. A kormánypárt egy független jelölt, Pintér Bence ellenében vesztette el a polgármesteri tisztséget. Szintén a Fidesz vesztett Szolnok városában – az ottani új polgármester egy független lesz.

Budapesten kívül Magyarország térképe továbbra is meglehetősen Fidesz-párti narancssárga színben pompázik. Csak ha mélyebbre ásunk, akkor válik tisztábbá a felszín alatti morajlás, és tűnik változatosabbnak a pártszínek spektruma. A TISZA megengedhette magának azt a luxust, hogy az EP-választásokra koncentráljon, és minden erőforrását erre a küzdelemre fordítsa. Ez ügyes politikai stratégiának bizonyult. Magyar Péter felborította a magyarországi politikai sakktáblát, és meglovagolta az Orbán-rezsim pedofilok eltussolási botrányát követő dühhullámot – amely nemcsak az ország elnökének és a Fidesz kényelmes bűnbakjának, Novák Katalinnak a karrierjének vetett véget, hanem végérvényesen megmutatta, hogy az Orbán-rezsim keresztény erényről és családi értékekről szóló állításai ízléstelen viccek.

13 hozzászólás

 • BENDEGÚZ
  &Butella
  6:09/10:04

  HAJRAAAA MOOOGYOROSZAAAG AZ OLIHARGIKUS KAPITALIZMUS FELLEGVÁRA!

  😀 😀 😀 😀 😀

 • Ez a youtube video a Mészáros Kultúra kvintesszenciája. Nézd meg!
  A hatalom rühelli, ha bele látsz alacsony szellemi színvonalába, ezért a linkek olvashatatlanságával operál…

  1./ (Kereső prgrm.): YOUTUBE (majd)

  2./ Video címe—-> Én azt se tudom, mi az az . o l i h a r g a!

 • Orsós Elemér

  A cím egy kissé ellentmondásos, mert szerintem ez a „lázadás” Fidesz érdekből konspirative generált, úgy ahogy azt az újabban egész jól morfondírozó Bartos úr szerintem is hihetően feltálalta:

  https://nepszava.us/bartus-laszlo-magyar-peter-a-fidesz-atmentese/

  Nekem ez a nagy Magyar és utóélete még a Csurka István által kiválóan megjósolt Vonához is hasonlatosnak tűnik, mert mintha neki is a megerősödésre hajlamos Fidesz-ellenzék alattomos átszipkázás általi szétaprózása lett volna a prémium feladata! Minden esetre a „megváltó” kaladornak máris sikerült a legnagyobb riválisokat devalválnia, azonban a hozzájuk csatlakozókban még nem merült fel az a kínos dilemma, hogy túlerősödés esetén ők is a feláldozható prédának szánt Jobbik sorsára juthatnak.

 • TEHAT ORBAN VIKTOR FIDESZ-E KEPVISELI AZ OSSZES MAGYAROKAT AZ EU-BAN.

  DE SEHOL, EGYETLEN KEPVISELOKERULTNEK NEM VOLT SEMMI LEHETOSEGE A LAKOSSAGNAK A SJAT KEPVISELOIKET SZBADON VALASZTANI.

  SOT SEMMIFORMEBAN ES SEMMI LEHETOSEGUK NEM LETEZETT A DONTESEIKBEN HOGY VAJON KIT OHAJTOTTAK VOLNA SAJAT KERULETUK KEPVISELOJENEK.

  HAT MIFELE ‘DEKORCAINAK’ NEVEZZHETO ESZTLENSEG ,INKABB TOMEG FLREVEZETES AZ ??????

  PERSZE AZ TORTENIK FELVILAGSZERTE.
  JULIUS 4-EN ANGLIABAN UGYANAZON MODON A PARTVALASZTASOK, MAJD MOST MEG A HIREKBEN HOGY MACRON IS ELRENDELT EGY HASONLO, PARTVALASZTAST FRANCIABAN.

  NO DE UGYAN AZ MEGY CNADABAN IS, S NEM CSAK MOSZKVABAN AM!

  SENKI NEM LENNE ERTELMES FELFOGNI HOGY AZ CSUPAN EGY POLITIKAI MASZLAGSAG, ES TOTALIS HAZUGSAG A LAKOSSSAG TOTALAIS FELREVEZETESEN.
  MERT UGY A HATALMAT GYAKORLO PARTOK,ILL. VEZEREIK ELTAVOLITHATALANOK AZ ONKENYES HATALMUKTOL.

  PERSZE AZT MAJD rodeo ISMET HOSSZU BLAH-BLAH-OKAT FOG ISMETELNI AZ O-GOGOROG FELREVEZETESEIN.

  A MEGLEPO A CIKK SZOVEGEBEN, HOGY A TOMEGEK SEMMI MODON NEM HAJALNADOK A MULT VEZREIT ISMET KORLATLAN HATALOMBA JUTATTNI.
  VAJON MIERT NEM???????

 • Sajnalom Mr. cikk szerzo es foszerkeszto, de Maga hol es miben latja a „lazadast” abban hogy a nyay tagja nem elegen hodoltek meg a fokolompos ohajanak??????

  Es hogy a jelzett ugyek nem siralmas szomorusagok, hanem talan viccek” lehetnenek?????????????????

 • Félrevezető használni Magyarországgal kapcsolatban a „lázadás” szót. A valódi jelentését ismerők körében (itt külföldön) egyesekben félelmet is kelthet.

  Magyarországon nem történt lázadás, csak egyes helyeken demokratikus körülmények között nem a Fidesz-KDNP jelöltjét választották, vagy nem hosszabbították meg a megbízatását.

  Ám ezek a „kormányellenesnek” gondoltak is elfoglalják helyüket a magyar közigazgatásban, ami működését az Alaptörvény határozza meg. Tevékenységük megkezdése előtt erre tesznek esküt, az EP-képviselők is.

  Lázadáshoz (ami bűncselekmény) az alkotmányos rend megdöntése, az intézmények működésének megakadályozása, illetve a köztársasági elnök erőszakos eltávolítása szükséges, vagy ezeknek végrehajtott kísérlete.

  Magyarországon semmi ilyesmi nem történt, lázadás legutóbb 1956-ban volt, ami aztán szabadságharcba fordult.

 • Orsós Elemér

  BENDEGUZ
  2024 június 10
  2:55 du.

  Okay, igazad van, no de ehhez mit szólsz kedves Barátom:

  https://www.cbsnews.com/news/lindsey-graham-senator-south-carolina-face-the-nation-transcript-06-09-2024/

 • "tisztelthölgyeimésuraim"

  ˙

  Bárcsak lázadna!

Leave a Reply


Trackbacks