Az összefogáscsapdáról (Radnóti András írása nyomán)

2017 október 13 9:22 de.24 hozzászólás

R. A. irásában az egyik helytálló gondolat, hogy „a Fidesz megbuktatása nem önmagában érték.”, hiszen a „Bármi nem jobb a Fidesznél”. A Jobbik rossz és nem a jobbik rossz.

A Fideszes antidemokratikus, demagóg (ahogy a közembert lenézően mondják, populista) propagandagépezete a Jobbik hatalmának ágyaz meg. A két párt (még akkor is, ha a Fidesz durvul, és a Jobbik szelídül) ugyanazt mondja, bár mást akar.

Míg a Fidesz gyűlöletkampányainak oka pragmatikus, (olcsó politikai haszon), a Jobbiké hiten alapuló. Az egyik nemzeti konzultációt hazudik, a másik a Magyar Gárda gyöngyöspatai vonulását helyesli. Mindkettőnek azonos tartalmú az üzenete, ám míg a Jobbik hitből szegregál, (ebből a megközelítésből erkölcsös és őszinte,) addig a Fidesz minden szava hazug.

Volt itt ellenség hajléktalan, cigány, rőzsét gyűjtő fatolvaj, pedagógust verő gyerek, csokoládét lopó kiskamasz, orvost inzultáló beteg, munkanélküli, rokkant, buzi, zsidó, román, szlovák, menekült. Mindez a többségi társadalom, támogató egyetértése mellett. Ellenség volt mindenki, aki gyenge, kiszolgáltatott vagy „idegen” Most, hogy a migránsozásból grundolható haszon lecsengőben, új ellenség kellett: Brüsszel, a civilek, és Soros, na meg a CEU. Vagy a diktatúra falait kell erősíteni? Lehet. Kettős a haszon. A Fidesz szavaiban és tetteiben is erkölcstelen. Pragmatizmusa mefisztói. Hazugság, uszítás és csalás a köbön.

A jobbik csak hitében, tetteiben hibázik. Míg az egyik fosztogatni akar, másik a hazát akar „menteni”. Egyiknél a cél és tett is átkos, másiknál a cél szent, a hit és a tettek rosszak. Az eredmény mindkét esetben pusztulás és nyomor.

„ A Fideszt elzavarni összefogással nem lehetséges, főleg pedig nem érdemes.”… „ellentétek félretételét követően nem marad tartalom”... Egyrészt összefogás célja nem a Fidesz leváltása, másrészt a demokrácia helyreállítása elegendően fontos tartalom. Úgy tűnik, hogy ezt sem R. A., sem pártja, és a többi demokratikus erő sem érzi.

A diktatúra nem a diktátor, (a diktátort imádni szokták a tömegek) hanem a társadalom betegsége, nem a diktátort kell elűzni, hanem a társadalmat kell gyógyítani. Cél; a demokrácia helyreállítása, ez pedig összefogás nélkül, nem megy. Azt már végkép nem értem, hogy… „a világnézeti, értékrendbeli ellentétek”-et miért kellene félretenni. A demokrácia, többek között a disszenzus; a másság elfogadása is. „Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.” gyerekdal nem a demokráciáról, hanem rétes evésről szól.

„Akikkel … össze lehetne fogni a Fidesz ellen, azok jórészt személyesen felelősek az ország mai morális állapotáért.” Felelősek, mert, amikor összefogni kellett; egymást marták, amikor lehetőségük; volt gyávák voltak. A Momentum elhitetheti magával, hogy hibátlan, nem kormányzott, még nem tudott hibázni. Aki még nem írta le, az ne legyen büszke arra, hogy soha nem írta j-vel a gólyát. Egyébként, bár nem biztos, hogy nagyjaink tanultak belőle, de hibáinkból többet tanulhatunk, mint erényeinkből.

Reméljük megtették.

Az összefogás nem a …„ támogatók számának összeadogatása”…. Vagyis az összefogás nem választási, még kevésbé számtani kérdés. De nem ám! Amit érteni kellene Neki, és az összes demokratikus pártnak, hogy az összefogás célja a demokratikusan gondolkodó polgárok összefogásának segítése, olyan közös cél, nevezetesen a demokrácia, amely célért érdemes összefogni, és ez a cél természetesen nem a Jobbik hatalmának megalapozó Fidesz megdöntése, hanem olyan léptékű rendszerváltás (igen!!!), amilyen 1989-ben történt. Magyarországot vissza kell alakítani egy demokratikus, pluralista, alkotmányos, köztársasági berendezkedésű, európai állammá. Ehhez a célhoz, a demokrácia megteremtéséhez eszköz az összefogás, méghozzá nemes, erkölcsileg is helytálló eszköz.

Ez a cél (a demokrácia helyreállítása) csak a Jobbik és Fidesz ideológiája ellenében valósulhat meg, és – természetesen – nem a pártok, ellen kell küzdeni (Pl. az „Orbán, takarodj!” jelszóval.), hanem hibás céljaik, ideológiájuk és bűnös módszereik ellen. Az antidemokratikus eszmék ellen harcolni, a demokratikus hitű polgárok hitének erősítésével, a társadalmi közhangulat demokratikussá formálásával. „Legitim cél …, az apáskodó állam helyett a stakeholder szemlélet és az aktív állampolgárság meghonosítása és egy tartós demokratikus intézményrendszer felállítása lehet” Igen (!!!) Fentek miatt a Jobbikot támogatni, vele taktikai egyezségre jutni hiba, azonban ma, a Jobbikot ért gyalázatos támadások közben a Jobbik jogainak védelme kötelesség. Amikor a Jobbik jogaiért állunk ki, a demokráciát védjük, és erről kell szólnia az összefogásnak, és nem arról, hogy ki lesz hatalmon.

A demokrácia a teljes közösségről szól (Jobbikosokról Fideszesekről épp úgy, mint Momentumosokról), többek között a másságról és azonosságról, jogról és erkölcsről, és mert a „demokrácia erkölcsi kérdés” (Boros János filozófus), az erkölcs pedig közös ügy, ezért üzenem Radnóti Andrásnak, a Momentumnak, és a többi magányos harcosnak, hogy EGYEDÜL NEM MEGY.

Megjegyzés: Radnóti András írása ÉS 2017 szept. 1 az idézettek dőlt vastagbetűvel szedve Sz. R.

Szukits Rezső

24 hozzászólás

 • Tul vastag a koponyajuk, s azert nem megy a fejukbe a “bal”-nak, mondjam inkabb a nemzetkozi szocialistaknak, hogy a mult elmult orokke.

  A nepek nem ohajtanak vissza menni a mult nyomorulktsgaihiz es kegyetlensegeihez.

  Ki lessz majd a sikeres gyoztes ottan?
  Az aki kepes felfogni hogy sikereihez egy jobb gondolkodasmodra van szuksege.
  Jobb otletekre.
  Nem gimmikekre,hanem sikeres megoldasokra a problemaknak.

  Logikusnak, nem dogmatukusnak kell lenni.
  Nem a multat, hanem a jovot kell celozni, s egy jobb jovot mindenki szamra, s azt kepeseknek kell megnyerni a tomegeket es remenyeket nyujtani mindenkinek.

  A volt voros garda arra teljesen keptelen.

  Majd amikor egy logikus es ertelmes elvet hirdetok lepenek a szinpadra lessz majd azoknak sikereik.
  Csupan azokat fogadja majd el a tomeg.
  S remelve a nemzetnek is azzal majd sokereik remlehetok.

  Vegyek a Mussolini peldajat. A Duce a romai csaszrok birodalmat celozta visszahozni. De meg az sem kellett a nepnek, mert az is rodhadt, kegyetlen es erkolcstelen volt, ugy mint a maguk rendszere egy fel ev0szazadon at.

  No de tudom a magyar visszautasitja azt, szerencsejukre a nepnek, hogy lehetoseguk lessz majd ismet visszautasitani.

  A cikk is bizonyitja azt. Mert csupan a mult corrupt maszlagai alpjan latja ismetelni a multat .
  Semmi ujat nem kepesek felfogni, sem belatni azt.
  Csupan a milt evszazad dogmaiban ragadtak !

  HURRA A JOVIVEL ! LE OROKKE A MULTAL !!!!

 • “… a Jobbikot ért gyalázatos támadások közben a Jobbik jogainak védelme kötelesség. Amikor a Jobbik jogaiért állunk ki, a demokráciát védjük..”
  A Jobbik majd megvédi magát, ha nem tudná, akkor kiderül, hogy életképtelen. Balosok életben maradásukat a Jobbikban vélik megtalálni, hisz rájuk szükség van a “veszedelem” erősödése ellen.
  ……..
  “Magyarországot vissza kell alakítani egy demokratikus, pluralista, alkotmányos, köztársasági berendezkedésű, európai állammá.”
  Az a fajta demokrácia, amit a baloldal és a liberálisok bemutattak Magyarországon – a fejlett Nyugat tapsikolása és haszonélvezete mellett – olyan közutálatnak örvend, hogy a nép újbóli megvezetésére szerintem nincs esély.

 • Kalocsai Miklós

  charlie
  2017 október 13
  12:19 du.

  charlie, te szegény! A jobbikot Orbán Viktor alkotta, hogy legyen kit tolni maga előtt a jobbszélre. Mint ilyen képződmény, addig maradhat, amíg Orbán érdekeit szolgálja. Ugyanis a Jobbik nélkül a Fidesz már rég a jobb szélen lenne, de mivel ott vagytok ti, optikailag középen van. Orbán célja nem a megszüntetés, hanem a radikálisok radikalizálása, hogy tényleg forró ősz legyen, és jégbe dermedt tavasz.

 • Ugye az világos mindenki előtt, hogy a Fidesz annyira beágyazódott a hatalomba és a gazdaságba, hogy jövőre megdönteni a hatalmukat lehetetlen?

  Olvasom, az október 23-iki nagy ellenzéki összefogásos tüntetésből már semmi nem lesz. Egymás után léptek vissza az LMP-vel együtt. Csak nem ez volt az eredeti forgatókönyv?

 • Nem elek ottan, hla Istennek , de szereny meglatasom ,mivel a FIDESZ ugy mint Orban is a muktban ragadt, s semmi ujat, sem jobbat nem tud meg elkepozelni sem.

  A kerdes persze ,hogy lessz-e majd aki mind azt belatja s a szukseges gondolkodas modot ami remnyt hozhatna nemzete es a nep szujsegletere.

  A mult azt biztos hogy nem kepes mast mint a multba vissza-esni.
  S ki fene ohajtna azt.
  A nep elobb utobb belatja ,hogy mind az “igeretek” csupan hazugsagok.

 • Szerintem, Orban a baloldal ellen predikal es ez ellen harcol.
  A problemat abban latom, hogy nagyon sok baloldali van meg ma is, akik igenis, a regi rendszert akarjak.Csak azt nem ertem, hogy nem tudjak belatni, hogy a balodal megbukott es a nep nem akarja.

 • Ebben a cikkben is sikerult elpuffogtatni rengeteg ures szolamot.
  Mikor lesz mar egy olyan cikk is, amiben el is magyarazzak a Kanadaban elo magyaroknak, hogy mitol fasiszta, vagy naci a FIDESZ, hogyan es mitol csorbult meg a demokracia, mitol van diktatura ma Magyarorszagon… stb?

  Annyi azonban igaz, hogy egyre melyebbre assa magat a “halado” oldal, aminek nagyon orulok.

 • Aurora Boreálisz

  Hűűűű ! Ez a kitűnő fotó… !!! 🙂 :

  A magyar trikolor – pirosfehérzöld – és a két faszkéz remek páros, illetve hármas így együtt…

  .

  Ily’ kitűnő portré korábban nem készült a mi kedves Orbanini ducénkről. Még azon a kamu-“”kétmilliós”” Kossuth-téri szimpátia happeningen, 2002-ben* sem. De lehet, hogy tévedek ? Hisz ez éppen ott van..(?)

  Ki csinálta ?! Csak nem A Rogancia minisztérium házi filmese Leni von Riefenstahl véshette filmre erről a kettéfűrészelt óriásról ezt a képkölteményt ?

  Hát akkor az Orbaninihez méltó echte fasiszta köszöntéssel:

  “s a l u t o . R o m a . n o !”

  .

  * Tudniillik, 2002-ben a Kossuth téren, a vesztes választást közvetlen megelőző naggyűlésükön a Vezér bejelentette, hogy kétmillióan vannak ott. Márpedig ha ez igaz volt akkor bizony a Kossuth tér minden négyzetméterén 15 (azaz 15fő/nm) boldog zászlólengető fidesznyik imádta az ő magyar Duce-jét… – Sajátosan jellemző, fid SS népsűrűségi mutató. ))) 😀 (((

 • Lehet választani: A jobbik és fidesz között. Nincs más

 • Charlie!

  Amikor az ellenzék szót emel a Jobbikot ért támadás és a kisstílű, piti, hatalomból-izomból történő fenyegetés ellen, akkor messze nem a Jobbik érdekében teszi – de szerintem ezt te is pontosan tudod! Jó lenne ha felfognád végre, itt már rég nem a Jobbikról van szó, tök mindegy hogy akarjátok- e, igénylitek-e a “védelmet” mert szerintem a kutyának sincs szándékában a Jobbikot megvédeni – a demokratikus alapelvek minimális értékeinek lábbal tiprásáról szól a dolog. Mint már írtam az előző, ezzel a témával foglalkozó cikk alatt is, a módszer az ami kiveri a biztosítékot minden józanul és jogállamiságban gondolkodó párt és civil szerveződés, valamint a még maradék eszét használó állampolgárnál. Senki számára nem tolerálható, hogy ha egy párt – mindegy melyik -aki Orbánnak nem tetszik, azaz bármi oknál fogva útban van, kényelmetlenné vált, annak takarodni kell! Ha a nyilvánvaló (bár mostanság fel nem vállalt) antiszemitizmusa miatt akarná a Jobbikot feloszlatni, lelke rajta, bár látható,hogy ez a legkevésbé sem zavarta eddig. A Jobbikot ő hozta létre, nem véletlen a megállapítás, hogy a Jobbik (Vona) “Orbán köpönyegéből bújt elő”- ezt már biztos hallottad. És most teljes pályás letámadást indított ellene, de nem elvi okokból, társadalomra veszélyessége okán próbál odahatni, hogy ellehetetlenítse, hanem a már megszelídített és uralma alá hajtott államigazgatási szerveket használja fel erre. Érted a különbséget Csárli? Aki ellentmondott, keresztbe tett, bírálni merte, arra eddig is ráküldte az adóhatóságot, különböző ellenőrző szerveket, ügyeket kreált, és koncepciós eljárások alá vonta, vagy közvetetten “figyelmeztette”. Most eljött a Jobbik ideje, és holnap ki tudja kié? Ez itt a lényeg, nem a Jobbik lelkivilága! Ha személyes okoknál fogva máról holnapra pártokat(kivált X támogatottsággal rendelkező parlamenti pártot) szervezeteket lehet betiltani,felszámolni, fenyegetni, hol és mi lesz a vége? Hadakozhattok ti a magatok védelmében ahogy akartok, ez egy dolog, de a tiltakozás és az elvi állásfoglalás jogos és messze elvárható minden magára és európaiságára valamit is adó, jogállami működésben hívő párttól, szervezettől civilektől, és ez független attól, hogy ti kéritek e vagy sem. Nézd már meg mi folyik Putyin birodalmában? Ismerős?

 • Kalocsai Miklós
  2017 október 13
  2:46 du.
  Igen??? Talán az orbán az isten? még az is lehet,hogy ő teremtette a földet,meg mindent ami van!!!??? Mindent tőle eredeztettek,mindent ő csinál!!!
  Látod : milyen FANTASZTIKUS ember !? Mennyi mindenre képes –Igazán örülhetünk,hogy ezt felismertétek és minden szólásotokban az ő nagyságát emelitek ki , dicséritek! Megdicsérendő tett tőletek -csak így tovább! Hisz ő teszi minden mondat végére a pontot,vagy ha vesszőt akartok azt is!Mindenkihez,mindenhez elér a keze —még talán gyuriferinél is nagyobb??? ezt is felismertétek??Ennek örülök.
  Forró ősz??
  Erről állandóan ti beszéltek! Azt ti akarjátok.A múltkor mutattam itt rá egyik barátotoknak,hogy hosszú időn keresztül megfigyelve hozzászólását :— mindig felkelésről ” fegyver” használatáról beszélt! Csak itthon aztán nem lehetett róla hallani,hogy tett -e valamit mert mikor “nem érzi” jól magát , rögtön kiszalad Kanadába és ott teljesen helyre jön lelki világa , megnyugszik—és ezután folyik belőle Magyarország szidalmazása,elégedetlensége.
  Nahát ez meg mutatja-kik akarják a ” forró” őszt! Mert a múltat ha megnézed kiderül kik a “forradalmi” hevületűek??!!
  Kik azok akik a forradalmi munkás-paraszt kormányt csinálták, akik a forradalmi megmozdulásokat, fegyveres forradalmi felkeléseket csinálták a világban. És hova jutottatok?Eddig minden ilyen kezdeményezésetek kudarcot vallott!És akkor miért is akartok mégis hatalomra kerülni??? Forradalmi átalakítás lenne???
  Egy kicsit le kellene hűlni e nagy forradalmi szellemből és a valóság talajára kellene térnetek!
  Ti állandóan forró őszt és jégbe dermedt tavaszt vizionáltok (képzeltek),népfelkelést?!Azért,hogy ti kerüljetek hatalomba??
  Nem forradalmi üdvözlettel.

 • A DRAZIRI altal kozolt ket ottani photorol.

  Az a magyar?!

  Valo a biblia mondas;

  “The dog always return to its vomit”.(A kutya mindeg megeszi okadasat)

  Pont ugy mint a magyar.

 • Kalocsai Miklós, a Jobbikot nem a Fidesz, nem az iráni titkosszolgálat, nem a Moszad, és nem a putyini adminisztráció hozta létre, hanem a legkisebb magyar településen is megalakuló tettrekész jobbikos alapszervezetek – köszönet Gyurcsány Ferencnek, aki 2006-ban egyszerre szétcsapta az MSZP-t és létrehozott minket. Lehet Vona bármekkora politikus, nélkülünk csak egy történész marad a sok közül.
  A Fideszből kiábránduló szavazók hozzánk jönnek, a Jobbikból kiábrándulók a Fideszhez, ezzel a technikával még évtizedeket elkormányoz a jobboldal.
  Ne rám haragudj, ha elkeserítettelek.

 • Besancon, “demokratikus alapelvek, jogállamiság, európaiság” számonkérése tőletek a Fidesztől, marha röhejesen hangzik.
  Nincs kedvem most másfél millió karaktert leütögetni a felsoroláshoz, amikor megsértettétek a “szent” elveiteket.
  Mivel a képmutató és hamis liberális demokrácia nem a kedvencünk, ezért rátok hagynánk az ezért való küzdelmet.

 • Talamn Orban a sajat csapdajaba esett s nem kepes abbol kiutat talalni.
  Minden esetben, a nemzet a rossz uton halad.
  Iranyt kell valtoztatni. De az irany az nem a balra.
  Tlan azt meg az elvtarsak is belyjak a sok evet utan?!

  Szeremby velemenyem hogy a szavazo-lakossag a “jobb”–at valassza majd.

 • Kis Ferenc
  2017 október 14
  3:08 de.

  Lehet választani: A jobbik és fidesz között. Nincs más
  ________________________

  VAN.

 • Charli! Nekem nem tűnt fel, hogy bármiben a segítségeteket kérte volna bármely demokratikusan működő netán liberális szervezet, alakulat, vagy civil csoportosulás, ezért azt hagyd is azokra akiknek magukra nézve ez az irányadó!

  De – miután lengő féltéglával vered a melled, hogy majd ti megvívjátok a csatátokat Orbán Fideszével, nem kell az együttérzése és segítsége senkinek, hát ismételten tudatom, hogy nem Jobbikot “védik” azok akiknél Orbán jelen módszere kiverte a biztosítékot! Oké?
  Minden más, szokásod szerint homályos maszatolás és utalgatás elfér az oldalon, nem gondolnám, hogy reagálnom kéne rá!

 • Nos a Jobbikra régen sem szavaztam,most meg pláne nem….!
  Feladta önmagát(náci,antiszemita elveit helyesen,de ugyan miért,kiért????és főleg őszintén??vagy csak Fidesz miatt(ellen) Simicska jóvoltából?
  Elárulták az országot,befogadnák a kétes migránsokat ….a hatalom megszerzése érdekében feladták az eddigi normális és elfogadható elveiket…..!
  Hát nem kérek(kérünk,a többség) belőlük!!!

 • Alma!

  Én és a többség (sajnálatodra ) a Fideszt választom és helyesen!!!
  Semmilyen “megvehető”hatalomvágyó,hiteltelen bal és jobboldali szélsőséggel nem szimpatizálok!

 • Lesz ez még másképp… még veled is…

 • ˙

  Bendegúz 2:14 írja, hogy
  “…szerény véleménye szerint a szavazó lakosság majd a
  >jobbra átot< választja majd."

  Igen, sajnos ennek valóban fennáll a veszélye, melynek történelmi
  . a n a l ó g i á j a . 1933-ban Hitler Adolf megválasztása is a győzedelmes populizmus jegyében. Utána olyan is lett Európa…

  .

 • Kalocsai Miklós! Úgy van, mint mondod,

  A Jobbikot még ’97-’98 környékén a maga alapította és elnevezésű “polgárikör” egyik szokásos heti vidám náci happeningjén, maga Cipolla a bűvész cilinderéből kapta elő, annak Zazrivecz (később Vona) nevű elnökével együtt. Tette ezt a-célból, hogy ha majd ő és főleg az ő fidSS-e netántán hatalomra – kormányra – kerül, ez az új szevezet legyen majd hivatott kimondani azokat az Európában szalonképtelen dolgokat, amelyeket a fidSS kormányon – akkor még egyelőre – mégsem mondhatott ki. [Ah, azóta mekkorát változott ez is!]
  Nem volt véletlen tehát, hogy amikor a Jobbik rendre eleget tett a Vezér eme ötleteinek és elvárásainak, akkor ő maga még felszólításra sem volt hajlandó, elhatárolódni annak antiszemita, cigánygyűlölő és agresszív-jobboldali irredenta revansista uszító mondataiktól és gyakorlati megnyilvánulásaiktól. Sőt nyíltan elutasította az ilyen kéréseket is. Sokan persze nem tudták, hogy e szigorú elutasítások mögött éppen ő-maga, a miniszterelnök húzódik meg – csak úgy, “gentlemen’s agreement” ))) 😀 ((( alapon.

  Az persze már egy más lapra tartozik, hogy azóta a szintén ez az Ő segítségével később a parlamentbe parrentált náci gyülekezet a dolgok természeténnél fogva öntörvényűvé vált, és a két vezérhímnek, még anyilvániosság előtt is, állandóan összeakad bajsza…

  Ám lám, a vér nem válik vízzé, az EU-ban mégiscsak és rendszerint fidSS és Jobbik képviselők e g y ü t t . s z a v a z n a k. Így volt ez pl. legutóbb is az EU Ü g y é s z s é g . felállítása tárgykörben történt plenáris szavazáson, együttesen összefogva szavaztak . e l l e n e.
  Ugggyan miért is, amikor a Jobbik idehaza pedig folyton a fidSS-t ostorozza, de csakis annak teljesen nyilvánvaló és már közismert visszaélései és panamái miatt, míg a kényesebb kulisszatitkokat viszont elhallgatja…

  .

 • Orsós Elemér

  Besancon
  2017 október 14
  3:18 de.

  Ez egy hatalmas és elfogult közhely, mert az összes regnáló rendszer eddig mind így működött és így is fog, mert ez a politika hatalom internacionalista “normális” természete, de nagyon valószínű, hogy a Fidesz utáni, most tehetetlenül és tehetségtelenül próbálkozó bosszúállók még “ígyebbül” fognak demokratikusan uralkodni, ha végre megint eljön az ő idejük és találnak ismét egy Gyurcsány vagy Orbán kaliberű Ducét. 😀