Új városból ősi természetbe

2024 augusztus 20 4:32 de.48 hozzászólás

Olvasóink már találkozhattak a Brazíliában, Rio de Janeiróban működő magyar tulajdonú Havas Utazási Iroda kínálatával. A Havas Creative Tours ajánlataiban mindig találunk valami különlegeset. Most ismét nagyon érdekes túrára invitálják vendégeiket. Egy szinte futurisztikus, új főváros és a háborítatlan természeti értékek megtekintésére.

 Sokan gondolják, hogy Brazília fővárosa Rio de Janeiro. Így is volt ez 1960-ig, ám ezen év április 21. óta már nem. A Lúcio Costa várostervező által tervezett és Oscar Niemeyer építész által felépített Brazíliaváros vette át a szerepet és teljes joggal, hiszen igazi építészeti kincs. A városnéző út magában foglalja a Residential SuperBlocks-t, a bevásárlóközpontot, az Alvorada-palotát, az Itamarati-palotát (Külkapcsolati Minisztérium), a Három Hatalom terét, a TV-tornyot és a katedrálist, valamint más látnivalókat. Naponta két alkalommal, 9:00 és 14:00 órakor indul a körséta. Az egységbe olvadó Nemzeti Kongresszus modern elemei, a fenséges brazil katedrális és az impozáns Alvorada-palota mind példái annak az innovatív tervezésnek, amely a brazil fővárost – fiatal kora ellenére – 1987 óta már az UNESCO Világörökség részévé tette. Brazíliaváros tele van természeti szépségekkel, művészettel és kultúrával. Olyan művészek munkái hatják át utcáit, épületeit, mint Athos Bulcão, Burle Marx, Alfredo Ceschiatti, Marianne Peretti és Bruno Giorgi. A Paranoá-tó békés menedéket kínál olyan tevékenységekhez, mint a csónakázás, evezés és pihentető séták, melyek mindegyike tökéletes kikapcsolódás, alkalom a természettel való kapcsolatteremtéshez. A Brasília Emlékmúzeum, a Történeti Múzeum és a főváros alapítójának szentelt JK Memorial lenyűgöző történeteket tár fel ennek az egyedülálló városnak a múltjából és jelenéből, mely élénk kulturális eseményeknek is otthont ad. A zenei fesztiváloktól a művészeti ünnepségekig mindig történik valami, melytől a látogatónak emlékezetes élményben lesz része egy olyan városban, ahol a modernitás és a kultúra egyedülállóan összefonódik.

Aki pedig hosszabb kirándulásra is vállalkozik, arra hihetetlen kalandok várnak a természetben. Goias állam északkeleti részén, a Chapada dos Veadeiros Nemzeti Park 60 ezer hektáros területe lett védett a brazil Cerradoból, az afrikai szavannák brazil változatából. A São Miguel folyó a sziklán lévő lyukakon keresztül folyik, meleg medencéket képezve a sziklák között. A szavanna tüzes vörös-narancssárga panorámája és a délutáni égbolt megnyugtató pasztelljeibe borított sziklák gyönyörűségükkel varázsolják el a látogatót, miközben csodálkozva néz le a vízesések tetején lévő ülőrúdról. Tökéletes környezet trekkinghez, rappellinghez és kanyonozáshoz. A régió természeti szépsége és a rengeteg kvarckristály misztikus hangulatot kölcsönöz a Chapada dos Veadeirosnak. A vidéken a földönkívüli megfigyelésekről szóló történetek is bővelkednek. Ezt a csodaországot az UNESCO 2001-ben a Természeti Világörökség részévé nyilvánította.  Megtekintésére a Havas Creative Tours 6 nap – 5 éjszakás programot kínál. A világ legnagyobb ártereként ismert Pantanal igazi paradicsom a természet és a vadon élő állatok szerelmeseinek. A park alapvető célja a nagy ökológiai jelentőségű és festői szépségű természetes ökoszisztémák megőrzése, valamint a tudományos kutatás, a környezeti nevelés, a szabadtéri rekreáció és az ökológiai turizmus lehetővé tétele. A Pantanal minden ízlést kielégítő, különféle tevékenységeket kínál. Az izgalmas fotós szafariktól és hajókirándulásoktól kezdve a túrázásig és a lovaglásig minden nap új lehetőség arra, hogy rácsodálkozzunk a hely gazdag biológiai sokféleségére. Az aligátorok, a jaguárok, a kapibarák (az útleírásokból ismert vízidisznók) és a madarak felkeresése természetes élőhelyükön, az utazás részét képezi. A nagy figyelemmel kiválasztott nyaralók és pousadák (fogadók) kényelmes tartózkodást kínálnak a természet közepén, lenyűgöző kilátással és ízletes, a vidék hagyományaihoz kötődő konyhával. Egy ilyen utazással felfedezhetjük e természetes paradicsom varázsát, és ez örökké tartó emlékeket jelenthet.

48 hozzászólás

  • Brasilia epitese sikeres volt Brazilnak cpan abban hogy a lokassagot tavolabra, de gyorsitotta a lakossag szaporodasat,
    Ami az atlag 4.2% rol a 14.4% ra emelkedett, de az am nem lett positive a termeszet vedelmenek celjabol, csupan tobb lakos es gyorsabb szaporodas es termeszet pusztitas, fokent az u.n. indigenious lakossok szamara inkabb pusztitas a letlehetoseguk valtozasaval.

  • Az Amazon basin pusztitasa egy igazi vilagszerti eccologiai katasztrofa mindenki szmara vilagszerte.

    A vilagnak inkabb szuksege lenne 10 masik Amazon-vilagreszre, nem az egyedulli Amazon pusztitasara.

    Az Amazon basin a vilag leg-nagyobb oxugen keszitoje, eloallitoja.

    De nemm csak az rccologiai elonyeit, hanem meg a remelt termofold lehetoseget is pusztitjak.
    Mert az Amazon az esoerdok-nelkul remesen gyatra fold mezogazdasagi celokra.

    Egetik az eso-erdot megallasnelkul. De a fold alig 3-4 evig kepes az agrar termelesre, aztan csupan a legelonek haszlahato.

    Par-evi gabona termes nem eri meg a termeszet pusztitasat, s az eso-erok nem jonnek visssza aztan.

  • BENDEGUZ
    2024 augusztus 20
    2:16 du.

    grizi ezen a kismillió képen megláthatod, hogy mekkora emeletes seggfej vagy, aszon’tad, hogy az Ikarus gyártott egy pár száz buszt… teljes élettartama alatt közel 1 millió szaladt ki a két gyárból, de te csak röfögjél baromságokat, mint mindenről mindig

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=2287975878247042&set=g.404274758261197

  • Bendeguz
    2024 augusztus 22
    2:07 du.

    Hát nem érdekes, hogy azok a gazdag országok, amelyek már évszázadokkal ezelőtt kiirtották az erdeiket, és emiatt erős mezőgazdasággal rendelkeznek, a legjobban aggódnak Brazília erdei miatt?

    Mindazonáltal mindig jó látni Bendegúz elvtársat, amint felmondja a leckéjét. Gratulálok!
    Van valami független gondolat is kedves B.?

  • Hóligóst
    2024 augusztus 23
    12:04 du.
    avagy „a Nagy Mezőgazdász!”

    szóval kiírtották és ettől van nekik hatalmas mezőgazdaságuk? nahát? a tornádóék és hurrikánék meg röhögve rombolják a fakajibákat amiben a falécek hőszigetelő képessége 10 szer több a tégláénál de a két faléc közötti papírlapok közé vánnyasztott gipszlapoknak meg nem és azoknak a réseknek sem ahol a hideg és a meleg ki s be jár szabadon ezzel a légtemperáció a beltérben 20 szor annyiba kerül, mint egy jól megépített szilárd házban.

    egyébként ha kiírtották az erdőket honnan lesz nekik túbájfór -juk?

    kacifántos ez az Amazonas?

  • Bendegúz
    Bendegúz
    8.22.2:07

    Ebben Tökélketesen igaza van. De árulja el, vajh mi a véleménye

    az északamerikai, globál konszernekről,a Weyerhauser, a Georgia-

    Paacific, a West Fraser Timber Co Ltd, és a Canfor Corporation-

    ról, akik napi gyakorisággal fosztogatják és pusztítják

    Amazónia őserdeit, a világ tüdejét >napi 10 négyzetkilométer<

    kiírtásával. – Utóbbi számban persze benne vannak a mezőgazdaság

    őserdőfelégetői is, viszont ők "a saját országukkal" teszik ezt.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙
    holigost&
    málnaszőr

    Ez az iparszerű vanadlizmus már réges-rég kinőtte a nemzeti – brazil – jellegét és fölvette a nemzetközi tőke globális varázsköpönyegét. Úgy és abban pusztítja a Globus bioszféráját…

  • Jósua
    23.3:24

    Bocsánat, hogy így utólag…De zárolták az Önfényezésben első c. cikket, illetve alatta a fönti bejegyzésedet, s csak itt tudok a fenti kommentre reagálni.

    Jól látod, hogy a felsorolt „e g y e s e k” IS kizsákmányolt dolgozók. Ugyanakkor itt a proletariátus, mint osztály-kizsákmányolás a leírásod szerint csak a bányászokra nézvést igaz.

    Tudniillik a munkásosztály a tőkés társadalom egyik, ha nem a legalapvetőbb osztályaként az értéket, ill. az . é r t é k t ö b b l e t e t, avagy a tőkés . p r o f i t . eredőjét előállító . d o l g o z ó . bérmunkás . t ö m e g, amely e többletmunkával az egész folyamat . l é n y e g é t . hozza létre, miközben annak legkisebb hányadát kapja „ellenszolgáltatásként”* vissza.

    A leggyakrabban a minimális, kenyérre is épphogy elegendőt… Mely ugyanazon munkáért változó mértékű bér a minimalizmus koronként és földrajzi fekvése szerint az ottani, a helybéli átlag-minimumhoz alkalmazkodik, ám az sem zárja ki a marxi lényeget, ha az anyaország** dolgozója fizetségként mondjuk akár autót is kaphat használtra, míg a külföldre telepített tőkének végzett munkáért, szerződött bérérből jó ha nem halnak éhen a gyárban dolgoztatott – közgazdasági értelemben is – munkásnak nevezhető tömegek.

    Az osztály jelleget a lényegében közös sors, közös, szinte tömbökbe szorított munkahelyek,a gyárakban, üzemekben [tömbökben] több műszakban dolgozók számára. Ugyanakkor ez a [tömbösített]. s o r s k ö z ö s s é g . adja számukra a társadalmi vagyis a politikai erőt is, ha kell akár a szükséges akcióegységhez is…

    ˙

    *József Attila 1929-ben a Favágó c.versében a tőkés kizsákmányolás lényegét kurtán csak így foglalja össze:
    „…t ö v i t . t ö r ö m . s . a . g a l l y a . j u t.”
    **Anyország:a tőkekivitellel kitelepült tőke,ill.a tőkés országa

  • Aurora Borealis

    Holigőz
    21.7:24 az
    önfényező
    kormány c.
    alól:

    Javaslod, hogy a marxizmust ne hívjuk a nevén..,mert „a szerinted >a részeges Marx< a te öntelt nagyképűséged szemszögéből "alkalmatlan" a tudományos szint elérésére."

    Nem volt és ma sem ismert, hogy Karl Marx a híres tudós filozófus és közgazdásznak alkohol problémái lettek volna! Alkohol fogyasztása inkább a társasági élet része volt, mintsem egyéni függőség. Barátaival és kollégáival gyakran találkozott kávéházakban és kocsmákban, ahol alkoholt is fogyasztottak. N i n c s . b i z o n y í t é k . arra, hogy Marx alkoholizmussal küszködött volna, vagy hogy az alkohol jelentős mértékben befolyásolta volna munkáját és az életét…

    Ugyanakkor megjegyzendő, hogy sok híres ember – tudós is – fogyasztott alkoholt különböző mértékben, mint pl:
    Winston Churchill;
    Nagy Sándor hadvezér;
    Socrates ókori tudós filozófus gyakran vett részt szimpóziumokon, ahol nagy mennyiségű bort fogyasztottak a részvevők miközben filozófiai kérdésekről vitatkoztak;
    Benjamin Franklin amerikai alapító atya…stb.

    Holigőz, ha piszkál a kituggya mifajta érdek-irigységből, vagy csupán önös, belső félelmeidből fakadó gyűlöleted, ellenőrízd le inkább gyűlöleted tárgyának elméleti munkásságát, számításainak számolj utána, valamint eszmefuttatásait is tételesen cáfold, ha képes vagy erre. Ha pedig nem, hát huzd be füled-farkad és fogd be… Legalább ne fedd fel önnön tudatlanságodból fakadó vad és rosszindulatú, ármányos érvszegénységedet.

    Minden esetre, addig is elsősorban, ne terjessz hamis és hazug híreszteléseket a történelem ilyen nagy egyéniségeiről, mint Marx is, akinek te még a lába nyomába sem jöhetsz…

  • Bendeguz
    2024 augusztus 22
    2:07 du.

    „Az Amazon basin a vilag leg-nagyobb oxugen keszitoje, eloallitoja.”

    Bizony, de csak másodállásban, mert éjszaka pedig széndioxidot bocsát ki, persze nem annyit amennyit nappal az építkezéséhez felhasznált, azonban -a felettéb okos anyagmegmaradás törvénye szerint- a létfontosságú éltető szén mennyisége nem változik, csak átalakul, amit aztán még Te is hasznosíthatsz!(Mellesleg a dinoszauruszok és óriáspáfrányok fénykorában a levegő széndioxid tartalma minimum a duplája volt a -sokak szerint máris katasztrófális- mostaninak, oszt bizonyítottan mégsem attól pusztultak ki, mint ahogy mi sem attól fogunk, hanem a „felsőbbrendű”, felhatalmazatlan bábmozgatók megkérdőjelezhetetlen demokráciájától és fékezhetetlen hatalmi és vagyoni kapzsiságától!)

  • Dubois ur….azt hiszem ugyanazt gondoljuk irjuk mind a ketten…….Marx szerint a penz meg fog szunni es mindenki annyit fogyaszt majd amennyit akar…..hat ebbol egyik SE jott be…..a penz uralma ma nagyobb mint VALAHA es mi az hogy mindenki annyit fogyaszt amennyit akar….maximum kenyerboil meg kolbaszbol de attol meg elhizik mint a diszno-….hol tudok en ugy fogyasztani mint trump vagy Biden ? ja es meg a munkas….ki a munkas….Marx a nehez fizikai munkat vegzo banyaszt es kohaszt ertette ez alatt…..a mc donaldsban hamburgers sutogeto gyerekek konnyu fizikai munkat vegeznek a floridaban $14 orankent ami csak budapesten elkoltve sok ott csak SAJAT MAGAT tudja alberletben eltartania MAGAT a born in the USA fiatal

  • Orsós Elemér
    24.08.26.6:21

    Egyetértve véled, az anyagmegmaradás törvénye biológiai szekciója a tőzegtelepeken, a tőzeglápok dágványában fejti ki még ma is jótékony . s z é n m e g ő r z ő . hatását, amikor a napból származó fotoszintézis és kemoszintézis során növényi szervezetekbe már évezredekkel korábban beépült karbon lábnyomok tonna-milliárdjait őrizgetik. Csak az ember olyan lüke, és felelőtlen, hogy ezt az értékes légkörvédelmet pl. égetéssel megbontja,amivel súlyos láncreakciót bocsát az egész földgolyóra, minthogy az égetés során a légkörbe bocsátja, ezt a lekötött szenet szén-dioxid gáz formájában. Melyről tudjuk, hogy az egységes légköri üvegház jelenség egyik fő alkotója.

    Ama bizonyos „üvegház” hatású hőcsapda aztán addig fűti az égi katlant, mígnem nekilát a sarki permafroszt* megolvasztásának. Jellemzők rá a szibériai és kanadai kráter szerű, mély olvadék szakadékok,amelyek olvadásukkal nemcsak a szén-dioxid kibocsátás „élő” firrásai,de a szerves olvadék tömeg új szúnyog-miriádok szülőotthonaként, melegvérű állatok újabb betegségforrásaiként funkconál…

    Visszatérve a tőzegre, néhány éve a Mészáros és társa** társaság szemet vetett egy …..?megyei, fokozott természetvédelem alatt álló több-száz kat.hold tőzegtelepre. Nagy közhatalánál fogva secperc alatt vonta ki közkincs alól a védelmi hatályt s tette rá ragadósan tőkés mancsát erre a globális köztulajdonra is. Azóta már ki tudja mire is használják e közértéket, szaporítva vele az egész glóbusz szén-dioxid fertőzöttségét és az embert folytogató üvegházat. Feltehető,hogy az ott kifejtett természeti ritkaság tőzeg kincset energia-termelésre tékozolják, mint annyi minden más értéket ebben a szerencsétlen országban…

    Üdvözlégy!

    ˙

    *Permafroszt: Korábbi melegebb éghajlatból származó szerves részeket őrző, ősi . f a g y o t t , Északi-sarkköri talaj.

    **Mészáros és tsa:Köztudottan ebből a társ,az maga a Keresztapa, amiből Mészáros csak egy stróman, egy kesztyűbáb a sok Fid SS várszínházi társulatból.

    ˙

    Utóirat:
    „Ne vágj ki minden fát !” (Szörényi)

  • Vögelein
    8.27.3:30

    Kiegészítés az utóirathoz:

    Szörényi és . B r ó d y . is 🙂

  • Elemér!
    Bendegúz!

    Amazónián túl az óceánok a Föld legtöbb oxigén-előállító bázisai

    mégpedig 50-80 % erejéig. Azon belül is a fitoplanktonok, algák

    és néhány baktérium… De most olvastam, hogy a „tengeri

    fűmezők” is tetemes részt vállalnak magukra e nemes feladatból,

    amely még felelős a teknősök,a manátuszok és más delfin fajták

    táplálásáért is… Viszont az ezt „legelő” állatok fenntartva az

    egyensúlyt, hozzájárulnak a tengerifű dúsulásához s vele együtt

    mindjárt a Föld oxigénszintjéhez. Azonban meg kell jegyezni azt

    is,hogy bár az oxigén nem üvegház hatású gáz,a vízpárával együtt

    e téren mégis e tényező a legerősebb hővisszaverő, ill. napfény

    szóró és polarizáló közeg, s a legújabb kutatások szerínt így

    kvázi ez az „elegy” is az üvegház hatású gázok közé sorolandó.

  • T.Josua
    8.26.9:45

    „Marx szerint
    (1) a pénz meg fog szűnni és
    (2) mindenki annyit fog fogyasztani,
    (3) amennyit akar.” í r o d . nekem.

    Ha úgy vesszük (1) valóban, egyre közelebb a pénznek a „megszűnt” állapota, minthogy egyre kevesebb készpénzzel fizetünk. Erről szól nemcsak a bankkártyás számlapénz, de méginkább a pénzt helyettesítő formális fizetőeszköz a „kriptovaluta” elnevezésű fizetőeszköz is, amely nek nincs se érme, sem pedig papír teste, csak nyilvántartott „értéke”, amelyet puszta formalitásként képvisel.
    A pénz is hatalmas fejlődésen keresztül jutott el ehhez a csökkent, csupán csak látszólagos állapotához, először kagylók és más csecsebecsék formájában, majd az „örök anyag”* kikezdhettlen arany, vette át az örök közvetítő szerepét a piaci >k ö z v e t í t ő i< frontján, amely ma is napi áron tartja dicső létét, föltéve azok számára, akiknek jut még belőle, hisz a világ fizikai arany készlete mindenképp véges s ettől nem alkalmas a tezauráló egyenértékes szerepére. Mellesleg a véges mennyiség miatt nem alkjalmas a platina, az ezüst, de a gyémánt még úgy sem, hiába értékesebbek az aranynál…
    Lenin az örök (arany)pénz megszűnéséről azt "merészelte" példaként állítani, hogy a "kommunizmusban" majd az arany, kiváló kémiai és fizikai tulajdonságainak köszönhetően legföljebb az árnyékszékek tetejét fogja fedni… S mit ad isten, ma már – a profán példát mellőzve – ma már hétköznapi műszerek nyomtatott áramköreiként stb alkalmazzák és ha kéne bármi múszaki szükség is megtenné.
    A"pénz"tehát nem örök fogalom,sem kezdetét,sem pedig végét illetően…

    (2)Megerősítem, munkásosztály bel-és már külgazdasági értelemben is a városi ipari centrumokba, szociális értelemben tömbökbe "kényszerített" bérrabszolga tömeg…

    (3) Végülis a javak elosztását is a fogyasztás jellegének megváltozása fogja determinálni, mégpedig a "mindenki a szükséglete szerint", ahol Marx meghatároz, ill. feltételez egyfajta . m u n k á s ö n t u d a t o t, melyet csak egy társadalmi,ill. a . s z ü k s é g s z e r ű . t ö r t é n e l m i , azaz evolutív fejlődés hozhat . m a j d . magával. De azt megfigyelhetjük, hogy ma már ez az öntudat – pl.szolidaritás, szakszervezeti kooperáció, stb. – egyre inkább tapasztalható.
    A kapitalizmus részleteit betéve ismerő Marxnak a fentieken kívül a szocializmus és a kommunizmus részleteit nem dolgozta ki, legföljebb az említés szintjén…

  • holy smoke;
    „… AMELY MAR EVSZAZADOKKAL EZELOTT KIPUSZTITOPTTA AZ ERDOIKET….”

    a wIKIPEDIA ADAtai alapjan a USAnak 3.3 millio Km. erdojei vannak, ami a vilag osszaszes erdeinek a 8%-a.

    S az azert letezik mert mind a faipari cegek a sajat erdeiket ultetik ,gondozzak es hasznaljak a tarsadalom javainak celjara, s nem a „kapzsisag’ celjabol.

    Az Amazoni erdoket nem a faipari cegek, hanem a mezogazdasagi celokra alkalmazzak a szoja-bab termelesre!!!!!

    Hasonloan olvashato az adatok hogy a vileg-leegszennyezeseit fokent Kina es India meg a kezdodo iparosodo tarsadalmak okozzzak.
    Ha hajlandok lennetek mind az adataokat olvasni ?????

    De az „elvtarsak” emlekezhetnenek hogy a dicso Szoviet kepzett szakertoik tettek celzatosan a Kaspi tenger celzatos es tudatos elpusztitasaert.
    Csupan mert a Kremlini elvtarsaitok a vilag gyapott-piacat celozta meghoditani.

    A Kaspi tenger talan meg a kovetkezo ezer eveben sem lessza kepes a pusztitasat kiheverni.

    GRATULAciok a MARXISTA ECCOLOGUSOK kepessegeienek!!!!!!

    vagy irhatanam rodeo altaL hasznalt SZOT???????

  • Ródeo11
    2024 augusztus 24
    8:52 de.

    Mindarra, amit írtál, csak egy dolgot tudok mondani: És?
    (Van valami mondanivalód is arról amit irtam?)

    málnaszőr
    2024 augusztus 24
    12:33 du.

    „… Amazónia őserdeit, a világ tüdejét …”

    Látom te is tüdős vagy. 🙂

    https://www.bbvaopenmind.com/en/science/environment/real-lungs-of-the-earth/
    https://www.biodiversity.ox.ac.uk/research_stories/rainforests-are-not-the-lungs-of-our-planet/

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2024 augusztus 24
    12:43 du.

    „Ez az iparszerű vanadlizmus már réges-rég kinőtte a nemzeti – brazil – jellegét és fölvette a nemzetközi tőke globális varázsköpönyegét. Úgy és abban pusztítja a Globus bioszféráját…”

    Bizonyos mértékig igazad van. Másrészt, ha a közelgő elixírek és a világháború nem tizedeli meg az emberi populációt, az utódaink eljutnak majd egy olyan szakaszba, amikor minden olyan fajt meg kell ölniük, amelyet nem használnak élelemként.

  • Aurora Borealis
    2024 augusztus 26
    3:42 de.

    Azt mondani, hogy a szerencsétlen, szegény Marx a történelem nagy egyénisége volt, egyenértékű azzal, mintha azt mondanánk, hogy Rodeo11 barátunk fizika professzor.
    Az a kis seggfej csak mások gondolatait vette át, illetve olyan dolgokat írt le, amit már mindenki tudott. Ráadásul Engels (Marx egy senki volt) is tévedett pár dologban, amit itt már más is elmondott az elvtársaknak, de hiába.

    Vögelein
    2024 augusztus 27
    3:30 de.

    „Melyről tudjuk, hogy az egységes légköri üvegház jelenség egyik fő alkotója.”

    A vízgőz az üvegházhatás fő okozója, 95%-ban. A szén-dioxid csak mintegy 3%-ban felelős az üvegházhatásért.

  • butella
    2024 augusztus 27
    8:06 de.

    fenséges ahogy írod!
    mindez sokkal eccerűbben a Természet megolgya a
    saját problémáit, az ember majdnem kizárólag kártékony

    {az óceánjáró sétahajók az óceánba szemetelnek, a többi hajó is, a természetes emberi ürüléket és hasonlókat a tenger fel tuggya dolgozni sőt! de a sok egyéb csak kárt okoz}

    az ipar az iparosított mezőgazdaság csak kárt okoz a természetben és oktalan agyficam amit kapzsiságból profithajhászásból elkövetnek halállal kellene büntetni!
    és a klima dili meg egy politikai fegyverré lett kovácsolva és az ojanok mint a grizi, nincs egyedül, bedőlnek a hazugságoknak és mint a papagájkommandó kelepelnek és még több kárt okoznak

    nekem az a fixa ideám, hogy ha haggyák Gaddafy-t befejezni a művét a Szahara ma jelentős része már termő de legalábbis zöld terület lenne, érdekes módon a többi sivatag körüli országok vezetőinek eszébe sem jut
    az amazonasi esőerdők kiírtásáról csak aszt kérdezem, pont ez hiányzik, vagy ez a legolcsóbb és mexabadulnak az ottani őslakosoktól is egycsapásra két legyet alapon

  • Dubois 27.2:20 /* kimaradt

    * az „örök anyagot” ezúttal nem József Attila Óda c.költeményéből merítettem 😀 , mely így szól:

    „…Az örök anyag boldogan halad
    benned a belek alagútjain…”

    Kommentemben az örökös, ritka tulajdonságot a megsemmisíthetetlen anyag; az arany képviseli… 🙂

  • Aurora Borealis

    Holigós
    27.8:26
    /1.

    Csak szavakkal dobálózol ahelyett,hogy Marx konkrét tételeit cáfolnád…

    A te szóhányásod kb. a kisegér hangja a Margit hídon, amikor az elefántnak mondja, hogy „hallod hogy dübörgünk?” Minden esetre előbb neked kéne szerényebbnek és >konkrétabbanak< lenned, amikor egy "óriást" pocskondiáztol…

  • Aurora Borealis

    Utóirat
    fölfúvódott
    Holgósnak

    A marxi számítások és a kapitalizmus általa előre kimutatott változásai ma is megnyilvánulnak sőt, további fejlődést produkálnak.

    A munkásosztály ma már nem nemzeti kategória, hanem milliárdos létszámmal bíró globális, azaz nemzetközi fogalom, amely „közös” akaratot és fizikai erőt is képvisel…

    A vívmányok 200 év harcának az eredményei.

  • Eközben: honfiak, vigyázó szemetek Bartusra vessétek!

    https://nepszava.us/magyar-ket-evre-lebenitja-az-ellenzeket-utana-elvesziti-a-valasztast-es-mindent-raken-a-baloldalra/

    Szerintem már megint alaposan beletrafált!
    (Kénytelen leszek most már Tőle is elnézést kérni!)
    (Balfasz nyíregyházi baráton azért veszett velem össze, mert azt hitte Orbánt védem ennek a nagy magyarnak a tárgyilagos leleplező kritizálásával, de amikor rákérdeztem, hogy tud-e fikarcnyival is jobb alternatívát, akkor azt vágta a fejemhez, hogy Ő sem tud, de bár mégha rosszabb is, csak ne Orbán legyen! Na szóval: ha így haladunk, ennyi ésszel még külső atlanti segítség és 5 milliárd dollárocska sem kell majd egy magyar tavaszhoz csak még egy pár ilyen ügyesen fanatizáló fefizetett díszmagyar, meg a magyar edukáció és közállapotok további süllyesztése!)

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙
    Dubois:
    8.25.5:10
    Józsuéhoz
    8.26.9:54

    A . m a r x i z m u s . a XXI.században is . r e l e v á n s . maradt, különösen a kapitalizmus, illetve az imperializmus kritikájában.

    Néhány . m a . i s . é r v é n y e s . megállapítása:

    1./ Kapitalizmus-kritikája: továbbra is érvényes kritikát fogalmaz meg a kapitalizmus működésével kapcsolatban, különösen a gazdasági egyenlőtlenségek és a munkásosztály kizsákmányolása terén.

    2./ Imperializmus és globalizáció: a marxista elméletek segítenek megérteni az imperializmus és globalizáció összefonódását…

    3./ Osztályharc: az osztályharc fogalma továbbra is releváns, különösen a továbbra is növekvő gazdasági egyenlőtlenségek és a munkásosztály helyzetének romlása miatt.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2024. augusztus. 29. 5:21

    Tehát, te azt állítod, hogy Marx mindmáig nem vesztett

    aktualitásából.

    Nagyon igazad lehet, mert a „MARX 200” emlékév irodalma és

    szimpoziumai meghaladják bármely világhíresség jubileumának a

    példányszámát a glóbusz minden nyelvén, melyhez aktívan járult

    hozzá hozzá a TŐKE kiadásának 150-éves kerek jubileuma. 🙂

  • az okori gorog filozofusok tetelei……az o es UJ szovetseg tetelei….a kinai meg azsiai tudosok tetelei / vallasai ma is idotalloak….Marx okoskodasait csak looser=LUZER VESZTES orszagok tuzik zaszloikra – kuba-venezuela – hiszen az hogy egyenloen fogyasszon mindenki eleve hulyeseg , egy 160 centis 60 kilos ember fogyasztas miert LENNE azonos egy 2 meteres oriassal , azonkivul a a penz megszunese is egy marhasag amit pici Marx IGERT meg , attol hogy valaki hasznalta a bankofamerica debit vagy credit kartyajat ugyanugy penzzel fizet mint amikor keszpenzben

  • joshua
    2024 augusztus 29
    10:12 de.

    Viszont a digitális/fiktiv pénznek megvan az a nagy előnye, hogy bármikor a tudtod vagy engedélyed nélkül nyomtalanul eltüntethető vagy kikényszerített meghunyászkodásig zárolható, lásd a kanadai kamionosok vagy a csúnya ruszki nácikok esetét! Naszóval jó úton haladunk a demokratikus (vissza)fejlődés azon fokára, hogy az -állítólag rég elavult- párna cihában tartás lesz a legbiztonságosabb érték megóvás!

  • Orsos Elemer ! … ez megtortent …NEM vicc….re-pont az UJ Magyar uveg es aludoboz visszavalto automata GEP…egyseges 50 forint a betetdij a legtobb mu-anyag es egyeb uveg es aludoboz udito es Soros boros palackokra…. kifizetnek az 50 forintokat varsz egy hetig hogy csak hetente valtsad vissza….ugy 1 ezer forint gyult ossze megyek visszavaltani a boltba ELROMLOTT a gep cipelem haza a palackokra de szoval teszem mert NEM elso eset….miert NEM lehet jol megjavitani…a hulye alkalmazott vissza szol hogy ORBANEK vezettek be a rendszert juniusban neki szoljak….Neha az az erzesem az EGESZ vilag kezd meg-hulyulni

  • joshua
    2024 augusztus 29
    10:12 de.

    látom nem vagy képes felfogni miről is van szó!
    az egyenlő fogyasztásról seholsem tesz említést
    sem Marx sem a többezer éves bölcsek, akik az adott időszakban hasonlóképpen elemezték az éppen fennálló gazdasági rendszert és a hibákat rögzítették írásban és a változásoknak történelmi nyomai vannak

    a venezuelai elnök akit törvényesen megválasztottak felszólította mindazokat akik ellopják a letétbe hejezett aranytartalékát, szankciókkal akarják arra kényszeríteni hogy a ma már látható bukott rencer vazallusai legyenek, hogy hátrább az agarakkal, és hasonlóképpen a jelenlegi mexicoi elnök és a hivatalba lépő már megválasztott új szóról szóra ugyanaszt mondta és diplomáciai kapcsolatok
    változtatására utalt sok minden más mellett a NAFTA van egy hüje új neve amit a tramp adatott a szervezetnek Canada, Süsüsztán, Mexico a tagjai
    tevékenységét is befojásolja
    Marx semmi mást nem tett mint tudós könyvelő számszaki vizsgálatokat végzett az akkor legfejlettebb kapitalista országok gazdasági formációiból és ma mint joshua és tsai nem olvasván belőle még a címlapot sem leköpködik, attól még
    ugyanúgy hatalmas ha Richard Wagner ugyanaszt meg is zenésítette a 16 és fél órás Tetralógiában ami a rendszer katasztrofális bukását jósolja minden erőlködés ellenére és íme ez most meg is valósúl, dehát művelcség és tudomány hiányából nem lehet mások buta écáit másolva semmit sem mondani csak mint papagájkommandó seggségeket mint itt is most is te követed el
    de lelked rajta

  • joshua
    2024 augusztus 29
    10:12 de.
    ma újra szüxég lenne egy minimarxra! {legalább}
    egy aktuális példa:
    valami agylágyúlt agylúdtalpas seggfej kitalálta az akkumulátorral táplált elektromos járműveket.
    ezzel mintegy 100 millió magasan képzett szakember munkanélkülivé válik és nincs hová szakmai átképzés, lehet belőlük pizzafutár
    az akkumulátor nélkülözhetetlen alkotó anyagai napról napra drágulnak és elfogynak mert nem úgy vannak a lelőhejek mint a széné, vagy olajé vagy gázé! ezekért a ritka földfémekért már háborúk fojnak szép csöndben Argentina éppen most bukik bele akkorát hogy meg sem áll az Atlanti Óceán fenekéig! de nincs ezzel egyedül
    a bányászat jellegéből adódóan hejrehozhatatlan károk keletkeznek és a zöldek egy árva szót sem szólnak sőt ordibálnak hogy le az olajjal, mert ezek is agymentes aljas senkiháziak
    aTermészet megoldotta az elektromosság vezetését drótok és más nélkül, és milliárd évek óta műxik, buta ember nem figyel inkább hüje földkörüli páján keringő kituggyamicsinál, és az egyetemek Tudományos Akadémiák kisújjukat sem mozdíttyák azért hogy lemásolják a delej vándorlást a természetben ahol hatalmas hatásokat is észlelhetünk lásd a villámot és nem beszélve a gömbvillámról de ez nem minden

    szóval? aranyoskám mielőtt megtanulnál szakkönyvelni ne csinálj még családi kölcségvetést sem mert csődbeviszed magadat és b családodat

    az olaj és a gáz felhasználás nulla káros anyag kibocsátásra alkalmas műszaki megoldással ami persze csökkenti a profitot de 1% nyival csökkenti a természet természetes klímaváltozásait amit az ember ha összeszarja is magát az erőlködéstől nem képes megakadájozni, hurrikánok jönnek hurrikánok mennek és a jégtakaró nem az ipari füsttől olvad hanem vége van a jégkorszaknak amiben élünl és ehhez hozzá kell szokni az emberiségnek vagy Götterdämmerung avagy armageddon

    a többit szaszerold ki

  • BENDEGUZ
    2024 augusztus 27
    3:04 du.

    Azt hiszem, félreértettél. Nem állítottam, hogy az erdők kivágása az életképes mezőgazdaság megteremtése érdekében gonosz dolog. Ami azt illeti, a legtöbb esetben a mezőgazdasági termékek több CO2-t kötnek meg, mint korábban az erdő. (És tudom, hogy egy erdő tisztára vágása után a fákat visszaültetik. Ez valójában jobb erdőgazdálkodás, mintha egyáltalán nem nyúlnánk hozzájuk, és hagynánk, hogy természetes módon leégjenek – mint ahogy ma is megy).
    Látom, hogy szeretsz túlozni azzal, hogy csak szóját termelnek az erdő helyett, de ez nem igaz.

    És akkor van még egy másik kérdés a CO2-vel kapcsolatban: Nem jelent veszélyt a földi életre. Alkalmanként egy nagy vulkánkitörés során több CO2 kerül a légkörbe, mint amennyit az egész emberiség egy év alatt odaküld.
    A több CO2 több növényzetet jelentett a közelmúltban, amit az interneten meg lehet találni, ha rá akarsz keresni. Ahogy korábban említettem, a vízgőz 95%-ban felelős az üvegházhatásért. Tehát lehet dohányozni, a tehenek finghatnak… nem kell aggódni a hazugságok miatt, amelyek a megélhetésünket támadják.

    A levegőben lévő egyéb szennyező anyagok, a szemét, beleértve az óceánok közepén lévő szemét-szigeteket, a mikroműanyagot a vizben, valamint csak Isten tudja, mennyi vegyi anyag van a vizekben, vagy éppen a tönkretett talajok jelentik az igazi problémát. Senki sem foglalkozik ezekkel. Egyedül a CO2 jelent problémát, mert az ad életet nekünk. Gondolom neked ez sem furcsa.

  • Aurora Borealis
    2024 augusztus 28
    12:36 du.

    Korábban javasoltam, hogy keressenek az érdeklődők az interneten erről irodalmat. Írd be pl.: „a marxizmus hibái”, és kezdd el olvasni a cikkeket.

  • Orsós Elemér
    2024 augusztus 28
    2:32 du.

    Szegény Bartus megőrült, már rég nem olvastam a nagyon rosszul célzott hazugságait.
    De ami a Magyar Peti nevű jelenséget illeti, nekem inkabb a Wellor nevu akarki dalocskája tetszik a legjobban.

    https://www.youtube.com/watch?v=vMO12l4wrVg&t=115s

    És most van egy újabb is:

    https://www.youtube.com/watch?v=GdNpcpMSCT4

  • joshua
    2024 augusztus 29
    10:12 de.

    Vigyázz, még a végén valaki megkér, hogy magyarázd el, amit ma már mindenki tud… kivéve a begubózott vén komcsikat 🙂

  • joshua
    2024 augusztus 29
    3:34 du.

    A „hülye alkalmazott” valószínű még nem élt amikor mi már visszaváltottuk a papirkupakos tejesöveget meg a csatos sörösüveget és papirban kaptuk a kivánság szerint kimért zsirt, vajat és kenyeret! Oszt mégis mi vagyunk ezeknek a mai nagyon sötétzöld fiataloknak a pazarlók és természetkárosítók, mert azt hiszik, hogy mi találtuk ki nekik az aluminium palackot és a nylon zacskót! 😀

  • holysmoke;

    Ne tanulj es ne kovesd rodeo modszereit!!!!!

    ‘Malnaszor’ vadolta a USA faipari cegeit az Amazon pusztitasaval.
    De a US faiparicegek a USA-ban a sajat erdeikeben termelik a faipari-termekeiket.
    Az az a sajat erdeiket vagjak ki es azt vissza ultetik, maskent hamnar felkopna az alluk!

    De az Amazont a mezogazdasagi termeles celjabol pusztitjak.
    s azert lett Brazil a vilag HARMADIK legnagyobb mezogazdasagi termekek produkaloja.

    Tehat ket kulombozo alanyrol volt szo.

  • Hóligóst
    2024 augusztus 29
    10:34 du.

    a kanadai tűzoltók seppschényi emőke szocialista brigággya a hosszas vizsgálódásai eredményét röviden: az erdőtüzek 75% bizonyítottam emberi gyújtogatásból származik, a villámok nem bírnák eszt a nagy munkaversenyt, eddig nem tuttam, hogy az erdők károsak lennének, de ha te mondod?

  • HOLYSMOKE: Aug 30, 11;45 de

    Olvastad mind a 253 lapot????

    Ha „igen” kozold a titkot mindenkivel, mit velt a szerzo egyedulli okanak????
    Persze 253 lapon megirni minden kuadarcat a rendszerenek igen egyszeru volt, mert minden ostobasag es lehetetlen valotlansagon alapult.

    AkaR hogyan is csurne-csavarna, a valosag lenyege hogy NEM volt „PROFIT”, egyszerubben , nem hozott jovedelmet. Tonkre ment, kapitulalt , doglott volt a rendszer az elmelet elso betujetol.

  • Aurora Borealis

    Hóligaszt
    21.7:24&
    28.12:36

    Gyűlölködve hörögsz ahelyett, hogy Marx egyes direkt tételét tűznéd a tollad hegyére. Pedig neked ez menne hisz oly nagyra tartod magad. Sőt, saját természetednél fogva primitív, illetve szubjektív éllel – kis seggfejnek titulálva Őt, a zsenit – állítod, hogy Ő „csak” mások gondolatait vette át. Eközben rád jellemzőn figyelmen kívül hagyod a tényt,hogy az egész emberiség tudása is „csak” egy csúcsára állított masszív piramist képez… Abban minden egyes megalit kőkockát, vagyis tudás elemet korábbi elődök helyeztek el. Vagyis minden jelen tudásunkat az előző generációkat építi bele maszív tömbként. Az egyre szélesedő tudástömeg mind-mind az előző ismeretek korábbi feltárásán alapul.

    Tehát részedről oktalanság Marx kárára valamiféle plágiumot sugallani, amikor ő nemcsak, hogy hivatkozik az elődökre, de közben a pró-és kontra módszerességével vitatkozik is állításaik felett, mely . d i a l e k t i k u s . módszer képezi éppen a szilárd kötőanyagot egy-egy előd adott téma állítása és a saját változat között.

    A te törpe erőlködésed Marx lejáratásában utazik, megpróbálva a mester . t u d o m á n y o s . munkásságát . k é t s é g b e v o n n i. Annak a zseninek az életművét kinek a közgazdaságtudomány a tudományos téziseit azóta is a XXI.század mindennapjai során használja előítéletek és fenntartások nélkül, mert működnek…

    Máshol(?) fából-vaskarika gyanánt próbálod meg Marx és Engels munkásságát egymással szembe-állítani, ami úgy hülyeség, ahogy van,hisz a két tudós minden megnyilvánulása, szilárd barátsággal megpecsételt, közös és egységes akaratot tükröz úgy az elméleti, mint a gyakorlati frontokon… Engels, aki Marx halála után írásban is összefoglalta a nagy barát munkásságát, írásban is óriási hódolatról tett tanúbizonyságot barátja emléke iránt,és nem hétköznapi nekrológban… Egyszóval az ő közös munkásságuk csakis a maguk szoros egységében alkot egyetlen és felbonthatatlan azonosságot.

    Eszerint az általános és a marxista. t u d o m á n y o s s á g :

    1.Empirikus bizonyítékok…
    2.Hipotézisalkotás és tesztelés…
    3.Ismételhetőség…
    4.Objektivitás…
    5.Falszifikálhatóság…
    6.Nyilvánosság és ellenőrízhetőség…

    Sajnos egyelőre a hely rövidsége képez akadályt a fentiek még részletesebb kifejtésében, de ha kell…

  • bezárt a bazár? a „felkészületlenségünkről”

    Hóligóst
    2024 augusztus 29
    9:52 du.

    kösz, Pempő, tehát Einstein ugyanaszt mongya, mint Lomonoszov Lavoisier, a zárt rendszer pedig nem egy bili, hanem a végtelen, azaz Einstein abban téved, hogy meghatározható mi micsoda és hol van, meg hogyan!
    az általános Óvodai kiscsoportosban már okíttyák, hogy annak aminek nincs vége ne keresd a végét mert lelki ártalmakat okozhat első lépésben, másoccorra meg beledilizel, amiben te most már fejed búbjáig benne vagy. Ennyit mégeccer az anyagmegmaradás törvényéről amit te itt szépen be is igazolsz azzal az einsteini állítással, hogy az energia és az anyag az egy és szétválasztahatatlan és egymásba átalakul oda vissza és erről az ember csak annyit tud mondani: Jé! hogy mik vagynak?

    namost az, hogy az anyag éppen akkor amikor valamejik brittudós szemléli éppen energia vagy anyag -ból: mejik is, aszt pontosan a vizsgálóeszköz tökéletlenségéből kifojólag csak jó közelítéssel mondható bármi;

    mint aszt matematikusok egymás között tréfaként hogymárpedig kétszer kettő az jó közelítéssel egyenlő néggyel és nem szüxéges extrapolálni,

    a fotonok mennyegzőjéről írtyaidat vidám mosojjal olvasom és amikor válóper van melyik foton győz hogy a másik fizesse a bírósági eljárás kőccségeit. mert ugye párosan szép az élet két foton egy pár is lehet, meg kismacska a gombojaggal, mindez nagyon komoj dolog, de azért ne zokogjál, ha meg tudod állni?

    Hóligóst
    2024 augusztus 29
    9:52 du.
    a térüresség körüljárása című tanulmányban egyetlen tapasztalat sem mond ellen annak, amit állítok és ők sem tagaggyák miszerint az anyag örök és formáját változtattya örökké sőt pontosan eszt elemzi nagyon tömören! az még hátravan miszerint ezek a felfedezések hogyan egészülnek ki, az „üresség” fogalma tehát a vákuum esetén sem „igaz”!

    mindehhez kellett egy néhány ezer év és még hány ezer kell ahhoz, hogy sokkal jobban hasznosíccsuk azaz igába döntsük ezeket az anyagi formákat, mint máshol már és többször írtam, a természet megoldotta a drót nélküli energia közvetítést, már „csak” az van hátra hogy tuggyuk mi emberek ezeket hasznosítani és pölö csinálni ojan elektronyos ketyeréket amik akkumulátor nélkül örökéletűen műxenek leszámítva a természetes kopást, a fenomenon örökéletű, de meg fogja az ember oldani saját hasznára, és akkor a teljes energia struktúra is teljesen eltérő lehet a maiaktól, és eszt én normális tudományos fejlődésként aposztrofálom

    tehát ídézel valamit mint etalont és utána szondod, hogy merő tévedés, ha „csak” arra figyelsz mej ország képes gyorsan és hatékonyan kifejleszteni vadiúj dolgokat és azok kiáálják a pudding próbáját és mejek azok, ahol profitot keresnek és találnak és eltévednek a radvány sötét erdőben, mindez látható a moszkvai Vörös téren kiállított a világ eszei által győzhetetlennek kikiáltott roncsokon, mert mint a Titanic ezek is biliacélból vannak mert ha a titanic nem abból készűl, akkor soxorta nagyobb jéghegyet is szétmorzsol
    tehát a végtelent sem tagaggyák azaz az Universum mind a nagyobb mind a csökkenően kis méretekre vonatkoztatva végtelen tehát még sok mindent fel fogunk fedezni ha a Föld élettartama lehetővé teszi?

  • Az ötágúcsillagos cárikétfejűsasos szarrrháziak Harkivban lebombáztak egy gyermekjátszóteret.
    Meghalt sok kisgyerek és felnőtt is.

    Ezért az esti órákban az Ukrán Fegyveres Erök rakéta csapást mértek a békés Belgorod lakónegyedeire.

    (A térfigyelő kamerák rögzítették a boldog és sűrű péntekesti autó-forgalmat.
    Hja.Kezdetét vette ott is a „péntek-esti láz”.
    De amikor elkezdtek hullani a bombák és felcsaptak a tüzek, hirtelen eltűntek a francba.Gondolom ugrott az éjszakai k&rvázás izgalmas programja.)

    Öt-valahány „putynista” beadta a kulcsot.
    (Ott sipákolt pár helybéli, az összetört otthonaik előtt a riporternek felháborodva hogy milyen jogon bombázzák őket.)

    Ez így a helyes.

    Jobb ha megtanulják végre a leckét:
    Szemet szemért, fogat fogárt…

  • BENDEGUZ
    2024 augusztus 30
    2:02 du. (a felkeszuletlenek-vagyunk cikkhez)

    „AZ eu STATISTIKaja ALAPJAN mAGYARORSZAG gazdasagi termelo-eredmeneyi 32%- az EU atlag ala-esett.”

    Nem vagyok abban a hangulatban, hogy kiderítsem, igaz-e ez az állítás. De még ha igaz is, Magyarország gazdasági mutatói azért vannak ott, ahol vannak, mert Magyarország csatlakozott az EU-hoz, ami eleve azt jelentette, hogy a magyar ipar és mezőgazdaság nagy részét le kellett állítani. Mióta azonban az USA nyíltan és szemérmetlenül tönkreteszi az EU-t a zsarolható európai politikusokon keresztül, mindannyian láthatjuk, hogy az európai és vele együtt a magyar gazdaság további tönkretételét pont azok az emberek végzik, akiket te annyira imádsz.

  • Ródeo11
    2024 augusztus 30
    2:29 du.

    Örülök, hogy tudod, hogy az univerzum végtelen. Talán taníthatnád azokat a fizikusokat, akik véges univerzumot képzelnek el. De semmi baj, megértem a problémádat. Sajnos nem tudod felfogni a véges univerzum fogalmát a gyenge képzelőerőd vagy a kialakult fantáziád miatt, ami az úgynevezett kommunista oktatás hibája. Persze, ha fizikát tanultál volna az egyetemen, akkor más lenne a helyzet. De te filozófiai szempontból nézed a kérdést, egy több mint 100 évvel ezelőtti, régi filozófiából, és fogalmad sincs a modern fizikáról.
    Örökkévaló univerzumot feltételezel, amelyet soha semmi és senki nem hozott létre, ami egy tarthatatlan elmélet, és már elavult.
    Az ősrobbanás elméletének oka van. Lehet, hogy hibás elmélet, de vagy ez, vagy Isten teremtette az univerzumot. És ha Isten teremtette, akkor Istennek nyilvánvalóan volt valami, amit felhasználhatott a teremtéshez. Lehetséges például, hogy Istennek sokkal több olyan energia van a birtokában, ami nem része a mi világegyetemünknek. Így Einstein elmélete nem bizonyít semmit, legfeljebb a világegyetemre lehet használni.
    Egyébként egy végtelenül nagy univerzum nem lehet zárt rendszer.

    Megint a saját csapdádba estél, amikor a fotonokról kezdtél el zagyvaságokat, sületlen ostobaságokat összehordani. Ezt csinálod, amikor valaki megmutatja, hogy nem igazán tudod, miről beszélsz. Nincs sok értelme veled bármit is megvitatni.
    A másik tipikus reakciód, hogy kérdezel, és ha valaki küld egy linket, azt nem vagy hajlandó elolvasni, vagy csak az első pár mondatot olvasod el. Amit itt demonstrálsz, az egy zavarodott ember műve.

    Ródeo11
    2024 augusztus 30
    8:01 du.

    Attól tartok, nem igazán értetted az üres térrel kapcsolatos kérdést, ezért szokásod szerint valami másról kezdtél beszélni.

  • Ródeo11
    2024 augusztus 29
    8:23 du.

    „valami agylágyúlt agylúdtalpas seggfej kitalálta az akkumulátorral táplált elektromos járműveket.
    ezzel mintegy 100 millió magasan képzett szakember munkanélkülivé válik és nincs hová szakmai átképzés, lehet belőlük pizzafutár”

    Nem tudod Marxnak/Leninnek elhinni, hogy ez nem hülyeség; ez gonoszság. De talán majd akkor elhiszed, amikor elfogynak az ételek a boltokból.

    Ródeo11
    2024 augusztus 30
    2:34 du.

    „az erdőtüzek 75% bizonyítottam emberi gyújtogatásból származik…”

    Tudom. Hol állitottam, hogy az erdők károsak?

  • BENDEGUZ
    2024 augusztus 30
    2:32 du.

    „De a US faiparicegek a USA-ban a sajat erdeikeben termelik a faipari-termekeiket.
    Az az a sajat erdeiket vagjak ki es azt vissza ultetik, maskent hamnar felkopna az alluk!”

    Nem egészen igaz. Az amerikai vállalatok Kanadában is vágnak ki erdő részeket. Más országokról nem tudok.

    BENDEGUZ
    2024 augusztus 30
    2:43 du.

    „Olvastad mind a 253 lapot????”

    Még nem. Valami történt, és még csak 60 oldalnál tartok.
    De ez a könyv abból a szempontból is érdekes, hogy megmutatja azt, amiről korábban itt írtam, azaz hogy Marx és Engles nem találtak fel semmi újat. Minden hülyeséget, amit írtak, már mások is megírták.
    Rodeo11 barátunk ezért hagyhatta abba a könyv olvasását, mert belátta, hogy egy nagy baromságnak szentelte az egész életét. Fájdalmas lehetett… persze nem csak neki.
    Szerinted az elvtársak 1990-ben, és utána vették a fáradtságot, hogy utána olvassanak, hogyan vezette félre őket a csőcselékizmus? Szerintem nem. Legalábbis azok nem, akik még mindig itt mondják fel a régi házifeladatot nap mint nap.

  • Aurora Borealis
    2024 augusztus 31
    5:51 de.

    „Gyűlölködve hörögsz ahelyett, hogy Marx egyes direkt tételét tűznéd a tollad hegyére.”

    Csupán küldtem egy linket. Ott van, olvasgass!