Választási bűnbakot vegyenek!

2018 április 13 11:33 du.25 hozzászólás

Választási bűnbakot vegyenek! Occó, kénye’mes, naccerű, nemmigráncs!

Na, valami ilyesféle jutott az eszembe azokon a kiváló szemrehányásokon, amelyek az ellenzék látható, megtapasztalható teljesítményén, és a kétségtelenül meglevő választási rendszer-manipulációkon, netán a kivizsgált csalásgyanúk majdani eredményén túlmenő ötletekkel állnak elő arra nézve, hogy miért úgy alakult a választások eredménye, ahogy.

„Természetesen”, pártállástól függően is, továbbra is olvashatjuk, hogy gyurcsányahibás. Mert csak. Meg mindenki más. De a legjobban az utóbbi idők terméséből, mégis egy, Hámori László jegyezte, olyan dolgozat tetszett meg, ami a szinte már mesterien lelte meg az Orbánnal szemben ellenérzéseket tápláló értelmiségben, és média-környékiekben a bűnőst. En groß. Egyben önvizsgálatra is felszólítva az érintetteket. Valamint arra is, hogy egy füst alatt fogják be a pofájukat, ha dicsérni nem tudják az ellenzéki politikusokat. Amely felszólítás lényegén az sem változtat sokat, hogy a nevezett szerző „szerénységre” hív fel. Ez „az ellenzéki értelmiség tartson önvizsgálatot” kicsit hasonlít arra, amit az értelmiséggel kapcsolatban az 1960-1980-as években lehetett olykor hallani, de ne essünk túlzásokba. Legyünk önmérsékeltek.

Mint azok egyike, aki valószínűleg a bűnösök vermébe vettetett. Mert magam is azok egyike voltam, aki a semminek kicsit halkan tudott csak tapsolni. Esetleg sehogy. Ahogy „a budapesti, belvárosi, köldöknéző értelmiség és sajtó, miután éveken át mindent megtett, hogy komolytalanná, nevetségessé és hiteltelenné tegye a teljes ellenzéki palettát”. Úgy mellesleg. Igaz. Ez a blog kimaradt az olyan nagyok felsorolásából, mint az „index, a 444 és a többi fővárosi buborékhipszter tollnokok” képviselője. Akik miatt a „maradék vonzerő is kiveszett az ellenzéki pártokból”. Amely utóbbiról az az ősrégi vicc jutott az eszembe, aminek a csattanójában nem értik, hogy miért nem megy a kupi, amikor olyan kipróbált elvtársnők dolgoznak benne, akik Lenint is ismerték. Azért ez jutott az eszembe, mert elképzelem, hogy mennyivel lettek volna a hölgyek fiatalabbak és kívánatosabbak attól, ha a Pravda azt írja róluk. Egyben persze elgondolkodhatunk azon is, hogy ebben az esetben a Pravda hazudott volna, vagy az, aki megírja: ez a kupi bukásra van ítélve.

Mert az kétségtelen, hogy a média, és benne a közösségi média, és ennek egyszerűsítve „blogként” említett szegmense nem mindig szólt dícsérőleg az ellenzéki pártokról. Különösen, ha nem is mindig voltak egyértelműen ellenzékiként kezelhetők. Nem öndefiniciójuk, hanem a tevékenységük alapján. Az olyan uli-buli mozgalmárokról nem is beszélve, mint akik egyike most éppen másoknak szeretné megmondani, hogy miként álljanak hozzá ellenzékiként a mandátumukhoz. De hagyjuk Gulyás Mártont főni a saját ötletelésében. Most, hogy komoly értelmiségi bűnösség esete lett megállapítódva. Amely bűnbak-kinevezéssel nem is az a legnagyobb baj, hogy a működő szocreál legszebb lózungjait, illetve vicceit juttatja az eszembe. Inkább az, hogy az említett médiaszegmens minden politikacsináló szerepe dacára az egyik leglényegesebb pont felett siklik el.

Nevezetesen afelett, hogy a pártoknak van alapvetően betű-visszhangja. Így a pártoknak korántsem azért fogyott el a vidéki bázisa, mert a szemétfővárosi értelmiségi gettólakók nem emelték fel a fényes tekintetű atyafiakat. Illetve le az emberek közé. Úgy általában. Nem azért, mert a bloggerek szentek. A szenteket kérem a szomszéd kórteremben keresni. Ellenben a véleménypublicisztika még akkor is alapvetően egy reflektáló műfaj, ha bloggerek űzik. Ha, csak a példa kedvéért, a pártoknak lett volna a 2010-es buktától folyamatosan csiszolt, egymással kompromisszumok közepette megvitatott,közösen képviselt programja, akkor nem ennek a programnak a hiányáról szólt volna az ének. Maradva az általam sokat emlegetett oktatáspolitikánál, ha lett volna egy ilyen oktatáspolitikai program, akkor valószínűleg arról írtam volna. Ha az a volna ott nem volna. Amennyiben, ha lett volna. Lehet, hogy kivesézem, és lehet, hogy egyes pontjait kritizálom, de még ennek is meg lett volna a maga haszna. A blog olvasói tudomást szereznek arról, hogy ilyen program márpedig létezik. Tehát érdemes talán elolvasni, megismerni.

A baj tehát valjában nem az, hogy a szemét firkálók nem vitték el a hírét akár biciklis futárként is a köznéphez a nagyszerű, évek alatti kompromisszummal érlelt programot felvállaló árnyékkormánynak, hanem az, hogy az utóbbi nem is létezett. Holott talán már 2014-ben is meg sikerült volna buktatni Orbán rendszerét. Ha lett volna. Tudva persze azt is, hogy a „volna” nem történelmi kategória. Egyébként pont az oktatás az, ami még a nagykoalíciós egyeztetést is „kibírná”, de ne legyünk maximalisták. Maradjunk az ellenzéknél. Annál az ellenzéknél, amelyet 2012 körül már éppen belülről próbáltak sokkal hatékonyabban megosztani, mint amennyire azt Orbán bármilyen okos-Tónija képes lett volna. Nem az elmúlt években nem jutottak a T. Felek zöld ágra egymással, de szinte napokkal a választások előtt is inkább egymás torkában keresték a gigát, mint a szellemben az együttműködést.

Mely kompromisszum-, és árnyékkormányhiánnyal kapcsolatban az egyik legviccesebb érv a hiányára a várható orbanista karaktergyilkolás réme, illetve félelme. Amely érv feltételezi, hogy az ellenzéki politikusok mindegyike olyan tökkelütött mamlasz, aki nem bír érvelni, és érvekkel meggyőzni senkit. Ami egyébként a legjobb megoldás lehet a politikusi karaktergyilkolás ellen. Egy jó, nem csak elitista gőggel képviselhető program, és nem ember, mögé talán felsorakoztatható olyan támogatottság, hogy a program képviselője egy kis macerát is kibír. Ellenkező esetben, ha ettől megijedtek, akkor hogy akartak kormányozni Piréziában? Csak csendben, csak halkan, csak kérdések és kritikák nélkül?

Azért persze marad a kérdés, hogy ebből a szempontból mi legyen az Orbánt nem szeretőtől elvárható „szerénység és önvizsgálat”? Esetleg az, hogy azonnal nyalja, kritika nélkül, szélesre a talp alá valót akármilyen jöttmentnek, ha ellenzékinek definiálja magát? Netán azt, hogy mindenki, aki nem ért egyet Orbánnal, az azonnal váljon kritikátlan pártpropagandistájává bármilyen gittegyletnek?

Közben persze sűrűn hajlongjon, és szórjon hamut a fejére. Tartson önvizsgálatot. Lehetőleg nyilvánosat.

Nos! Nem! Hámori Lászlónak is joga van természetesen a civilekben, a médiában, az értelmiségben megtalálni a negyedik Orbán-kormányért felelős gonoszokat. Szerintem meg Orbán rendszerét nem egy vezérelvű ellenzékiségre kellene becserélni. Ellenben a választások furcsaságainak kivizsgálása, ha kell felülvizsgálata, netán egy új választás kiharcolása, után akár dolgozni is neki lehetne állni. Hátha, puszta kalandvágyból, marad annyi ember az országban, hogy hírét vigyék. Különösen mert erősen tartok tőle, hogy a beharangozott gigatüntetés megint a „bocsánat, hogy itt voltunk, de csendben hazamegyünk kérem” szellemében, a semmi ágán ringatódzva fog lezajlani. Ahogy annak idején, az alaptörvény elleni tüntetésen is mindenkit csendben hazakullogtatott az elszánt, bátor, felelős szervezőség.

25 hozzászólás

  • Kalocsai Miklós

    Úgy tűnik a szerző semmit nem értett meg Hámori cikkéből! Még elgondolkodni sem hajlandó az ott leírtakról, ami azért elég árulkodó.

  • „mindenkit csendben hazakullogtatott az elszánt, bátor, felelős szervezőség.”

    Ezt lehet eladni természetesenannak, hogy a csend ereje, meg a tömeg bátorsága, meg bátroság ahhoz kell, hogy lefojtsák az indulatokat.
    Meg felhozni a netes tüntetést, meg hasonlókat. De világosan látszik, hogy ott ahol a hatalomnak valós bázisa van, ahol valós vesztenivalója van, ott az utcáról nem lehet elérni ezen a módon semmit.

    Márpedig Orbánnak és holdudvarának (Pintérrel együtt) valós vesztenivalója van. Amellett a hatalom a széf kulcsát is jelenti.
    A szervezők vagy hajlandók ezen az úton végigmenni, vagy kár elindulni.
    De majd este kiderül.

  • A demokratikus ellenzéknek nemcsak orbánt, de a választási rendszert is le kell/ kellett volna gyöznie.
    Nyilván ez volt orbán egyik legnagyobb aknája. Ezt lehetett volna azzal áthidalni, amit rajtam kivül többek között Bokros Lajos is követelt, egy csak és kizárolag orbán rendszerének megdöntésére szolo választási szövetséget létrehozni. Szerintem ez mehetett volna 4éven keresztül, hiszen az ország müködtetését is fel lehetett volna vállalni a tökéletes átmenetért, ami a demokratikus intézményrendszer kiépitését magába foglalhatta volna, közben a közmegegyezéses (eü és oktatás, ….) területeken a továbblépés. Kvázi ügyvivöi kormányzás soktekintetben a többi területen.

    Persze! Voltak hibák, de azok nagyrésze az inkorrekt választási rendszerhez valo viszonyulási kényszerböl adodtak, és az idö, energia nagyrészét is az vitte el.

    Mintha egy uszoversenyen köpcös orbán a fecskéjében kapaszkodna fel a startköre, amig a többiek öltöny -nyakkendöben, kosztümben, várva a startlövésre, amire elkezdhetnek vetközni szemérmesen, majd az uszodreszt keresgélni , ami egykupacba lett boritva mindenki máséval.

    Lehet, h nem hiszi el mindenki, de lehetetlen hátránybol indulnak.
    Talán nem is lett volna szabad az orbáni szabályok szerint megmérettettni! 7éve azon kellett volna dolgozzanak, h korrekt választási rendszert kényszeritsenek ki!
    Ez az alap! Anélkül nem ment és nem is fog menni demokratikus modon!

  • a fenti cikk szerzoje leirta a nagy semmit!!
    igenis volt csalas!!
    espedig a kovetkezo modon el lehetetlenitve sok-sok szavazot!!
    az illeto ott helyben a valasztas alatt tudta meg hogy ertesites nelkul ot besoroltak -(pusztan a neve alapjan!!!!!)- egy kissebbsegbe!!
    ezert o csak es kizarolag annak a kissebbsegnek a jeloltjere szavazhat!! az orszagos listara nem szavazhat!!!
    hogy is van ez?? mifele torveny engedi ezt meg?? jaaaaaa a fidesz altal atirt uj valasztasi torveny!!!!!!
    aztan a masik csalas!!!! ez randabb!!
    sok-sok szavazatrol -(ellenzeki a legtobbbje)- kijelentettek hogy „ervenytelen”-(no vajjon miert is…??!!)- aztan hogy hogynem ezen ervenytelen szavazatok jo resze hirtelenn ervenyesse valik de csak a fidesz javara!!!!!
    hogy is csak?? felre tettek oket ùmar elore tudva kellhet az a nyereshez?!!
    a fuhrer jelolt orban effendi barmire kepes a hatalmon maradasert!!! talalhattak itt-ott meg elfeledett millliardokat amiket el kell lopni gyorsan!!?

  • Kíváncsi lennék, hogy mások borítékba tették a szavazólapot, mielőtt bedobták az urnába? A mi szavazókörünkben nem volt boríték, de a hírekben sok helyütt látok.

    A cikkhez. Nincs panácea, tehát szerintem bizonyos fokig természetes, hogy megy az ötletelgetés minden részen, hogy mi volna legjobb ellenszer a kormány legyőzésére az ellenzék részéről.

    Szerény megfigyelésem szerint növelték vagy tartják a támogatásukat az LMP meg a Jobbik, mert volt programjuk. A DK az Gyurcsány-szekta, amelyik az MSZP-től vesz el szavazatokat, de csak a fővárosban (új SZDSZ?).

    Az MSZP az süllyed lefelé, mert nem tud megújulni, és sok náluk a „vakondok”. Apróság, de a választás után beszélt az Egyenesben az NVI-ben dolgozó mszp-s. Még a nyakkendője is narancssárga volt, nem beszélve arról, hogy folyamatosan „elnök asszonyozta” a Pálffy Ilonát, na ki hisz az ilyennek?:)

  • Kalocsai Miklós

    Andrew_s
    2018 április 14
    4:15 du

    Két, három, öt ezer tüntetővel csak a figyelem felkeltését lehet kitűzni célul. Arról hogy ne legyenek többen, pont a Hámori cikkben bíráltaknak volt jelentős szerepük. 2012-14 között a Demokratikus Koalíció a demokrácia lebontását célzó minden törvény, intézkedés ellen demonstrációt szervezett, talán tizennégy alkalommal. A Hámori által említettek minden alkalommal mindent elkövettek, hogy minél kevesebben vegyenek részt az akcióban. Cinikusan Gyurcsányoztak, lekicsinylően nyilatkoztak, mindent bevetettek, hogy sikertelen legyen a megmozdulás. Az újságok megmondó emberei, a kedves Bolgár úrék, az ATV bakelit politológusai mind, mind ellen drukker volt (a kivétel erősíti a szabályt!). Aztán a demonstráció után folytatták, hogy emlékezetes maradjon. Ez csak egy példa a hozzáállásukból. Mi lett volna, ha demoralizálás helyett buzdítottak volna? De ezt az általam egyébként tisztelt Simay úr nem akarja érteni.

  • Jol ertelmeznem a hozzaszollasokban tett megjegyzesekbol,hogy ottan nem letezik a szamitogepes valasztasi rendszer ?

    Mifele „boritek”-rol beszelnek nehanyan?

    Talan csak akik levelezsen keresztul szavtak. Nem ?

  • Itt van az igazi ok az ellenzek bukasara:

    https://www.youtube.com/watch?v=DcYO90lXbIw

  • Sixay
    az az igzi ok hogy az ilyen szar alakok viszik ma a primet itthon.
    Mint amilyen TE is vagy édesapám…

  • Nem szeretnék Kalocsai Miklossal egyetérteni, de azt hiszem kell!

  • Bunbakot a legkonnyebb talalni. Csak neha, nem az igazit talaljak.

  • Kalocsai Miklós

    Bendeguz79
    2018 április 14
    2:12 du.

    Képtelen vagy felfogni, hogy halvány fogalmad sincs arról, hogy mi történik Magyarországon? Mindenbe bele kotyogsz, anélkül, hogy tudnád miről van szó!

  • jaaaaaaa igen az echo tv……………akko ertjuk is!! fidesz tv hazugsag gyar!!

  • Kalocsai Miklós
    2018 április 14
    8:15 de.

    Az én olvasatom az, hogy Hámori úr belevagdalkozott a sötét szobába, de nem igazán hozott konkrétumokat.
    Amellett igen tanulságos lenne elolvasni azon cikkei hadát, amelyben buzdított. De ez nyilván csak az egyik olvasat.
    Szerintem elég sanyarú vélemény az, amikor Hámori összemossa az ellenzékinek csak határeseten mondható indexet, a civileket, a 444-et, és a médiát általában.
    Pl. az itt most éppen kicikizett szerző valójában akkor sem gyurcsányozott, amikor legutóbb beleértették a cikkbe. De az összemosás természetesen érinti. Noh dacu, az ellenzéki pártoknál senki nem gyurcsányozott erőteljesebben (Botka, Juhász, Széll, stb.). Követve a korábbi gyakorlatot.
    Teklán mert ezzel akartak megnyerni szavazókat, talán mert a sajját programtalnságukat megpróbálták egy kétségtelenül megosztó politikus mumus-képével pótolni. Nem tudom.
    De azt igen, hogy az ellenzéki politikusok jó része arra játszott, hogy a pártelitnek meg legyen a képviselői fizu, de ehhez ne kelljen konfrontálódni. Az Együttnek nem jött be. De, hogy őszinte legyek, Juhászért nem fogok krokodilkönnyeket hullajtani. Azonban erről sem a bloggerek, a civilek, és a marsi zöld emberkék tehetnek. Ahogy az alapvetően kompromisszumképtelen és programszegény politikáról sem.

  • Geyza
    2018 április 14
    2:48 du.

    „az az igzi ok hogy az ilyen szar alakok viszik ma a primet itthon.
    Mint amilyen TE is vagy édesapám…”

    Azt értem, hogy nem értesz egyet valamivel, ami le van írva. De akkor, ha a véleménnyel szemben ez az össz érved, és az embert kezded minősítgetni, akkor mennyivel vagy jobb, mint Boda, vagy charlie. Ja bocs, charlieval előp szokott fordulni, hogy érvel. Még ha szerintem olykor hülyeségekkel is.

    Amúgy ennek fényében Te milyen ember vagy?
    Mert demokratának nem demokrata az legalább már tuti.

    Chris lehozta Hámori véleményét, holott talán nem értett egyet vele, hiszen ellenzéki médiaként őt is hamuszórásra hívta fel.
    Chris lehozta ezt a véleményt Hámori cikkéről, holott talán ezzel sem értett egyet.
    Ezzel átment a demokrácia-vizsgán. Te, amikor egy véleménnyel való vitatkozás helyett az embert minősíted: megbuktál.

  • KALOCSAI;
    Egy igen egyszeru kerdest tettem a valasztaso boritekkkal kapcsolatban.

    Na hat ha te olyan zseni vagy mi az ertelmetlem katyvagas abban ?

    Kepes lenne azt meg adni ?

    Vagy lattal mar szavazo computert?
    Azzal nem szukseges semmifele „boritek”.
    Soha sehol nem hasznaltak boritekokat!
    Csupan a postazott szavazatok eseten.

  • Egy cikkecske angolul. Lehetett volna ezt kicsit reszletesebben is ragozni, sot, pont az hianyzik belole, de azer’ talan meg a mi hazi nacink, rodeo, is egyet fog erteni tobb dologgal a cikkben.

    https://canadafreepress.com/article/progressivism-is-neo-communism?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=apostolic_exhortation_or_aggravation&utm_term=2018-04-15

  • Trump elnok meghivja a Papat egy barati latogatasra, es elviszi ot egy kis setahajokazasra a sajat jachtjan.
    Ahogy eppen esznek a fedelzeten egy kisebb szelroham elsodorja a Papa fejfedojet, es ugy 30 meterre elviszi a jachtol. Aztan az csak ott lebeg a viz tetejen.
    Trump biztonsagi emberei mar ugranak is, hogy lebocsassanak egy csonakot es visszahozzak a Papa sapeszat, amikor a Trump leinti oket. Helyette o maszik le a jacht oldalan, elsetal a viz tetejen a sapeszig, felemeli, visszasetal es felmaszik a jacht oldalan es odaadja a meglepett Papanak a fejfedojet.
    Masnap ordito betukkel jelennek meg cikkek a bolsi mediakban, az ABC, CBS, NBC, CNN, MSNBC is igy jelenti az esetet:
    „TRUMP NEM TUD MEG USZNI SE!!!”

  • Kalocsai Miklós

    Andrew_s
    2018 április 14
    7:08 du.

    Én úgy gondolom, hogy ezt a helyzetet mi együtt, közel tíz millióan hoztuk össze, mindenki hozzá tette a magáét. ki többet, ki kevesebbet. Mindenkinek meg van a maga felelőssége, kinek több, kinek kevesebb. De a döntő felelősség a pártoké és a vélemény formálóké. Csakhogy az utóbbiak kihúzzák magukat a felelősség vállalásból, kibicként viselkednek. A pártok önvizsgálatot tartanak,, a nevezettek továbbra is kibicek maradnak, nem vonják le a tanulságot, azt hiszik magukról, hogy ők mindent jól csináltak. Szerintem erről szól hámori cikke.

  • Kalocsai Miklós
    2018 április 15
    1:49 de.

    „Én úgy gondolom, hogy ezt a helyzetet mi együtt, közel tíz millióan hoztuk össze, mindenki hozzá tette a magáét. ki többet, ki kevesebbet. Mindenkinek meg van a maga felelőssége,”

    Ebben egyet értünk. Nyilván a bloggereknek is meg van a felelőssége. Az Index forummoderátorainak, egyes civileknek is, stb.
    Azt bárki leírhatja, és elkezdhet mellé érveket gyűjteni, hogy X hülyeséget beszélt, mert…, Y-nak nincs igaza, mert, ….
    Még itt is megvan mindegyikünk személyes érdekeltsége, illetve felelőssége. Érdekeltség alatt értve a személyes önkifejezés vágyától a fizetett trollig az egész palettát.

    Hámori úrnak (lett légyen is akárki) pont úgy meg lehet a maga véleménye a mai magyar közéletről, mint bárki másnak. Szabadon gondolhatja, hogy a „média”, a „civilek”, az „értelmiség” a hibás. Azonban mindezek a kategóriák üres halmazok, mert a felelősség az mindig egyéni. Nincs olyan, hogy aki reagál egy jelenségre az hibás, de aki a jelenségben nyakig sáros az szent. A „pátok” sem tartottak önvizsgálatot. Pártvezetők tartottak, ha tartottak, és mondtak le, ha úri kedvük úgy hozta.

    Láttam Hámori cikke alatt a tapsikálást. Mert produkálta az arctalan, érveket nem igénylő bűnbakot bárkinek, aki ezt igényli. Látom itt a reakciókat. Látom azt, hogy miként reagálnak az un. demokraták akkor, ha a számukra kényelmes bűnbakot szolgáltató konkrét gondolatait egy konkrét, megfogható szerző vitatja.
    Látom, ahogy elolvad a demokrata máz, és láttatja azt a véleménydiktatúrára hajló attitűdöt, ami alig különbözik a kritizált orbanizmustól (ld. Geyza).

    Szóval, szerintem Hámori cikke arról szól, hogy felszolgálja az ügyeletes bűnvbakot d valójában senkit sem mer megnevezni, senki ellen nem hoz konkrét érvet. Tényleg kényelmes, langyos.

  • Kalocsai Miklós

    Andrew_s
    2018 április 15
    11:52 de.

    Örülök,hogy egyetértünk abban, hogy mindenkinek meg van a maga felelőssége, kinek több, kinek kevesebb. A kérdés, fel kell e vállalni, tudatában kell e lenni ennek a felelősségnek? Kitől várható el , kitől nem? Abban is egyetérthetünk, hogy a két meghatározó felelősség viselő a pártok, és a vélemény formáló személyiségek, médiumok.

  • ttps://canadafreepress.com/article/progressivism-is-neo-communism? OLVASASRA AJANLOM MINDENKINEK, FOLEG A CIIK IROKNAK.

  • Kalocsai Miklós
    2018 április 15
    4:59 du.

    Magam is örülök, ha megegyezhetünk abban, hogy nincs kollektív bűnösség.

  • Szikszai
    2018 április 14
    10:31 du.
    EZ nagyok jo es szellemes!