Szülj és nevelj egy Embert

2018 május 26 3:02 du.227 hozzászólás

Számomra most derült ki, hogy egy ideje működik egy magyarságszaporítással foglalkozó mozgalom. Kicsit rasszista, kicsit radikális, kicsit migránsozik, kicsit leszarja a történelmi tényeket, de a tagok, a saját öndefiniciójuk szerint kétségtelenül magyarok. Tulajdonképpen mindezek alapján kormánykonformnak is tekinthetjük.

Annak alapján is, amit a 444.hu söpört össze a „Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom” ismertetésére. Az egész persze lehet nézőpont kérdése. Mert az alapvető kérdés talán nem is az, hogy ki tartja magát magyarnak, hanem az, hogy ki milyen alapon formál jogot arra, hogy bárki másról eldöntse a magyarságát. Netán bármi másmilyenségét. Mert az ugyebár nem kicsit felemás megoldás, hogy egy szervezet, vagy egy szervezet bármely tagja jogot formál a kérdés eldöntésére, és ezzel mintegy alanyi jogon magyarnak minősíti magát. Mert milyen alapon is tehetné? Amellett mi van akkor, ha bárki más szerint meg sok mindenki lehet magyar, de ő speciel nem. Mondjuk azért, mert kicsit „O”-lába van, illetve ősei között kimutatható a honfoglaláskor már itt élők, netán az évszázadok alatt erre jártak genetikai hagyatéka. Mert azért az nehezen állítható, hogy az ősök, majd az évszázadok alatt erre tévedők egy lakatlan és embermentes Pannon-medencébe érkeztek.

De ez nyilvánvalóan csak az egyik vetülete a kérdéskörnek. Ahogy a „szüld tele az országot” mottót felvállaló mozgalomnak is. Nem tagadva, hogy mélységében nem ismertem meg a mozgalom megannyi közleményét. Ellenben azért az eszembe jutott a nevükről, hogy alapjaiban lehetnek gondok a kérdéssel. Mert azt is sejthetnénk, hogy amennyiben valaki öndefiniáltan magyar, és így a gyermekei is magyarnak definiáltatnak, akkor minden más teljesen mindegy. Holott szülni általában gyermeket szoktak. Aki aztán a neveltetése során felvesz szokásokat, identitásokat. Hogy aztán később megalkothassa a saját öndefinicióját. Meghatározva azt s magának, hogy mennyire legyen büszke a származására, a felmenőkre, a rokonságra, a kultúrájára, és megannyi másra.

Ennek alapján inkább azt pártolnám mottónak, hogy „szülj egy gyermeket, és neveld úgy, hogy később se kelljen szégyelnie az országot, a népet, ahol, ahova született”.

Illusztráció: Katie m. Berggren.

227 hozzászólás

  • Ezen a het-vegen az Irek a vilag minden reszerol visszautaztak hazajukba szavazni.

    A public referendum alapjan az abordals elleni torvenyuket megszuntetni,ill torvenyteleniteni.

    Nem, senki nem szavazhatott leveben. Csak szemelyesen.

    Mar is ugy latszik hogy a referendum sikereskedett.

    Ir orszag kb.98%-ban romai katolikus.

    Ir-orszag a vilag elso orszaga ahol a homosexual hazassag hasonlaon jova lett teve a lakossag szavarati kezdemnyezese alapjan.

    Bar hogy is venne azt barki is, de az a lakosssag sajat es szabad hatarozata lapjan tortent es tortenik ma is.

    Mikor-er magyarorszag arra pontra hogy a lakossag szabad kezdemenyezese es dontese lenne a torveny ?

    Ha valah is . Hm ???

  • Egyszeru kerdes a cikk alanyan !

    Mi joga lehetne barkinek is, legalabb is egy szabad tarsadalomban, diktalni embertarsainak a leg-egyenibb ugyekben valo hatarozatait.

    Nem is emlitve a tenyeket, hogy az orszag nem kepes biztositani jelen lakossaiknak a kivant let-lehetosegeiket.

    Tehat mi onzo celokat szolgahatna a jelen let-lehetosegek, ill. annak megelegedetlensegeit novelni ?
    (Ertve a lakossag szamank novelese alatal)
    Akinek csak lehetosege van az tavozik mashol talalni hazajat, legalbb is letlehetosegeit.

    Lenne barkinek is ertelemes valasza ?

  • nagyon nagy bajban a zorbány!!! sőt még annál is nagyobban, ugye, mint a levédiabasznádi álllami hírekből kiderül a zorbánynak (is) van egy álma és nagyon nagyon nagyon nagy levédiabasznádot akar létrehozni sőt még annál is nagyobbat de a jórészt terméketlen nyuggerek (a szavazóbázisa) már ebben sem tudnak hozzátenni semmit (hacsak nem fogadnak örökbe néhány migráncsot amely arratéved) a fiatalok meg jövő nélkűl önmaguk létéért küzdenek vagy elhagyják a süllyedő ladikot… és akkor ki marad hátra? a káslik meg a zorbány és a 11 parancsolat a 11. azaz hogy tartsd be mindet és akkor felderül meg nem borul be (az árokba, mert már a mocsárban van) és akkor hogyan népesíti be a világot eredeti schnapsz hű levédiabasznádiakkal…vagy importál cerkófmajmokat azok úgyis az ő szintye

    hahahahahahaha

    még tud dugni vagy a pocakja már abban is és a kiscsalággya sem elég szapora még senki sem trónörökös de lehet, hogy a trónust is ellopták már?

  • Óh, hát semmi különös…
    Olvasgatom a Facebook-ot, és kapom a javaslatokat: Ne egyek húst. Csak húst egyek. Sok tejet igyak. Egyáltalán ne igyak tejet. Korán szüljek. Későn szüljek. Ne szüljek. Sokat szüljek. Kukorica kása az élet záloga. A kukoricakéása méreg. Desztillált vizet igyak, az méregtelenít. A desztillált víz maga a méreg…

    Tulajdonképpen ez remek. Végre a sok összevissza ellentmondás közepette SZABADON kiválaszthatom, mit akarok ÉN. Hát én koleszterint akarok enni, meg sok glutént, laktózt, meg sót, meg szódavizet, meg ecetet… 😀

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2018 május 26
    3:24 du.

    Sajnos a legautentikusabb magyar származásu ír kommenttársunk, Llanfair Kenny tüntetőleg bojkottálja Fórumunkat, ezért az írországi fejleményekről nem kaphatunk hamísítatlan híreket! Nagyon remélem, hogy nem a túl liberális kormányuk által beengedett muszlim kannibálok kondérjában készül ebédre, miközben szórja magára a berber gulyáshoz szükséges fűszereket!!!(Kenny, bocs a szemtelenkedésért, csak szeretnélek kicsalogatni az elefáncsont tornyodból! 😀 )

  • Almási Alma
    2018 május 26
    4:36 du.

    nem kell ehhez a féjszbúk! hirdetések mindenfelé…az a kedvencem mikor egymás után beraknak két egymásnak teljesen ellentmondó reklámot …ha valamit tényleg akarok venni megkeresem hol a legolcsóbb, most nyertem 2 nappal a határidő előtt 50% kot és ingyen házhoz hozták másra az egész nem is jó…élelmiszer hirdetéseket félrenézek és általában leveszem a hangot az egy gombnyomás:..és jobb „a” műsorból elveszíteni 1 percet, mint a … meghallgatni… az a baj, hogy az előfizetésben a hirdetéseket is én fizetem…

  • Orsós Elemér Nem látom értelmét írni. Már minden rosszat tudok magamról a KMH kommentelői jóvoltából. Ha érdekel nagyon szívesen leírom, de hosszú történet. A lényeg, kétharmaddal (tényleges kétharmaddal) nyert az igen, vagyis a nők szabadon dönthetnek saját sorsukról.

  • Alma:
    Látom te ilyen mai fiatal vagy.

    Facebuk meg minden..én jó ha a porszívot betom kapcsolni.
    Arról merítem az információkat !

    Kb. hasonlóan zavarosak mintha holmi médiákat figyelnék.

  • Rodeókám:
    Én megnyertem egy fogadást.
    Az volt a fogadás tárgya hogy soha semmit nem nyerek meg.

  • Orsós Elemér

    „Ennek alapján inkább azt pártolnám mottónak, hogy „szülj egy gyermeket, és neveld úgy, hogy később se kelljen szégyelnie az országot, a népet, ahol, ahova született”.”

    Hatalmas kár, hogy ezt a nagyon megszívlelendő intelmet Édesanyád még nem ismerhette!

  • Kenny:
    Hát te még szabadlábon vagy ??!
    DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDd

  • Orsós Elemér

    Kenny
    2018 május 26
    5:21 du.
    Engem már az is megnyugtat, hogy életben vagy! 😀 Kössz a választ!

  • ISTVÁN KIRÁLY INTELMEI
    A VENDÉGEK BEFOGADÁSÁRÓL ÉS GYÁMOLÍTÁSÁRÓL

    ‘Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. MERT AZ EGYNYELVŰ ÉS EGYSZOKÁSÚ ORSZÁG GYENGE ÉS ESENDŐ. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szétszórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod. Hogy ez ne legyen, naponta nagyobbítsd országodat, hogy koronádat az emberek nagyságosnak tartsák.’

  • Meg emekszem a regi szep komcsi idokre, mikor ki volt adva noknek, hogy gyerket szuljenek. Manapsag viszont mar van a pirula, ami megakdalyozza a terhesseget.
    Na meg a muvi abortusz. Mivel az teny, hogy Europaban keves gyerek szuletik a II Vilaghaboru ota.

    Sajnos, a magyaroknal nehez az elet, keves a fizetes, es nem tudom manaposag hogy van,pl Budapesten, de a lakashiany is oka volt a keves gyereknek. Nekem 4 van, es bizony az emigracio kezdeten nehezen eltunk. De itt minoig volt gyermek segely es mint uj emigrans ingyen szulem kettot.Harom ev alatt szuletett meg ketto. A gyermek aldas, ahogy regen mondrak. Idos korban bizony nagy segitseg lehet mindenkinek.
    Viszont, a mai ember utazik inkabb es uj autiot vesz.

    kulonben, nem ertek egyet Bendeguzzal.

  • Kenny, legyszives gyere vissza!
    Hianyozanak intelligens irasaid!

  • Kenny, legyszives gyere vissza!
    Hianyozanak intelligens iurora Boreálisz
    2018 május 26
    11:13 de.rasaid!

  • Figyelő
    2018 május 26
    6:32 du.

    Mit nyavajogsz
    itt van neked Gjurytyz
    ő a hibátlan ékes-szólással
    előadott semmitmondásaival elkápráztat téged.

  • Pityi Palkó
    2018 május 26
    6:16 du.

    IGAZAD VAN !!
    Nekem KELLL korona !!
    Lehetőleg svéd de elfogadok norvégot is

  • Almási Alma:
    „kapom a javaslatokat: Ne egyek húst. Csak húst egyek. Sok tejet igyak. Egyáltalán ne igyak tejet. Korán szüljek. Későn szüljek. Ne szüljek. Sokat szüljek. Kukorica kása az élet záloga. A kukoricakéása méreg. Desztillált vizet igyak, az méregtelenít. A desztillált víz maga a méreg…
    Tulajdonképpen ez remek. Végre a sok összevissza ellentmondás közepette SZABADON kiválaszthatom, mit akarok ÉN.”

    Kedves Alma!
    Felhívom a figyelmedet: neked Hunniában – legalábbis pár évtizedig vagy a következő háború végéig nincs jövőd!
    Azt még megérteném, ha zavarna a több, egymástól különböző, néha egymásnak ellentmondó tanács, és arra vágynál, hogy egy szigorúan hierarchikus rendben minden, benned felmerülő kérdésre egy, azaz egyetlen – nem tanácsot, hanem – parancsot kapjál, és ez, mint igazi jó magyar alattvalót, megszabadítana a kicsiny szabadságod, és persze a gondolkodás és döntés nyomasztó terhétől.
    Ám te épp ellenkezőleg látszol érezni, gondolkodni és viselkedni –
    lassan leleplezed magad.

    „A felvilágosodás az ember kilábalása maga okozta kiskorúságából. Kiskorúság az arra való képtelenség, hogy valaki mások vezetése nélkül gondolkodjék. Magunk okozta ez a kiskorúság, ha oka nem értelmünk fogyatékosságában, hanem az abbeli elhatározás és bátorság hiányában van, hogy mások vezetése nélkül éljünk vele… Sapere aude!… ez tehát a felvilágosodás jelmondata.
    Restség és gyávaság okozza, hogy az emberiség oly nagy része, habár a természet már rég felszabadította az idegen vezetés alól,szívesen kiskorú marad egész életében, s azt is, hogy másoknak oly könnyű ezek gyámjává feltolni magukat. Kiskorúnak lenni kényelmes. Ha van egy könyvem, amely eszemül,egy lelkipásztorom, aki lelkiismeretemül szolgál, s egy orvosom aki megszabja az étrendemet stb. (a legjobb persze, ha -ez a három egy és ugyanazon Vezér – Belzebub), akkor igazán nincs szükségem arra, hogy magam fáradozzam. Ha fizetni tudok, nem kell gondolkodnom, elvégzik helyettem mások ezt a bosszantó munkát.

    Az ismert szovjet filozófus, bizonyos Immanuel Kant 1784-ben kezdte -e szubverziv sorokkal „Mi a felvilágosodás?” c. kommunista brosúráját.

    Mindketten, te is, én is – ha máshonnan nem, hát a nekünk rendelt Vezér megnyilatkozásaiból – tudjuk, hogy az ún. Felvilágosodás destruktiv szelleme egészében és részleteiben is elvetendő. A nemzet, a Kárpát-medence, sőt a zsidó-keresztény Európa szellemi és gyakorlati jövőjét a Vezérünk bölcs útmutatásának, a diadalmas Elsötétedésnek a jegyében kell újra alkotnunk.

  • ORSOS;

    Nem tudom hogy Kenny allampolgar-e vagy nem, szavazhat-e uttan.

  • Kenney ;
    Teves, a leheto gyermekeik eleterol donthetnek majd.

    Nem a sajat eletukon. Velem ongyilkossag nem torvenyellenes ottan.
    De abrmin is, de a szabad-valsztas lehetosegevel eltek.

  • Kedves Figyelő, valóban. Volt egy időszak az ötvenes években, amikor Ratkó Ilona egészségügyi miniszter betiltotta az abortuszt. Ekkor egy nagy bébi-boom volt nálunk. Szerintem ennek mindmáig meglátszik a hatása a népességben.

    Én háborús gyerek vagyok, akkoriban kevesen születtünk. A mi gimnáziumunkban 5 osztály indult az én korosztályomban. Pár évvel később már 12 osztály volt egy évfolyam.

    Ugyanez megismétlődött a gyerekeink időszakában. Én későn szültem, éppen a Ratkó lányok is akkor kezdtek szülni. A fiamék előtti korosztály annyira kevés volt, hogy iskolákat kellett bezárni.

    Aztán megindult a szaporodás, és megint 10-12 osztályokat indítottak. Ez a korosztály most a harmincas éveinek a közepén-végén járhat körülbelül. Persze a csúcs nyilván már ellaposodott, de szerintem még megvan. És ha a tisztelt kormány ugyanúgy gondolkodna és gondoskodna, mint Kádárék, akkor megint nem tűnne annyira reménytelennek a helyzet. A mi időnkben például jelentős vissza-nem fizetendő összeg jutott lakásvásárlás esetében azoknak, akik két-három gyereket beigértek. Továbbá kedvezményes kölcsönök.

    Erre azért emlékszem, mert én konkrétan lemaradtam ezekről a kölcsönökről és juttatásokról, mivel az apámnak jó anyagi körülményei voltak, és így nem szövetkezeti, hanem „öröklakást” vásároltunk. Ez akkor nagy különbség volt, jóval drágább, de minőségibb lakást jelentett, és kevesebb kedvezményt. (Egy szövetkezeti lakást meg lehetett kapni 30-40 ezer forint befizetése árán, nekem viszont 300ezer forintot kellett befizetnem, ami kb. 10x annyi volt. Kádárék nemcsak segítették a fiatalokat, de disztingváltak is. És egyáltalán semmi „hazafias” duma nem járt vele…

    De ez a kormány csak a reklámokhoz ért. Semmi segítség, csak szép duma. 🙁

  • Vannak országok (Magyarország, Izrael…), ahol büszkék az identitásukra, s nem kis-migránsok révén akarnak fennmaradni. Tudom, hogy a Nyugat-európai „értékek” között már nincs ott a „gyerek”. Orbánnak és Gyurcsánynak több gyermeke van, mint a 20 db nyugati EU-s miniszterelnöknek összesen… A luxemburgi liberális mintaállam viszi a primet! (Váljon egészségükre).
    https://index.hu/kulfold/2015/05/07/a_luxemburgi_miniszterelnok_ferfival_hazasodik_ossze/

  • Geyza. Igen, meg szabadlabon vagyok. Annyi jo tortent veluk az elmult fel evben, hogy kitoltotte eletunket. Hatterbe szorult a magyar politika.

  • Figyelo Kedves vagy.

  • Almási Alma
    2018 május 26
    9:30 du.

    Ratkó elvtársnő nem Ilona volt, ha jól tudom 🙂

    De az ügyben nem a neoratkoizmus a legrosszabb, hanem a német életforrás-program új köntösbe rakott felélesztése. Egyelőre mozgalmi alapon.
    Olyan elvekkel, amelyekkel kedvenc Charlie-nk szokott élni. Megszabva, hogy ki a magyar.

  • Bendeguz79 Szerintem engem kerdezzél ne Elemért. Igen, éltünk a szavazati jogunkkal.

  • Bendeguz79 Szerintem nem tévedek. Az abortusznál a nő elsősorban a saját életéről dönt. Az abortuszon áteső nők hatalmas része az elkövetkezendő időben szülni fog. Az abortusz azért történik, mert nem akar akkor, attól, vagy nem akarja azt a gyermeket.
    Egy nem kivánt gyermek tönkreteszi a nőt, a családot. Tehát magáról (is) dönt. Egy beteg, viszamaradott gyermek felnevelése az anya vagy apa életébe kerül, ezek a házasságok általában felbomlanak, tehát a saját életéről (is) dönt.
    De tágabb értelemben, az egész társadalom számára hasznos az abortusz. Egy nem kivánt, nem szeretett gyermek élete maga a pokol. A lelki torzulást elkerülni nem lehet, lelkibeteg egyedek tömegét neveli fel az emberiség, akik azután ezt kamatosan adják vissza embertársaiknak lelki, de akár fizikai vagy fegyveres formában. Lehet tagadni, de nincs értelme. Érdemesebb várni, hogy az anya akarja gyermekét, sokal nagyobb az esély a „rendes” ember felnevelésére. A beteg gyermek megszülése egyértelműbb, ha már születés előtt tudjuk a betegséget, bűn megszülni, hogy végigszenvedje az életét, és tönkre tegye családját. Több családot is ismerek, ahol a másik testvér nyakába varják a gondot, ezzel tönkre téve a testvér majdani családi életét is. Arról nem is szólva, hogy a beteg egyedek szaporodnak, halmozzák a betegségeket, már tucatnyi betegséggel születnek gyermekek, akiket gyógyítunk, gyűjtünk nekik, sajnáljuk, intézetbe tesszük, bebörtönözzük, de eszünkbe sem jut, hogy könnyen megelőzhető lett volna ez a tortúra, mert senki ne mondja, hogy a gyermek ilyen életre vágyott. A „humánus” ember fél a homoszexuálisoktól, mert „buzit” nevel a gyermekből, de hősként ünnepli azt az embert, aki tudván betegségeiről, bármit elkövet a természet ellen, hogy gyermeket nemzen. Általában a szervezet tudja, miért nem akar szaporodni, a természet okos. Tehát úgy gondolom, az abortusz döntő többségében a saját élet megmentéséről szól. Életet elveszíteni nem csak halállal lehet. Az abortusz szörnyű eszköz, de egy nem kívánt vagy beteg gyermek élete még szörnyűbb. Igy is marad elég beteg és fogyatékos gyermek a társadalomra, hiszen szülés közben és utána is sérülhet az egészség, és akkor már csak a felnevelés marad. Nem utolsó sorban sajnos pontos rálátásom van, mennyi idő előtt elpusztult embrió van itt nálunk, ami életre szóló traumát okoz a családnak, pedig okos tervezéssel megelőzhető lett volna. Ez nem gonoszság, ez tisztán látás. Nincs ebben semmi gyermekellenesség, szeptemberben jön Natalie az unokám, de Ő kívánt, tervezett és egészséges gyermek. Így a leányomnak is megvan az esélye a boldog életre. Amen.

  • Kanadai iskolámban, egy periodika szerkesztésében veszek részt (nem én vagyok a vezető redaktor, ezért is tisztelem C.Adam-ot),ahol egy családalapītásra vnatkozó körkérdésre lehetett a világ sok országából jött hallgatóknak online reflektálni. Minden küldő országban, van „családpolitika”… amit, mindenki tiszteletben tart, akár milyen irányba is igyekszik befolyásolni a születés számot…
    – Mivel én Magyarországon képzelem el a tervezett életemet, hiszek az otthoni családtámogatásokban bármilyen nevük is van!
    Simay Úr aljas indokból elkövetett, dolgozatát, nem minősíteném…
    – Kommentelő társaim. között, tiszteletre méltó nagymamák vannak, és néhány lankadt érosz akik tán sosem volt maszkulinitásukat, abban élik ki hogy nyelvünket, meggyalázzák!

  • Belzebub
    2018 május 26
    8:07 du.

    Kant is szovjet volt?
    Én eddig aszittem magyar.
    Akárcsak a híres Elvis Prézli.

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2018 május 26
    8:20 du.
    Úgy emlékszem mintha már hálálkodott volna a sikeresen megszerzett ír állampolgárságáért -amihez gratulálok-, de reménykedem hogy kettős, már ha ott lehet olyan, mert speciel van egy haverom, aki a hőn áhított kizárólagos németért büszkén lemondott a magyarról és azóta töri az anyanyelvét, pedig vagy tíz éve itt él Csekonicsként három nyugati és magyarországi -nem irigyelt, megérdemelt- „nyugdíjacskáiból”, halálra sajnáltatva magát, miközben felsőbbrendű németként agyon szapul bennünket magyarokat, azóta barátból visszaminősítettem csak haverrá, de már erősebb devalváláson is gondolkodom. (Mellesleg az a legundorítóbb, hogy a megérdemelt „nyugdíjacskáit” akkor is megkapná, ha „CSAK” magyar maradt volna!)

  • Almási Alma
    2018 május 26
    4:36 du.

    ……………………………………………..

    „..Tulajdonképpen ez remek. Végre a sok összevissza
    ellentmondás közepette SZABADON kiválaszthatom, mit akarok ÉN. Hát én koleszterint akarok enni, meg sok glutént, laktózt, meg sót, meg szódavizet, meg ecetet… 😀”

    Hát, mit ne mondjak, fura egy ízlésed van, bár a fehér lisztet meg a cukrot kihagytad, az már neked smafu?-:)))

  • O.K. SLAPAJ;

    Hosszan leirtal valamit.
    De hol alsz? Melyik oldalan az ugyben ?

    Lehtene joguk a politikusoknak parancsolni, ill. hasznalni noket mint tenyesz-allatokat, szulni gyermekeket, VAGY a sajat ertelmeik, korulmenyeik es hatarozataik alapjan donteni es elni ?

    Nem is emlitve, hogy a tobb gyermek szulese mindeg onzo-veres celokbol osztokelve, SOHA nem a lakossag sajat hatarozata es erdekeben.

    Az „agyutoltelek” szaporodasa volt mindeg a cel !

  • Akit érdekel. A világot meglepte a mélyen katolikus Írország két szavazása, ami nagy változást hozott, de közelről nincs benne semmi meglepő.
    A homoszexuálisok házassága egyértelmű, rengeteg az ír fiatal, nagyon sok rokonuk él a világban, sokat utaznak, mindenkinek van „más” ismerőse és rokona és mível alapjában jólelkűek, egyáltalán nem zavarja Őket a másság, nem akarnak nekik rosszat. A nagy többség szerint nem bűntetendő, és felháborította Őket a törvény alá vonásuk, illetve kirekesztésük. Ez egyszerű volt.
    Az abortusz mint keresztény ország nagyobb meglepetést okozhatott, de a múlt történései megalapozták ezt a nagy arányú győzelmet. Már régen izzott a parázs, de igazából gyújtost 2012-ben kapott, mikor egy indiai hölgy azért halt meg, mert a már halott gyermekével nem volt hajlandó az orvos megoperálni, mert ő keresztény. A hölgy termeszetesen vérmérgezésben meghalt. Akkor már megvolt egy törvény, hogy az anya élete fontosabb, és életmentésből meg kell tenni az abortuszt, de egy kormány sem merte törvényerőre emelni. Hatalmas nemzetközi botrány lett, India felháborodott és a legmagasabb diplomácia vonalon tett panaszt. A férj persze elhagyta az országot. Első fokon nagy kártérítést kapott, de Ő szeretné a gyilkossság megállapítását, így tovább perel. Ekkor már fellángoltak a viták, de az igazi szikra a katolikus Magdalena nővérek viselt dolgai lettek. Tömegsírt találtak gyerekek holttesteivel, akik mint kiderült, a hajadon anyáktól erőszakkal elszakított, embertelen körülmények között tartott gyermekek holttestei voltak, akik még tisztességes temetést sem kaptak. Jelentkeztek sorban a leányanyák, akik elmesélték azokat a szörnyűségeket amit a kereszténység nevében követtek el az egyszerű gyermekrablók, perverz gyermekkínzók. Az anyák szenvedéseiről nem is beszélünk. Itt betelt a pohár, és az Isten hívő írek az egyház ellen fordultak. Nem Isten ellen, az egyház ellen. Kusza volt a szabályozás, volt törvény de nem kellett betartani, az orvosnak kötelező volt a betegségek szűrése, de nem végezhetett abortuszt. Viszont köteles volt felhívni a kismama figyelmét, hogy külföldön megcsináltathatja. A külföld itt Angliát jelentette. Ez nem volt egy emberséges és normális gyakorlat egy olyan társadalomban, ahol az ember az első. Előfordult olyan, hogy az anya emlődaganatos lett, de a gyermek miatt nem kaphatott kezelést, viszont a terhesség felgyorsította a daganat fejlődését, kezelni viszont a gyermek miatt nem lehetett. Halálra ítélték az anyát gyakorlatilag. Ne felejtsük, 14 év börtönt kockáztatott az abortusszal az orvos és a beteg. A kormány ugyan kisebbségben kormányoz, de az összes párt, még a szélsőséges is egyetértett abban, hogy rendet kell csinálni. A népszavazás a legjobb, az emberek döntsenek. Előre látható volt az igenek győzelme, de erre a hatalmas arányú igen győzelemre kevesen számítottak. Volt ahol 78 százalékos volt az igenek száma.
    Most 12 hétig az anya kérheti a megszakítást, később az anya egészségi állapota dönt. Az abortusz ellenzők nagyon durva és gusztustalan hadjáratot folytattak szavazás előtt, ez is lehet az ellenérzés megerősödésének. Ezt a hatalmas hadjáratot jobb lenne, ha felvilágosításra, megelőzésre fordítanák, mert mégis csak az lenne a jó, ha minél kesevesebb abortusz történne az országban. Megynyugtatásul a keresztény híveknek, míg a homoszexuálisok házasságát keményen ellenezte az egyház, az indiai hölgy halálától a dublini püspök elhatárolta magát, mert az egyháznak az anya élete fontosabb mint a magzat.
    Most még egy gondolat megyémről, az egyetlenről ak a nemre szavazott, mégha csekély többségben is.
    Donegal az angolok miatt elzárt, elmaradott terület. Ugyan most megindul a fejlődés, de a fiatalok szétszórodtak a világban illetve Írországban, így az érintett szavazók máshol szavaztak. Az is negatívum, hogy a miniszterelnök igen kampánya ellenérzést váltott ki Donegal népéből, mert neki tulajdonítják a megye egészségügyének és közlekedésének elmaradottságát. Persze ez viszonylagos, a megyei kórház Magyarország VIP kórháza lenne, de anyagi forrásai messze vannak Dublin kórházaitól. A farmerek nem bocsájtanak.
    Így megyénk lett az egyelen, ahol 51 százalék volt a nem, máshol mindenhol magasan az igenek nyertek. Pozitívan nézek a jövő elé, sok negatív történést lehet megakadályozni ezzel az új renddel. Remélem, nem esünk át a ló másik oldalára.
    UI: Milyen orvos (magyar) az, akinek a felesége veszélyeztetett terhes az ikreivel, de a megszakítás ellen kampányol, esetleg kockáztatva felesége, illetve már élő két gyermeke édesanyját?

  • Orsós Elemér Természetesen Írország elismeri a kettős állampolgárságot. De nem hálálkodtam, hanem örültem, hiszen nem ajándékban kaptuk, minden kitételnek megfeleltünk. De miért nem nekem célozzák a kérdést? Valószínűleg én tudom a legjobban. 🙂

  • Besancon és Alma:
    Én meg egy tányér pacalpörit akarok enni.
    főrr burival, kovászos ubival.
    Reája világos sört, 1 korival.

  • Hollósy Gerti

    Sziasztok!

    Ratkó elvtársnő Anna volt.

    Kenny, teljes mértékben egyet értek veled!

    Ezen kívül pedig szülésről, abortuszról, családi és egyéni döntésekről írni és vitázni teljesen meddő dolog. Magyarul senkinek semmi köze hozzá, az illetékest, az el- és megszenvedőt kivéve! Ez ilyen egyszerű. Na persze zsarolni lehet mindenkori állami formációknak családokat kedvezményekkel vagy szankciókkal, de ennél nagyobb szemétség nincs is, ezek alapvető emberi jogok és az egyének számára önálló morális döntések és olykor nem csak morálisak.

  • Kenny
    2018 május 27
    4:31 de.

    Megértelek.

  • Slapaj:
    Te leszel az esetleges Gyobbik-kormány aljas indokból kinevezendő családügyi államtitkára?

    De akkor miért Kanadában rontod a levegöt?
    Szíjjad fel az ehhez szükséges tudást például Iránban.

  • NAGY István
    2018 május 27
    4:17 de.

    Szép kis gondolat-kör volt.
    Válaszul csak had idézzem Buharint:

    „A gyermek az nem a szülőké, hanem a társadalom tulajdona”

    Nem találod magadat kicsit undorítónak ?

    A gyermek mint az ország értéke..ész megáll.

  • Nagykám:

    A FIATLASÁG..az igen.Az lehet egy ország „értéke”
    Mint fogalom.

    De TI fizikailag rátettétek a mocskos kezeiteket a kölykeinkre.

    Már bölcsödés koruktól kezdve kötelezően nyelniük kell a párt-szarságjaitokat.

  • Érdekes..hogy előmásznak ezek az odúikból,
    amikor a kölykökről esik itt szó.
    Bármilyen formában.
    A kis ratkók.

  • Orsós Elemér 2018 majus 27 6:24 de. Latod, ezert nem irok. Te „artatlanul” elmeselsz egy tortenetet a baratodrol, ami rolam jut eszedbe. Ezzel akarva vagy akaratlanul is bemocskolsz engem, mert Te elkepzeled rolam, hogy en is olyan megvetendo alak vagyok mint a baratod. Nem allitod, de bizony latod bennem a lehetoseget. Engem ez sert, mert ugy gondolom, ugy elem az eletemet, hogy nem kell allanoan vedekeznem a vadak ellen. A KMH mar regen nem forum, hanem nepbirosag.

  • Kenney 4;52 de.

    Nem teged kerdeztelek, csupan Orsos kerdesere reagaltam.

  • Bendeguz79 Semmi gond, de magamrol en tudom a legtobbet. Nalam csak a felesegem tud tobbet, de az orvosi titok. 🙂

  • Orsós Elemér

    Kenny
    2018 május 27
    9:40 de.
    Ezer bocsánat, mea maxima culpa, de semmi alantas szándék nem volt bennem, csak nem akartam bizalmaskodni! Én örülök, hogy normális, liberális országba keveredtél, mert engem az egy kissé meghökkentett, hogy a hozzánk képest a demokrácia fellegvárának kikiáltott Németországban tiltott a kettős állampolgárság. A népszavazásról alkotott véleményeddel is maximálisan egyet értek! Mégegyszer bocs az ügyetlen, átgondolatlan hozzászólásomért! 🙁

  • Orsós Elemér
    2018 május 27
    6:24 de.

    Furcsa barátaid vannak..
    Nade már P Howard is említé egy helyen hogy..idézem :
    „Madár a barátjáról, ember a töltötolláról ismerszik meg”
    Vagy fordítva?…Végülis..tökmindegy.

  • Nincs gond a szaporulattal, látni lehet az egészen fiatal anyákat, csak észre kell őket venni. Ők a családfenntartók… eltartók.

  • Orsos Elemer Nincs harag, remeltem, hogy nem rolam szolt a tanmese, nem torom a magyart. De tanu voltam egy kabatlopasban. A vilagban annyi ir szarmazasu ember el, hogy nem veletlen a kettos allampolgarsag. Most masfelmillio Angliaban elo ir kapta meg soron kivul az allampolgarsagot, hogy EU-n belul maradjanak. De szavazni haza kell jonni, nincs levelezes. Egyebkent csutortokon unnepeljuk partraszallasunk hatodik evfordulojat. Izgalmas hat ev volt.
    🙂

  • Slapaj 5:37, Simay cikkével semmi gond, őszintén bevallja, hogy nem lelkesedik a gondolatért, hogy Magyarországon sok magyar gyermek szülessen.
    ……
    Azt mondjuk én se értem, hogy miként és miért lehet egy országot, vagy a benne élő népet szégyellni az ott születettnek.

  • Valahol azt hallottam, hogy öt év igazolt munkaviszony kell az ír állampolgársághoz.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 május 27
    11:03 de.
    Hál’ Istennek csak egy ilyen ismerősöm van! (Közben visszaminősítettem mint a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings a hitelrontókat! 😀 )

  • Orsós Elemér

    Kenny
    2018 május 27
    11:58 de.
    Köszönöm a megbocsátást és kellemes ünneplést kívánok!

  • Kenny
    2018 május 27
    8:49 de.
    En is csodalkoztam, hogy az irek igy szavaztak . Eddig, ok voltak az egyetlen orszag Europaban, akik meg elleneztek az abortuszt. Az en felfogasom altalaban, humanus. Mindent es mindenkit igyekezek megerteni. Tul sok ember el mar a foldon, tudjuk.
    Viszont az irek tartottak katolikus hituket eddig, ami azt tanitja, hogy a muvi abortusz gilkossagnak szamit.
    Most ebben valtoztak, gondolom a nagy kulfoldi befolyastol.

    Bizony, a muvi kuret azaz abortusz gyilkossag, egy elo embriot megolnek. Ma mar annyira haladt ez a kultusz, hogy meg a szivhangjt is lehet hallani, megis elveszik, es a szemetbe kerul.

    Nekem idegen ez a felfogas, mivel nekem negy egeszseges gyermekem van es annyi unokam is
    Az en terhessegem sem volt jo korulmenyek kozott. Menekultek voltunk, semmink sem volt, de eszembe sem jutott elvenni, nem volt joletben vagy megfelelo lakassal biztositva..DE minden meglett, mire megerkezett, ez a karombba tehettem a csodat! T.i. mar emlitettem talan, ezt mindig csodanak lattam, ha egy tokeletes kis embert hoztam a vilagra , aminek minden testi tartozeka megvollt, orditott es enni kert!
    Aki vegsofokon ket sejt talalkozasanak a kovetkezmenye!

  • KHollósy Gerti
    2018 május 27
    9:22 de.
    Igaz, mind ez moralis dontes. A mit fentebb irtam , nekem ez a velemnyem. Azt is tudom, hogy Europaban gyerekellenesseg a divat, a haboru ota.
    Viszont a bekovetkezo orekorra senki sem figyel. Ki segiti majd az idoseket a tovabbiakra. Foz, mosogat neki es beszerzi azt ami kell egy oregnak. Penz segitsegrol, nem is beszelve.
    Egyet nem szabad elfelejteni, ha nem hal meg koran valaki, az egyszer megorekszik! Rolad majd ki gondopskodikÉ

  • Geyza:
    „Kant is szovjet volt?”

    Nem tudtad? Hát persze! Egész életében ki sem mozdult Kalinyingrádból.

  • Kenny:
    „csutortokon unnepeljuk partraszallasunk hatodik evfordulojat. Izgalmas hat ev volt.”

    Gratulálok és még sok sikeres évet, évtizedet!

  • charlie Rosszul hallottad. Öt évet kell felmutatni írországi tartozkodással, az utolsó kilenc évben. Ha ez az első öt évben megvalosul, akkor az is elég, feltéve, hogy hat hétnél többet nem voltál távol. Dolgozni nem kell hozzá, elég ha van megélhetésed. Ha úgy lenne ahogy Te hallottad, akkor gyerekek nem lehetnének állampolgárok soha. Természetesen ehhez rendőrségi vizsgálat is társul. Miután még tilos parkolásunk sincs, és minden fizetési kötelezettségünket teljesítettük, segélyért sem folyamodtunk soha, illetve tökéletes referenciákkal is rendelkeztünk, így nem volt akadály. A rendőrség szerint mi vagyunk a tökéletes állampolgárok.

  • Figyelő Semmiféle gyermekellenesség nincs Írországban. Egyszerűen az emberek saját maguk akarnak dönteni saját életükről. Ehhez mindenkinek joga van.
    Nem lehet felemelő látvány, mikor egy gyermek babakocsit tol, és az sem, mikor beteg, magatehetetlen gyermekeket látsz.
    Te nem voltál olyan helyen, ahol ilyen gyerekeket gondoztak. Nekem volt „szerencsém”.
    A gyermekemtől nem várom el, hogy feláldozza az életét ha én megöregszem. Nem kell, hogy főzzön, takarítson rám. Az Ő feladata az unokám (unokaim) felnevelése.
    Nem, semmiféle külföldi befolyas nem volt. Az írek felnőtt emberek, tudnak magukról gondoskodni. Lehet, sokkal kevesebb beteg gyermek születik, az is lehet, hogy sokkal kevesebb nem kívánt gyermek, de nagy átlagban nem hiszem, hogy változni fognak a születési számok. Egy abortusz nem azt jelenti, hogy később nem szül majd hármat-négyet, ha ott lesz az ideje. Neked idegen a felfogás, mert négy egészséges gyermeked van. De akart és egészséges gyermekek. Ha a másik oldalra kerültél volna, beteg vagy nem kívánt terhességgel, másképpen látnád a világot. Nyugodj meg, az írek tobábbra is keresztények, csak felemelték a fejüket. Mindenki Istennek tartozik számadással, nem az egyháznak. De mindegy, az írek léptek, ebben az évben köteles a kormány törvénybe foglalni. Látod, a homoszexuális házasságot is megszavazták, mégsem dőlt össze sem az egyház, sem a világ.

  • Belzebub Köszönjük, a próféta beszéljen belőled. 🙂

  • Figyelő:
    „Eddig, ok voltak az egyetlen orszag Europaban, akik meg elleneztek az abortuszt.”

    Én is ellenzem, ami annyit jelent, hogy a magam részről
    eddig is megpróbáltam mindent megtenni, hogy elkerülhessük. De ezt a felfogásomat nem kívánom állami erőszakkal, büntetőjogi eszközökkel másokra – akik ráadásul az enyémtől esetleg alapvetően eltérő helyzetben vannak – kényszeríteni.

  • Kenny:
    A Mayflower már ilyen régen kikötött ?
    DDDDDDDDDDDDDD

  • Belzebub:
    Akkó mevvok nyugodva.
    A szovjet tudomán mindenekelőtt.

  • charlie
    2018 május 27
    1:49 du.

    Nem az országot vagy a népet szégyelljük hanem benneteket.

  • Kenny, meg a muvi abortuszrol annyit, hogy egy nogyogyasz mondta nekem egyszer, hogy hihetetlen sok no NEM lehet terhes, azaz, nem tud kihordani gyereket, ha sok muvi abortusza volt, mert minden alkalommal a mehfal vekonyodik, azaz nem birja el a gyereket.
    Tehat, annak is komolty kovetkezmenye lehet!
    Erre is kene a noknek gondolni.
    En, egyszeruen nem ertem miert van ma is szukseg abortuszra, hiszen minden no maga eldontheti manapsag, akar e egyaltalan gyereket vagy nem. Csak a pilt, a terhesseg gatlo pirulat kell szednie rendszeresen.

  • FIGYELO irta megjegyzeseben; „…tul sok ember el ma mar a foldon..”

    Az tagadhatatlan valosag.
    Tobb ember,kevesebb let-lehetoseg es termesztes-kincsek amiert versenyeznek, ill. kuzdenek a naprol-napra a csokkeno letlehetosegekert.

    A vilag lakossaganak a korlatozasa igen szuksegesse valik.

    De remelve nem a haboruk kegyetlensegeivel es emberi-magzatok, meg betegek es kulombozo egeszsegi problemakkal szenvedok elpusztitasaival, eutanasia-val probalna az emberiseg azt elerni.

    Remlehetoleg mint FIGYELO is jelezte, a humanis emberi magatrtast nem dobnak ki az ablakon.

    Reagaltam azon,de meglepoen, cenzorunk, aki hivo katolikus es a Szent Jozsef egyhaz vezeto tagja is, eltorolte soraimat, amelyben emlekeztettem az olvasokat, hogy Hitler celja es elso embertelen es kegyetlen programja volt, nemetorszagban a nyomorekok, ,fogyatekosak, akik nem a kivallo „super-race” tagjainak nyilvanultak, pusztitotta el elsokben.

    450,000 nyomorek gyermekeket „kiserleti gaz-kamrakban” gyilkotak.
    Senki nem panaszkodottt. Sot a „Folk-state” nevezte azt „nagy tett a tarsadalom javara”.

    Kenney soraiban is jovahagyoan velte a reszben serultek es egeszsegtelen egyenek eletenek megszunteteset.

    Meg a hadi-torvenyek altal az u.m. „mercy killing” is torvenytelen es buntetett.

    Most olvastam egy kanadi katonatiszt esetet aki Afghanistanban egy segithetelen serult Taliban ongyilkost kotelessegenek velt menteni szenvedeseibol. Amit bizonyitott a hadbirosag elott, de mindenek dacara buntetesben reszesult.

    Hogyan lehetne az hasonlithato eletfogytiglanii serult,vagy segithetelen beteg embertarsa eseten, kulonosen sajat gyermeke, csaladtagja, de barki mas embertarsaval szemben is ?

  • Geyza. Kisebb sziget, nagyobb hajo. Az Oscar Wilde. 🙂

  • Bendeguz79 Kenny soraiban nem olvasthatta senki jovahagyoan a beteg emberek vagy gyermekek megsemmisiteset.

  • Geyza
    2018 május 27
    7:12 du.

    charlie
    2018 május 27
    1:49 du.

    Nem az országot vagy a népet szégyelljük hanem benneteket.
    _______________________

    Igen. És legfőképp Viktort.

  • Figyelő Kedves Figyelő Az abortusz nem színház, hogy hetente oda járjon az ember, hoztál egy szélsőséges példát.
    Nőgyógyászod elfelejtette mondani, hogy a tabletták hormonkészítmények, amelyek rákot (is) okozhatnak. A sok rossz mellékhatást, thrombosist, fejfájást, szédülést, hányingert stb nem is említve. A tabletta durva beavatkozás a szervezet működésébe, amit akár 40 évig is csinálhatsz folyamatosan. Gondolj bele, hogy az emberek nagy részének nincs állandó nemi élete, vannak olyan emberek akik nem jutnak akár évekig szexhez. Azok minek kockáztassák a tablettát? Azoknak úgy is a gumi ajánlott a fertőzések miatt, a tabletta felesleges kockázat. A tabletta hátránya, hogy egy megbetegedésnél ami hasmenéssel vagy hányással jár, a tabletta hatásfoka a nullához közelít. Az is ok lehet, hogy a gyógyszert orvosi felügyelet mellett szabad szedni. Az orvosnak titoktartása van, de a váróteremben Nancsi néninek nincs. Hány bigott családot ismersz? A tabletta drága, egy fiatal aki nem a saját lábán áll, nem biztos, hogy ki tudja gazdálkodni. Hozzávesszük az emberi butaságot, műveletlenséget, és már érted is miért nem használ mindenki tablettát? A többi mód sem tökéletes, mindegyiknek van hibaszázaléka, ezt bárhol az interneten megtalálod. No most, mikor valaki nem jut sokáig szexhez, és egyszer olyan helyzetbe kerül, hogy ott a csodás alkalom, egy kis vörösbor, jó zene, és működésbe lépnek a hormonok. Akkor aztán embert nem állít meg a veszély, gondoskodik a szervezet arról, hogy ne jusson eszébe. Csúnya primitív mondás, de igaz, fxxx feláll, ész megáll. Az erőszakról nem is szólva, sokkal több van, mint amit tudunk, a partidroggal aratnak a patkányok. Te egy ideális világban gondolkodsz, figyelmen kívül hagyva azokat a tényeket, amik ellent mondanak ennek a világnak. De a világ messze nem ideális.

  • Figyelő Javitanám azt a megállapításodat, hogy Írország volt az egyetlen. Ez tévedés mert Észak-Írországban sokkal súlyosabb, életfogytiglani börtön jár abortuszért. Ott az angol ultrakonzervatív párt 10 azaz tíz képviselője akadályoz meg minden fejlődést, megállt náluk az idő 1900-ban.
    Nekik még Kanada is angol gyarmat.
    Csak kicsit álszent és ostoba, mert átmennek komppal Angliába, és megoldják. Ha van értelmetlen valami, ez az.

  • Csak érdekességként, különösen Geyza figyelmébe, aki valaha nyilván beleolvasott Mao Ce-tung műveibe is. A nagy (százmilliós) tömeggyilkos sem a szaporodásra serkentette a nőket, sem a „villantásra”, sem az egykori szép „zaklatásokra” való visszaemlékezésre, – hanem a fizikai munkára: „… a nők széles tömegei, amelyek eddig nem vettek részt a mezei munkában, óriási munkaerő tartalékot alkotnak. Ezt a tartalékot fel kell tárnunk a szocialista ország kiépítésért folyó harcban, hogy felszabaduljunk a Kuomintang-reakció jármától.” (V.M.IV.k., 1949)
    Jut eszembe: a nagy Feministák miért nem a közel 100 milliós kislány érdekében szólalnak fel, akiket ocsmányul megcsonkitanak ?! (Manapság ez még Angliában is dívik az ex-migránsok között, tízezerszámra….)Lehet, hogy „európai értékké” válik, ugy mint a gender-elmélet…

  • Figyelő
    2018 május 27
    2:37 du

    „DE minden meglett, mire megerkezett, ez a karombba tehettem a csodat! T.i. mar emlitettem talan, ezt mindig csodanak lattam, ha egy tokeletes kis embert hoztam a vilagra , aminek minden testi tartozeka megvollt, orditott es enni kert!”

    Kenny elég világosan leírta, mi volt a helyzet abortusz ügyben az íreknél – nem feltétlenül az anyagi jólét függvényében kell vizsgálni, mert épp nem ez a magyarázat arra, hogy miért döntöttek másként, mint az eddigi gyakorlat volt. Miként Ön is írta „csodának látta ha egy tökéletes kis embert a világra hozott, aminek minden testi tartozéka megvolt és ordított…”

    Nos, hát épp ez a probléma gyökere: az íreknél ugyanis azokat a gyerekeket is világra kellett hozni, akikről már előzőleg is tudható volt, hogy nem lesz meg minden „tartozékuk” azaz nem lesznek egészségesek, akár ordítanak akár nem, tehát vagy öröklött rendellenességgel, vagy bármi más korai kiszűréssel diagnosztizált betegségről volt szó, meg kellett, hogy szülessenek! Ezek a rendellenességek is lehetnek többfélék, a súlyosságuk(is)igen eltérő, lehet az enyhébbtől a 24 órás készenlétet igénylő betegségig minden, de ez előre nem igazán látható, tudható. Kizárólag abban az esetben volt engedélyezett a megszakítás, ha az anya életét veszélyeztette – ennyi! Nem beszélve az erőszak következtében bekövetkezett terhességekről, melyet ugyanígy ki kellett hordani és megszülni, noha közel sem állt fenn az a boldogságos helyzet melyről Ön írt. A normális élethelyzettel összeegyeztethetetlen életek vajmi kevés örömet okozhatnak a szülőnek, az így világra jött gyermekeknek pedig még annyit sem! Gondoljon bele, hogy bármely itt említett „rendellenes” esetben, megszakítás esetén 14 évi börtönt kaphatott az orvos is a páciens is! És miért? Mert nem szerették volna a nyilvánvalóan beteg gyereket egy hosszú életen át kezelhetetlen anyagi-idegi-fizikai és érzelmi függőségnek kitenni a családban már meglévő egészséges gyerekek, és a további családi életük rovására. Míg él a gondozó azaz a szülő, addig lehet, mindent megtesz a betegért is, de az emberi erő, türelem és tűrés is véges. A természet rendje szerint általában a szülők halnak meg előbb: mi lesz akkor a folyamatos, 24 órás ápolást igényló beteg gyerekkel? Vagy az egészségesebb testvéreik nyakába varrják (szó szerint)- ez esetben hány életet tesznek tönkre, mennyi embert „mozgósítanak?” Vagy beadják valami otthonba, ahol ki tudja mi mindennek lesznek kitéve, milyen ellátásban gondozásban részesülnek?
    Tehát amikor abortuszról beszélünk, nem csak a már Ön által folyamatosan említett anyagi helyzetet meg egyéb jólétet és igényt kell félretenni, nem csak az a kérdés, hogy „kicsi vagy kocsi” hanem olyan szempontokat is vizsgálni kell, ami a terhességet nem kívánttá teszi!

    Végül, de nem utolsósorban azonban ténylegesen sor kerülhet az anyagi,lakhatási, érzelmi helyzet függvényére is – ha nagyjából biztos anyagi fedezet, no pláne lakás, vagy valamiféle stabilnak vélt tető a fejük felett ahol „otthont” is nyújtani tudnak a szülők, akkor tényleg felesleges világra szólítani a gyerekeket, mert abból a büdös életben nem lesz normális gyerekkor ill. családi élet. Ha pedig még a pár kapcsolata, egymáshoz való viszonya is inog, nem biztosak benne, hogy valóban az újabb gyerek ami hiányzik az életükből, akkor főleg nem. Szóval munka,lakás, otthon stabil érzelmi viszonyok nélkül nem kéne gyermeket vállalni sem az elsőt, sem az ötödiket.
    És e tekintetben az írek jól döntöttek amikor 66 %-os igennel döntöttek amellett, hogy az adott pár – azon belül természetesen az anya dönthesse el, mikor mit tud, akar vállalni! Ahol egy nő nem dönthet szabadon arról, hogy pl egy erőszak eredményét megakarja e szülni, hanem kötelezettségként meg kell történnie, ahol a szülők nem dönthetnek a kiszűrt betegségek tudatában arról, hogy vállalják e a beteg gyerekkel járó procedúrát, ott elmehetnek a katolikusok a legszebb helyre – de arra nem kaptunk választ, hogy vajon ezekkel a gyerekekkel mi történik?

    Nem kétséges azonban, hogy legfontosabb a megelőzés – mint általában minden nem kívánt esemény esetén – hogy mind kevesebb terhességet kelljen megszakítani, mert ez senkinek sem könnyű, senkinek sem jó és főleg nem mindegy! Az „anyajelölteknek” a legkevésbé! Minden társadalomnak, kormánynak ezek a szempontok kellene, hogy a legfontosabbak legyenek, itt szükséges a legnagyobb segítség és támogatás, mert nem elég a „pilt” felírni (itthon pl vénykötelesek a fogamzásgátló tabletták, mellette rendszeres orvosi ellenőrzés lenne szükséges, ez azonban rendre nem valósul meg) Szaporodni nem elég, az ehhez szükséges körülményeket is meg kell teremteni, enélkül elvárni ostobaság!

    Sokféle szempont van, sokféle sors, és nem látunk bele a mások életébe – de elfogadhatatlannak tartom, hogy mások, politikusok, törvényhozók, netán a keresztény egyház döntsön életük legbensőbb, „legmagánabb” ügyeikről!

    Egyébként meg ajánlom figyelmébe a már LIanfair által is említett Magdolna nővérek történetét a dolgok tisztábban látása érdekében – itt a KMH-n is volt már szó róla több alkalommal – nagyon tanulságos!

  • Az anyaságról korábban írtam részletesen – mellőzve a fennköltséget.
    És a fenti hsz-ekből is azt látom,amit a mmagyarországi kormányerőktől: szülj és nevelj fel egy embert – Te, a nő. A stupid kormányfő is a nőkkel akar „szerződést” kötni – mintha egy gyermek megszüléséhez, felneveléséhez a világon semmi köze nem lenne az apának. Abortuszra mész? Szégyelld magad! Mintha annak, aki a magot elültette,a világon semmmi köze nem lenne ehhez. Erkölcsi fennsőbbsége tudatában „nem vállal” abortuszt! Na ja, a következményeket nem neki kell elszenvedni.
    Beszéljünk már arról, hogy Magyarországon a házasságok fele felbomlik: a legtöbb esetben kisgyermekeket akasztva egyedül az anya nyakába, aki még a tartásdíjat sem tudja megkapni a feketejövedelmek hazájában. És még a társadalom megvetését is el kell viselnie: csonkacsalád! Ez nem „keresztény,meg hazafias”! Függetlenül attól, hogy a házasság felbomlásának mi volt az oka – a legtöbbb esetben mindkét fél hibás, de a nőnek kell elviselnie a következményeket. Az igazi vesztes persze a gyerek – dehát kit érdekel: a fő, hgy gyarapodjon a”nemzet”.
    Fogy a nemzet – riogatnak Charlieék. Néha azt gondolom, nem is baj, ha az ilyen sötét, ostoba, intoleráns, viszont gőgös, önmagának hazudni mindig kész népség fogyatkozik. De aztán megfeddem magam:a többi náció sem különb. Aki gyereket akar – és nem „vállal” -, az legyen tisztában azzal: azt az emberkét nem önmagának, nem a párjának, nem is a „hazának” szüli és neveli „áldozatosan”. Hanem a gyereknek magának. Azért a páratlan kalandért, hogy átélheted, valamelyest befolyásolhatod, hogyan lesz egy új, más minőség kettőtökből. KETTŐTÖKBŐL!!!!

  • Fel nem foghatom mit görcsölnek ezek össze ezekkel a ratkó-annás ízű szlogenekkel mikor a jelen kurzus annyira nem képes hogy legalább enni adjon azon gyermekek százezreinek akik ÉHESEN mennek a Kormány iskolának elnevezett janicsárképzőibe.

    A Kádár-rendszer idején legalább nem éheztek a tanulók.
    Hittanra is csak azok jártak akiknek a szülei előre szóltak tanév kezdetekor hogy hittanra akarják járatni a gyerekeiket.

  • talalom soraira;

    A maga altal adott setek persze vilagszerti esetek.

    De vajon mi okozta az meberiseg vilagszerti erkolcsi magatrtasaiknak, ugy mint a hazassag es csladok felbomlasait ?

    Mi az ami okozta vilagszerte ,azt az altalanos emberi magatrtast hgy barmi cselekedeteik elfogadhato es normalisnak velhetok ?

    Az ertve a eroszak szeleskoru tettei. A szelskoru „onpusztito” cselekedetek ? Mint az alkohol, nikotine, kabitoszerek es sok mas onpusztito eletmod alkalmazasai.
    Nem csak az egyszeru es gyigyithato nemibetegsegek, de az HIV,stb.tobb mas bonyodalmasabb nyavajak szeleskoru terjedesei.

    Mind az nem letezett az elozo idokben.
    A XX-ik szazad ket vilag haborui fejere-forditotta a vilag emberiseget.

  • „GEYZA” csodallatosan egy ertelmes kerdest tett fel az olvasoknak megjegyzesevel.

    De hat mi megoldas ?

    Vissza a multba? Vissza a Kadar-rendszerbe ? legalabb is ottan?

    De sajnos mind azok a tarsadalmak melyek ma is a „nemzetkozi szocializmus” elvei alapjan mukodnek,ill. elnek, a korulmenyek sokkal gyatrabbak.
    Lasd Cuba, Venezuela, Congo, Eszak Korea, stb. eseteit.

  • Irorszagban a Public Referendum, ill. a nep-szavazas esete volt szukseges a magzat-elhajtas eseteben, csupan mert nem a torvenyuk, hanem az Alkotmanuk )VIII. par) tiltotta azt.

    A US-ban, meg a 7-=es evekben, a „Row v. Wade” dontese a Legfelsobb Birosag altal eltorolte az magazat-elhajtas tiltasat.

    Persze az elott is volt evente kb. 3/4 millio u.n. D&C, vagy „scraping” (magzat-elhajtas), masneven. Ami szukseges eljaras minden normalis „magzat-vesztes” esete utan is.
    S a Row v. Wade utan meg 1.5 millio evente.

    De a nagy kulombseg, hogy az egeszsegile diktalt, az az szuksehes eljaras, vagy a no elonyossget szolgalja a termeszetes modu magzata fejlodeset es szuleset.

  • Besancon. Sajnos a magyarok bizonyos resze nagy tevedesben leledzik. Egyszeruen latjak a vilagot, a penzre fogni mindent, hiszen az ember gyarlo, fuj. Ezzel viszont a problema gyokeret nem sikerul megtalalni, vagy nem is akarjak? Mert abban a pillanatban, hogy sikerul a penzt, a penzehseget felelose tenni, mar nem is kell az igazi problemaval foglalkozni, ami esetleg roppant kenyelmetlen tukrot tartana a tarsadalom ele. Ez az elvandorlasnal es a gyerekvallalasnal is egy szamukra kenyelmes erv, hiszen csak az a csunya penzehseg miatt van minden baj.
    Miutan leanyom hamarosan gyermeket fog szulni, es eppen lakasvasarlast eszkozlunk Nekik ajandekba, kozelrol latom, hogy a sok hangzatos segitseg mennyit er. Pontosabban nem er. De olyan jol hangzanak a propagandaban.

  • ALMASI ALMA;

    Sajnalom de mondanom kell, hogy magyarorszag „Viktor” nelkul sem volt kulomb, s nem hiheto hogy meg „Viktor” nelkul is kulomb lenne !

    Nem melekznenenek a regi magyar mondasra; „egy fecske nem hoz nyarat” ! ?

    Az altalanos gondolkodas es letkorulmenyekekt szukseges valtoztatni, csak azzal valtoztathato a nemzet kormanyanak mukodese !

  • Bendeguz79 Azt hiszem, eleg ketseges, hogy Te vagy en mint ferfiak filozofalunk arrol, mit tegyen vagy ne tegyen egy no a testevel. Kenyelmes a fotelbol vagy szoszekrol diktalni, minden hatrany masra hagyasaval. Hagyjuk meg Nekik a jogot a dontesre, hiszen meg a lelki zsarolas is gyalazatos cselekmeny. A no aldozza fel a testet es az egeszseget a gyermekekert, nekunk 20 perc gyonyorbe kerul csak. Azutan ha nagy a nyug, sok egyszeruen lelep egy szebbel. Nem erkolcsos belebeszelnunk ugy gondolom.

  • BESANCON soraira;

    Persze eddig az ugy, fokent a feriak latal lett magyarazva es vitatva. Csupan Figyelo es talalom adtak nemi meglatasaikat.

    Persze a referendum promtasaert mukodo Ir holgyeket es arra szavazokat lenne szukseg azok erdekeiknek a serkenteseit olvashatova tenni mindenki reszere.

    Sajat meglatasom persze a tobbseg alatal reg-elfelejtett dolgok miatt okoz aggofalmat.
    S az az volt, hogy Adolf Shcickelburger elso tette volt az „inferior” fajok tagjainak a szaporodasait megelozni.
    Sokkal kesobb jutott teljes meretu pisztitasaikra.

  • „Szulj es nevelj embert.”

    Teves Mr.Simai.

    A kormany csupan a szuleseket serkenti. Szo sem volt a „nneceles”-rol,

    Csupan az adofizetok szamait ojaktja novelni.

  • Az egyik hozzaszollo jelezte hogy talan az oral contraceptive-ek (fogamaszagatlo pirulak) rakokat okozhatnak.

    Sok ketelkedesek jottek fel azon, de bizonyitek nem igen jott napvilagra.Habar nem lehetetlen az.

    A legnagyobb mellek-hatasa annak, hogy a nok a vizeletikben a hormonakat a szennycizekbe valo tovabbitasa tortenik.

    S a szennyviz meg az altalanos tisztitasi-folyamatokon at is tartalmaz vegyuleteket ami a termeszetben, folyovizekben a vegeredmeny biologiai valtozasokat okoz az ottani elovilag esetebnm.
    Mint bekak, halak, stbk. korcsosulasi lathato vilagszerte.
    S hogy mit okozhat az majd a hosszutavu hasznalataik eseteben ?

    Persze letezik robb mas es igen olcso es egyszeru fogamlasgatlo anyagok vilagszerte.
    S azokkal meg „rak” felelmeitol is mentesen mardhatnak a nok.

    De a cel lenne inkabb, hogy mindenki csupan a teljes fizikai,szellemi egeszsegi allapiota, meg csaladi, anyagi korulmenyeinek megalapitasa utan velnek szaporodasaikat az eletkolulmenyeik alapjan dontve azon.

  • Kedves Kenney;

    Teves !
    Nem filozofalok, sem propagandazok, hogy a nik mut tegyenek testeikkel.
    Az minden no sajat egyeni joga.
    Azert van az Alkotmanyunk azt biztositani.
    Szabadon valaszthat minden no, hogy apaca lessz, vagy megy es vagyonokat gyujt nemi-eletenek gyakorlasaval.

    De magzata meheben NEM a sajat teste.
    A no teste csupan mendeket es taplalekot nyujt a meheben levo utodjanak.
    Az utofja. kb. fele-setekben nem is ugyan azon nemu anyjaval.
    Sot sok esetekben meg ver-typissa sem egyenlo.
    Tehat NEM az anya teste.
    Velem hogy tisztban Vagy azon biolofiai tenyekkel.

    A hatarozas, a dontes, a felelos, ertelm,es, vagy kicsapongo eletmodpk a kerdes.

  • En maskepp ertelmezem az uj Ir torvenyt. Nincs megemlitve, hogy MILYEN embriot koteles a no megszulni. Tehat, ha a gyerek betegen azaz abnormalisan szuletne, meg kell elve olni?
    Kulonben, tobb valszra reagalnek.

  • Bendeguz79
    2018 május 28
    11:47 de.

    ALMASI ALMA;

    Sajnalom de mondanom kell, hogy magyarorszag “Viktor” nelkul sem volt kulomb, s nem hiheto hogy meg “Viktor” nelkul is kulomb lenne !

    _________________

    De, kedves Bendeguz, Viktor nélkül SOKKAL KÜLÖNB volt Magyarország. De az igazat megvallva, már a rendszerváltáskor megindult az a gyűlölködés, ami mostanra Viktorunk által mesterien az egekbe lett szökkentve.

    2000 óta járok az internetre, és persze volt politikai ellentét a fórumozók között, de korántsem volt mocskolódás, vagy udvariatlan, ordenáré stílus. Ez körülbelül 2006 óta szabadult el, amióta Viktor nyeregben érezte magát… És sajnos 2014 óta már voltaképpen elviselhetetlen, legalább is a számomra.

    Ezen kívül pedig, mindig, rendszerváltás előtt és után is voltak politikusok a kormányzatban és azon kívül is, akik az ország érdekeit tartották szem előtt. Nem mindegyik, persze… De ma már egy kezemen meg tudnám számolni azokat az ellenzékieket, akik ilyenek, kormányon pedig egyetlen egy sincs.

    Ez a helyzet.

  • Bendeguz79 Igen, tudom, hogy a gyermek egy „parazita”, aki sajat elete megtartasaert, tonkre teszi az anya (gazda) testet. De kimondva olyan csunyan hangzik, igy tehat nem mondjuk ki. De hat ilyen a szaporodas biologiaja, nincs mit tenni egyenlore, szerencsenkre a nokre terhelve.

  • Demográfiai „helyzet” van nem csak Magyarországon – ez nyilvánvaló.
    A kérdés: Hogyan kezelik ezt az egyes kormányok?
    1) Ösztönzik a gyermek vállalást: pénzügyi, gazdasági, stb. eszközökkel.
    2) „Külső” bevándorlással (ld. Németország, stb).
    Ki-ki döntse el, hogy melyik változat jobb.

    ps: Egyes országok fejlettsége ill. gazdagsági állapota nem befolyásolja pozitíven a születendő gyermekek számát. A háborúkban ill. az utáni lerobbant országokban növekedett a gyermekek száma.

  • NAGY István
    2018 május 28
    4:42 de.

    Már megbocsássál de mit érdekel edngedm Kína.
    Én Magyarországon élek.
    Felőlem ott meg is ehetik a nőket szex után. ő dolguk.

  • Figyelo Kedves Figyelo. A torvenyjavaslat vilagos, A tizenkettedik hetig barmiert, a huszonnegyedik hetig eletminoseget sulyosan befolyasolo vagy eletkeptelenseget okozo fejlodesi rendellenesseg eseten. Ha az anya elete veszelyben forog, akkor barmikor, mert az anya az elso. Ez utobbi Dublin puspokenek a velemenye is.
    A torveny lehetoseg az anyanak, nem kotelezettseg. Ha akarja, megszulheti teljesen eletkeptelen babajat, magara vallalva a baba szenvedesenek minden kovetkezmenyet.

  • Bendeguz79
    2018 május 28
    10:05 de.

    „nemzetközi szocializmus” na ilyen nincs, van viszont azon országok csoportja amelyek nem akarják a kapitalista elosztási rendszert és más megoldást keresnek…de keresni sem hagyják őket, mert jön a nagy B52-es bombázó és demokratikus bombákkal altalajig rombolja, vagy elzárja a nemzetközi piacoktól és adós rabszolgaságba akarja ezeket taszítani erre minden eszköze a kapitalizmusnak rendelkezésre áll (most valami borzalom lesz a koraei félszigeten június 12 után mondd, hogy én mondtam) és a rabszolgák, butának nevelt janicsárok képzése folytatódik és sohasem lesz vége, hacsak??? van hacsak arról Marx beszélt és ma is érvényes ha tetszik ez akárkinek ha nem!

    egyszerűbb szóval a kapitalista nyelvezeten egy „igazságosabb” profitshare a megoldás de szvsz (és én tudom megoldható ez is) szétverni a tőzsdét (=Ponzi scheme), lobby -zást = ami semmi más mint a korrupció csimborasszója törvényesítve, és nem 2.40% kamatot ajánlani egy fixre betett betétre amikor a mortgage 5,3-16,85% között mozog és a hitelkártyák kamatai 12,5-31,25%,
    a az ürge a saját csekkjére felvett kölcsönt 3-4 napara éves 450% -os kamatra kapja meg… a vállalatok mint a Starbuck rabszolgákat alkalmaz és a tulajdonosok elviszik a profitot nem osztják meg Colombiában 1 font kávé bogyó $2,12 és eladják $8,95 – 12,05 ért csomagolva de kimérve lepárolva már $250,25/lb és a lakhatás a real estate is rablás a developer és bankja az előleggel megkapja az overhead et és utána 350% -os haszonnal dolgozik a 25 éves kamatos kamat törlesztés erre jön ki 7,85% alapkamattal ha ennél alacsonyabb akkor csak 300% de ehhez költségek adók biztosítás jön kötelezően ami 450% fölé viszi a törlesztést (mivel az oktatás olyan amilyen senki sem képes kiszámítani ezeket excel 3 billentyű csapással mikor autót mentem vásárolni 28 évvel ezelőtt az ár hoz megkérdeztem a finanszírozás mibe kerül és a zsebszámolómmal -texas instrument- ott kihoztam annyiért nem veszem meg és nézett rám az eladó honnan tudom? mondtam neki kiszámoltam (volt egy programom amit én csináltam) és mondtam hogy 3.50% felett nem veszek tőlük semmit, azonnal elfogadtatta a managerrel aki csodálkozva nézett rám ilyet még senki soha neki nem mondott)

    szóval van megoldás ha nem akarjuk szétverni teljesen a haszonért dolgozást de embernek tekintjük a melóst aki létrehozza a profitot

    ez ahogy ma van nem folytatható és hamarosan ki is fog derülni… a süsülandiának sokkal több belső problémája van, mint azt bárki valaha is el tudta volna képzelni…robbanás várható de a műveletlen buta lakosok maradnak rabszolgák mert csak a lényeget nem értik

  • Julianus barat

    Allitolag csak harom gencsoport van ami megmutatja, hogy mindannyian Afrikabol szarmazunk.
    En hiszek ebben.

  • Kenny
    2018 május 28
    2:01 du.
    Tobbektol olvsastam itt errol , a beeg gyerek szuletese, azaz, mar betegen, vagy szellemi fogyatekos a baba.
    Syerintem, a Betegen szuletet gyerek a legritkabb ! De latom ezt indoknak hasznaljak itt fel a vitapartnerek.
    Most meselek egy szem;lyes tapaztalatot. Ketten voltunk testverek, noverenm es en. Noverem megkaapta 41 ben a Gyermmekparalizis betegsege, es majdnem belehalt. Vegul nem halt meg, viszont bena maradt mindket laba es sulyos gerincferdulese lett. Soha tobbe nem tudott jarni. Szuleim apoltak es gondoztak, mondhatni, hogy egesz eleteben. Noverem ment el elsonek rakban. Szuleim nemcsak penzt aldoztak erte, hanem az egesz eletuket neki szenteltek.

    Az egeszet csak azert irtam le, hogy agy gyerek nem csak nyomorekuk, terhelten szulethet, hanem szerezhet is begseget elete folyaman is, aki talan gyogyithatatklan is lesz. Tehat: a legegyszerubb ha nincs gyerek, mert mindenfele tortenhet vele!

  • Jedves Almasi Alma;

    A letezo adatok alapjan nyiltan velheto hogy magyarorszag egy igen elfuseralt nemzet volt kozel ezer eve.

    Kossuth remesen elszurta 1848-ban a marciusi sikereket.
    Csupan kiegyezes evetol(1868) letezett valami erteelmes gazdasagi es tarsdalmi elohaladas.
    De a vilag haboruval annak vege lett.
    Egy csopp kis fel-bukkanas eszreveheto volt 1920-40 kozott,de azota csupan lefele megalhatatlanul a csuszos lejton.

    Maga hivatkozik a „rendszer-valtas”-ra.
    A REBDSZER NEM valtozott, csupan a rendszer beve valtozott.
    Viktor es Ildiko kivallo part-kaderek voltak nevetve hirdettek meg a part-allam vezetoi elott is ok a valasztottak a jovovezetoinek.Olvasta Horvath Istvan akkori belygyminiszter megjegyzeseit ?

  • agy=egy , akart lenni.

  • KENNEY;

    Self-reproduction of any mamalian species is nem lehet parasita a reproduced eloleny !

    Egyaltalan nem teszi tonkre az anya teste sem szervezetet.
    A nok szervezetei sokkal szivosabbak mint a ferfiake. Masknet nem lenne kepes egy masik emberi eletet letrehozni sajat szervezetebol.
    S az amberi leny eseteben, mindeg a kisebb testbol.
    Tehat a Mozes altali Adam „bordaja”-bol valo magyarazat igen tevesen adva.

  • Almási Alma
    2018 május 28
    1:38 du.

    Kicsit nevetsegesnek tartom, hogy az interneti beirasokat IS Orban szemelyere kened, mert szerintem, miota Te az interneten vagy, en is akkor kezdtem jarni. Szerintem azota sokkal tobben irnak ide, mint 2OOO ben valogatas nelkul.Ez alakitja a velemenyek kulonbseget, vagy a partoskodas kielezodeset.

  • Bendeguz79
    2018 május 28
    3:59 du.

    Jedves Almasi Alma;

    A letezo adatok alapjan nyiltan velheto hogy magyarorszag egy igen elfuseralt nemzet volt kozel ezer eve.
    _____________________

    Jedves vagyok… 😀
    Nyilván, hogy elfuserált ország vagyunk, hiszen TE nem élsz köztünk…

    Na, tudod mit? Hagyj békén… 😐

  • Figyelo Sokkal tobb a serulten szuletett gyermek mint gondolod. Sokkal tobb. Az, hogy kesobb is lehet beteg, az nem jelenti, hogy betegen kell vilagra hozni. Egeszsegesen szulessen meg, es mindent kovessunk el, hogy egeszseges maradjon. Ha beteg lesz, tegyunk meg mindent erte amit lehet. Inkabb a sok dohanyzo, italozo vagy kabitozo „edesanyakat” es „edesapakat” kellene zaklatni, akik szandekosan beteg gyermekeket nemzenek.

  • Bendeguz79. Velemenyedet elolvastam, de ha nem haragszol en az orvosok velemenyet fogadom el. Szerintem jobban ertenek hozza.

  • Figyelő, nem „kissé nevetséges”. Ugyanis Orbán Viktor fedezte fel, hogy ezt a gyűlölködő módszert egyre fokozza, és ezzel tartsa magát hatalomban. Mi, akik értő szemmel figyelve átéltük ezt a folyamatot, tudjuk.

    Te meg nyilván nem hiszed – a helyedben én sem hinném – ugyanis valóban egy teljesen elképesztő propagandamódszerről van szó. Én aztán nem szoktam nácizni, fasisztázni, de ez Goebbels módszere egy-az-egyben. Sajnos. És nagyon szégyellem magam a magyar nép helyében, hogy ezt ennyire megették. De nincs mit tenni.

    De te csak imádd, gondolom, neked egyébként is kedves ez a módszer, hiszen valamennyire – ha nem is ilyen mértékben – Horthy is alkalmazta azokban a szép, kommunista-mentes nosztalgikus békeidőkben.

  • Probaltam megvilagitani, miert szavaztak az irek ugy, ahogy szavaztak. Nem kell megerteni Oket, de el kell fogadni, hogy Ok is elni akarnak azokkal a jogokkal, amit Europa nepe mar regen birtokol. Nem ragoznam tovabb, a kocka el van vetve. Reszemrol a temat befejeznem.

  • ALMASO savanyu ALMA;

    OK.
    Beken hagyom, de vissza kell vonnom megjegyzesem reszet, a „kedves” megszollitasomat.

    Mi a fene utott csorebe ?
    Durvaskodik mert nem kepes cafolni azt a meglatast.

    Hanyszor irtam mar hogy szivbol sajnalom azokat ottan akik jobbat erdemelnenek.
    Ketsegtelenul magat nem erthetem kozzejuk !

  • Mar irtam egyszer, en nem imadok seenkit az Istenen kivul.
    Igaz az is, hogy nem elek otthon, that nem vagyok szenvedo alany sem.
    Azt is megertem, hogy Te az ellenzekhez tartozol.
    Persze, azt mar jo lenne belatni, hogy a regi kor elmult, nem a szocilizmus van es uralkodik. Mivel a nep tobbsege megvalasztotta,( gondolom azert mert nem volt jobb valaztek), EL Kell fogadni, ezt hivjak nyugaton demokracianak. Az USA ban koz
    utalatnak orvend Daniel Trump, de megis a szavazatok szerint o lett az elnok.

  • Meg annyit, csaladom, nem volt Horthy parti, en meg kis gyerek voltam abbam az idoben. n Azt viszont en is helytelenitem
    Orbannal, ha mai idokben Horthyt emlegeti
    Orbannak semmi koze nincs es nem is volt Horthyhoz, hiszen Orban egy idos egyik lanyommal.
    Ezzel sok ellenseget szerez sajat maganak.

  • Alma, kisse el kene gondolkodni azert.
    A nep miert is akarta Orbant?
    Nem az allitolag vadaskodas az amivel a nep egyetert?
    T.i.elt a nep a Gyurcsany korban is. Valami oka lehet, hogy MEGIS Orbant akarja a Tobbseg.?

  • Kenny;

    Onmagad ,vagy barki mas velemenyeit koveted a sajat hatrozataid alapjan.

    Sajnos, ma es vilagszerte a fiatalsag sokai felelotlen es on-pusztito magatrtasokat es eletmodokat kovetnek.

    Alkohol, nikotine,egeszsegtelen-etkezeseik, es eletmodjaikkal sajnos befolyasoljak jovendo utodaik eletet is.
    Az tagadhatatlan, sajnos.

    De NEM vagyok kepes ,sem hajlando elfogadni, hogy azert masoknak joguk lehetne olyan utodokat elepusztitani, akkar szuletesuk elott, sem szuletesuk utan sem. SOHA.

    Elismerem a jogos onvedelem jogat. Deadly force alkalmazasat csupan amikor semmi mas lehetoseg nem letezo emberi elet mentesere.

    De barki emberi leny elpusztitasat azon alapon, hogy talan jobb annak ha nem elne, az gyilkossag barmi neven is.

    Az a felfogas a kisbajusszos diktator elve volt, s azt nagymertekben is gyakorolta.

    Kezdve a kulombozo szarmazasuak hazassaganak tiltasaval.
    S igen hamar a gazkamrakat is hasznalta milliokat azon celbol elpusztitani.

    NEM akarnam hasonlo tettek megismetleseit, soha, sehol, semmi formaban vagy modon.
    Nem azt allitom hogy Te azt oahjtanad. De 80-90 eve senki sem gondolta hogy az mire juthatott volna.

    Ellenzem meg a Dr.Kavorkian elveit es gyakorlatait is.

    Az en konyvemben MINED elet forma jelentos es ertekes.
    Emberi elet az meg SZENT !

    Emberi es erkolcsi kotelessegunk segiteni akik segitsgre szorulnak, barmi okokbol is.
    Segiteni megelozni a szenvedeseiket, de NEM elpusztirasaikkal!!!

    Az az en meglatasom es meggyozodesem, remelnem NEM probalsz ellenkezoleg mgnyerni.

  • Almási Alma
    2018 május 26
    9:30 du.

    „Én háborús gyerek vagyok, akkoriban kevesen születtünk.”

    Ezt nehezen hiszem, de ha hozol valami statisztikát erre, az más. Egész sereg embert ismerek, akik a háborús években születtek, apósom pl. ’42-es. És ő volt az öt gyerekből a középső. Magyarországon 1938-43 között nem érződtek a 2. v.háború pusztításai. Sőt, megszűnt a munkanélküliség a háborús ipar miatt.
    Persze, aztán a következő évek háborús megszállásai pusztító következményekkel is jártak (1944-45).

    „A mi gimnáziumunkban 5 osztály indult az én korosztályomban. Pár évvel később már 12 osztály volt egy évfolyam.”
    Budapestre ugye sokan költöztek akkoriban, ahogy máskor írtad! És többen jutottak el középiskolába a hatvanas évektől kezdődően, de nem válogathattak igazán. Gimnáziumba kellett menni soknak, aki pedig szakmát akart volna tanulni (plusz érettségit szerezni).

    A szocialistáknak a gimnázium volt a mániájuk, de az onnan kikerülő diákok nagy része se továbbtanulni nem tudott, se elhelyezkedni. Kénytelenek voltak szakmát tanulni utána. A kilencvenes években annyi változott, hogy sok lett a büfé főiskola, ahonnan kikerült aztán a sok munkanélküli fiatal, aki ment recepciósnak.

  • Alma,
    Bendeguz,
    Figyelő,
    Ezt a pusztítást amit az elmúlt nyolc évben
    (és előtte az elfoglalt közmédiákon át kb 4 éven át)
    végeztek Mosthatalmonlévőék,a Magyarok Népe
    legalább 50 évig nem fogja tudni mentálisan kiheverni
    (Az ország anyagi tönkretételéről nem beszélek, az könnyebben kiheverhető)

    Majd..Talán..egy új eljövő MÁSODIK generáció.

    Feltéve ha lesz még akkor Magyarország.
    Mert ha a nyilasivadékakon, nácipárti csirkefogókon múlik,
    bizony nem lesz.
    Kétszer már megpróbálták elveszelyteni a hazát,
    de akkor nem sikerült.Harmadjára már ügyesebbek lesznek.

  • Almási Alma
    2018 május 28
    5:10 du.

    „Ugyanis Orbán Viktor fedezte fel, hogy ezt a gyűlölködő módszert egyre fokozza, és ezzel tartsa magát hatalomban.”

    A ballibek persze azt se tudják, mi az a gyűlöletkampány!:) Már a szót sem ismerik, nem is értik. Soha nem szokták a jobboldalt „nácizni, idiótázni, bugris parasztozni” az elmúlt harminc évben. Ha a fidesz visszaadja ezt a stílust, nem kell csodálkozni. Az a megdöbbentő, mikor közhivatalnokot csicskáztat a miniszterelnök, és ezt kiteszi a közösségi oldalára („kötél bajnok”). Na, az tényleg a nép megsértése.

    „neked egyébként is kedves ez a módszer, hiszen valamennyire – ha nem is ilyen mértékben – Horthy is alkalmazta”
    Nem nekem írtad, de sokadszorra is megdöbbentő történelmi tudatlanságod. A felületes hasonlóságok nélkül inkább különbségek vannak a Horthy-rendszerrel. De hát minek magyarázzam a szakértőnek, aki már a pólyából megfigyelte a társadalmi folyamatokat …

    http://nepszava.hu/cikk/1131663-horthy-es-kadar-nem-volt-levalthato-orban-igen

  • Kedves Figyelő, természetesen én már rég elgondolkodtam azon, kit miért választ a „nép”. Sokoldalú probléma. És sajnos semmi köze sincs a demokráciához.

    Nem idegesítlek, ezért nem fejtem ki, mire jutottam, csak ha kifejezetten igényled. 😀

    Azt pedig neked kellene már megérteni, hogy annak a baloldali ellenzékiségnek, ami nálunk van, semmi köze a hajdani kommunizmushoz.

    Bár lenne, akkor már rég seggberúgták volna Orbánt, aki – és ezt komolyan mondom – bizonyos értelemben Rákosinál is rosszabb. Nem azért, hogy tömegével lennének koncepciós perek – persze vannak azok is, csak még nem szólnak akkorát, mint pl. egy Rajk-per, – hanem azért, mert a magyar gondolkodást teljesen leamortizálta lopásra, gyűlölködésre, megalázkodásra. Ez még a te fogalmaid szerint is HAZAÁRULÁS, ha belegondolsz. Ilyesmivel még Rákosi sem élt, ő tisztelte a munkásembert (átlagembert), hacsak nem akart a hatalmára törni.

    De csak szeresd, neked való… „Karakán szittya-ivadék, aki védi Európát!!!”
    😀 😀 😀

  • hazai lámpa
    2018 május 29
    3:48 de.

    Bocsánat, ezt természetesen úgy értettem, hogy 1938 és 1943 január között (voronyezsi katasztrófa).

    „Magyarországon 1938-43 között nem érződtek a 2. v.háború pusztításai. ”

    Úgy kellett volna írnom, hogy 1938-42 között, bár 1943-ban konkrétan az ország területén még nem érződött semmi. Akkor már a kelet-európai lakosság otthona a front közepén volt (Ukrajna, Baltikum).

  • Bendeguz79 Kedves Bendegúz. Abban a helyzetben vagyok, hogy nem kell senkit meggyőznöm. A szavazás megvolt, eldölt, ezért is hagynám abba itt.
    Az indokaitok erőltetettek. Mikortól élet az élet? Ezen mindig vitatkozni fog az emberiség. Nekem mikor felsír a csecsemő. Mások szerint az orálisan elhasznált ondó is bűn.
    Ti folyamatosan az élet „szentségével” jöttök, elfelejtve azt, hogy az élet nem szívdobogásból all. Ti az élet „szentsége” miatt, perverz szadizmussal vagytok képesek elnézni, sőt elvárni azt, hogy emberek egész életüket átvegetálják, átszenvedjék, tönkretéve fizikailag, lelkileg és anyagilag a környezetüket is. Nektek fontosabb a még nem életképes kezdemény, mint az élő anya. Innen indult az igazi mozgalom, mikor ez a felfogás megölt egy anyát.
    Mert a jog megengedte volna a megmentését, de a bigott orvos mégis hagyta meghalni az élet szentsége emlegetésével. Ez tényleg így jó szerinted? A kormány és az egyház szerint nem volt jó.
    Kíbicnek semmi sem drága. Ezért halnak meg emberek szörnyű szenvedések között, mert annyi joguk sincs, mint egy állatnak akit elaltatnak a szenvedés előtt. Igen, az élet szent, nálunk senki nem tiszteli jobban az életet. Ismernél, tudnád. Éppen ez a tisztelet az, amiért nem ellenzem, az abortuszt. Jöhetsz az erkölcstelen élettel, de Te nem azt bűnteted aki „erkölcstelen”, hanem azt, aki ennek az életmódnak köszönhetően pokolban fog élni. Ez lenne az élet tisztelete? Alig hiszem.
    Következtetéseid Hitlerre, fajelméletre elvezetve erőltetetten durva és nem igazak. Gázkamrákat vizionálni ebben az esetben komoly gondolkodási hiba, ez csak simán sértegetés.
    Már az orvostudomány is rájött, hogy nem az élet fenntartása a lényeg, hanem az életminőség visszaadása. A természet okos, de sokat hibázik. Eljutottunk oda, hogy ezeket a hibákat ki tudjuk szűrni születés előtt, megelőzhetjük a terjedését. Régen ezek a gyerekek megszülettek, és hetek, hónapok alatt elpusztultak, mert a természet javított. Élni kell a lehetőséggel, az emberiség érdekében. A természet sokkal kegyetlenebb az embernél, az egészséges élet fenntartása érdekében. Itt keverni a még meg nem született életkezdeményt a már élő megbetegedővel, megint csúf csúsztatás. Nekem már nem kell követnem semmit, engem nem kérdeztek meg abortuszról, nem adtam soha ilyenre engedélyt, örülök, hogy nem kellett döntenem. Leányom sem az az erkölcstelen fajta akiket Te ostorozol, és boldogan viseli szenvedéseit a babájával (bár szerinted nem okoz kárt). Örülj, hogy nem tapasztalhatod meg tévedésedet. De nekem ez nem elég, nekem az kell hogy senki ne szenvedjen ha nem muszáj.
    Még annyit, hogy Ti kikövetelitek a beteg vagy nem kívánt gyermekeket, azután elfordultok, csináljanak azt amit tudnak, Nektek más dolgotok van. Itt Írországban rengeteg a sérült beteg gyermek az abortusz hiánya miatt, de példamutatóan igyekeznek szenvedéseiket mérsékelni. Kis mértékben sikerül is. Rendőrőrs patronál vízfejű kisgyerekeket, senki nem bámulja alázza meg Őket, természetes, hogy testvérei között nől fel. Akinek tudnak munkát adnak, Down kóros ember szedi a Tescoban a kosarakat, béna hölgy a pénztáros az M&S-nél, motoros kocsija van a mozgássérülteknek. De boldogságot, elégedettséget jó életet senki sem tud nekik nyújtani. Esélyük sincs rá.
    Az írek tényleg keresztények. Magyarországon ez mind nincs meg. Az élet szentsége csak addig fontos, amig megszületik. Utána kalap-kabát, a többi már nem fontos. Nekem álszent az a nézet, hogy az életkezdemény nagyon fontos, de utána úgy tehetjük tönkre a már élő embert, ahogy akarjuk. Mikor leküldöd a bányába, a sugárzó atomreaktorba, az 50 fokba utat építeni, vagy 36 órát dolgozni a kórházi ügyeletbe, akkor valahogy nem fontos az élet szentsége. Tudok ám én is túlzásokba esni, de ez nem vezet sehova. Nem akarlak meggyőzni, csak álságosnak tartom nézőpontodat. Főleg azt nem értem, hogy már egész Európa rájött erre, miért fáj, hogy az írek is megkapták a jogot a kérdés eldöntéséhez?
    Még egyszer mondom, nem igaz, hogy kevesebb gyerek lesz számottevően (lehet több lesz, nincs felmérés), mert abortusz után a nők szülnek, mikor a körülményeket arra megfelelőnek találják. Valószínűleg többet is, mint amikor egy nem kívánt vagy beteg gyermeket a nyakába varrunk. Ráadásul a további egészséges gyerekek is tovább szaporodnak egészséges gyermekekkel. De mint írtam, a törvény csak lehetőséget ad, nem kötelező. Lehet felvilágosító munkát folytatni a megelőzésre, senki sem tiltja a civil szerveződést. No jó, a magyarok igen. De Európa nem.
    https://www.irishtimes.com/news/ireland/crowds-gather-at-savita-mural-in-dublin-1.3509881

  • Az alábbi képet tegnap láttam a facebookon, gondoltam bemásolom – bár nem kapcsolódik annyira az itt folyó témához, de közvetve mégis! Egy baba – bármilyen is a színe – ugyanolyan aranyos tud lenni, és a szüleinek valószínű ő a legfontosabb! Nos, a most beterjesztésre váró tv. alapján, ha bármelyikünk ennek az ártatlan kicsi gyereknek vagy a szüleinek bármiben segítséget nyújtunk – akár csak egy üveg víz, útbaigazítás, vagy némi táplálék, babaholmi adományozásával, már törvényt sértünk, sőt dutyiba is kerülhetünk! Szerintetek ez nem egy agyrém? Tényleg ezt akarják a magyarok, erre adtak felhatalmazást a törvényhozás „fura urainak?” (négy fotó,léptetni kell)
    Azt persze senki nem mondta – én sem gondolom – hogy a megszületendő „magyar gyerekeket” bárkivel és bármivel is pótolni, helyettesíteni kellene, hisz nem is lehet – ilyen csak Budaházy Edda elborult elméjében létezik – amikor a betelepült „kannibálokkal” riogat és „inti” a jó népet, hogy rossz cserére készül! Ez a fotó épp és pont arról árulkodik, hogy születésünk pillanatában és egy jó ideig utána mindannyian ilyen ártatlanok vagyunk,ilyen bizakodva tekintünk a minket körülvevő világra – csak később tanulunk meg gyűlölködni, kirekeszteni, alapvető dolgokat nem észrevenni-de vajon miért?

    https://www.facebook.com/ArchiDesiign/photos/pcb.1450073168481267/1450073088481275/?type=3&theater

  • Kenny
    2018 május 28
    5:41 du.

    „Probaltam megvilagitani, miert szavaztak az irek ugy, ahogy szavaztak. Nem kell megerteni Oket, de el kell fogadni, hogy Ok is elni akarnak azokkal a jogokkal, amit Europa nepe mar regen birtokol. Nem ragoznam tovabb, a kocka el van vetve. Reszemrol a temat befejeznem.”

    Szerintem ez nem is szorul magyarázatra, hogy miért döntöttek így az írek – egyszerűen a lehetőséget akarták biztosítani, hogy adott esetben, ha bármi oknál fogva (ezt már fentebb ragoztuk eleget, aki akarja érti aki meg nem annak úgy is mindegy)nem akarja, nem tudja világra hozni, saját maguk dönthessenek egy olyan kérdésben ami csakis rájuk tartozik! Elég nagy képmutatás volt így is, hiszen – mint írtad – aki végképp nem akarta, az eddig is megoldotta a problémáját mert elment Angliába és ott esett át a beavatkozáson, de miért kellene erre kényszeríteni embereket? A keresztény szellemnek ehhez semmi köze, attól még bőven lehetnek azok, ha adott időben adott szituációban nem akarják a gyermekáldást – attól még alkalmasabb időben vagy egészségi állapotban lehet akár mennyi gyermekük! Az abortusz senkinek sem jó, normális embernek nem az a rögeszméje, hogy ha kell ha nem ab.-on essen át, de a lehetőség, hogy amikor rá van szorulva adott, az nagyon megnyugtató lehet!

  • Eodeo 2018, 5/28, 3;02.
    Rofeo, Rodeo;
    Mindeg nagy problema ertelmet kibogozni adott szovededbol, csupan itt-ott nemi haragos kifejezeseid olvashatok.

    Se mindeg sajnalattal latom hogy allandoan oriasi haraggal vagy eltoltve.
    Az pedig egy olyan allapot mint aki mereget nyelt-le.
    Azert kivallo a magyar kifejezes hogy mindeg „merges” vagy !
    Merget nyeltel-le. S az persze csupan teged pusztit.

    Etelmetlen a B-52 hivatkozasod.

    S miert szidott azokat a nagy valalatokat amelyek negyd-evente jovedelem osztalekokkal jutalmazzak alkalmazottaikat ?

    Mi az hogy „nincsen nemzetkozi szocializmus”?
    Ma nem letezik sehol, de az ideologias celja volt az mindeg a vi;laghoditas. Ma a vilag bankarja es magnassai kovetik azt.

    Persze az a rendszer teljesen csodbe ment mindenutt, mert termeszet-ellenes gazdasagi es tarsadalmi elkepzeleseket igyekezett kenyszeriteni a nepekre.
    Mindenki, mindenutt visszautasitotta amint csak lehetoseguk nyilt.

    De mint mar igertem szamodra menni es elned ottan ahol az meg letezhet. Mikor fogsz menni ?
    Fizetem a repulojegyed arat. Csak a passportodat kerem cserebe.
    Persze hogy ne tugj vissza jonni es „mergezni” masok eletet.

  • lámpácska, csak tudnám, minek szólsz bele olyasmibe, amiről gőzöd sincs. De különben lehetséges, hogy ugyanannyian születtünk, csak túl sokan haltak meg… Vagy ez csak a városban volt igaz, de tény, ugyanis nagy baráti társasága volt a szüleimnek, és kiterjedt rokonságunk is volt (10 nagybácsi és nagynéni), de velem egykorú unokatesóm viszont még másodunokatestvér szinten sem volt a családunkban, csak jóval fiatalabbak, háború utániak. A szüleim baráti társaságában pedig mindössze egy velem egykorú kislány és egy egyévvel idősebb fiú volt a kb. 30-40 fős apámékkal egyidős baráti csapatban.
    De te biztosan JOBBAN TUDSZ MINDENT…

  • Kedves lámpa, ki a fenét érdekel, hogy te utálod a balliberálisokat?

  • Besancon
    2018 május 29
    5:23 de.

    Egy évre ítéltethetik az embert a „Stop Soros” néven elhíresült törvénytelen törvény legujabb szigorított változata alapján.
    Ma fogják megszavaztatni a kétharmaddal.

    Mi jöhet ezután?

    Ha olyan kedve támad az Elvtársnak hogy mostantól a zsidókat is be kell gyűjteni a stadionokba, akkor majd a leendő csendőrők felkoncolhatják azt aki zsidót bújtat?

    Lehet ez kissé hülyén hangzik, de innentől kezdve nem lehetetlen.

    Hitlernek sem nagyon hitték el a Mein Kampf-ban leírt rémálmait, aztán mégis 50 millió halottat követelt a Harmadik Birodalom 12 éves „tündöklése”.

    És Hitler is ugy tudott győzni a választáson hogy a korabeli -igen erős- német baloldal képtelen volt összefogni.

  • a sok ájtatos manó tépi a száját majd ha arra kerül a sor, (a sors majd röhög) hogy alzheimerje lesz vagy valami hasonló nyalánkság és még dönteni sem lesz képes hogy kérjen eutanaziát hanem szenved vagy valami más kegyetlenség és akkor is életre ítélik hadd szenvedjen

    ezek mind ilyenek a más f…val verik a csalánt de és abortusz ellenesek de a demokrácia terjesztés bombákkal és tankokkal valamint azok százmilliós áldozatai és a yemeni meg szomáliai éhenhaló gyermekek milliói azok hidegen hagyják, mert? csak mert ők demokraták meg ??? hülyék és aljasok

    meg a 10 parancsolattal gyógyítanak…ráteszik meg csapkoggyák vele

  • Kenney;
    Irorszag szavazoi dontottek.
    Most kovetkeznek majd a birosagi perel az ugyon.

    Mi csupan az egyeni velemnyeket emlithetjuk itten.
    Jofog van ugy velni az emberi eletet ahogy ohajtotod, persze csak addig amig a Te vagy hozzatrtozoid eleterol lehetne szo.

    Tisztan, az „eutanasia” gyakorlasat kedveled. De NE feledd, mindenki lessz majd egyszer beteg es oreg is, legalabb aki szerncses azt megerni. Emlekezz majd akkor velemenyedre !

    Sajnalom hogy altalaban az emberi elet-erteket igan alacsonyan tartod. Persze az is jogod, de mas emberilenyeket gondolkodasra, s talan ketelkedesekre is indit.

    Hogy a Te eleted mikor es hol kezdodott, arra csupan Te valaszolhatnal,HA talan a Te hatrozatot alapjan tortent volna !

  • ALmasi ALMA tette a megjegyzeseben,hogy meg Rakosi is tisztelte a munkasembert.

    Sajnos az a „tisztelet” nem csak a nemzet lehetosegeit pusztitott el, hanem minden dolgozo egyen remenyeit, lehetosegeit, tulajdonait, kepzetsegeiket, sot meg testi biztonsagait is rengetegeknek a kinzasok es kegytlensegekkel.

    Nem, nem kellet senkinek semmit tenni Rakosi apuka ellen.
    Rakosi apuka nevezte ki „ellensegeit” megallasnelkul.

    Minden foldet-turo parasztot ellensegnek nyilvanitotta.
    Elrabolta mindenuket, letlehetosegeiket, minimum elelmiszereiket is, stb.

    A kepzetteket elrabolta minden kepzetseguktol a B-listazasaikkal. 350 ezeret azzal semmive tett.

    A gyari dolgozokat az allandoan szigoritott „normakkal” elet-veszelyes munka-korulmenyekbe kenyszeritett.

    Aki meg a lakasa-negy-fala-kozott is merte szajat kinyitni, a besugo-rendszere a kinzo-kamrakba jutatta.

    Hogy az megszunt vegre, de azok az elvtarsak sarjai ma ugyanazon elvek letrehozasan dolgoznak s nem csak ottan, de vilagszerte.

    A vilaghodito hatalom vagyuk ami serkenti gyorsitott fegyverkezesekre Oroszt , Kinat,stb. ami nem a beke lehetoseget serkenti.
    Orosz Ukrajnaban ,Kina azsiaban ,Tibet, Taiwan es mas kozeli szigeteket hodito celjait szolgalja.

  • Erdekes, a hozzaszolasaim nem akarnak megjelenni! Vajon mi az oka?

  • Besancon Félek nem mindenkinek olyan magától értetődő, mint Neked. Megszólítottak, gondoltam elmondom ír barátaink védelmében amit itt tapasztaltam. De igazad van felesleges volt, nincs mit védeni rajtuk, igazuk van.

  • Bendeguz79 Sajnálom, hogy rongyosra járattam a számat, de Te semmit nem értettél meg belőle. Nem baj, így is jó. Tulajdonképpen teljesen mindegy mit gondolsz rólam.
    Ha nagyon öreg leszek és nagyon beteg, akkor elutazom Hollandiába. Remélem leszek annyira férfi.

  • Figyelő
    2018 május 28
    3:58 du.

    Kenny
    2018 május 28
    2:01 du.

    „Tobbektol olvsastam itt errol , a beeg gyerek szuletese, azaz, mar betegen, vagy szellemi fogyatekos a baba.
    Syerintem, a Betegen szuletet gyerek a legritkabb ! De latom ezt indoknak hasznaljak itt fel a vitapartnerek.
    Most meselek egy szem;lyes tapaztalatot. Ketten voltunk testverek, noverenm es en. Noverem megkaapta 41 ben a Gyermmekparalizis betegsege, es majdnem belehalt. Vegul nem halt meg, viszont bena maradt mindket laba es sulyos gerincferdulese lett. Soha tobbe nem tudott jarni. Szuleim apoltak es gondoztak, mondhatni, hogy egesz eleteben. Noverem ment el elsonek rakban. Szuleim nemcsak penzt aldoztak erte, hanem az egesz eletuket neki szenteltek.”

    Úgy tűnik, sajnos megint elment a lényeg mellett – és ez pedig nem más, mint a jog, és egyben lehetőség annak eldöntésére, hogy valaki akarja- e megszülni a bármi okból nem kívánt, vagy szűrésekkel már eleve tudottan beteg gyereket! Ennyi!

    A gyermek esetleges betegsége nem „indok” a vitapartnereknek, mert mért is kellene indokot keresni? Bárki elmondhatja a véleményét, és én pl úgy látom, hogy kevés kivétellel, de általában mindenki aki egy kicsit is gondolkodik, egyetért azzal, hogy az anya kapja meg a lehetőséget, amellyel ha akar, élhet. Joga van megszülni a gyermekét, ha beteg, ha nem – de senki nem fenyegeti ezután börtönnel, ha ezt érthetően mégsem szeretné! Hát ez itt a lényeg kedves Figyelő, és le kell szögeznem, hogy mi – Ön is én is – könnyen beszéltünk/lünk mert feltehetően sosem éltünk úgy, hogy összetűzésbe kerültünk volna ilyen okoknál fogva a törvénnyel! Mi semmire nem voltunk/vagyunk kötelezve!
    De nem kéne pusztán csak és kizárólag egészségügyi okokra leszűkíteni az abortusszal élők indokait mert mint már feljebb többen is leírtuk, ezer és egy oka lehet annak ha valaki nem kívánja a nem várt terhességét kihordani: ha egy terhesség csak „becsúszik” a szándék ellenére, ott két dolgot tehet ezután az anya – megalkuszik a helyzettel, és megszüli vagy él a lehetőséggel, és egy alkalmasabb időre hagyja a gyermekszülést! A törvény megszövegezése és életbelépése után ehhez kapnak most jogot Európában az írek is! Hajrá!

    Sajnálatos ami a nővérével történt, de nem igazán illik ebbe a történetbe, hiszen ő egészségesen megszületett (legalábbis az Ön leírásából ez derül ki) és életének egy szakaszában betegedett meg. Ez esetben természetesen nem tudtak/akartak mást tenni a szülők, mint áldozatosan ápolni, ahogyan azt rengeteg család teszi, ahol nincs mód egy elfogadható szintű egészségügyi-szociális intézményt igénybe venni, vagy nem is akarják! Ám innentől kezdve a szülei élete gyökeresen megváltozott, teljesen alárendelték a mindennapjaikat, erejüket, türelmüket,szeretetüket, minden anyagi forrásaikat a „beteg gyereknek” és nem volt megállás! Hát gondolja csak el, ha az ön nővére már az anyaméhben orvosilag diagnosztizáltan beteg lett volna, és főleg ha a szülőknek módjukban lett volna dönteni, vajon nem éltek volna a lehetőséggel, ahelyett hogy egész családi életüket, házasságukat, sőt az egészséges gyermeket(is) egy embert próbáló küzdelem oltárán áldozzák fel? Miután a testvére „menet közben” lett egész hátralévő életére gondozott, mozgásképtelen beteg nem volt visszaút – de ez nem ugyanaz a helyzet melyről fentebb beszéltünk!

  • Hollósy Gerti

    Figyelő, láttam a kérdésedet.

    Két fiam van, ha szükséges lesz ők fognak gondoskodni rólam.

  • charlie
    2018 május 27
    1:49 du.

    Látom a szélsőjobbos lelkedtől teljesen idegen gondolat, hogy ne Te döntsd el, hogy ki a magyar, illetve az is, hogy először Ember legyen valaki, és ne tekintse a születése helyét felmentő körülménynek minden szemétségre, aljasságra, rasszizmusra, stb.

    De semmi baj. A szélsőjobbos, radikális, fajelméletet hirdetőket senki sem gyanusította humanizmussal.

  • B79!
    1.”De magzata meheben NEM a sajat teste.” Ezzel a logikával a zacskóid is csak „menedéket nyújtanak” a magzat-kezdeménynek. Úgyhogy a magjaidat se szórhatod felelőtlenül…
    2. „A letezo adatok alapjan nyiltan velheto hogy magyarorszag egy igen elfuseralt nemzet volt kozel ezer eve” A helyzet az, B79, hogy ha tükörbe nézel, ott nem a magyar nemzetet látod, csak egy szellemi kihívásokkal küzdő figurát, akinek vannak magyar gyökerei.
    És: Alma! Sajnos a magyarországi kormányfő már április 8. előtt világossá tette: ha megkapja a kellő felhatalmazást, első dolga lesz megvédeni a nemzetet a belső ellenség fizetett ügynökeitől. Szokásuktól eltérően, még a törvényjavaslat szövegét is feltették a netre. Februárban írtam erről:
    http://kanadaihirlap.com/2018/02/05/torvenyjavaslat-a-stop-soros-torvenycsomagrol/
    De ordítottam mindenütt,ahol szóhoz jutottam: hagyják a francba a jachtot, meg a kastélyokat! AZ SS törvény a szabad szerveződés jogát veszi el!!! Idegenrendészeti eljárás alá lehet vonni bárkit, aki nem tetszik! (Rémlikvalamivalami kamenyeci eseményekről?) A módosítással a szabad szólás jogát is!
    A kutya nem figyelt rám – mint kiderült, a nagy „ellenzéki” rádióban senki nem ismerte az év elején közzétett szöveget, nemhogy beszélt volna róla a leendő szavazóknak.

  • Hazai Lámpa:

    Almási Alma:“Én háborús gyerek vagyok, akkoriban kevesen születtünk.”

    Ezt nehezen hiszem, de ha hozol valami statisztikát erre, az más.

    Nem hit kérdése, demográfiai közhely, de amúgy is magától értetődik, hogy háború idején jelentősen csökken a fogamzások, majd születések száma, a háborút követő pár évben pedig megnő számuk. A kieső népesség még a 30-40 évvel későbbi korfákon is is megmutatkozik, pl. az 1849-49-es események hatása is látszik az 1880-as korfán.

    Egyébként Ön szerepzavarban van; egyrészt nem vagyunk az Ön alkalmazottjai, senki nem köteles Ön helyett demográfiai adatokat (vagy bármilyen mást) keresni. (Talán már hallott valaha a Központi Statisztikai Hivatalról (korábban m.kir. Országos Statisztikai Hivatal) és annak éves jelentéseiről, évkönyveiről. A net-en megtalálhatóak.) Másrészt ugyan nagyon helyes, hogy Ön, mint a tudás messzefénylő fáklyája, sőt, reflektora, megpróbálja megvilágosítani sötét elménket, oldani mély tudatlanságunkat.
    Csak hát.., e népfelvilágosító küldetését talán megpróbálhatná kevesebb hiszteroid agresszívitással folytatni, hiszen lenne mire szerényebbnek lennie. 🙂

  • talalom;

    A magzat az anyja meheben nem az anyja teste !
    Az anyja teste nyujt vedelmet es taplalekot.
    Az nem „logika”, hanem biologiai teny.

    18-19 naptol van sajat szivmukodese. ,ielott az anya tudhatna is hogy terhes. Gyakran mas az anyja nemetol.
    Sot meg ver-typusa is lehet teljesen mas, ami az anya ereiben halalt is okozna.

    Magyarorszag sajnos NEM egy Alkotmanyos Koztarsasag.
    Csupan egy Parlamenti Koztarsasaf, ami azt jelenti a Parlament az ur , a korlatlan hatalom. Azt tesznek amit majdnem csak ohajtananak.
    Nem letezik semmifele felesobb ami hatarozo lehetne.

    Az egyeni jogok csak igerve, es „elismerve”, s nem garantalva.

    Partokra es azok maszlagaikra szavaznak, NEM egyenekre nevszerint, de maguk azt is marhasagnak velik.
    Sajnos az a valosag. tetszzik az maguknak vagy sem, de az a maguk dontesei alapjan !!!

    Tehat KEREM NE engem vadoljon azert !!!
    En mindeg annak ellenmkezojet fejezem ki.
    De Maga es tarsai ellenzik azt.

    Tahar MAGA NEZZEN A TUKORBE mielott engem vadolna !!!

  • Belzebub
    2018 május 29
    4:29 du.

    „demográfiai közhely, …háború idején jelentősen csökken a fogamzások, majd születések száma,”

    Mivel Magyarországon 1943 (januárig) nem volt háborús helyzet, ezért nem valószínű, hogy csökkent a születések és fogamzások száma ezekben az évben. Sőt, többen találtak munkát, biztos fizetést kaptak. Ez egyszerű logika, csak ugye a történelmet kéne tudni hozzá, de nálad inkább az őszinteséggel van baj …

    A frontcselekmények hatásai 1943 januárban érintették az országot először, majd 1944 márciusban, mikor megkezdődtek a bombázások.
    1941-ben beléptünk a háborúba, de az kis hadsereggel történt, és megszállási feladatokra küldték ki őket (ez a sokat vitatott háborúba lépés a kassai bombázás után).
    1943-ban történt a voronyezsi katasztrófa, amely a német és a velük szövetséges magyar, román, olasz hadsereget sújtotta. Ez Magyarországon kb. 100 ezer családot érintett. Ha nem Horthy lett volna a kormányzó, hanem egy németbarát, radikális jobboldali politikus, akkor sokkal nagyobb is lehetett volna ez a veszteség. Pl. Werth Henrik egymillió embert akart kiküldeni a frontra.

    Bubika, ráadásul olvasni is tudni kéne. Sehol nem írtam, hogy hozzon bárki bármit ide! Vagy tudsz ilyet idézni tőlem? Csupán leírtam, hogyha már valaki súlyos kijelentésekkel dobálózik, akkor arra legalább egy kis bizonyítékot kéne hozni a szubjektív benyomásai mellé!

    Szóval fussál neki mégegyszer, hogy valami kis valóságtartalma legyen a kommentjeidnek a jövőben …:)

  • Besancon:
    „Nos, a most beterjesztésre váró tv. alapján, ha bármelyikünk ennek az ártatlan kicsi gyereknek vagy a szüleinek bármiben segítséget nyújtunk – akár csak egy üveg víz, útbaigazítás, vagy némi táplálék, babaholmi adományozásával, már törvényt sértünk, sőt dutyiba is kerülhetünk!

    Ez így van. Persze, nyilvánvaló, hogy úgy a KDNP, mint a „kereszténydemokrata” Fidesz képviselői a törvény elfogadása ellen szavaznak majd (bilibe lóg a kezem, aztán felébredek!), mást nem is tehetnek, hiszen a törvényjavaslat éles ellentétben áll a legalapvetőbb keresztény elvekkel, gyalázatosan keresztényellenes.

    Persze, a törvényjavaslat szintén börtönnel fenyegeti azokat, akik „határmegfigyelést” végeznek. Remélem, hogy a pesti és a budai rakparton közlekedő villamosokon lesz elegendő szabad kendő az utasok szemének megfelelő letakarására, hiszen a Belgrád-rakparti nemzetközi hajóállomás határ, sőt, schengeni határ. Az arra haladó gépkocsik vezetőinek is letakart szemmel kell közlekedniük. (Hű, de jó, hogy nem lakom olyan „előkelő” környéken, ahol a lakásom ablakából látható lenne a hajóállomás. Nyilván folyamatosan, éjjel-nappal váltanák egymást a szobában a rendőrök, AVH-sok, megakadályozni, hogy kinézzünk az ablakon. Vagy erősen befalaznák azt.) A ferihegyi reptér szintén schengeni határ, tehát az ottani utasok, várakozók is kötelesek bekötni a szemüket, ha nem akarnak börtönbe kerülni. 🙂 🙂

    Besancon:
    „Tényleg ezt akarják a magyarok,”

    Nekem mindinkább az a benyomásom, hogy sajnos igen. (Természetesen nem minden magyar, de nagyon sokan. Egy állítólag megbízható becslés szerint az idegen-ellenesség dolgában 87% ért egyet a kormánnyal.) Én legalábbis nem észlelem a tömeges tiltakozást.
    A családom és a magam számára – úgy is, mint „migránsok” leszármazottja – igyekszem végleg levonni a szükségesnek látszó következtetést.

    Besancon:
    Szerintetek ez nem egy agyrém?

    Szerintem nem. Csupán azt jelzi, hogy a magyar állam ismét lator-állammá vált, akárcsak 1938-tól 1944-ig.

  • Almási Alma
    2018 május 29
    9:06 de.

    „lámpácska, csak tudnám, minek szólsz bele olyasmibe, amiről gőzöd sincs.”

    Én kérek elnézést, amiért közöltem apósom és kiterjedt rokonsága születési adatainak egy részét … Úgy látszik, Almácska külön engedélyét kellett volna kérnem hozzá, és nem megzavarni szépen fölépített elméletét!
    Vagy talán nem kellett volna súlyos történelmi kijelentéseket tenni, hanem odabiggyeszteni, hogy az „én ismeretségi körömben”, de „kíváncsi lennék, hogy másnak mi a tapasztalata”.

    Semmi hihetetlen nincs abban, hogy a te családodban akkor kevesebb gyerek született valamiért. Ezt talán a szülők életkora is indokolhatta. De ebből még nem következik, hogy a „háború idején kevesen születtünk”.

    Vagy oda kellett volna írni, hogy mit értesz háborús évek alatt? Ha a magyarországi háborús éveket, vagyis (1943)-1944-45-öt, akkor talán igaz lehet az elméleted.
    Az 1943-as tragédia a férfiak számában jelentett csökkentést, ez kb 100 ezer családot érintett. Sajnos, de lehetett volna sokkal több is, ha nem Horthy a kormányzó.

    A gyerekek élete akkor került veszélybe, mikor a front elérte Magyarországot. Egyrészt a zsidóság deportálása megkezdődött, másrészt a bombázások miatt. Máshol írtam, hogy az iskolaév 1944-ben áprilisban ért véget. A nagymamám és testvére is kinn voltak a szántóföldön, mikor jöttek a bombázók. A tehenek alá próbáltak elbújni, ami sajnos rossz ötlet volt, mert az angol-amerikai pilóták többször is célpontnak használták a gulyákat. Egyik unokatestvérük úgy halt meg, hogy az amerikai pilóta megsorozta a tanyát, és a lepattanó lövedék megölte.

    A vidéki zsidóságot 1944 június végéig deportálták, a gyerekeket is beleértve. Sajnos, mindenki ismeri ennek következményeit. A pesti zsidóságot a nyilas uralom idején érték a legnagyobb veszteségek. Akiket erődítési munkákra rendeltek és Nyugatra hajtottak, azok között sok volt a halálos áldozat.
    Az ostromok és a német-orosz harcok 1945-ben sajnos a gyerekeket ugyanúgy sújtották, mint a lakosság felnőtt részét.

  • Geyza:
    „Ha olyan kedve támad az Elvtársnak hogy mostantól a zsidókat is be kell gyűjteni a stadionokba, akkor majd a leendő csendőrők felkoncolhatják azt aki zsidót bújtat?”

    Nem. A kérdésben először is tartanának egy nemzeti konzultációt, utána hoznának egy 2/3-os törvényt Csendőrök nem lennének szükségesek, a megfelelő törvényes közigazgatási eljárásokkal párhuzamosan a meglévő rendfenntartó apparátus (esetleg önkéntes segítőkkel kiegészítve) elegendő lenne. De a zsidókkal kapcsolatban jelenleg ezt nem tartom valószínűnek, nem lenne kifizetődő. Túl kevés zsidó él az országban, és nincs annyi elrabolható vagyonuk sem, hogy megérje, és abból még legalább a lakosság egy kis hányadának is bármit adni lehessen. Ráadásul a lakosságnak legalább 50%-a nem értene egyet a dologgal, 20-30%-a ezt ki is fejezné, sőt, talán lenne 5-6%-a, aki kifejezetten szabotálná. Az utóbbiak „felkoncolása” szóba se jönne (ezt annak idején is csak a háborus állapotok és a nyilas uralom tette lehetővé), őket legföljebb internálnák.
    Viszont – különösen megfelelő nemzetközi politikai viszonyok esetén – más rétegekkel, liberálisokkal, a baloldal maradékával, cigányokkal, a menedékkérőkkel („migránsokkal”), stb. megeshet.

  • Bendeguz79 Fura szerzet vagy. Előbb kijelented, hogy a gyermek nem lehet élősködő az anya testében, majd szemrebbenés nélkül kijelented, hogy az anya testében lévő magzat egy idegen test, aminek semmi köze az anyához.
    Számodra az anya élete semmit nem jelent, mert a magzat az egyetlen ami számít, majd arcátlanul megvádolsz azzal, hogy számomra értéktelen az élet. Kevered a még életképtelen életkezdeményt, az öregkori vagy akár gyermekkori betegségekkel. Majd mikor egyértelmű már, hogy nincs igazad, bedobod a demagógiát, majd ha Te leszel ilyen helyzetbe (Már nem lehetek ilyen helyzetben, megszülettem férfinak). Az semmin sem változtat, hiszen mindenki kerülhet olyan helyzetbe, mikor nem az agyával dönt, hanem a szívével. Általában ezek mindig rossz döntések is lesznek, de hát ilyenek vagyunk.
    Gyakorlatilag minden érvet nagyvonalúan figyelmen kívül hagysz, csak hajtogatod összeszedetlen állításaidat, ahogy éppen érdeked kívánja. Tudod a konfekcio véleményeknek az a baja, hogy valahol vagy szűk, vagy lötyög. Kellene Neked egy méretre szabott vélemény. Egy abortusztól gázkamrákról, fajelméletről meg tömeggyilkosságról elmélkedni, velük párhuzamot vonni, komoly problémákat vet fel Nálad.
    De egy kérdésem azért lenne. Megfogan a gyermek. Növeszt egy placentát, amivel feltapad az édesanyja testére, és annak nedveit megcsapolva nő, fejlődik, akár a test megölése árán is.
    Ha tényleg igazad van, miért akarja sok anya teste kilökni magából a magzatot, miért tudja megmérgezni a magzat az anya testét? Ezt tulajdonképpen hogyan neveznéd. Ha nem beszélnél félre, nem vádolnál semmivel, csak egyszerűen válaszolnál erre a kérdésre, ezt Te biológiailag minek neveznéd? Nem a szíveddel, hanem az agyaddal. Egyszerű kérdés nem? Bizonyíthatod, hogy mégis tanultál valamit biológia óran, mert idáig bukásra állsz. Azt az arcátlanságot pedig felejtsd el, hogy nem tiszteli az életet az, aki reálisan nevén nevezi a dolgot. Tudod, én már szültem kétszer mentőben, élesztettem újra kétszer sikeresen. Te is fel tudsz ilyet mutatni, vagy csak a szád jár az élet szentségéről?
    A lényeg, hogy kommentjeimből azt levonni, hogy nem tisztelem az életet, aljas, hazug és szemforgató. Így gondolom kedves Bendegúz. Most sértődhetsz.

  • Figyelő
    2018 május 28
    1:06 du.

    „En maskepp ertelmezem az uj Ir torvenyt. Nincs megemlitve, hogy MILYEN embriot koteles a no megszulni. Tehat, ha a gyerek betegen azaz abnormalisan szuletne, meg kell elve olni?”

    Ezt a törvényt nem lehet másként értelmezni! Természetesen nem kell megölni egyetlen gyermeket sem, ha – betegen is – de megszületett, ilyet egyetlen törvény sem mond. Mindössze arról van szó, hogy az időben észlelt rendellenességek esetén mód lesz a terhesség megszakítására, amennyiben a szülők így gondolják. Eddig erre nem volt lehetőség, mert a törvény nem engedélyezte az abortuszt, kivéve ha az anya életét/egészségét veszélyeztette.

  • Almási Alma
    2018 május 29
    9:07 de.

    „Kedves lámpa, ki a fenét érdekel, hogy te utálod a balliberálisokat?”

    Nem rémlik, hogy külön írtam volna a balliberálisokról. Én önmagában nem utálom ezt vagy azt a politikai irányzatot. Én azt utálom, mikor bukott dolgokat erőltetnek. Lehet, hogy ez neked kukacoskodásnak tűnik, de a ballib pártok rossz politikája miatt is emberek élete mehet tönkre …

    Gimnázium. Unokaöcsém pl. olyan fizetős gimnáziumban végzett több, mint egy éve, ahová a ketteseket is fölvették. Neki jeles, jó és közepes osztályzatai vegyesen voltak. Továbbtanulni nem tudott, de fizikai munkásnak se szeretne elmenni a végzettségével. A neki megfelelő munkahelyekre nagy a túljelentkezés.
    Tehát az iskolára fordított pénze és ideje nemhogy nem térült meg, de a kilátásai most nagyon rosszak. A szülő is felelős ilyen helyzetben, de talán jobban tudtak volna dönteni, ha nem azt hallják a csapból is folyni évekig, hogy a gimnáziumi végzettség mennyire fontos, és ugródeszka a jó állások felé. Ráadásul unokaöcsém informatikát is tanult, de ma már az se jelent automatikusan utat a munka világába.

  • Belzebub
    2018 május 29
    4:29 du.

    ” e népfelvilágosító küldetését talán megpróbálhatná kevesebb hiszteroid agresszívitással folytatni,”

    Milyen az, mikor nem agresszívan írnak pl. a bukott álellenzékről?

    Pósa Lajos bácsi stílusában (Karinthy)?
    A tündi-bündi rendszerváltó bácsik és nénik cseppet elszabták országunkat. Képzeljétek, gyerekek, nagyon sokótok szülei még ételt is alig tudtak venni nektek, és bizony nem tudták, mitől lesz meleg a lakásban, hogy ti ne fagyjatok meg …
    Akiknél volt meleg és finom tejbegríz, ott attól kellett rettegni, hogy mikor hozzák a sárga csekket, vagy lesz-e pénz a gyógyszerre, ha ti megbetegedtek.

    Bizony gyerekek, van akinek végül ez miatt nem született testvérkéje. De ha megszületett, akkor esetleg valami rossz iskolába járhatott, ahol néha a problémás más gyerekek elővették a bicskát a folyosón. Vagy büdös füveket meg ragasztót árultak a suli előtt, és a rosszabb kedvű gyerekek óra után vagy helyett azt szagolgatták, szívogatták.

    Bizony gyerekek, ez ilyen mese volt, de sajnos igaz volt ….

    Ez a stílus megfelelne Belzebubika kényes ízlésének? Ha nem tetszik a népfelvilágosítás, akkor írja meg jobban Belzebubika pl. a rendszerváltás igaz történetét.

  • Ballibsi vok.
    Útálom is magam …

  • Belzebub
    2018 május 30
    5:01 de.

    Ne ragozd a semmit wazze

  • Figyelő! Többször felmerülő kérdés – különösen Figyelő érveiben fordul elő ismétlődően, hogy „..Viszont a bekovetkezo orekorra senki sem figyel. Ki segiti majd az idoseket a tovabbiakra. Foz, mosogat neki es beszerzi azt ami kell egy oregnak. Penz segitsegrol, nem is beszelve.
    Egyet nem szabad elfelejteni, ha nem hal meg koran valaki, az egyszer megorekszik! Rolad majd ki gondopskodikÉ..” kérdezte pl Gertitől.

    Az hogy senki nem gondol az öregségére, az így túlzás, mert nagyon is foglalkoztat mindenkit, nálunk, pl már csak a gyalázatos egészségügy és nyugdíj helyzet okán is! De csak igen kevesen szülnek azért gyermeket 20-30 esetleg 40 éves korukban, hogy legyen aki majd öregkorukra főz, mosogat, bevásárol nekik, na pláne, hogy pénzzel segítse. Ez általában nem így működik, bár abban valami igaza van, hogy régen, talán az ön fiatalabb korában ez a szemlélet dívott, létezett – többnyire vidéken, ahol több generáció élt egy-egy fedél alatt, és a föld, az állatok, a gazdaság (már ahol volt) általában megkívánta, hogy legyen kinek átadni, aztán az öreg szülék miután kiöregedtek a munkából, a „fiatalok” gondjaira voltak utalva, tekintve, hogy együtt éltek. A házat többnyire megtoldották, hozzáépítettek, és éltek ahogy tudtak. Ez azonban már jó idő óta nem így van – még vidéken is ritka – de városi viszonylatban a lakhatási, anyagi, szociális helyzet már rég nem teszi ezt lehetővé, és véleményem szerint talán nem is lenne kívánatos. Ez persze nem azt jelenti, hogy én vagy más, nem látnánk bármikor szívesen a fiunkat lányunkat, vagy ha esetenként valami segítségre van/lenne szükség(többnyire tevőleges) ne ők lennének az elsők akikhez fordulunk – ez oda vissza természetes. Ha a fiunk, lányunk férjhez megy, megnősül, éljék a saját életüket, a saját fedelük alatt, neveljék a saját gyerekeiket, annyit amennyit becsülettel „vállalni” tudnak (bocsi talalom, de most nem jut eszembe jobb szó!)- esetenként belefér egy kis segítség a szülők felé, de hogy erre nem lehet és nem is kell az életünket alapozni az biztos! Nem tudom a kanadai szülőképes és az elöregedett korosztály hogyan él – milyen az egymáshoz való viszonyuk – de itt nálunk dőreség azt gondolni, hogy a gyermek majd gondoskodik öreg szüleiről és nem féltétlenül a jó szándék, vagy a „hálátlanság” okán! Apropó hála: miért is legyen hálás egy gyerek?

    Egyetlen gyermektől sem szabad elvárni, sőt erre bazírozni kifejezetten nem fair, hogy majd öregkorunkra alapvető dolgokra ott lesz a gyerek – tehát már előre lekötni a gyerek anyagi, cselekvési kapacitását a magunk érdekében? Mert ha a gyermek más városban, más országban él, akkor hogyan? Ha az anyagi megélhetési helyzete nem teszi lehetővé, hogy a szülőket „pénzzel” is segítse, mert neki magán kívül a saját eltartandó, felnevelendő gyermekeiről kell elsősorban gondoskodnia, akkor hogyan? Nem kötelezhetjük a gyerekeinket, hogy csakis a közelünkben éljenek, napi szinten jöjjenek ellátni minket, és váltsák ki a gyógyszereinket mert nekünk már nem futja a nyugdíjból, akkor is ha nekik maguknak is gond a megélhetés! Bizonyára vannak olyan helyzetben lévő „gyermekek” akik rendelkeznek olyan jövedelemmel, hogy akár pénzzel is kiválthatják a gondoskodást(háztartási alkalmazott esetleg szociális gondozó megfizetésével)De ez a ritkább, a nagy átlag nincs ilyen helyzetben, és a 200-300 netán több ezer km.távolságban élő szülőknek nem a Budapesten, vagy Ausztriában élő fia, menye, lánya fog főzni, mosogatni, takarítani, a pénzügyi támogatására számítani meg még bizonytalanabb.

    Szóval egyetlen szülőképes korú nő/pár se annak alapján döntse el, hogy akar e gyereket és hányat, hogy majd legyen aki ellátja őt öregkorára, mert az bizonytalan mint a kutya vacsorája és némileg önző elvárás is! A gyerekek általában maguktól is megteszik amit tudnak – de elvárni, erre direkt presszionálni őket, nem túl szerencsés!

    Arról már szó se essék, hogy pl nálunk egy kicsit feje tetejére álltak a dolgok, amikor is számtalan esetben a nyugdíjas, öreg szülők segítik a fiatalokat – mind pénzzel mind tevőlegesen egyaránt! De ez már egy ennél is hosszabb történet lenne!

  • Belzebub
    2018 május 30
    5:01 de.

    „a zsidókkal kapcsolatban jelenleg ezt nem tartom valószínűnek, nem lenne kifizetődő.”

    Máshol már kérdeztem, hogy az mennyivel humánusabb, Nyugat-Európából eltartott kisujjak szürcsölni a teát, és gúnyolódni a kelet-európaiakon, hogy azt a kicsit is féltik, amijük van? Persze, más a tönkremenés egy középosztálybelinek, mint egy mélyszegénynek, de ugyanolyan tragédia lehet az ország szempontjából.

    Különben meg a nyugatiak is végigmentek ugyanezen, csak mondjuk ötszáz évvel ezelőtt. A pénznek nincs szaga, ma már nem illik firtatni, hogy ugyan miből gazdultak meg Nyugaton, hogy a mai életszínvonalon éljenek? Más népek kizsákmányolásából (angol), más fajok kiirtásából (norvégok), vagy esetleg a náci német hadigépezet kiszolgálásából (svéd)?
    Vagy egy gazdasági világválságból, ami a világ más részén talán háborúkat robbant ki (1929)?
    Vagy a rabszolgaságból, külpolitikai szerződésekből (USA)?

  • kisujjak=kisujjal

  • Geyza
    2018 május 29
    9:26 de.

    Géza, Hitlernek nem voltak ismertek a tervei a keleti élettérre vonatkozóan, ezt már máskor is írtam neked. Hitler nyilvánosan csak a német sérelmeket akarta orvosolni, amiket a párizsi béke idején okoztak a győztes antant hatalmak.
    Miközben Hitler leuralta Európát 1938-41 között (Anglia kivételével), még semmi jóvátehetetlen nem történt (a kor mércéjének „megfelelő” háborús veszteségen kívül, és hogy kemény diktatúrát épített ki, ami szintén nem volt ismeretlen a korban). Akkor fordult a Szovjetunió felé Hitler, de akkor is évekbe telt, mire meg tudták állítani a német hadigépezetet.

    A nagyhatalmak nem szorulnak a védelmemre, de nincs az a nemzetközi koalíció, amely olyan dolgok miatt egy diktátort elítéltethetne, amik esetleg a jövőben fognak előfordulni. Mert milyen alapon?
    Akkor kellett volna gondolkozni, mikor legyőzték és kifosztották Kelet-Európát a győztes antant hatalmak. Nagyhatalmilag kiürítették Közép-Európát, ahova később bevonultak a németek. A világgazdasági válság utáni elzárkózó politikával munkanélküliek hadseregét hozták létre. Harminc év kemény „munkájával” megágyaztak egy újabb háborúnak, és az önjelölt diktátorocskáknak készítették az utat, ezt kéne végre megérteni.

  • Almási Alma:
    „lámpácska, csak tudnám, minek szólsz bele olyasmibe, amiről gőzöd sincs.”

    Miért kívánod, hogy szegény Lámpa kizárólag hallgasson? (Igaz, akkor talán lenne ideje belekukkantani a KSH (ill. a m.kir. OSH) éves jelentéseibe – bár valószínűleg nem tudja, mit jelent a „demográfia” kifejezés.) Szerintem hadd fecsegjen csak, jól elfér itt, legalább Boda Marcsi nem érzi magát egyedül.

  • KENNEY soraira;

    Elsonek, NE allits amit en soha nem irtam !
    Az elso bekezdesedben allitottakat valotlanul vadolod, mert olyat SOHA NEM irtam, sem allitottam.

    Olvasd es probald ertelmezni hogy mit irok, mielott ellenkezore forditod !

    Igen mindannyian, en, Te, mindenki , egy kulon biologiai lenyek,emberi magaztok voltunk anyank meheben.

    A fogamzas okat maig nem tudva tisztan az orvostudomany altal, hogy MIERT tortenik ugy ahogy az tortenik. Egy meghatarozott biologiai folyamat.

    A magazat-vesztesnek is leheto tobb oka.
    Gyakran a letkeptelen,nem-megfeleloen fejlodese. Lehet biologiai , kemiai oka annak. Neha az anya testeben valo valtozas, sot meg az anya eletmodja,stb.

    A magzat nem mergezi meg az anya testet a normalis korulmanyek kozott.
    Te hoztad fel az ottani Indiai-no esetet. A magazat halott testenek a folyamata ami okozhatta az anya halalat es az ostobe orvossa, aki keptelen volt annak veszelyet belatni, s nem induced forced delivery.

    Sajnos tortenik gyakrabban mint remelten, hogy a gyeremek sulyos hibakkal erkezik a vilagba.
    Nicotune, alkohol, vegyszerek , kabitoszerek, stb. mind befolyasoljak a magzat fejlodeset.
    A cocainos anyak gyermekei cocain0adiction-al sziletnek.
    Egyetlen extra chromossome is okoz orokke valo rendelleneseget.

    De szulok sokasagaik szeretetukkel gondozzak gyermekuket mindenek dacara. Sokan orokbefogadnak nagy szeretettel fogyatekos babakat es nevelik mint sajatjaik.

    Nem egyezhetek meg a nezeteddel, hogy barkinek is joga lehetne, barmi korulmenyek kozott is masok eletet eldonteni hogy eljen vagy pusztuljon.

    Europa XX. szazadbeli tortenelme elegendo lecke lehetett volna szamodta is.

    Csak emlekezz jelen meglatasaidra, elobb utobb mindenki lehet olyan allapotok kozott amikor masok emberisege lessz a donto vonal.

  • Belzebub
    2018 május 30
    8:16 de.

    Bubuka, a vakbeledet nem veteted ki addig, amíg fejből nem tudod az anatómia könyvet?

  • hazai lámpa
    2018 május 30
    8:05 de.

    Még ehhez annyit írnék Gézának, hogy 1918-ban Európa véglegesen kettészakadt győztes és vesztes országokra. Magyarországon a háborús vereség és a gazdasági világválság miatt sokan tönkrementek. Pl. a mezőgazdaságból élő vagy az állami hivatalokban dolgozó dzsentrik.

    Ma, száz évvel később Európa megint végletesen tele van szegényekkel és gazdagokkal. A csóró kelet-európai azt látja, hogy míg neki lakás és megélhetési, egészségügyi problémái vannak, addig a német nyugdíjasok Hévízre utaznak repülővel, hogy megcsináltassák a protkójukat. Közben nyaralnak is egy kicsit. A meggazdagodó elitről nem is beszélve.

    Ormos Máriának igaza van, a „történelmi” gyilkosságokat úgy lehet legkönnyebben elkövetni, hogy olyan áldozatot választanak, akinek nem védi senki az érdekét. Bármikor mondhatják, hogy bocs, nincs többé lehetőség a közmunka finanszírozására, aztán élhetnek több millióan alamizsnából. Az Éhezők viadala c. filmben már ott van egy lehetséges jövőnk. A ballibek még csak nem is szólhatnak ellene, mert évek óta azon visítanak, hogy a közmunka megalázó, és nem lehet belőle megélni …

    A kelet-európai zsidóság -amely a sors fintora folytán genetikailag a kelet-európai keresztény lakossággal volt legközelebbi rokonságban, ha jól tudom-, érdekét nem védték a külföldi emberjogi szervezetek, mert olyanok nem voltak akkoriban.

  • Hát persz Hazai.
    Hitler alapvertően egy derék ember volt.
    Csak a német népnek akaert jót.
    De aztán beidegesedett szegény.
    Nem tehet semmiről se.
    Ahogy Hofi mondaná:
    „Az a hülye ákác! Az a hibás !”

  • HAZAI LAMPA;

    Ezt a valaotlan ostobasagot mar tavaly is felhoztad hogy az ami-pilotak rokonodat legepuskaztak a tehen alatt.

    A szovetseges legiero bombazta Budapestet (44 nyaran) kenyszeriteni Horthyt a zsidok depotalasait megszuntetni, mert figyelmen kivul vette a figyelmeztetest.

    Olaszrepterol bombaztak Ploestit magyarorszagon keresztul repulve. Orosz repteren leszalva a bombazas utan.

    Mind a szovetseges bombazok min. 30,000 lab magassagban repultek mindeg. S oda nem volt vadasz-kiseretuk.

    30,000 labrol nem latsz gyereket bujkalni a tehen alatt !!!
    Sem vesztegetni idejet a megadott parancs ( bombing mission)es cel eleresetol elterni a Te allitott mesedet elhihetove tenni !!!

  • HAZAI LAMPA;

    Teves ismet !!!

    Europoa katte szakadt 1914-ben a haboruikkal.
    Ki volt a tamado es ki lett a tamadott.

    S az sem a Ferenc-Ferdinand megfyilkolasa miatt tortent, hanem mert a nemet ipar elvesztette tartomanyait Afrikaban de meg Afghanistanbik is kinyomva.

    A nemet ipar nem let-lepes piacok, nyersanyag hianyaban.
    Ugyan az volt a cel 20+ evvel kesobb is.

    Ugyan az a nemet ipar erdeke es celja ismet.
    S az a keleto orszagok ismet.

    Elfelejtette , a „fogpiszkalotol a WC-papirig minden importalva”.

  • „Ha nem tetszik a népfelvilágosítás, akkor írja meg jobban Belzebubika pl. a rendszerváltás igaz történetét.”
    Lámpa, te még azt sem tudod, hogy a rendszerváltásnak kb. 99 egymásnak tökéletesen ellentmondó története van?

  • Kenney irta 5/30, 5;05 de soraiaban;

    „…en mar szultem ketszer mentoben…”

    Hm ? Bocsanat, de elozo soraidban feleseged foglalkozzsara is hivatkoztal.

    Valahogy ugy ertelmeztem soraidbol a multban, hogy ferfi lehettel volna.
    Tevesen ertettem volna mind azt?

    Hat valoban ki nykna a biologia alapalanyan ?

    Terhes ferfi csupan csak az „Oprah shown” letezheto.
    Vajon ki szult gyermeket a mentoben ?

    Kezdesz Getzatol tanulni ?!

  • Sajnos PITYI PALKO altal kozolt Szent Istvan levele nem lett az Aalptorvenyuk kezdo resze.

    Minden utasitasa fiahoz igen szukseges kotelezettseg lehetne ma a lakossag szamara.

    S mennyivel elobb lananak ma kovetve azon javaslatokat.

  • ALMASI ALMA;
    Mifele „rendszer” valtozott ottan? Mirol mire ?

    A rendszeruk neve, a Nep-koztarsasagrol a Koz-tarsasagra valtozott.

    Talan kicsit ENYGULT a diktatura, Sztalin ut 60, ma Andrasi ut 60, ma mar mas celokat szolgal, de azzal a „rendszer” lenyegeben maradt ugyan az.
    Csupan a nev valtozott.

    Oh, a „sajtos kifli” daragabb lett !

    Azt majdnem elfelejtettem.

  • talalom 5/29, 4;22 du irta’

    „…zacskoid is csak „menedeket nyujtanak” magzat kezdemnyezoidnek…”

    Sajnalom „talalom”, oriasi tevedese ismet.

    Nekem es minden malain himnemueknek a sajat testreszei, es jelentos szerve.

    Alacsonyabb homersekletet kovetel kivallo mukodesukert.
    Az az hutesrukre van szukseg, azert nem a testen belul letzok.

    A „magazat” kezdemenyezese az u.n phalopian (pete) csoben kezdodik a pete-tojas megtermekenyitesevel. De az embrio kezdete az anya-mehben a „fogamzas”-sal fejlodik babava.

    Barmit is probalnanak , Hitler elvtars elveivel soha nem fognak megnyerni.
    Az embeti elet SZENT.
    Barmikent is elne, viselkedne, vagy gondolkodna !

  • Bendeguz79
    2018 május 30
    2:38 du.

    én ma már 3-adszor szültem, nehéz volt mert nagy volt a feje de sikeredett… és nem is kellett esvány urat olvasgatnom meg a többi összest a polcról…

    a zember szabad csak nem eléggé… és nem hagyják dönteni pedig az olyan jó amikor dől és nem tud önmaga alól kiugrani

    szóval egyházak és fantazmagóriák kényszerképzetek nélkül nyugodtabban lehetne és nem kellene oda is adózni

    te már befizetted a baptistákhoz? ha nem azonnal mert különben átkuk sújt le rád

  • Hagynám a fenébe B79 biológiai felvilágosítását, ha eddig nem sikerült, most már nem fog.
    Hanem azt írja: „Talan kicsit ENYGULT a diktatura, Sztalin ut 60, ma Andrasi ut 60, ma mar mas celokat szolgal, de azzal a “rendszer” lenyegeben maradt ugyan az”
    Vagy nem tudja, vagy nem vesz tudomást arról, hogy volt egy nemzedéknyi idő,amikor ezt a szép, eredetileg Sugár útnak hívott utat Népköztársaság útjának hívták. Így aztán beszél össze-vissza hülyeségeket, hiába cáfolja meg az ember századszor is.
    Élő példa arra, miért NEM szabad szavazati jogot adni olyanoknak, akik nem az adott állam keretei között éltek/élnek.

  • Ja,még egy. B79! Kennyi mentőtiszt volt. Elfogadott szófordulat a magyarban. Ha egy orvos, bába azt mondja: „Ma volt 9 szülésem”, akkor az azt jelenti, hogy 9 nőnek segített a szülésnél. Függetlenül attól, hogy ő maga nő, vagy férfi.

  • Bendegúz!

    ” Terhes ferfi csupan csak az “Oprah shown” letezheto.
    Vajon ki szult gyermeket a mentoben ?

    Kezdesz Getzatol tanulni ?!”

    Kedves Bendegúz, a mentőben alighanem Kovács Istvánné, Molnárné Kiss Ilona, de lehet, hogy Szabó Júlia szült.. – nem mindegy? Az szülésben segédkező egészségügyiek (orvos, szülésznő, mentős, ápoló stb) gyakran használják a többesszámot, mintegy bátorításul(is) amikor szándékosan azt mondják, hogy „hamarosan szülni fogunk!” Ez nyilván nem azt jelenti, hogy mindenki aki feladatánál fogva jelen van az szülni fog, hanem mint a levezető orvos/szülésznő / mentős, képletesen „sorsközösséget vállal” a kismamával, aki bár elszenvedője az eseménynek, nyilván nincs tisztában mikor milyen szakaszba értek, ezért az orvos aki rendre vizsgálja, tájékoztatásul is mondja a fentieket! Nincs ebben semmi különös, itt Magyarországon megszokott szófordulat, de szerintem az USA-ban sem ismeretlen. Kérdés Önnek van e gyermeke, mennyire volt érdekelt a szülés körüli teendőkben!?

    Gézától tanulni pedig sosem késő, és még csak nem is utolsó dolog – még Önnek sem! Mi már régóta tudjuk ezt, szerintem Kenny is, és eszerint is kezeljük!

  • Bocsi talalom, nem vettem észre, hogy már megelőztél!

  • Kenny mentős volt?
    Akkor tudnia kell valami gyógymódot
    Bendeguz állandósult száj-diaréja ellen.
    Lenni kell rá valaminek a Nagy Ragálykönyvben…

  • Talalom:
    Bendeguznak levegőt sem volna szabad adni.
    Nemhogy szavazati jogot…

  • Gyereket szülni azzé is jó me akkó családon belül tud maradni a biznisz :

    https://nepszava.hu/cikk/1161052-a-divatra-is-ratette-kezet-orban-rahel

  • Ezt meg OIM* figyelmébe ajánlom.
    Amekkora idióta ha el is olvassa, egy kukkot sem fog belőle megérteni.

    Csak egy szám:
    A rokkant havi 91000 Forint helyett egyik napról a másikra 41 000 Forintot kapott a FIDESZ rendelkezéseinek értelmében.

    http://nepszava.hu/cikk/1161008-visszavagnak-a-ner-aldozatai

  • „Kenny mentős volt?
    Akkor tudnia kell valami gyógymódot
    Bendeguz állandósult száj-diaréja ellen.
    Lenni kell rá valaminek a Nagy Ragálykönyvben…”

    Geyza, én tudok egyet: Citromot nyalogatni. Az nem csak a szájat, de az ember fenekét is összehúzza… 😀

  • talalom valaszara;

    A maga es a tobbiek panaszaik alapjan valoban nem igen „valtozott” a helyzet ottan. Kulonosen, mint sorai adja, meg a szavazati-jog is csupan a ki-valasztottaknak van nyujtva?!

  • Wauuu.

    Talan unnepelve veszik a lehetoseget hogy csoportosan vettek a lehetosegeiket es ismetelet tamadasaikat ,semmi mas okbol mint egy magyarnyelvi ket-ertelmu kifejezes ertelmet kerdeztem.

    De barmi magyarazatokat is kovetve, barmi nyelv-facsargatasok ellenere, a valosag ,hogy csupan az anya aki szuli gyermeket.
    Eltekintve hogy hanyan hozzajarulhatnak mire a szules valojaban tortenik.

    A kancsi piros-sutotok adta igazaban tagadhatatlanul az igazi szivbeli iagazsagat !

    Meg a levegot is oahajtana megtagadni, ha kepes lenne.

    Elkepozelheto hogy miket kovethetett el masok ellen is eleteben. S valaosagban, nem csak kifejezett ohajaiban.Hm ?

  • Kenney es mind azok akik az emberi elet erteken megeggyezesben vannak a kifejezettek alapjan.

    A ma reggeli hirekben olvasva, hogy New Hampshire Egyetemen az egyik halgato aki hozzajarult,ill. segitette halgato-tarsat az on-gyilkossagaban, torvenyes vaddal all szemben.

  • Almási Alma
    2018 május 31
    9:46 de.

    Lócitromot…

  • Kedves ALMA;
    Maga ketsegtelenul elvezi listazni ragalmait altalaban minden nyugati, ill. demokratikus nemzetek ellen.

    Igen csodallom hogy mifele hadi-vadakat allithat mint pl. Svedorszag, vagy Norvegia ellen.
    Bar csak magyaroszag lett volna kepes semleges maradni a haboruktol mint azok a nemzetek.

    Haborukat mindeg az ingatlanhoditas celjabol,ugy a kiralyok, mint a szocialista (nemzeti es nemzetkozi)vezereik onzo erdekei okoztak.

    Hitler nyiltan kifejezett terve es celja volt a „super race” letteruletenek a terjedese.
    A Don volt a kituzott hatarvonala.
    Sot Sztalingrad eseteben, a kudarcok idejen hajlandonak is mutatkozott,hogy hajlando is lett volna bekere a Don-t a nemet hatarnak venni. Az Ukran buza-mezok volt celja.

  • Bendeguz, utoljára… Miféle nemzeteket soroltam én, és milyen összefüggésben? (aki megmagyarázza ezt nekem, az nyer egy hangszórót… 😀 )

    El vagyok beléd fáradva… Most úgy olvastam az utolsó soraidat, hogy Hitlernek „az ukrán buzimezők volt a célja…” 😀 😀 😀

  • Már az ukránok isss ???
    (Hová jutott a világ.Mindenhová beférkőzik a metroszexualitás.)

  • Bendeguz79
    2018 május 31
    11:54 de.

    Gizi…hallgattál volna bölcs maradtál volna??? kétlem!

    szóval hitler dolfi a kis bajszi az „sehol sincs” a manapság szokásos demagográcia terjesztés végkifejleteihez képest…
    olvasol te Madách Imrét? tudod a Zember Tragédiáját? nem? be kár pedig ott meg van mondva

    és a zukrán buzimezőket is meg az összes hasznothozó lehetőségeket mostanság Joe Biden (ejtsd: dzsóbájden) és kedves fijacskája uralja mert valamikor aszon’ták neki, hogy „majdan” tiéd lesz a poroshenka is meg a többi ukránkuli akik most nyavajganak mert nem gyütt össze nekik és már tartoznak és nem tuggyák megadni mert ellopták illetve kisifonírozták süsülandia irányában hajórakomány számra…ugyanúgy szerte szana

    és az a pár száz millió halott meg a többi százmillió éhező és rabszolga az semmi ahhoz képest hogy mi is volt az Ardennek ben és a Dunkerk (ejtsd dőnkerek) nél és hogy Drezda…

    szóval kongasd a kobakod olyan szépen szólna ha nem lötyögne benne poshadt víz

  • BESANCON . 2018m Majus 31, 7;41 de. irta :

    ” Gezatol tanulni pedig sosem keso, es meg csak nem is utolso dolog-meg Onnek sem ! ”

    GEYZA 2018 Majus 30, 10;34 de. irta :

    ” Hitler alapvetoen egy derek ember volt
    Csak a nemet nepnek akart jot.”

    GEYZA 2018 Makus 31, 8;07 de. irta;

    „Talalom; Bendeguznak meg levegot sem volna szabad adni.”

    A sajat szavaitok atkoz-el beneteket.
    Tisztan velheto hogy tetteitek is mik lehettek.

    Kertesz Akos tisztan latta a valosagot.
    Csupan a ti nivoitokon fejezte ki soraiban.

    Csoszomoljatok a moslekotokban !

  • Bendeguzkám megint nem voltál képes levenni az iróniát.

    „Hitler alapvetően etc..etc..”

    Annyi benned a humorérzék mint szarban a vitamin

  • Az viszont kétségtelen hogy kár ebbe a Bendeguzba a levegő.
    Csak roncsa itten.
    Meg a jó emberek idegzetét is az olvashatatlan krix-kraxjaival amiket nem tudni miért , mire és milyen apropóból írogat vég nélkül.

    Közben meg hazudozik is:

    Legutóbb azt találta hazudni hogy Belgiumban a „muslim” bevándorlók ölik a rendőröket.

    Aztán csak egy volt, azt is Benjamin Hermannak hívták.

    Lehet hogy az illető Ben Jamal el Harun al Rasídról „magyarította” belgára a nevét ?

    Idióta.

  • Bendeguz79
    2018 május 31
    11:54 de.

    Per pillanat éppen TE rágalmazgatol itt.
    Csak nem veszed észre.
    Annyira rákaptál már a szemétkedésre

  • Bendeguz79
    2018 május 30
    8:30 de.

    Amit te írsz (írsz??) az fehérembernek értelmezhetetlen.
    Ráadásul úgytűnik nem tudod másnapra mit írtál előtte való napon.
    És főleg hogy miért.

  • Bendeguz79
    2018 május 28
    6:17 du.

    Ez meg miafranc akar lenni?
    Valami erkölcsi bakugrásokat látok melyek amugy semmitmondóak

  • Besancon
    2018 május 31
    7:41 de.

    Tőlem aztán lehet tanulni.
    Roszat.
    Sok rosszat.
    Esetleg keveset, de mindenféleképpen rosszat.

    /Karinthy után szabadon/

  • Ez az idióta Benedeguz olyan mint Ivanics elvtárs a Krakagyil című vicclapban:
    A vállalati banketten látja hogy valakinek kötés van a lábán.
    Megkérdi:
    -Fáj a lába elvtárs?
    -Á dehogy..A fejem fáj.
    -Akkor miért van a kötés az egyik lábán?
    -Lecsúszott…

    Erre Ivanics elvtárs komolyan bólogatva odébb áll… Lecsúszott..Előfordul..

  • Hazai Lámpa:

    „Bubuka,”

    Előljáróban. Rosszul emlékszik, összetéveszt valakivel; talán valami égi ügyfelével, az Ön Bubukájával Én nem voltam, és – hiába reménykedik! – nem is leszek Önnel ilyen nexusban, tehát nem voltam nem vagyok és nem leszek Önnek Bubuka. Viszont ameddig én megadom valakinek azt a legalább minimális tiszteletet, hogy az általa használt nick-néven szólítsam, addig meg is követelem azt, még egy ostoba, ám agresszív libától is.

    Hazai Lámpa:
    „a vakbeledet nem veteted ki addig, amíg fejből nem tudod az anatómia könyvet?”

    Ha így lenne, azt ugyan nem tartanám jónak, de olyan borzasztó nagy véteknek sem. Sokkal rosszabbnak tartom, amikor egy ostoba – ám ostobaságára igen-igen büszke – analfabéta próbálja kioktatni a gyakorlott orvost, hogy egyáltalán, miképp is kell műteni.

  • Belzebub
    2018 május 31
    6:57 du.

    „Viszont ameddig én megadom valakinek azt a legalább minimális tiszteletet,”

    Mikor is adtad meg nekem a minimális tiszteletet, Bubuka? Mikor pl. azt írtad, hogy a demográfia szót sem ismerem?

    „analfabéta próbálja kioktatni a gyakorlott orvost, hogy egyáltalán, miképp is kell műteni.”
    Tudtommal Almási nem történész, tehát én is ugyanannyi joggal írok bármilyen történelmi témáról, mint ő. Ráadásul ő állított valamit, tehát hozzon ő bizonyítékot az állítására.
    Készséggel elismerem, ha idehozza a statisztikát, de annyira láthatólag nem érdekli a kérdés, hogy a sértegetésen kívül bármivel is érveljen.

  • Bendeguz79
    2018 május 30
    1:22 du.

    „Ezt a valaotlan ostobasagot mar tavaly is felhoztad hogy az ami-pilotak rokonodat legepuskaztak a tehen alatt.”

    Na, ha olyan okos vagy, akkor szerinted mitől halt meg a rokonom?

    A 13 éves gyereket halva találták az udvaron 1944-ben, miután az amcsi vadászgépek meglőtték a tanyát. Az unokatestvérei (nagymamám és nővére) is látták a repülőgépeket és hallották a lövéseket, azért bújtak be a tehenek alá.
    Nem valószínű, hogy a 13 éves gyerek szívinfarktust kapott volna az ijedtségtől.

    Nem állítom, hogy gyerekekre lőttek volna a pilóták. De az valószínű, hogy civil célpontokat lőttek, talán mert elbújt németeket kerestek.

  • Belzebub:
    Gyakori eset.
    Amióta bárki számára olvashatóvá tették
    a Nagy Ragálykönyvet, azóta az ucca embere jobban tudja
    mit kell csinálni ahhoz hogy 317 %-al egészségesebbé váljon.
    Három nap alatt elmulasztják a gyomorfekélyt,méregtelenítenek, meg minden.Az orvosok gyűűűűlölik őket…

  • A szerző, Simay úr figyelmébe – de minden, Magyarországon élő tisztességes betűvető figyelmébe is – ajánlom a neves konzervatív gondolkodó, Leo Strauss „Persecution and the Art of Writting” c. tanulmányát. Az elkövetkező években várhatóan egyre aktuálisabb lesz.

  • Hazai Lámpa:
    „Készséggel elismerem, ha idehozza a statisztikát,”

    Elnézést, de mintha egyszer említette volna, hogy az érettségije után a szülei befizették Önt egy két hetes angliai utazásra. Ebből vontam le azt a nyilván téves következtetést, hogy Ön is képes megkeresni és megérteni egy pillanatok elérhető nyilvános KSH adatot. Jó belátom, tévedtem, Ön intellektuálisan nem képes ilyesmire. (Rendben, az idomított szamaraim se mind tudnák.)

    http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001a.html

    Azért bízom abban, hogy a tizedes törtek leolvasása és értelmezése talán még Önnek sem jelent megoldhatatlan föladatot. De biztos, ami biztos, segítek:

    Természetes szaporodás 1000 lakosra 1930-ban 9,9 fő
    1941-ben 5,7 fő
    1949-ben 9,2 fő és így tovább,
    csak 1959-re csökkent a természetes szaporodás az 1941-es alá.

  • Hazai Lámpa:
    „Tudtommal Almási nem történész, tehát én is ugyanannyi joggal írok bármilyen történelmi témáról, mint ő”

    Ez természetesen így van, sőt, ha Almási Alma a világ ma élő egyik legjelentősebb történész lenne, itt, a KMH fórumán Ön, Boda Marcsi, vagy akár még én is nyugodtan vitathatnánk még a saját témájában írott megjegyzéseit is.
    De…

    H.L.:
    „Ráadásul ő állított valamit, tehát hozzon ő bizonyítékot az állítására.”

    ebben viszont Ön téved. Ha valaki olyasmit ír, ami evidens vagy köztudott, azt szerintem nem kell bizonyítania; ha az evidens vagy köztudott ténytől jelentősen eltérőt állít, azt illik valamivel bizonyítani, valószínűsíteni, de legalábbis az állítását megindokolni.

    H.L.
    „Készséggel elismerem, ha idehozza a statisztikát, de annyira láthatólag nem érdekli a kérdés, hogy a sértegetésen kívül bármivel is érveljen.”

    Nem vagyok Alma védője, nem is szorul a védelmemre, egy-két témában nem is értek vele teljesen egyet, de még nem olvastam, hogy bárkit sértegetett volna. Az Ön állítása viszont „bagoly mondja a verébnek, de csúnya nagy fejed van!” jellegű kijelentés.

  • HAZAI LAMPA.
    irta; „..talan mert elbujt nemeteket kerestek.”

    70 ev utan a mesed valtozik.
    Ma bevallod hogy nem tudod a rokonod halalnak valodi okat.

    Budapestet bombaztak a deportalsokat meallitani mert a rendszer nem reagalt annak kovetelesere.

    De Budapesten nem bujkalsz a tehen ala.

    Bombazo kotelekek repultek a videki teruletek folott, de 30 ezer labb magassagban. Nem volt vadszkotelek vedelmukre.
    A B-17-ek marom 0.50 caliber gepuskaval van vedeleme az ellenseges vadaszgepek ellen.
    (Ezzen mar atmentnuk tavaly. A Wikipedia nyujt teljes adatokat,reszleteit, sot kepeket is.)
    De nem latsz tehenek alatt bujkalo gyereket 30 ezer lab magassagban.
    S a cel volt Ploesti bombazasa. A kotelekben tobb szaz bombazok megszabott formaban repulnek,ill.repultek.

    Tehat azoknak az „elbujt nemteket keres”-ni a legesztelenebb allitasod ismet.

    Miert allitasz ertelmetlensegeket ???
    Mert a gyuloleted hajt azt tenni !!!
    Amit allandoan bizonyitasz allitasaiddal.

  • Geyza!

    „Három nap alatt elmulasztják a gyomorfekélyt,méregtelenítenek, meg minden.Az orvosok gyűűűűlölik őket…..”

    …sőt még a nagy gyógyszergyártó cégek is igen gyűűűűűűlölik… – túl azon, hogy nem hisznek a szemüknek, csak ámulnak!:-))))

  • Besancon:
    És a jósnők is utáljáááák őket !
    A plasztikai sebészekről már ne is beszéljünk.

  • Bendegúz öcsi
    TE olyan okkkos vagy, azt is pontosan tudod mit gondolok Hitlerről.

    Magyarázkodd meg mán léccives hoan kel hejesen leírni magyarul aztat hogy
    „Rabintranáta Tágore”

  • Aszongya a Bendeguz-öcsi:
    „30 000 láb magasról nem látni egy gyereket ha tehén hasa alá bújik!”

    És milyen igaza van !

    Okkos fijú ez a Bendeguz-öcsi.

    A megállapításai mintha a Karinthy-Kosztolányi-Babits féle „híres Jeopardy mondások”-ból származnának .
    Pl.:
    „A hegycsúcsok felül vannak….Közelebb van a közelebbi az ITThez mint a távolabbi az OTT-hoz…A túlsó parttam mindig szemben van az innenső…” stb..stb..

  • Geyza, Karinthy szerint így kell írni:

    Rabin dr. Annát a góré (mögé vezette…) 😀

  • HAZAI LAMPA irta;

    1., „.. ha olyan okos vagy….mitol halt meg rokonom,.” ?

    Ki a fene kerdezne olyan kerdest 3/4 ecszazaddal kesobb?
    De maga aki vadolta ismetelten valami „amerikai pilotat”, aki allitolag a mag elekpzelese alapjan „legepuskazta” rokonat a „tehen alatt”.
    Majd allitva hogy talan „nemet katonakat kersett” azzal.

    Tudja mit jelent az „intellectual honesty”???

    Legalabb vegre bevallana hogy fogalama sincsen amit allit !

    Ha ketelkedne mind az elobbikeben adot adatokon, konnyen googol-hatja „Bombing of Ploesti”. 197,000 web-lapok adjak a teljes adatokat, kepeket,filmeket, stb.
    A szovetseges bonbmazok magyarorszagon at bombaztak Ploestit.

    2., Allitotta hogy Orban Geobbels-tol tanulta a gyulolet terjeszteset.

    Nem kedvelek senki politikusokat, sem on-bekepzelt, gogos egyeneket, sot meg ugvedeket sem, de allitani hogy Orban Geobbelstol tanult volna bar mit is nem csak valaotlansag, de remesen ostoba allitas.

    Orban kozel 20 evvel Geobbels halala utan szuletett.
    Kadar elvtars cuclizotta , sot Szoros tanitvanya is .

    De a politikai gyulolet honnan ered ???
    Maga emlekezhetne arra !!!

    „Szeresd a partot, gyulold a kapitalista ellenseget”.

    Maga nagyon jol megtanulta azt, ketsegtelenul.

    3., Allitja hogy a nyugati nemzetek a „kizsakmanyolassal” gazdagodtak meg.

    A nyugati iparosodott nemzetek az iparosodas, termeles, produkalas, termekeik exportalasai alapjan jovedelmeztek.

    S HA kizsakmanyoltak a dolgozokat, hogyan fizetnek joval tobbet a munkaert mint kedves elvtarsai barhol marmikor is ???

    Azok a „gyarmati” nemzetek elkepzelesi alapjan csak „raboltak”
    Mennyi „jovatetelt” szedett szeretet elvtarsai ? S mennyit „zabraltak”?
    Azok a „rablo” gyarmatositok valojaban tonkre mentek a gyarmatok fentartasainak a koltsegei miatt.

    Azok a gyarmatosito nemzetek civilizacot vittek a jungelokba.
    Epitettek vasutakat, utakat, varosokat, iskolakat. korhazakat,egyseges nyelvet, onkormanyzast,stb.
    Mind maig is a „Commonwealth” tagjai.
    De semmi gyuloletet sem hagytak hatra, mint akiktol maga tanulta szelszoseges es valotlan allitasait !

  • Bendeguz79
    2018 június 1
    1:38 du.

    Én nemtudom.
    Én nem azért járok ide hogy holmi
    idióták szórejtvényeit próbáljam megfejteni.

    Öreg mennyé a rébuszaiddal valami bulvárlaphoz,hátha
    lehozzák a hétvégi szám utolsó oldalára keresztrejtvénynek.

  • lmási Alma
    2018 június 1
    12:51 du.

    hehe nem rossz változat.
    Nem ismertem, viszont látható belőle
    mennyire rugalmas és sokrétű a magyar nyelv.

  • Geyza, ez az a sorozat, amelyben az is van, hogy :
    (nagyon rossz a) koszt, ó, lány, ide zsö(rtölődni jár csak az ember)

    Azt hiszem intarziának hívta a mondatba foglalt nevet,…

  • Alma:
    Ez nekem teljesen kimaradt.
    Ebből is előtűnik: Tanulatlan suhanc vagyok csak DDDDDD

  • Geyza
    2018 június 1
    6:32 de.

    mondd csak mijisaz a méregtelenítés és kik azok a vajákosok, sámánok meg hurik? még a 10 parancsolat is jobb ha ráteszik és lenyomtatja…de ezek…és a tv tele van ilyen guru celebekkel azután mikor leleplezik őket hosszú börtönök várnak rájuk…
    ránéz és…és mise >..
    este mise aztán semmise

    szóval elmondanád nekem mert lemaradtam erről, mit is csinálnak már megint? és hol?

    addig is Kronenbourg 1664 isteni jéghidegen ebben a dögletes nyárban hogy az ördög nem tuggya elvinni kis havazás nagyon jól
    jönne…képzeld (láttad?) a sivatagban árvíz volt…és a krump lee még mindíg nem hiszi…mert ő golfozik meg aláír mindenféle mappákat amik tele vannak undokságokkal Justin Trudeau egy derűs vidám fickó da amit most mondott arrafelé hát nem teszik a kirakatba

  • Almási Alma
    2018 június 1
    12:51 du.

    ez még a „Kas Saison Ka” -nál is egy klasszissal jobb, imádom Karinthy-t

  • Geyza
    2018 június 1
    9:56 de.

    az a baj, hogy csak a bende gizi nem érti mindezt…
    gondolom az eredetiben a „parttam” helyett: parttal van?

    és kitartó a muki, csak ömleszti, olyan mint egy alig használt lótúró…de hiába keresek benne értelmet…

  • Bendeguz79
    2018 június 1
    1:38 du.

    ez nagyon nagyra sikeredett Gizi, gratula! szóval a kizsákmányoló gyarmatosító rabló az egy jótékonysági intézmény ???? én élt6em együtt a gyarmatosítottakkal (azután, hogy sikerült nekik hazazavarni a „common well” -s (ez ómagyarul másképpen van de akkor Chris kigyomlálja) be… igazán nagyon szerették őket

    az volt a „mószer” a „jólétben”, hogy az ország őslakója mikor megközelítette a betolakodó rabló jótevőjét: „megengedi e, hogy üdvözöljem?” ez kötelező etimológia volt

    a többit fejtsd ki mint a fejtőbabot és…

  • Geyza, most egy kicsit belezavarodtam. Lehet, hogy ez az intarzia-játék nem az öreg, hanem a Cini játéka volt? Most már igazán nem tudom…

  • Alma )))))))))))))))
    Nem számít )))))))))))))
    Az a lényeg hogy jól érezzük magunkat ))))))))))

    „Szavak..Ezek mindenünk”…./Samuel Beckett/

  • Rodeó:

    Hát nem lehet bííírni ezzel a Bendegázzal.

    Mindent megmagyaráz ill. félremagyaráz.

    Páldául hogy a Hitler jó ember volt.
    Mennyire szerette a kutyákat, meg a gyerekeket is.
    Van róla film, milyen kedvesen játszott a Dr.Goebbels gyermekeivel.
    Tudod : akiket az apjuk később jóól megmérgezett.

    Meg film van arról is hogy a kis 12 éves
    Wehrmacht-harcosnak milyen kedvesen húzogatta a
    fülecskéjét nekije, melőtt kivitték őket az egy szál Panzerfaustjaikkal a Vörös Hds. ellen Berlin határába,
    akik meg azzé gyöttek hogy ezt az áldott jó embert, ezt a Hitlert, bíróság elé vigyék.

    Hát ilyen ez a Bendegúz

  • Kancsi tokfej.

    Nem csak Hitler imado, de hazug is vagy !!!
    Tagadod sajat soraidat,a Majus 30, 10;34 de ahol irtad;

    „Hitler alapjaban egy derek ember volt,csak a nemet nepet akarta segiteno”.

    Most meg tagadod, s ream probalod kenni.

    Csupan neked volt „derek ember” mert 28 millio halalat okozta celzatosan. S milliokat gyilkolt halal-gyarakban.

    A Bekevari cikkhaez irtad June 1, 6;16 du.:
    (sajat soraid, semmi ironia sem humor abban.)

    „Tovabba Hitler egy jo ember volt,csak a zsidok megrontottak.”

    Jo ember volt neked, mert te sem vagy mas mint imadoja es egy verengzo aljas naci !!!
    De hazug vagy es masra probalid kenni azt.
    Hazug is vagy ,rohadj balvanyoddal a pokolban !

  • Bendeguz79
    2018 június 1
    1:38 du.

    Na, még egyszer megpróbálom. Nem fogom újra leírni részletesen, hogy 13 éves rokonomat holtan találták az udvaron, miután elment(ek) a repülő(k).
    Míg más gyerekek odakint a mezőn próbáltak elbújni, pl. az állatok közé.
    Aki akarja, az megérti.

    Volt már itt a KMH-n cikkben a solymári angol katonai temető. Na, hogy kerültek ide angol pilóták a 2. v.háborúban? Szerinted a magasan repülő bombázókat lőtték le vagy a vadászrepülőket?
    Az amerikai katonáknak azért nincs sírja, mert azokat hazaviszi az állam mindenhonnan.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Brit_katonai_temet%C5%91_(Solym%C3%A1r)

  • Belzebub
    2018 június 1
    8:49 de.

    „Ha valaki olyasmit ír, ami evidens vagy köztudott,”

    Szerintem evidens és köztudott, hogy Magyarországon valójában 1944-45-ben voltak a háborús évek az ország területén. 1941-ben léptünk be, utána 1943-ban volt egy szörnyű, nagy veszteség, de ami lehetett volna sokkal nagyobb is. 1939-40-ben még a „fegyveres semlegesség” álláspontján voltunk.

    Szerintem ezt Alma és te is tudjátok nagyon jól, csak éppen fáj nektek elismerni, hogy Magyarország nem követett végig öngyilkos politikát, míg 1939-45 között dúlt a 2. (világ)háború Európában.

    A hazai politikai szekértáborokban szeretik ködösíteni a politikai ellenfél motivációit, mintha a másik csak rosszat akart volna az országnak. Ahogy pl. a balosok Horthytól csak a fehérterrort emelik ki, úgy a jobbosok Kádártól csak az ’56 utáni megtorlásokat.

  • Hazai Lámpa:
    „Szerintem ezt Alma és te is tudjátok nagyon jól, csak éppen fáj nektek elismerni,”

    Akkor tehát mégegyszer utoljára, hátha véletlenül mégis képes lesz valahogy fölfogni legalább a számokat. (Bár őszintén a legkevésbé sem bízom ebben.)

    http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001a.html

    Természetes szaporodás 1000 lakosra 1930-ban 9,9 fő
    1941-ben 5,7 fő
    1949-ben 9,2 fő és így tovább,
    csak 1959-re csökkent a természetes szaporodás az 1941-es alá.

    Mellékes kérdésem, nem unja véletlenül, hogy Ön szinte állandóan pofátlanul (nem véletlenül használom ezt a szót)sérteget szinte mindenkit? Én kissé unom ezt, ezért
    hajlok rá, hogy a jövőben annak tekintsem Önt, ami. Egy senkinek.

    hogy Magyarország nem követett végig öngyilkos politikát, míg 1939-45 között dúlt a 2. (világ)háború Európában.”

  • Hazai „Lámpa”:
    „fáj nektek elismerni, hogy Magyarország nem követett végig öngyilkos politikát, míg 1939-45 között dúlt a 2. (világ)háború Európában.”

    „Gyümölcsöző” eszmacserénk befejezésekor ebben azért egyetértünk.

    Igen, a jelzett időszakban Magyarország valóban nem követett öngyilkos politikát. Alapjaiban és nagy egészében tömeggyilkos, népírtó és hullarabló politikát követett.
    Ahogy gr. széki Teleki Pál, a Horthy-rezsim egyik „hőse” írta búcsúlevéleb: „Hullarablók leszünk! A legpocsékabb nemzet.”
    (Szerintem a magyar állam, ha nem is egyértelműen a legpocsékabb volt – hja, túl nagy volt a verseny ebben a mezőnyben! -, de az egyik az elsők között.)

  • Belzebub
    2018 június 3
    2:47 du.

    Bocsánat, hogy megszülettem, mert az őseim voltak olyan pofátlanok, hogy szaporodjanak!:) 🙂

    Talán egy kis része volt ebben, hogy a magyar állam néha-néha képes volt önmérsékletre, és az állampolgárainak biztosította a békés gyarapodás lehetőségét.
    Az eredeti kérdés ez volt, hogy „mikor szaporodik a magyar”? Egyrészt béke idején, de pl. a rendszerváltás idején is béke volt, és akkor meg fogyott a magyar a nagy liberalizmusban …

    Az általad hozott számok nem használhatók az Alma által felvetett kérdésben, mert csak egy háborús évet tartalmaznak, 1941-et.
    Az látszik, hogy 1920 után folyamatosan csökkent a születésszám. Talán a születésszabályozás és az orvosi ellátás elterjedése miatt.

  • Belzebub
    2018 június 3
    3:24 du.

    Én kész vagyok vitatkozni arról, hogy a magyar állam mikor és mennyiben folytatott gyilkos politikát. Csak hát amint feldobtad a témát, le is keverted, hát így nehéz lesz vitatkozni …

    Álljon itt tehát Romsics Ignác legújabb interjújából egy részlet:

    „Mi bevalljuk, hogy mi történt 1940-ben Ippen vagy Ördögkúton, a magyar hadsereg észak-erdélyi bevonulásakor. Olyan román történész viszont, aki mondjuk az 1944-es szárazajtai mészárlást feldolgozta volna, még ma sincs. Talán Lucian Boia az egyetlen kivétel, aki valóban önkritikusan viszonyul a román nemzeti mitologémához, és ennek jegyében szisztematikusan dekonstruálja a román nemzeti mítoszokat.”

    május 31. Heti Válasz

  • Besancon
    2018 május 30
    7:41 de. Valtozatlan iranyomba a rosszindulata, masra nem tudok gondolni.
    A temahoz.
    Nalunk a csaldban az volt a szokas, hogy az oregek a fiataloknal laktak, amig meg nem haltak. Mas kulturanal is ez van.
    Nalunk elt Nagyanyam, aki sokaig elt 93 volt, hogy meghalt. 4 fia volt, de csak a legfiatalabb fogadta be, azaz a felesege, anyam. O fozott ra es vigyazott ra.Nalunk halt meg. A haboru alatt a Nagyapam jott fel videkrol es nalunk elt es halt meg,. Akkioriban, nem voltak Oreg otthonok, hogy betegyek az oegeket oda, idegenek koze. egy kicsit mas erzes az oregnek a csaladi kor, mint az idegen.
    persze ehhez emberi erzes, empatia szukseges megerteni.

  • „Nalunk a csaldban az volt a szokas, hogy az oregek a fiataloknal laktak, amig meg nem haltak.”
    Kedves Figyelő, ehhez megfelelő lakás is kell…

  • Almási Alma
    2018 június 8
    2:39 du. Az igaz, hogy lakas is kell hozza, de meg ennel sokkal tobb: keresztenyi segitesi akaras!

  • Kedves Figyelő, nálunk a lakások zöme 2 szobás. z még elképzelhető, hogy egy gyereket ebben felnőtt korig szűkösen fölnevelnek, de hol lakjon a nagymama?

    Nyugodj bele, mi magyarok is vagyunk olyan jó gyermekek, hogy magunkhoz vegyük a nagymamát, ha lenne hova? A panelekbe nem fér, a régi belvárosi polgári lakások zöme is kicsi, a nagyobbak viszont megfizethetetlenül drágák. A falusi házak sem nagyobbak, mint két szoba meg egy nagy konyha. A szocializmusban úgy képzelték, hogy az öregek majd tanácsi „szolgáltatóházakba” költözhetnek, épült is ilyen, de kevés. És a rendszerváltás után még azokat is „privatizálta” a derék kapitalista állam.

    Hidd el nekem, hogy nálunk minden baj kútfeje a gondatlan, protekciózó kormány és a haszonleső felső réteg.

  • Figyelő
    2018 június 8
    12:24 du.

    Besancon
    2018 május 30
    7:41 de. „Valtozatlan iranyomba a rosszindulata, masra nem tudok gondolni.”

    Kedves Figyelő, az már csak természetes, hogy ha valaki Öntől eltérően gondolkodik, annak csakis rosszindulat lehet az alapja – mi más? Ettől függetlenül kifejthetné, hogy a hivatkozott írásomban pl mi is volt a rosszindulat – már ha egyáltalán értően végigolvasta?

    Aztán! Ön leírja, hogy „Nalunk a csaldban az volt a szokas, hogy az oregek a fiataloknal laktak, amig meg nem haltak..”

    majd tényszerűen elragozza, hogy az öreg nagyszülék miképpen költöztek és éltek Önöknél egészen 90 valahány éves korukban bekövetkezett halálukig. Aztán így folytatja:

    „Akkioriban, nem voltak Oreg otthonok, hogy betegyek az oegeket oda, idegenek koze. egy kicsit mas erzes az oregnek a csaladi kor, mint az idegen.
    persze ehhez emberi erzes, empatia szukseges megerteni.”

    Nos, úgy tűnik megint ellentmond önmagának, mint már annyiszor! Több alkalommal leírta ugyanis élete azon részleteit (is) hogy a négy gyermeke születése után (akik persze mindig „rosszkor jöttek” – ezt is Öntől tudjuk!)úgy oldotta meg a gyermeknevelés és a munkavállalás kettős gondját, hogy kivitette az akkor már idős anyját (apját is) aki nevelte a gyerekeit, sőt jól elvolt az unokákkal! Nem kétlem, hogy így volt, bár az sem biztos, hogy az Ön édesanyjának idős korára feltétlen az volt a vágya, hogy a szülőföldjétől sok ezer kilométerre egy idegen ország idegen polgáraként négy gyermek gondját viselje, tekintettel az előzményekre – előbb a beteg nővérét ápolta, majd az öreg nagyszülék, közben háború, forradalom stb szóval éppen lett volna mit kipihennie, de ez legyen az Önök dolga. A fiatalok egyébként gyakran áltatják magukat azzal, hogy valójában nem is nekik van szükségük a szülőkre, hanem a „nagyinak az unokákra!” Rendben, ez tényleg az Önök dolga volt. Ám, valahogy mégis az „öregek otthonában” kötöttek ki az Ön erősen koros szülei is „idegenek között” pedig gondolom Ön nem volt híján az „emberi érzésnek és empátiának” melyre fentebb hivatkozott!
    Leírásai szerint apja 98(?) anyja 106 éves korában halt meg egy kanadai szociális otthonban – ahol a szociális ellátórendszernek köszönhetően még csak fizetni sem kellett! Tehát? Mi is a helyzet az emberi érzéssel és az empátiával?

    A helyzet az, kedves Figyelő, hogy az emberi érzésen és empátián túl nagyon sok mindennek kell összejönnie ahhoz, hogy a öregek + fiatalok együttélése megvalósuljon, túl a szándékon, mert azt gondolom az a legmeghatározóbb! Elsősorban megfelelő méretű lakás, ahol az öreg szülők is elegendő mozgástérrel rendelkeznek, meg a gyerekeik, unokáik is szabadon létezni tudnak, anélkül, hogy lépten nyomon egymás aurájában lennének! Ez ugyanis már minimum 3 generáció! A ma szokásos átlag lakások, házak (2-3 szobás) nem igazán alkalmasak erre, főleg ha valaki szintén 3-4 gyermeket „vállal” mint pl Ön. Aztán kell hozzá fizikai erőnlét, hogy valaki a gyermekeit is eltudja látni, plusz a náluk menedéket lelő öregeket is ellássa, ápolja, a háztartását is fenntudja tartani, benne a rengeteg tennivalóval – és mindezt 24 órában! Végül de nem utolsósorban a saját munkájának is eleget tegyen, esetleg tanuljon, felelős beosztásba kerüljön, jövedelmét növelni tudja stb hiszen Ön is dolgozott, mint általában manapság minden nő, mert az egyéni ambíciókon túl ez a világ, társadalom alapvetően két keresőre épül.

    Én azt mondom, bízzuk azt a mindenkori családra, gyerekekre, szülőkre, különösebb ítélkezés nélkül, hogy ki mit tud, akar vállalni, minek tud eleget tenni. Hogy mi volt 60-80 évvel ezelőtt, jórészt vidéken, az más kérdés, ez ma már nem játszik! A távolság, az anyagi lét, a fizikai igénybevétel, na és főleg a függetlenségi igény változatlanul meghatározó – sok öreg inkább nehezebben él, de nem adja fel a függetlenségét, ha csak egy mód van rá, vagy keres más megoldást, pl az idősek otthona stb és én ezt meg is tudom érteni. Azért gyerekeket szülni, hogy legyen aki öregkorunkra mos, főz, mosogat vagy ápol, netán pénzzel segít szerintem továbbra is egy bizonyos fokú önzés! A mi gyerekünk viszonylag közel lakik hozzánk, jelenleg is mi segítjük őt, nem fordítva, mert ő szorul rá jobban, egyelőre – de terveznek jóval távolabb költözni, a munkájuk, előmenetelük, gyermekeik nevelését is figyelembe véve, és egyéb megfontolások okán. Mindig jó és intelligens gyerek volt, pontosan ismeri a gondolkodásomat, tudja mit várhat tőlünk, és azt is, hogy mi mit várunk tőle – ez mindent összevéve is annyi, hogy maradjon emberséges ember amilyen volt, és ebbe sok minden belefér! Eszemben sincs azonban arra való tekintettel visszatartani, lekötni a jövőjét, hogy mi lesz velünk, ha ők elmennek? Majd megleszünk valahogy, aztán amikor látjuk őket örülünk nekik! Éljék a saját életüket, mi meg majd szurkolunk nekik, akár három utcával arrébb laknak, akár a világ másik pontján!

    Apropó, valamiért Ön is egyedül él – talán a függetlenségét sajnálja feladni, de jól el van, és ha szüksége van rá,gondolom megtalálja a gyerekeit ( van ki ezzel van ki azzal és van ki pénzzel segíti – ezt is leírta) Gondolom, a lányai, menyei dolgoznak, nevelik az unokákat és ha majd egyszer odajut, talán Ön is igénybe veszi a kanadai szociális ellátórendszer egyik hangulatos otthonát, ahol a gyermekei, unokái bármikor meglátogathatják, anélkül hogy lelkiismeret furdalást éreznének amiatt, hogy elzárták e a gázt, kikészítették- e a gyógyszereit, van e tiszta ruhája, stb és ahol addig olvassa éjszaka Márait vagy Wass Albertet, míg csak el nem alszik, vagy annyiszor csoszog ki a mosdóba ahányszor akar, anélkül, hogy bárkit zavarna vele! -:))))

  • Latom, analizalja az irasaimat.
    Nem erdekes. Fuggetlenul ettol, tovabbra is irok majd. Amin mosolygok, hogy engem valtozatlanul : hulye oregnek tart, aki vegsofokon, egy onzo, semmire sem jo valaki. Csak igy tovabb, ha mas alanyt nem talal erre a celra.

  • Meg annyit, remelem egyszer szinetn megoregszik es igy ir valaki magarol is.

  • Almási Alma
    2018 június 9
    4:14 de.
    Igen, ezt megertem.Ma Pesten problema a lakas , foleg a nagyobb. En a bba az idoben eltem otthon, mikor alacsony volt a lakber.
    A masik, mi mindjart az ostrom utan koltoztunk ebbe a laksba, ami 4 szoba halos volt. Ti. a hazunakat teljesen szet lottek.
    Ez a lakas valamikor a Koztitiszteletu Banknak vaolt a lakasa es ezt szerezte apam.

  • Javitas KOztisztviselo bank akart lenni.