Bevándorló mentes roggyanás

2019 május 14 8:28 de.14 hozzászólás

Lassan, és korántsem bizonytalanul gyorsulva, elérik az általános ellátórendszerek azt a szintet, ami nagyjából a működésre való képtelenség szintje. Lehet emlegetni akár az orvosok elvándorlását, akár a pályát, illetve az országot elhagyó diplomásokat, szakmunkásokat. A 168 óra ezzel kapcsolatban közöl egy morgolódó írást arról, hogy vajon miért nem tartja meg az ország legalább az itt tanuló vendégdiákokat?

Röviden: csak. Kicsit hosszabban: miért pont azokat tartaná itt? Egész hosszan pedig igen sokáig lehet ragozni a kérdéskört. Azt, amellyel kapcsolatban mintha most bukkanna elő az a jéghegy, amely már régen meglékelte a hazai állapotokat. De legalább az előbukkanó jeges tüske már azoknak is feltűnik, akik eddig teljesen jó el voltak a politika előmelegített lábvizében. Hol lábáztatóként, hol gerinctelen, minden lábhoz odasimuló ázalagként. Politikusok, szagszervi mozgalmárok, és miegymások. Holott az elmúlt évtizedekben több olyan kegyelminek is nevezhető pont volt, ahol egy valóban felelős országvezetésnek lehettek volna kitörési, az országnak pedig feltörési pontjai.

1989 körül még nyugodtan beszélgethettünk arról, az akkori, kollégákkal, hogy Magyarország lehetne az oktatás Svájca. Még akkor is, ha a felsőoktatás már akkor sem volt fenékig tej és méz. Létezett, és hasított, a kontraszelekció, illetve a már akkor is maradványelvűvé váltság válsága a tanárképzésben. Az alapok akkor még megvoltak. Ezt az akkori, nemzetközileg is jegyzett oktatási eredmények is mutatták. Ahogy az is, hogy a nyolcvanas években sem volt ritka a fizetős, és nem csak párttámogatásból oktatott vendégdiák. Tudom, lehet hozni a statisztikákat, hogy ma is van nem kevés fizetős diák az országban. Ahogy jelentős piaca van a különböző egyéb képzőhelyeknek is. Azért mégiscsak nehéz lenne azt mondani, hogy nem indult el egy „pénzért papírt” típusú folyamat. Ami sem az oktatás hírét nem öregbíti, sem a színvonal emelésének nem kedvez. Amit csak cizellálna a 2014-ben (újra?) bevezetni gondolt kegyelmi párt-diplomások köre.

A következő komolyabb lehetőség 2015-től debütált a magyar önsors-rontás színpadán. Lehet persze nyereg alatt puhítani a szakemberhiányt, de a realitás az volt, hogy az első hullámokban érkező, és nem egyszer képzett középosztálybeli menekülteket mintegy „lefölözzék” a hazai gazdaság számára. A magyar nyelvű uszító-plakátok kipakolása, a fővárosi lakosság provokálása helyett. Nem vitatva, hogy az utóbbi akciósorozat jobban szolgálta egy esetleges szükségállapot kihirdetését, és ezzel a hatalom bebetonozását. Tekintettel arra, hogy a hatalom milyen vehemensen uszított már akkor is, illetve milyen alapossággal provokálta a menekülteket is, igazán nem lehet azt mondani, hogy nem tették meg, amit csak tudtak az ügy érdekében. Amely folyamatnak voltak olyan mellékhatásai, hogy olykor megvertek külföldieket, diákokat is. A hétköznapi beszólásokról nem is szólva.

Miközben leginkább az egész ország egyfajta szociális abortusza zajlott, illetve zajlik a mai napig. Meg nem túlképzett segédizmok szervezett vendég-munkásítása. Az ország meg nemhogy nem lett az oltatás Svájca, hanem lassan oktatás sem nagyon lesz a köznek. Meg egészségügy sem. Legfeljebb kényszeres mozgáskultúra, és fizetett, vagy kipofozott, tapsorkán a kihaltan vergődő stadionokban.

14 hozzászólás

 • A cikk emlekeztett az orszag korulmenyeire, de az nem, segit semmit, csupan az emlekezetesre hozza azt.

  Az orszag szegeny, ugy kiaknazhato termeszeti kincsekben, mint a lakossag toke-kepessegen.

  Az allamhatalom tulmeretezett ugy a burokracia meretben mint annak koltsegein.

  S mind az csupan szegenyiti a nemzet kozgazdadaganak a lehetoseget.

  Sajnos nagyon a verukbe ment , hogy az allamhatalomnak ORIASINAK, mindenhatonak es a lakossag alatal teljesen korlatozhatatlannak kell lennie.

  De mi a feneert panszkodnak ???

  Mint a mondas, ‘aludniuk kell abban az agyban amit megvetettek maguknak !!!

  Szep almokat !!!!

 • Valami okból nem igen esik szó arról, ami ma a Magyar Tudományos Akadémiával történik és történt már vagy két éve az un. Művészeti Akadémia létrehozásával.
  Ha a nemzeti tudás-kincsünket (is) szisztematikusan rombolják, akkor vajon milyen elvárásunk lehetne az oktatási rendszerünk versenyképességével?
  Úgyszintén nem esik szó arról, hogy az eszméletlenül megnövelt állami bürokrácia mellett folyamatosan rohad a közigazgatási rendszerünk is. Elég ehhez (sajnos kötelezően) időnként elmenni valamelyik Ocsmány (bocs: Okmány) Irodába vagy un. kormány ablakhoz, Adóhivatalhoz (ami szintén “nemzeti” már, mint a trafikok.

 • Bendeguz79
  2019 május 14
  12:16 du.

  gizi te is töketlen vagy?

  idézlek Óh Nagy Gizi Guru:

  “mint a lakossag toke-kepessegen.” a “toke” szót még nem találtam a 42 nyelvű értelmező szótáramban, alkalomadtán kibontanád mély értelmét?

  eonokkal korábban már említém vala, hogy mindenhez van szavad csak azok “szavak” az égadta világon semmit sem mondanak, bár -némelyiket- ki is lehet betűzni

 • Presbiter
  2019 május 14
  1:03 du.

  Az oktatásról és az MTA-ról volt írás a közelmúltban. Olvastad?

 • Bendegúz 79!

  sajnos a mai ellenzék(tisztelet a kevés kivételnek)abban az ágyban alszik,amit megvetettek maguknak!
  Na meg is érdemlik!

 • Még nem találkoztam a mondott írással. Legközelebb csak csütörtökön du. leszek gép-közelben.
  Köszönöm a figyelem-felhívást.

 • PRESBITER;

  Technologiai, tudomanyos ,muveszeti, mint epiteszeti fejlodesek magaslatai minden tarsdalmak esetebn az emberiseg tortenelmeben egy bizonyos gasdasagi magaslatok eleresevel alakultak ki mindeg.

  Azt nem leheto eroszakkal elerni.

  Mit er Orban a nemzet neveben a megvasarol Renoir 3 es fel milliard Forintos “naked-lady” festmenye ?

  A tarsadalomnak (a nemzetnek) kell elerni azt a fokot amikor muveszten kepes koncentralni jelentos merekekben.

 • Egy ismerősőmnek tavaly még semmi baja nem volt.
  Dolgozott, élt mint bárki más.
  Most meg mikor mentem hozzá, kiderült hogy levágták az egyik lábát.

  Érszűkület !!

  Csak tüneti kezelést fizet ma a TB, vagyis nem ültetnek be másik eret hanem egyből amputálnak !!

  Persze ha van pénze a páciensnek, elmehet magánklinikára.

  Ennek a barátomnak nem volt.

  Ennyike.
  Köszönjük meg szépen a “Nemzeti Ügyek Kormányának” !!

 • GEYZA;

  Remelve baratja perelheti az orvost, hiszen orvosi (Hypocratesi)eskijet szegte meg.

  Soit leheto kulombozo modokkal kezelni az “erszukuletet” , az amputacio csak gagerin megelozesere alkalmazva.

 • Huczulak Jeno

  Penteguz698456,

  Nem okoshkodnni kel, hannem lyo-tannacsokal elatni a matyar kormanytot. Nincs elegendo to”ke lya zorszagbann? Hat esztetet konnyen meglehetold. Ani csak ety affele lyukszemburgy, faty panamalyi peldarra adoparradicsom ot kell a Zorszagboll chinalnni.
  Hirtetni kel minddenfele hoty Matyarorszag moshtanul tellyesshen titkosh bankszamlakat alyanl fell barkinek. Adomentessen, es hoty lyobban huzzzalya zembereket a hirdetesh, utannateni, hoty “minnel natyopp gaszember, anal lyobbb”.

 • Köszönöm!

 • Kedves Foszerkeszto !

  Nagyon csodalkozom, hogy mit talalt kozolhetetlennek , Huczulak Jeni-nek, az alapvato valaszomban a magyar lakossag “toke-keptelensegen” ugy mint a “titkos bank-betetek” alapitasanak ertelmen ???

  Hiszen ,szeretett es kedvelt hozzaszollojuk panaszkodott itten, hogy meg 42 szotarban sem volt kepes felfedezni, hogy a “toke”, ill kedvelt “CAPITAL” Marxista kifejezest sem kepes ertelmezni.

  Az csupan a leg-alapvetobb felvilagositaskent reagltam.

  Velete azt maga talan “pro-Orban propagandanak” ????

 • Bendeguz79
  2019 május 18
  3:13 du.

  gizi -szerintem- a cenzor keze megcsúszott a röhögéstől és véletlenül törölte amaz irodalmi értékűdet

  a “toke” az micsoda? mert van az a gyermekdal, miszerint:
  szőrös töke van a légynek ha nem hiszed eriggy nézd meg

  de olyan szó a magyar nyelvben, hogy toke olyan nem létezik

  vegyél Huawei telefont azon vannak hieroglifák is (meg 5G)

  budzsu haha

This site is protected by Comment SPAM Wiper.