Történet az aluljáróból – epilóg

2013 február 9 11:30 de.33 hozzászólás

A Történet az aluljáróból cím írás folytatása…

Minden nap úgy tért vissza a vackára, hogy, na, ma biztosan ott lesz az Annus is. De nem volt ott. A szociálisokat is kérdezte, hogy hát az Annus, de azok csak a vállukat vonogatták. Az, aki telefonált, nem is jött arra többé, a többiek meg nem emlékeztek. Melyik nap volt, kérdezték. Mit tudta ő, egybefolytak a napok, az egyik olyan volt, mint a másik, így, persze, nehéz.

Maids of the mist / Adam Maly

Lassan felhagyott a „karbantartással” is. Minek is. Annus nincs, ezeknek meg jó így is. Volt egy kis zsebtükre, de az is eltörött. Mehetett volna a férfimosdóba, volt ott jó nagy tükör, meg meleg víz is a csapon, de amióta Annus nincs, mintha még a vécés néni se lenne olyan. Inkább nem ment hát. Meg aztán, mindig volt valaki, nem olyan magafajta, aki eltolta a kagyló mellől, hát akkor meg, minek.

Egyszer Annus fülkéjében ott látott kucorogni valakit. Megdobbant a szíve: az Annus! Hát, mégiscsak előkerült! De nem az Annus volt. Még csak nem is hasonlított rá. Haja loncsos, bőre szürke, ruhája meg, na, az minden volt, csak nem tiszta. Csak a szemével kérdezte: nem baj? Mármint, hogy elfoglalta a helyet. A tescos szatyor ki volt téve a válaszfal elé, semleges területre, jelezve, hogy ő ugyan nem tart rá igényt, van neki sajátja. Papus megvonta a vállát. Neki mindegy. Már régóta nem teázik, a kockás konyharuha se terül eléje, a többi meg, úgyis csupa női dolog, legyen vele boldog, akinek kell.

A mekiből egész jól meg lehetett élni. Ezek a srácok, annyi mindent eldobálnak. Harapnak kettőt-hármat, de jön a villamos, hát irány a szemetes. Mostanában ott kukázik. Eszébe jutott egy kifejezés: muzulmán. Ha jól tudja, a koncentrációs táborokban hívták így a leépülés utolsó stádiumában levő foglyokat, akik a konyhai szemétdombon guberáltak. Csak remélni tudta, hogy őt még nem tartják muzulmánnak. Bár, a szakálla, az megvolt hozzá. Meg, remélte, a kifejezésre se emlékeznek sokan.

Egy nap hivatalosnak tűnő emberek jelentek meg. Olyan táskás forma félék. Na, öreg, szedje a cuccát, és tűnjön el, mert itt átalakítás lesz! Öreg? Még, hogy öreg! Még csak 55 vagyok – mondta volna, de már nem volt kinek. A hivatalosnak tűnők már ott se voltak.

Összepakolt. Nem volt sok mindene. Egy polifoam, egy kopott hálózsák, Annus takarója, meg egy sporttáska. Na, de hova is? Szállóra? Azt már nem. Amióta a Baloghék…akkor már inkább a Városmajor. Ott van közelben a máltaiak konyhája, ha időben beáll a sorba, még jut neki meleg leves, szelet kenyér. Meg onnan nincsenek is messze azok a villák, ahonnan Annus olyan finom dolgokat tudott előtalálni. Lehet, hogy neki is szerencséje lesz. A szabadtéri mögött talált egy helyet, ahol a tuják úgy borultak össze, hogy alsó ágaik szélvédett kis zugot alkottak.

Egész jól elvolt itt. Csak Annus, ő nem volt sehol. Aztán, valami betegség beleragadt. Háta majd’ beszakadt, köhögése inkább ugatás, megállíthatatlanul. Csak feküdt a vackán. Fázott, kegyetlenül fázott. Összébb húzta magán Annus takaróját, de az sem segített. A hideg belülről jött. A lába felől kúszott fel, lassan, kérlelhetetlenül. Azon gondolkodott, mi fog történni, ha elér a szívéig.

Egyszer csak, mintha Annus hangját hallotta volna: nahát, Papus, de jól elbújtál! Alig találtalak meg! Erőlködve kinyitotta a szemét: Annus, tényleg te vagy az? – lehelte, de leginkább csak gondolta. Miért, Papus, kit vártál? Tényleg, kit is vártam volna… Annus hűvös kezét tüzelő homlokára simította: Papus,Papus, te csak nem változol! Erre a kis időre, már minek – jópofáskodott, de inkább csak gondolta. Várj, Papus, mindjárt csinálok egy jó meleg teát, az jót fog tenni! Biztosan? Biztosan. Ha te mondod, Annus…de itt maradsz velem? Igen, Papus, most már itt maradok veled, ameddig csak akarod. Örökké? Örökké. Akkor jó…

Reggel találták meg kőkeményre fagyott testét. Azon az éjszakán -18 fokot mértek. Úgy mondják, olyan volt, mintha csak aludna. Mosolygott álmában…

Ille István

33 hozzászólás

  • az a baj pillekonnyu ILLE hogy a szoci kurmanyok alatt nem kukorekolsz ugyanigy , igy aztan cart er az agitaciod

  • Ha csak irodalom lenne is tetszene.. Így, hogy a rideg valóság,- sírásra csábít..

  • zokogj !

  • burkus laci
    2013 február 9
    11:55 de.
    ez nem szociológiai tanulmány, hanem lektür. mi több, kitalált történet.
    az agitáció amúgy meggyőzésre irányuló tevékenység, rábeszélés. maga szerint, kedvenc házőrzőm, melyik mondatom minősül agitációnak?
    amúgy 2009-ben írtam, kormányoktól függetlenül. de hát, megértem, hogy az magának, házőrző kutyuska, meghaladja az értelmező képességét.

  • Pillekonnyu ILLE , az egesz cikk egy agitacio…..hacsak nem bizonyitod be hogy ugyanezeket kukorekoltad AKARHOL a gyurcsi,megyo,libat lopo bajnai kurmanyok alatt is azaz varom a cikkeidet/lekturjeidet/novellaiudat/regenyeidet a szoci libsi kurmanyok idejebol is

  • Jávorszky Mária

    ha…ha…ha………….!
    Adjatok mán a kozmopolita falusinak egy zsebit.

  • paraszt az…kedves Javorszky Maria

  • Ille ..1:37 du…tehat ha szoci kurmany van akkor kurmanytol guggetlenul firkalsz…ha meg fidesz akkor szapulod oket…mondom hopgy pille konnyen ki lehet teged ismerni

  • burkus laci
    2013 február 9
    1:52 du.
    valami nem értesz az egészből: ezek a történetek nem rezsimfüggők. javaslom, olvass több harualrasidot. megtalálod írásaimat a http://www.harunalrasid.nolblog.hu oldalán, de a tollal.hu oldalán is.
    mondom, nem vagy tisztában az agitáció fogalmával. azért, mert azt állítod, ez még nem az.
    amúgy meg, nálunk a római jog van érvényben, mi szerint neked, a vádnak kell bármit is bizonyítanod.
    nem sokra mész EBBEN a témakörben a politikai irányultságoddal. ez irodalom. tudom, ez olyasvalami, amit a te köreidben nem szoktak olvasni.

  • Jávorszky Mária
    2013 február 9
    1:55 du.
    Köszönöm, de van saját. Tellik rá.
    Valami jótollú gondolkodó egykoron azt írta, hogy akinek nincsenek gondolatai, az a másokét sem tudja megérteni.
    Hát…ön így járt, kedves Mária…

  • burkus laci
    Hát esze az nem sok van (tisztesség és együttérzés még nyomelemekben sem). Az írás 2009-ben kelt. Dereng??
    Jávorszky Mária
    Nos, magát aztán senki se gyanúsítaná azzal, hogy valaha is szüksége lenne egy elesett ember esetében zsepire.
    Jézusról és a szavairól hallott már? Pedig önre férne a tanulmányozása, olyan nyilvánvalóan hiányos ezen a téren IS.

  • A történet első felében mindenki és minden olyan pozitív volt, hogy az olvasónak szinte kedve támadt hajléktalannak lenni. Az epilógusban viszont már megmutatkozott a rideg (hideg) valóság. Azonban örök kérdés marad, hogy mit segített volna, ha Annus visszajön? Ille meghagyta a választ az olvasónak, hogy a hajléktalanság végződhet-e happy end-el?

  • Az egyik cikkben szégyenkezünk az Alkotmàny miatt,mert nem engedi
    felügyelet nélkül éjszakàzni-föleg télen- a ràszorulokat,a màsikban
    sajnàlkozunk,hogy akinek büntetés terhe mellett tiltva lenne a téli éjszakàban szabadban aludni megfagy.

  • burkus

    te valami szottyadt, rancos picsa lehetsz fogalmazasod alapjan….hidd el, jobban jarnal, ha a sirkokeszito kisiparos szines, kepes brossurait lapozgatnad ahelyett, hogy baromsagokat firkalsz ide azzal a butykos, ven ujjaiddal…

  • Az írás a irodalmi, szociológiai tükör a hajléktalanságról. Az idei és a korábbi telek fagyhalottainak is emléket állít – legalábbis számomra ez jött át. Az jutott eszembe, hogy a valójában megfagyott, kihűlés miatt meghalt magyar embertársainkkal együtt sajnos a történetüket is elvesztettük… ám ez és a hasonló írások mégis nyújtanak némi kárpótlást. Köszönet érte.

  • Dénes ERÖS
    2013 február 9
    4:38 du.
    Nem, uram, az Alkotmány miatt senkisem szégyenkezik..
    Az Alaptörvény miatt van a szégyen.
    Az Alkotmány jogokat biztosít.
    Az Alaptörvény,- ahogy a neve is mutatja,- törvény. Tilt, utasít, szankcionál.
    Amiről ön kérdez, az részben nem az Alkotmányra tartozik, részben pedig szociális probléma.
    Az Akotmányt jogalkotók, jogtudósok, az Alkotmány Bíróság egyetértésével írták át a rendszerváltáskor, csaknem egyéves viták után..
    Az Alaptörvényt Szájer Józsi a Budapest -Brüsszel közötti hatórás vonatút alatt írta.. Nem egyeztetett senkivel. Shittpali meg aláírta..
    Ha valamiért szégyellnivalónk van, ez az.

  • Szegény, szegény jobboskáim! Ti tényleg ilyen hülyék vagytok?!

  • Dénes ERÖS
    2013 február 9
    4:38 du.
    kétségtelen, hogy még mindig szövegértelmezési gondjai vannak, erőském.
    a) nincs alkotmányunk
    b)nem szégyenkezem, csak ebben a kérdésben megvilágítom végtelen cinizmusát és ostobaságát.
    c) büntetés terhe? gondolkozott-e már azon, hogy mégis, mi lenne az? pénzbüntetés? mivel pénzük, az nincs, így nem behajtható, ezért vagy közmunkává, vagy elzárássá váltható át. el tud képzelni egy hajléktalan közmunkást. mondjuk, a deák téren? az elzárás meg kész megváltás. erről majd egy másik lektűrömben olvashat.
    d)nem sajnálkoztam. megírtam egy történetet, aminek hőseivel nap, mint nap lehet találkozni, csak éppen más nem szövi körbe saját fantáziájával az alapesetet. ezt úgy hívják, kedves dénes: írói szabadság.
    a nélkül, hogy magam egy sorba emelném velük, kérdezem: ön szerint, kedves dénes, t. mann, dosztojevszkij, déry, gogol, benedek i. és sorolhatnám napestig, sajnálkozott hősei sorsán?

  • Nyilas Misi
    2013 február 9
    5:00 du.
    nekem eddig kétségeim voltak a felől, hogy az emberi butaság, rosszindulat, kompromisszum képtelenség, szűklátókörűség és gyűlölet pártállástól függő lenne.
    ellenérzetű olvasóim mélyen szántó irodalmi kritikáinak olvastán azt kell, hogy mondjam: minden kétségem eloszlott, ez, bizony, pártállásból adódik.

  • Jávorszky Mária

    kekec 2013 február 9.3:16.du.
    Jézus nevét szádra hiába ne vedd!
    Hogy mennyire segítőkész vagyok, ezért átadnám Jézus üzenetét:” Hallgass a szíved hangjára, akkor sosem tévedsz el.”
    Ha mindenki a szíve hangját követné,akkor az igazság oldalán állnának és nem lennének elesettek…hazudozó rágalmazó uszítók sem lennének, stb.

  • Jávorszky Mária
    2013 február 10
    6:00 de.
    ámen.
    igaz, az intés nem jézusról, hanem istenről szól, de ezzel az aprósággal ne is törődjön.
    mózes 20:1-14 eredeti szövege így szól héberül:
    לֹא תִשָּׂא אֶת־‏‏שֵׁם־יהוה אֱלֹהֶיךָ לַ‏‏שָּׁוְא, fonetikusan
    Ló tisszá et-sém-Adonáj Elo`hechá lassáv,
    Ne vedd fel az Örökkévaló nevét hiába(valóságra)
    egy kicsit árnyaltabb, nem igaz?
    a tízparancsolatban pedig a második:
    isten nevét szádra hiába ne vedd!

    amúgy kiskegyed hol áll? no meg, egy hangyányit sem uszító, ugyebár?
    mi lett volna, ha a post témájához szól, akkor talán nem égett volna be ennyire…

  • Jávorszky Mária

    Ille István, ne játssza mán megint az észt!
    Ne jöjjön nekem héber idézettel, meg a tízparancsolattal, mert amit fönt leírtam, azt szó szerint kell érteni, vagy kéne, ha képes lenne megérteni mit értek ez alatt.
    Explicit.

  • Ille István
    István!
    Nem irigyellek és mégis!
    Aki ebben az írásban politikát, agitációt vél felfedezni, az nem teljesen normális!
    És lásd, mennyien vannak!
    Viszont irigyellek a tollad miatt! (ezt már néhányszor említettem!)
    Grat! 🙂

  • Eszem megáll…Éjsötét Nyilasmariska fröcsög itten észről..nyilasmarskában észt keresni kb. annyira reménytelen mint a fabaltával kivágni egy kőfát.

  • Jávorszky Mária
    2013 február 10
    1:48 du.
    nem játszom, nekem van. amit fentebb leírt, annak a maga értelmezése szerint van jelentése, mert maga körül mindenki az Írást értelmezi, csak maga nem.
    hogy maga szerint mit, hogy kellene érteni, remélem, belátja, teljességgel irreleváns.
    csak azért bátorkodtam ide idézni, mert gondoltam, nem árt némi világosság abban a mély szellemi sötétségben, ami körül veszi.amúgy, ha már klasszikust idéz – mert remélem, a tízparancsolatot ill. mózest mégiscsak klasszikusnak lehet tekinteni – javaslom, szó szerint tegye, akkor nem kerül ilyen kínos helyzetbe.
    az „ész” szó az ön mondatszerkezetében a mondat alanyát, ha úgy tetszik, tárgyát jelenti. az „észt” pedig nem tudják játszani. persze, ha az „eszét” formulát akarta volna használni, kicsit jobb lenne a képlet. az is lehet, hogy az észt nemzet egy képviselőjére célzott, mit lehet azt tudni egy ilyen ragyogó elme esetében, mint ön, kedves szky!
    nem tudom, kedves szky, miért jó az magának, ha újra és újra nevetségessé teszem?

  • javítok: a mondat alanya én vagyok 🙂

  • Ille!………..Sokan nem veszik észre,hogy ez az irás egy tragédiával végződő novella második része.Nem párt vagy kormányfüggő de rámutat az 1990-től egyre jobban táguló résre a szociális hálón.Fel kellene tenni a kérdést,hogy ezek az emberek hogyan és miért kerültek utcára.

  • Topapó
    2013 február 12
    3:15 de.
    sokan mást sem vesznek észre.
    írhatnék én a tiszavirág haláltáncáról is, a dakota és szky félék akkor is pártos alapon ugatnának le.
    így megy ez ebben az elátkozott országban.
    még hogy megbűnhödte már e nép a múltat, s jövőt?!
    rossebet. a múlt elkezdődött, a jövőt meg megszívjuk!

  • Az ALKOTMÀNY megiràsàhoz 900000 vélemény,javaslat és észrevétel
    érkezett.
    A 89-es ALKOTMÀNY ideiglenes volt,amely a szoc-lib szülöttje volt,ujjat 2/3-al lehetett irni,pontosabban elfogadni.

  • Dénes ERÖS
    2013 február 13
    5:43 du.
    Értem.
    A Zemberek már a megírása, illetve elfogadása előtt felkeresték a Nemzeti Kerekasztalt, Shittpalit, meg Orbán Viktort, hogy mennyire szép, jó és választékos a két szendvics meg három sörnyi idő alatt megírt, hiányos, nevetséges és egészét tekintve egyszerű fércműnek aposztrofálható Salaktörvény..
    Az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvényt 1989. október 19-én fogadta el, és október 30-án léptette hatályba az Országgyűlés. Az Alkotmánybíróság 1990. január 1-jén kezdte meg működését.
    Az alkotmányellenesség előzetes vizsgálata (előzetes normakontroll) annak megelőzésére, hogy a parlament alkotmányellenes törvényt hozzon létre. A már elfogadott, de a még ki nem hirdetett törvény, az Országgyűlés ügyrendje, nemzetközi szerződés esetében jelenik meg. Köztársasági elnök alkotmányossági vétója törvény esetén.
    Az alkotmányellenesség utólagos vizsgálata (utólagos normakontroll): bárki kezdeményezheti valamely jogszabály, vagy állami irányítás egyéb jogi eszköze alkotmányosságának megállapítására. Végeredmény a jogi norma teljes vagy részleges megsemmisítése.
    Nemzetközi szerződésbe ütközés vizsgálata: jogszabály vagy állami irat. Egyéb jogi eszköze nemzetközi szerződésbe ütközését vizsgálja. Kérelemre és hivatalból is eljárhat az AB ekkor. Kezdeményezheti az eljárást, például országgyűlési bizottság, képviselő, köztársasági elnök. Végeredmény itt is a teljes vagy részleges megsemmisítés.
    Alkotmányjogi panasz: az alkotmányban szabályozott alapjogok, alapvető jogok védelmének az eszköze. Az fordulhat ilyen esetben az AB-hez, akit sérelem ért az alkotmányellenes jogszabály alkalmazása miatt, és minden más jogorvoslati lehetőséget kimerített, vagy nincs biztosítva számára jogorvoslati lehetőség. Végeredmény: a jogszabály alkalmazásának tilalma.
    Mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség: hivatalból indulhat, de bárki kezdeményezheti. Akkor, ha a jogalkotó valamely jogalkotói feladatát elmulasztotta, és ezzel alkotmányellenességet idézett elő. Határidő tűzésével felhívja feladatának teljesítésére. (Ha nem tesz eleget, nem szankcionálható.)
    Hatásköri összeütközés (hatásköri vita) az állami szervek egymás közötti vagy önkormányzati szervekkel kapcsolatban felmerülő, illetve az önkormányzati szervek egymás közötti hatásköri vitáinak megoldásáról szól.
    Alkotmány rendelkezéseinek értelmezése. Meghatározott személyi kör indítványozhatja, például országgyűlési bizottság, köztársasági elnök, legfőbb ügyész.
    Feloszlathatja az alkotmányellenesen működő helyi képviselő-testületet. A közigazgatási hivatal vezetője indítványozhatja, hogy a törvénysértő önkormányzati rendeletet az AB vizsgálja felül.
    Az eredeti rizenegy fős Alkotmánybíróságot egészítette ki tizenötre a jelenlegi kormány.
    2011. június 27-én az Országgyűlés az Alkotmánybíróság tagjainak számát tizenegyről tizenötre emelte. A 2011 márciusában elfogadott, de csak 2012-ben hatályba lépő új alkotmány már tizenöt fős alkotmánybíróságot ír elő, de az Országgyűlés a hatályos alkotmányt módosítva már 2011. szeptember 1-jei hatállyal kibővítette az Alkotmánybíróságot. A törvényhozás egyúttal meg is választotta az egy betöltetlen helyre és a bővítéssel keletkezett négy új helyre Dienes-Oehm Egon volt nagykövetet, nemzetközi magánjogászt, Balsai István fideszes országgyűlési képviselőt, volt igazságügyminisztert, Pokol Béla egyetemi tanárt, Szalay Péter ügyvédet és Szívós Mária bírót.
    Az új alkotmánybírák hivatalbalépésének ideje 2O11 szepiembere.
    Az Alaptörvényt 2O11 április 25.-én fogadta el az Országgyűlés, hatálybalépésének ideje 2O12 január 1.
    Még annyit, hogy az első Alkotmánybíróságot a kerekasztal tárgyalások résztvevői javasolták, vagyis minden tárgyaló fél elfogadta azokat.
    Hogy mára milett belőle, az szégyen az országra, szégyen a demokráciára, de legfőképpen szégyen a tegnáló kormányra.

  • Dénes Erőss
    MONDOM, hogy az az ország tragédiája, hogy az ilyenek is szavazhatnak! Szájer az iPad-ján megírta Brüsszel és Pest között, a mama lukak megszavazták és tettek rá, hogy hány „javaslat” érkezett hozzá! Olyan is. Most fogják módosítani a nemistudom hanyadszor! De nem is merik „Alkotmánynak” csúfolni a tákolmányukat!
    Jávorszky Mária
    Az én szívem hangjának követése szívlapátot, sodrófát vagy vállról indítható rakétát igényelne. Azért vagyok demokrata, mert beérem (még) a kommenteléssel.
    Ahogy egy magyarországi kommentelő nagyon helyesen megemlítette: „Az a gond, hogy a lámpavasakra még mindig csak molinókat akasztgatnak”.
    De ha az országot tovább sújtja az orbánjárás, akkor ez még változhat!
    JÉZUS korbáccsal verte ki a kufárokat a templomból!
    Mit tett volna a közpénz-maffiával?

  • Jávorszky Mária
    Szívrepesve várom a következő idézetet a „Vedd el a szegényektől, hogy a gazdagoknak add” témakörében.
    Nekem ez sehol sem dereng a Bibliában. Az ellenkezője annál inkább.
    Gyengébbeknek: Mivel Orbán az ellenkezőjét csinálja, mint amit Jézus tanított: kiérdemelte az antikrisztus nevet!

  • 10:53 de februar 12 Ille….nemcsak a jovot szivod meg…mar ma is szivsz….en viszont nem…na erre varrj gombot picihuszar