Tornádó pusztított Kanada fővárosában

2018 szeptember 22 10:31 de.46 hozzászólás

Dunrobin, a kanadai főváros egyik nyugati elővárosa úgy fest ma reggel mint egy háborús zóna, úgy szintén az Outaouais folyó északi oldalán lévő Gatineau város egyes részei. Péntek délután éppen az irodámban kávéztam ottawai önkormányzati képviselőmmel, Mathieu Fleury-vel amikor mindkettőnk mobiltelefonja folyamatosan csengett a kanadai nemzeti riasztórendszer megtéveszthetetlen hangjától. Amikor bármilyen potenciálian életveszélyes helyzet alakul ki, mindazok akik az érintett térségben élnek mobiltelefonon, rádión és televízión is riasztva vannak. Ilyenkor a riasztás az adott rádióprogramot vagy televíziós műsort is félbeszakítja. Ottawa belvárosában voltunk, ahol leginkább a vad szélre, a hirtelenül sötétbe borult égre és a zuhogó esőre figyeltünk fel, illetve arra, hogy rövid ideig elment az áram.

A tornádóknál viszont tudni kell, hogy miközben egy utca szinte teljesen sértetlen marad, egy sarokkal odébb viszont elképesztő lehet a pusztítás. A jelenlegi információink szerint legalább két tornádó csapott le a térségben pénteken késő délután, illetve kora este. Az egyik Ottawa északnyugati peremén, 33 kilométerre a belvárostól, Dunrobin községben. Itt több tucatnyi családi ház, illetve üzlet semmisült meg.

„Éppen nézem azt a helyet, ahol közvetlen szomszédom háza állt és most úgy fest, mintha ott soha nem is lett volna semmilyen otthon”–nyilatkozta Judi Varga-Toth. Az ő háza az egész utcában az egyetlen, amely még áll — tette hozzá Varga-Toth, aki egyébként önkormányzati képviselőjelölt a térségben.

(Súlyos károk keletkeztek Dunrobinban pénteken, nyugat-Ottawa egyik elővárosában. Fotó: Nicole Novotny)

(Dunrobin a pénteki tornádó után. Fotó: Nicole Novotny)

(Az ottawai Green Bank Road, a tornádó után. Fotó: @Marsbarpants/Twitter)

A jelenlegi becslés szerint egy EF-2-es tornádó csapott le a nemzeti főváros térségében, amely annyit jelent, hogy a tartósan fújó szelek 179 és 218 kilométer közöttiek lehettek. Utoljára 1998-ban okozott ekkora károkat egy vihar (akkor éppen a hírhedt jég vihar) Kanada fővárosában. A dunrobiniak számára krízisközpontot nyitott a Vörös Kereszt a West Carleton Középiskolában (West Carleton High School), a helyi kultúrházban pedig menedéket adnak annak a több mint harminc családnak, akiknek otthona teljesen megsemmisült.

A helyzet Gatineau-ban, az ottawai (Outaouais) folyó québeci oldalán is kritikus volt. Gatineau pusztán 3 kilométerre fekszik Ottawa belvárosától és itt csapott le a második tornádó pénteken.

(Egy lakóház Gatineau-ban, a tornádó után. Fotó: Vincent-Carl Leriche)

(Súlyos károk Gatineau-ban, a pénteki tornádó után. Fotó: Vincent-Carl Leriche)

(Egy Gatineau-i utca a tornádó után. Fotó: Vincent-Carl Leriche)

Gatineauban a legsúlyosabb károk a Mont-Bleu körzetben keletkeztek. Gatineau önkormányza arra kéri a helyieket, hogy ne menjenek vissza otthonaikba, amig a város nem vizsgálja meg a sérült struktúrák biztonságát. Ideiglenes menedékhelyet nyitott a város a Cégep de l’Outaouais főiskolán.

(Gatineau önkormányzata a Twitteren jelzi az evakuált zónát és kéri az érintett lakosságot, hogy ne menjenek még haza.)

Szombat reggel Ottawában és Gatineauban együttesen 150 ezer otthon van még mindig áram nélkül. Ottawában ez a szám e cikk írásakor 119 ezer. Az áramszünet leginkább a város nyugati felét érinti, elsősorban a következő körzeteket: Knoxdale-Merivale, Barrhaven, Gloucester-South, Nepean, Somerset, Kitchissippi.

Jim Watson, Ottawa polgármestere szombat reggel bejelentette: ideiglenesen felfüggeszti választási kampányát és erre szólította fel valamennyi jelöltet. Október 22-én kerül sor polgármesteri és önkormányzati választásokra.

(Jim Watson, Ottawa polgármester a Twitteren kommunikál a lakossággal. Itt jelzi, hogy hol lehet benzint vásárolni, megköszöni a dunrobiniak összefogását és jelzi, hogy felfüggesztette kampányát.)

Az áramkimaradások miatt több tucat benzinkút zárva van. Ottawa tömegközlekedési vállalata, az OC Transpo pedig szombat reggel jelezte, hogy nem indul az O-Train nevű elővárosi vonat. Összesen nyolcvan áramoszlop dölt le a tornádó miatt. Harminc felett a sérültek száma.

A pénteki tornádó több szempontból is figyelmeztetés volt mindannyiunk számára: egyre gyakrabban fordul elő szélsőséges, ebben a térségben szokatlan időjárás, amire ha nem is lehet mindig felkészülni, tudni kell az adott helyzetet biztonságosan kezelni, amennyire csak lehet. Ezen kívül pedig mindig komolyan kell venni az AlertReady rendszer riasztásait–akár rádión, televízión vagy mobiltelefonjainkon. Nem túlzás azt mondani, hogy életet menthet.

46 hozzászólás

  • Sajnalva az aldozatokat, serulteket,es pusztitasokat. De szokjanak hozza, mert mind a meteorologusok allitjak az van kilatasban a jovore. Az emberiseg szaporodik korlatlanul mindeg vilagszerte. Azzal a termeszet hozza az aldozatokat. A melegebb atmoszferaval, melegebb tengeri viz-komersekletevel, az allandoan pusztitott eso-erdok es mindenfele a novenyzet gyors pusztitasaival. No meg a foldrengesek, foldcsuszamlasok is novekedoben. S az meberiseg teljesen keptelenul all azzal szemben. Amig nem hajlnado az emberi szaporodasnak veget vetni es inkabb szuksegszeruen csokkenteni az emberiseg pusztito tetteit a termeszeten, de legalabb korlatozni.

    Tehat tobb tornadok, tobb hurrikanok, kevesebb termeszet,kevesebb erdok,kevesebb novenyek,kevesebb teremszet es allaivilag naponta, orankent, percenkent. Magasabb tengerszintek es igen kellemetlen eletviszonyok a novekedoben. S meg ha az emberiseg mind azt hajlando lenne beletni, es valami tetteket probalni, evszazadok, talan evezeredekere lenne szukseg mi-elott barmi javulast is felismerheto lehetne.

    Tehat; welcome to the world’s new climate !! Start getting used to it. At least prepare for it.

  • semmiféle welcome-ot sohasem írnék ilyenkor az ilyen időjárásokra…
    egy kis „történet”
    anno az 50 és években -múlt század- jártam soxor nyugatmagyarországon és ott a gazdák úgy termesztettek gabonát és benne kukoricát is, hogy a területek meg lettek osztva széles erdősávokkal azoknak sok előnye is van: nem engedi létrejönni a lapályon a tornádókat azaz a talaj és a haszonnövényzet nem szárad ki, megállítja az esőfelhőket azaz természetes öntözési kultúrát hoz létre miközben a megfelelő erdőgazdálkodással a szüxéges faalapanyagot is ki lehet gazdálkodni Vas, Győr-Sopron és Zala megyék laposak kicsit dombosak azaz teljesen hasonlóak a Gatineau és Ottawa környékhez

    namost a képeken (a tv meteorológiai csatornája is ad nagyobb panorámákat) nagyon jól látható, hogy felégetett föld azaz sehol egy erdő ami a fenti tapasztalatok szerint meggátolhatná a tornádók kialakulását

    a gyagyás nagyüzemi gabona és és egyéb letarolt földek a szabadon futó kombájnok meg egyéb gyagyaságok az okai mindennek azon felül, hogy még most a Zöld törvényt mexüntető ontarioi pici konzervatív agylúdtalpas kormányfő még a zöld és megújuló energiaforrásokkal kiváltott fossil fuel t használó gyagyaságokat tartja előnyben ugyanúgy mint a szövetségi kormány a hülye albertai Notley elvtársnő agyficamos sikoltozása is belejátszik a mindenáron kőkorszakba tolatás…

    másik megjegyzésem a kanadai lécpanel házszerkezetek és azok építési „technológiája” nem sokat javít a helyzeten, hogy mást ne mondjak

    és szerte széjjel a világban igaz… a kapzsiság árát azok fizetik akik nem jól voksoltak amikor ott álltak az urnák előtt

    és semmi hahahaha, zokogni való… és ilyen amikor a politikus csak ahhoz nem ért amit a pozíciója megkövetelne és nem lát az orránál távolabbra

  • Bendeguz79
    2018 szeptember 22
    11:27 de.

    gizi te nem változol sohasem…mint a dögkeselyű károx itt… méghogy évezredek (az tény, hogy a libanoni cédrusokat a görög és környékbeli hajózó nemzetek kiírtották 3500 évvel ezelőtt és a cédrus növekedési üteme mai napig csak akkora cédrusokat tudott produkálni mint a Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos cédrusán látható az kb 500 éves csemete)

    de a te kedves drága kapitalistáid a rablógazdálkodásukkal a XIX. században kezdték letarolni a süsülandia teljes középső részét luisiána tól a ohióig és ott most tombol a tornádó verseny (todod mint a NASCAR) melyik tartományban lesz nagyobb és még vadásszák is ahelyett, hogy gyorsan visszatelepítenék a kirabolt erdőket

    ha brazilok nem kapnak észbe és az Amazon őserdejét kiírtják mert spenótot akarnak termelni meggyilkolják az egész FÖLDET az a Föld tüdeje

    dehát a kapzsiság (greed) régen tép és nyomorba taszajt
    te meg ne röhögj a mások nyomorán és bajain

  • C.Á!

    Nagyon sajnálom a történteket,itthon a híradóban is értesültünk
    róla,remélhetőleg jobbra fordul a helyzet?!
    Itthon nálunk is markáns hidegfront volt:eső, szél,lehűlés,amit
    sokan megérzünk,de szerencsére távolról sem olyan súlyos,mint a kinti tornádó,sajna be kell kapcsolnunk itthon a kályhákat….
    és hétfőn jön egy eddiginél is markánsabb front!
    Minden jót kívánok a kintieknek!

  • Bocs, de nekem is feltűnt: roppant vékonyak a falak. Tornádó ellen ugyan a vastagabbak se biztosak: 100-150 kilométeres szél azokban is képes kárt tenni.
    De.Úgy tudom, Ottavában is előfordulnak kemény telek. Mennyi fűtőanyagot kell elégetni,hogy ezekben a házakban -10 fokban is meleg legyen?
    Szerencse a szerencsétlenségben: úgy látom, halálos áldozatok nincsenek. Az újjáépítéshez kívánok sok erőt (és csapadékmentes napokat) nektek.

  • Christopher Adam

    Igen, itt a falak vékonyabbak, mert általában nem kőből, illetve téglából épülnek. A telek itt valóban kemények, de a szigetelés, azaz szigetelő anyag (az újabb házaknál főleg) általában jó, akkor is ha vékonyak a falak. Egyébként minusz tiz foknál könnyű fűteni, mert az ottawai téli viszonyokhoz képest az egyáltalán nem hideg. Tavaly karácsony és új év között, illetve januárban is több mint egy héten keresztül napközben is minusz 20, minusz 25 között mozgott, este pedig még annál is hidegebb volt. A minusz tiznek, mondjuk januárban, én örülök. Az teljesen kibirható.

    Én gázzal fűtök és nekem télen általában olyan 130 dollár havonta, december és március között.

  • Christopher Adam
    2018 szeptember 22
    3:13 du.

    Nekem is annyi szokott lenni a gázszámlám (talán kicsivel több) akkor, amikor a téli átlaghőmérséklet olyan mínusz két három fok.

    Ehhez tegyük hozzá hogy az átlagjövedelem jóval kevesebb itthon,

  • Mr Adam!

    je l’espère que pour vou tout va bien et ainsi a vos proches!!
    je vu le dèsolation a la TV!! c’est tres impressionnante!!
    je entendu que israel veut envoyer les sauvteurs aussi pour vous aider surmonter cette cathastrophe!!
    sincerement votre!
    A bar-Lev (jr)

  • Hát ez érdekes. Nekem b30as tégla a falam, külső-belső vakolattal kb. 35-36 centi vastag. Szigetelve külön nincs – nagyon drága lenne, csak az északi fal belekerülne 800 ezer – 1 millió forintba. Jövőre lejár a lakástakarékom, abból talán meg tudom csináltatni.
    Gázzal fűtök én is – bár mindkét szobában van kandalló is, amiből a mostanihoz hasonló hideg esték megoldhatók, annyi faág mindig akad a kertből. (Csak fával fűtök.)
    Ehhez képest minden hónapban 23 ezer forintot fizetek (12×23 ezer), igaz, ebben a melegvíz is benne van (kombi cirkóm van). Ez átszámítva 110 CAD – de minden hónapban. Ja,ez 96 négyzetméter, 3 méter belmagassággal, tehát cca 300 légköbméter fűtése. Jelzem, egyetlen fillérrel sem csökkent a számlám a „rezsicsökkentésekkel”, igaz nem is emelkedett. (Miközben a gáz ára megfeleződött a világpiacon.)
    Kisebb lakás is elég lenne magamnak. De valami furcsa történt itt az ingatlanokkal. Egy pesti lakás négyzetmétere (Budát nem is néztem, oda különben se mennék) 450-700 ezer forint,miközben a kertes házért legfeljebb 250-300 ezret kaphatnék. Nem akarok belvárosit – brrrr, tele Bodákkal -, se Andrássy útit – ezek a legdrágábbak. Szeretem a lakótelepeket,jó lenne egy mátyásföldi 40-50 nm-es panel – de drágább, mint a házam. (Nincs rossz helyen, falusias utca, két megállóra a metrótól,Lőrincen van, nem Imrén.) Egyelőre a fiam segít fenntartani: a rezsit bírom fizetni, de pl. most 220 ezer forintot kértek azért,hogy a kertből elszállítsák a gazt. Hát – várok,hátha javul a helyzet.

  • RODEO36
    A termeszet pusztirasa megy nagyban vilagszerte, mert az emberisegnek szuksege van letet fentartani a terulet es minden nyersanaygokert.

    Naprol napra tobb emeber letezik es mind jobban ohajt elni mint a mult generaciok.

    De igen gyerekes dolog a szuksegeleteiknek a kielegitesere torteno gazdasagi elohaladasokat vadolni.

    De teljesen figyelmenkivul hagyta az okok eredetet.

    A tornadok nem a fold kozvetlen feluleten formalodnak.
    A magaslatokban az ellenkezo homersklet valtozasai okozza. Es mind egy oriasi tobb szaz meter szelessegben levo oriasi kaszalogep elsopor mindent.

    Javasolhatnam a „weather tv channel” vagy a „nature”. „Nova”, stb. melyek reszltes magyarazatait nyujtanak allandoan.

    Csatlakozz az uj-gazdagok remenyeihez, elrepulni a Marsra Elon Musk Space X-jevel. Elojegyzese a repullo jegyekre mar meg van.

    Baraziliai mhaverjaid nem spenotot hanem szoyat termelnek max. 3-4 evig az esoerdok kipusztitasai utan.

    De mivel a talaj rem gyatra az esoerdok nelkul, alig 3-4 evih ad termest. aztan csal leheloknek alkalmasak.

    Tul sok a Brsilok, azert megy az. APortuhalok erkezese elott NEM volt problema.

    Hasonloan az emlitett 3500 evvel ezelott a vilag ossz lakossaga alig volt par-millio.
    Kb. 2 ezer eve a megallapitas nem volt tobb mint 120-150 millio. Ma het es fel billio.
    S duplaja lessz 2058-re.
    De a „szakertok” allitjak hogy a Fold kepes nem kepes tobbre mint a max. 10 billion.
    Azt elerjuk 16-18 evmulva.

  • A „falak vekonyak”.

    De a ko, tegla, beton a leggyatrabb hoelleanallokepesseguek.
    A ko, tegla, beton az csupan sulyt nyujt.

    A fa-szerkezeti falak nem csak hogy erossek, de a fa ho-szgetelese 16 szorossa a ko, tegla, beton, stb.

    Tehat 16 colos beton, ko, tegla falnak kell lenned ,egyenlonek lenni egy colos fa-falnak.
    S van 3 es fel colos fiberglass ho-szigeteles kozte.

  • Bendeguz79
    2018 szeptember 22
    6:28 du.

    én téglaházban nőttem fel, 38 cm-es falakkal sohasem volt hideg és sohasem volt meleg (nyáron) és laktam nyaralásaim némelyikén döngölt agyagfalú házban nádtetővel, nyáron hűvös télen meleg és csak szalmával meg gallyakkal tüzeltünk és azzal főztünk is

    te még nem láttál olyan üveggyapot (fiberglass) „szigetelést”+ ami magába szíva a nedvességet rothadó masszává vált és összerögyva semmiféle szigetelést nem adott de kurva büdös és hideg meg meleg nyáron meleg télen hideg a világ legnagyobb seggsége de olcsó és drágán lehet eladni

    ezt megelőző nyekergésedről a világgazdaságról számok nélkül nem érdemes érzelmi alapokon nincs megoldás!

    a monpoltőke profitrablása mindent tönkretesz soxoros túltermelés van mindenből és mégis áruhiány meg élelmiszerhiány van mert a profit miatt inkább elégetik vagy silózzák vagy az a vadonatúj autók milliói mennek a sivatagokba mert különben nem lehetne tartani az árakat azaz a profitot

    és erre neked nincs is több szavam …

    a Föld játtszva el tud tartani 15 milliárd embert de akkor az imperialista monpolkapitalizmus már nem létezhet

    azaz…tanulj meg számolni 2*2=7,127 szerinted és akkor még nem is „lőcsöltem” ki (nem is tudod mit jelent kilőcsölni valamit?)

    jó irigálást de ésszel és gondolkodva

    a világháborúkat sem a érzelmi alapokon kell elemezni mert az zsákutca

    dehát nektek (te és a hozzád hasonlók: gábriel, geyza, figyelő, bodamarcs, kenny +++ csak érzelegjetek…sehová sem vezet de olyan jól hangzik

    magam részéről ilyen süketségeket már görgetem is tovább a tieden megakadt a szemem mert megint két liter hosszúra sikeredett

  • Christopher, koszonet az informacioert, es a fenykepekert!
    Errol csak most tudtam meg, hogy ott mi volt! Itt csak nagy vihar volt, es voltak keruletek, ahol nem volt aram. Az en hazamban sajat trasformator van , igy itt ebben nem volt reszunk.

  • Cifra palota, zöld az ablaka, gyere ki te tuba rózsa! Vár a viola – jutott ma kora délelőtt eszembe a gyermekdal, magamat is meglepve, de rájöttem, a kecskeméti Cifrapalota tolult a gondolataim közé.

    Réges-régen láttam utoljára, még legénykoromban, mára az se rémlett, a városban merre lelem, szóval arra gondoltam, hogy a felső tízezrek füredi paradicsoma után fölkeresem ezt a mezővárost, aminek lakosai az 1910-es években, a polgárosodás kezdetén, 52 ezer főt számlált, és mára 110 ezres nagyvárossá nőtte ki magát.

    Megadtam a navigációnak a helymeghatározást és rálépve a gázpedálra, útnak eredtem. Kellő időben érkeztem, mert éppen-hogy megcsodáltam a szecessziós épületet, és megilletődve elhaladtam az 1911-ben emelt református gimnázium tiszteletet sugárzó épülete előtt, máris megkondult a Szabadság téri nagytemplom misére hívó harangja. Öt perccel 11 óra előtt szólalt meg, végigkongatva a „buli” kezdetéig hátralévő időt. Kellett is ez a majdnem fülsértő időjelzés, bizony, jó néhányan futva tették meg a bejáratig az útjukat, két fiatalos apukát is láttam, egyik kezükben imakönyvvel, a másikban a mellettük futó gyerekeikkel. Szerintem nem tévedhettem, imakönyv lehetett az, és nem határidő napló.

    Szóval, senki ne mondja, igenis van igény meghallgatni Isten szavát, vagy Jézusét – jó, tudom, a pap közvetíti – több évtizedes elmaradásban a magyar. Kell hetente bűneinket megbánva a gyónás, amire megkapjuk a kiérdemelt penitenciánkat, hogy aztán hétfőtől lehessen újult erővel szidni a másikat, megcsalni a házastársunkat, és zsebre rakni mindent, ami nincs lebetonozva.

    Mire mindezen gondolataim végére jutottam, óra egész lett, elhallgatott a harangkongás, és mintegy kedélycsillapítón megszólalt a Városháza harangjátéka, amiben egy kuruc dallamra ismertem.

    (ja, és egyesek megnyugtatására, a Cifrapalotával szembeni Tudomány és Technika Háza, kívülről gyönyörűen felújítva, ez volt valamikor a zsidók temploma, amikor még éltek Kecskeméten zsidók)

  • Rodeo11
    2018 szeptember 22
    12:53 du.

    ————–
    …””ha brazilok nem kapnak észbe és az Amazon őserdejét kiírtják mert spenótot akarnak termelni meggyilkolják az egész FÖLDET az a Föld tüdeje

    dehát a kapzsiság (greed) régen tép és nyomorba taszajt””….
    ————–

    Látom Rodeio a valóságodat, te is úgy vagy vele, hogy a más f@szával vered a csalánt ….

    Te ugye „el-élvezgeted” a civilizáció minden áldását – 4D-es legmodernebb hangfalakból hallgatod a világ minden tájáról származó válogatott előadóktól a világ operarepertoárjából ami neked tetszik.

    Nyáron légkondis, télen optimálisra fűtött szobában, kandalló előtt, bőrkanapén szürcsölgetve a 18 éves Jack Danielt kettő jégkockával …

    Nem sorolom a „civilizáció áldásait” amiben benne élsz – még mielőtt asztat bírnád mondani, hogy elvitatom, pusztán irigységből…

    Csak duplán bizonyságot tettél a fenti mondatoddal – hogy az egész „nagy szoci” dumád f@szt se ér, az egész nem más mint az összes többi hipokrita rizsája.

    A brazil környezetvédelmi törvények tudod hányszor szigorúbbak, mint például a magyar vagy német?
    Kb. akkora terület mint Ny-Europa território-idigenia – nem rezervátum!
    Az Indián ott A saját tetszése szerint ölhet akárkit, ha kedve van hozzá

    Tudod, hogy a Brazilban az összterület 7,5%-a áll művelés alatt?
    Usa: 17,8%
    Dania cultiva 76,8%;
    Irország: 74,7%;
    Hollandia: 66,2%; o
    Egyesült királyság: 63,9%;
    Németország: 56,9% –
    Eu átlag 60%

    Brazilban kb 40 millió ember él mély-szegénységben minimum 5 millió éhezik. (200 millió emberből)
    Venezuelában a mély-szegénység Chaves és Maduro királysága odavezetett, hogy az azelőtti 20%-rol 60% -ra emelkedett a mély-szegénység,
    Kb 30-40% szó szoros értelmében éhezik

    Reálisan szólva a legújabb-kori NÉPVÁNDORLÁSI HULLÁM mögött valóban a zaba áll!

    Capisca?

    Csak is hozzá-nemértő balfaszok hirdetik ezt az ajvékólós dumát, hogy jaj a föd-tüdeje!
    Az ecológiai egyensúly-fenntartás nem így működik!

    Érthető? Nekem szakmám

    A kiotói és mit-tudom már hogy hívják egyezmények az emberiség legnagyobb átverései
    Semmi más, mint semmiből pénz-csinálás – úgy hívják, hogy Carbon-kvóta
    Százmilliárdos szélhámosság az egész

    Afrikából valóban az éhség miatt menekülnek a népek, de még mindig arról szól a papolás, hogy felelőtlen, ocsmány banda, mert szántani-vetni akarnak a földjükön és nem megőrizni azt az elefántoknak.

    Akkor miért nem irtjuk ki őket??
    Szó szerint.
    Na nem az elefántokat

  • Rodeio

    Csak relembrança (emlékeztető) a „világ-tüdejéből”
    Directbe venezueali részéből

    Amúgy láttad már eleget biztos, de „NEM ISMERED”

    https://plus.google.com/photos/photo/117690103318848951887/6480529537588217426

    Nézni -> látni -> felfogni

  • Rodeio

    A szokásos hülye duma:

    —–
    ….”””a monpoltőke profitrablása mindent tönkretesz soxoros túltermelés van mindenből és mégis áruhiány meg élelmiszerhiány van mert a profit miatt inkább elégetik vagy silózzák vagy az a vadonatúj autók milliói mennek a sivatagokba mert különben nem lehetne tartani az árakat azaz a profitot…””

    —-

    Ennyire vagy képes, „copy->paste” néha -> merge

    A sok civilizált f@szkalap Hypermarketben akar vásárolni, ugy Kanadában, mint Hungriában, mert az úgy kényelmes.

    A f@sz paraszt meg éhen döglik, mert a közvetítő (distribuidor sikkesen mondva) fillérekért veszi meg a csirkét meg az almát, hogy eladhassa jó áron a szuper-láncoknak.

    Mivel a te lelki-szellemi társaid már anno is irigyek voltak a sarki-boltos Grünnre és hamut csináltak belőle.
    Pedig a Grünn megvette a krumplit a Józsi bá-tól, kitette a pultra … oszt annyi volt

    Most van nektek „hyper meg super”, ahol vasárnapi séta keretében költi a Creditet a család az aircondicionált Tesco-ban, Walmartban

    Igen, a zaba körbe-körbe hurcolása a félvilágon, armazem, csili-vili csomagolás meg minden ami kell a bolonddá tevéshez, az mind meg van.
    Ez alatt a kaja fele megy a moslékba (se!) a másik feléhez 10x annyi költség rakódik, mint amennyiért valóban meg lehetett termelni

    Tőled, aki elvileg ismerte hogy milyen az igazi kisparaszti gazdálkodás, sokkal-sokkal többet vártam …. 🙁 🙁 🙁

    szomorú

  • Csak hogy érthetőbb legyen a dumám:

    Az öregeim anno a letűnt antik világban (semmi modern)

    megtermelték a kendert
    megtilolták
    kicsepülték (kikócolták)
    fonalat sodortak
    megszötték

    és a kész szövetet adták el
    (Közben saját használatra valót is megvarrta a nagyanyám)

    Ma meg a sok marha benyeli a sok dumát a „modern” autosustent gazdálkodásról (önfenntartó) – és milliárdokat elköltenek propagandára
    bár eddig még egy darab ilyet nem láttam az „új, modern” világunkban

    A tehénkék persze a tej mellett pottyantgattak is, ami a szeméttel és a szalmával keverve kiváló trágyává vált.

    Soroljam még az összetevőit?
    na nem a trágyának, hanem a gazdálkodási metódusnak!

  • „Autók milliói a sivatagba” ?

    Tényleg eztet bírta leírni ez a hülye ?

    (Merthogy én már rég nem olvasom a f..szságait, csak a legelső sort.Azt is csak kényszerűségból, ahogy átfutom az oldalt.)

  • És hogy hogyan jön mindehhez a Tornádó, amit az előzőekben irka-firkáltam?

    Bizony csak úgy, hogy tornádó mindig is volt, és mindig is lesz.
    Remélhetőleg.

    Amikor már nem lesz, arról a földi-állapotról már fölösleges elmélkedni – hiszen az nem fog jelenteni mást, mint valami egész más földi klímát – amibe nyilván a jelenlegi humán-típusok nem igazán férnek be.

    Addig is az építkezéseket nyilván úgy kellene megvalósítani, hogy az ilyen kataklizmákat elviselje.
    Ha meg úgy túl drágának tűnik, akkor tudomásul kell venni, és belekalkulálni az életbe.

    Azért vannak a biztosítók.

    Ez nem politika (nem csak)

    A várostervezés feladata lenne – Kanadában is – hogy ezeket a veszély-zónákat előre feltérképezze.

    minden kalkulálható

    Nyilván a bekövetkezési valószínűséghez esély-számok is rendelhetők.

    Ezekről szól a mérnöki tudomány

  • gabriel
    2018 szeptember 23
    10:31 de.

    Manapság inkább elszívják a kendert és kínai cuccban járnak

  • Kínai „suhogósban” heheheheeh

  • C.Á!

    Örülök,hogy így visszakeresve….megjelent a hozzászólásom,a részvétem a kinti állapotok miatt,bár nem jeleztek vissza
    (én sajna csak fekete pontokat kaphatok)
    Pár napja kértem,hogy a KMH Orbán öszödi beszéde és a kanadai
    tornádóval kapcsolatos cikkeket küldje át,mert véletlenül archiváltam…nos nem kaptam meg,(nem megoldható?de ha van időm meg tudom keresni,nehogy „lemaradjak ” a hozzászólásokról!
    üdvözlettel:Marcsi

  • Lehet,hogy én nem a gázszámláról,meg a falakról (téglákról)írtam,-ami persze fontos-
    (ami eszembe sem jutott ilyen kritikus helyzetben)csupán együttérzésemről biztosítottam a kintieket…talán ezért nem volt
    érdekes….!

  • gabriel
    2018 szeptember 23
    10:31 de.

    kkk
    kösz a gyűjteményes Rodeo11-ért amit itt te ellenem összegyűjtöttél azt én több helyre elosztva már korábban leírtam, nagy hisztériádban észre sem veszed a saját bütykeidet lődözöd és talált süllyedt

    kkkk

    háp háp háp kacsaláb, és hogy forog

    mondd meg geyza haverodnak, ha találkozol vele ott a fenyvesben ahol ő a veréb, hogy dugja fel

  • Rodeo11
    2018 szeptember 23
    1:02 du.

    Nehápogj kacsa-lány.

    Még jön a kis kínai (kiket annyira kedvelsz) és megszeretget téged hehehe

    Végülis..a hátultöltött kacsa lehet akár jó is.
    Ha jól felzöldségelik, sózzák papprintják.

  • Boda Marcsi
    2018 szeptember 23
    12:09 du.

    Szerinted kell bárkinek is a TE együttérzésed?
    (Leszámítva persze Gurltizet,de ő -mint tudjuk- félkegyelmű)

    Te csak azért forszírozod itt ezt a témát már kitudja hány HSZ.-ben, hogy fennforgassad a nevedet.
    Ezt nevezik „populizmusnak”
    (Többek között)

    Amugy te nagyívben
    szarsz mások nyomorúságára, sőt,
    még örülsz is neki.Legalábbis az eddigiekből ez derül ki

  • Rodeio

    na akkor elő farbával kisfiam – mert az a sok háp-háp már inkább gá-gá-gá

    gőgös-gunár-gedeon

    végül is tök igazad van…
    Hagyni kellene ezeket a lulákat, madurókat, ortégakat megszállni amerikát – a mandélákat, meg olyanokat mint a Mugabe, Mengistu, Pol Pot volt – hogy had irtsák a népeiket.

    Így magától megoldódik minden élelmezési kérdés – és az se lesz aki kivágja az esőerdőket.

    Úgyse kell majd, felégetik mind

    Meg az a feneséges emigránsáradat is, hiszen a kommunista diktátoroknak az a szokása, hogy lezárják a határokat.

    Ki maradna másképp ott?
    Venezuelából már 4 millióan menekültek el.

    Amúgy a Putyinod megkezdte a most-már hivatalosan is 3. VH-ot.
    Köszönjük meg neki.
    Most már kedvedre szidhatod Netanjahut

    Nekünk meg van egy új zseb-horthynk, aki azt mondja majd, hogy hát nem tehetett mást, ö csak a Trianon revizióáért áldozta fel magát – vagyis az országot
    Hasonlóan a nagy elődjéhez úgyis majd el fut valahova – ha lesz hova, persze

    Csak most nem tudom hogy ki marad majd az országból, – meg.

  • Gabriel:

    Nagyon él ez a kacsalány.
    Adok neki kis olvasnivalót, ne hápogjon már annyit :

    https://nepszava.hu/3009149_digitalis-diktatura-kinaban

    Ennek örülni szokott DDDDD

  • Geyza
    2018 szeptember 23
    3:14 du.
    látom bele vagy esve a „kiskínai”-ba meghagyom neked humorodat elveszítetted mint az agyadat is „ott” a kanyarban

  • gabriel
    2018 szeptember 23
    3:55 du.

    kár mindez jobban idult de ma már semmi másra nem vagy képes, mint a: FANYAR FACSAR

    kkkk

    ne vádolj meg (senkit de legfőképpen engem) olyasmivel, amit sohasem mondott

  • Geyza!

    valóban a kender manapság másra használtatik
    még a mák is

    az egészben csak az a bibi, hogy pont akik ilyetén formában élnek vele már eleve be „be vannak lőve”

    akkor minek még füstölni is, vagy szippantgatni – mint Rodeiónak?

    Félre-értés ne essék, nekem vannak igen jó barátaim, akik füstölik

    De hát kinek a pap, kinek a papné, nem?

  • talalom
    2018 szeptember 22
    6:15 du.

    A „Rezsicsökk” előtt nem takarékoskodtam az árammal és havi 9500 Forintot fizettem.

    A „Rezsicsökk” után elkezdtem piszokul takarékoskodni az árammal és azóta olyan 9500 Forintot fizetek havonta.

  • gabriel
    2018 szeptember 23
    5:52 du.

    mondd, te nem tucc nélkülem élni? bármi izé miatt engem idézel, pedig utálok kísérteni

  • Rodeio

    Sajnálom de sem megsérteni, sem alaptalanul megvádolni nem akarok senkit, még-kevésbé téged.
    Úgyhogy állj elő vele, hogy megkövethesselek, ha kell

    A kislányos sírásokat pedig hagyjuk másoknak ….

    Ha eddig úgy éltem le az életemet, hogy mindig kiálltam az mellett amit gondoltam és kimondtam, ezután sem fogok rajta változtatni
    Nagyon sokszor átléptem az antiszemita kirohanásaidait, sokszor a véres kezű kommunista diktátorok piedesztálra emelését, a mocskos rablásaiknak a tagadásáig…

    A környezetvédelemért, minden ahhoz kapcsolható gondolatért, szakmámból és valós gyakorlatomból kifolyólag pedig kész vagyok felvenni a kesztyűt bárkivel.

    Minden ahogy fel is veszem – és ezen a téren nem vagyok nagyon könyörületes senkivel – legyen akár Phd elöl hátul, vagy miniszter vagy csak egyszerűen amador.

    most pedig sírósra váltasz..????? … hova tegyem ezt?

  • Rodeo11
    2018 szeptember 23
    8:14 du.

    Piszkáltál – most meg brü-hü-hüm

    Dizem, o que não cutuca a onça com vara curta!

  • Rodeo11
    2018 szeptember 23
    8:14 du.

    Sivalkodik a kislány.
    Nemtetszik neki a rencer.

  • gabriel
    2018 szeptember 24
    7:10 de.
    nem szoktam plagizálni, de idézni szabad?
    http://kanadaihirlap.com/2018/09/20/szijjarto-a-troll/#comment-281127
    FORTIMBRASZ
    2018 szeptember 24
    6:20 de.
    én (ha görgetsz rájössz) nagyon hasonlókról rebegek és kirtaok eme pozícióm mellett!!!

  • gabriel
    2018 szeptember 24
    8:24 de.
    már másik rebegésedre reagáltam ide is ugyanazt +

    maradok az aki, és senki sem létezik a világban aki ezt meg tudná változtatni

    jaaa, és továbbra sem érdekel a személyes léted milyensége és hogyansága kizárólag arra kívánok reagálni amit írsz!

    a geyza már ébredezik? vagy végleg ledelejezte magát és most szikrátlanít?

  • gabriel
    2018 szeptember 24
    7:10 de.
    úgy tűnik nem küldtem el

    a lényeg:

    semmiféle diktátort sohasem imádtam és nem is tisztelem azokat! viszont soxor és sokféle szempontból elemeztem az „olyan” rendszerek létrejöttének valós okait és okozóit!

    ja, most ugrik be a nagy szó!: az imperializmust útálom és „eredményei” végzetesek, magam részéről hajlandó vagyok az összes kutatási eredményeivel együtt a történelem szemétládájába tenni és letakarni nagy hatalmas szarkofágban…

    hogy a legjobb rendszert még senki sem találta fel? hát aztán? majd kialakul de csak akkor ha a fegyverek nem kényszerítik letolva bárki torkán a gyilkot, arra mit nem akar!

    sok minden példát mondhatnék de maraggyon itt Ukrajna: oda behatolt a „jó” és ott is maradt, államcsőd van és 3 millió ukrán állampolgár menekült el onnan szerte a világba és még csak háború sincsen úgy istenigazában, hanem sikeres „regimchange” volt… a többieket hagyjuk lógva, jó majd megoldják

    na, most rugaszkodjak neki még egyszer az anti és a holló körüli problémád körüljárásának? magam részéről kurvára unom, kilyukadt lejárt lemez az új idők „zenéjére” van szükség „azon” a lemezjátszón!
    nincs olyan, hogy kiválasztott nép és nincs olyan, hogy az ő kiválasztott és egyedülálló fájdalma…

    sajnálom de a világ nagyon nagy része rohadtul unja és van más dolga is mint ezzel foglalkozni…

    (megjegyzésem: adódnak más fontosabb és létkérdések sok minden felé, és nem érdekli az embereket a tavalyi hó, engem sokkal kevésbé, lépjünk, lapozzunk te mondád jogamos uma pa con cal és ez igaz mindenre!)

    nem tudom miért említed a környezetvédelmet abban -tudtommal- azonos az álláspontunk majdnem 100%-ban?

    ma már írtam neked másik bejegyzés alatt: ha te is büszkén vallod önmagadat én ugyanúgy

    az élet kegyetlen viharait túlélni és egészségben megmaradni az már önmagában egy feladat és nem is akármilyen…túl vagyok ezeken és mosolyogva derűsen emléxek a gyötrelmekre és tévedésekre valamint az aljas, szemét egyedekre akik barátnak adva ki magukat -mint a végén kiderült- csak az utolsó filléremre „utaztak” sokfelé járván sok mindent tapasztaltam és azt nem lehet megtanulni de átélve megingathatatlannná válik ez az emberben…

    engem már csak le lehet lőni vagy meghallgatni és megérteni

    rengeteg boldog pillanat vagy évek sorakoznak ugyanazon a palettán, a sikerek és a küzdelem eredményeiként megkapott dicsőség is beletartozik és megnyugtat, sőt…

    majdnem azt mondtam fatalistává válik az ember mert a sok mindenféle után egy derűs nyugodt és vidám időszak jött és mintha bizonyos emberek vátesz szavai ebben igazolódnának

    kkk

  • Geyza
    2018 szeptember 24
    8:46 de.
    asztmármondtamneked? asszem ige, nem ismétlem

    egy kérdésem van még: ki az a geyza, csak nem tényező? hogy mik vagynának?

  • Geyza,
    valószínű,igazad van abban,hogy Boda szarik a nyomorúságodra.Ezt csak akkor nem lehetne megérteni,ha én nem ugyan azt tenném.

  • Gyuri10 Sajnos Boda mindenki nyomorúságára szarik, aki nem az Ő nótáját fújja. Ezt pedig nem lehet megérteni.

  • Félkegyelmű Gurltiz fenntiekben ERRE célzott:

    ********************************
    Geyza
    2018 szeptember 23
    3:19 du.

    Boda Marcsi….

    Amugy te nagyívben
    szarsz mások nyomorúságára, sőt,
    még örülsz is neki.Legalábbis az eddigiekből ez derül ki
    ******************************

    Itt arra céloztam hogy ez az OIM* eléggé szemét hangon nyilatkozott párszor a zsidók kiirtásáról , a hazai hajléktalanokról és az otthonaikból elűzött menedékkérőkről.

    Az aljas megnyilvánulásai nem keresztény emberre jellemzőek.

    De a félkegyelmú Gurltiznek JÓ ESETBEN úgy jött le a dolog ahogy ITT nyilatkozik róla :

    ****************************************

    gyuri10
    2018 október 3
    8:33 de.

    Geyza,
    valószínű,igazad van abban,hogy Boda szarik a nyomorúságodra.Ezt csak akkor nem lehetne megérteni,ha én nem ugyan azt tenném.

    ******************************

    De én inkább arra tippelnék hogy Gurltiz mélységesen egyetért OIM*-mal abban hogy jó volt deportálni a zsidókat, helyes dolog a Kormány pénzpolitikája miatt hajléktalanná válókat kriminalizálni és helyes dolog felhasználni politikai hangulatkeltésre azokat a „migráncsokat” akiknek amúgy eszük ágában sincs idejönni.

    Gyuri10:
    ITT VAGY. Olvasgassad magadat 2016.-ból.
    http://kanadaihirlap.com/2016/06/26/a-baloldali-magyar-zsidok-szerepe-izrael-felepiteseben/

  • geyza,
    te pikkölöd a pekenyócemászt?Az ön-elégedett szóhasználatodról arra következtetek.

  • geyza,
    nekem nincs szükségem visszaolvasgatásra.Te még nem vetted észre(sic…)hogy én nem csípem a balosokat sehol a világon. Legkevésbé itthon Izraelben.Különös tekintettel arra,hogy máshol nem a mi levegőnket mérgezitek,gondoskodjanak rólatok a saját kormányaitok.Az itteni balfékek kezdenek kikupálódni. Kezdik felfogni, hogy a világ proletárjai nem tudnak egyesülni.Marad a tüntetgetés,piszkolódás és a körmök tövig rágása.Jó mulatást!