Orbán! Horthy kivételes államférfi volt? — 73 évvel ezelőtt ezen a napon…

2017 július 9 10:05 de.182 hozzászólás

73 évvel ezelőtt ezen a napon 11 140 férfit, nőt, gyermeket vagoníroztak be, és indítottak el a halál felé.

Monor (két vonat) 3065 és 3079 férfi, nő, gyermek

Békásmegyer-Budakalász (két vonat) 3072 és 1924 férfi, nő, gyermek

A menetrend szerinti vidéki zsidóság deportálása ezzel a nappal befejeződött, illetve még 1944. július 20-án Rákoscsabáról 1230 férfit, nőt, gyermeket (amely település ekkor még közigazgatásilag nem tartozott Budapesthez) vagoníroztak be, és indítottak el a halál felé.

19875190_10155441894569257_3505337530869290526_n

 (A nagyításához kattintson a térképre!)

1944. július 6-án Horthy a romló hadi helyzet és a rá nehezedő nemzetközi és hazai nyomás hatására rendeletet adott ki a deportálások leállításáról, ám NEM LEÁLLÍTOTTA, LEGFELJEBB FELFÜGGESZTETTE: Budapest körüli községekből még július 20-án, sőt azt követően is deportáltak.

HORTHY MIKLÓS 1944. május 14.–1944. július 20. között 423 271 magyar zsidót küldött koncentrációs táborokba. (A deportáció részletes táblázata – településekre lebontva – itt található.)

A mártírok emléke legyen áldott – May the memory of the martyrs be blessed.

Never again! – Soha többé!

emlekev3

182 hozzászólás

  • Mikor is jottek be a nemetek Magyorszagra?
    1944 marcius 19,en.
    Mar tobben jeleztek itt, hogy Horthy nem volt ura a helyzetnek akkor mar. Igen, a nemetek deportaltak! A mai es komcsi tortenelem viszont, ma mar mindent Horthyra fog. En csak tudom, ateltem es emlekszem Hitler oditasara a radioban.

  • Horthy ketsegtelenul nem volt kiveteles allamferfi. Az BS !

    Egy igazi XIX szazadbeli gondolkodasu oreg ur volt.
    Nem lopott, nem toltotte zsebeit a z adofizetok penzevel mint manapsag az u.n. politikusok.

    Politikai gondolkodasban is inkabb naive volt. Nem volt elotre lato egyen.
    Velnem hogy csupan katonatiszti rangaja es az hogy az orszag teljes kaoszban volt, s nem letezett senki mas az allamfoi poziciot elfogadni.
    Sot meg Horthy sem fogadta azt el slsokben amikor az ajalnva klett neki. Csupan a kesobbi feltelei alapjan fogadta el.

    Legnagyobb vetke volt hogy a nemzetet nem vezette semlegesegbe a kezdettol. Ami csupan csak a kezdetben lehetett volna eredmenyes. !940-ben, mar talan lehetetlen lett volna.

    De az biztos hogy Horthy nem kezdte, sem nem robbantotta ki a masodik vilag haborut. Sem a Holocausztot nem kezdemnyezte, sem tervezte azt.

    Hitler ravaszul kihasznlata Horthy politikai keptelenseget. A ket Becsi dontesek altal amivel nemi teruletek adott az orszagnak, a csatloassagot biztositotta.
    Az ami jelentette az orszag reszvetelet a haboruban es a Holocausztot, ami tobb-szazezer lelek halalat hozta.

    No de ma az mind ‘eso utan koponyeg’.Mi lessz majad a nemzet helyzete a kovetkezo haborukban. Ma ugyan ugy csatlossa ma a Magyar az EU es a NATO lekoteletzetsegei alapjan.
    S nemetorszag ismet Europa kozponti nagyhatalma. Gazdasagi nagyhatalom. A ipari nemzet gazdasagi hatalma ugyan ugy koveteli sikerenek erdekeben a piacot mint mindeg a multban.

    De ki lessz majd a jelenben aki hasonloan elszurja majd ismet a nemzet jovoget.

    S nem csak Horthy, de egy evszazaddal elotte Kossuth is hasonloan elszurta a nemzet lehetoseget az elohaladasra.
    Kossuth hasonloan egyeni ambicoja a verontaba vezetett, s aztan egy ket-evrizedes rem-uralomba. Ami megelozheto volt amint a Nador es a csaszar elfogadtak a Marciusi fiatalok minden moveteleset.

  • A cikk iroja figyelmen kivul hagyta, hogy a szovetseges legi-erok bombaztak Budapest lako-negyedet Julius 4-en figyelemztetes keppen a kitoloncolas megellitasanak erdekeben.

    Arra a Horthy rendszer reaagalt egy kis ideig.
    De kesobb Hitler ravaszul a keleti frontrol a faradt cspatait Magyarorszagra kuldte „pihenobe”.
    Ami valojaban a „megszallas” esetenek, ill. lehetosegere valo figyelmeztetes volt. Azert adta be derekat a Tengernagy, s engedelmeskedett mint minden jo katona.

    Lessz majd ismet engedelmes „jo katona” a magyar, mivel csaylos ismet, ma az EU es a NATO-nak ?

  • FIGYELO soraira;

    A csatlosnak mindeg engedelmeskedie kell, barki is az „ordito” vezer.

    Volt a Hitler, Szralin, s majd talan frau Merkel ?

  • Figyelo soraihoz;

    Nagy befolyasolasok alatt volt az oreg ur, DE Oktober 15-ig lehetett legalabb is probsalkozni nem teljesen kiszolgaltatni a nemzetet. Sajnos nem is probalkozott.
    A „titkos” armisztik probalkozas Moszkvaval tull keso volt. A nemet felderitok nem a regi Becsi mult-szazad modszerei alapjan mukodtek.

    De kerdesem hogy miert nem gondolt senki a semlegessegre 1920 Juniusaban ???

    Na de ma sem ohatja senki sem !!!

  • Bocsi, de 1944- marciusaban mar nem lehetett semleges a magyar allam.
    Valoban, Horthy nem volt politikus, o csak beleesett mint legy a mezbe. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy resze volt a 19-es forradalom levereseben, es ezert nyomta be az arisztokracia ot a kormanyba. Viszont azt tudom, hogy nem volt zsido gyullolo sem. Viszont, szerintem nem volt eleg eros gerince, hogy kulso nyomasoknak ellen tudjon allni.

  • A magyar csendőrség brutálisan hajtotta végre azt, amire nélküle és a magyar államapparátus nélkül a német különítmény nem lett volna képes. Horthy szabadkezet adott a zsidók deportálására, holott tudta, hogy ez mit jelent.

    Szégyen és gyalázat ami a magyar zsidó honfitársainkkal történt hazánkban !

    http://www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=2&type=movie&chapter=7_2_2

    Mi egy aljas, megbocsáthatatlan bűnt követtünk el a magyar zsidó honfitársaink ellen. Magyarok, magyarok ellen !

    Hogy lehetet az, hogy a Magyar, istenfélő keresztény tömegek elhitték, hogy a zsidó honfitársaik idegenek, és eltüntetésük nemzeti érdek és ezzel megoldódik a „keresztény magyar” embernek minden problémája ?
    Sajnos még ma is látjuk, a tehetségtelen, alacsony inteligenciával rendelkező, ‘mélymagyar keresztény‘ embereket, kik úton-útfélen kifröccsentik, beteg fajgyűlölettel dúsított, sötét fasiszta magyarkodásukkal, a kisebbségi érzesüket a zsidó honfitársaikkal szemben. Ezek az iskolázatlan gazemberek mindenhol egymás megfertőzése útján szaporodnak és a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem éreznek egy szikrányi lelkiismeret furdalást, mindent másokra hárítanak, mindig másokra mutogatnak, másnak adják ki magukat, mindig másokban keresik a hibát.

  • igy van kerem.; Horthy kivetelesen nagy antiszemita fereg volt…………..es let belole tomeg gyilkossagra felnujto is.

  • Figyelő
    2017 július 9
    8:49 du.

    Nem figyelsz. Horthy egy büdös szót nem emelt a németek bejövetele ellen. Ezt a kört már megfutottuk Bendegúzzal. Ne kezdjük elölről.

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2017 július 9
    9:04 du.
    Nagyon reális megállapítások! Kiváncsian várom a „tudományosan nácizó”, kukacoskodó ellenvéleményeket! (kérek minden tudományos munkatársat hogy, a -nem szándékos- gépelési és helyesírási hibákat ezegyszer ne használja érvelésként!)

  • Nézőpont kérdése. Mindenkit lehetséges relativizálni. Horthy esetében ami biztos:

    – nem akadályozta meg a zsidótörvények hatálybalépését.

    – a zsidóság jogainak korlátozásával, gazdasági visszaszorításukkal alapvetően egyetértett.

    – Horthy a második zsidótörvényt embertelennek nevezte – ezt a budapesti német követtel is közölte -, és kilátásba helyezte, hogy vétójogával él, de végül nem tette meg.

    – 1942-ben a németek követelték Kállay Miklós miniszterelnöktől a magyar zsidóság deportálását, erre azonban Kállay és Horthy akkor nemet mondott.

    – Horthy 1944. június végéig nem szólalt meg a zsidó emberek sorsával kapcsolatban, holott írásos jelentésekből mindenről tudomása volt.

    – Horthy bízott abban, hogy az ország visszakapja szuverenitását és vége szakad a megszállásnak, ha teljesítik a német igényeket, ezért egyezett bele abba, hogy a hazai zsidóság egy részét deportálják.

    – Semmi történeti forrás nincs arra nézve, hogy a német megszállás ideje alatt Horthyt házi őrizetben tartották volna.

  • a fenti foton deportalas az allomason.
    no mutasson aki talal cask egy nemetet is…………..NEM VOLT OTT EGYETLEN EGY SE SOSEM ES SEHOL SEMMIKOR…………….AZT KIZAROLAG A MAGYAROK RENDEZTEK AZ OSSZESZEDESTOL A GETTOKON AT A BEWAGGONIROZASIG.

  • Figyelő, nem tudom, ki jelezte, hogy Horthy nem volt ura a helyzetnek. Mikortól volt ura? Amikor a minisztere aláírták a trianoni szerződést? Ura volt a helyzetnek, amikor a világon először egyre keményedő zsidótörvényeket vezettek be, amelyekkel megfosztottak magyar állampolgárokat emberi méltóságuktól? Csak a miniszterelnökei uralkodtak fölötte, Darányi, Imrédy, Gömbös? Akkor valóban kivételes államférfi volt, kivételesen tehetetlen, félkegyelmű. Tisztában volt azzal, hogy a kínhalálba utaznak a marhavagonokba gyömöszölt emberek, asszonyok, öregek, gyerekek. A Don-kanyarban magyar katonák haltak német érdekekért, maguk előtt tolva a fegyvertelen munkaszolgálatosokat, akiknek az az előnyük megvolt, hogy előbb halhattak meg. Ez mind Horthy műve, és még akkor is bűn dicsérni ezt a hazaáruló népgyilkos diktátort, ha nem tudott semmiről, ha nem tehetett semmiről, csak lelkesen fogadta Hitlert. Eichmannak nem volt nehéz dolga, inkább csak arra panaszkodott, hogy túl gyorsan gyüjtik a magyarok a honfitársaikat, alig győzi indítani a marhavagonokat a halálba. Ezt a rohadékot nevezi Orbán kivételes államférfinek. Aki ezzel egyetért, az vagy végtelenül ostoba, vagy gonosz, vagy mindkettő egyszerre.

  • Anita Szászy

    Minden diktatúra,és azt kialakító diktátor aljas.Ezért kell nagyon keményen ellenállni ilyeneknek.Személyes erkölcsi példamutatással,és akár harc eszközével is.Ha Orbán ígéreteinek nem dőltek volna be tömegek,akkor ma sokkal nagyobb nyugalom lenne az országban.Az európai unióhoz ,nem ilyen arcra lett volna szüksége a magyar népnek,mint amilyen ő.És az intelligensebb emberek akik támadják őt,és a politikáját ,nagyon jól látják a bajokat,követeléseinket .

  • A cikkel kozolt photo egy videki vasut-allomast mutat,kb.40-50 vonatra varakozokkal. Egy teher-autot is butorokkal megrakva.
    A helyseg nevet az allomasi epuleten nem tudtam kivenni.

    Csupan egyetlen katona, vagy csendor tisztet mutat ragyogo kitunteteseivel a mellen, de fegyvere nem lathato.
    Semm mas csendorok, rendorok, vagy katonak akik toboroznak azokat a varakozokat.

    Hasonloan kattintottam a kozolt web-cimet, a „Deppeortalasok reszletes tablazatat..”alattit.

    Olvasva azt, emlekezve Satorlajaujhely varosara. Az osszeget probaltam elemzni.
    Persze a hasonlithato adatokat csupan a „Jewishgen” lapjairol vettem.
    Ami mutatja hogy Sarorlajaujhely soha nem volt nagyobb lakosu mint kb. 16-18 ezer lakosu.

    Az ossz-lakossag 6%-a jelezve zsido. S a Holocaust kitoloncoltak szamat kb. 3,500 ban adja.

    De a cikkel kozolt tablazatban azt a 12 ezer folttinek jelenti.
    A „Jewishgen” adata is kisse magas, talan kornyekbelieket is beleszamitott, de a 12 ezer + az a varos legtobb lakossat jelnthetne.

    Emlekszem Rabbi Taitelbaum-re, aki a Hasidic szektat ujraletesitette a XIX szazadban. Habar a Szatmar rabbija volt.

  • Magyarorszag nemet katonai megszallasa, az u.n. „Operation Margaret” idejen Horthy utasitast adott csendor es rendorsegnek a „baratsagos magatrtast mutatni” a nemet megszallo csapatokkal szemben.

  • Utód
    2017 július 10
    6:33 de.
    Sajnos, teves a tortenelmi informacioja. A naci uralom alatt mindenki mmegfelemlitesben volt, ha hiszik ha nem. Csaladjat feltette es sajatmagat Horthy a naciktol, ezert mertem azt irni, hogy nem volt eros gerince. DE nem O volt az egyetlen ilyen allamfo akkoriban.
    Sajnos, vegig szenvedte csaladom azt a kort is.

  • Ami meg az europai uniot erinti, az egy mondvacsinalt gittegylet!
    Vezetoit, senki sem vallasztotta, ezert erosen baloldali, amit Orban helytelenit.

  • Nagy örömmel olvasnék valamit itt a magyarországi hazai zsidó ellenállási mozgalomól! Egyszer egy pilóta hölgyről olvastam valamit (de őt külföldön képeztek ki) s sorsa sajnos tragikusba fordult. A varsói felkelés örök dicsőség Lengyelországnak !

  • Drizari
    2017 július 10
    4:10 de.

    Mar emlitettem, hogy zsidotorvenyek, meg Montrealban is voltak 1920/ban. Azok foleg az egyetemi felvetelre vonatkoztak, pl. numerus clausus, ami a fo vetke volt, sokak szerint Horthynak.

  • Orsós Elemér

    Anita Szászy
    2017 július 10
    9:43 de.

    „Ha Orbán ígéreteinek nem dőltek volna be tömegek,akkor ma sokkal nagyobb nyugalom lenne az országban.”

    Ez így van, sőt ha időközben nem bizonyosodott volna be, hogy Gyurcsány tényleg éjjel-nappal hazudott, akkor még most is ő kormányozhatna a saját szemétdombján a legnagyobb nyugalomban, sőt ha az öreganyámnak áramszedői lettek volna, akkor Ő lehetett volna a 73-as troli!

  • NAGY ISTVAN megjegyzesere;

    Azt a noi pilotat Sztalin vegeztette ki s a Katyn-i erdoben volt temetve a masik 2,500 lengyel katonatisztekkel akik a keleti reszen a Szoviet uralom ala estek 1939-ben.

  • Ez mar az otodik (5.) cikk kozolve a KMH lapjan a Horthy-val kapcsolatban, csupan e-nyar folyaman.

    Velhetnem talan hogy a KMH es a HFP (az Angol nyelvu)
    igyekszik Horthy-t a legismertebb volt magyaroeszag allafojenek tenni a magyar olvasok kozott?!

    Remelve hogy nem. s miert is erdemelne azt ?

    Talan elegendo lenne mar allandoan emlekezetbe hozni nem csak Horthy=t ,de mind a vele kapcsolatos tortenteket !

    Tehat en annak veget vetek itten.

    Talan ideje lenne megvitatni mas magayr allamvezetok esetet es tetteit is.
    Mint pl. Vajk vezer (I.Istvan)Matyas kiraly, Kossuth, Rakosi, Gero, Hegedus, Nagy, Kadar, s masokat is.

    velnem mind azok is erdemelhetnek az idonket es szorgalmainkat hasonloan velni mindenik tetteit.

    Mostantol azt fogom tenni.
    Barki bar mit is velne, de kovetem majd azok letet es tetteit hasonloan mint a volt tengernagy tetteit.

  • Horthy ,amit az adott helyzetben lehetett megtett (nem keveset) ZSIDÓSÁG ÉRDEKÉBEN,kár és felesleges,sőt hazugság ezt cáfolni!!!!
    Már régebben több cikknem is hozzászóltam,tényeket,történelmet…közölve,van aki felfogta van aki nem…az utóbbi sajnálatos!
    Esetleg hitelesebb,közérdekű cikket is közölhetne a KMH.már ha képes rá……

  • Amúgy Eszterkének és a Hírlapnak is csak azt tudom tanácsolni,mielőtt valótlanságot,elmarasztalást írnak nem ártana tájékozódni…..illetve „tudni”,hogy Horthyt és családját,”mellesleg” elhurcolták…! Mellesleg Horthy az ország érdekében (a cikktől függetlenül)bizonyítottan sokat tett,ezt akik ismerik a múltat pontosan tudják! Na erről ennyit részemről!

  • A 2. világháború alatt egy állam bombát dobott egy másik állam polgáraira, kioltva több százezer nő, gyerek, aggastyán életét.

    (USA, Japán, 1945. augusztus)

    Volt egy államfő, amelyik 2 évig védte a zsidókat, de saját hatáskörében felelős volt 200 ezer zsidó haláláért. (Antonescu, Románia)

    Minden attól függ, hogy valaki a vesztes vagy a győztes oldalon állt-e?!

  • Utód
    2017 július 10
    6:33 de.

    „Tisztában volt azzal, hogy a kínhalálba utaznak a marhavagonokba gyömöszölt emberek, asszonyok, öregek, gyerekek.”

    Ha az Auschwitz-jegyzőkönyvre gondolsz, azt a Zsidó tanács juttatta el Horthynak …. egy hónappal azután, hogy kézhez kapták szlovák cionistáktól! Akkor is a kikeresztelkedett Török Sándor adta át az ifjabb Horthynénak.

    A nyugati hatalmak is az A.-jegyzőkönyvből értesültek a népirtásról, mikor svájci újságok megírták 1944. júniusban.

  • Figyelő
    2017 július 9
    8:49 du.

    „A mai es komcsi tortenelem viszont, ma mar mindent Horthyra fog.”

    Bocsánat, de ez csak részben igaz. A kommunista propaganda szerint a nácik legnagyobb áldozatai a kommunisták voltak. Persze megemlítették a haláltáborokat, de azért a németeket hibáztatták. Horthyt „népnyúzó, fasiszta, csatlósnak” nevezték, de legalább nem nácizták.

    Persze, hogy a zsidók mit gondoltak magukban Horthyról a komcsi rendszer idején, nem tudhatjuk. Az csak a rendszerváltáskor derült ki, hogy mekkora gyűlölet van bennük (gerjesztve) Horthy iránt.

  • barlev
    2017 július 10
    4:45 de.

    „cask egy nemetet is…………..NEM VOLT OTT EGYETLEN EGY SE SOSEM ES SEHOL SEMMIKOR”

    3 csendőr össze tudta terelni több falu teljes zsidó lakosságát, és azok a szerencsétlenek engedelmesen fölmásztak a vonatra?

  • Bendeguz79
    2017 július 9
    9:04 du.

    Szerintem Horthy és a magyarok vétke 1920-38-ig a politikai antiszemitizmus volt. Az 1880-as években alakult az antiszemita párt, de soha nem jutott kormányra. Az 1. világháború után bejutottak a keresztény-nemzeti kormányzó pártba a fajvédő politikusok, pl. Gömbös Gyula. A széljobbosok az 1930-as évektől jutottak szóhoz, a gazdasági világválság miatt.

    De ez európai jelenség volt, nem csak a magyaroknál volt így. Ennek az volt az oka, hogy Kelet-Európában a zsidóság volt a kapitalizmus motorja. És ugye minden kapitalizmus-kritika „faji kérdésként” csapódott le.

  • Figyelő,
    az idióta B.M.barátnődön nem csodálkozom,de az itteni beírásaid után rajtad sem.Notórius hazudozásaiddal próbálsz érdekessé válni Nem megy és csak azt bizonygatod,hogy nem csak egy zsidó lehet nagyon hülye,hanem egy félzsidó önantiszemita minden lében kanál senkiházi vénasszony is.SZÉGYELLHETED magad legalább annyira,mint minden jóérzésű,objektív ember SZÉGYELLHET téged.Nekem többé ne válaszolj,ne írj,mert számomra a legundorítóbb féreg is különb nálad.Remélem sikerült megsértenem a kenderesi kaparék fő seggnyalóját a KMH oldalain.

  • Igen szomorúnak tartom, hogy valakiben a felgyűlt gyűlölet, ilyen határtalan. Pedig, tapasztalatom szerint, igen káros ez az egészségre!

  • Nem értem, miért vette elő ezt a témát Orbán hírtelen, mire jó a régi nácik feltámasztása a történelem szemétdombjáról, miért kell a magyarok egy részét újra és újra meggyalázni történelemhamisítással. Ha van mentség Horthy nemzetvesztő, hazaáruló kormányzására, azzal foglalkozzanak a történészek egymással vitázva, tudományos alapon, történeti dokumentumokkal felszerelkezve. Szerintem a lényeg világos, de persze a történelem nem egzakt tudomány, ott összecsaphatnak a különböző nézetek. De ez NEM A POLITIKUSOK DOLGA és nem tudatlan emberek sziporkázása áltudományos internetes maszlagokból merítve a tudományukat. A holokauszt tagadása vagy bagatellizálása 3 év börtönnel büntethető egy 2010-es törvény szerint. Ne gyalázzátok az áldozatokat tudatlanságotokkal és saját légből kapott és áltörténészektől kapott történelemhamisítással. A 2. világháború története nagyon alaposan dokumentált, azt már kéretik nem baarmok módjára belerondítani.

  • Figyelo
    „mikor is jottek be a nemetek magyarorszagra? 1944 Marcius 19-en…”
    no es elotte? peldaul 1938-ban?
    merthogy Horthy akkor ervenyesitette az elso zsidotorvenyt magyarorszagon.
    aztan 1939 majus ho 05-en mar a masodik zsidotorvenyt.
    az 1939 evi IV.ik TC-t

  • aztan 40-ben a 3-ikat es 41-ben a 4-iket.
    hol volt meg a megszallas ugye-ugye…………….
    Horthy egy antiszemita fereg volt

  • hazai lampa
    te nyomorult senki…………….milyen 3 csendor?
    ott voltak a magyar rendorok es honvedek is………..egyetlen egy alkalommal se mentek ki cask a csendorok egyedul

  • hazai lampa
    utod-nak irt hulyesege…….
    mar a csendorok is tudtak tokeletesen mi var a zsidokra 44-ben.
    mertt amikor egy egyszeru csendor azt vagja a pofadba hogy „add at az ertekeid mer ahova mesz azokra mar tobbe nem lessz szukseged..”-igenis tudtak hova kuldik ki a zsidokat. magyarorszagon mar 43 vegen kezdtek hiresztelni a vernichtungslager-ek letezeset

  • Utód
    2017 július 10
    11:26 du.

    Kommented hemzseg a marxista propaganda lózungoktól: „nemzetvesztő, hazaáruló”. Lehet, hogy neked meglepő, de egy normális demokráciában nem használunk propagandaszólamokat, akármelyik történelmi szereplőről van szó! Se Károlyi, se Horthy, se Nagy Imre, se Mindszenty esetében nem dobálózik normális ember gyűlölettől fröcsögő jelszavakkal.

    Orbánnál nyilvánvaló, hogy mindenben a ballib kormányok ellenképe igyekszik lenni. Tetszett volna a ballibeknek normális demokráciát működtetni, akkor most nem kapnák vissza pepitában azt, amit kormányon műveltek! Talán nem kellett volna Horthyt tabusítani, Nagy Imrét szentté avatni, és akkor immunis lenne a magyarság a szélsőségre.

    A holokauszt vitát általában nem úgy folytatták le Németországban sem, hogy magukból kikelve üvöltöztek vörös fejjel, hogy „náci németek, aljas mocskos fasiszta németek”! Éppen ellenkezőleg, a TÖRTÉNÉSZEK vitát rendeztek egy KONZERVATÍV lapban, az került ki aztán a közbeszédbe. Bizony politikusok révén is, ami aztán elterjedt a nép között széles körben.

  • Utód
    2017 július 10
    11:26 du.

    A kommunizmus bűnei tagadás is törvénybe ütköző, mégis nagyon sokan próbálják itt kicsinyíteni.

    Egyébként Horthy esetében még Orbán se mondta azt, hogy felejtsük el, ami 1938 után történt! Arra célzott, hogy igen eredményes volt a Horthy kor 1938 előtt. Pl. Klebersberg 3 egyetemet alapított. Vagy a nagyipar gyorsabban fejlődött, mint a dualizmusban, és ennek bizony a zsidó gyárosok kiemelten haszonélvezői voltak! Erről is ritkán esik szó, persze mert árnyalná a sötét képet a kormányzóról.

    Szerény véleményem szerint az igazi kérdés, hogy dicsérhetünk-e valakit, aki egyébként antiszemita volt? Ugyanez pepitában: lehet-e Nagy Imrét dicsérni, pedig bolsevik és titkos ügynök volt?
    A történészek egybehangzó véleménye szerint igen, feltéve ha az egész életművet nézzük! Ha bibliai alapon nézzük, szintén igen a válasz.
    Na hát itt még nem tartunk a magyar közbeszédben, ehhez kell még vagy harminc év, ha egyáltalán. Addig Horthy neve vörös posztó lesz, ahogy Kádáré is.

  • Seres Róbert

    ISTVAN Nagy
    2017 július 10
    11:43 de.
    Jóemlékü nagyapám szerint, ha Magyarországon annyi lett volna a zsidó ellenáló, mind aki feliratkozott a Partizánszövetség listájára, akkor a ruszkiknak esélye sem lett volna a felszabadításra!

  • Utód
    2017 július 10
    11:26 du.

    Még a 2. világháborúról annyit, hogy valóban nagyon jól dokumentált.

    Pontosan tudjuk, hogy a háborúba lépésben Horthynak személyes felelőssége volt, ezen nagyon szeretnek csámcsogni a gyűlölői, miközben konkrétan lesz.rják, hogy mi is történt pontosan a magyar katonákkal Ukrajnában.

    Azt is pontosan tudjuk, hogy a német megszállásban és a zsidók deportálásában Horthyt semmiképpen nem terheli egyszemélyes felelősség! Ennek ellenére a legaljasabb rágalmakat szórják rá, úgy van beállítva, mintha fél kézzel megállíthatta volna a deportáló vonatokat, ha akarja.

    Ez így természetesen nem igaz, és erre pont a gyűlölői mutatnak rá: H. hiába állította le a budapesti deportálást júliusban, azok még napokig folytatódtak a környékbeli zsidókkal! Kérdem én, milyen eséllyel állította volna le országosan az elhurcolásokat márciusban?
    Időleges szünet állt be, mikor a német hadsereget kiűzték a román frontról, és nem tudtak a magyar ügyekkel foglalatoskodni a nácik. A népirtás végleg 1944. októberben szűnt meg, mikor leálltak a gázkamrák Auschwitzban.

    Legyenek tisztában a fröcsögők, hogy éppen ők gyalázzák meg a szeretteik emlékét azzal, hogy a holokausztról való közbeszéd egyre csúnyább lesz!
    A rendszerváltáskor sokan azt hitték, hogy végre kibeszélheti a magyarság a történelmi traumákat. Ez most, harminc év múlva a lehető legrosszabbul áll, a mélyponton van a magyar-zsidó megbékélés.
    Ugye a zsidókat nem lehet hibáztatni semmiért, mert ők áldozatok voltak. De az se igaz, hogy magyar részről semmi szembenézés nem történt, és mégis újra meg újra megkapjuk, hogy „a magyar semmiért nem érez felelősséget”. Biztos van ilyen is, de összességében nem lehet azt mondani, hogy semmi szembenézés nem történt az elmúlt harminc évben a nem zsidók részéről.

  • barlev
    2017 július 11
    5:45 de.

    Ti is tudtátok, csak nem hittétek el a pletykákat. Az átlag csendőr szerinted többet tudott a halálgyárak pontos működéséről?

    Senki nem védi azokat, akik elrabolták az aranyórát meg az értékeket, miközben bezsúfolták az embereket a vagonba. Bár itt is meg kell említeni, hogy nem csak az a bűnös, aki saját kézzel rád csukja az ajtót.
    De az sajnos egy önfelmentő állítás, hogy a magyarok mindent tudtak a halálgyárakról, a zsidók meg semmit.

  • barlev
    2017 július 11
    5:38 de.

    Senki nem mondta, hogy Horthy nem volt antiszemita. De azért nagyon dicséretes, hogy minden alkalommal felhívod erre a figyelmet.

    Várhatjuk, hogy más esetben is sietsz a tényekről tájékoztatni a nagyérdeműt? Pl. a zsidó gyárosok mit köszönhetnek a Horthy-kor gazdaságpolitikájának?

  • barlev
    2017 július 11
    5:41 de.

    Elismerem, hogy helybeli segítség nélkül nehezen ment volna a deportálás. De ez Európában mindenütt így volt, vagyis a helyi hatóságok, honvédek segítették a német „zsidótlanító” különítményeket.

    A különbség volt, hogy pl. mennyire utálták a németeket a hatóságok. Pl. a franciák a fritzeket utálták, Magyarországon meg Ukrajnában németbarátság volt. A zsidókkal szembeni ellen vagy rokonszenv is különbözött. Pl. Dániában nem volt antiszemitizmus, de már Hollandiában nagyon erős volt az ellenszenv. Ukrajnában nagyon sokan haragudtak a zsidókra, pl. a bolsevizmusban vitt szerepük miatt.

  • Garai-Édler Eszter

    Maradjunk annyiban, hogy Magyarországon a HORTHY-KORSZAKBAN huszonkét zsidó tárgyú törvényt szavazott meg a Nemzetgyűlés, illetve a Képviselő-ház (ezeket a törvényeket Horthy kormányzó a kézjegyével hitelesítette). Az első már 1920-ban megszületett az úgynevezett numerus clausus. 1920. évi XXV. törvénycikk a tudományegyetemekre, műegyetemre, a budapesti egyetemi közgazdaságtudományi karra és a jogakadémiákra való beiratkozás szabályozásáról szólt, amely a gyakorlatban úgy zajlott le, hogy a zsidó diákokat kivágták az egyetemekről, ill. akik egyetemre készültek erre a törvényre hivatkozva nem tanulhattak. De Horthy alatt a zsidó honfitársaink jogfosztása egyre csak szaporodott: 1938–1944 közötti időszakban 21 ZSIDÓTÖRVÉNY SZÜLETETT. A németek ekkor még sehol nem voltak (1944 március 19).
    Mi a fenéről beszélnek itt a Marcsik és a Bendegúzok?

  • Hazai Lampa
    „mit koszonhetnek a zsido gyarosok Horthy
    gazdasagpolitikajanak…”
    Hogyan is irta Teleki Palnak?
    „…nem nezhetek nyugodtan embertelenseget,
    szadista megalaztatasokat- AMIG MEG SZUKSEG VAN RAJUK.”
    Tehat- ez volt a mottoja a „joakaratnak”.
    „A zsido- mint szukseges rossz.”

    http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/A_zsido_mint_szukseges_rossz_MDYK1J

  • gyuri10
    2017 július 10
    5:40 du.

    Horthy csak „védte a nemzetállamot”.

    Rejtély, hogy Izrael kormányának ez ellen mi a kifogása? Miközben Orbánnal egyetértenek abban, hogy az araboktól és gazdasági bevándorlóktól meg kell védeni Európát (interjú a Népszavában az izraeli nagykövettel).

  • Garai-Édler Eszter
    2017 július 11
    9:33 de.

    Bár nem én vagyok a megszólított, de egy részletre reagálnék. Nemcsak a zsidókat korlátozták a továbbtanulásban, hanem a munkás és paraszt származásúakat is. A cél az volt, hogy az úri középosztálynak biztosítsanak elsőbbséget, ugyanis körükben az átlagosnál nagyobb volt a szakképzetlenség, a munkanélküliség. Ez a program teljes kudarccal zárult, mert nem lett sok mérnök, közgazdász, orvos a dzsentri fiatalok között. El kell mondani, hogy sokszor csak névleges volt a korlátozás. Gyakorlatban sokszor nem tartották be a törvényeket, és a zsidó emberek éltek is a lehetősséggel.

    Ugyanakkor a szakmatanulásban semmi akadálya nem volt a munkás fiataloknak, sőt volt időszak, mikor megszűnt a munkanélküliség. A tanyasi gyerekeknek 5000 jól felszerelt népiskola épült, kitűnő tanítókkal ellátva. Ezért nem mondjuk a Horthy-korra, hogy csak fekete. Ugyanis sokunk nagyszülei emlékeznek jó szívvel a falusi iskolára, ahol kitűnő oktatás folyt. Mégha ez nem is oldotta meg a kor szociális problémáit.

    A másik korlátozás az általános szavazójogban történt. Visszaállították a nyílt szavazást. Ez részben azért történt, meg a fajvédő politikusok több helyen magasan megelőzték a konzervatív politikusokat! Ez is a képhez tartozik.

  • Garai-Édler Eszter

    A magyarországi zsidótörvények 1920–1942 között

    1. 1920. évi XXV. törvénycikk a tudományegyetemekre, műegyetemre, a budapesti egyetemi közgazdaságtudományi karra és a jogakadémiákra való beiratkozás szabályozásáról

    2. 1938. évi XV. törvénycikk a társadalmi és a gazdasági élet egyensúlyának hatályosabb biztosításáról

    3. 1939. évi IV. törvénycikk a zsidók közéleti és gazdasági térfoglalásának korlátozásáról

    4. 1939. évi VIII. törvénycikk a gazdasági és hitelélet rendjének, továbbá az államháztartás egyensúlyának biztosításáról alkotott 1931. évi XXVI. törvénycikkben a minisztériumnak adott és utóbb kiterjesztett felhatalmazás további meghosszabbításáról

    5. 1939. évi XVIII. törvénycikk a Magyar Szent Koronához visszacsatolt felvidéki területen országgyűlési képviselők választásáról

    6. 1939. évi XIX. törvénycikk a törvényhatósági bizottsági tagsági jogról

    7. 1940. évi IV. törvénycikk a kishaszonbérletek alakításának, kisbirtokok és házhelyek szerzésének előmozdításáról s más földbirtokpolitikai rendelkezésekről

    8. 1940. évi XVII. törvénycikk a gazdasági és hitelélet rendjének, továbbá az államháztartás egyensúlyának biztosításáról alkotott 1931. évi XXVI. törvénycikkben a minisztériumnak adott és utóbb kiterjesztett felhatalmazás további meghosszabbításáról

    9. 1940. évi XIX. törvénycikk művészeti kamarák felállításáról és szervezetük megállapításáról

    10. 1940. évi XXVII. törvénycikk a keresztény vallásfelekezetek egyháznagyjainak és képviselőinek felsőházi tagságáról

    11. 1940. évi XXXI. törvénycikk a törvényhatósági bizottsági tagsági jogról

    12. 1940. évi XXXIX. törvénycikk az egyetemi és főiskolai hallgatók felvételének szabályozásáról

    13. 1941. évi XI. törvénycikk a gazdasági és hitelélet rendjének, továbbá az államháztartás egyensúlyának biztosításáról alkotott 1931. évi XXVI. törvénycikkben a minisztériumnak adott és utóbb kiterjesztett felhatalmazás további meghosszabbításáról, valamint az 1931. évi XXVI. törvénycikk 7. §-a értelmében alakított országos bizottság tagjai számának újabb felemeléséről

    14. 1941. évi XIII. törvénycikk az ügyvédekre, az ügyvédjelöltekre és az ügyvédi önkormányzatra vonatkozó egyes kérdések szabályozásáról

    15. 1941. évi XV. törvénycikk a házassági jogról szóló 1894. évi XXXI. törvénycikk kiegészítéséről és módosításáról, valamint az ezzel kapcsolatban szükséges fajvédelmi rendelkezésekről

    16. 1941. évi XIX. törvénycikk a törvényhatósági bizottsági és a községi képviselőtestületi tagsági jogról, továbbá a gyakorlati közigazgatási vizsgára vonatkozó átmeneti szabályokról

    17. 1942. évi IV. törvénycikk az orvosi rendtartásról szóló 1936. évi I. törvénycikk egyes rendelkezéseinek módosításáról és kiegészítéséről

    18. 1942. évi VIII. törvénycikk az izraelita vallásfelekezet jogállásának szabályozásáról

    19. 1942. évi XI. törvénycikk a gazdasági és hitelélet rendjének, továbbá az államháztartás egyensúlyának biztosításáról alkotott 1931. évi XXVI. törvénycikkben a minisztériumnak adott és utóbb kiterjesztett felhatalmazás további meghosszabbításáról

    20. 1942. évi XII. törvénycikk a városi orvosokról, a községi orvosokról és a körorvosokról, valamint egyes közegészségügyi rendelkezések módosításáról és kiegészítéséről

    21. 1942. évi XIV. törvénycikk a honvédelemről szóló 1939. évi II. törvénycikk, valamint az 1914–1918. évi világháború tűzharcosai érdemeinek elismeréséről szóló 1938. évi IV. törvénycikk módosításáról és kiegészítéséről

    22. 1942. évi XV. törvénycikk a zsidók mező- és erdőgazdasági ingatlanairól

  • Garai-Édler Eszter
    2017 július 11
    9:33 de.

    „Horthy alatt a zsidó honfitársaink jogfosztása egyre csak szaporodott: 1938–1944 közötti időszakban 21 ZSIDÓTÖRVÉNY SZÜLETETT.”

    Azért azt tegyük hozzá, hogy voltak ún. „fajvédő” politikusok, akik már 1920-ban követelték a zsidó vagyon kisajátítását. 1938 után a szélsőjobboldal nagyon erős bázissal rendelkezett a kormánypártban, a közigazgatásban és a hadseregben. Ennek oka, hogy Gömbös Gyula miniszterelnöksége alatt egyre többen szimpatizáltak a fasiszta eszmékkel.

    Ezzel nem Horthyt akarom védeni, csak kérdés, hogy ez mennyire az ő felelőssége? Horthy nagyon jó kapcsolatot ápolt a zsidó nagytőkésekkel, róluk azért nehezen elképzelhető, hogy egy zsidógyűlölővel barátkoznak. Tehát megoszlik a felelősség, nyilvánvaló, hogy sem a kormányzópárt, sem a liberális törpepártok és a szocdemek nem tudtak vonzó alternatívát kínálni a fasizmus helyett.

    Kommunista pártot betiltották abban az időszakban.

  • hazai lámpa
    2017 július 11
    10:01 de.

    Bocsánat, kimaradt a mert szócska:
    „Ez részben azért történt, MERT a fajvédő politikusok több helyen magasan megelőzték a konzervatív politikusokat!”

  • Garai-Édler Eszter

    Ezen törvények megelőzték a német megszállás időpontját vagyis 1944. március 19. után is tökéletesen logikus volt a magyar közigazgatás számára az, hogy törvényes és elfogadható a hivatalnokok, a csendőrök, de sajnos az átlagemberek többsége számára is, hogy a zsidókat el lehet és el kell távolítani az országból, sőt el kell pusztítani. A náci Németország végső megoldása így összhangba került a Horthy-éra tudatos előkészületeivel.

  • Izraeli
    2017 július 11
    9:42 de.

    Lehet, hogy a kormányzó célja a zsidó gyárosok támogatásával nem a zsidók személyes gyarapodása volt. Hanem mondjuk az, hogy felismerte, hogy mi a magyar gazdaság érdeke. Ez bűn?

    Ami a levelet illeti, az nem perdöntő. Azt is írja, hogy soha nem barátkozott zsidóval, pedig ez nem igaz. Szóval nagyon inkorrekten támadjátok, ugyanis a bizonyítékokat tetszés szerint csoportosítjátok. Ha valami beleillik a „zsidógyűlölő volt” koncepcióba, azt harsogjátok, ha nem, akkor az agyon van hallgatva, hogy Horthy személyéhez köthető.

    Arról nem is beszélve, hogy a hazátokban mennyivel különb politikát folytattok hasonló helyzetben? „Védjük a nemzetállamot meg a hazát” ezt mondjátok.

  • Garai-Édler Eszter
    2017 július 11
    10:17 de.

    „A magyarországi zsidótörvények 1920–1942 között”

    Ehhez azért tegyük hozzá, hogy magyar országgyűlési képviselők csoportja már 1943-ban levélben követelte Horthytól, hogy deportálja a zsidókat! (1942-ben állították föl a halálgyárakat a nácik.) Tudjuk, mert a Hóman szobor kapcsán ezzel voltak tele az újságok pár éve!

    Szóval azon siránkozni, hogy nálunk 1942-ben korlátozták az orvosokat, enyhén szólva álnaiv dolog. Mikor Kelet-Európában már „elfüstölték” a lengyel zsidókat, már bocsánat a kifejezésért. Gyengébbek kedvéért: ezzel nem a magyar zsidótörvényeket, nem a képviselőket, és nem Horthyt védem!

  • Ez a vita már túl sok nekem. Nem érek rá még elolvasni sem, nemhogy utánanézni az állításoknak.
    Csak Hazai lámpának egy kis reagálás. Nem vagyok az az üvöltős tipus, szeretem én is az egyrészt-másrészt vitát. De egyelőre Horthy még szimbólum, a magyar fasizmus szimbóluma. Az ő általa képviselt irredenta nézetek a németek utolsó csatlósává tette. Ha tudsz róla mást, azt csak te és egy számomra nagyon ellenszenves kör képviseli. Olyanok, akik szeretik a múltba révedő nacionalista romantikát, Horthynak csak a jó oldalát emlegetik, mintha ő lenne a Mikulás, egyforma aranyozott szobrokat állítanak neki, mellén a saját maga által adományozott kitüntetésekkel, imádják a feltétlen tekintélytisztelet és arrogánsak a zsidókkal szemben.
    De mindegy, egyelőre nincs nemzeti egyetértés az Horthy pozitív szerepéről, mint Kossuthról és Deákról, sokan népgyilkost látnak benne okkal vagy ok nélkül (én is) és az ő érdemeinek hangsúlyozását provokációnak és a miatta meghalt emberek meggyalázásának fogom fel. OK, vitatkozzanak erről a történészek. Minek kellett ezt a figurát most bedobni a politikába? Mire jó ez? Hogy egyesek gyomra felforduljon?
    Igen, a kommunizmus is bűnöző rendszer volt, de ez most nem aktuális. Orbán kommunista diktátorként viselkedik, egypárt-rendszert és személyi kultuszt valósít meg, de közben ostobán uszít az ellenzék ellen, pl pufajkás dinoszauruszokat emlegetve.Uszít az ellenzék ellen minden beszédében, a nemzeti ünnepeken is, mintha nem ő lenne minden magyar miniszterelnöke.

  • hazai lampa
    oh az a jo oreg kibuvosdi kerso igazi magyar modra. ez is egy echt hungaricum……………..a masokra mutogatas hogy hat ugye ott mashol is voltak az orszag rendorei csendorei kozul akik segitettek a nacikat zsidot irtani.
    csakhogy. es ez naghyon fontos.
    az hogy mas orszagokban MI HOGYAN zajlott le……….az NEM AD SEMMILYEN FOLMENTEST A MAGYAROKNAK arra hogy vakbuzgon tulteljesitettek zsidovadaszat ugyben.

  • mellesleg pl daniaban es bulgariaban de korzikan is eppen ellenkezoleg leptek fol a rendorok.

  • Garai Edler-Eszter…….
    a hazai lampa sose tudja azt folfogni……………kar a szoert……..

  • barlev
    2017 július 11
    11:05 de.

    Hol írtam, hogy felmentést ad? Idéznéd?

    Az meg egy echte nácikum, hogy azt állították, hogy mindig abban az országban volt a legtöbb följelentés, ahol éppen deportáltak. Holott ez kiderült mára, hogy hazugság. Egy fokkal nem különb az a megállapítás, hogy „a magyarok” ilyenek meg olyanok.

  • barlev
    2017 július 11
    11:07 de.

    Említett helyeken 8 ezer-50 ezer között volt a zsidók lélekszáma. Másutt meg félmilliótól hárommillióig.

  • barlev
    2017 július 11
    11:08 de.

    Te mit fogtál föl?

    Nem tudom fölfogni valóban, hogy egy echte zsidógyűlölő miért vár 2 évet a zsidók deportálásával, mikor már 1942-ben átadhatná őket a németeknek.

    Lehet, hogy keresztényi jóérzésből. Természetesen bizonyítani nem tudom, mert nem maradt fönn erről dokumentum.

  • Utód
    2017 július 11
    11:01 de.

    „De egyelőre Horthy még szimbólum, a magyar fasizmus szimbóluma.”

    Most tekintsünk el attól, hogy Horthy nem volt fasiszta, magyar fasiszta rendszer nem létezett, pont a befolyásos zsidó gyárosok közbenjárásának köszönhetően. Ugyebár kinek is szimbólum? Boross Péternek meg a Jobbiknak. Ezt úgy beállítani, hogy „a magyarok” kollektívan istenítik Horthyt és tekintélyelvűek, az enyhén szólva rosszakaratú csúsztatás.

    „az ő érdemeinek hangsúlyozását provokációnak és a miatta meghalt emberek meggyalázásának fogom fel.”

    Én meg Horthy gyalázását az összes akkor élt magyar ember gyalázásának fogom fel, és szintén fölfordul tőle a gyomrom. Kikérem magamnak, hogy az én nagyszüleim generációját folyamatosan „aljas, mocskos náci-fasisztázzák”, ráadásul kollektíven ítélkezve!

    Fönt leírtam, hogy mi a problémám azzal a korral. De aki azt várja, hogy én gyilkosozzam az akkori magyarokat, az nálam rossz helyen kopogtat.

  • hazai lámpa
    1942-ben nem kellett átadni a zsidókat a németeknek, elég volt munkaszolgálatra behívni, és a frontra küldeni a magyar katonákkal együtt. Példa erre egy hozzám közel álló ember tragédiája: az édesapja nem érte meg 1941. októberét, amikor a gyermeke megszületett.
    Szervusztok, jó estét !

  • hazai lámpa
    P.S. nem csodálom, hogy egy túlélő sem állt Veled szóba, dermesztőek a kinyilatkoztatásaid.

  • hazai lámpa
    2017 július 11
    12:06 du.

    Még valamit az előzőhöz. Én még a fajvédő, deportáló magyarok csoportjáról se beszélek úgy, mint az állatokról. Ugyanis nem vagyok náci.

    Náci szokás az, hogy más embereket úgy állítanak be, mint az állatokat.

    De attól a ténytől természetesen nem lehet eltekinteni, hogy a zsidók ártatlanul haltak meg.

  • Hazai Lámpa:
    „Szóval azon siránkozni, hogy nálunk 1942-ben korlátozták az orvosokat, enyhén szólva álnaiv dolog. Mikor Kelet-Európában már “elfüstölték” a lengyel zsidókat, már bocsánat a kifejezésért. Gyengébbek kedvéért: ezzel nem a magyar zsidótörvényeket, nem a képviselőket, és nem Horthyt védem!”

    Hanem?

  • Belzebub
    2017 július 11
    12:53 du.

    Szerinted?

    Leírom a tényeket. Csak az a különbség, hogy én nem egyes napokat ragadok ki, hanem igyekszem az egész korszakot bemutatni. De szerintem rajtad kívül ezt mindenki értette.

  • mavtelep
    2017 július 11
    12:11 du.

    Hát pont nem érdekel, hogy egy állandó kommunizmus relativizáló mitől dermed meg, és mi a véleménye rólam.

  • mavtelep
    2017 július 11
    12:06 du.

    A munkaszolgálat nem volt „mozgó vesztőhely”, ha erre akartál célozni. Ez komcsi propaganda. Nem a kiirtásukra hozták létre, de persze ettől még megkülönböztetés volt, és történtek túlkapások. Mondhatni, hogy a kormányzat szándéka nem volt azonos a vezérkar széljobbos részével, akiket a németek támogattak.

    A musz-osok számára a végzetes az urivi áttörés volt, és a nyilas hatalomátvétel 1944. októberben. Eichmann 50 ezer zsidót kért az osztrák határhoz erődépítésre. Erőltetett menetben haladtak a musz-os századok, alig ért valaki a határhoz. Mindez megint nem mentség Horthy politikájára, csak ugye tény, hogy ekkor ő már német fogságban volt.

    Ítélje meg mindenki a tények alapján Horthyt! De lehetőleg nem úgy kéne ismertetni az életrajzát, hogy kiemelünk egy szakaszt, persze a legrosszabbat. Egyesek itt összekeverik a magántörténelmet az ország történetével. Megértem, hogy sokaknak az a 6 év volt a legszörnyűbb időszak, de azt nem, hogy ezt ki akarják vetíteni Horthy egész kormányzóságára.

    Jelzem, hogy Kádárral ez ugyanígy megy, csak pepitában.

  • Garai-Édler Eszter
    2017 július 11
    10:40 de.

    „az átlagemberek többsége számára is, hogy a zsidókat el lehet és el kell távolítani az országból, sőt el kell pusztítani.”

    Kétlem, hogy az átlagemberek többsége tudott volna arról, hogy a halálba mennek a zsidók! Úgy tudták, hogy munkára mennek, és a családot azért vihetik magukkal, mert akkor jobban dolgoznak.

    „1944. március 19. után is tökéletesen logikus volt a magyar közigazgatás számára az,”

    1944. márciusában már nem volt összhang a kormányzat és az állami apparátus között! Ezt jelzi, hogy Bethlen István, Horthy fő tanácsadója bujkálni kényszerült a Gestapo elől. Ugyanis a német nácik tudták, hogy Bethlen angolbarát, és ellenzi a zsidók deportálását.

    Sőt, a kormány élére is német jóváhagyással nevezte ki Horthy az új miniszterelnököt.

  • Hazai lampa,
    On ezt irja,hogy
    „a hazatokban mennyivel kulonb
    politikat folytattok hasonlo helyzetben?”
    Mennyire „hasonlo a helyzet?”
    A magyar zsidok-elkovettek terror akciokat-
    polgarok ellen? keseltek? robbantottak?
    gazoltak? alagutakat furtak polgari hazak,
    ovodak alatt?
    En csak probalom osszehasonlitani- a „helyzetet”.

  • MKs. Garay soraira;
    Kivallo es koszonetet erdemelo hogy kozolte a „zsido-ellenes” torvenyek listajat.

    Szerenem tudni hogym hol talalhatok azok olbasni a web-en?

    Soha nem gondolnek semmi forma ellensegeskedesre senki ellen, sem az ellensegeskedesek es azon tettek kovetoit a felelosegtol kivonni, DE mindanyian akik az igazsagot ohajtottuk volna mindeg, legalabb ma es a jovoben, hogy mindeg a valaosagot ohajtjuk es kovessuk mindeg.

    Tobb „zsido-ellenes” ill. a magyaroszagon elo zsidok tobb alapveto jogaik voltak korlatozva mar evekkel a haboruban valo reszvetelen a nemzet alatl.

    Azon torvenyek tobbsege a lakossag atlag szazaleekahoz volt kotve. Ami 5%-volt.
    S tobb torvenyeknek kesobbi jog-ero-idejuk volt.

    Mint mar irtam elobbiekben, sot ismetelve, pl, a Zsidosag reszvetelet a bankolasban.

    Elesen emlekszem, fiatal fiu kormban, amikor Nagyapam es Apannak volt egy kis-videki, mezogazdasagi erdeku bankjuk. A PICULAS volt a neve.
    S Apamek neha viccesem megjegyezve ,hogy „honnan tudnak a PM-ek hogy Hitler nem letezo lessz mire a torveny erore lep?” Ami ot (5)ev volt.
    S valaoban Hitler 1945-ben mar nem letezett. Amikor a zsidok korlatozasa a bankolasban erorelepett volna.

    Tehat szelsoseges megkulomboztetes volt az, DE a masik oldala az inkabb mento lehetett volna.
    A kozvelemeny volt ,hogy a „zsidoellenes” torvenyek adodon Hitlert lenyegeben felrevezette, mert nem igen volt „foga” azon torvenyeknek.

  • Kerdes Ms. GARAY-hoz;

    Lenne jo ertesiteni engem ,hgoy mi a fene baja van maganak a Bendezuzzal ?

  • BARLEV soraira.

    Bulgaribol egy vonat-szerelveny nehany ezer kitoloncolt zsidok a halal-gyarakban semmisultek meg.
    A kesobbi kitoloncolas esetet a balaknai korlmenyek akadajoztak meg. Fokent Romanai atallasa. A nemet hadak lehetosegeit elvagta, s a Balkan meguszta az utolso legveresebb tetteket.

  • gyuri10
    2017 július 10
    5:40 du.
    Te a kenderesi kaparéknak még a lábvizére sem licitálhatnál és a félvér öregasszony WC utáni tisztogatását is csak kegyes jutalomként kaphatnád!

  • Bendeguz79
    2017 július 11
    3:46 du.

    Holokauszt Magyarországon honlap

    1938-ban 51 ezer zsidó élt Bulgáriában, többségük a fővárosban, Szófiában.
    Bulgária Romániától Dobrudzsát, Jugoszláviától pedig Macedóniát szerezte meg, és ezzel mintegy 13 ezer további zsidó került fennhatósága alá.

    Zsidótörvények: 1941-ben a zsidókra külön vagyonadót vetettek ki, 1942 őszétől pedig kötelezővé tették a sárga csillag viselését, de a végrehajtást alig ellenőrizték.

    A bolgár hatóságok 1943 tavaszán Macedóniából 7144, Trákiából pedig 4200 helyi zsidót deportáltak német közreműködéssel a treblinkai gázkamrákba.

    1943-ban a bolgár kormány ezek után a magyarországi (!) és romániai helyzetre, valamint a belső munkaerőigényre hivatkozva leállította a deportálási előkészületeket.

    A zsidó férfiakat munkaszolgálatra hívták be.

    A németek 1943 után többé nem követeltek zsidóellenes intézkedéseket, a szófiai zsidók megmenekültek.

  • Izraeli
    2017 július 11
    3:33 du.

    Azt senki nem mondja, hogy a terroristákat fogadjátok be.

    De a nagykövet azt mondja, hogy nem érdemes „gazdasági menekülteket” befogadni, mert lehet, hogy annak jobb lesz a sorsa, de a befogadónak rosszabb lesz.

    Na most ez miben különbözik Horthytól? Magyarország is befogadta a 19. században a sok gazdasági menekültet Galíciából, sőt még kedvezményeket is kaptak.

    Horthy „csak” ezt a befogadást próbálta meg orvosolni a zsidótörvényekkel. Hol a különbség?

    (Elvileg a magyar zsidók magyarnak vallották magukat a Horthy-korban, de akkor ugye még nem létezett anyaországuk, tehát fel sem merült a kettős identitás. Hogy aztán magukban mit gondolt a zsidók második-harmadik generációja a befogadó országról, arról mér erősen megoszlanak a vélemények.)

  • hazai lámpa
    2017 július 11
    5:15 du.

    Ezt mondja a nagykövet:

    „Nem hiszem, hogy Izrael a gazdasági bevándorlók menedéke kell, hogy legyen. Ők nem az üldöztetés elől menekülnek: azért hagyták hátra a hazájukat, mert jobb életre vágynak. De attól, hogy az ő életük jobb lesz, az enyém még nem lesz az. Az egyik fontos alapelv a nemzet védelme, a másik pedig az, hogy különbséget tegyünk a gazdasági bevándorlók és a politikai menekültek között. Az utóbbiakról kötelességünk gondoskodni.”

    Na most akkor ezt hogyan is vessük össze azzal, hogy mi kisiskolás korunktól fogva azt tanuljuk, sőt magyarok generációi nőttek fel úgy, hogy a bevándorlás előnyeit hallgatjuk!
    Itt is hányan szoktak áradozni az ún. magyar aranykorról (dualizmus), mikor a magyar zsidók fölépítették fél Budapestet, és létrehozták a nagy gyárakat (külföldi tőkéből)?

  • gyuri 09-nek nevezett egyén,
    csibém,te ezt saját bőrödön érezhetted.Ezért tudsz Nekem ilyen biztonsággal ragyogva gagyogni.Te szerencsétlen,magyarul sem értő kislétszámús.Félvér csak egy kutya lehet,nem egy öregasszony.Én „fél zsidó önantiszemita vénasszonyt” írtam.Klasszikusokat szóról szóra kell idézni.Lásd,mennyire toleráns vagyok:még egy Lipi- szökevénynek is válaszolok egyszeri,vissza nem térő alkalommal.

  • Hazai Lampa!
    Most mellebeszeltel. Mar ded nagyszuleim
    magyar allampolgarok voltak,es nagyapam
    harcolt az Elso VH-ban.
    Ez nem akadalyozta meg a Horthy rendszert,
    hogy nagybatyamat ne vegyek fel az egyetemre,
    {kesobb,mint munkaszolgalatost,elpusztitsak
    a Donnal, Apam,nagybatyaim”munkaszolgalatat”
    es halalat ,unokatestvereim
    „vonatozasat” es elpusztitasat.
    Ennyit a „zsidok masodik harmadik generaciojarol”-
    nem beszelve a nalunk hiresebbekrol, akik
    a tudomany,muveszet,ipar,irodalom teren
    es mindenutt-komoly „fizetseget” raktak le
    a „befogado orszag” asztalara.
    Ha nagyon erdekel{nem hiszem} megnezheted,
    hogy pl. a magyar Nobel dijasok kozott,hany
    zsido volt.

  • Hazai Lámpa:
    “Szóval azon siránkozni, hogy nálunk 1942-ben korlátozták az orvosokat, enyhén szólva álnaiv dolog. Mikor Kelet-Európában már “elfüstölték” a lengyel zsidókat, már bocsánat a kifejezésért. Gyengébbek kedvéért: ezzel nem a magyar zsidótörvényeket, nem a képviselőket, és nem Horthyt védem!”

    Belzebub:
    Hanem?

    hazai lámpa
    „Szerinted?
    Leírom a tényeket. Csak az a különbség, hogy én nem egyes napokat ragadok ki, hanem igyekszem az egész korszakot bemutatni. De szerintem rajtad kívül ezt mindenki értette.”

    Nem tudom, hogy mások mit értettek az Ön fenti szövegeiből vagy mit nem.
    Ám biztosíthatom, én tökéletesen megértettem.

    Christopher Adam úrnál eldugult a WC-lefolyó, feljött a tartalma, elöntötte az alagsort (néha bárkinél előforduhat az ilyesmi)- ám ő nem kívánja kitisztítani, ez az ő ügye. Én viszont nem kívánom tovább élvezni ezt
    az illatot, ezért (Göllner úrral egyetértve) távozok innét.
    Erezzék továbbra is jól egymást!

  • Garai Eszternek és Gyurinak:

    Ezt a linket feljebb olvastam, érdemes tanulmányozni, hogy miért menekültek meg a pesti zsidók nagy része :

    https://mno.hu/velemeny/koszorus-ferenc-a-budapesti-zsidosag-megmentoje-673088

  • Figyelő. Már a nagyapám kikeresztelkedett és magyarosította a nevét, ennek köszönhetően nem került Auschwitzba, hanem nyilas suhancok (talán a te ősöd is?) elvitték ismeretlen helyre a gyermekmenhelyről, ahol ő volt a menhely orvosa. Apám, mint kikeresztelkedett szülők gyermeke fehér karszalagos munkaszolgálatosként életveszélyesen megsebesült a háborúban, ahol az ellenségei parancsoltak neki, és arcán élete végéig volt egy nagy heg a sebesülés nyomán. Aztán a felszabadulás után, igen, FELSZABADULÁS volt, végre ő is járhatott egyetemre bekötött fejjel és évekig kereste az apját. Az álkapcsán levő seb lett különleges ismertetőjegye. Talán már az olvasók közül sokan tudják már, kiről beszélek, mert elég ismert gyerekorvos volt. Hát így élte túl. És nemrég, élete utolsó éveiben döbbenten és elkeseredve tapasztalta, hogy az ordas eszmék a Horthy-kultusszal együtt ismét terjednek.

  • Belzebub
    2017 július 11
    6:15 du.

    Menekülsz az igazságtól, mint ördög a tömjénfüsttől?:)

  • Izraeli
    2017 július 11
    6:14 du.

    Apám nagyapja is harcolt Galíciában, és ezt ugye nem a kedvezményekért tették, hanem mert kötelező volt. Sőt, apósom nagyapja meg is halt az orosz fogságban. A parasztságot sem kényeztették el a Horthy-kor kormányai. Nem volt földosztás, és a mezőgazdaság végig válságágazat volt a korban. Elég kicsinyes, mikor egy hiányzó egyetemi diplomát a havi öt pengős bérrel állítunk párhuzamba.

    „a tudomany,muveszet,ipar,irodalom teren
    es mindenutt-komoly “fizetseget” raktak le
    a “befogado orszag” asztalara.”
    Nem kétlem, hogy jól kerestek, de a fizetséget nem mindenki látta olyan jónak!
    Ugye a bevándorló zsidóknak nagy előnyük volt a magyarokhoz képest a 19. században, hogy tökéletesen tudtak alkalmazkodni a kapitalizmus kihívásaihoz. Mint a német kisebbség, városokban laktak, nem a földből éltek, és nem kötötték őket a feudális viszonyok.

    A kapitalista világ jelszava a verseny, de ugye tudjuk, hogy a versenyelőny egy idő után ellenszenvet kelt. A második-harmadik generációs zsidók ott követték el a hibát, hogy nem törődtek vele, hogy a magyarok is részesüljenek a kedvezményből.
    Ti. minden támogatás az iparnak ment, ami a korszakban zsidó gyárosokat jelentett.
    Ezt néhány szoborral meg plecsnivel nem lehet pótolni. Most a dualizmus koráról beszélek, ami az első világháborúig tartott.

  • Izraeli
    2017 július 11
    6:14 du.

    „Ha nagyon erdekel{nem hiszem} megnezheted,
    hogy pl. a magyar Nobel dijasok kozott,hany
    zsido volt.”

    Ugye a Nobel-díjas magyarok mind a Horthy-korban indultak, akár itthon, akár külföldön érték el az eredményeiket. Tehát a magyar iskolarendszerben tanultak legalább a középiskoláig. Ehhez képest mi történt a Klebersberg-kastély felavatásán? Botrány lett belőle, hogy Orbán dicsérte, pedig a kultuszminiszterről szinte csak jót lehet mondani.

    A magyar tudományos oktatást a jezsuiták, piaristák honosították meg. Pl. Bolyai matematika, Eötvös inga világhírű dolgok. Ez folytatódott a Horthy-korban, mikor tudományos központokat hozott létre a kormányzat állami támogatással, pl. a szegedi egyetemen.

    Mások nevében is mondhatom, hogy nem várunk ezért hálát, de legalább az állandó mocskolódást ne kéne hallgatni! Miért bűn az, ha megemlítjük, hogy a zsidóság is sokat köszönhet nekünk a története során? Nem normális, hogy a holokauszt MINDENT felülír. Sajnos sok magyar zsidó élete véget ért akkor. De ez nem mondható el a magyar zsidóságról, amelyik nem szűnt meg a 2. világháborúban.

    De itt sokan összekeverik a magántörténelmet az ország történetével, sajnos.

  • Izraeli
    2017 július 11
    6:14 du.

    “befogado orszag” asztalara.”

    Magyarországra az összes zsidó őse gazdasági menekültként érkezett. Akiket a 18. században a Habsburgok kitiltottak a birodalom cseh és morva területéről, őket befogadták a magyar földesurak!
    II. József írta elő, hogy beköltözhetnek a városokba.
    A napóleoni háborúk idején gazdagodtak meg egyesek, és lehagyták gazdagságban a német és görög kereskedőket.

    A magyar liberális nemesség 1848-ban a kapitalizálódás érdekében hozta az áprilisi törvényeket. Lemondtak az előjogaikról, hogy hitelhez jussanak. A szabadságharc veresége mindent felülírt. Akkor kezdődött a nemesi középosztály hanyatlása, mert a Habsburg-kormányzat a kárukra kivételezett.

    Ennek a folyamatnak volt a szomorú végjátéka közel 100 év múlva a holokauszt. Semmi nincs ok nélkül a történelemben, de ez természetesen nem menti a gyilkosságokat.

    Az a szomorú, hogy nálunk 73 évvel az események után még mindig szedi áldozatait a 2. világháború!

  • hazai lámpa
    2017 július 12
    7:45 de.

    kiegészítés:
    De itt sokan összekeverik a magántörténelmet az ország vagy a KISEBBSÉGÜK történetével, sajnos.

  • Utód
    2017 július 12
    5:31 de.

    „az ordas eszmék a Horthy-kultusszal együtt ismét terjednek.”

    Kommunista brosúrák stílusában íródott a kommented. A Horthy-kultuszra vannak manapság szélsőjobbos követelések, ezt senki nem tagadja. De talán nem a kormányzó démonizálásával kéne küzdeni a kultusz ellen.

    Ami a sajnálatos antiszemitizmust illeti, annak normális ember nem örül, de mindenki a maga módján harcol ellene. A zsidó kisebbség egyetlen módszere, hogy Horthyt kritizálja már szinte mániákusan.
    Én inkább javasolnám ehelyett pl. felvilágosító programokat a magyar iskolákban, esetleg személyes találkozókat a túlélők leszármazottaival stb.

  • Utód
    2017 július 12
    5:31 de.

    Bocsánat, hogy megjegyzést fűzök a magántörténelmedhez. Édesapád valószínűleg a Figyelő által is említett Koszorús ezredesnek (és Horthynak) köszönhette, hogy nem jutott Auschwitzba.

    A nyilas suhancok a magyar lakosságot is terrorizálták. Akkoriban anarchia uralkodott az országban, és ezt a német megszállók idézték elő. Magyarországon két hadsereg vívott egymással élet-halál harcot (német-orosz), mivel itt volt az utolsó olajmező, és semmiféle tekintettel nem voltak a frontországra. Felperzselt földet hagytak maguk után.

  • Belzebub,
    igazán sajnálom,hogy el akarsz menni.Semmi okot nem látok rá, hogy lesűjedj a goálner pinyójába. Remélem nem fogsz beleűlni abba a szarba ahova ő tartozik.Nem érdemel egy ilyen társat,mint Te vagy!

  • Utód
    2017 július 12
    5:31 de.

    Felszabadulásról annyit, hogy Budapest ostromáról mai napig felteszik a kérdést a történészek, hogy mi szükség volt rá?

    A végén már mindenki örült annak, hogy véget értek a harcok, akárki is a győztes. Egyedül a zsidóknak nem volt mindegy, hogy melyik fél győz.
    Hosszú távon persze a Hitler győzelem katasztrófa lett volna, de erre 1944-ben már semmi esély sem volt. Illetve 1939-ben Németország nem kötötte a szövetségesei orrára, hogy a háború után szörnyállamot szándékozik építeni.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_ostroma

  • Ms. Garai irta soraiban;
    Hogy „mi a fenerol beszelnek itten… Bendeguz.”

    Ha tetszene onnek vagy nem , de emliteni tesszek itten egy „fenet”.
    Fokent egy par listazott „zsido-troveny”-eket, pl.

    Az en sajat meggyozodesem alapjan, minden tett, barki alatal is, amely mas embertarsainak az eletet, szabadsagat, lehetosegeit, es tulajdonait korlaatozza, vagy veszelyezteti is, az gonosz , erkolcstelen BUNTETT. Kulonosen amikor celzatosan, tudatosan kovetik azt el embertarsaik elete es jogaik ellen.

    Na most nemely u.n. ‘ZSIDO-TORVENYEK” ugyerol.

    Mint mar az elobbiekben, nem csak irtam, de TANUVALLOMAS-kent kozoltem a bankolasban foglalkozok korlatozasat Magyarorszagon az 1940-es torveny altal.

    Mivel hogy az orszag lakossaganak 95%-a Goyim volt, de bankrendszerben mukodok kissebbsegei voltak, a zsido bankarokkal szemben.
    Tehat a torveny (ami csak 5 ev utan lepett volna jogerore) DE a korlatozas valojaban a KISEBBSEGET vedelmezte. S a kissebbseg nem zsido volt.

    Van ma is itten a USA-ban ugyan azon torveny. AFFERMATIVE ACTION neven ismert ,s mukodik.

    Manapsag nem igen jon szavakba mint az 1960-as es 70-es evekben. Ami a „KiSSEBBSEGEK” erdekeit vedte a tobbseggel szemben az egyetemi felvetelek esetein.

    Affermative Action hianyaban Barak Obama soha nem let volna jog-tanulo, szenator , sem a US elnoke.

    Hasonloan, Dr. Carson soha nem lehetett volna a vilag legkivalobb agy-sebbessze.

    A torveny celja volt hogy lehetoseget nyujtson azoknak akiknek kevesebb eselyei volt mint a tobbsegnek.

    Hasonloan, HA OSZINTEN es tisztessegesen elemzik, pl. a bankorok es egyetemre folyamodok eseten a torveny a nem-zsido kisebbseget segitette hasonloan mint ma itten az Affirmative Action torveny.

    S az Affirmative Action torveny volt a leg-liberalisabb elohaladasok eggyike az 1960-as evekben itt a USA-ban.

  • Csak PAR SZOT MINDENKINEK !

    Remelnem hogy mindannyian beletjak hogy ilyen viharos vitakozasok csupan a mult sebeit nyitjak fel sokakban.

    Nincsen szuksege arra senkinek.

    Letezik tobb mint elfogadhato bajok, problemak ma ebben a bolond vilagban mindenkinek.

    Inkabb a bekes egyettertest es annak serkentesere lenne szukseg forditani mindenki figyelemt, erzelmeit es tetteit.

    Minden elvek, elkepzelesek ellenere is mi mindannyian ugyan az az emberi lenyek vagyunk.
    Probaljunk azzal az elismeressel elni es viselkedni minden mas embertarsainkkal szemben mindeg.

    God bless. Ha alu Shalom.

  • Utód
    2017 július 12
    5:31 de.
    Kedves utód, én nagyon megértelek, az én apám is munkaszolgálatos volt, csak szerencsére nem ért el az ő csoportja Németországig, addigra bejöttek az oroszok.Nem pl. mint szegény Radnóti csoportja.
    De az egész téves ítélet az akkori korról. T.i. a pesti zsidók, nagy része megmenekült, Horthy jóvoltából. Ezért elégelték meg az ő uralmát a németek, és szállták meg Magyarországot. Legfontosabb itt az időpontot figyelni, melyik hónapban és évben történtek a legnagyobb disznóságok.?
    Különben, Nekem nem voltak náci őseim, kikérem magamnak!
    Előbb informálódni kell egy beíróról, aztán ítélkezni.

  • hazai lámpa
    2017 július 12
    9:53 de.
    Magam részéről soha nem felejtem el az ostromot, amit átéltem. Egy másik lapon tegnap leírtam röviden milyen is volt, azt átélni. A németek utolsó emberig tartották a frontot, 3 hétig ment a harc, bár Budapestet körülzárták már az oroszok. Olvasmányaimból tudom, hogy Budapestet azért tartották a németek olyan soká, hogy megvédjék, azaz időben hosszabbítsák Berlin védelmét. A német katonaság fanatikusan harcolt. Hallottuk éjjelente a
    Kis Svábhegyről hangszóróval ordítani azt a hazugságot, hogy „Tartsatok ki, jön a felmentő hadsereg!” Azt is mesélték, hogy a németek várták az Olasz- Fasornál őket és a végén ott mentek sokan ki.

  • Figyelő
    Bocs, akkor félreértettelek. Horthyról lehet vitatkozni, elég ellentmondásos személyiség volt. Ő büszkén vallotta magát antiszemitának, mint sokan mások annak idején. Megvannak ennek a hamis vallási okai, meg mindig magát fényezi az, aki más népeket ócsárol. De talán már ő sem tudta elképzelni azt, amit Hitler végrehajtott. A holokauszt óta nincs bocsánat az antiszemitizmusra és semmiféle faji előítéletre. Azóta tudjuk, hogy ez hová vezet. Horthy talán tudatlanságból vagy a magyarság vélt érdekeiért fogott össze Hitlerrel, akit egyébként arisztokratikusan lenézett. De most már tudjuk, hogy ez hová vezetett, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve de azért Horthy saját maga is megteremtett egy kis hazai poklot. Nemzetiszínű pántlikával, nemzeti giccsel, a régimódi „ártatlan” antiszemitizmus erősítésével. Jó, vitatkozzanak róla a történészek, de miért kell őt politikai példaképként most előráncigálni? Orbán szerint „kivételes államférfi”, de legjobb esetben is csak egy mit sem sejtő jószándékú barom, aki becsvágyból vitte az országot a teljes pusztulásba. Rossz esetben mindennek tudatában volt és tudatosan küldte a halálba a magyarokat. Egy részüket Auschwitzba, másokat a Don-kanyarba.
    Azt írod: „Magyarországon két hadsereg vívott egymással élet-halál harcot (német-orosz), mivel itt volt az utolsó olajmező…” Ezt most hallom először. Tudomásom szerint a náci Németország az egész országot fenyegette és a Vörös Hadsereg a saját és a világ megvédéséért, a civilizált országok szövetségeseként harcolt, hogy Hitler elképesztő lázálma ne valósulhasson meg. Hitler őrült döntése volt, hogy reménytelen helyzetben is folytatja a háborút, kész volt feláldozni Budapestet éppúgy, mint a saját népét. Budapest pusztulását manapság egy undorító banda „Becsület napja” néven ünnepli, náci egyenruhában bohóckodva masíroznak. Ennek semmi köze az olajhoz és nem két hadsereg állt szemben egymással, mint két futballcsapat egy mérkőzésen, ahol mindenki szíve szerint drukkolhat az egyiknek vagy a másiknak, hanem nagyon világosan a világ leggonoszabb, legembertelenebb diktátorát és ideológiáját kellett legyőzni. Szerencsére a normálisak győztek, de sajnos az őrültség ismét terjed, például amikor Orbán kivételes államférfinak nevezi azt a félkegyelmű diktátort, akinek a kormányzása ide vezetett.

  • Figyelő
    2017 július 12
    6:14 du.

    Magyarország hadszíntérre változott 1944. októberben, mikor a szovjet Vörös Hadsereg megpróbálta elfoglalni Románia felől a Tiszántúlt, hogy bekerítse az ott tartózkodó német Dél Hadseregcsoportot. Ez volt az ún. hortobágyi páncéloscsata.

    Legfőképp azért váltunk frontországgá, mert már csak itt volt kőolaj. Berlin se volt olyan fontos Hitlernek, mint a kőolaj (Ungváry). Miért? Mert a célja az volt, hogy minél tovább háborúzni bármi áron. Pszichopata személyisége miatt a pusztítás volt a célja, ha már győzni nem tudott.

    Sztálin meg rettegett, hogy nehogy az angolszászok hamarabb érjenek az Elbához, mint ő. Úgy „szabadította fel” az országokat, mint a székfoglaló játékban.

    Budapest ostroma leginkább presztízs okokból történt. Se a német, se a szovjet hadvezetés nem törődött azzal, hogy emberéletben mennyi kár esik a katonái és a civilek részéről. A tárgyi vagyonról most nem is beszélve.

  • Figyelő
    2017 július 12
    5:55 du.

    „T.i. a pesti zsidók, nagy része megmenekült, Horthy jóvoltából.”

    Horthy 1944 márciusáig védte az egész zsidóságot, ugyanis nem adta át őket a németeknek. Miközben a széljobbos képviselők a parlamentben már levélben kérték ezt tőle. Valóban ezért, és azért szállták meg a németek az országot, mert Magyarország ki akart ugrani a háborúból.
    Mint írtam, a magyar hadszíntér fontos volt Hitler háborús terveihez, hogy minél tovább folytassa a pusztítást.

    „melyik hónapban és évben történtek a legnagyobb disznóságok.?”
    Abban nincs vita, hogy a vidéki zsidóságot 1944. májusában-júniusában deportálták. Abban van a vita, hogy a magyarok ezt mennyire segítették elő?

    Szerény véleményem szerint Horthy semennyire nem segítette ezt a folyamatot, és valamennyire akadályozni is próbálta.
    De a kormánypárt szélsőjobb tagjai, a dzsentri származású vezető hivatalnokok, a németbarát tisztek (lelkesen) kollaboráltak a német nácikkal. Nagy részüket ki is végezték a háború után, Sztójay, Endre, Baky stb.

    Természetesen nem örülök, hogy magyarokról ezt kell írni. De sajnos ezek az emberek azt hitték, hogy a németek megnyerik a háborút, vagy más módon uralkodnak majd a térségben.

    Tegyük hozzá, hogy a magyar zsidók csak akkor menekültek volna meg, ha Magyarország időben kiugrik a háborúból, és erre 1944. márciusában semmi esély nem volt. Viszont ha nem vagyunk német szövetségesek, akkor már 1942-43-ban deportálták volna őket, mint a lengyel zsidókkal történt.

  • Figyelő
    2017 július 12
    6:14 du.

    A német katonaságról annyit, hogy nem csak a Führer iránti szeretetük motiválta őket a harcban. Hanem tudták, hogy az orosz fogság nekik egyenlő a halállal.

    A hadműveleteket leszámítva, egyébként a német katonákról nem mondható el, hogy bántották volna a magyar lakosságot. Idős magyar emberek a szocializmus idején sokszor visszaemlékeztek, és összehasonlították a német és az orosz megszállókat. Persze csak családi, baráti körben, mert nyíltan az orosz katonákat kellett ünnepelni. Az oroszok erőszakosságáról egyáltalán nem lehetett beszélni nyíltan.

    A németek tiszták voltak, és megvásárolták az élelmiszert a falusi lakosságtól. Az oroszok rettentő koszosak voltak, és mindent elzabráltak, ami nem volt lebetonozva. Az elzabrált jószágot akár ott helyben megfőzték, és akkor odahívták a többieket is.
    A gyerekeket nagyon szerették. Anyósomat akkor összeölelgették, mint kisbabát, és utána vették észre a szülei, hogy tetves lett a szemöldöke!

    Idős úrréti parasztok sokáig meséltek egy történetet, hogy azt hallották akkoriban, hogy Hitler járt a kecskeméti repülőtéren. (Úrrét az a tanyasi körzet, amely körbeveszi a kecskeméti katonai repülőteret.) Hogy aztán a magyar lakosság között voltak-e németbarátok? Nyilván voltak, ahogy a felső vezetésben is. Antiszemitizmus is volt a társadalom minden szintjén.
    De azt hiszem, azt ki lehet zárni, amit itt egyesek állítanak, hogy a magyar lakosság tökéletesen tisztában lett volna a végső megoldással, és csakis aljas indokok vezették volna a nagyobb részt.

  • Utód
    2017 július 12
    5:31 de.

    Ajánlom mindenkinek Bálint gazda önéletrajzát. Őt például a musz mentette meg a deportálástól, ahonnan életben visszatért. Rettenetesen lefogyva, de életét a szívósságának, és annak is köszönhette, hogy nem minden keretlegény volt vadállat.

    A nyilas suhancokat úgy kell elképzelni, mintha ma egy anarchia közepén fegyvert kapna a kezébe egy radikális fiatalokból álló szélsőséges szervezet. Senki nem ellenőrizte őket, illetve a német SS-től kapták a bátorítást. Több tömeggyilkosságot elkövettek a nyilasok és az SS az ország területén, a nyilas puccs előtt és után (1944 október).
    A Népszínház utcában Budapesten, vidéken a cservenkai mészárlásban, Kiskunhalason, a debrecen-apafai lőtéren, Pusztavámnál több száz musz-ost kivégeztek.

  • Csodallom hogy az elvtarsak figyelemenkivul hagytak a kedvenc celtablajikkal kapcsolatos esetet , ami inkabb nagyobb vadlasoknak adna lehetoseget a magyar lakossak erdekei ellen.

    Az hogy Orban ma buszken bejelentette ,hogy vissza-vasarolta a magyar-adofizetok penzebol, az u.n. Sevso-i ezust targy-gyujtemenyt.

    Eredetileg a magyar nemzet tulajdonaban volt ,mert 1970 korul egy magyar katona, Sumegh Jozsef talalta mind azt egy engedelynelkulli asatasok alkalmaval.

    Sumegh Jozsit valaki meggyilkolta. Amit maig sem volt kepes a magyar hatosag megoldani.

    Az ezustok eltuntek 1980 korul. De a kincseket a nemzetkozi piacon mejelent arusitasra.
    Egy Lebanoni ertek-kereskedo hazudta hogy az ottan volt talalva.
    Amint a tulajdon hamissitas kiderult egy New Yorki birosag rogton visszautasitotta azt.

    Orban mind a 14 darabot visszavasarolta tobb mint $ 50 millioert.

    Otven millio dollart adni ami eredetileg is a magyar nemzeti tulajdon volt.

    Tehat a kormany nem csak hogy dicsoen jutalmaztatta a rablokat $50 millioval, de $50 milliot dobott el ami ismet a magyar lakossag keservesen szerzett penze volt.

    Persze Sumegh Jozsi gyuilkossaga ma is megoldatlan.

    Ez is egy masik bizonyiteka a magyar allamhatosagi szervek keptelensegei es esztelen anyagi pazarlasainak.

  • Teljesen fölösleges azon vitatkozni, hogy a németek vagy az oroszok (egyébként szovjetek,ami nem ugyanaz) öltek-e meg több magyart. A Vörös Hadseregben harcoltak bőven az ázsiai köztársaságokból kirgizek, azerik stb.
    Az a borzasztó nagy különbség, hogy a Vörös Hadsereg az ellenséget jött legyőzni, a németek meg a szövetséges népet tizedelték meg.
    Mellesleg: kíváncsi lennék én annak a bármilyen nemzetiségű katonának a higiéniájára, aki hetekig a fronton harcol, gyakran étel sem jut neki, nemhogy mosdóvíz. Az orosz pusztákon hazafelé vánszorgó németek, magyarok, olaszok stb., sem hiszem, hogy nagyon nézték volna, hogy megfelelő-e a megjelenésük, vagy hogy kiről veszik le a csizmát, takarót, hogy megvédje őket a fagytól. Úgy tudom, a szovjetek németeket kerestek, meg katonákat – magyarokat is, persze, hiszen azok is olyan hadsereg egyenruháját viselték, amelyik 2-3 évvel azelőtt végigdúlta a hazájukat.
    A fegyveres harc, folyjon bármíly cél érdekében, csak a hőskölteményekben fennkölt. Valójában mocsok, vér szenvedés és árulás.

  • Utód
    2017 július 13
    4:06 de.

    Én írtam, hogy a zalai olajmező miatt kellett Hitlernek Magyarország!

    Ti. a német páncéloshadsereg volt a legerősebb fegyvernem, és ezzel tudott csapást mérni az ellenségre. Föntebb kifejtettem, hogy Magyarország ezért nem tudott a háborúból kiugrani 1944. októberében.
    Ugyanis a németek mindenről tájékozva voltak, és megszállással megakadályozták (Margarethe-terv). Tegyük hozzá, hogy a tisztikar egy része a németbarátságot és a háború folytatását támogatta, ezért a kiugrás napján nem vették figyelembe Horthy híres rádióbeszédét. De azért voltak a kormányzóhoz hű katonatisztek is, ők vagy meghaltak vagy kisebbségben voltak.

  • talaom
    „Az a borzasztó nagy különbség, hogy a Vörös Hadsereg az ellenséget jött legyőzni, a németek meg a szövetséges népet tizedelték meg.” Ennél fontosabb különbségek is vannak. A németek egy őrült eszme nevében megtámadták a világot, nem csak a harctéren, hanem irtottak gyerekeket, öregeket, nőket is „faji” alapon, hogy megvalósítsanak egy embertelen világot. A Vörös hadsereg pedig a hazáját, önmagát védte és ugyanakkor a szövetségesekkel együtt bennünket is meg az egész világot. Még mindig nem értem, miért próbálja a jelenlegi kormány átírni a történelmet. Illetve nem merem érteni, mert a magyarázat csak a rettenet lehet: Magyarország öngyilkossága egy újabb vesztes háborúban.

  • talalom
    2017 július 13
    11:36 de.

    „a Vörös Hadsereg az ellenséget jött legyőzni,”
    Azt az ellenséget, amelyikkel együtt elfoglalta Lengyelországot rögtön a 2. vháború elején, tegyük hozzá.

    ” a németek meg a szövetséges népet tizedelték meg.”
    Nem vagyok németpárti, de most nem rémlik, hogy a német katonák magyar civilekre lőttek volna.

    „a szovjetek németeket kerestek, meg katonákat – magyarokat is, persze, hiszen azok is olyan hadsereg egyenruháját viselték,”
    A nyolcvan éves néni meg a 18 éves lány az milyen egyenruhát viselt szerinted, miközben megerőszakolták?
    Nem hiszem, hogy Debrecentől Szegedig kietlen pusztaságon kellett vándorolni a szovjet seregnek, ahol nincs egyetlen kút vagy hajlék, és azért nem tudtak mosdani, ruhát tisztítani. Egyszerűen igénytelenség állhat a háttérben, vagyis mások voltak a szokásaik, és a parancsnokok se követelték meg tőlük. Tudjuk, hogy a szovjet katonákkal hogyan bánt a saját hadvezetésük.

    Ezenkívül hiába harsogod itt a komcsi propagandát, mert csak magadat járatod le.

  • talalom
    2017 július 13
    11:36 de.

    Tessék, itt a hős oroszaidról egy kis infó. Persze nem csak a kiskatonán múlott, hanem a vezetésen is.

    „F. S.: – Milyen katonai okok miatt húzódott el hat-hét hétig Budapest ostroma, amire a sztálingrádi csatát kivéve az egész világháború során nem volt példa?

    Szakály Sándor: – Egyrészt a szovjet fél 1944 végére kifáradt, a 2. Ukrán Front nem volt fölkészülve arra, hogy az október 28-i sztálini parancs szerint menetből elfoglalja a magyar fővárost. (Hitler Moszkvában akart német díszszemlét látni 1941. november 7-én, Sztálin pedig Budapesten 1944. november 7-én.) Ráadásul a nehézfegyverzet egy részét – a harckocsikat, rohamlövegeket – kevésbé lehetett használni és alkalmazni egy nagyvárosban. Márpedig ezek is részét képezték a szovjet erőfölénynek.”

    Történelemportál. hu

  • Ketsegtelen hogy Horthy esztelen s gerinctelen engedekenysege sodorta az orszagot ugy a haboruba mint a Holocaustba is.

    Amit mar tobbszor jeleztem.

    De mivel ez a cikk mar az otodik a Horthy-ugyben, tehat ismetelten kerdezem barki is kepes lenne a valosagot megadni; hogy Horthy mind azt celzatosan es tudatosan tette csupan az ladozatokat szenvedni ???

    Mert HA NEM, akkor nincsen culpable (felelosegre-vonhato)buntett.

    Mint pl. ha maga garambolba kerulne, a kar-okozasaert felelos, de a NEM CELZATOSAN, tudasosan okozottakert nem lessz vadolva buntettel. Egyszeruen mert az nem buntett volt, csak negligence. Veletlenseg, tevedes.

    Tehat hol talalhatott volna a nemzetkozi birosag bizonyitekot hogy Horthy celzatosan, tudatosan valt a nemet csatlossava a verontasok el-ereseert ?

    Mint elobb irtam, esztelenseg, elmaradottsag, de az nem buntett, csak ostoba hibak. Sajnos, de valosag !

  • Utód
    2017 július 13
    11:48 de.

    Elég furcsa fogalmaid vannak a németekről. A német nép annyit tudott, hogy Hitler az igazságtalan párizsi békét akarja újraírni. A Mein Kampf azon része nem volt nyilvános, amiben a népirtásról meg az élettérről volt szó.

    „A Vörös hadsereg pedig a hazáját, önmagát védte és ugyanakkor a szövetségesekkel együtt bennünket is meg az egész világot.”

    Ugyanezt mondta a csecsen férfi is, aki nemrég megfenyegette a Szabadság téri szovjet felszabadító emlékművet leöntő aktivistát.
    Azért Sztálin elég sokat tett azért, hogy Hitler odáig jutott, ahová. Ne emeljük már szentté, mert utólag segített eltakarítani a mocskot, amiben ő is segédkezett. Pl. a kommunista pártok az ő elképzeléseit követték a 2 világháború között, és ezért nem sikerült sok helyen megakadályozni a fasizmus uralomra jutását. Vagy vegyük a Ribbentropp-Molotov paktumot, amikor megegyeztek Lengyelország felosztásáról.

    Arról nem is beszélve, hogy a szörnyrendszerét importálta Európába. És az sem igaz, hogy a SZU-ban nem volt etnikai tisztogatás. Ukránok, krími tatárok, volgai németek tudnának erről mesélni.

  • HAZAI LAMPA;
    Sztalin es Hitler szemlyes ellensegek voltak. Gyuloltek egymast.

    A Molotov-Ribbentropp szoveteseg mindket fel celjabol jott letre. Mindketto tervezte a haborut a masik ellem.

    Sztalin csak elkesett mert a 30-as evek „tisztogatasai” tonkre tette, ill. eltuntette a Voros Hadsereg gyaorlott es kepzett katonai vezetoit. A Finnek elleni haboru bizonyitotta azt.
    Sztalin a 15 hadtest parancsnokaibol 13-at kivegeztettet.
    Hitler csulan elonyben volt 1941 Juniusaban.

    A Voros Hadsereg mind a nyugati anyagi tamogatasokkal sikeresen vissza-szoritotta Hitler hadsereget oroszfoldrol mielott a szovetsegesek partraszaltak Normandiaban 1944 junisaban.
    Akkor Hitler cspatokat vont vissza keletrol a a Bulg-i cstaba, ami a legnagyobb utkozet volt nyugaton.
    de mar akkor a Nemet lehetosege remenytelen volt.

    De a nagy dicsoiteset a Sztalinista kenyszerekert nehezen ertem.
    Igen, ok nagy aldozatokat tettek, de Sztalin hianyaban mind maskent tortenhetett volna, kevesebb ver-aldozatokkal. s fokent kevesebb Orosz-verek aldozataval.

    A SZOCIALIZmus, akar a „nemzeti” vagy a „nemzetkozi” de csupan a neveik kulomboztek, tetteik NEM !!!

    S vannak ma akik azt ma is ohajtjak.

  • Hát voltak érdekességek abban a háborúban.
    PL. előzőleg., dátumot nem írok, de a német és szovjet egy szövetséget kötött, amit persze valamelyik megsértett. A szövetség tételre, még tisztán emlékszem! Akkor kezdődött az európai háború- A szovjet sajnos, ezzel nagyon megjárta, mert a háborúban elsők között volt Sztálingrád a nácik kezére került, erre is emlékszem. Igen, a német hadseregnek viszont nagy problémájuk volt, nem volt rendes ennivalójuk. Állítólag sok német megfagyott és éhen halt akkor Sztálingrádban.

  • Utód
    2017 július 13
    4:06 d
    Egy szót sem írtam az olajról. Különben az Romániának volt, nem nekünk.
    Horthy NEM „fogott össze Hitlerrel”, hanem mikor Hitler azt látta, hogz Horthy NEM deportálta a zsidókat,Budapestről , akkor elfoglalták a németek Magyarországot és a kormányba olyan embereket tettek, akik német módra táncoltak!
    Máshol ,űr írtam, hogy van nálam egy könyv ami nemrég jelent meg Budapesten. A címe: ” Küldetésben Horthy futáraként” itt van a polcomon, kapható ma is a pesti könyvesboltban.
    Ebben az író leírja, hogy mikor és hogyan küldte Horthy Moszkvába egy levéllel az illetőt, a levélben az állt,.hogy a magyarok ki akarnak lépnek a háborúból!

  • Hazai lámpa,
    nekem a németekről semmi furcsa felfogásom nincs, csak egy jó példa, hogy egy kulturált népet is meg lehet őrjíteni, ha diktátor vezeti. A magyarokat is. Most a németek toleránsak és normálisak. Willy Brandt térdreesett Varsóban a koncentrációs táborok áldozatainak emlékműve előtt. Kifizettek egy csomó jóvátételt, amit persze pénzzel nem lehet elintézni. Az biztos, hogy Németországban nincs ilyen zsidózás és történelemfacsarás, nem tapétázzák ki antiszemitizmust szító plakátokkal az utcákat és nem húzzák elő a bűzlő csontvázakat a történelem szemétdombjából. Jó lenne, ha ebben követnénk a németeket, nem abban, amit a 30-asés 40-es években műveltek. No, én kiszállok, elegem volt.

  • Nemi ZSIDOELLENES tettekrol az USA-ban.

    1936-ban ,a Rosewelt adminisztracio nem engedte az M.S. St.Luis utas-szallito hajot kikotni az USA-ban sehol, amely 600+ zsido menekulovel erkezett Hamburg kikotojebeol.
    Azok voltak az utolsok akik hivatalosan kepesek voltak elhagytak nemetorszagot.
    Nem csak hogy az USA-ban nem voltak engedve, de meg Cuba sem engedte oket partra szalni.

    Kenyszeritve volt a haajo nemetorszagba visszaterni.
    Szerencsejukre a hajo ka[paitanya egy Hitler ellenes egyen volt, es Marselli-kikotojebe tert vissza. Az a Vichy rendszer alatt volt. Ugy mind kulombozo iranyiokba menekultek es megusztak a halal-uzemeket.

  • Bendegúz, Horthy vissza akarta szerezni a Nagy-Magyarországból, amit lehet. Ebben támogatta az egész ország. Lehet, hogy ez hiba volt, de a magyarság akkor nem tudta elfogadni a trianoni határokat. Egyesek még ma sem tudják.

  • Figyelő 3:06, a petrolkémiára az 1900-as évek elején egész iparág épült. Az 1. világháború után Magyarországon is többfelé keresték olajat. Zala megyében találtak, pl. Bázarekettye.

  • Miért kell a miniszterelnöknek ma Horthyt magasztalnia? Megint háborúzni akar? Mi köze van a mai politikának Horthyhoz?

  • Utód 3:44, itt is tarthatna kb. német szinten a szembenézés, ha a rendszerváltó pártok kialakítottak volna egy nemzeti minimumot. Pl. Horthy esetében. Ami valahol a kultusz és a tabusítás között lett volna félúton. Szerintem az MDF normálisabb tagjai középen voltak. Szélsőséges jobbosok a kultuszt akarták talán föltámasztani. A liberálisok a médiában náciztak. A szocik meg lapultak, mint a bizonyos a fűben. Nem történik most semmi különös, csak felnőtt egy újabb magyar generáció, amelyik reméli, hogy végre visszakaphatják a történelmét.

  • hazai lámpa
    2017 július 13
    4:31 du.

    Bocsánat, helyesen: Bázakerettye

    Szóval az 1920-as években Magyarországon is végeztek sokfelé olajfúrást, de csak Zalában találtak kőolajat. Úgy tudom, termálvizet sok helyen akkor fedeztek fel, az olajkeresés közben.

  • Bendeguz79
    2017 július 13
    3:54 du.

    Bizony, erősen korlátozott volt az európai bevándorlás USA-ba, Angliába az 1930-as években.

    Még annyit a poszt témájához, hogy az angolszász légierő 1944. márciusában kezdte meg Magyarország szisztematikus bombázását. Nagyvárosokat, ipari létesítményeket, esetenként vasútállomásokat bombáztak.
    Romba dőlt több magyar nagyváros.

    Több esetben nincs logika a bombázások helyszínében és időpontjában, és erre a történészek is nehezen találnak magyarázatot.

  • hazai lámpa
    A 44-es bombázásokat annak köszönhetjük, hogy a németet úgy „szállták meg Magyarországot” mint jóbarát, Horthy hatóságai
    készségesen kiszolgálták őket.
    Amúgy meg hadiállapotban voltunk a szövetségesekkel, Horthy ugyebár hadüzenetet küldött az Egyesült Államoknak.
    Szervusztok, jó napot !

  • Érdekes részletek. De a fő kérdés továbbra is, mi a francot akar Orbán Viktor a Horthy-kultusz felélesztésével.

  • hazai lámpa
    2017 július 14
    7:46 de.
    Bocsi, de az angolok CSAK egyszer bombázták Budapestet, a mi az amerikaiak többet. DE, ami Budapestet tönkretette végleg, az az orosz ágyú támadások voltak Budapest ostroma alatt. Nem is olyan régen, ha hazamentem, még a lakóházak falán ott voltak még az ágyúgolyók nyomai.

  • Azzal egyetértek, hogy nincs szükség ma a kormánynak Horthyról beszélni, teljesen felesleges és káros lehet a bel és külpolitikában.

  • Csupan egyettlen dolgot ohajtanek meg jelezni itten a Horthy val kapcsolatban.

    Talan valaki korombeli egyen aki emlekezne meg a Horthy Istavan fiatal pilota halalara kb. 1942-ben. Aki repulo-lezuhanasa beleseten vesztette eletet.

    Emlekszem, akkor sokan nem fogadtak el a „baleset” esetet.
    Sokan veltek hogy az a nemetek alatal volt okozva zsarolni apjat,az oreg allamfot.

    Bizonyitekat talalni annak manapsag lkehetetlenseg lenne.
    De hasnlo esetek tortennek naponta, meg ma is.

  • Hogyan lehet valakit azzal zsarolni, hogyha megöljük az egyetlen fiát? UTÁNA a papa jól fog viselkedni? 😮

  • mavtelep
    2017 július 14
    10:14 de.

    és Figyelő

    Azon kívül, hogy elhamarkodott hadüzenetet küldtünk, végülis nem ártottunk az angoloknak és amcsiknak. Mi vezette az amcsi pilótákat olyan tettre, hogy civileket megsorozzanak? Anyámék falujában egy tizenhárom éves kamasz úgy halt meg, hogy kint bámészkodott az udvaron, mikor megsorozta a pilóta.

    De a kérdésem arra vonatkozott, hogy hadászatilag megérte-e a légitámadás? Még egy évig tartott utána a háború! Vagyis 1944. márciusától 1945. áprilisig valamennyire fékezték a németeket. Közben a németek még vívtak itt három csatát, kivittek félmillió zsidót, a többi kárt nem is említve.

  • Utód
    2017 július 14
    4:28 de.

    Rajtunk kívül álló befolyás is van. Manapság több nagyhatalom is van, amelyik háborúzik, hát sajnos vagy szerencsére Magyarország nem tartozik ezek közé.
    Ma olvastam C. Horel új könyvét Horthyról. Többek közt megjegyzi a szerző, hogy 1990 óta az amerikai zsidó szervezetek rendreutasítják az ittenieket, merthogy szerintük az itteniek nem elég kemények a Soá számonkérésében.

    Belpolitikai oka az volt Orbánnak, hogy a Klebersberg-kastély átadásán csak mondani kellett valamit Horthyról. Olyan szörnyű dolgokat végül is nem mondott.

  • Figyelő
    2017 július 14
    11:46 de.

    Orbán most az egyszer kiállt az elvei mellett, és pont ez nem tetszik neked?! Nehogy már ne lehessen Horthyról beszélni, ha egyébként valaki normálisan teszi.

    Ahhoz semmi köze Horthynak, hogy Németországban az 1930-as években hatalomra jutott a nemzetiszocialista párt, mégha utóbb sajnálatosan szövetségre is lépett vele. Ellenben a kis Magyarország kialakulásában kulcsszereplő. Amiről egyébként azt gondolták sokáig, hogy csak ideiglenes.

    Azóta is fennáll, igaz már vagy ötféle rendszer volt azóta. Régebben írtam, hogy az egyik nagypapám még a Monarchiában született, és élt jobboldali rendszerben, kommunizmusban, demokráciában. Pedig mindig ugyanott élt.

  • Bendeguz79
    2017 július 14
    2:18 du.

    Sajnos nem nagyon kellett zsarolni Horthyt. Ott voltak a németbarát tábornokok, azok „harci lázban” égtek, hogy Magyarország is lépjen be a háborúba. Mert azt hitték, hogy Németország megnyeri a háborút.

    És nem tudták, hogy Hitler inkább lenézi a magyarokat is, és szörny világbirodalmat akar kiépíteni.

  • Emlékszem erre az eseményre, és a nép hiedelmére.

  • Tüske Zsófia

    Utód: mi oka van annak, hogy orbán feléleszti a horthy kultuszt? Egyszerű: hogy a saját alacsony származását és a barátai kommunista múltjáról elterelje a figyelmet.

  • Tüske Zsófia

    Figyelő: csak szólok: Budapestet a németek nyilvánították nyílt városnak, a hidakat ők robbantották bele a Dunába, nappal, a Margit-hídon a legnagyobb forgalomban. A világháború nem úgy megy, hogy az ellenfelek sötétben, csúnyákat gondolnak egymásról. Különös hozzáállás kell ahhoz, hogy a háborús károkat csak az egyik félnek tulajdonítsa valaki. A világháborút NEM a szovjetek kezdték. A győzelmük 20 millió szovjet ember életébe került és negyven éves elnyomásba nekünk.

  • Tüske Zsófia, talán a komcsi propaganda nyomatása helyett tájékozódhatnál! 1938-ban Németo. és Szu együtt rohanta le Lengyelországot. A Margit-híd túl hamar robbant fel, ott német katonák is meghaltak. Abban igazad van, hogy a németeknek is, az oroszoknak és a nyilas bábállamnak is felelőssége van a felesleges budapesti pusztításban.

  • Tüske Zsófia, te arany kanállal a szádban születtél? Mert nagyon sokat foglalkozol azzal, hogy ki honnan származik.

  • Tüske Zsófia, így van.
    De jó lenne, ha Magyarországon valami konszenzus születne alapvető dolgokról. Horthy nosztalgikus feudalizmusa egyértelműen fasiszta rendszer volt. Bárcsak senki se vonná kétségbe most már kétségbe, zugtörténészek könyveire alapozva, hogy az a rendszer rossz volt, a háromm millió koldus országa, magyarok százezrei és városok pusztultak el miatta. És még mindig vannak, akik fel akarják támasztani ezt a félkegyelműt. Hagyjuk a francba multunk legsötétebb fejezetét, most esélyünk van normális európai ország lenni, Nagy-Magyarország helyett egész Európa a miénk. Horthy nyugodjon békében, aki pedig felássa miniszterelnök létére, az mondjon le és menjen el bohócnak, hogy legalább röhögni tudnánk rajta.

  • Tüske Zsófia

    hazai lámpa ha már: elfeledkeztél az Anschlussról, a Szudéta-vidék elfoglalásáról, de ezek nyilván mind a komcsi propaganda szerint léteztek csak. Volt egy Molotov-Ribbentrop paktum, [1939-augusztusában] amely titkos záradéka szerint osztoztak meg Lengyelországon. De ettől még 1941-ben hadüzenet nélkül rohanták le a Szovjetuniót. Igazán örvendek, hogy a Margit híd csak véletlenül, túl hamar robbant fel….
    és nem, nem születtem a számban aranykanállal, bár ezüstkanalaink voltak, többnyire a zaciban, miután az ötvenes években apámat kirúgták a közszférából. Igen bizonyos jelentőséget tulajdonítok annak, ki honnan jön. Abban az esetben, amikor egy komcsik által felkapaszkodott párttitkár-fi és komcsi-káder barátai próbálják itt polgári szerepben eladni magukat. Beláthatod, hogy az alcsúti vályogputriból a budai Várba rezidenciát szerezni és onnan kultúrális intézményeket, múzeumot és nemzeti könyvtárt kirúgni mégis csak túlzás.

  • Tüske Zsófia

    Utód: félek, a konszenzus jelenleg nem reális,, bár kívánatos lenne. Sajnos a lecsúszás már négymillió embert érint, több-kevesebb mértékben. A jelenlegi esélyünk arra, hogy normális európai ország legyünk, csökkenőfélben van, az oktatás és az egészségügy és a munkaerőpiac egyre romló helyzete miatt.
    Hiába, Ady 20. szd elején írt cikkei száz év után is félelmetes aktualitással bírnak. És ahogy ő írta: Kompország ma is az, éppen kelet felé tartva….”Kompország, Kompország, Kompország: legképességesebb álmaiban is csak mászkált két part között: Kelettől Nyugatig, de szívesebben vissza.”
    http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/ady/korvin.htm

  • Utód, a fasiszta rendszerben nincsenek munkanélküliek és koldusok. Viszont feudalizmusban a nagybirtok az uralkodó, és nincsenek nagytőkések. Te viszont a komcsi propagandát szajkózod, amivel csak magadat járatod le.

  • Orsós Elemér

    Tüske Zsófia
    2017 július 15
    4:06 de.
    Enyhén szólva is hatalmas csacskaságokat méltóztatott elénk tálalni:
    1. most komolyan és nagyon őszintén, mi haszna lenne Orbánnak a
    Horthy kultusz felélesztéséből?
    2. amikor Orbán született elvileg mindenkinek alacsony származása
    volt az ő köreiben, egy-két arisztokrata nyilasból kommunistává
    átvedlettet leszámítva,
    3. a rendszerváltást elkövetők 95 %-a ugyanabból a kommunista
    múltból, érdekszférából, baráti körből érkezett, ha szégyelné
    őket Orbán, a volt cimborák rögtön és jogosan visszavágnának, ami
    nem csak presztizs veszteségeket okozna neki,
    4. van-e értelme egy mára már szégyelni valót egy még
    kellemetlenebbel elterelni?

  • Orsós Elemér
    2017 július 15
    11:38 de.
    Arról nem is beszélve, hogy az arisztokráciát, már Rákosi korban kinyírták! Aki megmaradt, az külföldre menekült.

  • Tüske Zsófia
    2017 július 15
    4:12 de.
    Talán nem írtam eddig világosan.
    Minden esetre félreértettél.
    Leírtam, hogy megéltem és családom szenvedő alany volt a német megszállásban. Nagyon jól tudom és emlékezem, mikor a hidakat felrobbantották!
    De az orosz megszállást is átéltem, ehhez is vannak emlékeim, pl. hogy minden nőt a pincében megerőszakoltak, nagynénémet 3 orosz!

  • Utód
    2017 július 15
    9:08 de.

    A Horthy-korban megmerevedett nagybirtok volt egyfelől, és vadkapitalizmus másfelől (modern ipar). Nagy volt a szegénység, és a politikai megosztottság sokszor megakadályozta az értelmes cselekvést az állam részéről.

    Manapság milyen alapon kritizálja a rendszerváltó „elit” az 1920-as éveket? Manapság vannak oligarchák, van a 100 leggazdagabb magyar stadionokkal, bankokkal, kastélyokkal. Plusz van egymillió ember, aki már értelmes munkára képtelen, de segély nélkül rögtön éhenhalna! A jobb és baloldal polgárhidegháborút folytat, miközben a színfalak mögött kéz kezet mos.

    http://168ora.hu/befejezodott-paraszttalanitas-kovach-imre-nagyobb-foldkoncentracio-mint-horthy-korszakban/

  • Tüske Zsófia
    2017 július 15
    11:07 de.

    Arra céloztam, hogy nem szándékosan röpítették a levegőbe a magyar civileket a német katonák.

    Ez a német náci vezetésről nem mondható el, hiszen nekik tök mindegy volt, ha Budapest rommá dől is az ostromban. Sztálinnak szintén nem volt érdeke a csodás pesti panoráma megőrzése. Figyelőnek abban igaza van, hogy az oroszok napokig ágyúzták a belvárost.

    Attól, hogy Orbánból mi lett, igen sokan „kapaszkodtak fel” a szocializmus idején, most őket is sikerült megsértened. De ez Magyarországon nem szokatlan, tulajdonképpen a liberális értelmiség lényegét ez adja, hogy mindenki hülye rajtuk kívül.

  • Tüske Zsófia
    2017 július 15
    11:14 de.

    A szegény jó Ady azt is írta, hogy a balliberálisok előtt „cirkusz ponyvák bohócsorsa leng”. (A fajok cirkuszában)

    A rendszerváltó liberális „elit” egy nyugaton már rég meghaladott vadkapitalizmust tűzött a zászlajára, akár konzervatív, akár neoliberálisokról beszélünk. Ennek láthatjuk az eredményét, mikor a csalódott nép elindul a demagógok nyomában, aki többet ígér.

  • Figyelő
    2017 július 14
    11:40 de.

    Itt van két kép a debreceni vasútállomásokról. A régit a 2. v.háborúban bombázták le, az új szocreál stílusban épült.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Debrecen_vas%C3%BAt%C3%A1llom%C3%A1s

  • Tüske Zsófia
    2017 július 15
    11:07 de.

    Mint mondtam, a Budapesten élő csecsen férfi is hasonlóan érvelt nemrég, mikor a facebook-on fenyegetőzött.

    SZU ártatlan volt, a németek tehetnek az egészről, ezt tanítják Oroszországban. Sokáig Magyarországon is ezt kellett tanulni.

    Valójában Sztálinnak kapóra jött, hogy Európa destabilizálódik. Úgy látta, hogy a kapitalizmus összeomlik, és akkor ő elterjesztheti a rendszerét. A paktumokat azért kötötte, amiért a nagyhatalmak általában, hogy időt nyerjen. A lengyel nép érdekeire a bolsevik hatalom se volt tekintettel, holott a SZU a kis népek jogait védte a jelszavak szintjén.

  • DRAZIRI 2017 Jult 10-4;10 am. megjegyzesenek utolso soraban irta;

    „..Semmi torteneti forras nincsen arra mezve, hogy a nemet megszallas idej alatt Horthyt hazi orizetben tarttottak volna…”

    Horthy fiat Miklost a nemet megszallok, az „Operation Panzerfaus” nevu pancelos egyseg megszallasa idejen Waffen SS ezredes Skorzeny elrabolta, szonuegbe csavarva Dahauba vitete.
    Majd Wassenmeyer Hitler kovete, fia kivegzesevel a kovetkezo reggelen az oreg apjat kenyszeritete alairni lemondasat.
    Azzal Eichman kiengedte Szalasiekat es kormanyfove tette.

    Horthy tanuvallomast tett a Nuhrenbergi Nemzetkozi Birosag elott Skorzeny es Wassenmeyer tettein.

    Horthy NEM volt ottan hazi-orizetben. Ot is nemetoeszagba vittek mint fogjot.
    Patton tabornok harmadik hadteste szabdidtotta talava ot Bajor-orszagban az SS fogsagaban.

    Javaslom a Nemzetkozi Birosag adatanak kattintasait.
    Sot az amerikai kovet sajat leirasat. John McCormick konyvet.
    Hasonloan talalja arra vonatkozo adatokat kattintani a „John McCormick”, „Skorzeny” mint a „Wassenmeyer” s „Eichman” neveit is. Tallaja az adatokat es azok referenciait

  • Bendeguz,
    Én úgy tudtam, hogy Miklós fia ezt túlélte és kint élt a családjával. István fia viszont lezuhant egy repülőn, ami kétes okok miatt történt. Erről sokat beszéltek.

  • FIGYELO;

    Cortrect !

    Miklos eletet megemntette, alairta a lemondasat fia eleteert csereben.

    Azert urta emlekezeteiben, hogy nem mondott le, csak alairasatt cserelte fia eleteert a toltott fegyverek kenyszeritese alatt.

  • Hazai lámpa,
    a kérdés nem az, hogy Hitlernek vagy Sztálinnak volt-e igaza. Mindkettő véreskezű diktátor volt, szövetségesként együtt rohanták le Lengyelországot, de aztán Hitler megtámadta saját szövetségesét is, Ez lett volna sorsa a Magyarországnak is. A Mein Kampfban Hitler előre elmondta, hogy a németek a világ urai, és az egyiptomi és római birodalom után most ideje megvalósítani a harmadik birodalmat, a germánok uralmát mindenki fölött. A Vörös hadsereg önvédelmi harcot vívott, az egész világ önvédelmi harcot vívott egy világhatalmi őrültséggel megfertőzött agresszív országgal szemben. Akármit követtek el a kommunisták, jelenleg semmiféle kommunista veszély nincs, hiába komcsiznak a fideszesek, viszont nácik masíroznak az utakon és már nyíltan vállalják azt a förtelmes lázálmát. A Horthy-kultusz újjáélesztői is ebbe az ocsmány társaságba tartoznak és tiszta szívvel kivánom, hogy fulladjanak bele a saját szennyükbe, mielőtt másokat fojtanak meg.

  • Akinek fontosabb a csaladja vagy a sajat elete, mint a rabizott hazajanak sorsa, az ne vallaljon poziciot.

  • Nekem is megvan a könyve.

  • Különben, lehet, hogy megoszlanak a vélemények, de Horthyt felmentették Nünbergben, ahol a nácikat és azok segítőjét elítélték.

  • Orbán fölavatott egy Klebelsberg-kastélyt, és megdicsérte a kor eredményeit. Ez azért még nem kultusz. Az se normális, hogy komcsi propagandát kell harsogni, máskülönben megsértjük a holokauszt túlélők leszármazottai érzékenységét. Kanadában ne beszéljenek az ország alapításáról, mert az rossz korszak volt az őslakosoknak?

  • Előzőt Utódnak írtam, bocs.

  • Llainfair, 1944. október 16-án Horthy már a puszta életéért küzdött. Nem volt kérdés a nyilas puccs és a nyilas bábkormány fölállítása a németek által. Saját hadserege német barát katonatisztjei árulták el Horthyt. Mert viszonylag fiatalok voltak, és buták. Illetve annyi bűnben részt vettek a háború során a nácik mellett, hogy ők kötélre számíthattak csak egy vereség után, kérdés csak az időpont volt. Ezt kitolták fél évvel.

  • Vitéz Jány Gusztáv vezérezredes nem volt fiatal. Horthy annyira ragaszkodott hozzá, hogy visszautasította felmentési kérelmét. Katonaként látta, hogy a németek lehetetlent követelnek. De ha már a helyén kellett maradnia, vitézül halálra itélte saját katonáit:
    „294/2. hds. I. a. 43. I. 24. szám
    HADPARANCS
    […] 2. Vegye tudomásul mindenki, hogy innen sem betegség, sem sebesülés, sem fagyással el nem engedek senkit. Azon a területen, hol gyülekezésünket elrendelték, hol az újjászervezést végrehajtjuk, ott marad mindenki, míg meg nem gyógyul, vagy el nem pusztul.
    3. A rendet és a vas fegyelmet a legkeményebb kézzel, ha kell, a helyszínen való felkoncolással, de helyre kell állítani. Ennél kivétel nincs, legyen az tiszt vagy rendfokozat nélküli honvéd, aki parancsomnak nem engedelmeskedik, az nem érdemli meg, hogy nyomorult életét tovább tengesse és nem engedem, hogy szégyenünket bárki is tovább nagyobbítsa. […]
    vitéz Jány vezds. hds. pk.”[3]”
    Ne mentegessétek már ezt a sötét korszakot és ezeket a sötét figurákat, Horthyt és bandáját, akiknek a gonoszságához és butaságához senki nem ér fel. Horthy nem volt kivételes államférfi, akármit avat az őt csodáló miniszterelnök. Ne akarjatok háborút. Éljünk már békében, legyünk már békés, normális, demokratikus és liberális európai ország.

  • Utód 2:22, én nem értek egyet, hogy Hitlerből bűnbakot csinálsz. Konkrétan a háború kirobbantásáért terheli személyes felelősség, és hogy eldurvult a háború. De az, hogy hatalomra juthatott, annak a kiváltó okai közt van a gazdasági világválság, a bolsevizmus SZU-ban, és a párizsi békék. Az a tanulság ebből, hogy az európai államok ne versengjenek, hanem inkább lépjenek fel egységesen. Magyarország a szovjet tömb megszűnésének vesztese lett, és Orbán csak kihasználja ezt a helyzetet.

  • „Hitlerből bűnbakot csinálok”? Na ne. Nem én csinálom, Hitler bűnbak, ő a gonoszság maga. Abban igazad van, hogy a gazdasági válság, a bolsevizmus valóban hatalomra segítette. De fordítva ülsz a vesszőparipán, ha azt mondod, hogy ebből a normális világ vonja le a tanulságokat. A világ tele volt és van megoldásra váró problémákkal. A tanulság nem az, hogy valami baj van a demokratikus világgal, hanem az, hogy vigyázzunk a nagypofájú populistákkal és azok segítőivel, vigyázzunk a népek elleni gyűlölködés szításával, az antiszemitizmussal és a nacionalista nagyzási hóborttal. Meg Hitler bűnének relativizálásával, bagatellizálásával, a holokauszt-tagadással (ami nagyon helyesen köztörvényes bűncselekmény és 3 évi börtönbüntetéssel sujtható). És vigyázzunk a Horthy kultusszal, mert az ugyanide mutat.

  • Utód 1:25, a korszak valóban nagyon sötét volt. De az utólagos boszorkányüldözés hasonlóan sötét dolog. Nálunk lassan már a nyúl viszi a vadászpuskát, a lekvár főzi be a nagymamát! Vagyis az akkor csendben lapító, tehetetlen ballib pártok szellemi utódai ma bezzeg mindenre tudják a receptet, megnyerik a háborút, megmentenek mindenkit, kiosztják a földet, sajnos íróasztal mellett és 72 évvel az események után! A 2. Magyar Hadsereg tragédiáját veszed elő, miközben az 1944-es kiugrásról beszélünk. Így nem lehet vitázni.

  • hazai lámpa
    Ilyen botrányos hsz-t még nem olvastam a neten !
    (Utódja vagy boldog őse vagy Bayernak ?)
    Szervusztok, jó napot !

  • HAZAI LAMPA allitasaira;

    Jul 14-i soraiban allitotta hgoy a szovetseges legiero
    tobb magyar varosokat romokba dontott.

    De jelezte azt is hogy meg a tortenelmi kutatok sem voltak kepesek meg egyetlen „romokra dontott” varost sem megnevezni.

    Modja kerm, hat akkor mi az ordogert tessz maga olyan valaotlan allitasokat ?

    Csupan mert nem tudja megalni hogy ne alitson valamit, meg ha valotlanokat is ?

  • Kedves hazai lámpa.

    Nem egészen így volt ahogy te elképzeled. Igenis sokan voltak abban hibásak, hogy hittek a német győzelembe, pl. a katonatisztek. Sok, magyar katona élete ment erre.
    Hitler és sok náci VILÁGURALOMRA vágyott és hitt benne fanatikusan.- Azért volt a II Világháború, mert a többi ország ellenezte ezt a törekvést!

  • Figyelő 12:16, nem tudom, melyik kommentemet kifogásolod. Nem is értem, hogy ez hogyan jön ide. Én nem írtam, hogy a magyarok nem felelősek semmiért. Én azt írtam, hogy a mai balliberálisok kritikája mindig eggyel arrébb csúszik, ahogy haladunk a korabeli parlamenti patkóban. Az akkori polgári pártok ártatlanok szerintük, a jobbközépet lenácizzák (Bethlen István), viszont a valódi szélsőjobbról szó sem esik náluk (dzsentri egy része, vezérkar, vezető tisztségviselők). Ez utóbbiak, akik hittek a német győzelemben, sajnos nem ismerték mélységében a náci uralmat.

  • Utód, pont az a tanulság, hogy a demokratikus világ sunyi vagy téves lépései csinálnak utat a demagóg diktátornak! Magyarországon 1930-ban kezdődött a jobbratolódás, a gazdasági világválság miatt. A liberálisok voltak a legnagyobb hunyók, csak erről ugye nem illik beszélni. Persze a történelem könyvekben ott van, csak el kellene olvasni.

  • MÁV telep, fáj az igazság?

  • Bendegúz 10:04, debreceni vasútállomás környéke. Föntebb küldtem erről egy cikket. Lehet, hogy a vasút helyett az olajkutakat kellett volna bombázni, ezt mondják a történészek.

  • Figyelő 12:16. Nem mondtam, hogy a németek nem hibásak. Sőt az ellenkezőjét megállapítottam a háború kitörése kapcsán. Én csak annyit mondtam, hogy nem 1939-ben kezdődtek a problémák. Csak ugye előre nem látták a kortársak, hogy ez hová vezet. A mai embereknek már van valamennyi tapasztalatuk, csak sokan homokba dugják a fejüket.

  • Tüske Zsófia

    Orsós Elemér:
    „Karesz hüje, Gyöngyi hüje
    csak én vagyok okos egyedül
    énekem a segembe is felyem van”

    mi oka van orbánnak a horthy-korszakot feleleveníteni?
    kérdezze meg a Szabó nevűt, aki családfát rajzoltatott magának és nemesi czímert festetett, búsás pénzért.

  • Tüske Zsófia

    lámpácska, mosdasd csak szorgosan a szerecsent, hátha te is kormos leszel. védjed hitlert is, nehogy már bűnbakot csináljon belőle valaki, hiszen az általa indított világháborúnak csak kb. 75 millió halálos áldozata volt, köztük 20 millió katona és 40 millió civil.
    Nem tudom, mit mondott a csecsen, de a Szovjetuniót 41 június végén támadta meg Hitler, hadüzenet nélkül. Elfoglalták és kiéheztették Leningrádot, eljutottak az év végére majdnem Moszkváig, és csak 42 novemberében, a sztálingrádi hadműveleteknél állították meg. Szerinted nyilván megelőzési célból.
    Amúgy örvendek, hogy találva érezted magad az alacsony sorból felkapaszkodott orbán kapcsán.
    De „szegény jó Adyt” nem kell sajnálnod: olyan publicista, mint ő, nemigen akadt a Magyar Ugaron, olyan meg pláne nem, aki olyasmit írt, ami száz évvel később is fájdalmasan aktuális.
    Lehet megpróbálni űberelni őt és ha sikerül, akkor sajnálkozhatsz felette.

  • Tüske Zsófia

    lámpa, nem tudom, mávtelepnek fáj-e az, amit te itt igazságként próbálsz előadni, hitler és horthy védelmében, én mindenesetre nem vagyok meglepődve rajtad.

  • Hazai lámpa, nagyon erőlködsz, hogy a liberalizmust okold a II. világháborúért. Elkövettek sok hibát, de Horthy nosztalgikus, piros-fehér-zöld pántlikás, árvalányhajas nacionalista uszításával szemben tehetetlenek voltak. Most is elég a tömegnek, hogy Hajrá magyarok, meg a hülyéknek címzett Soros-mániás hadjárat, a primitív tőmondatok mindig győznek az ésszel szemben. Ha a tömegeken múlna, akkor még mindig lennének boszorkányégetések és nyilvános kivégzések, a tolvajok karját meg levágnák. A politikusnak nem szabad tovább hergelni és legitimálni a legprimitívebb gyűlölködést. Ezt tette a félkegyelmes úr Horthy és ezt teszi most Orbán. Felerősíti a hülyeséget, a gyűlölködést és uszít a józan ész ellen. Undorító. A liberálisok nem „sunyik”, hanem megpróbálnak normális módon vitatkozni, ésszel érvelni. Ettől tűnnek gyengének. Ha két ember vitatkozik, az egyik üvöltözik, káromkodik, a másik meg érvel, melyikre figyelünk oda? Az ilyen bunkókat, mint Horthy és utódja Orbán el kell söpörni, aztán lehet vitatkozni a nép boldoguláshoz vezető különböző utakról. Ezek a bunkók azt állítják, hogy csak az ő rögeszméjük vezet a paradicsomba. Eddigi tapasztalat, hogy az ilyenek inkább a pokolba vezetnek. Én liberálisnak vallom magam, és kikérem magamnak, hogy sunyinak nevezz, csak mert nem tajtékzok. Nehogy a liberalizmus legyen az oka a nácizmusnak. A bűnösök bűnösök, nem lehet okolni a bűnökért más pártok tehetetlenségét, vagy a nehéz gyerekkora hivatkozni. Aki népet írt, sőt, a saját népét irtja, azon belül a zsidóságot, azé a felelősség, nem másé.

  • Orsós Elemér

    Tüske Zsófia
    2017 július 17
    1:42 du.
    Nagyon műveletlen vagyok, ha nem ismerem a koszorús költőt, sem a kutyabőrös Szabó bácsit?

  • Tüske, én nem szégyenlem a családomat. A tiéd meg katonatiszti volt a háborúban. Melyik oldalon? Verték a parasztokat is, esetleg Prónaynak rokona vagy?

  • Utód, a liberalizmus abban hibás, ha rekord munkanélküliség van, eladósodottság infláció és nem törődnek vele, hogy a tömegek ezért elindulnak a demagóg nyomában.

  • Egy gyilkos hivatkozhat a nehéz gyerekkorára, egy népgyilkos a liberálisokra vagy az álmatlanságra, de akkor is az ő bűne, senki másé. Horthy a saját népét gyilkolta és gyilkoltatta, ne toljk ezt másra.

  • Utód
    2017 július 18
    8:00 de.
    Nem egészen így volt, de a mai történelmi könyvekben ez áll.
    Nem tudom, mennyi idő kell ahhoz, hogy az igazi, tiszta, valódi történelmi események tudatossá váljanak.

  • Hazai lámpa, úgyse tudlak meggyőzni, egyezzünk meg abban, hogy a magyarok többsége „a mai történelemkönyvek” szerint fogja fel Horthy személyét. Egyeseknek tetszik az, hogy irtotta a saját népét, másoknak nem. És amíg te meg a hozzád hasonlók nem tudják megváltoztatni a történelmet, addig ne legyenek egy kaptafára készült Horthy-szobrok és ne ajnározza a miniszterelnök a „kivételes államférfit”, hanem először próbáljátok letagadni a kétségbevonhatatlan történelmi dokumentumokat kis sötét vitakörökben, egymást hergelve, ebből hagyjátok ki a magyar népet

  • Utód
    2017 július 21
    1:32 de.

    Én nem változtatom meg a történelmet. Írd meg, ha valahol tévedtem, vagy rosszul írtam valamit. Ne vádaskodj, és ne beszélj többesszámban hozzám, ha kérhetem!

    Bűnbak: héber eredetű kifejezés az Ószövetségből. Konkrétan egy áldozati állat (kecskebak), amelyre a főpap a nép bűnét ráfogta, és elüldözte. Átvitt értelemben arra az ártatlan személyre mondjuk, akire mások bűnét ráfogják.

    (Új Magyar Lexikon)

  • Utód
    2017 július 21
    1:32 de.

    Horthynak voltak bűnei, de amiket te próbálsz ráfogni, abban pont ártatlan. Nem irtott senkit és nem gyilkolt, illetve nem voltak ilyen szándékai, és nem utasított ilyenre másokat.

    A háborúba lépés meg a fehérterror, deportálás felett szemhunyás nem elfogadható dolgok a normális embernek. De nem ugyanaz, mikor valaki tudatosan árt másoknak. És egyikről sem kéne elvakultan fröcsögni, inkább a kulturált vitát javasolnám itt mindenkinek, még a szerencsétlen túlélőknek is.