Kitüntették Jean Chrétien ex-miniszterelnököt

2007 július 3 8:23 du. Kitüntették Jean Chrétien ex-miniszterelnököt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jean Chrétien  Jean Chrétien, Kanada egykori liberális miniszterelnöke megkapta az Order of Canada kitüntetést. A Rideau Hall 2007 Június 29-én tájékoztatta a médiaorgánumokat a legújabb kinevezésről. Chrétien 1993 és 2003 között vezette Kanada liberális kormányát, három cikluson, illetve tíz éven keresztül. Miniszterelnökségén kivül Chrétien 33 évig volt parlamenti képviselő Ottawában és 1968-tól miniszterként szolgált Pierre Elliott Trudeau volt miniszterelnök liberális kormányában.

Chrétien 1934-ben született Shawiniganban egy 19 gyermekből álló kanadai-francia családba. Egy gyermekkori betegsége miatt arcának egy része megbénult. Egyetemi tanulmányait az Université Laval-on végezte el jogból és 1963-ban választották meg a Québec tartományban lévő Saint-Maurice—Laflèche választókerület liberális képviselőjének.

Miniszterelnöksége alatt Chrétien legnehezebb politikai kihivása a québeci szeparatizmus elleni harc volt. Liberális politikusként Chrétien mindig is egy centralizált, egységes kanadai föderációban hitt. Miután a québeci szeparatista erők elvesztették az 1995-ös leszakadásról szóló referendumot, Chrétien behozta a Clarity Act nevű törvényt, mely meghatározta, hogy milyen szigorú körülmények között lenne hajlandó a kanadai kormány tárgyalásokba kezdeni Québec leszakadásáról. Többek között a Clarity Act kimondta, hogy Québec nem szakadhat el Kanadától ha „csak” 50% plusz egy szavazattal nyer a szeparatista oldal. Ennél meggyőzőbb többséggel kell, hogy nyerjenek de pontos százalékot nem határozott meg a törvény.

Chrétien 2003 novemberében mondott le a miniszterelnökségről és a kanadai Liberális Párt vezetéséről. Utódja Paul Martin volt pénzügyminiszter lett aki 2006 január 23-án elvesztette a választásokat, részben a Chrétien korszak korrupciós ügyei miatt. Ezzel véget ért a 12 évig tartó liberális kormányzás és átvette a hatalmat az új Konzervatív Párt, Stephen Harper miniszterelnök vezetésével.

                                                                                                                    -Á.C.

Tags:

Comments are closed