Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma

2024 július 16 5:10 de.26 hozzászólás

Horvátországban, Zágrábban nyílt meg 2024. június 26-án a világ legelső nyakkendő múzeuma, és hogy miért éppen ott, annak pontos oka van. Ennek a ruhadarabnak eredeti gyökerei – bármily meglepő is – jól bizonyíthatóan Horvátországig vezetnek vissza, ezáltal a nyakkendő szülőhelyévé nyilvánítva az országot. A múzeum nemcsak a divat és történelem szerelmeseinek nyújt felejthetetlen élményt, hanem bárki számára, aki szeretne mélyebben elmerülni ebben az izgalmas témában.

A nyakkendő története a XVII. századba nyúlik vissza és meglehetősen súlyos eseményekhez, a Harmincéves háború időszakához kötődik. Ez volt az első olyan háború, mely Európa jelentős részét érintette. Vallási és politikai indíttatású volt, de mindinkább a hatalmi szerep erősödött fel benne. No jó, de mi köze ennek a nyakkendőhöz? Párizsban már akkor is sokat adtak a megjelenésre, a ruhák kivitelezésére. Ott tűnt fel, hogy a háborúban részt vevő horvát hadsereg katonái szépen megkötött, színes selyemkendőt hordanak a nyakuk köré tekerve. Erről könnyen felismerhetők is voltak. A kendőnek kettős szerepe volt, egyrészt védett, a támadó kardjának éle könnyen megcsúszott rajta, másrészt viszont már a horvát népi hagyományokban is megtalálható.  Olyasmi lehetet, mint nálunk a jegykendő, ott is a menyasszonyok ajándékozták a vőlegénynek. Párizsban viszont hamar divatcikk lett belőle. Érdekes volt újszerű, no meg kényelmesebb is az akkoriban szinte állandóan viselt merev csipkegalléroknál. Amikor azután már XIV. Lajos francia király is viselni kezdte, szinte kötelezővé vált mindazok számára, akik jelezni kívánták, hogy ők a legmagasabb körökhöz tartoznak. Nem telt bele sok idő, hogy civilek és katonák, válogatás nélkül mindenhol hordani kezdjék. Elterjedt egész Európában. Persze akkor még másként hívták, mifelénk például kravátli volt a neve. Miért? Az ország neve horvátul Hrvatska, franciául Croatie, németül Kroatien. Így lett a nyakkendő a német krawatte, bajor-osztrák krawatl átvétele, Bécsből pedig már a kravátli jött Pestre.  Az új múzeum, azon túlmenően, hogy bemutatni kívánja a nyakkendő fejlődésének útját a modern kortól egészen a 17. századig visszamenően, láttatni szeretné, hogy az elmúlt négy évszázadban milyen jelentős szimbolikus szerepet töltött be különböző kultúrákban és korszakokban. Hogyan vált mindennapi divatcikké? Nemcsak történelmi tárgyakat mutat be, hanem a legmodernebb technológiai megoldásokkal is megismerteti a látogatókat. Itt látható például az egyetlen golyóálló anyagból készült nyakkendőt. A múzeum közönsége mikroszkóp alatt figyelheti meg a selyemlepke gubókat és cérnákat, valamint ezen kívül egy korhű, lovakat bemutató 3D-s kiállítást felfedezhet. A nyakkendőnek ugyanis a lovasezredek egyenruhájának megtervezésében is szerep jutott.

Napjainkban lassan már külön tudomány alakult ki a nyakkendő körül. Világnapja is van, minden évben október 18-án ünnepelheti – aki akarja! Egy stockholmi matematikus, Mikael Vejdemo-Johansson és csapata 2011-ben kiszámította, hogy a nyakkendő megkötésének 177 147 féle módja létezik. A tanulásnak szórakoztatónak kell lennie, különösen a fiatalabbak számára, ezért ezt a múzeumot úgy tervezték, hogy játékos és interaktív módon osszon meg számos tényt és történetet a nyakkendőkről. De jut az élményekből annak is, aki csak külső szemlélő marad. Zágráb díszszázada, a „Kravat pukovnija”, már 357 éves. A Harmincéves háború korhű egyenruháiban 14 lovas és 76 gyalogos vonul fel minden évben, Húsvét hétfőtől kezdődően minden hétvégén, egészen október 18-ig.

26 hozzászólás

  • Nyaktekerészeti mellfekvenc …

  • A cikk allitasa gyanus, mert ha nem is a mainapi-formaju „nyak-kendok” de a SCARF viselve volt meg a romaiak idejeben is, sot bizonyara sokkal elobb is.

    De a kiallaitason a Rakosi es Kadar elvtarsaitok „nyak-kendo”-je is ami csak egy kotel volt, lenne lathato ma ottan?

  • Amit a fenti kepen latsz az az egyszeru SCARF. Meg az osi magyar csordasok s nem csak a cowboy-ok viseltek az izzadasaik ellen.

    Kesobb a Velencei, majd a Francia elokelosegek kezdtek viselni himzett, felig noi-oltozetre emlekeztetoket, mimnt a parokat is.

    Sot az Angol es Scot birak maig is azt viselik hivatalaik betoltesen.

  • Koszonet Revay urnak ….. fogadjak arra MAGAMMAL hogy meg nem volt emiatt zagrabban ….KOSZONET meg-egyszer a cikkert

  • Bendeguz nem GRUZ BendeGruz ////a virtualis valosag is valosag/////szinte soha nem almodtam /////aug 10 ///79 nleszek es sokat almodom egy ido ota/////az alom is valosag amig fel nem ebredunk////meg felni rettegni is szoktam almomban….pedig senki se uldoz

  • https://index.hu/fomo/2024/07/16/ishowspeed-stream-twitch-mammut-magyarorszag/ REvay ur cikkehez semmi koze de most mar az egesz volag tudja hogy a magyarok RASSZISTAK////az afro amerikai felhaborodott hogy sa NEGRO cukor …….NEGRO …bizony..szegyellje minden magyar magat ….halabol tobb szazezer forinttott kapott bu T apesten .ert budapest uj neve bu T apest

  • és ezzel nem lehet lőni? pediglen millen fotosch ez manapság, és a csomók, a gordiuszi csomó nem tartozik a nyakkendő díszek közé? én magam kizárólag 2 féle csomót tudok, a háromszög a kedvencem, a többi százezer akárhányra azért kíváncsi lennék, a selyem is érdekes egy tünemény ha jól távolkeleti eredetű Kína és India a szülőhelyei?
    csodaszép selyemholmikat lehet készíteni

    jó lenne ott lenni és akkor megtudhatnám a csomózás rejtelmeit

  • Orsós Elemér

    Ha jól emlékszem talán nem ez a világ legelsőbb nyakkendő múzeuma, hanem az az alice springsi korcsma hivatal aholis a nyakkendővel gyanútlanul betévő kedves vendég díszét azonnal félbe vágják, majd egy falra felszögezik a többi közé, a másik különcségük, hogy az először ott járt külföldi vendéget lefényképezik és képét a falra kiteszik, hogy a következő látogatása alkalmával igazoltan ingyen sört ihasson. Más huncutságokról is híresek, például a teve versenyről(bizony, a sivatagjaikban a kontinenst átszelő vasutvonal miatt több millió korszerűtlenné vált elvadult teve kószál) és a kajak versenyről egy kiszáradt vádiban! Mit nem adnék egy hónapos alice springsi körutazásért! 😀 (Ezekről a csodálatos dolgokról az Ausztráliát megjárt nejem sajnos néhai unokatestvérétől hallottam először, aki szavahihetőnek tekinthető, mert gyermekpszihológus volt!)

  • Orsós Elemér

    Orsós Elemér
    2024 július 17
    4:42 du.

    Elnézést, sajnos nem Nejem, hanem unokatestvére járta meg Ausztráliát!

  • Hallottátok, hogy Joe Biden végül feladta, és nem indul újra az elnökválasztáson? Vajon szerintetek ki lesz az úgynevezett demokrata párt jelöltje? Szerintem két személy, vagy Hillary, a Clinton bűnbanda tagja, vagy Kalifornia büszke fia, Newsome elvtárs. Ők biztosan befejeznék a pusztítást, amit Biden elkezdett.

  • már bezárt a bazár Cenz Nemes Ura engedd esztbe
    „tisztelthölgyeimésuraim”
    2024 július 19
    8:03 de.

    kösz, én csak a foxnyuszi utólagos glóriázásáról tudom mindezeket gyanúm fennáll önmeglövetés volt btök sikerrel

    hja és RNC Republican National Convention az utolsó szó ugye latin eredetű és az én indulataimnak megfelelően Gyülevész Gyűlésnek mondanám

    a többi ebben benne is van

    most ursula után még egy véreskezű bohóc a világra?
    persza a világ csipkejózsika álmát alussza és ebből sohasem sincs ébredés, a hangyáké a maradék

  • BENDEGUZ
    2024 július 17
    11:53 de.
    rodeo;

    „…a grizi meg halgat….” innen hiányzik egy „l”

    rodeo,
    remes ostobsagaidra lehetetlen ertelees reagalast nyujtani!!!!!!!!! ne nyújtsd grizi,

    De a Boeng esteben egy automata-control ami tulsagosan befolyasolta a repulogep iranyitasat.
    S azt eltavolitottak !!!!!!!

    szóval amikor a kereke repülés közben leesik az az automata control bűne, hogy mit és kit kellene eltávolítani azt bízd rá a kongresszusi vizsgálóbizoccságra

    az általad szabadnak titulált gazdaságok azok rabszolgamunkán alapuló szabad rablások, a tőke tulajdonosai útonállók és elrabolják az egészet, csak annyit csorgatnak vissza a proletárnak, hogy még ne haljon éhen, mindeszt demokratikusan és emberi jogokkal fűszerezve a WOKE elvei és cancel culture eszmei irányítása mellett, ha mindez lenne a szocializmusban akkor tényleg tönkrement volna enélkül NEM, hanem a szabad kapitalizmus elfoglalta katonai erővel mint a nato és mexüntette a szocializmust mert az jobb volt mint a Tecser és a Régen anno sajátmaguknak képesek voltak, ezért a Parkinson azon elve szerint {parkinson törvények §} aki nálam szegényebb annál én gazdagabb vagyok, tehát nyomorba kell dönteni őket mert különben kiderül, hogy a demokráciát nem lehet sem megenni sem szaporítani , nagyon baráti és még undorítóbb

    de te csak irigáljál ijeneket majd küldök neked egy nápolyi dalt {strafkocsisz-t}

  • Orsós Elemér

    Ródeo11
    2024 július 21
    4:54 de.

    Erre a békebeli stráfkocsis változatra még én is emlékszem! 😀

  • Ródeo11
    2024 július 20
    4:15 du.
    Csak azé’ nem hánok az írásodtól
    me sajnálom a vacsorámat..

  • Remek! Ródeo11 elvtársnak nem kell aggódnia az átnevelő tábor miatt. Ő már tudja, hogy Trump a nagylábujjával lőtte meg saját magát. Elképesztő, hogy mennyi gonosz és ostoba ember él ezen a bolygón!

  • Csak mellékesen jegyzem meg, szerény véleményem szerint a világ jónéhány politikusának egy kötél lenne a legszebb nyakkendő.

  • Orsós Elemér

    Ródeo11
    2024 július 20
    4:15 du.

    Hmmmm, lehet hogy a fejlett nyugaton már a Gondolatrendőrségre sincs szükség?

  • OH COME ON „HOLIGOST”, MEG HA REMALMOD IS LETT VOLNA DE MIERT BARKI AKASZTASAT OHAJTANAD , IGAZAN VERSZOMJAS VAGY????

    A JELEN ALELNOK KAMALA HARRIS AUTOMATIKUSAN AZ ELNOK-JELEOLT.
    GYANITOM HOGY BARKI IS KIHIVNA A PART-CONVENTION ALKALMAVAL.

    DE VEGRE JOE BEDOBTA TURULKOZOT, MULT SZERDAN A SZENATUS DEMOKRATA CSORORTJA MENT A FEHERHAZBA, CSUTORTOKON MEG OBAM, PENTEKEN MEG PELOSI, DE JOE ALLITOTTA HOGY NEM LEPKI A VERSENYBOL.
    DE VASARNAPRA DONTOTT ES BEDOBTA TURULKOZOJET.
    AZ POLITIKAILAG EGYENLO A HETEDIK-EMELETI HIVATALBOL AZ ABLAKON AT TAVOZNI!

  • Hóligóst
    2024 július 21
    8:03 du.

    akkó’ most mellik?

    a 911-ra emléxel?

    HIV-re? a válogatós vírusra ami csakis buzikat fohgyasztott, és nem is röhögte el magát aki kitalálta

    C-19-re aminek a lényege, hogy kitalált az a néhány féreg aki tudósnak tituláltatta magát egy olyan vírust ami sehol sohasem létezett, hogy az elixir kötelezővé tételével az emberiség megtizedelése terv szerint folytatódhasson,

    kizárólag beoltottak vannak a temetőkben{!SI(C}

    mert a mindenfelé koszos anyagi haszonért kirobbantott háborús halottak és nyomorékok száma nem volt elég a harari nek

    és most előkerült a mesterséges intelligencia mert az nem kér ugyan enni és laknia sem kell sehol, de semmit sem fogyaszt áramon kívűl amit én viszont nem tudom honnan állíttya elő egy széntüzelésű generátorral? azaz a seggfejek kitalálták hogyan megy ez a vállalkozásuk csődbe mingyárt az első napon amikor már nem lesz ember aki helyettesíccse a programokat és rozsdás robotokat

    szóval már arról reménykednek a DNC -sek hogy a korábban ügyészként dolgozó Kalamajka Harrisnya majd hogy fogja talajba döngölni a többszörösen megvádolt trampot várom a csinnbummcirkuszt
    egyébként az már abszolút bizonyos, hogy

    hetekkel hónapokkal korábban kezdték szervezni a „merényletet” dugájába dőlt mert a halálra szánt véletlenűl elmozdította a fejét… és ma már nem lehet másikat szervezni mert főbiztonsági némber ma bevallotta a Kongjesszusban, hogy tartya a hátát az egészért, mivel nem csak az volt nyílvánvalóan megszervezve hogy pont azt a háztetőt nem figyelték, hanem a személyi védelemre ottlévő biztonságiak meg nem takarták be az áldozatot, hátha még egy lövedék érkezik és az majd teszi a dolgát, de ez is dugájába dőlt, most szar van a szitán és a Kalamajka Harrisnya máris kapott 50 milliócskát korteskedésre és már csinálja is vihogva

    a világ politikusainak meg sem kellett volna születniük, vagy ha igen le kellett volna őket dobálni a Tajgetoszról

  • BENDEGUZ
    2024 július 22
    2:30 du.

    grizi a: CONWENSCHŐN az ékes magyar nyelvtechnikával {ami neked nincs} aszt jelenti, hogy:
    a „gyülevész gyülekezet”

    te nem ülsz a DELTA -RA VÁRVA? tudod, Godot ra várva meg a G.A. úr x-ből -ből

    képzeld el női elnököd lesz, a trampot meg a GOP szentté avattya, oszlopszentté saruban és ágyékkötőben, hogy eredeti legyen

  • joshua July 16, 3;10 du;

    „Senki nem uldoz…”, de az allaitolagos teny hogy almodban mutakozik az elnyomott gondolat.

    Tehat valamitol, vagy valakiotol valojaban valami tiotkos felelmed van.

    Igen , Kamala Harris a demokrata Part elnok jeleoltje.
    Alig velheto az hogy a part elnok-jeleoli talan mast figyelembe venenek majd.

    Harris, 59 eves, kepzett, kepes es politikai harcra termett egyen.
    Volt San Francisco megvalasztott DA-je, majd California orszag AG-je.
    Elso generacios amerikai, apja Jamaica-bol imigrans, ,anyja meg Indiabol.
    Erossen hangoztatva hogy „FEKETE”, habar apja 3/4+ fweher boru.
    De az nagy sikerekert jelenthet a valsztason, mert a feketek 88+ %-a a demokrata parti versenyzokre szavaznak, barki is az.

    De tagadhatalanul, igen eros ellenfelet fog bizonyitani Trump-nak Novewmber 5-en.

    Barmennyire is gyulonetek ezt a rendszert, de az ami nagyon hianyzik Europaban, sot vilagszerte is!!!!!!!

    Let the best candidate win!!!!!

  • BENDEGUZ
    2024 július 22
    2:30 du.

    tengermély seggséged csak fokozódik, mint a nemzetközi helyzet! már majdnem asszittem hogy nincs lejjebb, de úgy látom van, sűjjecc mint a titanic romokban!
    szóval nálatok ott Kiességesch Usasztánban mint aszt azok akik látnak nem csak néznek ki a fejükből, mint te is, azok tuggyák, hogy a kétpártrendszeretek az elektorokkal mint tejszínhabbal a szarból készült torta tetején, a vetésforgó ellenére csak egy ócska és kurva rosszúl működő diktatúra vagytok, de időnként megijedtek a saját árnyékotoktól és lőni kezdtek bármire amiről assziszitek, hogy nálatok sokkal jobb;

    ott a Levantén a szerintük 7542 & 1/3 éves kituggyakik olyan nyomorban élnek mióta visszarakták őket a brexiték oda, hogy mindenkinek borsot törjenek az orra alá és nem sikerült, az összes környező ország villogó csillogó vidám és kurvára gazdag, mialatt a netán yahoo és tsai csak a vért, izzadtságot és orgyilkosságot gyakorlják használt kaftánban és saruban mert újra nincs pénz mert elbasszák háborúsdira amit mindenki kurvára ún, de a netán yahoo az nem és nem lehet elküldeni kapálni vagy szemetet gyűjteni hanem ott eszi a rossebb mint félórája a kongjesszusotokban ahol délutáni tornagyakorlatokat vezényelt {közben hüjeségeket dumált} kongjesszus feláll kongjesszus leül és ez ment percenként az a sok arthtitiszes vénség meg tapsikolt és sikoltozott a fájdalomtól ami a tornagyakorlat miatt még fájdalmasabb az is igaz, hogy sokan pont ezért nem is mentek oda mert már régen nem tornásztak és nem is karnak

    kalamajka harrisnya már 240+ millió fakaurit gyűjtött össze 5 nap alatt, nem tudom hány vadiúj piros tűsarkút tud belőle venni de soknak tűnik és elnök lesz belőle, a bidén kartárs még a héten le is mond az elnökségről is és akkor Kalamajka Harrisnya lesz az új elnök és akkor majd megláttyátok, mókás vihogós napok következnek és a nyomor, már nincsenek társadalmi rétegek, vannak a gazdagok azok egymás között elosztyák és az összes többinek kuss meg a nyomor szellemi és fizikai és a butaság mert aki WOKE -ot tanul az nem tud semmit sem

    ugyanúgy mint te grizi, mit szecc?

  • KAMALA az egy Indan (Hindu) szo, jelentese mint ‘kis aranyom’, ‘dragam’,’kicsikem’,stb.

  • kamalarol azt erdemes tudni hogy felmenoi de talan o maga is british subject voltak ….azaz az angol gyarmatokon kezdtek ki tudja mikor -talan kiguglizhato-felemelkedni …aztan persze okosan az angol gyarmatbirodalombol atjottek a szinten angol usa-ba….obama a phony black…hiszen bore fekete de a agya felig feher hiszen feher anyukaja gusztust kapott a kenyai apukara ferhez is ment hozza…az igazi black az Michell obama lenne csupa fekete rabszolga osokkel buszkelkedhet

  • RODEO ===azert ne tulozz——az biztos igaz hogy egyes deli allamokban missisippi es tarsai de akr detroitban is vannak olyan gettok aholrosszabb a helyzet mint modjuk niger csad stb afrikaban….de azert ugye most is jonnek tizezrevel migrik del ame-rokabol;;;;azrt az emberek nem hulyek MINDIG csak akkor amikor bunoznek vagy haboruznak…pedig Mozes PROFETA koba veste ne olj=gyilkolj…..nagyon erdekes—guglizd ki …a magyar romai katolikus bibliaban a tizparancsolatba bekerult a NE HAZUDJ….hiszen ugye mi magyarok sokszor megtesszuk….de a magyar REFORMATUS tizparancsolatban NINCS benne hogy NE HAZUDJ…guglizd ki….csaladi vita volt azert gugliztam ki 79 evesen…ugye van amikor muszaj hazudni….peldaul ha csak ugy erheted el hogy egy bunozo gyilkos ne gyilkoljon meg….megtanultam a nyolcvanas evek new york cityjeben hogy ne pisztolyt hordjak hanem a szivarzsebemben egy $ 100 bankjegyet…hadd vigyek…amugy senki se vitte de a new york postban olvastam hogy japan turistak igy setalnak haboritatlanul a manhattani ejszakaban szorakozve es soha se esik bajuk