Frank Tibor: Elon Musk kérdez — A „Woke” állapota Kanadában

2024 július 2 4:45 de.24 hozzászólás

A közelmúltban többször írtam a világ állapotáról, (elmeosztály), es benne hazánkéról (zárt osztály). Most újabb példán demonstrálom, hogy a nyugat is szorgosan dolgozik, nehogy lemaradjon.

Elon Musk, a leggazdagabb ember a világon, a közelmúltban feltett egy kérdést a saját platformján, (amit sok tizmilliárdért vett meg). Sokan felkapták a fejüket, hogy mi a francról ír.

A kérdés ugyanis úgy szólt, hogy ‘Ez legális’?

A kérdést azután tette fel, miután látott es olvasott egy hirdetést, és ezen kiakadt. A hirdetést az egyik kanadai csúcs-egyetem, a vancouveri UBC (University of British Columbia) adta ki. A hirdetésben a fogorvosi szakra keresnek munkaerőt, nem is akármilyen pozicióra: kutatókat, kutatási vezetőt.

A hirdetés szerint azonban csak bizonyos emberek jelentkezhetnek: nők, fogyatékkal rendelkezők, vagy rasszizmus által megkülönbözthető kisebbségből származók. Ez útobbi magyarul azt jelenti, hogy az illető nem fehér.

University of British Columbia

Na ezen akadt ki Elon, és ártatlanul megkérdezte, hogy ez legális-e? Úgy gondolom, hogy sokunk számára látszik hihetetlennek ez, hogy a számtalan féle megkülönböztetes leküzdése után pont a világ egyik legfejlettebb és legszabadabb országában jön elő egy ilyen eset?

Amint kiderült, az eset nem is egyedi, és nem is hogy legális, hanem kötelező. Ezt több megkérdezett elemző, vezető csatornákon sokszor nevetve adta elő, hogy Elon semmit nem tud a kanadai törvényekről, bár ő is élt Kanadaban, 1990 körül, és járt is itt egyetemre. (18 éves korában jött Kanadába Dél-Afrikából).

Merthogy ez nem kérdés, mondták a hozzáértők, hogy legális-e,mert ez igenis előírás. Miről is van szó?
A szakértők elmondták, hogy ha egy intézmény a kanadai kutatási program keretében (tehát azáltal támogatva, fizetve) vesznek fel embereket, (Canadian Research Chair program) , akkor meg kell felelniük az ezáltal állított kritériumnak, amely , – szépen megfogalmazva, – “népesség alapú célokat jelől ki a szövetségi kormányzat által kijelölt csoportok számára”.

Gyönyörű megfogalmazás, ugye? Meg is indokolják, hogy az emberi jogokról szóló kanadai törvény 42-ik cikkelye megengedi, hogy speciális programokat indítsanak történelmileg háttérbe szorított csoportok számára. Magyarul ez azt jelenti, hogy ha a szövetségi kormány pénzéből akarsz ilyen poziciókat finanszírozni, akkor meg kell felelned ezeknek a feltételeknek. Ezen feltételek csoportos neve a DEI, magyarul Sokszinűség, Egyenlőség, Befogadás. Ezen belül tűznek ki célokat a fentiek szerint.

Ez nem tetszik Elonnak, ő még mindig olyan régi baromságok alapján venne fel embereket, hogy a legjobban kvalifikált kapjon meg egy állást, és kész. Micsoda hülyeség, nem?

Itt persze erről szó sincs, mert ez egy fordított diszkrimináció nyilvánvaló formája, amit nem is próbálnak titkolni, sőt… büszkék arra, hogy az eddig elnyomott csoportokat helyezik előnyös helyzetbe. Tehát ha nem vagy nő, csökkent képességű vagy megkülönböztetett csoporthoz tartozó, akkor nem is pályázhatsz ezekre az állásokra. (I.e. ha pályázol, nem fogadják be a pályázatodat).

Hogy miért káros ez? Talán nem is kell magyarázni, annyira egyértelmű. Persze senki nem mondja azt, hogy az ilyen hátrányos helyzetű csoportokba tartozó embertársainkat ne juttassuk mindenféle lehetőséghez. Viszont ha nem a legalkalmasabb ember jut egy ilyen, a közösség által fontos pozicióba, az nyilvánvalóan a lakosság számára széles körben lehet/lesz káros. Az eredmény társadalmi szinten a színvonal csökkenése lesz előbb utóbb. Nemcsak arról van szó, hogyha nem a legjobb fogorvos-professzort veszik fel, akkor majd lehet, hogy nem jól tömi a fogadat a tanítványa 10 év múlva, ha hozzá kerülsz. Hanem arról is, hogy mit jelent ez a megkülönböztetett rétegnek, (ez esetben pl a fehér férfiaknak). Mi a francnak tanuljon ő, ha úgyse jut be.

A teljességhez tartozik, hogy nemcsak Elon, hanem sokan mások is falra másznak ettől a forditott megkülönböztetéstől. Nyílvánvalóan sokan szenvednek ettől napi szinten. Pl. egy másik vancouveri egyetemen egy esetben az öttagú bizottságnak kellett eldöntenie, hogy felvegyen-e egy illetőt, aki csak a DEI alapján felelt meg a feltételeknek, (szakmailag nem). Bennszülött volt. A bizottság elnöke egyszerű kérdést tett fel a bizottsagi tagoknak: szerintetek el tudja-e végezni az illető a pozicióban meghatározott feladatokat? A válasz az volt, hogy NEM. A második kérdés, hogy akkor felvegyük-e az illetőt, ketten mondták, hogy igen. (A végén hárman ellene szavaztak, és nem vették fel.)
Ez az eset sikeres lenne Orwell egy könyvében, vagy akár a Monty Python egy jelenetében, de egy kanadai egyetemen?

Az egyetemeken el is indultak tiltakozó mozgalmak, a legjelentősebb talán az a levél, amit 40 neves professzor irt alá, kifejtve ennek a gyakorlatnak a tarthatatlan és káros voltát.

Én emlékszem a saját példámra, amikor a 90-es évek elején (amikor ez a megkülönböztetés-baromság még gyerekcipőben járt). Ekkor kb 4 éve voltunk Kanadában. Én egy gazdasági kutatónak voltam az elnökhelyettese Torontóban, és mellette a torontói polgármester külpolitikai tanácsadója. Akkor határozta el a város, hogy az addigi protokol iroda helyett létrehoznak egy nemzetközi irodát (a város külügyminisztériumát). Ki is írták a pályázatot, amit a város vezetői szerint is rám szabtak, mert az én munkámat emelte volna egy magas, igazgatói rangba. Mikor az interjúra készülve megkérdeztem a jegyzőt, kik jelentkeznek még, és milyen esélyem van, szó szerint ezt mondta: Tibor, tudom, hogy ez rád van szabva, és azt is, hogy náladnal nincs nagyobb nemzetközi tapasztalattal itt senki a láthatáron. De ahhoz, hogy megkapjál egy ilyen állást, ahhoz fekete vagy barna Indián nőnek kellene hogy legyél, ha lehet akkor légyszí tolókocsiban.

Ez volt 30 eve. Akkor nem volt még DEI, woke sem volt, de volt elvárás minden állami intézménnyel szemben, igy az önkormányzatokkal szemben is. Emlékszem például, hogy Toronto akkori főtervezője állandóan arról panaszkodott, hogy nem tudnak betölteni egy tervezői állást, mert az egy bennszülöttnek van fenntartva, és nem volt ilyen jelentkező. Tehát az adófizetők látták annak a kárát, hogy az indiánokat nem érdekelte ez a szakma.

Szóval ha ez volt 30 éve DEI program nélkül, mit várhatunk ma?

Ennek talán az egyetlen előnye, (pl a fehér férfiak és a társadalom számára is ) az, hogy az így kireszkesztett embertársaink a magánszektor felé kényszerülnek, és azt fogják erősíteni. Márpedig tudjuk, hogy az állam a legrosszabb menedzser. A magánszektor biztos, hogy jobban fogja felhasználni őket, mintha ez egy állami helyen történne.

A magam példája is ezt mutatja. Mivel a pályázatom erre az állásra eleve kudarcra volt ítélve, a polgármesterrel és másokkal megalapitottam a Kanadai Urbanisztikai Intézetet es azon belül egy Nemzetközi Programok Irodáját. Ezt mint alapitó Executive Director vezettem másfél évtizedig. Az állami helyen kényelmes állás és jó fizetés várt volna, itt meg rengeteg kihívás, ahol a keletről hozott edukáció és vállakozószellem legjavát kellett óriási stressz közepette hasznosítanom, siker esetén sokkal több eredménnyel.

Mivel ez bejött, nagyon is, 5 évre rá 5 kontinensen 12 irodánk volt, és több, mint száz országban dolgoztam város-menedzselési, infrastruktúra-fejlesztési, önkormányzati pénzügyi projekteken. Nyugodtan lehet mondani, hogy jól jártam, és az intézettel a társadalom is, világszerte. Ha akkor felvesznek a városhoz főállásban, akkor ebből semmi nem lett volna.

Ezzel együtt ez a mai gyakorlat velejéig káros és minél hamarabb megszüntetendő. Az egyenjogúság az egyenlő lehetőségeket kell, hogy jelentse, és nem az egyenlő kimenetelt. Mindenkinek legyen egyenlő esélye az induláshoz, és a fejlődéshez, de azt garantálni, hogy a fogorvosok között olyan arányban szerepeljenek szinesbőrűek vagy transneműek vagy tolószékesek, mint a társadalomban általában, ugyanolyan hülyeség, mintha azt követelnénk meg, hogy a kőművesek meg a nővérek is fele-fele legyenek férfiak és nők. Sőt a katonák is.

Egyébként a jogászok azóta megmagyarázták Elonnak azt is, hogy minden emberjogi törvény és jogszabály (miszerint nem szabad megkülönböztetést alkalmazni), rendelkezik kivételekkel. E kivételek szerint igenis lehet megkülönböztetni, ha ez az egyenjogúság nevében, ennek helyreállítása érdekében történik. Arra a kérdésre pedig, hogy van-e ezellen valami tiltakozási lehetőség, a válasz az hogy persze tiltakozhatsz, perelhetsz, de ezeket komolyan sem veszik, mert ilyen a törvény. A változáshoz a legmagasabb szinten kell a változás, magyarul Trudeu liberális kormányának kell elhúznia, és egy új kormánynak új törvényeket hoznia.

És ennek az őrült gyakorlatnak a legnagyobb bűne: a baloldali túlkapásokkal elősegíti a jobboldali szélsőségek előretörését. Egyre-másra kerülnek vezető pozicióba fasisztoid és más őrült szélsőségek a világban.

Beengedünk migránsokat ellenőrizetlenül és korlátlanul millió számra? Majd jönnek a migrációt tagadó és tiltó rasszista barmok. Elengedjük a woke ideológiát hadd szárnyaljon minden túlkapásával együtt? Döntögessenek szabadon szobrokat mindenféle hamis ideologiákra hivatkozva? Majd jönnek a fasiszta rezsimek.

Természetesen ha rendszerszíntű rasszizmus vagy ha más megkülönbőztetés van, azon sürgősen változtatni kell. Lehetőséget adni a különbőző hátrányosan megkülönbőztetett egyéneknek és csoportoknak. Ezt viszont nem úgy kell, hogy megfelelő képesítés és gyakorlat nélkül veszünk fel embereket, (amire másokat nem vennénk fel emiatt), hanem az egyéni kapacitásukat kell erősíteni. Magyarul, segítsünk nekik, hogy elérjék azt a szintet, amit egy – egy állás megkíván, hogy meg tudjanak felelni a szakmai feltételeknek.

Az, hogy valaki milyen szinű, vagy milyen genderhez tartozik, az nem szakmai feltétel.

Ha tovább megyünk ezen az úton, akkor elkerülhetetlenül rosszabbodni fog a helyzet a szélsőségesek térnyerése miatt. Az inga kileng, most balra, aztán majd még jobban jobbra. Amíg valaki, (mint otthon Orbán) fel nem akasztja azt az ingát, hogy na jó ennyi és kész.

Szoktam mondani, hogy a politikában a liberálisok a gáz pedál, a konzervatívok a fék. Én, bár közgazdászként a konzervatívok közé tartozom, emberként, polgárként, mindig a határokat feszegető, gázt nyomó liberálisok között voltam. Viszont mindig figyelmeztettem, ne nyomd a gázt, ha a szakadék szélén állsz.

Frank Tibor
Vancouverben élő matematikus-közgazdász, üzletember

A cikk eredetileg a Velemeny.online c. oldalon jelent meg.

24 hozzászólás

  • Orsós Elemér

    Ez nem kifejezetten canadai -logikával és humanizmussal megmagyarázhanatlan- sajátosság, nekünk idehaza is bőven vannak hasonlók, de nem viszonyítok, mert sajnos(vagy szerencsére?) messze nem vagyunk semmilyen szempontból egy súlycsoportban.

  • Canadanak, ill. a Canadai nepnek egy ertelmes es emberseges alkotmanyra es u.n Bill of Right-ra lenne szukseguk!!!!

    S nem specialis csoportok anyagi lehetosegeire!!!!!!!!!!!!!

    Elon Musk valojaban a Marxista alapelvek alkalamazasaival sikereskedett, az az allamiagazgatas burokrataitol kapott penzeken gazdagodott meg, ami persze mind a dolgozo adofizetok penzei vvolt.
    a
    Leheto es biztositott az minden altlag Canadai lakos-szamara ?

    Na arra feleljenek a vitazok, foleg a Canadaban bujkalo Marxistak!!!

  • Mi gyornan valtozik a vilag, vagy inkabb az emberiseg erdekeinek es felfogasaiknak a kovetkezmenmyei es eredmneyei.

    Indiban Modi PM politikai bajokban.

    Torokben Erdogan bajokban.

    Nairobiban a kormany adotorvenyet a nep megsemmisitette.
    Sajnosan a rendorseg kozbelepese tobb emberi eletet pusztitott, de a nep sikereskedett!!!!

    Petofi mondana; „hatalmas kezdesz lenni vegre nep.”

    A „galya” elsulyesztve kozel vilagszerte !!!!!!!!!

    Tudtok ti galya-rabok uszni????????

    Franciaban Macron nem csak bajokban hanem tavolodo utjaban.

    USA-ban a Legfelsobb Birosag a Trump es a Jan-6-i tuntetok ugyeinek, ill. iteleteiknek a kozel totalis smelegesitese tortent.

    Ukarajnaban, a mar 3 eves haboruban az Orosz hadak alig leteznek. Az ororsz katonak felszereleseiket eldobva menekulnek.
    Putin hadai Kharkov es Ghershon harcaban teljes es szegyenletes veresget szenvedtek.
    A hires Ororsz legiero, amit rodeo „a legmodernabb harci gepekkel…” nevezte, keptelen az Ukrajna folotti legkort uralni, amig Ukranoknak NINCSEN sem legi-erejuk, sem legvedelmuk.

    Tagadhatalanul, Putin napjai is szamolva, sot naponkent rovidulve vannak.

    Csupan az itteni nehany Kremlini szonokok issmetelik ocska es elavult maszlagaikat, remelve hogy amodon feltaszthatnak a reg-bedoglott dikataturat.

  • Tóth István

    Nagyon érthető és értelmes érvelés és teljesen jogos, hogy a képesség fejlesztés a fontosabb és eredményesebb megoldás, nem a pozitív diszkrimináció.

  • A szerző által leírt jelenség nem egyéb, mint a pozitív diszkrimináció hibás alkalmazása. Mert a pozitív diszkriminációnak van létjogosultsága: a hátrányos helyzetben lévőknek meg kell adni a lehetőséget a felzárkózásra. Erre jó alkalom nyílik az oktatás területén, vagy például bizonyos szociális lehetőségek szélesítésével. De ebben az írásban arra látunk példákat, amikor sikerül átesni a ló túlsó oldalára. És ez paradox módon gyakran azok számára is negatív eredménnyel jár, akiknek kedvezni akarunk. A következmény könnyen hamis önértékelés, és később a vállalt feladat nem megfelelő teljesítése miatti kudarcérzés, frusztráltság lehet. És ehhez jön még, hogy a munkaadó számára is rossz, hiszen nem kapja meg az általa jogosan elvárt teljesítményt.
    Vagyis Frank Tibornak, és vele együtt mindazoknak, akik nem helyeslik ezt a gyakorlatot, igazuk van: nincs ez így rendben!

  • Kedves Tibor nagyon nagy érdeklődéssel olvasom eme soraidat, és szomorúan látom, hogy ez a métely terjed, mint köd és fing!
    a grizi beszólásaira amit itt is undorral nézek végig nem sokat lehet mondani, viszont ha az ő szövege bejöhetett akkor -remélem- ez is:

    Furfangos Nyesztyerka még egy repteret szétb.tt a rajta lévő gépekkel együtt, valaki aszongya betonlapos kialakítás és órákon belül rendbetehető,
    ennek mi a technikája? repülő szőnyeggel visznek új betonlapokat??? és hol vannak a pótlapok tárolva?

    a hoholoknak elküldött és szánt repülőgépek mind leselejtezésre váró roncsok, repülésre alkalmassá téve semmi másra!??? a többi madárijesztő is csak a sajtónak és hiszékeny olvasóinak szól!

    ebben hatalmas pénzforgalmat vártak „a beruházók”,

    de a Furfangos Nyesztyerka belelátott a kártyáikba és pont azért húzza az időt {és erről soha senki sem fog beszélni} hogy a 350+ milliárd befektetés növekeggyen és ezzel annak kamatos kamatai is {azaz a beruházók veszteségei}…

    és ugyanakkor ezzel az elkobzott pénzük máris ki van egyenlítve!!!

    érdekes dolog lesz ha augusztusban csődbe kényszerítik a hoholsztánt melyik „beruházó” csoport nyer vele kiütve az összes többit???

    LŐNI TELJESEN FÖLÖSLEGES ELÉG LETT VOLNA SOK FÜSTÖT GERJESZTENI ÉS SIKOLTOZNI???

    mivel grizi őnaccsága sohasem tol ide semmiféle ész érvet, hát lelke rajta…

    Kedves Tibor érdekes OV -vel kapcsolatos megjegyzésed én ugyanilyen beszólásaimmal pörölyöket, baltákat és csákányokat hárítottam sikerrel, amiket belém akartak érte vágni, de túléltem!
    sajnos meg kell állapítanunk, hogy az EMBERISÉG MÉG NEM ÉRTE EL PÖLÖ AZ OROSZLÁN CSALÁD ERKÖLCSI FEJLECCSÉGÉNEK SZINTYÉT!

    oroszlánéknál az van, hogy a legerősebb legokosabb és legszebb kerül a trónra és előtte hódol mindenki, a préda is jól van elosztva a család minden tagjának jut olyan falat amit a rövidbelű ragadozók is be tudnak építeni a testükbe fennmaradáshoz! és hagynak a hiénáknak, hangyáknak, legyeknek is és mindenki meg van elégedve!
    azután elérkezik az idő a király megörexik:

    ráncos lesz és feledékeny, a nőstények már kiröhögik, a fiatal fiúcskák meg ingerlik, hogy na neked már nem, nekünk meg kackiás:

    szóval új királyra van szüxég és gyorsan mert az ellenség sohasem aluszik és les!

    ehhez van egy ceremónia {láttam filmen részleteiben} meglehetősen véres és zajos de ezzel új király lesz! MERT NAGY SZÜXÉG VAN RÁ!

    {azaz nem születési jogon hanem kizárólag képességei alapján}

    ez az emberhordáknál lásd még az Európai uniót, Amerikai Egybesült Államokat

    [most éppen kiestek a saját maguk által szervezett össznépi fodball kalamajkából, de a közönséget ez sem érdekli a játékok mennek tovább, ma volt egy ragyogó Colombia Brazil hajcihő]

    az Amerikai Egybesült Álllamok úgy született, hogy a konkurenciával nem keltek lovagi versenyre, hanem kivégezték és ez mai napig így megy és sokaknak nem teccik Elon Musk nak sem! {nekem pláne}

    és ennek ma már láccik az „eredménye” olyan szintű az elbutulás, hogy az élenjáró hadiipar korifeusai bevallották a CNN esti főidejében, hogy „a jelenlegi hadiipari nemzetközi kalamajkában nem tudunk ereményesek lenni, mert a fejlesztéshez szüxéges szakember gárda létrehozása

    {ezt máshol oktatásnak nevezik amiért nem kell fizetni mert az állam jólfelfogott érdeke, hogy legyenek jól képzett emberi fők és nem AI}

    usque 35 évet venne igénybe addig a natonak álcázott piros fehér csíkos hadsereg madárijesztésre sem alkalmas, mert a kányák belefészkelnek, károgva,”

    és bár grizi naccságosnak más a szövege, de itt a déli szomszédomék ma is kijelentették még az őszi esőzések előtt a hohol csinnbummcirkusznak vége lesz!

    tehát rövidebben: megfelelő oktatás nélkül nem megy, és hadd fejezzem be {bár nincs vége}

    azzal a megjegyzésemmel, hogy azok az országok ahol a műszaki életben decimális incset használnak, azok a kőkorszakból sohasem fognak kimenekülni,

    a 135°-os nyári melegben még jobban fognak izzadni

    {hja hogy ez Fárenheit? és tökig értelmetlennek lett kitalálva de a háromféle szabványos mérfölddel nem tudom milyen messzire lehet jutni és a hogy a fociban a 11-es az 12 yard}

    de majd kialakul ez, mert a természet törvényeit csak ideig óráig lehet megkavarni azután mindig rend szokott lenni és felismerik a guruk, hogy a klima folyamatosan és beláthatatlanul változik és senki emberfia sem érte sem ellene nem képes tenni semmit
    de nagyon drága a WEF korifeusai Davos-i nyári szeánszukon azt hozták ki, hogy a korporációk irányíccsák a világot és mindenki fizessen nekik adót a belégzett levegőért és a megivott vízért

    én ennek alapvetően számszaki problémáit látom, ki és kinek fog fizetni és mennyit és hogyan mérik

    a woke? =felébredt {aki inglishül is tud tuggya}

    de alvajáróként ez sem leheccséges

    nagyméretű köszönet a cikkért

  • BENDEGUZ
    2024 július 2
    3:12 du.
    grizi, aszongya a fáma, hogy Furfangos Nyesztyerkáéknál a Legfőbb Hadúr azt a parancsot adta a hadseregnek, hogy:

    „fiaim, legyetek éberek mint az éjjeli bagoly, és a vadászsólyom, legyetek bölcsek mint Misa a Medve,
    és legyetek furfangosak, NEM MEGHALNI MENTEK, HANEM A HAZÁT MEGVÉDENI ÉS GYŐZNI

    és az otthonotok epedve vár vissza benneteket”

    ugyanez a nato nak álcázott egybesült amerikai álmokban ARLINGTON ban látható egyre növexik a sírok száma, és aki nem Arlingtonba megy azt magára haggyák fél lábbal, fél kézzel és fél tö-vel, és ezt csak erős drogokkal lehet túlélni, most jótékony egyedek perselyeznek nekik, hogy ne San Francisco uccáin végezzék dolgukat, sátorban, hanem legyen nemzeti hőshöz méltó lakóhelyük,
    de ez csak egy töredéke a nemzeti hősöknek

    grizi te hogyan látod mindezt miközben a „te orosz katonáid” fegyvereiket eldobva fejvesztve menekülnek, én meg láttam számtalan vídejón, ahogy okosan vigyorogva betölti a drónt és elengedi

    {én anno a modellezett papír és nád készítésű repzajaimat szoktam felreptetni, miután felhúztam a bugyigumi motorral ellátott propellereit}

    hogy pont ott robannyon ahová vezérli tudod olyan kis kütyüvel amin egy kis kart mozgatva okosan és furfangosan a kis bombaajándék ráesik az ABRAMS-ra vagy Hájmars -ra

    egyébként jól vagy?

  • Jaj de jó írás! A szélsőball szélsőjobbot szül, ezt mi tapasztaltuk Magyaroszágon, 2o éve Oroszországban, és most az USA-ban. Annyit írnék én hozzá, hogy Ontáriói barátaink fia kb 2o éve mikor bekerült a Totontói egyetem fogorvosi szakára, ő volt az évfolyam 8o diákja közül az egyetlen fehér kanadai férfi (rajta kívül még volt 2 férfi az USA-ból).

  • Mivel Magyarorszagra esett az EU Elnoki hivatal felelosege, Orban Kiev-be repult es a fegyverszunetert valo alkudozast javasolta.

    Na vegre valaki a logikus megoldast keresne!

    s Miert nem a vilag szovetsgek es a vilag nemzetei kovetelnek az azonnali fegyverszunetet, minden idegen hadak kivonasat, es a ket-fel azonnali diplomaciai egyetertest kereni?????

    Mas;

    Pyongyangban a fovezer parancsara kivegheztek egy fital ferfiut megbocsajthatalan buneert.
    A fiu Koreai pop-zenet halgatott.

    Tudom hogy itten kik tapasoljak azt!!!!!!

  • Orsós Elemér

    joti
    2024 július 2
    6:34 du.

    Pontosan!

  • rodeo irta; „..az Amerikai Egyesult Allamok ugy szuletett….”

    Ugy szuletet hogy az amerikai angol gyarmatok lakossai fellazadtak az angol kiraly es a Londoni parlament onkenyes hatarozatai ellen.

    Fokent az adok ellen, mivel Anglia a gyarmayait is adoztatta.

    1765-ben kevettte a „Stamp act”-et, (belueg adot.

    Ami ellen a gyaramat lakosssai fellazadtak, a lazadasuk ismerver a tortenelemben mint a „taxation wwithoput representation” (adoztatas kepoviseltetes hianyaval.

    Lazadasuk sikeres lett, s 1766-ben az Angol Parlament eltorolte azt az adot.

    De az Angolirodalomnak sok penzre volt szuksege, s a „tead tax” (tea ado) jott.
    Igen minimalis, ami csak 2 pence volt fontonkent a tean.
    De az meg nagyobb ellenzest okozott, s a tomeg az u.n. „sons of liberty” Boiston kikotojeben egy angol tea szallito hajo ossz rakomanyat a „sons of liberty” a tengervizebe dobtak.
    Az lett a „Boston tea party”.

    Amire az angol kiraly piroskabatos hadait kuldte Bostonba. S megvonta Boston alapito levelet.

    Boston lakossai megdobaltak az angol hadakat, amire azok fegyvereseroszakkal reagaltak, az volt a „Bostoni verontas”.

    Attol kezdve a harc a fuggetlensegukert megallithatalan lett.
    S a fegyverzett lakossag, a „Minute men” Concord es Lexinton hidain nem engedte az angol hadsereget azon atkelni.

    De az altal am a gyarmati lakosssganak elege lett az Anmgol kiralyi birodalommal..
    S 1774-ben a 13 gyarmat ossze-szerveszkedett es fegyveres harcra ment.

    Az angol kiralysag politikai problemat fegyveres eroszakkal remelt orvosolni.

    De a 13 orszag lakossai a 8 eves haborujuk alatal fuggetlenseguket nyertek.

    Na az amit keptelen vagy elviselni.

    S miert fordultal sajat szulofolded es honfitarsaid probalkozasai es remenyei ellen, kiszolgaltatni egy idegen barbarian keleti hatalom diktaturajanak???????

    Lennel ember arra oszinte valaszt nyujtani???????

  • Orsós Elemér

    DonGolo
    2024 július 3
    3:20 de.

    „Különben gratulálok,máris átvetted a NER újabb nyelvi favoritját , a „patriótát”, mely maszlagot a mi mindenhonnét kiebrudalt Führerünk egy hetvehetedik Európai Parlamenti – immáron mint szélsőjobboldali – pártalakulat hangzatos neveként próbál eladni már nemzetközi viszonylatban.”

    Erre csak hadd válaszoljak röviden, tömören, igaz kissé pejorativan:
    leszarom Orbánt és a nerjét!

    (Mellesleg én 2 nappal előbb -Orbán szándékának tudta nélkül- már lefoglaltam ezt a kifejezést, ezért gyanítom hogy, sunyin figyeli a KMH-t és engem! Azon kívül még a frakciójának elnevezése sem találó, mert sokkal jobb lett volna például az Euroatlanti Únióban Csalódott Szkeptikussá Váltak frakciójának nevezni!)

  • BENDEGUZ
    2024 július 3
    12:54 du.
    grizi boston ide boston oda azóta az amerikai egybesült államok 200 millió ember halálában vétkes, valamint elrabolt 221 trillió$ értékű vagyont olyan országoktól amelyek azt önként nem voltak hajlandók nekik adni: kapzsiság és hatalmi téboly miatt

    ennek most hamarosan vége lesz a többi amit írtál érdektelen maszlag

  • Kedves és Nagyrabecsült Tibor
    a következőket halottsápadtan olvasom és nagyon fura gondolataim támadnak!
    aki nem tud inglishül az használhattya a gúglit az seperc alatt átteszi neki hottentottára

    íme:
    The Western establishment’s constant reductio ad absurdum, conflating pro-ceasefire and anti-genocide activism with anti-Semitism, is exactly the kind of thing that the establishment has been doing for years to ram through its agenda. Don’t like blowing cash on Ukraine? Then you’re doing the Kremlin’s bidding. Opposed to carbon taxes? You’re a science denier. Didn’t buy the ever-changing Covid narrative? You’re a threat to society.

    ez persze „a” demokrácia teljes díszében és glóriájában, szabaccságról egy árva szó se essék alapon..

  • Bendeguz/Attilla hun kiraly apja hat igen az usa mindig is utalt adot fizetni lopni jobb ISTEN BOCSASSA MEG BUNOMET MINT USA CITIZENNEK

  • https://www.origo.hu/gazdasag/2024/07/parizs-kina-masolat-hihetetlen-osszeg irom hogy eurazsia lesz SAJNOS az aranyermes GAZDFASAGILAG es az USA vezette csapat az ezust ermes a GAZDASAGI OLIMPIABAN SIZE MATTERS size in land mass and population mass SZAMIT KI AZ ELSO ES KI A MASODIK amugy a megakontinens eurazsia-t csak egy PATAK a szuezi csatorna valasztja el eurazsiatol

Leave a Reply


Trackbacks