Porba hulló, szép üzenet

2013 január 13 11:33 de.35 hozzászólás

Budapest, Keleti pályaudvar, 2013. január 10.

Latyak, köd, havas eső és kartonpapíron térdelő koldus.

Két órám van, múzeumhoz kevés, sétához sok. A Művész Kávéház barokk asztalánál (kép jobbszélén) olvasom, B. Russel vagy száz éve írt gondolatát a megismerésről, a süteményes polcot vizsgáló gyönyörű lányt csodálom, vaníliás teát iszom és keményhabos kapucsínót, aztán elindulok rossz irányba, talán, hogy láthassak egy másik koldust, egy tolókocsis fiatalembert.

Aztán vissza, már jó felé. Nem csak, mert megtaláltam, hanem mert jó is. Mert, ha a Művész Kávézó barokk bútoraival a béke költséges szigete, akkor ez még ahhoz képest is jó; egy új világ, vagy egy régi, a királyi pompák világa. Klasszikus francia reneszánsz (röneszaansz, búgom magam elé). Hatalmas belső tér, széles lépcsők, puha szőnyegek, aranyozott szobrok, gyönyörű bútorok. Itt nem lehet túlzás semmi felsőfok, halmozottan jelzős szerkezet, ez… ez ilyen, sőt ilyenebb. Puha bársonyszéken itt fogom hallgatni, ahogy a haza borúra derül, de előbb még találkozom Trixivel, és puszit kapok tőle, meg becsal maga elé a ruhatári sorba.

Hosszú sor, sokan vagyunk, nagyon sokan. Többen, mint tavaly.

Jó, hogy zakót vettem, bár az Armani öltönyök között kifejezetten nem vagyok túlöltözött, de pulcsi snassz lenne. Legyen teljes, ami szép: a nők karcsú testét lágyan öleli a ruha.

A Szabadság és Reform Intézet rendezvényén megjelent a felső középosztály.

A sors kegyes, két fiatal (negyvenes) nő között találok helyet, róluk is szól a karcsú testet lágyan ölelő ruha, az előadások, meg alkotmányról, jogról, jogbiztonságról, vállalkozási szabadságról, választásokról, békés átmenetről, a tehetetlen ellenzékről szól, és közben felrémlik egész halványan, hosszú idő után politikus szájából talán először valami konszenzus igény. Társadalmi konszenzus igénye az alkotmány körül.

Az előadások értékesek a gondolatok szépek, a szereplők pontosan tartják a nekik szánt időt, ám az „aha” élmény elmarad.

Kényelmesen megyek a vonatra. A kellemetlen hidegben eszembe jut, hogy ma fa tolvaj láttam. Pataktöltésen cipelt egy vihar törte méretes ágat. Ha nem kapták el, meleg van náluk.

A kis földalatti várójának huzatában álló jegyellenőr, egy negyvenes, fáradt arcú nő, kéri az igazolványom. Amikor megfenyegetem, hogy ha újra húsz évvel fiatalabb leszek, visszajövök és hazudok neki egy gyertyafényes vacsorát, félszegen rám nevet. A vasúti pénztárosnőnél nincs sikerem, rosszkedvét átmenetileg talán csak a Szomszédok legközelebbi epizódja töri meg.

A nap harmadik koldusa, a lépcső alján áll. Nem koldul, kéreget. Arcán nincs fájdalom, nem fázik és nem szomorú. Negyvennél fiatalabb, jó felépítésű erőtejes férfi. Nálam talán egy fejjel magasabb. Kettőszáz forintot akar. Salgótarjánba utazna, és ennyi hiányzik a jegyhez. Hazudik, ő is tudja, hogy tudom, és nem szégyelli. Ki előtt szégyellné, előttem, vagy az Armani öltönyösök előtt?

Tud visszaadni, kérdezném mosolyogva, de nem teszem, mert egy pofonjától, haldokló operett hősként esnék a lépcsőre. Várjon, mondom és elindulok fölfelé, először utánam lép, de ahogy nyúlok a pénztárcámért, megérti óvatosságom és megáll. Elteszem a pénztárcám, és visszalépve adom az aprót.

Valami azt súgja, hogy fiatal, erős megalázott és elnyomott férfiak sorsa nem lehet más, mint a lázadás vagy ennek eszenciája a forradalom. Talán egy forradalmárral találkoztam. Megváltót kerestem és ez jutott, egy kéregető forradalmár. Csábító párhuzam „még kér a nép…” de itt hazug közhely lenne, mert nem kér, kéreget (!), inkább kívánkozik ide a konferencia címe: A demokrácia helyreállításának békés alternatívái. Vagy, ahogy én mondanám: Porba hulló, szép üzenet az elefántcsonttoronyból.

 Szukits Rezső

35 hozzászólás

 • ami a lázadást, és annak eszenciáját illeti, egyet érdemes figyelembe venni: az éhes ember elégedetlen. az elégedetlen ember pedig veszélyes, egyben jól manipulálható.
  ezzel be is zárul a kör. rómában ezt megoldották ingyen kenyér – jobban mondva, az előállítására alkalmas búza – osztogatásával és a cirkuszi játékokkal. nálunk azonban csak cirkuszi játékok vannak.

 • Szukits Rezső

  Igen István! “cirkuszi játékok” meg éhezés, nyomor kettészakadt társadalom, ha egyáltalán…

 • Igen! Az éhes ember veszélyes, és jól manipulálható. Mivel türelmetlen, oda csapódik, ahol erőt, tenni akarást lát. Teszi azt akkor is, ha rossz az irány.
  Mivel azon a szinten áll, hogy tenni valamit, vagy odacsapni! Hol hallja az odacsapni teóriát? Persze! A szélsőségeseknél.

  Vajon elég még a “bársonyos” forradalom? Elég a kivárás? Mert ha a sorsára hagyott nép megindul, az nem válogat, és nem tart tárgyalást, ki a bűnös, ki nem az!
  Hiszen sokszor elegendő egyetlen nem várt szikra, hogy a száraz avar lángra kapjon, és a békés táj lángoló tűzvihar legyen.
  Az avar már eléggé száraz, és egyre szárad.

 • Dudás Ferenc

  Kedves Szukits Dezső,ön le akarja járatni Orbán Viktort. Amikor Orbán Viktor a leszázalékoltak,munkanélküliek, hajléktalanok,diákok,deviza hitelesek és a többi megmentője aki senkit nem hagy az út szélén,aki egy millió munkahelyet ígért,aki megmenti az országot az UNIÓTÓL, aki a 62 év alattiakat vissza akarja terelni a munka világába, az Magyarország hőse.Ön nem láthatott koldust. Komolyra fordítva a szót,a Vágó István Tv. műsor jut az eszembe az igazmondó szavait hallgatva.

 • Christopher Adam

  Rezső nagyon szép irásában emlitett koldusokon kivül vannak még “dolgozó szegények” (angolul: working poor). Azok, akik minimálbérért, vagy ez alatt (feketén) dolgoznak ugyan, de a rezsit már aligha tudják fizetni és még a leggyengébb, legszerényebb szórakozás, lazitás (hétvégén mozi, vagy egy közepes vacsora egy átlagos vendéglőben) luxusnak számit.

  Amikor Magyarországon járok és esetleg elmegyek egy délutánra a Széchényi vagy Gellért fürdőbe, magyar vendéget alig látok. A kiszolgálok, dolgozók persze magyarok, de egy átlag magyar állampolgár – úgy tűnik – ilyet nem nagyon engedhet meg magának. Szinte mindenki körülöttem turista. Ugyanez elmondható a legtöbb három-négy csillagos budapesti szállodáról, belvárosi étteremről és sok kávéházról, cukrászdáról. Szerintem nagyon sok kanadai magyarnak (igy nekem is) igazán elkeseritő látvány. És egyébként ez a szituáció ad Magyarországnak egy fajta gyarmati feelinget, nem pedig a Békemenetesek és mások által kitalált külföldi ellenségek.

 • …azért mégis csak jó hasonszőr társaságban, végre nem ellenséges, alávaló gondolatokat hallgatva üldögélni…hogy még van kedv kimozdulni…pár pillanatig van arcod, számítasz…miközben szomorúan konstatálod, hogy a a betonra terített paplan alatt élő ember púposodik, hogy hajléktalan óvodát működtet valami kegy, ahová olyan gyerekek járnak, akik jószerint krumplin és utcán cseperednek, hogy egy csomó “semmi ágán” élő, méltósága romjain tengődő ember van,kiknek sorsa közömbös a most “demokrácia” számára…

 • Talán, ha a montreali metron vagy belvárosi utcákban járna a cikk írója, TÖBB koldussal találkozna.Minden metróállomáson látni néhányat, igen, fiatal embereket is.
  Chrisztopher, én SEM tudok a Gellértbe és a Széchényi fűrdőbe menni, ha otthon járok, túl drága nekem, ma már a Lukács is! Arcátlan árakat kérnek ezeken a helyeken, még a túrista is meggondolja, hogy oda menjen.
  A színházak viszont tele vannak, pedig van belőlük elég sok, nem is lehet a montrealihoz hasonlítani.
  A több csillagos szállókat sem képes egy egyszerű túrista megfizetni, hogy tudna oda egy helyi lakós bemenni? Még egy kávét sem lehet ott elfogyastani. De ezek a panaszok, NEM 3 éve vannak, hanem a rendszerváltás óta.
  A patinás, pesti kávéházak viszont, hála Isten megmaradtak régi formájukban, én a Belvárosi kávéházban kitünő tökfőzeléket ettem disznópörkölttel, elfogadható áron. Ezeknek a régi kávéházaknak falai nagy magyar írók személyes emlékeit idézik, kiknek szavai örökre megmaradnak az utókor számára.

 • Igen, az éhes ember veszélyes. Főleg, ha nem tudja ki az ellenség. Ilyenkor hajlamos minden jól szituált, jó gépkocsival rendelkező finom úrban potenciális ellenséget látni. Pártállástól függetlenül.

 • Hollósy Gerti

  “Éhe kenyérnek, éhe a Szónak,
  Éhe a Szépnek hajt titeket.” – Ady

 • Van egy otletem az itt ciganyokat vedo “csoport”-nak!!!
  Figyuzzatok!!!
  Ti olyan nagy joletben vagytok Canadaban(szerintetek), hat igazan megengedhatitek magatoknak, hogy cigany csaladokat/szemelyeket szponszoraljatok. Igy nem menekultnek szamitanak, az igaz, de legalabb kijutnak abbol a “pokol”-bol. Elinteznetek nekik a BEVANDORLAST, munkat szereznetek nekik, stb. Lakast is tudnatok nekik szerezni. Mikor dolgoznak mar, majd visszafizetik. Ennyi
  szovegeles utan, ez a legkevesebb amit tehettek. Mindenki jol jar: a kecske is jol lakik, a kaposzta is megmarad. Azonkivul, nem csak szoban partolnatok oket, hanem tettben is. Fogjatok ossze tobben is, ugy konnyebben megy. Ha fele kozuletek(a nevek kozul) resztvenne ebben, mar sikeres lenne.
  C’mon, put your money where your mouth is. What do you say???

 • Dudás Ferenc
  Az eddigi nyomorgatás sem volt véletlen,és további “kegyetlen” döntések előtt áll a kormány: azaz nem véletlen, hanem szándékos MAGYAR EMBEREK MILLIÓINAK NYOMORBA DÖNTÉSE. eZT MÁR CSAK ELHIHETJÜK bOGÁR ÚRNAK, MINT A JOBBOLDAL IDEOLÓGUSÁNAK. fŐLEG, MIVEL oRBÁN MindeN LÉPÉSE ALÁTÁMASZTJA, HOGY RÁ HALLGAT. (Capd be Lock)
  http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/magyarorszag-holnap-a-kormany-kegyetlen-dontesek-elott-all-478926
  Lefordítom a gyengébbeknek és Jimbóknak: az ország 30 %-át (kb 3 millió MAGYAR embert ítélt éhhalálra Orbán és az ő ideológusa, mint Sztálin az ukránokat anno dacu) Biztos neki is voltak rá “praktikus” indokai.
  Ez komplettebb náci alapvetés, mint Bayer “bármi módon” endlössungozása a cigányokról.

 • egeszen szivrendito

 • A ciket olvasva sajnos nagyon sok a hajléktalan,nagyon sok a munkanélküli,most már nincs kororsztályhoz sem kötve.Az is igaz hogy a szegény emberek,nyugdijasok nem az emlitett fürdőkben nem tudnak elmenni,de még az olcsóbba sem.Nekem a környezettemben/rokkonságban/van olyan család hogy egyáltalában még sehol sem voltak,mert máról holnapra élnek,3 gyermeket,2 gyermeket nevelnek,tele devizahitellel,egyik fél munkanélküli.A szegény gyermekek még sosem voltak fürödni,üdülni.Sajnos itt tartunk.Ezt aki nem igy él,nem látja,tapasztalja az nem értheti meg!S nem cigányok,képzett emberek,de Borsodban nincs munka.Ide kell jönni megnézni hogy az emberek milyen nagy szegénységben élnek!S a jelenlegi kormány nem foglalkozik velük,az utcán hagyta őket.Sajnos az éhes,nélkülöző embert ki lehet használni,meg lehet vásárolni!

 • Andrási Sándor

  “……az elégedetlen ember pedig veszélyes, egyben jól manipulálható.” —– Ezt jól ki is használod, a társaiddal és a megbízóiddal együtt manipulálsz ezerrel.

 • Andrási Sándor

  “…..egy csomó “semmi ágán” élő, méltósága romjain tengődő ember van,kiknek sorsa közömbös a most “demokrácia” számára…” ——- Annyira közömbös, hogy most adtak át egy jól felszerelt hajléktalan kórházat, és már a tavalyi télen is meg volt a lehetősége minden egyes budapesti hajléktalannak hajléktalan szállón, melegben aludni. De ez az előző demokráciának (amikor telente 130 hajléktalan fagyott meg Budapesten ) nem tetszett, és az AB-gal megsemmisíttette a közterületen életvitel szerűen lakás tilalmát kimondó törvényt.

 • JIMBO
  2013 január 13
  4:27 du.
  ha egy bővített mondatban összefoglalnád, mi köze is a hozzászólásodnak a cikk tartalmához, még talán nőne is a reputációd!
  így azonban…
  ja, hogy szövegértési problémád és móricka-effektusod van? az más.
  még mindig nem vagy képes code-paget letölteni?
  ez, bizony, szomorú…

 • Hazugságokban nincs hiány, látom.
  Kekec, csak magadfajta ember hiszi el, hogy a kormány akarattal taszít ennyi embert nyomorba! Arról nem is beszélve, hogy 3 éve mikor átvette a hatalmat, milyen adósságba vitte az országot az előbbi kormány……

 • Szegény,koldus orszàg kéregetö fiatal.Csak 2012-ben 5,1 Milliàrd £ kamatot és tartozàst-ebböl 3,8 Milliàrd £ visszafizetése a 2008-ban felvett kölcsönnek-kellett a hitelezöknek àtutalni. Gyurcsàny,Bajnai miért tettétek koldussà az orszàgot ?

 • Szukits Rezső

  Ha bárki, aki olvasta ezt az írást, egy szót sem olvashatott a jelenleg regnáló hatalomról. Se jót, se rosszat. Az írás egy vállaltan ellenzéki intézet (SZRI) konferenciájáról szól, arról is inkább kritikusan, mint hízelgőn.
  A hazai helyzet ettől még borzalmasnak tűnhet nemcsak egy hozzám hasonló, szószátyár szabadelvű számára, erről a helyzetről beszél az aktuálisan jobboldali Bogár László az első Orbán-kormány Stratégiai Elemző Központjának vezetője, közgazdász: ‎
  “…a magyar társadalom legalább harmada szinte végzetesen lepusztult állapotban van, …”
  Ezt próbáltam érzékeltetni a gazdagság és nyomor egy íráson belüli bemutatásának kísérletével. Ebben, a nyomorúság tényében, egyetértünk Bogár úrral, ám amikor ezt mondja:
  “…az egészséges szövetrendszer életben maradása érdekében kell kegyetlen döntéseket hozni …”
  már nem.
  Ez akkora cinizmus, hogy nem is merem érteni. Valami olyant jelenthet, hogy el kell pusztítani, de legalábbis fel kell áldozni az elesetteket. Itt tart ma a kormány és a kormányt támogató tömegek. Itt tart a többség, itt tart ma Magyarország.
  Természetesen e gyalázat miatt nem csak szégyen, amit érzek.
  Idézetek forrása: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/magyarorszag-holnap-a-kormany-kegyetlen-dontesek-elott-all-478926

 • Dénes ERÖS
  2013 január 14
  11:54 de.
  nos, kicsi amatőr közgazdászom, fel kell, hogy világosítsam, a hitelek ütemezetten járnak le. majd újabb hiteleket vesznek fel, az előzőek törlesztése érdekében.
  ezt görgetésnek, de, csak kiskegyednek, idegen szóval, mert abból jobban ért, rulírozásnak hívják.
  nodemajd kusza szem, aki, mivel várományosa a zsírosbödönnek, ráadásul holmi spekulánsokat vádol, lóhalálában lepusztította megint a forintot – de, mint tudjuk, neki nem igénye az erős forint – megteremti a magyar csodát!
  a turul képes aranytojást tojni?

 • Figyelő
  2013 január 14
  10:19 de.
  hoppá van…
  Államadósság
  2010. május 19,933.4 milliárd forint
  2012. november 20,653.5 milliárd forint
  Pedig közben volt egy 3000 milliárdos manyup pénz ellopás.
  jobban kellene figyelned.
  ezek, sajnos, ténybeli számadatok.

 • ja, és déneske: milyen kurzuson számoltad az angol fontot? 😀

 • Domnule!
  Csak azert tettem ide(is) ezt az irast, mert az eredeti helyen nem reagaltatok. Te, most se, bar nem neked szol,bar ti is otthonrol be tudnatok segiteni a papir munkaval!!!
  A Canadaban eloknek tettem ezt javaslatot. Ugyesen hallgattok rola, mint
  [email protected] a fuben.
  Egy nagy rakas hipokrata az egesz bagazs.
  Hat igen, szovegelni konnyu….

 • A cikkben vázolt szívszorító képnél már csak az a nyomasztóbb, hogy azok, akiknek (még) van munkahelyük, van lakásuk, legalább ilyen nyomorultul érzik magukat. Nem, én nem gondolom, hogy ez a kormány készakarva dönt nyomorba milliókat. A helyzet rosszabb: bőszen hiszik, hogy Magyarország felemelkedésének záloga a szent, és OV kezei által személyesen kiválogatott “úri, keresztény középosztály” felemelése, minden áron. Mivel saját zsebből egyik fideszes sem akarja állni ennek a számláját, marad a mi zsebünk. Mint tudjuk: sűrű fillér többet ér, mint a ritka forint. Nem ám oktatást ennek a hülye népnek, hanem nevelést! Tudja a parasztja, hol a helye! Nem ám jogot tanulni, hanem hittant! Egyáltalán, minek tanulni a “munka alapú” társadalomban? Elég, ha annyit tud, hogy esőben álljon az eresz alá! Ja, hogy ezzel megalapozzuk Magyarország cselédsorsát a világban? Erre már nem gondol messzire látó OV, akinek a horizontját nagyjából behatárolja a felcsúti határ, legfeljebb egy futballstadionnal felturbózva. Jimbonak szegénynek gőze sincs arról, hogy éppen a nemzet csökkentésére hívja fel a kanadai magyarokat. Dehát tőle ennyi várható.

 • Ille, kamatról még nem hallottál? Az adósság világos, hogy nő minden évben.Ezt egy egyszerű polgár is tudja, ha kölcsönt vesz fel.
  Te vagy itt kinevezve, megmondó embernek?

 • Jimbo önnek is van lehetősége hogy a másoknak ajánlott megsegitéseket sajátjaként kezelje és teljesitse!Nem másokra kell mutogatni,hanem személyesen tenni is kell s akkor birálok másokat,ez ennyire egyszerü!Figyelő Ille István helyesen irta le az adósággal kapcsolatosan a megállapitását.Sérelmezi az előző kormány felvett hitelét,de azt nem sérelmezi hogy a mai kormány igen magas kamatokkal bocsájt ki államkötvényeket s ezzel az országot több százmilliárddal eladósitja előre!ezeket kifogja kifizetni?Csak azért hogy a választások előtt osztogatni tudjon,hogy az embereket átverje,félrevezesse!Az államkötvények kamata 10-12 %-os mig az IMF kamata 3-4 %-os lett volna,s ezzel a költségvetésnek több százmilliárdnyi többlet fizetést okoz előre!Figyelő az utolsó megjegyzésével saját magát cáfolta meg,akkor hogy is van?

 • A profiknak és szakértöi kormànyoknak kellett /2002-ben “van itt pénz,nem tudom,hogy Orbàn miért nem adott többet”utàn 2008-ban 20 Milliàrd £ kölcsönt felvenni.A kevésbé profiknak irom,hogy 2012-ben elkellett kezdeni a visszafizetést és 2014-ig kb. a felét.
  Milyen “eredményt”ért el a Bajnai és Oszko, a tervezésben is nyilvànvaloan részvevö Simorral-az IMF legjobbtanàcsaival és utasitàsaival-2009-ben? Közel 7 % minuszt,amivel sikerült,mint 2006-2007-ben messze alulmulni a környezö gazdasàgokat.
  Emlékezz Magyarorszàg!

 • igen figyelo

  az elozo kormany munkajat is zavarta ez a kontar kormany, ezert kell oket meg ellenzekbol is elzavarni!

 • Figyelőkém:
  Depedig !
  Ez a mostani nemcsak totális hozzánemértésről tesz tanúbizonyságot , hanem ezek velejéig romlott, gonosz emberekből állanak !
  Ez van édes öregem.

 • Figyelő:
  Inkább Ille kollega mondja meg a frankót , mint egy magadfajta senki.

 • Dénesském már jó ideje nem olvastam agymenéseit , mert számomra érdektelenek a zavaros gondolat-törmelékei.
  De most rászántam magam !
  Meg kell mondanom : Sokat romlott a maga állapottya kettő hét alatt.
  Szed valami aggyantát , vagy agysejterősítö cseppeket ?
  Kérdezze meg orvosát , gyógyszerészét !

 • Jimbocica.
  Ne ide tedd fel a máshol már elsütott mocskolódásaidat.
  Ha ott nem érdekelt senkit , miből gondolod ( gondolod..??..??..) hogy itt majd figyelmet fog kelteni ?

 • Gay-za!
  Erdekes, hogy nem edekel egy tisztesseges otlet.Amugy sejtettem, hogy elhallgatjatok.
  Az, hogy hipokratak vagytok nem lehet meglepo senkinek. Meg neked sem.
  Evike! Ugyesen kibujik a foldobott labda(tema) alol, de
  gondolom, hogy ha valaki vedelmebe vesz, mondjuk, egy embert, akkor illik annak segiteni. Ha nem, akkor csak ures szo az egesz. Hat a szoveg nem kerul semmibe az
  biztos.

 • Kedves Jimbó!Én nem bujok ki,én aki ismer az tudja hogy mindenkinek segitetek.Nem irom ha nem a valóságban is megteszem.

 • Ille nem érti a kamatok számítását sajnos….de nem csak ezt!

This site is protected by Comment SPAM Wiper.