Sorsfordító náci időket élünk

2018 október 5 9:42 de.185 hozzászólás

Takaró Mihály a Duna Televízió Száműzött magyar irodalom című sorozatában „a XX. század első felének elhallgatott, világhírű és világirodalmi szintű szerzőit helyezi vissza a kánonban megérdemelt helyükre”, köztük van Tormay Cécile, Szabó Dezső, Wass Albert és Nyírő József, akik 2012-ben az ő kezdeményezésére kerültek be az új Nemzeti Alaptantervbe. „Nemzeti szellemben tanít.” „A magyarság körében világszerte ismert és elismert tevékenysége okán 2013. novemberben megválasztották a Kárpát Medencei Magyartanárok Kulturális Egyesülete elnökének is.” „Évtizedek óta ezt a lelket, szellemet, tudományt és iskolát: azaz nemzetet teremtő tevékenységet műveli. Illesse hát méltó köszöntésünk a nemzet irodalomtanárát!” (Raffay Ernő laudációjából)

„Amikor vitéz Nagybányai Horthy Miklós átvette ezt az országot, akkor ez az ország romokban hevert. A polgársága erkölcsi hullaként, teljesen reménytelenül nézett a jövőbe. Mondhatnánk számos olyan párhuzamot” – mondotta volt Takaró Mihály egy 2011-es Nagy magyarok című előadásában -, „ami a jelenre és az 1920-as állapotra, bizony, egyszerre igaz. Tény azonban, hogy Magyarországon az a párt, amely a szocialista munkáspárt utódpártjaként, és a kommunizmus utáni újfajta kozmopolita kommunizmust megvalósítva az országot ebbe az iszonyatos csődbe vitte, talán még nagyobba erkölcsileg, az a párt reményeink szerint végleg megbukott. Akkor, 1920-ban, egy 1918-as és egy 1919-es, két elvetélt forradalom után egy nagy államférfire volt szükség Horthy Miklós személyében.” (Video)

Nem tette hozzá: Ahogyan most is Orbán Viktorra.

Mindazonáltal fel se merülhet, hogy az érdemei elismerése mellett közös megegyezéssel október 31-én távozó, baloldalisággal nemigen vádolható Prőhle Gergely helyett bárki más lehet-legyen a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője.

A váltás annak a kampánynak a része, amit a kormány a Magyar Időknek elnevezett brosúrájában Kinek a kulturális diktatúrája címmel indíttatott. A cikksorozat az alábbi sorokat zúdította a múzeum főigazgatójára: „Az intézmény vezetői úgy látták: 2018-ban eljött az idő arra, hogy a jobboldali diktatúra alatt illőképpen” (az idén márciusban fennhatóságukba került Kassák Múzeumban) „olyan tárlatot rendeztessen, amilyet még a Rákosi-éra alatt szocializálódott keményvonalas bolsevikok is méltán megirigyelhettek volna. Igazi életbiztosítás arra, ha esetleg bukik a Fidesz.”

A nácik a velük egyetértőket se kímélik, ha a számukra megfelelőbb, népes hallgatósággal bíró, velük egyívású, a „nemzetet teremtő tevékenységet” eredményesen folytató személlyel válthatják őket.

Takaró Mihály, aki szerint a Nyugat kis példányszámú zsidó lapocska volt, s aki az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre magyarságát se átallotta megkérdőjelezni ilyen személy.

Aczél Gábor

185 hozzászólás

  • Egyre több szülő ösztönzi gyerekét, hogy az életét külföldön alapozza meg. Ezek a szülők, nem kell különösebben magyaráznom, kormánykritikus szemléletűek. És valóban, sok középiskolás tájékozódik a neten, hogy hol tudna megpályázni külföldi egyetemi ösztöndíjas felvételt.

  • György Molnár

    Tele van ilyen fasisztákkal az ország, ezeknek most jött el az ideje a primitív, műveletlen tolvaj felcsúti diktátor uralkodása alatt…..Ezek sajnos fertőznek, jobban mint a madárinfluenza és nehezebben lehet majd kiirtani a vírusukat………

  • -„Ungarn du land der treue,oh du mein heimat land!
    ihr shone mir aufs neue treue mit hrez und hand…-(usw-usw,bis.)-ungarn erwache rot weiss grunn!!grussen und mahlen zeigt des treu bis zum tod!!”-

    az uj himnuszotok!!

  • Kicsit koran itelkeznek egyesek, Varjuk meg az illeto mukodeset elobb!
    A kulombozo megbelyegzesek, esetleg tevednek.

  • Na, ezt a cikket meghagyom Lámpának és barlevnek… Nekik való vita lesz…

  • György Molnár
    2018 október 5
    10:06 de.
    „tele van az ország…”
    ___________________

    Nincs tele! csak most előbújtak a föld alól néhányan, és nagyon villogtatják a szárnyukat abban a reményben, hogy megtéveszthetik a bamba népet. Viszont ennek MOST KELLENE ellenállni, és nem barlev gyűlölködésének behódolni.
    A rendszerváltás óta mindenki nagyon dühös, de sajnos nincs már semmi türelmes, okos, halk népnevelés… pedig ennek a pimaszságnak a hatástalanításához az kéne, és nem a pro és kontra gyalázkodás. Szerintem.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    E turulban ba..ott bakkecskénk szerint:

    ” Akkor 1920-ban az 1918-as és 1919-es . e l v e t é l t . forradalmak után egy nagy államfire volt szükség Horthy Miklós személyében.”

    Na persze, mert azt a bizonyos . v e t é l é s t . a háború, illetve az a közismert hadi helyzet és hadiállapot idézte elő amelyet létszám és technikai túlerejével minden irányból támadó haderő celebrált a Magyar Köztársaság, majd a Magyar Tanácsköztársaság ellen…

    Ezt a > művi abortuszt < Magyarország akkor aktuális
    . e l l e n s é g é v e l, a kis és a nagyantanttal*
    . k o l l a b o r á l ó . H o r t h y . és az ő sebtében összedobott ellenforradalmi, úgynevezett Nemzeti Hadserege persze nem harcolva, viszont messze-menőkig – de minimum Budapestig ahova vonaton szállították – támogatott.

    Pedig arra, az úgymond' ""nagy államférfira"" valójában csak azért volt szüksége e háborús győzteseknek, mert joggal látták őbenne azt a jellemtelen eskűszegő katonát**, aki annak az "imperialista békediktátumnak" a készséges aláírója lesz, amelyet a hálás horthysta utókor 25 éven át egyszerűen csak Trianonként emlegethet, s amelyért éppen a kizárólagos honvédelmet gyakorlókat tehetik majd meg bűnbak gyanánt…

    .

    .

    * Budai Nagy Antant

    ** Horthy a hadüzenet idején még őfelsége Ferencz József K.u.K. személyes adjutánsa (szárnysegédje) volt.

  • Áporodott lett a levegö ezektől.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    utószó:

    Az abortusz annyiban volt művi, amennyiben azt az Antant megszervezte, Horthy pedig felajánlotta magát nekik, mint egy közönséges Q..a.

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Almási !

    Szerinted !

  • Nem ismerem egyik úriember munkásságát sem, és azt hiszem, sokak nevében mondhatom, hogy nem is érdekel.

    Az iskolai irodalomoktatás sajnos Magyarországon már évtizedek óta reformra szorulna, de talán még hosszabb romlási folyamatról beszélünk. A nyugati világban az a cél, hogy elsősorban olvasóvá neveljék a gyerekeket. Nálunk utálják a gyerekek a kötelező olvasmányokat, és az olyan feladatokat, hogy hányszor esett Nemecsek a vízbe?

    Almácskának külön írom, hogy nagy kedvence maradhatott volna a Képes irodalomóráknál. A szocialista kánon mellé csinálhatott volna a jobboldal által kedvelt szerzők műveiből is kisfilmeket, korabeli jelmezekkel.

  • Kedves Alma! Latod ebben egyeterkek!

  • Na megint egy igaztalan és feleslegesen hangulatkeltő cikk….
    Se Vass Albert,se Nyírő Gy,de ugye még Horthy sem volt fasiszta(az utóbbi a német megszállás alatt minden tőle telhetőt megtett a zsidó üldözéssel szemben…már régebben egy hasonló cikknél részleteztem a tényeket,most nincs időm…)aki ismeri (???)a történelmet az pontosan tudja!
    Az meg,hogy Orbán fasiszta lenne az egy nagy hazugság(szintén itthoni tények,zsidó egyházzal Izraellel,rabbikkal való kapcsolata,támogatások,megemlékezések stb)
    ami az itthon élők többségét illeti…..az meg pláne hazugság!
    Az viszont nagyon igaz,hogy a cikk írója megint nagyfokú tájékozatlanságáról,hiteltelenségéről tett tanúságot ( sajnos nem először!!!!) és írt egy valóságot nélkülöző cikket….jobb híján(talán nem volt értelmesebb,más és főleg a valóságról szóló témája???….!

  • Ami Horthy esetében a zsidóság elleni bünöket illeti, annál
    nagyságrendekkel nagyobb az „angolszász” vezetők bűne. Ők végképpen tudtak a milliókat elpusztító haláltáborokról, amikhez talán 8-10 sinpár vezetett. Egyetlen Liberátor-os bevetéssel mindet tönkre bombázhatták volna, s az egész odavezető „infrastrukturát”. Tették….? (Közvetlen családomnak két áldozata/mártirja van.)

  • barlev: Wer hat es geschrieben?
    drizari: ismerős körben a külf. ösztöndíj bevett terv és több esetben kész tény. elfogyunk mint a gyertyaszál…

  • Bernstein!

    Horthy egy kiszolgáltatott , a németek által megszállt ország kormányzója volt,aki megszüntette a csendőrséget,hidakat robbantott fel,akadályozva a németek vonulását(a csehek felé)
    vagonok indulását próbálta megakadályozni stb… és akinek el kellett menekülnie az országból,nem itthon halt meg!
    Ez csak kiegészítés a sok valótlan állításhoz!!!!
    na mára…erről ennyit,de holnap sem fogom elfogadni,pláne dicsérni a cikket!!!!Nincs miért!!!!

  • Bernstein
    2018 október 5
    3:08 du.

    Világos minden:

    Nem Horthy a bűnös
    mert engedte ebek harmincadjára a
    magyar embereket,hanem a gaz angolok.Azok tehetnek mindenről.

    Hm.
    Érdekes.
    NAGGYON érdekes.
    Mintha már hallottam volna a
    tiédhez hasonló okfejtéseket.A Kb 30 évvel ezelőtti idökben.

  • Boda Marcsi,
    most nagyon mellé lőttél!1942-ben 20.000 zsidót végeztek ki Kamenyec Podolszkban. 1943 ban a jányi gusztáv féle II. magyar hadsereg rohadék”hősei”Ukrajnában zavarták fel munkaszolgálatosok ezreit az aknamezőkre,felrobbanni.Az életben maradottakat tífusz barakba zárták és a barakkot rájuk gyújtották.Aki hason csúszva kimenekült a horthy pribékek levadászták.Igaz…ezt nem személyesen követte el a szemét ő főméltóságos úr,de minden parancs aláírásával volt díszítve.Nem beszélve a horthy éra kegyetlen gyilkolásairól mindenhol ahová betették a lábukat.Nem felejthetjük el Izsák és Orgoványt,az Újvidéki vérengzést,a számtalan pogromot a horthy éra 25 éve alatt,a francia kiss mihályokat,a spóner rudolfokat.Persze az teljesen felejthető,hogy 1944 márc.19.-ig a vidéki zsidóság nagy része már Auschwitz-birkenau,treblinka stb.megsemmisítő lágerjaiban pusztult el.A magyar királyi csendőrség és a MÁV nevű hulla(jelölt)szállítók segédletével.Nem véletlen,hogy már a németek kértek szállítási szünetet,mert a krematóriumok már nem bírták”feldolgozni”a zsidó-védő horthy-fergeteg hősies vehemenciáját.
    Boda Marcsi,igyekezzél szimpatikus lenni,ha még képes vagy rá.
    Üdvözlettel:egy horthy által életben hagyott,volt gettó lakó.

  • Boda Marcsi,
    a hidakat a németek robbantották fel menekülésük közben a Szovjet csapatok elől.horthy kizavarta a csendőrséget Budapest területéről,nem a zsidók védelmére,hanem saját seggét védte a készülő csendőrpuccstól,ha hallottad Koszorús Ferenc nevét akkor duplán szégyellheted magad.Nos…itt abbahagyom.Azt hittem másmilyen ember vagy.Tévedni nekem is szabad.Emberi dolog.

  • Aczél Gábor

    Boda Marcsi, Boda Marcsi, ha nem vette volna észre, amit én már régóta tudok: én nem önnek írok. A világért se szándékozom felbosszantani. Van egy javaslatom. Ne olvasson! Ha megkíméli magát a soraimtól, több ideje marad, mert még az írásaim véleményezéséről is eltekinthet.

  • Tüske Zsófia

    Boda, ne hazudozz! Wass Albert is és Nyírő is fasiszta volt, ez utóbbi nyilván Szálasi feltétlen híveként, a nyilas kormány parlamenti képviselőjeként próbált zsidókat menteni… ócska, gyilkosokat mentő hazudozó vagy! Az utolsó hungarista parlamenti ülés Sopronban, 1945 márciusában volt, ennek ez a jeles nemfasiszta ember az utolsó percig tagja volt és csak utána pucolt meg. „A soproni nyilas parlament az utolsó pillanatokig kitartott a mozgalom kedvenc témái mellett. 1945. január 3-án Budinszky László igazságügyminiszter például a „nemzsidók és zsidók között kötött házasságok felbontásáról” nyújtott be törvényjavaslatot. De az igazi magyarokkal sem bántak kedvesebben, itt döntöttek például arról is, hogy besorozzák, majd német egyenruhába öltöztetik a 15-16 éves leventéket is. A soproniak ezt élesben tapasztalhatták meg, a nyilas osztagok ugyanis az utcákról gyűjtötték be a megfelelő korúnak kinéző fiúkat.”
    https://eurocom.wordpress.com/2013/05/18/hogy-mosnak-egy-politikai-hullat-magyarorszag-parlamenti-elnoke-visszaeso-a-nyiro-jozsef-rehabilitalasi-kiserleteben-jurnalul-national/
    Wass Albertről meg csak ennyit: http://www.eszmelet.hu/nagy_laszlo-wass-albert-es-a-hungarizmus/

  • SchumackerLady

    Almási Alma 12,27

    Itt nem Barlev a gyülölködő, hanem azok, akik még ma is a direket és az indirekt (szavaikkal éls intézkedéseikkel pusztító) gyilkosokat hamisan beállítva, őket bűneiktől mosdatva, hamis, pozitív színben feltüntetve igyekeznek fedezni.

    „Tisztelthölgyeim..” 2:19-2:25 kolléga helyesen és szabatosan mutat rá a Horthy-éra születesének ama, már születése pillanatában eleve őshazugságra kalibrált mivoltára, melynek már létrejötte előestéjén megszületett az a bűnbakverő negyedszázad „varázsa”, amely ma is láthatólag tartós sötétséget fixált némely KMH kommentátorunk (pl.Figyelő) agyába…

    Mert, ha csak fedezni akarnák, de még piedesztáltálra is állítják, és újra istenítik ezeket a tömeggyilkosokat, mint az e cikkben emlegetett díszmagyar Kattaro Mihály és a többi mai bűntársa teszi.

    Ez nem gyűlölet, ez az ő objektív valóságuk.

    Kedves Alma lámcsak, hibás naivitásod igazolandó, Figyelő mindjárt dícsérettel jutalmazta ezt, az időskorban már bűnnek számító naiv, vagy beletörődő álpacifizmusod…

  • Aczél Gábor
    2018 október 5
    7:48 du
    _______________

    Nem beszélve arról, hogy akkor a reklámokról sem maradna le a tévében… 😀

  • Boda Marcsi
    2018 október 5
    3:07 du.

    Az általad felsorolt fasiszta és náci beállítottságú emberek írónak igencsak harmincketedik rangúak.

    Én vettem a fáradságot
    és végigszenvedtem Nyírőtől
    az „Úz Bencét” De..lefogadom TE
    semmit nem olvastál ezektől.Csak mantrázod
    a hivatalos szélső-jobbos álirodalmi propagandát.
    Merthogy nekik is kellenek költók írók drámaírók satöbbi
    Hogy szakmailag szart sem érnek az mellékes.
    Lényeg hogy hivatkozni lehessen rájuk.
    Amúgy itt dögöljek meg ha értettem
    mit akart előadni Nyírő ezzel az
    Úz Bence című regényével.

  • SchumackerLady
    2018 október 6
    3:06 de.

    PONTOSAN !!!
    Bar-Lev nem gyűlölködő hanem kissé impulzív.
    Néha túlzásba viszi dehát..ha egyszer igaza van…

  • gyuri10
    2018 október 5
    6:16 du.

    MIVAN KISÖREG DDDDDDDD
    Büdös lett a Bodaszar?
    Hát csak edd.Mégha meg is keseredik a protkód alatt.

    Aszongya a félkegyelmű:
    „Azthittem másmilyen ember vagy”
    Hát akkor olvassad magadat 2016.-ból:

    http://kanadaihirlap.com/2016/06/26/a-baloldali-magyar-zsidok-szerepe-izrael-felepiteseben/

    De ha valakinek nincs kedve böngészni a linket akkor ide idézek belőle egy Gurltiz-féle gyöngyszemet:

    gyuri10
    2016 június 27
    5:52 de.

    marcsa,
    te ugyan olyan mocsok maradtál,mint voltál.Egy magyarázatot még elvárnék tőled.Persze agyi hendikepedből kifolyólag tudom,hogy erre is képtelen vagy.A kérdésem amire úgy sem tudsz válaszolni így hangzik:Miért kell beleugatnod az értelmes EMBEREK társalgásába.(minden áron létezésedet akarod bizonyítani?) Igazollak,hogy létezel,mert tudvalevő,hogy ameddig lószar van addig a verebek is csiripelhetnek.Igaz,hogy a te csiripelésed olyan mélyről jön,hogy már alig hallani.

    NAKÉREMSZÉPEN még ezek után picsogja elaléltan a félkegyelmű Gurltiz hogy „Azt hittem másmilyen ember vagy”

  • Boda Marcsi
    2018 október 5
    3:58 du.

    És még ez meri
    állítani magáról hogy
    valami főiskolát végzett.
    Ezzel a történelem-tudással.
    Ez nem tudás hanem egy rakás semmi.
    Mondhatni ez a tudás csak afféle „Bodaszar”

  • SchumackerLady

    ˙

    Geyza/Bernstein

    Azért mégiscsak van abban valami, hogy az Egyesült Királyság, „az angolok”, mint az Antant vezéroszlopa – a franciákkal karöltve – katonai, majd gyakorlati segítséget nyújtottak Horthy diktátori székbe ültetéséhez…

    Másfelől angol és amerikai [„angolszász”] bombázó rajokról több alkalommal is készültek légi fotók, amikor azok megsemmisítő táborok – pl. Auscwitz – felett repültek el…

    Nem tisztázott, hogy mennyire tudták, vagy nem tudták, hogy ott mi zajlik. Minden esetre ezeken a fotókon, felülnézetben, ezek az állítólag ismeretlen célú „létesítmények” katonai szemmel vizsgálva hatalmas gyártelepnek, vagy gyárüzemeknek is hatottak, amelyeket már a bombázások alapvető célját× tekintve is, de legalább a védműveiket bombázni kellett volna. … De még ezt se tették…

    Már itt lenne az ideje ezt a kérdést mélységében is, egy ezzel kapcsolatos, mindenre kiterjedő feldolgozó szakirodalom és/vagy dokumentum filmanyag közre bocsájtásának…

    Természetesen ez Horthy személyi . f e l e l ő s s é g é b ő l, az Ő több évtizedes, úgymond ellenforradalmi, irredenta és háborús, ill. szövetségi politikája által okozott, összességében (500e+500e) 1-millió magyar halott vonatkozásában×× egy jottányit n e m . v o n . l e .

    .

    × A német hadi potenciál, ill. az ipar megsemmisítése.
    ×× A külföldi áldozatokról és az ország rommátételéről, annak mérhetetlen káráról nem is beszélve.

    .

  • gyuri10
    2018 október 5
    5:57 du.

    ????? …… ????? ……

    ich versteche nicht …

    valami nem kosher szilvát ittál, biztos a kerítés-szaggatót

  • SchumackerLady
    2018 október 6
    3:06 de.

    „Itt nem Barlev a gyülölködő, hanem azok, akik még ma is a direket és az indirekt (szavaikkal éls intézkedéseikkel pusztító) gyilkosokat hamisan beállítva, őket bűneiktől mosdatva, hamis, pozitív színben feltüntetve igyekeznek fedezni.



    Kedves Alma lámcsak, hibás naivitásod igazolandó, Figyelő mindjárt dícsérettel jutalmazta ezt, az időskorban már bűnnek számító naiv, vagy beletörődő álpacifizmusod…”

    Aha… ÁLPACIFIZMUSOM…

  • gyuri10!

    Bocsi,de egy internetes cikkben olvastam Horthyról ,amit írtam,lehet,hogy nem volt igaz?…..
    Ne haragudj érte,nem akartam mentegetni,de azt írták,hogy ő robbantotta fel a csehekhez vezető hidat…..(1948-ban születtem!)
    Én akkor még nem is éltem,meg mindig és most is elítéltem minden
    zsidó ellenes büntettet.
    Remélem tisztáztuk a dolgot és nem haragszol rám?…..
    Én meg a sok hiteltelen baloldali rágalomtól szoktam berágni….
    Tévedni emberi dolog,továbbra is szívesen olvasom az értelmes hozzászólásaid!
    Várom a válaszod!
    Üdvözlettel:Marcsi

  • gyuri10!
    Önhibámon kívül tévedtem,(félrevezető cikket olvastam)de ennek ellenére bízom benne,hogy nem dőlsz be a hazug baloldali hozzászólók mocskolódásának,akik gondolom most „csámcsognak” a tévedésemen,és eddig sokszor indokolatlanul beléd tapostak!!!

  • Geyza!

    Én veled ellentétben tényleg jártam iskolába!!Egyébként a történelmet nem a főiskolán,hanem az általános és középiskolában
    tanítják,és az ugye sok esetben pártos,félrevezető,igaztalan volt,ami utólag rendre kiderült (pld.az 56-os „ellenforradalom”…
    Egyébként tanulatlan tahóként ne szólj bele a Gyurival folytatott
    normális véleménycserébe,neked nem osztottunk lapot!!!!!!!!

  • SchumackerLady
    2018 október 6
    9:05 de.

    Hát igen. ez egy nyitott kérdés.
    Azt mondták pár tiz évvel ezelőtt hogy nem voltak infóik azokról a telepekről.

    De a zsidókat és baloldaliakat meg hadifoglyokat
    NEM a szövetségesek hanem a nácik gyilkolták le.

    Aki mást mond vagy másra céloz az „relativizál”
    Vagyis a Hitlerájt és annak kiszolgálóit próbálja suvickolni.

  • gabriel
    2018 október 6
    9:45 de.

    Ugyan hagyd..absztinens a Gurltiz.
    Nem iszik ez mást csak cukrosvizeket.
    Egyszer beírtam ide hogy van odale a nappaliban jóféle házipálinkán, mingyá meg látogatom,
    azóta alkoholistának néz engemet ez az idióta.

  • Clara Bencsics Figyelo

    SchumackerLady

    2018 október 6
    3:06 de.

    Ha tetszik, ha nem en mar eltem abban a korban. 12-14 eves voltam. A csalad es a radio sok mindennel informalt! tudomasom szerint Horthyt LEVALTOTTAK a nemetek es Szalasit helyeztek a kormany elere! Az IGAZI zsido uldozes csak akkor kezdettt igazan mukodni! A budapesti zsidok pl. meg megusztak Horthy idejebenm de Szalsi vegul befejezte ott is sotet munkajat,. Horthyt hatterbe szoritottak. Mellesleg,, az sem veletllen, hogy Hortyt NEM vegeztek ki a nemzetkozi birosag a haboru utan!Szalasit viszont felaksztottak!!
    Manapsag igen egyszeru egy emberre fogni mindent!

  • Egyébként úgy tudom,hogy Horthynak (mint egy megszállt ország kormányzójának)nem sok lehetősége,”hatalma” volt,de próbált a zsidóüldözéssel szemben a maga módján fellépni….megszilárdította a gazdaságot,és nem mellesleg külföldön halt meg.!
    Ellenpéldaként felhozhatnám a kommunisták, különösen a „nemrég”
    kiderült gyilkos(!!!)ÁVH-sok rémtetteit,akik közül sajnos nagyon kevesen kapták meg a méltó büntetésüket.
    Tény,hogy Nagy Imre a kevés tisztességes kommunisták közé tartozott,és sajnálatos módon ezért kellett mártírhalált halnia!
    Jó lenne,ha mindenki tárgyilagosan gondolkozna,értelmezné a múlt eseményeit,különös tekintettel elvárható ez azoktól,akik ezekben a vészterhes időkben már éltek is!!!!!
    A megbékélés,(az uszítás mellőzése)meg különösen „emberi” lenne!
    Na ennyit!Gyuri remélem biztosan érti a gondolataim,Geyza meg a hasonló agy mosottak véleménye nem számít!!!!

  • Clara Bencsics Figyelo

    Nyirot , mint irot soha nem kedveltem! Wass Albert viszont NEM volt naci, hanenem egy igazi erdelyi magar iro volt. Lehet, hogy NEm tetszik a magyarossaga de NEM talaltam nacinak! t,i. MINDEN konyve megvan es nem olvastam egyikben sem antiszemita irast, Talan, egy utazaserol, mikor a vonaton egyzsido is utazott, Arrol a karrakterrol nem irt hizelgoen! de ez tenne ot antiszemitava?
    Ma igy konyvelik el Pestem Wass Albebertet!

  • Kiegészítés!
    gyuri 10!

    Nem tudhattam,hogy Te ennyire érintett vagy,és egyben szerencsére túlélő.!!!….
    Nagyon sajnálom!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Amúgy végezetül a szerzőnek,A.Gábornak azt üzenem (sokak nevében!!!!!!),hogy itthon szerencsére”nem élünk náci időket”a többség békeszerető ,vallástisztelő,és normális ember!
    Ha itthon él tudnia kéne,ha meg nem akkor tájékozódjon,mielőtt
    alaptalanul vádaskodik,írogat….!!!!!

  • bar-lev
    2018 október 5
    10:21 de.
    mint kiderült nem csak franciául de németül sem tudsz… két (vagy 3) lábon járó helyesírási hiba és csődtömeg vagy lelke a …nek

  • gabriel
    2018 október 6
    9:45 de.

    mínusz 1 „c” akkor a verstehen már „érthető” kkk
    te is fiam „brute”? mint bárnelevné?

  • SchumackerLady
    2018 október 6
    9:05 de.

    hogy miket nem írsz? majd kapsz te a #izraelitől meg a #bárnelevnétől és főleg a #geyzától, méghogy az antant? azok „célja” nem „az” volt… az ANTANT ugyanolyan rasszista féreg banda mint bárki más …Drezdát…na azt porig… hogy mi különbség van/volt az ANTANT és a TENGELYHATALMAK KÖZÖTT? hát nem sok maximum az egyenruhák színe és a csizmatalpak… mind a kettő gyarmatokat akart vagy megszerezni vagy megtartani bármi áron… ebbe az az összesen 50 millió halott belefért pláne Hyroshima és Nagaszaki után ami ugye teljesen emberbaráti ügy volt meg az aljas Pearl Harbour -i provokáció hogy belerángassák a süsüéket a Csendes Óceán térségében is… a japánok meg bekapták a horgot…lett is haddelhadd meg ereszd el a hajamat

    és a legszebb a „békekötés” volt azóta nincs béke a világban

  • Tüske Zsófia

    Klára, Wass erdélyinek erdélyi volt, de ez nem zárja ki azt, hogy náci lett volna. Én azért írónak annyira már nem mondanám.

    Mindenesetre erősen úgy néz ki, hogy a cikkben szereplő Takarót szánja a hatalom a Petőfi Irodalmi Múzeumból rejtélyes okok miatt eltávolított Pröhle Gergely helyére, a szent Kulturkampf nevében. Komolyan kezdek aggódni egyrészt a múzeum tulajdonában lévő irodalmi értékek, másrészt a Digitális Irodalmi Akadémia sorsa felől.

  • Aczél Gábor

    Találós kérdés

    Kikről szól Wass Albert alább előadott novellája?

    https://www.youtube.com/watch?v=BkSX7l_sAKo

    Nos, Boda Marcsi?

  • Rodeo11
    2018 október 6
    3:21 du.

    TE mit magyarázol itt szarházi.
    TE csak egy Holocaust-tagadó senki vagy

  • Rodeo11
    2018 október 6
    3:07 du.

    De te sem tudsz igazából kacsa-nyelven.
    Pedig itt gágogsz állandóan tiszta erőből

    A mekegésed meg egyenesen katasztrofális.

    Menj nyaljál sót.

  • Boda Marcsi,
    harag nincs,mert a tárgy nem ismeretét haraggal úgy sem lehet gyógyítani.Alaposabban nézz utána a horthy-fasizmus 25 évének történelmére.Az idejáró vulgáris saját anyanyelvüket sem tudó ordenáré hazudozókkal szemben,Téged tisztességes embernek tartalak. A hiányos tudást nyugdíjas korban is lehet pótolni.Sőt most van rá időnk is.

  • Rodeo11
    2018 október 6
    3:07 du.
    Deine sprache ist keine Deutsch!
    hottentotten lattengitter ist deine sprache!

  • Boda Marcsi
    2018 október 6
    12:17 du.

    Menj és bujjál le vele valami szeparéba .
    De addig amig itten nyilvánosan (és gusztustalanul)
    nyaljártok-faljátok egymást addig kénytelen leszel
    elviselni azt hogy megvilágítom mekkora egy tanulatlan hazudós tulok vagy te és a Gurltiz barátod pediglen mekkora egy hazudozó senki.

    Páldául pár éve azt hazudta hogy 16 éves volt ’56-ban.
    Most meg majd kiderül hogy már 1945 ben keményen harcolt az életéért a lágerben és sikerrel túlélte.

    Hát igen.
    Az akkorabeli 3-4 évesek tudtak kemények lenni 😀 😀 😀

    Te idióta tanulatlan tulok te 😀

  • Boda Marcsi
    2018 október 6
    2:57 du.

    Kik azok a „sokak” te idióta.
    Mondj pár nevet.

  • Boda Marcsi
    2018 október 6
    12:41 du.

    Neked nem „gondolataid” vannak
    hanem valami párt-pamflettből kiovasott elcsépelt lózungjaid.

  • Tüske Zsófia
    2018 október 6
    3:24 du.
    anno decibelben valaki kölcsönadott néhány -általa féétve őrzött- könyvet, hogy ajánlja elolvasásra, én mint olyan aki olvasás tárgyában „mindenevő” vagyok…nagyon gyorsan félreraktam, igaz nem mertem bevallani, hogy nem olvastam ki…mert ugye akkor??? dehát: Tormay Cécyl meg hasonló izék …hát meg a Kosáryné Réz Lola… meg a Valamit visz a víz…szóval ezek örökre kikerültek köreimből

  • Boda Marcsi,
    horthy zsidók ellen elkövetett bűnei nem a németek bevonulásával kezdődött!Megszállás?!Szövetséges csicskásokat nem szoktak megszállni.Az pedig,hogy a Kenderesen elkapart tömeggyilkos Portugáliában múlt ki,csak arra bizonyíték,hogy zsidók is lehetnek idióták,mint a Chorin család,akik élete végéig kitartották,mint egy díszkurvát.Elnézést,hogy nem használok ennél durvább szavakat.Üdv:Gyuri.

  • Boda Marcsi,
    a mellélövésedet sajnálod vagy azt hogy túléltem?Na jó…ez csak egy kekeckedő poénkodás.

  • Bernstein
    2018 október 5
    3:08 du.

    Bizony ezen sokszor, nagyon sokszor elgondolkoztam én is.

    Meg azon is, hogy tengernyi elemzés látott napvilágot szinte minden kis apró részletéről a háborúnak, de erről mindig mélységes kuss van.

    A hírszerzések pontos képben voltak minden apró részletéről a haláltáboroknak, hiszen Horthyt is maga Roosevelt „figyelmeztette”, hogy állítsa le a deportálósakat, mert ellenkező Magyarország semmi jót nem remélhet – de ö sem.

    Mi lett a vége, az ország (´bocs, de fiúsítva a lányokat) szóval az ország két kézzel, bő nyállal megszopta, de a Horthy irháját megmentették.

    Simán lebombázhatták volna a síneket, hiszen a Kárpátokon keresztül nem sok vasúti vonal vezetett át a haláltáborok irányába. 90%-a a deportálásoknak a Kassai vonalon történt, a többi pedig már nyugatról Pozsony-Nyitra vonal.

    ((Csak zárójelben: – én megkockáztatom Sztálin szerepét ebben – simán.))

  • Rodeio

    Rodeo11
    2018 október 6
    3:13 du.

    Na jó, tudod mikor körmöltem én alemánul utoljára?

    Mert én sem, úgyhogy nem zavar 🙂 🙂 🙂
    (aki akarja megérti)

  • Geyza!

    Végül is most-már értem szegény Gurlitzot.

    Hát hogy még kóshert sem???

    baj, nagy baj …

    Mint gondolna rólam akkor, akinek még mesterlevele is van a főzési tudományokról? (brazil)
    Ami igazi „Minasi Cachaça-k” destillálására jogosít.

    (bár a valódi „tudományt” öreg nagyapámtól kaptam, igazi szatmári szilvóriumok generálására – még az „ösi fözdében”. Ami a község fözdéje lett. Igazi 3 réztornyos alambique volt)

  • Almási Alma
    2018 október 5
    12:27 du.

    Alma abban bizony tökéletesen egyetértünk, hogy még most kellene ellenállni, amíg visszavonhatatlanul nem lesz késő.

    De sajnos nem csak néhányan vannak.

    A magyarság egy jelentős része nacionalista, amit könnyű felkorbácsolni.

    Csak nézzünk arra, hogy mi történt a déli szomszédainknál – még ma sincs vége igazából a gyűlölködésnek.

    Be kell valljam, nincs receptem – nekem se.

  • Clara Bencsics Figyelő
    okt.6. 12:56

    „..Wass Albert viszont NEM volt naci, hanenem egy igazi erdelyi magar iro volt. Lehet, hogy NEm tetszik a magyarossaga de NEM talaltam nacinak! t,i. MINDEN konyve megvan es nem olvastam egyikben sem antiszemita irast, Talan, egy utazaserol, mikor a vonaton egyzsido is utazott, Arrol a karrakterrol nem irt hizelgoen! de ez tenne ot antiszemitava?..”

    Kedves Clara, úgyis mint Figyelő! Az igazi erdélyi magyar írók között is vannak /lehetnek náci „beállítottságúak” akik bár nem teszik ki magukra a „náci vagyok, az is maradok” c. feliratot de érzelmeikben, hitvallásukban bőven hozzák a nácizmus jellemzőit – a kettő nem zárja ki egymást! Ártatlannak tűnő kérdésén jót mosolyogtam (tudja, ahogy Ön szokta ha Orbán kritikát olvas itt) „.. ez tenné őt antiszemitává..?”

    Kedves Clara, tényleg, Ön szerint mi tesz egy embert antiszemitává, azaz Ön személy szerint honnan, miről ismerné fel?

  • Az irodalmi kánonok leginkább azt mutatják, hogy kit fog megutálni az iskolás fiatalság …

    Az irodalmi kánon a magyar iskolai hagyományban a következőt jelenti: unalomig feleltetni a rég elhunyt írók születési és halálozási évszámából valamint a műveiknek a tankönyv által előírt értelmezéséből. És még szerencse, ha irodalmi nagyságokból van kiválogatva a kör, mint az Aczél-Kádár időkben.

    Pl. a Rákosi-korban tényleg csak a politikai elköteleződés számított, a színvonal nem volt olyan fontos, pl. tiltott volt Weöres Sándor vagy Szabó Magda. A fenti cikk szerintem kicsit lemaradt, mert én már olyan hírt is olvastam a közelmúltban, hogy a Magyar Idők-ben a Szakács-cikkek „véletlenül” félbemaradtak.
    Ez a Takaró-kinevezés jó gumicsont azoknak, akik szeretnek rágódni. De nyilván nem jelenti azt, hogy betiltják az iskolákban Babitsot vagy József Attilát. (Legnagyobb bánatára a radikálisoknak.)

  • Rodeio

    beteszek ide neked egy kis ízelítőt a brazil parlamentből – bizottsági meghallgatás emberjogi képviselők (eredeti palesztin, vagy libanoni hesbollah)

    Egy törvénytervezet folyamán van nyilvános meghallgatás

    Brazilban él kb 4 millió kettős állampolgárságú libanoni
    (jól írtam négy millió)

  • Rodeio nem tettem be a linket

  • Gábriel, Géza, gyuri, Boda Marcsi!

    Felhívnám szíves figyelmeteket, hogy a topik témája az IRODALOM, ha lehetséges, próbáljatok meg a témánál maradni!

    A Horthy-korban, mint köztudott kéne legyen, volt egy állam által finanszírozott irodalmi irányzat, a konzervatív. Olvasóközönsége többek között középosztálybeli úrhölgyek voltak, akik keresték a heppiendet és a konzervatív értékrendet. Tipikus képviselője Herczeg Ferenc volt, de például Fekete István több regénye is ide tartozott, pl. A koppányi aga testamentuma.

    A Nyugat fénykora a dualizmusban volt, mikor újítónak számítottak. A harmincas évekre kissé elavultnak látszódott a polgári újság, pl. az avantgárdhoz képest.

    A kor meghatározó irodalmi díja volt a magánalapítású Baumgartner-díj, amit többek között Wass Albert első műve is megkapott. Ez a regény egy erdélyi grófi családról szól. amelynek már leáldozóban a napja.
    Szabó Dezső túlságosan radikálisnak számított a konszolidált húszas-harmincas években. Az elsodort faluban a dzsentri osztály kíméletlen kritikáját adta, ami nyilván nem tetszett a megkapaszkodni vágyó úri középosztálynak. Harcos antiszemitizmusa viszont a zsidó nagytőkésekre is építő kormányzati politikának volt útjában.

    Mindezek mellett lényeges, hogy a korban a legtöbb ember kalendáriumot, filléres regényeket, krimiket és szentek életét olvasott, valamint Jókait, Gárdonyit. Legalábbis azok, akik egyáltalán olvastak könyvet.

  • Aczél Gábor

    Tüske Zsófia
    2018 október 6
    3:24 du.
    Szerintem okkal aggódsz.

  • Besancon
    2018 október 7
    3:22 de.

    „bár nem teszik ki magukra a “náci vagyok, az is maradok” c. feliratot de érzelmeikben, hitvallásukban bőven hozzák a nácizmus jellemzőit –”

    Ez fordítva is igaz. Wass vélhetően antiszemita volt, mint ahogy a két világháború közötti középosztály majd minden tagja.
    Viszont politikailag kettévált a kormánypárt a harmincas évekre.
    Bethlen és a körülötte lévő konzervatívok a magyar alkotmányos hagyományra hivatkozva mindenféle politikai szélsőséget elutasítottak.
    Míg mások radikalizálódtak, és az olasz és német fasizmus kezdeti sikerei láttán azt vallották, hogy ez a jövő sikeres politikai útja lesz.

    „Zsidókérdés” van, ezt mindenki egyöntetűen vallotta. A náci típusú végső megoldás viszont megosztotta a jobboldali kormányzatot, pártot és szavazóikat.

    A Wass Albert körüli vita, mint annyi más, ezeknek a tényeknek a részleges elhallgatásán, csúsztatáson alapszik, és ezért nem lehet kikeveredni belőle. Az egyik szekértábor mindent elhallgat, ami kicsit is pozitívum, a másik pedig mindent, ami kicsit is kompromittáló lehet.
    Véleményem szerint egy ilyen átpúderozott portrénak nem sok köze van a valósághoz.

  • gabriel
    2018 október 7
    8:10 de.

    az a tapasztalatom, hogy semmi sem történik ok nélkül, mindezeknek oka van és pontosan arról nincs szó sehol sem… és anélkül sohasem jön létre békés megoldás.

  • Én már egyszer javasoltam itt a KMH hasábjain, hogy olyan konzervatív írón kéne a különböző világszemléletek különbségeit tárgyalni, akit a szocialista kultúrpolitika (az Aczél-Kádár) is elfogadott.

    A fent említett Fekete Istvánról írtam, aki Wass Alberttel volt egy vadásztársaságban. Volt, aki rögtön közölte, hogy ez nem jelenthet érdekközösséget, pedig egy zárt klubba ugyan mi másért tömörülnének az emberek?
    Mint írtam, a konzervatív szerzőkre jellemző a hagyományos értékek feltétlen tisztelete, amivel nyilván nem árulok el újdonságot. Nagyon sokan vannak, akik nem követtek el semmilyen bűnt, mégse lenne jó, ha ők uralnák újra az irodalmi kánont! Ugyanez persze a polgári vagy kommunista vagy bármilyen költőkről elmondható.

    Ezt kiválóan példázza pl. Fekete István A koppányi aga testamentuma regénye. Ugye a magyar vitézek, akik a magyar végvárban (a korabeli határrendészeten) dolgoznak, makulátlanok. Ők bezzeg nem sanyargatják a helybeli jobbágyokat, hogy kiegészítsék a központból gyakran elmaradó zsoldot.
    Bezzeg a gaz vallon kapitány! Az keseríti meg a környékbeli parasztok életét! Annak még a kerítés se akadály, bemenne még a falon is, ha valahol kincseket lehet rabolni (mert ő persze megkapja a zsoldját a bécsi kincstártól).
    Megcsalt lány vagy részeges mulatozás nincs a regényben. Itt mindenki addig issza le magát, amíg még értelmes hazafias beszédet a szájába lehet adni. Nincs olyan pár, amely a lakodalom megülése előtt Urambocsá! házaséletet élne.

    Az már csak hab a tortán, hogy ráadásul a szocialista érában csináltak nagy sikerű mozifilmet a regényből, mint Az egri csillagokból.
    Félreértés ne essék! Újra szükség lenne ilyen konzervatív művekre és filmekre! De ha csak ezek uralnák a kánont, akkor egy prűd polgári világ jönne vissza, ami a 19. század végére eléggé kiüresedett, és végül az 1. vháborúba vezető utat szegélyezte.

  • Engem nem nagyon érdekel, hogy egy művészember antiszemita érzelmű, vagy se. A művel érdekelnek, hogy mi van bennük.

    Wagnerről azt mondják, antiszemita volt. De én ezt a műveiben nem tapasztalom, viszont a művek jók, és legfeljebb német nacionalizmussal vádolhatók, de azzal is csak átvitt értelemben. Az ő idejében viszont MINDENKI nacionalista volt, mert ez volt a korszellem. Akkor?

    Wass Albertnek én speciel egyetlen művét olvastam, abból is csak vagy 50 oldalnyit. Aztán belefulladtam… Nekem ez sokkal fontosabb tapasztalat. (Meg a nevének a története. Állítólag jó magyar Vass volt, de mivel azt a németek „fasz”-nak ejtik 😀 , átiratta a nevét W-re.)

    Tormay-t nem olvastam, de a „Cécile” név sokat mond a „magyarosch” gondolkodásáról.

    Kosáryné Réz Lola viszont kicsit giccses, de olvasható.

  • Lámpa Hazai
    9:27

    Ez a kommeted igen értékes irodalmi állásfoglalás mindannyiunk számára. Köszönöm.

    🙂

  • gyuri10!

    A „mellélövésem.”…onnan származik,hogy rossz,valótlan hírforrást
    olvastam,(és nem először a témában…)bocsi!!!!!!!!!!!
    Ami a kérdésed illeti,kérlek ne cukkolj……!
    Természetesen a túlélésednek örültem,ennyire,már ismerhetnél?!

  • cukihara
    2018 október 7
    9:57 de.

    Hara cuki!
    Írhatok ilyet a szocialista kánonról is, ha érdekel.:)

  • SchumackerLady

    Geyza 12:21

    Több, mint 70 évvel az események után időszerű lenne a kellemetlen tények feltárása is. Az ún.Angolszász légierő a bombázások előtt mindig fölmérték és megtervezték a német érdekeltségű területek bombázását. Egy-egy olyan létesítmény, mint Auschwitz, nem létezik, hogy a szakembereknek ne trűnt volna fel a maga 30 !!! négyzetkilóméterével.

    E kérdésben nem mellékes az sem, hogy „a nyugati” történészek nem győzik a SzU orra alá dörgölni Varsó felemás felszabadítását, vagy a Katyni tömegsírt, miközben e fönt tárgyalt kérdésről és Auschwitz szovjet felszabadításáról viszont mélyen hallgatnak.

    Tehát éppen ők azok, akik relativizálnak.

  • SchumackerLady
    2018 október 7
    10:32 de.

    Lehet ehhez nem tudok hozzászólni,
    az kétségtelen ha legalább az odavezető
    vasútvonalat használhatatlanná teszik anno,
    sok ember megmenekülhetett volna.Bár..a nácik
    képesek lettek volna akkor gyalog hajtani őket.

  • Rodeo11
    2018 október 7
    8:50 de.

    Főleg ha ilyen
    Holocaust-tagadó disznók kerülnek a képbe mint te

  • hazai lámpa
    2018 október 7
    8:22 de.

    Akkó meg miajófrásznak Horthyzol itt is ?
    Már mindenki mindent tud Horthyról és áporodott urambátyám korszakáról.

    Miafenének ragozod még mindig senkit nem érdekel

  • gabriel
    2018 október 6
    6:35 du.

    Ő mondta hogy nem iszik.
    Még a sajátmaga által pancsolt bort sem.
    Azt mondta itt pár hete hogy eladásra kotyvasztja.
    Tudod én nem „prekoncepciók” és kitalációk révén
    írok ezekről a gyobberekről bármit
    hanem csak arra hagyatkozok amiket
    magukról el-el kottyintanak.

  • SchumackerLady

    ˙

    Figyelő 12:33

    Azt hazudja már többezredszer, a KMH hasábjain, hogy „a németek Horthyt leváltották…” „s csak aztán jött az igazi zsidóüldözés”…

    Nála természetesen – aki persze már akkor is élt – nem számít üldözésnek, amikor valakiket kreált törvényekkel kitiltanak egyes közép, a felsőbb iskolákból és bizonyos állásokból is. Neki tehát a zsidó törvények nem képezik az üldöztetés tárgyát. Meg az sem, hogy 20-ezer volt és „elcsatolt” K.U.K.-beli polgárt, akik ide, mint „a hazájukba” a támadó németek elől menekültek, összeszednek, vagonba pakolják őket és irány vissza egy ukrajnai halálbrigád garnizonba, ahol velük, mint a magyar állam fogjaival ásatják meg a saját tömegsírjukat… stb.

    …De neki még az sem igazi üldözés, amikor 2,5 azaz Kettő-és-fél hónap! alatt (májustól júliusig*) 460-ezer magyar állampolgárt – csecsemőt, gyereket, asszonyt, öreget, beteget és egészségest – MÁV marhavagonokba zsúfolva, kiszállítanak az e célra épített „munka-táborokba”, akiket az egyes vonalakon többszázszor is megforduló(!) mozdonyvezetők, csendőrök és egyéb kocsikísérők sem látnak már soha többé…

    Figyelőt nem érdekli az sem, bár ő már akkor is élt, hogy ezek a transzportált „a zsidó munkásbrigádok” abszolúte alkalmatlanok voltak a munkatábor, amúgy gyerek fejjel még ma is kellemesnek gondolt körülményeihez sem.

    Klára asszonyt lehet, hogy még az se érdekelné, ha mondjuk a saját gyermekeit az unokáival együtt, csupán egy nyárra (júniustól júliusig) egy ilyen táborba szállítaná a magyar állam.

    *Talán az se zavarja, ezt a ……….t hogy a számára már itt is ezerszer bizonyítottan az ő nagyrabecsült, s mégis oly sokszor tízkörömmel védelmezett Horthyja 1944-ben még mindezen ártatlan állampolgár (ti. mégcsak nem is tartoztak idegenrendészeti hatáskörbe, mint a ’41-esek) elhurcolását követően is hatalmon volt, és csak eztán hagyta abba a hatalomgyakorlást, vagyis:
    – 1941.Kamenyeci ügy: Horthy 22 éve Magyarország lefőbb hadura.
    – 1944.Május,június,július: Horthy még mindig a legfőbb hadúr.

    .

    Ui. Figyelő nagy katolikus létére ki tudja már hányadszor, itt
    . . hamis tanúbizonyságtételről tesz tanúbizonyságot: hazudik.

    .

  • Geyza!

    Te egy összevissza írogató féreg vagy,aki megkérdőjelezi Gyuri
    állításait,aki akkor valóban túlélte azokat a szörnyű időket.Én akkor még nem élte,gondolom te sem,akkor miért is lefetyelsz össze vissza(Figyelőnek és másoknak,különösen Hazai lámpának is
    nagyon jó,tárgyilagos beírásai vannak
    Én Horthyról több fórumon is olvastam,többek közt a hídrobbantást,a csendőrség kivonását,burkolt ellenállását nácikkal szemben,meg,hogy kegyvesztett lett,(egy gyarmati ország megtűrt kormányzója volt,(aki az ország gazdaságát megerősítette),de ugye száműzetésbe menekült,nem itthon halt meg,tehát lehet az is,hogy voltak érdemei,az is,hogy bűnei,gyengeségei……Nem tudom,…..de Gyuri átélte azokat a vészterhes időket,neki hiszek!!!!!!!
    Te éltél akkor és ugyan hol a jó fenében voltál,hogy itt osztani próbálod a nem létező eszedet?Apucid,vagy a családod ki és mi volt?(különösen 56-ban?esetleg az akkori „bandában”?)…..
    Én minden náci és komcsi bűntettet elítélek!!!!!!!!!!!!!!

  • Ismételten hangsúlyozom,hogy én csak cikkekből tudok informálódni…..míg az akkori túlélők az igaz történelmet írják,
    de a tárgyilagosság kedvéért engem az is zavar,hogy míg sok náci
    bűnöző,gyilkos(azért tárgyilagosan,Horthy nem tartozott az utóbbiakhoz..)megkapta a méltó büntetését,addig sok kommunista hóhér különösen az 56-os ÁVH-s pribékek,meg a ma is leszármazottjaik szabadon élnek mocskolódhatnak,hazudhatnak,vádaskodhatnak ártatlan emberek ellen,az meg pláne,hogy sokan nem voltak a holokauszt szenvedői.!
    (Na az utóbbiak közül „szerepelnek” páran….ezen a fórumon!!!)

  • Kimaradt gy szó: ma is élő LESZÁRMAZOTTAIK!!!!!!

  • Besancon
    2018 október 7
    3:22 de.Egyszeru a valasz. Appamat
    t 1943 ban munkaszolgalatra vittek el. 18 honapig volt oda.
    Remelem ez a valasz megfelel.

  • vannak itt néhányan azok között akik hozzászólnak

    (csak tudnám, hogy mihez, mert sem a cikk sem mások hozzászólásaihoz nem) l’art pour l’art gyalázkodnak és személyeskednek,

    azokat meg kellene nevelni valamilyen módon…kitiltani senkit sem tiltanék, hadd olvassa bárki akit ez érdekel, még akkor sem, ha „#bendegizi” „stílusában” (talán a gizi a Csilicsalabácsi?) ír eszméletvesztő dolgokat, és nem is moderálnám, eredetiben sokkal többet „mondanak” arról aki elköveti

    persze vannak egyedek akiknek bármiről mindig ugyanaz jut eszükbe: még a körtés laska rügyezési együtthatójáról az egységsugarú „báncsákkrahácsotésazolyancúna” kerül a tolluk alá és attól berzenkednek ide bele a nagyérdemű élményeit növelvén

  • gabriel
    2018 október 7
    8:10 de.
    megnéztem az Eduardo-t… érdekes (fenntartom ugyanerről fentebb leírtjaimat) azt nem említetted, miért is 4 millió mozlim és annak okát, miért mentek el olyan messzire? Csak nem „tartottak” valami …. től? ott ahol korábban éltek? ez az egész arról szól (amíg végleges béke nem lesz arrafelé) hogy a Zubeida visszaütött, meg belekiabál

    a „tudjukkik” lángba borították a világ bizonyos részeit és még gondolat sincs arról miért képzelik, hogy bárkinek joga lenne egy szuverén egyednek megmondani -fegyvert fogva rá- hogy mit is kell csinálnia… otthon én azt csinálok amit akarok és jól nézze meg magát bárki aki másra akar kényszeríteni

  • SchumackerLady
    2018 október 7
    12:38 du.
    OLvassa el a fenti valaszomat, talan ez ad valaaszt kerdesere!

  • Geyza
    2018 október 7
    12:14 du.
    Galileo Galilei után szabadon: „e pour si muove” hogy ez a @geyza álnevű senki mit recseg az sem nem oszt, sem nem szoroz

    mint kiderült a @geyza nem tud olvasni (sem!)

  • SchumackerLady

    K. Figyelő!

    Gondolom a 4:15-ös válaszára gondol ahol édesapja kegyetlen „sorsát”, illetve a munkaszolgálat megalázó intézményét hozza fel válaszul az álatalam sorolt, Horthyt vádoló tényekkel szemben.

    Jóasszony! Legalább ilyenkor, az őszi lombhullás idején ébredjen már rá, hogy a maga édesapja is a HORTHY RENDSZER ÁLDOZATA volt, amikor saját (polgári) ruhájában, szakadt cipővel ásta a ki tudja; pl. az orosz sztyeppe fagyott talaját, vagy éppen védműveket épített a szerbiai sziklák alatt…stb. Úgy, hogy mint megbízhatatlannak* még fegyvert sem adtak a kezébe… Csak ezekre a feladatokra tartották alkalmasnak, vagy esetleg még aknamentesítésre is – hadd hulljon a férgese… Az csak az ő egyéni szerencséje volt, hogy megmaradt, hogy nem robbant fel, nem vitte el a tifusz, nem verte agyon egy kertetlegény, vagy az „Erőltetett menetben”, mint erejét vesztett fölösleges rabszolga nem kapott kegyelem-golyót a fejébe, mint ahogy többekközt Radnóti Miklós nagy magyar költőnk – tudja, akit maga úgy szeret – bizony megkapta a magét… Horthy, legalábbis a szeleme, mindenűtt ott volt vele
    az iszonyú hómezőkön, a számukra körletként kijelölt pajtákban, szalmakazlakban és istállókban…

    .

    * 1919-ben Horthy egyik első hivatalos intézkedése volt fővezéri direktívában egy, a zsidók megbízhatatlanságát hirdető dogma kibocsájtása.
    Ti. katonai sorozás esetén különféle betűjellel megjelölendő kategóriákba sorolta a szakszervezeti tagokat, a kommunistákat és azsidókat. Ezért minősültek alkalmatlanoknak fegyveres katonai szolgálatra.

  • Geyza
    2018 október 7
    12:17 du.

    Gézám, jó hogy szóltál, a fő korszakot, ahol az irodalmi csatározások hajtépésig fajultak, majdnem kifelejtettem.:)

    Természetesen az „arany békeidőkről”, ahol habos kávét szürcsöltek a középosztálybeliek, a dualizmus koráról van szó, ahol a frakkot tépték egymáson az urak, ha nem tetszett a festmény vagy a színmű.
    Élesen szembenállt a konzervatív és a polgári irodalom a múlt századforduló környékén. Ma már nehezen megérthető, de a konzervatívok, az akadémisták valami szörnyű bűnt láttak az új, polgári irányzatokban, úm. festészetben impresszionizmus, a költészetben szimbolizmus.
    Ezért volt kitagadva a nemzeti körből Ady Endre akkoriban.

    Nos, a Horthy-korban ez a fajta szembenállás elég sokat csökkent, majd az 1930-as években Ady is elfogadott lett a jobboldalon.
    Mint föntebb írtam, a konzervatívok kívül keresik a problémák okait, a polgári írók meg a lélek mélységeiben. Mindkettő elfogadott lett napjainkra.

    Meg kell említeni, hogy látszólag ma is hasonlók az irodalmi csatározások. A ballibek a posztmodern irodalmat erőltették kormányzati pozícióból. Ennek az a jellemzője, hogy ha van bármilyen mocsok, buta, haszontalan ötlet, ami egy dilis művésznek eszébe jut, azt fölcímkézik posztmodernnek, és tapsolnak neki. Nehéz elképzelni, hogy ez az irányzat valaha is szélesebb körben népszerűvé válhat.

  • Nem kötelezö fasisztának lenni!

    Van olyan, amikor valaki ugy csinál, mint egy fasiszta, ugy beszél, ugy is néz ki és fasiszta a példaképe, akkor lehet, hogy fasiszta! Nem mindig csal a látszat!

    De, ha valaki nemszereti, ha lefasisztázzák, akkor nem kéne annak látszania, ugy viselkednie!
    Szerintem nembün az, ha valaki nemfasiszta!

  • Rodeo11
    2018 október 7
    8:19 du.

    Figyi te kis szarházi Halocaust-tagadó senki:

    Ez a „Rodeo11” neked már itt a második nicked másfél év leforgásán belül.

    Nekem meg ez a Geyza nevem van minden netes fórumon 1998 óta.

    Csak miheztartás végett mondom.

  • Rodeo11
    2018 október 7
    8:19 du.

    Zsidózunk?
    Zsidózgatunk?
    Te rothadt kis Holacausttagadó senki

  • Rodeo11
    2018 október 7
    4:17 du.

    Elsösorban tégedet kellene innen eltávolítani te undorító antiszemita diktatúrapárti Holocausttagadó senki

  • Boda Marcsi
    2018 október 7
    1:37 du.

    Mert hazudozik.
    Akárcsak TE MAGAD.
    TI ketten azt is letagadjátok
    amit pár hónappal ezelőtt ide beírtatok.
    Ha pediglen férget akarsz látni menj a tükörhöz.

    Te idióta. 😀 😀

  • Rodeo11
    2018 október 7
    8:50 de.

    Igaz, nagyon igaz.
    Például a TE létrejöttödnek
    az az igazi oka hogy gyárihibás volt
    a becses szüleid által vásárolt óvszer.
    Igy lettél egy szimpla kis kotonszökevény g..ci 😀

    Te kis Holocausttagadó senki.

  • Tüske Zsófia

    Rodeo, Tormayt nem olvastam, Zilahyt se, mert bár a Dukay család megjelent a hatvanas évek végén, de már a Halálos tavasz, amiből jó nyálas filmet rittyentettek is elég taszító volt a számomra. És bizony, Lola sem nyerte el a tetszésemet. Aki viszont abszolút kedvenc, az Karácsony Benő, akinek ezek a Takaró által ajánlgatott írók a cipője talpáig sem érnek fel. És Tamási Áron. Már csak azért is, mert állítólag, ha nagypénteken lukas fakanálon át nézed az embereket, felfedezheted a boszorkányokat.
    🙂

  • Tüske Zsófia

    Aczél Gábor: sajnos tudom, hogy okkal aggódom és nem okvetlenül a fals író-ajánlgatás miatt, hanem a PIM hatalmas kézirat-anyaga sorsa az, ami aggaszt. Mert hamis és gagyi irodalmat lehet ajánlgatni, de aki szeret és szokott olvasni, az ilyesmit úgyis mellőzni fogja. Valamint erősen remélem, hogy lesz annyi esze a Digitális Irodalmi Akadémia jelenlegi üzemeltetőinek, hogy tükrözzék a szervert valami olyan helyre, ahol ennek a kultúrkomisszároknak a keze nem ér el. A MEK, amiben a magam munkája is benne van egy kicsit, egyelőre nincs veszélyben (remélem)

  • Tüske Zsófia

    boda nem lehetne ezt a virtuális anális kényeztetést gyuri10-zel nem nyilvánosan lefolytatni? ez itt nem egy devianciákra szakosodott nyilvánosház, bár azt elhiszem, hogy az örömlány szerepből nem könnyű kilépned.

  • Tüske Zsófia

    lámpa, fogalmam sincs, hogy miért kell az irodalmat világnézet szerint felbontani: van jó irodalom és rossz. Fekete István jó író, és tudtommal több műve is kötelező az általánosban. Én szeretem Jókait is, tízévesen buktam otthon rá az ötvenkötetes jubileumi kiadásra, bár akkor a latinnal teletűzdelt leíró részeket lazán átugrottam. 50+ koromban is elővettem őket, már a leíró részekkel együtt, de volt olyan könyve, amit se akkor, se most nem bírtam elolvasni, ilyen volt a Rab Ráby, pedig dolgoztam Szentendrén, így aktuális is lehetett volna. A két vh között van egy sereg kiváló író, pl egyik kedvencem, Szerb Antal (aki kifejezetten polgárinak volt mondható) és akinek méltatlanul elhanyagolt irodalomtörténeteit mindig a figyelmébe ajánlom azoknak a gimnazistáknak, akivel kapcsolatba kerülök. Kaffka Margit, Karinthy, Kosztolányi és még régebbről Mikszáth is olyan, aki soha el nem évülő érdemeket szerzett a magyar irodalomban. Mindenféle ideológia figyelmen kívül hagyásával.

  • Tüske Zsófia
    2018 október 8
    6:25 de.

    Te dolgoztál a MEK.-en?
    Nahát..azt nagyon szeretem!
    Megfigyeltem hogy kényelmesebb
    nekem a képernyőn olvasgatni regényeket
    mint könyvvel a kezemben zsibbadni a hokkedlin.

  • Tüske Zsófia

    négy könyvet digitalizáltam be a számukra (3 Kelemen Hunort és egy nagy, átfogó kézikönyvet)
    nézd meg a DIÁ-t is: ami nincs a MEK-ben, van a DIÁ-ban https://pim.hu/hu/dia

  • Tüske Zsófia
    2018 október 8
    7:17 de.

    Mert a Rab Ráby nemcsak hogy nagyon kemény téma, és nincs benne semmi megnyugvás, de még ráadásul SZÁNDÉKOSAN, még Jókaihoz képest is sokkal inkább tele van latin-német és egyéb szavakkal, ez ugyanis a téma egyik alátámasztója.

  • A Rab Ráby lényege, hogy miután kiolvastad, olyan ideges feszültségben hagy, mint manapság, ha az ország jövőjére gondol az ember.

  • Geyza
    2018 október 8
    5:34 de.
    nem sokára itt is lejár a 7 nap, és akkor már nem lesz hová szemetelned, mit fogsz csinálni a fotelodban akkor? majd pórázra kötöd a delejt? és vezeted a járdán?

    minő nyomorult senkiházi vagy, csak szemét jön belőled azaz te vagy a nagy kuka?
    hahahahahaha

  • SchumackerLady
    2018 október 8
    2:39 de.

    Nem kell tulzasokba esni. Igen Apam is
    megszenvedte a zsido uldozest, ez az igazsag, Bar felesegevel egyhazi eskuvot is megszervezett. Kereszteny lett es templomba vitte minden vasarnap bena noveremet!
    Es 1945 ben rongyosan tert haza!Viszont engem a kommunista kormany itelt el 1953 ban, egy iskolaimondasert, Elotte felevig az AVH hallgatott ki, nem volt e osszeeosszeskuvesben reszem.Iteletem Janko Petertol, egy ev fiatalkoruak bortonebe zart!!!!
    Tehat, csaladom mindket rezsimet megszenvedte!

    JOBB HA MEKEM NEM PREDIKAL!

  • BOcsi meg annyit., Apamat a nemet hatarra vittek, de szerencsere feszabaditiottak az utoso percben! Montrealban halt meg 98 eves koraban,

  • SchumackerLady
    2018 október 7
    12:38 du. Meg annyi „kedves” Lady, hogy mi koze annak, hogy en katolikus vagyok! Igenis, a Horthy idoben a magyar ujsagok szerkesztoi TOBBNYIRE zsidok voltak. Apam egyik batya is! A masik batya meg A Kereskedelmi Bank vezerigazgatoja volt. !

  • Figyelo
    2018 október 8
    1:21 du.
    az valami rettenetes oskola lehetett, mi, anno annyi mindent dumáltunk a folyósokon és a tantermekben, hogy az AVH teljes irattárát duplájára kellett volna miattuk bővíteni, de soha semmi sem történt …hahahahaha nagy egy izé lehetett amit te elkövettél, mert mi a SZER és az AH süketelését is megdumáltuk hangosan és izgatottan de közben majszoltuk a vajas vagy zsíros kenyerünket újhagymával vagy retekkel és almát… és közösen utáltuk a tornatanárt mert soha semmit sem mutatott meg hogyan kell csinálni csak ordibált, hogy másszunk fel a bordásfalra meg a kötélen és ugorjunk magasat és legyen 60 méteres futás és mérte az időt… és sok könyvet olvastunk a Szabó Ervin ből…

    szóval, gyanús ez a te sirámod?

  • Figyelő!

    Hát kissé ledöbbentem….régóta levelezünk a fórumon,de nem tudtam,hogy Édesapád is eredetileg zsidó származású volt…..és megszenvedte
    az üldözést,….én csak az 56-os eseményekben történő részvételedről hallottam.,arról írtál….Mindent összevetve, a
    családod és Te sajnos”megízleltétek”…mind a nácik,mind a komcsik
    ténykedését(ha jól értem az utolsó hozzászólásod?).
    Pontosan ezért még jobban tisztelem és becsülöm a tárgyilagos,tisztességes válaszaidat,hasonlóképpen Gyuriéhoz!
    Az itt írogató uszító és hazug álzsidókkal,meg ÁVH-s leszármazottakkal meg nem kell törődni,csak magukat járatják le!!!!!!

  • Figyelő és Gyuri!

    Sajnos az a legundorítóbb,hogy pontosan azok prédikálnak,provokálnak,hazudoznak,akiket (és a családjukat sem!!!) a nácik,se a komcsik
    részéről nem ért üldöztetés…..(persze csupán azért,mert fanatikus,beszervezett,jellemtelen és netán??? jól megfizetett ellenzéki „hírmondók”!!!!!

  • Csak annak örülök,hogy a holokauszt idején még nem is éltem,míg a komcsik alatt már igen,de szerencsére még gyerek voltam……aki már az általános iskolában „megtapasztalta” aljas kommunista tanárnője megkülönböztető,aljas retorzióját a keresztény és vallásos kisiskolások ellen……Na az sem volt semmi….!
    Nem véletlenül lettem (pártokon kívüli!!!!)fiatalon és most is jobboldali nézeteket valló és (szüleimnek is hála!)tisztességes
    hazáját szerető,magyar ember!

  • SchumackerLady Te most komolyan meg akarod győzni Figyelőt, hogy az a milliónyi halott nagyobb tragédia, mint az ő egy éve a fiatalkorúak között? Naív vagy. Jobb ha nem prédikálsz neki, holmi halottakról, mert senki nem szenvedett annyit mint Ő. 🙁 Máskép látod?

  • Kedves Figyelő!

    Igazad van Gyuri zsidóként ugye nem lehet náci?(kész röhej)….ez csak Tüske és a hasonlók csökkentek agyában fogalmazódhat meg….Na még mindig érheti meglepetés,megdöbbenés….az embert ezen a fórumon, de ez nem semmi!!!!

  • Nos a másik cikknél,(Szégyen.című..)ahol Figyelő megvédte a zsidó származású Gyurit a szerencsétlen agymosott Tüske által megbélyegzett
    „náci „jelzővel szemben,az már egyértelműen bizonyítja,hogy ide
    sok idióta írhat.
    Sajnos ez a hozzászólásom ott nem jelenhetett meg (nem volt üres ablak,hozzászólási lehetőség…)csak nekem?…vagy hibás a fórum?…de itt most ezt szeretném megírni!!!!!

  • Boda Marcsi Most végre igazad van. Minden idióta írhat ide. Igaz, nem Zsófira gondolnék, kérdezd meg Geyzát, Ő tudja kire.
    Részleteznéd, egy zsidó miért nem lehet náci? Ilyen zsidótörvényt is tudsz?

  • Boda Marcsi
    2018 október 8
    4:14 du.

    Marcsi, valami hasonló kész röhejt Ön folyamatosan említ, bár nem tudom mennyire csökkent az Ön agya ami szerint „Soros zsidó létére utálja a zsidókat”, ha tetszik épp az Ön szemében egyfajta náci Magának. És akkor meg most tátja a száját meg a ” magát idézve „csökkent agyát”?? Ezt heti szinten elmondja Sorosról! Pedig tudhatná, hogy egy filantróp az az emberek barátja, ha zsidó, ha nem zsidó, ha arab ha nem arab. Tudjuk, mert maga is mondta évekkel ezelőtt, hogy Izrael hogyan bánik a palesztinokkal olykor, emberi jogokat semmibe véve – amikor még másfelől fújt a szé.
    Már bocsásson meg, de Sorosra visszatérve a zsidó származáson felül a legtetejébe mindenekelőtt EMBEREK vagyunk bőrszíntől, vallástól és mindentől függetlenül. Maga soha nem fogja ennek a lényegét megérteni, pedig a keresztényként Önnek minimum annyit illene tudnia, hogy Isten előtt minden ember egyenlőnek van teremtve, és nem tesz különbséget zsidó, arab, keresztény, inuit ésatöbbi között. Olyan baj, hogy Soros is így gondolkodik, mint a jó Isten?

  • Rodeo11
    2018 október 8
    12:34 du.

    Ócska köpedelem Holacaust-tagadó vagy

  • Tüske Zsófia
    2018 október 8
    9:29 de.

    Köszi
    Eltettem,
    később megnézem.

  • Figyelo
    2018 október 8
    1:35 du.

    Meg Rejtő Jenő is zsidó volt.
    Így aztán kénytelen volt P.Howard álnéven írni.
    Másképpen nem akadt volna kiadó aki kiadta volna a műveit.

  • Boda Marcsi
    2018 október 8
    2:31 du.

    De azért benyaltál az MSzMP.-nek és társ-szervezeteinek,hogy megkaparinthassad a volt főnököd íróasztalát.
    Ne tagadd, TE MAGAD írtad itt meg.
    Persze kissé „megszépítve”.
    De a lényeg ugyanaz.

  • Boda Marcsi
    2018 október 8
    4:38 du.

    Te is náci-szimpatizáns vagy most mit ágálsz annyira ellene.
    Épp a minap derült itt ez is ki.
    Te idióta némber.

  • Boda Marcsi
    2018 október 8
    1:58 du.

    Undorító náci-szimpatizáns antiszemita nyalógép vagy
    aki mindig annak a hatalomnak seggét nyalja tisztára akitől valamit remél.
    Menny a tükörhöz és láss csúszómászó férget.
    Te köpedelem banya.

  • OIM* :
    Minden világos:
    Tehát Figyelő kollegina apja zsidó volt EREDETILEG,
    de később ezen sikerült változtatni.

    Ez jön le abból az agymenésből amit ide rottyantottál.

    *OIM = Oldal Idióta Marcsája

  • Figyelő kolleginát arról sem lehetett meggyőzni hogy 2006.-ban Pesten mi volt.
    Tyúkeszű makacssággal ismételgeti
    hogy ő ott volt és jobban tudja.
    Az neki smafu hogy mi meg itt élünk.
    Mi nem tudjuk mert máshol voltunk.

  • Rodeo11
    2018 október 8
    1:39 du.

    TE minek írsz ide
    TE csak egy büdös Holocaust-tagadó vagy.
    Sipirc a Kurucinfóra.Ott gyülekeznek a Putyinbérencek
    Kínabarátok Iszlám-imádók Izrael pusztulását kívánók stb.
    Takaroggy.

  • Almási Alma
    2018 október 8
    11:35 de.

    Én nem szeretek ideges feszültségben maradni.
    A feszültség maradjon csak a drótban nemiga ?… : )

  • gabriel
    2018 október 7
    8:10 de.

    most hallottam (eddig nem is foglalkoztam a kérdéssel) Brazília most megválaszt egy új elnököt, aki a CIA (=krump lee) bennfenntese mivel a BRICS már nem csak az orrukat piszkálja pávatollalm, hanem bele is kotort …és most krump lee elvtárs prüsszög… és reménykedik, hogy az a seggfej kimilsunsusususu majd bekapja a horgot és elfelejti, kik is bombázták porig és gyilkolták meg a népük java részét csak úgy l’art pour l’art

    kkkk

    a többi rablómese

    Maduro ellenlábasa bánatában öngyilkos lett, mert a sánta kóbor kutya sem érdeklődött érte… és a CIA pénze nem volt elég a lelki betegségéhez…az a rohadt gonosz venezuela már megint keresztbe tesz a CIA nak? hát nem szörnyű a világ meg kezd harsányan röhögni a CIA n

  • gabriel
    2018 október 7
    8:10 de.

    hogy vagy? magam részéről kkk információid „nagyon ülnek” ott a ….szóval? hogy vagy?

    The growth of Bolsonarian fascism in the final stretch of the election campaign, turbo charged by an avalanche of fake news disseminated on the internet, is not surprising. It is an old tactic developed by American and British intelligence agencies, with the goal of manipulating public opinion and influencing political processes and elections. It was used in the Ukraine, in the Arab Spring and in Brazil during 2013.

    There is science behind this manipulation.

  • gabriel
    2018 október 7
    8:10 de.

    majd a Bernardo nak meséld ezt is el…hátha akkor leesik a nyakkendője kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    az sem érdekel, ha kimoderáljátok…akkor is így van

    The documents revealed by Edward Snowden prove that the US and UK intelligence services have specialized and sophisticated departments that are dedicated to manipulating information that circulates on the internet to change the direction of public opinion. For example, the Joint Threat Research Intelligence Group of the Government Communications Headquarters (GCHQ), a British intelligence agency, has a mission and scope that includes the use of “dirty tricks” to destroy, negate, degrade and run over its enemies.

  • gabriel
    2018 október 7
    8:10 de.

    merjétek kimoderálni!

    The abject manipulation of images of “erotic baby bottles” that were supposedly distributed to toddlers in the São Paulo public pre-school system by the PT, is an example of how low a campaign of the kind of dirty tricks recommended by the North American and British intelligence agencies can sink.

  • Kedves Tüske Zsófia,
    ha te vagy az a Zsófi,akit én ismertem a Felsőerdősor 12-14 III. emeletéről,akkor bizony minden jogod meg van a magyarság kritizálására.Ti a két magas rangú ÁVÓS tiszti család közti lakásban laktatok.A háznak azt az oldalát érte bombatámadás a háborúban és azt a szárnyat építtették újjá kizárólag ÁVÓ-s tiszti családok számára.A célzásomat megérted,mert azért az intelligenciádat nem vonom kétségbe. Valamit mondhatok Neked teljes biztonsággal:A mi családunkban nem volt senki,még én sem fasiszta vagy náci.Neked viszont jogod van hovatartozási alapon bárkit elítélni,akivel együtt húzol farszíjat. A kolonoszkópiai nyelvkezelést is folytathatod miattam geyzánál és csapatánál. Boda Marcsit csak azért hagyd békében,mert emberi értékeit,a magad részéről nem biztos,hogy eléred.A Felsőerdősorról tájékoztass ha bingó.Addig is a Neked kijáró tisztelettel üdv: Gyuri.

  • Tüske Zsófia
    2018 október 8
    7:17 de.

    „lámpa, fogalmam sincs, hogy miért kell az irodalmat világnézet szerint felbontani: van jó irodalom és rossz. Fekete István jó író, és tudtommal több műve is kötelező az általánosban. ”

    Zsófia, nem én bontottam föl irányzatokra, de vannak sejtéseim, hogy miért történt. A konzervatív társadalmi csoportok szerte Európában önmaguk igazolását látták az akadémikus művészetben. Mindaz, ami ezt támadta, azt nemzetietlen irodalomnak bélyegezték. Nem csak itt, hanem pl. Franciaországban Zola volt a botránykő.
    A modernek ezzel szemben magukat tekintették az igazi művészetnek, mert megfogalmazták a társadalmi problémákat.

    Ez a szembeállítás a mai kor embere számára szerencsére már nagyrészt a múlt. Az általános iskolában szerencsére sokszínű az irodalom, de nem volt ez mindig így. A gyerekek még ma is megutálhatják a kötelezőt, pláne régebben, amikor a tanár szinte nem is térhetett el a tananyagtól.
    Persze, az új rendelkezések hatásai még nem ismertek.

  • Tüske Zsófia
    2018 október 8
    7:17 de.

    Majd Figyelő kijavít, ha másképp volt. A nagymamám hat elemit végzett, mivel 1945 előtt az elemi volt a gyerekek hatvan százaléka számára elérhető. A gimnázium az urak, vagyis a középosztálybeli nemesség és polgárság számára volt fenntartva.

    Idős koráig emlékezett az iskolai kötelezőkre. A megfagyott gyermek c. verset Eötvöstől tőle hallottam. Manapság ilyen könnyfakasztó téli képeket az angolos stílusú teásdobozokon lehet látni, vagy a szalvétatechnikához használt szalvétákon.
    Igazi szentimentális hangulatú vers, ami a szocializmusban ismeretlen volt a tananyagban.

    Jellemző, hogy a bármilyen szempontból megosztó műveket, alkotókat sokan ki akarják gyomlálni a kánonból. Te a Wass-műveket szeretnéd kidobni, másoknak a szerencsétlen Szerb Antal munkássága a vörös posztó stb.

  • Kenny 2:46

    Kedves Kenny, jómagam nem Figyelő megtérítésén fáradozok, amikor az ő blöffjeire, jobb esetben tévedéseire reagálok, hisz tudom a Gellért hegyet könnyebb kiforgatni az alapjaiból, mint ezt a horthystát a hitéből…
    Inkább úgy gondolom, és ezért tartózkodom itt ezen a vártán is, hogy hogy az idetévedő fiatalok félrevezetését a magam ismeretei és felkészültségének felvonultatásával megakadályozzam.
    Tehát én küldetést teljesítek ilyenkor és nem amagam érdekét hajszolom.
    S még megjegyezném, hogy bár Figyelőben sokszor még mindig felébred az ismétlés megrögzött kisördöge, mégis több példa utal arra, hogy még ő is képes fejlődni. Az elmúlt és itt együtt töltött évek tapasztalatai alapján jóval választékosabb és figyelmesebben fogalmaz és más, még tőle eltérő nézetrendszerű kommentátorok nézeteit is képes rugalmasabban beépítni a magáéba is. 🙂

  • Vögelein Kedves Vögelein. Természetesen nem gondolom, hogy Figyelő megtérítésén itt bárki iparkodna.
    Az is természetes, hogy kevés itt tartózkodó hajszolja a maga érdekét, bár úgy gondolom, Európa és Magyarország közügy, tehát egy kicsit önérdekből beszélsz Te is, én is.
    Hiába vélem magam biztonságban, ha valakik éppen aláaknázzák élőhelyemet, és ezt más biztonságban élők segítik. Én sem a megszólítottnak irtam, hanem azoknak akik hinnének Figyelőnek.
    Én nem vagyok olyan pozitiv Figyelő változásában, mikor már valamit sokszor az orra alá dörgöltek, akkor egy kicsit visszavonul, majd megújultan adja elő mantráit. Hatvan év nagy idő, az ember az emlékeit elfelejti, átformálja, majd még saját maga sem tudja, hogy álmodta, akarta csinálni, megcsinálta e, vagy egyáltalán csak jól vagy rosszul sült el valami. Figyelő korának megfelelően viselkedik, napról napra változik. Amit ma elhisz, másnap felülírják a berögzödott gondolatok. Édesanyám is itt tart, kegyetlen dolog minden másnap előről kezdeni mindent vele. Amit ma megérteni vél, másnap megint kezdhetjük előről. Szerencsére Ő nem kommentel. Elnézést, ha tévedek.

  • Geyza
    2018 október 8
    6:20 du.
    azt már mondtam neked, hogy…? nem? akkó’ most!

    még a szennycsatornából is geyza ömlik

  • Gyuri 10 Boldog lennék, ha megosztanád velünk tudatlan és primitív lényekkel Boda Marcsi értékeit. Tudom, nyalja a talpadat, ez egy, Van más is nekije, amit csak Te látsz??? Ne titkold el légyszíves.

  • Figyelo
    2018 október 7
    4:15 du.

    Besancon
    2018 október 7
    3:22 de.”Egyszeru a valasz. Appamat
    t 1943 ban munkaszolgalatra vittek el. 18 honapig volt oda.
    Remelem ez a valasz megfelel.”

    Ez most mire is volt válasz? Mert az én kérdésemre biztosan nem! Ám, nem lep meg, hogy egy egyenesen feltett kérdésre nem tud vagy nem akar válaszolni, ha S.Ladynek -aki mindenféle bántó szándék nélkül tényeket írt le Önnek Horthy és kora „munkásságáról”, kivetítve azt az Ön édesapja által elszenvedettekre is – egy merő tromffal válaszolt, észre sem véve, hogy a hsz-a épp nem Ön/Önök ellen szólt!

    Ha minden Önnek szóló választ, hsz-t igen nyersen és ostobán „prédikációnak” ítél, akkor talán legyen kedves Ön is leszokni a prédikációról, mert nem biztos, hogy az ide író-olvasó tábor hatszázadik alkalommal is arról szeretne értesülni, hogy Önt 1953-ban hogyan és miként ítélték el egy évre a fiatalkorúak börtönébe zárva, egy „iskolai mondásáért” továbbá, hogy az Ön családja mi mindent szenvedett meg…stb. Sajnálatos, de valószínű tudja, hogy családok százezrei szenvedték meg a korokat ki így ki úgy, melyet „átéltek” és nem gondolom, hogy az Önöké volt az egyetlen család akit érintett az a rengeteg szenvedés, meghurcolás és borzalom melyet Ön(is) átélt sok-sok kortársával együtt!
    Mellesleg 1953-ban Ön 21 éves volt, ehhez képest folyamatosan a 17 éves kiskorú lányka viszontagságairól írt eddig, és ez még akkor sincs rendben, ha az ítélet előtt félévig az ÁVO kihallgatásokra járt! Szomorú ami Önnel történt, őszintén sajnálom, de mért gondolja következetesen, hogy Ön az egyetlen aki a földgolyóbis minden átkát, és gyötrelmét a hátán vitte, amiért egész életében megkövetés járna, míg mindenki másnak csupa boldogság volt az élete? Próbáljon egy kicsit igazságosabb lenni, önmagához is, meg másokhoz is – az sohasem ártott még meg senkinek!

  • Egy székely vicc parafrázisa.
    Utas a kocsishoz: – Aztán messze van-e Boda?
    Kocsis az utashoz: – Boda? Nem, nincsen messze.
    Eltelik egy kis idő.
    Utas a kocsishoz: – Ez a Boda mégiscsak messze van!
    Kocsis az utashoz: – Most már igen.
    x
    Amiért ez felötlött bennem:
    A féreg nem „lefetyel össze-vissza”, azaz képtelen nyelvvel bármilyen híg ételt kikapkodni egy tálkából, s nem szokása ez talán Geyzának sem, akit Boda fentebb féregnek nevezni bátorkodott.

  • Tüske Zsófia

    Kedves Gyuri,

    nem laktunk a Felsőerdősor utcában, sem én, sem a felmenőim. Budán laktunk, a 11. kerületben. Nagyapám a kitelepítéséig a Fadrusz utcában, a szüleim a Bercsényiben. Én is ott 14 éves koromig, aztán a Széna tér közelében. Hogy volt-e a családomnak közé az ávóhoz, könnyedén leellenőrizheted Kiszely Gábor könyvéből, amiben részletes lista található a munkatársakról. Tüske és caspanoi Paravicini nincs a névsorban, Boda viszont kettő is akad 🙂 http://www.osservatorioletterario.net/avh-avo-promunkatarsak.pdf Ha még továbbra is kétségeid vannak a családom felől, nagyapámat megtalálod a tiszti névsorban, nemkülönben két anyai, egy apai nagybátyámat is, a kitüntetettek között. Erre már nem adok linket, dolgozz magad, ha kíváncsi vagy rá. Tekintve, hogy a nagyapám vezérezredes, nyugdíjazásakor tábornok volt, a nagybátyám meg vezérkari tiszt, (majd kistarcsai beutalt) még egy soványka mszmp párttagságot sem tudok neked felmutatni, hogy legyen min nyámmognod boda barátnőddel. Farszíjat meg nem húzok senkivel, ezzel sem tudok neked ma már jó napot szerezni. Azért legyen szép napod.

  • Tüske Zsófia

    Lámpa, nem tudom mit lehetne Szerb Antalnak felróni, Wassal szemben, hacsak azt nem hogy hatéves korában keresztény hitre térítették át, Prohászka volt a keresztapja. Azontúl katolikus nevelést kapott, piarista diák volt és igényes irodalmár volt. A czegei gróf emberi magatartását most hagyjuk, nem emiatt megosztó személy ő, hanem a giccses művei miatt. Ha már Erdély, akkor legyen Benedek Elek, Tamási vagy Karácsony Benő.

  • Tüske Zsófia

    Kenny, Figyelő tekintetében egyetértünk. Már én is láttam ilyet.

  • Tüske Zsófia

    Aczél Gábor: Similis simili gaudet. [Simlis, simlisnek örül] 😀

  • C.Á!

    Amennyiben lehet,kérem küldje át ezt a cikket ismételten,mivel
    véletlenül „kinyomtam”,eltűnt sajnos (a kereső segítségével vissza tudom
    varázsolni,de egyszerűbb lenne)különös tekintettel arra,hogy intenzív véleménycserét folytattam több hozzászólóval!
    A másik problémám,hogy a „szégyen ez az ember…”című cikkhet is írtam véleményt(válaszokat is kaptam),de tegnap óta nem jelenik meg „üres” ablak…amiben esetleg a későbbi hozzászólásokra reagálhatnék…nem tudom miért?Lehet, hogy a gépemben van a hiba?
    ha nem akkor arra kérem ennél a cikknél is segítsen,hogy reagálhassak…!
    Előre is köszönöm,ha sikerül segítenie!

  • Aczél Gábor
    2018 október 6
    5:16 du.
    Miből gondolja? Én elhiszem, ha a műböl kiragadott részekkel tételesen bizonyítja! No és mi van akkor, ha a szerző az imperializmus (azóta már új néven globalizmus) újbóli, megállíthatatlan előretörésére gondolt?

  • Boda Marcsi
    2018 október 9
    2:14 du.

    Marcsi, nem a gépében van a hiba. Csak olvassa el a az alábbi KMH cikket és választ kap a miértekre:

    http://kanadaihirlap.com/2018/10/05/valtozasok-a-kmh-hozzaszolasi-gyakorlataban/

    Remélem segítettem, mert az „intenzív véleménycseréért” kár volna”, ha elveszne vagy nem folytatódna..

  • Kenny,
    a Boda Marcsit értékesnek és emberinek tartom,ha geyzához vagy barlevhez vagy a csapatukhoz hasonlítom.Kérlek,ne célozgass!Nem barátnőm,nem szeretőm és személyesen nem is ismerem.A megnyilvánulásai alapján sokkal kulturáltabb hangot használ,mint a fent említett,idejáró majmok.

  • Gyuri10 Nem célozgattam semmire. Ha Neked érték mindenki lehülyézése, akkor Boda tényleg értékes. Boda zsidóbarát is, hiszen szerinte vannak rendes zsidók is, nem mindegyik érdemelte meg a holokausztot. Tudtad? Ez azért emberséges? Köszönöm válaszodat, de szerintem Boda egy krajcárt sem ér emberileg. A Te talpadat is csak addig nyalja, mig egy véleményen vagytok. Viperát melengetsz a kebleden, de Tiéd a kockázat. Két éve még láttad az igazi énjét. Változnak az emberek.

  • Tüske Zsófia
    2018 október 9
    1:42 du.

    Igazából nem tudom, hogy a mostani keresztény-nemzeti oldal kit akarna kizárni a kánonból, mert ilyen irányú hír még nem volt.

    A ballib oldalhoz köthető értelmiségiekre jellemző jelenleg, hogy nem bírják elviselni a másik oldal megosztó személyiségeit. Még egyértelműen senki nem tudta bebizonyítani, hogy művészileg értéktelen lenne az író, és hogy művei konkrétan veszélyt jelentenének a fiatalságra.
    Szerintem veszélyesebb a mögötte lévő politikai hiszti. Egyrészt rasszista tárgyú oldalakhoz vezetheti el a fiatal olvasót, ha a neten kutakodik Wass után.
    De azok a cikkek se normálisak, amik kvázi lenácizzák az egész olvasótábort, amelyik egy Wass-könyvet a kezébe mer venni.

  • Kenny,
    valóban,Moshe Dajan mondása volt,hogy:csak a szamár olyan csökönyös,hogy meg sem érti az idők,emberek és érdekek változását.Nos,senkit nem tartok felsőbbrendűnek.Különösen olyan embereket nem,akik aljas ,oktalan,vulgáris és szövegeket undorítóvá varázsoló,fensőbbséges szövegükkel tudatosan antiszemitizmust generáló trollok. Akiknek, valamilyen furcsa okból,minden aljas beírásuk megjelenik.Lehet,hogy nem így pontos, de minden beírásuk aljas.Túl a rasszizmus ide engedett határain.

  • Tüske Zsófia – én meg azt nem értem, hogy lehet egyáltalán bármit is felróni Szerb Antalnak, nem csak Wass A.-tel, de bárkivel szemben is?
    Hogy Szerb Antal kinek és miért csípi a szemét arra csak az a magyarázat, ami alapján Eszterházy, Konrád Gy. Kertész Imre, vagy Nádas P. is azt teszi! Minden logikus, érvszerű magyarázattól független a kirekesztés -ők nem igaz magyarok!
    Jó pár éve, mikor elkezdődött nálunk a Wass A. őrület (Nyírő, Tormay C.stb) mindenki aki csak adott magára minimum Wass A. idézetet pingált az esküvői meghívójára, és ha kell ha nem W.A. részleteket olvasgattak fel irodalmi esteken, iskolai rendezvényeken, öregek otthonában és úgy általában sikk volt a könyvespolcot telerakni vele, hivatkozni rá – olvasása már kérdés megtörtént e – de tény, hogy uralta az akkori irodalmi „közhangulatot” aztán természetesen mint minden, egy idő után ez is lecsendesedett, némileg alább hagyott, de láthatóan ki nem hunyt! Megosztó szerepe ellenére örvendett akkora, talán nem is várt népszerűségnek, és felkeltve az érdeklődésemet, ezért az egyik könyvét amihez hozzájutottam elolvastam /volna, de nem került rá sor, mert még a feléig sem jutottam, „abbafejeztem” – pedig ilyet ritkán szoktam tenni egy megkezdett könyvvel, mert hátha a végén derült csak ki mit akart az író! Szóval „A funtinelli boszorkány” nem csak hogy nem kötötte le az érdeklődésemet, de helyenként untam is, kihagytam egy- egy terjengős, nekem túl dagályosnak tűnő bekezdést, és állandóan azt figyeltem mennyi van még hátra, ezt is csak azért, mert nem szoktam meg,hogy félbehagyjak egy megkezdett művet, de itt tényleg dilemmába estem, vajon muszáj ezt nekem végigolvasnom, hisz nem valószínű, hogy a a regény második felében stílust váltott az író. Talán nem a legszerencsésebb választás volt épp ez a mű, de akkoriban nagyon népszerű volt a magyar olvasók körében, ám az a fajta „félvalóságokon” alapuló inkább mese mint a havasi földi világ nem nekem van/volt kitalálva. Elolvastam aztán még több, róla szóló méltatást, értékelést, egy egy másik műve ismertetőjét, az életútját magát – tény, hogy nem volt mindennapi – de mindvégig kissé érdektelen maradt számomra. Mások meg esküsznek rá, egyik idős rokonunk pl élt halt Wass Albertért, ezért nagyon könnyű volt őt a névnapján megajándékozni, mert minden fejtörés nélkül vettünk neki egy aktuális, „nemzeti érzelmű” könyvet, W.A.-től többször is, és máris sikerült boldoggá tennünk. A ragaszkodás egyébként oda vissza működött közöttünk, amikor már nagyon beteg volt szegény,kijelölte melyik W.A.részletet olvassam fel a temetésén – megtettem.
    Hát nem vagyunk egyformák, de a dolgokhoz hozzátartozik, hogy ő volt az „első hadiárva” (erre valahogy nagyon büszke volt) akinek édesapja a Donnál esett el, és ezért haláláig gyűlölte Horn Gy.-t (?) és az összes szocialistát a rendszerváltás előttről is, utánról is, ahányszor koszorúzás volt a hősök emlékére a turul-szobornál, és megjelent az MSZP-s polgi, mindig ökölbe szorított kézzel sziszegett, hogy „ez mit keres itt?” Hát valahogy így lehet nálunk ekkora népszerűsége W.A.-nek és fentebb felsorolt társainak, akikről a nemzethy főirodalmár (is) akkora pátosszal beszélt!

  • Kétségem sincs, hogy Plőhre Gergelynek az ég világon semmi, magyarázható vétke nincs, mint hogy teljes, és minden területen megy a hatalom megerősítése – nem átvétel, az már megtörtént!
    Augusztus vége felé, egy vas. de. voltunk a Petőfi Irodalmi múzeumban, eredetileg nem oda készültük, de úgy alakult, és most nagyon örülök, hogy bementünk, pedig nem is tudtunk róla, hogy utoljára látjuk úgy ahogy van! Totál rendben volt és bevallom talán végig sem gondoltam, hogy P.G. vezette – ugyanis nem volt miért foglalkozni az igazgató személyével! Gyér létszámú érdeklődő volt éppen, a nagy kánikulában keveseknek jutott eszébe egy múzeumlátogatás, így a tárlatvezető hölgy mindenre készségesen és felkészülten válaszolt, sok mindenről elbeszélgettünk, láthatóan szerette és elégedett volt a munkájával ő maga is! Eszébe sem juthatott akkor még, hogy pusztán azon az alapon, hogy vannak liberális barátai és irodalmár vendégei, írói, közreműködői a múzeum vezetőjének – azaz úgy gondolja, hogy az irodalom talán nem „oldali” és ennek megfelelően látta el a feladatát – szóval, hogy ezen az alapon félre lehet állítani valakit, hogy a helyére ültessék a nemzet irodalmárát, aki feltehetően még tévedésből sem tekinti majd egyenrangúnak, és tehetsége alapján elismerendőnek a meghívott vendégeit!

  • gyuri10
    2018 október 10
    6:29 de.
    „Túl a rasszizmus ide engedett határain.”

    Ezt nagyon diplomatikusan fogalmaztad a látványos kettős mérce körülírására! 😀

  • gyuri10 Azt hiszem a rasszizmust nem lehet kiírtani a szövegből, azért itt a többség tud virágnyelven rasszista lenni ha akar.
    Akkor inkább legyünk tiszában az érzelmekkel.
    Bar-lev gyűlöletét nem értem. Ez csak úgy lehetséges, hogy szándékosan tépi fel a sebeket, mert ezeknek már régen be kellett volna hegedni, ha gyógyulni nem is. (Troll lenne? Nem tudom megítélni.) Nekem behegedtek, engem nem uszított édesanyám.
    Mindig éreztem a szomorúságát, de sosem éreztem azt, hogy gyűlöljünk. Egy szülő nem taníthatja gyűlölni a gyermekét főleg nem a múlt miatt. Mint hallottam, már nagypapám sem volt egy úszító alkat. Mikor Trianon miatt elszakították a földjéről, akkor állítólag annyit mondott, akkor most itt kell élnünk tovább. (Szlovák-magyar vegyesházasság volt). Nem átkozodott, élték tovább az életüket, nevelték öt gyermeküket becsülettel, míg a második világégés el nem vitte Őket. A Bar-lev féle gyűlölködésnek, felsőbbrendűségnek és a HL féle horthymosdatásnak semmi értelme, csak erősíti a gyűlöletet. Ha HL tényleg olyan okos lenne, abbahagyná. Ha viszont mégis okos, akkor szándékosan fokozza a gyűlöletet, tehát aljas. Ő meg akarja beszélni. Mit lehet ezen megbeszélni? Ha valaki Teréz anya, de a végén tömeggyilkos lesz, akkor egy tömeggyilkos és kész. Azt már nem is érdemes megemlíteni, aki védi azt, aki apját munkaszolgálatra küldte, és csorbította jogait, az már túlmegy a józan észnél. Boda antiszemíta és rasszista és kicsinyesen gyülölködő, egyszerűen nem hiszem el, hogy nem látod, nem értem miért nézed el neki. Mindenkinek van gyengéje, de ekkora? 🙂 Számomra egyre több kérdést vet fel a kommentek olvasása, és egyre jobban elkeserít.

  • Kenny,
    megint csak annyit mondhatok,hogy Boda M.beírásait,ha geyza vagy barlev aljas mocskolódásaihoz hasonlítanám,de nem teszem,mert a klaviatúrám is tiltakozna,akkor Boda nem csak tisztességes,de kulturált egyetemi professzor is lehetne.Nagyon is jól érzem beírásaiban a kicsengéseket is,de ezek nagy része tárgyi nem ismerésből fakad.Ezeket a”kicsengéseket”a legtöbb idejárótól felfedezheted.Tanultabbaktól,fellegzősebbektől.A baj nem náluk van,mert ők legalább igyekeznek palástolni a palástolhatatlant. Nem a szép szavaktól kell ellágyulni,hanem az aljas mocskolódó hazudozóktól kell bekeményíteni.

  • gyuri10 Hát ebben nem fogunk egyetérteni. Sebaj. Boda egy mocskolódó hazug, rosszindulatú némber. Finomabb szavakat használ? Azzal nem lesz jobb. De ezen kár vitatkoznunk, nem ér annyit az ügy. 🙂 Majd reklám alatt hízeleg neked egy kicsit, engem meg lehülyéz. Ez a menetrendje. :)))))

  • Gyuri10!

    Nem akarom ismételgetni,amit már leírtam,de köszönöm a megtisztelő véleményed,kiállásod többek aljas mocskolódásaival szemben?például,hogy Kenny aljas módon kiforgatta a szavaimat…én soha nem írtam olyat,hogy pl”nem minden zsidó érdemelte,meg a holokausztot…”Nos kikérem magamnak ezt a hazugságot minden zsidó áldozatot sajnálok,megvetem a nácizmust
    (ezt kb.100x leírtam!!!!)
    Szerencsére többségben vannak a normális,rendes és tárgyilagos zsidók legalábbis itthon!!!!!!!!ezen a fórumon sajnos nem….
    Biztosan érted?!Mint Figyelő is ,akit nagyon tisztelek azért hogy bár a családja megszenvedte mind a nácizmust,mind a kommunizmust tárgyilagos és tisztességes tudott maradni!
    Undorító,hogy egyesek mire képesek,és pontosan ők segítik elő napjaink antiszemitizmusát,csak annyira sötétek,hogy nem fogják fel.
    A nagyon gyenge „klinikai eset”kategóriába tartozó Geyza félék,meg jobb lenne ha kussolnának és kezeltetnék magukat!!!!!

  • Gyuri10!

    Te „akkor”..éltél én nem,(nagy különbség)és lehet,hogy nem minden forrás…teljesen hiteles amit olvastam,de az is,hogy Te sem tudsz mindenben tárgyilagosan nyilatkozni…ezt igyekeztem tisztázni veled,és remélem mindkettőnknek sikerült a másikat meggyőzni???….ill.a véleményünket elfogadtatni!
    Azért a „professzori”jelző személyemet illetően kissé túlzás,ezzel csak az elvakult,a baloldalnak „lekötelezett”(meg a Soros ál zsidónak)adtál támadási lehetőséget a személyemet
    illetően….de ugye le sem tojom őket,nem osztanak szoroznak…!

  • Boda Marcsi,
    rosszul értelmeztél.Nem azt írtam,hogy bármiféle professzor vagy. Amit írtam úgy értelmezendő,hogy minden szinten különbnek tartalak a geyza,barlev és aljas,mocskolódó csapatuk tagjainál. Szerencsémre itt is ők maradtak alul,számszerűen és a megtévesztésen alapuló ideológiájukban,mint az izraeli és a magyar,körmüket tövig rágó,lúzer baloldal.Itt is Ott is érvényes, hogy a világ lumpen-proletárjai nem tudnak egyesülni.Sebaj… bánatukat a rumos-hordó mámora majd megvigasztalja.A manikűrös lányoknak pedig több munkájuk lesz a sok lerágott köröm helyett műköröm készítéssel és még hozzá jó pénzért,sok borravalóval.

  • Kenny!

    Jobb ha tőlem tudod, hogy nem csak a reklám alatt levelezek Gyurival,de téged reklám alatt és azon kívül is hiteltelen,hazug,uszító alaknak tartalak…na ennyi,most tényleg jó filmet nézek,ami nálad kissé….szórakoztatóbb!
    Próbálj némi önkritikát gyakorolni és erre ösztönözni a hozzád hasonlóakat!!!

  • Boda Marcsi Jó. Magamba fordulok. Önkritikát is gyakorlok ha egy mód lesz rá. Ösztönözni is fogok bárkit akarsz. Ahogy időm lesz rá, megteszem.
    Egyetlen feltételem van te gonosz boszorkány.
    Írd le, mitől lennék hiteltelen, és sorold fel a hazugságaimat.
    De tényekkel, különben coki.
    Ha mész MRI-re, mit csinálsz a vasorroddal? Azért nincs harag?

  • Kenny
    2018 október 10
    10:29 de.

    „horthymosdatás”

    Ezt a meccset már Gézával játszottam le. Tudtommal nem vagyok vadászkalapos öregúr, aki azt mondja, hogy:
    – Horthy alatt minden jobb volt, rend volt az országban stb.

    Egyszerűen érdekelnek a régi korok, amik mai napig meghatározzák az ország sorsát. Mikor Kádárról írok, akkor Figyelő szokott sápítozni, és az nem zavar senkit. Mikor Horthyról, akkor megindul a másik szekértábor, de úgy, hogy majd kitörik a monitort …

    Nem lett volna baj, ha szíveskedtél volna valamit a topik témájához is írni, de magadra vess, kifutottál az időből…
    A magyar irodalmi életben nem szokatlan, mikor teljes megosztottság van. Manapság az az érdekes, hogy a ballib oldal ki akar a kánonból dobálni személyeket, a jobbosok meg be akarnak valakit szuszakolni mindenáron.
    Ez történetesen nem a Horthy-korral van összefüggésben, hanem inkább a dualizmus korához hasonlítható. A dualizmus idején szemben állt egymással a keresztény-nemzeti és a modern, városi (zsidónak tartott) irodalom. Mindkettő saját magát tartotta az igazi művészetnek.

  • Tüske Zsófia

    ó, lámpa, nekem úgy tűnik, nem követed elég figyelmesen a Magyar Időkön Szakács Árpád és mestere, Kövér László tevékenységét.
    Én nem bánom, olvasd nyugodtan Wass Albert felemelő műveit, ha nem bántja az orrodat a hamis pátosz.

  • Tüske Zsófia

    Besancon, én arra biztatnálak, hogy az olyan műveket, amiket az első húsz oldal után nyögvenyelősnek bizonyulnak, egész nyugodtan rakd félre. Az élet rövid, az elolvasnivaló irodalom hatalmas, vacak fércművekre nincs idő. Az „olvashatatlan” kategóriába nálam kitűnő könyvek is bekerültek, képtelen voltam elolvasni pl az Eltűnt idők nyomában Marcel Proust-tól, meg Lawrence Durell Alexandriai négyes c. könyve. Ami Wasst illeti: engem a Benedek Elek-féle Magyar mese- és mondavilág 1926-os kiadásán neveltek, amit az állásából kirúgott jogász apám olvasott fel nekem otthon, harisnyakötés közben, aminek köszönhetően nekem boldog óvoda-nélküli éveim voltak. Később az olvasóvá nevelésemet a nővérem vette át, Móra Ferencen kezdve és Gárdonyin folytatva. Szerb Antal nekem azért is a szívem csücske, mert az Utas és holdvilág kamaszéveimet – Cocteau Les enfants terribles c. könyvével együtt – de igen komoly szerepet játszott a munkásemberek igényes irodalomra szoktatásában akkor, amikor egy kutatóintézet műszaki könyvtára mellett kezeltem az ugyanott lévő szakszervezeti letéti könyvtárat is. A krimit kérőknek adtam oda olvasni a Pendragon legendát, és attól kezdve bármit adtam nekik, elolvasták. Nos ezek után Wass könyvei nekem hamis-bűzt árasztanak. Ezek a nemzethy érzelműek hevesen tagadják a zsidólány és a pópa lányának legyilkolását, de azt már nem tudják, hogy czegei Wass Albert, amikor négy fiával együtt lehetőséget kapott amerikai letelepedésre, simán Németországban hagyta tüdőbeteg feleségét – akitől el is vált – és legkisebb fiát, mert őket nem engedték be az Államokba. És mivel apjuk rövidesen egy skót nőt vett feleségül a fiúk nem is igen beszéltak már magyarul…

  • Tüske Zsófia

    gyuri10,

    igazad van, okos kompromisszumokat kell kötni, ahogy azt a Zsidó Tanács is tette, az ismert eredménnyel. Kollaborálni egy darabig kifizetődik.

    egyébként pedig csak szólok, nem reagáltál az Ávó munkatársainak listájára, amit szíves vádjaidra a rendelkezésedre bocsájtottam.

    legyen szép napod

  • Tüske Zsófia
    2018 október 11
    6:26 de.

    Ugye, aki feleséget csalt, és gyerekeket hagyott el, az már nem is lehet jó író? Fent még nem ez volt a kifogásod a művész úr ellen … Szóval, aki rossz ember, az írni sem tud, dobják ki Rousseaut is a Pantheonból! …

    Inkább olvasnám Wasst, mint Kövért vagy téged, ha már választani lehet.

  • hazai lámpa Milyen jó, hogy nem tartozom egyetlen szekértáborhoz sem, így azt olvastam amit akarok. De azért nem fogok senkit olvasni és pajzsra emelni, mert jo komcsi vagy jó náci volt. A fent soroltak csak politikai hozzáállásuk miatt kerültek a tantervbe, nem írói tulajdonságuk miatt. Ez csak azért volt, mert tisztességes irodalmárt nem találtak a jobbszèlen. Nekik ez jutott, ehhez ragaszkodnak. Vass sem művész, sem úr nem volt. Nektek ez jutott. Ha nácit akarsz olvasni, ott van Csurka. Ő legalább tudott írni.

  • Kenny
    2018 október 11
    9:10 de.

    Fekete István is jobboldali volt, de az ő hamvaival nem szaladgált a Kövér.

    Mivel nem lehet vele megosztani a közönséget. Fekete egy konzervatív író, aki elfogadható a ballib oldalnak is.
    Ha nektek jólesik, hogy napestig Wasson hisztizzetek, tessék. Azért van nektek odadobva, mint a gumicsont …

  • Rodeo11
    2018 október 8
    10:10 du.
    Rodeo11
    2018 október 8
    11:01 du.
    Rodeo11
    2018 október 8
    11:05 du.
    Rodeo11
    2018 október 8
    11:07 du.

    Rodeio!

    olvasd el a „””http://kanadaihirlap.com/2018/10/06/ket-ur-szolgaja”” irt válaszomat, összevontan érvényes.

    Itt annyival kiegészíteném, hogy sok mindent leszámítva jó úton indultál a megismerésben, csak hogy még rettenetesen az „út elején” jársz

    A „jó út ” „a keskeny ösvény” – csakhogy ezt még nem ismerted fel, vagyis hogy ez mit jelent.

    És hogy mi a széles út.

    Így egyelőre még a széles úton jársz – bár szerinted a jobbik felén – merthogy a „bal-félen” van a társadalmi igazságosság – ez a jobbik fél.
    (a baloldaliak)

    A jobb-félen (jobboldaliak) pedig az igaztalanságok – vagyis a pénz uralma, a vallásosság, a rasszizmus (ebbe beletartozik a zsidó „kiválasztottság is)

    Sok, nagyon sok mindent kell felismerned még mindkét oldalról – hogy megértsed, hogy mindkét oldal egy és ugyanaz

    (csak festik magukat)

  • lámpa, én nem vagyok író, tehát engem nyugodtan kihagyhatsz a listádról. Felőlem azt olvasol, akit akarsz, már nagylány vagy, el tudod dönteni.
    Lehet valaki jó író (Wass nem az) aki elhagyja a tbc-s feleségét, megfosztva őt négy gyerekétől, aki még ráadásul az unokatestvére is, de hogy embernek egy ocsmány lótetű, ahhoz nem fér kétség.

  • Kenny – egyetértek.
    bal- jobboldalazni pedig te kezdtél az irodalom kapcsán, lámpa.

  • Kedves Tüske Zsófia,
    remélem,nem gondolod komolyan,hogy engem érdekel vagy érint az ÁVÓSOK névsora 63 év és 3.000 kilométer távolságából.geyza verőlegénységét a Maros utcai Kriminalisztikai Intézetből csak azért említettem,mert vallatási módszerei emlékeztettek valakire. Különösen,amikor péklapát kúrára akart volna küldeni.Részemről a téma lezárva.

  • hazai lámpa Te sem figyelsz. Nem vagyok ballib. Lassan mondom, nem vagyok ballib. Középlib vagyok, ha skatulyázni akarsz.
    Nekem pedig már régen nem dobálhat semmit a vezéred, sem gumicsontot, sem mézesmadzagot. Nem egy pályán játszunk. 🙂
    Lehet Fekete István is gondolt „rosszakat”, de regényei jók, és nagyon ügyesen formálja a fiatalokat az idősebbek és az állatvilág tiszteletére. Vass a bokájáig sem ér. Te valamiért mindig összemosod a tisztességes jobboldalt a hortysta, náci jobboldallal. Ne tedd.

  • Tüske Zsófia
    2018 október 11
    11:15 de.
    Mellesleg a felesege nemet volt Wassnak , es NEMETORSAGBAN elt.Wass viszont magyar volt es NEM akart ott elni. A 4 fia azota mar az apjahoz volt inkabb loyalis.

  • Fekete Istvan, egessz masrol irt mindig, mint Wass Albert. Mar az elet korulmeyuk is teljesen MAS volt. Nem jo az ossehasonlitas valasztasa.

  • gyuri10!

    Változatlanul csípem a humorod,a „gyengékkel” szembeni türelmed…meg külön dicséretes!
    Én is lezártam a témát,mert értetlenekkel,gyűlölködőkkel vitatkozni időpocsékolás!!!!!!

  • gyuri10!

    Kenny hazug módon próbál és engem és Apámat is bemocskolni….miközben tudja,régebben más cikknél meg is írtam,hogy Apám keresztény létére több zsidó családnak önzetlenül segített
    megmenekülni(erre bizonyítékok is vannak!!!)
    Más: Most már értem,hogy Tüske miért is lett „nagy ellenzéki”,miután megírtad az Ávósokhoz való kötődését…..!
    Nem semmi!

  • Gabriel
    2018 október 11
    10:54 de.
    „gábriel összes”

    ezt már én régóta tudom, mármint a végső khón (a grűnt is) klúziót, miszerint nincsenek oldalak csak színvakság

    de azért kösz…

    egyébként …áááááááááááhhhh nem mondom… de mégis a geyza egy p…csafely +++ és vannak még néhányan akik ezen a szőnyegen szemetet árúlnak ez nem a perzsavásár ez az ÓSZERESEK ÖNSEGÉLYZŐ ASZTALTÁRSASÁGA

    KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK fodassem

  • Kenny:
    „nem tartozom egyetlen szekértáborhoz sem, így azt olvastam amit akarok.”

    Én tartoznék, ha lenne nekem való szekértábor, de nincs. (Magyarországon szerintem nagyon régen – mondjuk, kb. 1945-48-tól – nemigen létezett az én fogalmaim szerinti baloldal. Persze, a bal- és jobboldal víszonyfogalmak, Horthyhoz viszonyítva pl. Kádár is bizonyos értelemben „baloldali” volt). Ettől függetlenül, mint „maginárius szekértáborhoz” (Co. Benedict Anderson) tartozó pasas, amióta csak az eszemet tudom, a szegényes nyelvismeretem szabta határok között azt olvastam, amit éppen akartam.

  • gyuri10
    2018 október 11
    12:07 du.

    Eleinte még a Gyorskocsi utcába álmodtál bele engem, ahol tégedet nagyon megvertek 1962.-ben.

    Igaz, akkor csak kisiskolás voltam 😀 😀
    De ez ne zavarjon a hazudozásaid közben te disznó.

    Aztán később kiderült hogy nem is lettél nagyon megverve csak ejjnye-bejjnye volt.

    Az is kiderült hogy 1957.-ben te már egy másik, meg nem nevezett ország állampolgára voltál.

    Akkor miképpen verhettek tégedet meg a Gyorskocsi utcai fogdában, ami a Maros utcában van hehe és nem is vertek meg, csak éppen hét-nyolc éves vallató tisztek néztek rád görbén.

    Erre is van megfelep blablád:

    Hát úgy, hogy TE hittél az ötvenhat utáni amnesztiában és csapot papot új hazát (Izraelre célozgatsz de én abban sem hiszek) otthagyva rohanvást hazajöttél 1962.-ben.
    De letartóztattak, írod itt múlt héten.

    Azt is írtad hogy nem követtél el semmit és hogy valami 30 éves voltál ’56.-ban.
    Ehhez képest kiderült hogy te résztvettél az Októberi eseményekben.
    Momentán „szabadságharcos” voltál 16 évesen.
    A 16 éves korodat tavalyelőtt említetted itt.

    Hazudozol mint a vízfolyás.

    Te büdös troll.

  • Boda Marcsi
    2018 október 5
    3:07 du.

    Nyírő meg Vass nem voltak nácik, fasiszták, meg tömeggyilkosok,
    csak úgy beszéltek, úgy viselkedtek.

    Van erre egy mai példabeszéd:

    Ha egy madár nem tud repülni, hápog és kacsalába van, akkor hiába állítják róla hogy galamb, attól még az kacsa.

    Világos te agyament idióta ?

  • Gurltuiz azt is írta
    hogy iparitanuló volt az EKM gyárban,
    ahol is egy műszer működését pont tőle kérdezte
    meg az arab küldöttség de ő félrevezette őket, mire Izrael megnyerte az az 1948.-as és talán még 1967.-es háborút.
    (mert kis részben ez is hozzájárult a győzelemhez.Hogy félrevezette őket.)Ekkora blődséget DDDDD

    Hát akkor számoljunk:

    Ha ez a csirkefogó 1956.-ban 30-31 éves volt, akkor
    az EKM iparitanulója eléggé nehezen lehetett, tekintve hogy az Elektomos Készülékek és Mérőműszerek Gyárát (EKM) 1949-1950.-ben hozták létre 😀

    Tanácsot sem adhatott az araboknak
    mert az EKM megalakulása már az első
    Arab-Izraeli háború után történt.

    Ha 1956-ban 30 éves volt ez a hazug csirkefogó, akkor a megnevezett gyárban 21 vagy 22 évesen kellett hogy iparitanuló legyen .

    Holott mindenki tudja hogy az iparitanuló évek a nyolcadik után három évig tartanak.

    Hazudós egy disznó ez DDDDDDDDDDDDDDDD

  • Rodeio

    emlékszel?

    szerintem az itteni „vének” se felejtették végleg el.

    Akkor még 20 éveskén – akörül, az embergyereke forradalmár, mert látja a sok szemetet maga körül, meg fölött, ahonnan néha lerúg egy bakancs

    azért most-már hellyel-közzel be tudom mérni, hogy ki miért forradalmárkodik, (partizánkodik)

  • geyza,
    mostantól azt is írhatod,hogy Grönlandon találkoztál velem és ott félig agyonvertél péklapátoddal.Meg azt is,hogy a szobafestő katonai tanácsadója voltál.Tulajdonképen én mindent beismerek, ami túltesz az ali baba vagy az egyéb igazmondásaidon.Azért könyörgök csak,hogy eltörjenek az ujjaid,hogy végre ne tudjál nekem blablázni.Azt,hogy egyáltalán szóba álltam egy ilyen aljadékkal nagyon szégyellem.Eddig és Ennyi!

  • Kedves geyza, ha te valakire rászállsz, összevissza pisálja magát ijedtében, és azt se tudja, mit lódítson, hogy hagyd már békén…

    HAGYD már békén gyuri10-et (meg Bodát is)!!!
    Inkább társalogjunk a cikkek tartalmáról.

    Mi a véleményed például arról, hogy SORSFORDÍTÓ időket élünk? A nácit nem kérdezem, mert arra úgyis tudom a válaszodat… 😀

  • Tegnap olvastam egy kétrészes riportot Csányi Vilmossal. Nagyon érdekes volt, nagyjából egyet is értettem vele. De a 2. részben valami olyasmit mondott, hogy Orbán akar valamit. Mármint olyat, ami hasznos nekünk, magyaroknak.

    1. rész:
    https://24.hu/belfold/2018/10/10/csanyi-vilmos-hulyesegben-hinni-nem-celravezeto/

    2.rész:
    https://24.hu/kultura/2018/10/11/csanyi-vilmos-interju-orban-kultura/

    MI A VÉLEMÉNYEZTEK ERRŐL?