Érsek úr! Mit tehetünk a lopakodó jobboldaliság ellen?

2012 március 5 10:45 de.19 hozzászólás

Demokratikus, szenvedélyes és időnként fájdalmas párbeszéddé alakult az ottawai katolikus érsek hétvégi látogatása a belvárosi Szent József Egyházközségbe. Terrence Prendergast tüzetesen jegyzetelt asztalánál, miközben a diszkriminációt szenvendő katolikus nőkről és a melegekről, a jobboldal térnyeréséről, a II. Vatikáni Zsinat által felkarolt liberálizmus hanyatlásáról, a pedofilbotrányról és a házas papokról faggatták a hívők az érseket. A díszvacsora főszervezője a desszert alatt szólította fel az érseket, hogy „nyissa már ki füleit” és vegye fontolóra azt, amit a liberális katolikusok mondanak.

Terrence Prendergast érsek jegyzetel

Amikor belépett Terrence Prendergast a neo-gótikus templomba, egyenesen a szentély irányába indult el, ahol közelről – és minden oldalról – megvizsgálta az oltár mögött koncepciózusan elhelyezett szemétdombot, mellyel a dél-amerikai nyomorra próbálták felhívni a figyelmet. „Azt mondták nekem, hogy a mögöttem lévő hulladék egy Guatemalavárosi szemétdombot próbálja reprezentálni. Remélem, hogy Önök nem nekem üzennek ezzel a látvánnyal”–mondta viccelődve az érsek a homília kezdetén.

De a díszvacsora alatt komolyra fordult a szó és több tucat hívő állt a mikrofon elé és mondta el aggályait a Katolikus Egyház vezetésével kapcsolatosan. Az érsek alig-alig nézett fel, ahogy jegyzetelt asztalánál. Amikor viszont a hozzászólóhoz fordult, tökéletes póker arccal hallgatta végig a gyakran fájdalmas felszólalásokat. Egyértelmű volt, hogy intenzív figyelemmel kísérte az érsek minden egyes elhangzott bírálatot.

„Nekem is van teológiai diplomám, mégsem végezhetem ugyanazt a munkát amit Ön, egyszerűen azért mert nincsenek meg a megfelelő nemi szervek. Én azt szeretném, hogy a klérus végre tekintsen a nőkre, úgy mint teljes jogú, egyenragú emberekre. Lehet, hogy ez a helyzet már nem változik az én életemben, de akarom, hogy tudja, mennyire fájdalmas számomra ez az állapot”–mondta sírva az egyik egyházközségi tag.

„Tartunk attól, hogy ki akarják egyesek radírozni a második vatikáni zsinat örökségét. Mi történt ezzel az örökséggel és mit tehetünk a lopakodó konzervatívizmus ellen?”–kérdezte egy másik résztvevő.

Az egyházközség orgonistája, Tom Fagan, az inklúzivitás teológiájáról beszélt. „Mikor tekint végre a Katolikus Egyház meleg, leszbikus és biszexuális tagjaira mint teljesen egészséges, egyenrangú emberekre, nem pedig olyanokra akik a természetüknél fogva erkölcstelenek. Sokan vannak, akik úgy érzik, hogy az egyház vezetősége folyamatosan elnyomja őket. A melegeket például lekezelik. Amikor azt mondják állandóan valakire, hogy természeténél fogva „rendellenes” (angolul: intrinsically disordered), a megfélemlítésnek és az erőszaknak teszik ki az illetőt”–érvelt az orgonista.

Terrence Prendergast ottawai érsek a Szt. Jóskában

Amikor a több mint egy órán át tartó kérdések és hozzászólások után az ottawai érsek is mikrofon elé állt, feszültté vált a hangulat. „A Jóisten segítsen”–kezdte válaszát az érsek mosollyal és mély lélegzettel. Elmondta, hogy szerinte az egyházközség a katolicizmus határait feszegeti és időnként túl messzire megy el. A St. Joe’s-nak becézett egyházközség vezetősége a térdelőket leszerelte, a térdelést beszüntette, a plébános helyett laikusok – és legtöbbször nők – mondják a szentbeszédet és az apostoli hitvallást nem mondják el a szentmise alatt.

„A Katolikus Egyházban vannak olyan tanítások melyeket követnünk kell. Nem mi osztjuk ki a szerepeket. Az egyház azt deklarálja, hogy az Isten nem hívja a nőket lelkipásztori szolgálatba. Ez lehet, hogy visszatetsző sokak számára, de én nem mondhatok Önöknek bármi mást. Tudom, hogy egy fehér, nyugati, kanadai férfi vagyok, de mint katolikus érsek, arra kértek fel, hogy ezt tanítsam. Ezt kell vallanom”–magyarázta az érsek.

„Nyissa ki füleit és fogadja el azt amit mi, az  egyház nép mond Önnek”–tette hozzá a hallgatóságból az egyik egyházközségi tag.

„Azt szeretném, hogy az Önök egyházközsége teljesen katolikus maradjon és, hogy liturgikusan is korrekt legyen. Hogy ez pontos mit fog jelenteni, azt nem tudom. Ezt Önökre bízom”–mondta az érsek, aki arra is kitért, hogy szerinte az egyháznak be kell fogadnia a melegeket és el kell fogadni ezt a szexuális identitást. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy miközben sokan a néhai II. János Pál pápára mutatnak a radikális szociális igazságossághoz való kötődéséhez, az egykori pápa pontosan ilyen radikálisan követte az egyház egyéb doktrínáit, még a konzervatív tanításokat is.

Az érsek elmondta, hogy az ottawai magyar, lengyel és horvát katolikus közösségekbe is ellátogatott. Bár a kanadai magyar egyházközségekben szerzett tapasztalataim révén én feltételezem, hogy ott nem ugyanazok a témák és kérdések merültek fel mint nálunk. Mindenesetre a vacsora és érseki fórum után, kissé elgondolkoztam azon, hogy vajon sor kerülhetett volna egy magyarországi katolikus  egyházközségben egy ilyen nyílt, demokratikus párbeszédre egy magyar érsekkel vagy püspökkel? Ha Márfi Gyula veszprémi érsek kioktató levelet vesszük figyelembe – melyben a Texasi Lutheránus Egyetem teológusa előtt az Orbán-kormányt védte és a ” keresztényellenes, ultraliberálisok” ellen szólalt fel – akkor sajnos egyből meg van a válasz a fenti kérdésre.

Kattintson az érseki látogatáson készült képeinkre!

19 hozzászólás

  • Csak egy értelmes és értékes lopakodo baloldal tud ellenérvekkel közömbösiteni egy nemzetijellegü jobboldalt,mert a baloldal elvesztette szavahihetöségét az uralkodasa alatt.

  • Ebből a lopakodásból volt már részünk, köszi nem kérünk belőle.

  • Megmondom , hogy mit tegyetek a jobb oldaliság előre törése ellen !!! Nyaljátok ki a seggüket !!!!!!!

  • BENCSICS kLARA

    Szerintem az egyhaztagok igen naivak, ha azt hiszik, hogy ha egy erseknek elmondja banatat akkor az tud valamit is tenni A leirtak alapjan, val;oban ez a plebani nem hajlando a trddicinonalis szokasokat sem betartani. A plebanosuk is biztos gay, azert partolja oket. A gay es lesbikusojk nagy szazaleka NEM annnak szuletett, csak azze valt,. Ezert, erkolcstelenek. Aki annak szulketett, arrol nem tehet, s ezeket nem lehet biralni
    Ami meg a noi papsagot illeti, az apacarendek erre a celra szolgaltak, ha egz no eletet az egyhaznak akarja szentelni!

  • Judith Kopacsi

    Te Jóságos Atya Isten! Bencsics, remélem nem lesz olyan szerencsétlen leszármazottad, akiről esetleg kiderül, hogy mégis csak homosexuálisnak született. Egyszer vedd a fáradtságot, és menj el egy homosexuális gyerekek szüleinek a találkozójára és hallgasd meg őket is.

  • Te Bencsics,

    azert igy, hogy sepruvel kozlekedsz eleg sok benzinpenzt sporolhatsz meg!

  • A gyermekeim is hasonlo velemenyen vannak, sot az unokak is!
    Semmi rosszat NEM irtam roluk,, ha figyelmesen elolvastad.Judith!

  • Judith Kopacsi

    És vannak homosexuális barátaik?

  • Klári, azzal egyetértek, hogy volt itt egy jó adag naivitás, hiszen sokan azt hitték, hogy az érsek mond valami forradalmit a vacsora alatt, vagy tesz valamilyen meglepő gesztust. Egyik se történt meg, viszont legalább volt nyilt, őszinte párbeszéd. Aminek egyik sajnálatos eredménye viszont az, hogy egyik aktiv egyházközségi tagunk végleg távozott templomunkból és maga a katolikus egyházból is. Valószinű, hogy át fog menni a United Church-be, ami szerinte hitelesebben képviseli a szociális igazságosságot és az egyenlőséget.

    Amúgy nem hiszen, hogy plébánosunk meleg lenne…az pedig biztos, hogy Androvich Tamás atyával ellentétben, a mi liberális templomunk lelkipásztora nem öltözik be női ruhába, parokába….még farsangra sem.

  • Judithka, ugye nem lesz kötelező?

  • Kedves Christopher! Az érseknek tökéletesen igaza van abban, hogy követni kell a liturgiákat azoknak a gyülekezeteknek, akik azt a hitet akarják gyakorolni. Amennyiben nem, akkor keressenek más nevet az akciójukhoz.

  • dakota

    te mit erolkodsz, mindenki tudja, hogy buzi vagy! csak te meg cifrazod is, te egy nacibuzi vagy!

  • sot te egy melymagyar indian nacibuzi vagy, ha nem tevedek:)

  • Misike, te olyan pimitív vagy, hogy ezt már fokozni sem lehet:)

    Drága tezsvírem:)

  • dakota

    most akko dontsd el, cigany vagy vagy indian, esetleg melymagyar cigany indian? haha meghogy en vagyok a primitiv! a sotet ejszakat rolad mintaztak te mumia!

  • Hihetetlen ez a gyűlölködés, ami ezen az oldalon van.

  • Misike, nyugodj meg szépen:)

  • Mély levegő, orron be, szájon ki. Ugye érzed, hogy használ?:)

  • Misikének csak a trágyaszag használ! Csak az nyomja el a szája bűzét!