Vallásosak a kanadaiak a legujabb kutatás szerint

2007 július 4 8:45 de. Vallásosak a kanadaiak a legujabb kutatás szerint bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A 2007 július 3-án közzétett Canadian Press-Decima Research közvéleménykutatás szerint, a kanadai lakosságnak 60% hisz abban, hogy Istennek közvetlen, vagy közvetve szerepe volt a világ teremtésében. A kutatás legérdekesebb eredménye mindenképpen az, hogy a számok szerint bizonyos kérdésekben a Liberális Pártra szavazók vallásosabbak mint a Konzervatív Párt támogatói. A felmérés szerint a liberális választók 41% gondolja azt, hogy Istennek valamilyen szerepe volt a világ teremtésében, míg a konzervatívoknál ez az arány 34%. Ugyanakkor a liberálisoknál nagyobb azok aránya akik szerint Istennek semmilyen szerepe sem volt a teremtésben (31%) mint a jobbközép kormánypártnál (22%).

Ha a tartományokat nézzük, akkor Québecben a legszkeptikusabbak. Itt a lakosság 40% szerint Istennek semmilyen szerepe sem volt az evolucióban. British Columbiában csak 31% híve az Isten-nélküli evolúciónak, míg a Prairie tartományokban (Manitoba, Saskatchewan és Alberta) a szkeptikusok aránya összesen 21%.

Ha az Egyesült Államokban készült hasonló felmérésekhez hasonlítjuk a jelenlegi kutatást, akkor kiderül, hogy az amerikai lakosság továbbra is vallásosabb a kanadainál és, hogy az evolúció és a bibliai teremtés közti vita sokkal megosztóbb mint Kanadában. Az amerikai lakosság 85% szerint az Isten közvetlen, vagy közvetve teremtette a világot.

       -Á.C.

Comments are closed