Brian Mulroney szerint Pierre Trudeau „ártalmas” volt

2007 szeptember 7 11:49 de. Brian Mulroney szerint Pierre Trudeau „ártalmas” volt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Brian MulroneyBrian Mulroney, Kanada progresszív-konzervatív miniszterelnöke 1984 és 1993 között, heves támadást indított néhai liberális elődje, Pierre Elliott Trudeau ex-kormányfő ellen egy televíziós interjúban.                                                                                                 

Mulroney elkeseredetten beszélt  miniszterelnökségének legnagyobb kudarcáról: a Meech Lake egyezmény bukásáról, mely meggyengítette az ország egységét és egyben megerősítette a québeci szeparatista erőket. Mulroney terve az volt, hogy a Meech Lake végérvényesen rendezze a ‘québeci kérdést’ az által, hogy hivatalosan kikiáltja a francia többségű tartomány „különleges” státuszát Kanadán belül és egyben ráveszi a québeci vezetőket arra, hogy végre irják alá a kanadai alkotmányt. A nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején Trudeau volt az egyik leghangosabb ellenzője az egyezménynek, mivel az egykori liberális miniszterelnök egy erős, egységes föderális állam mellett tört lándzsát.

„Trudeau-nak meg volt a lehetősége, hogy szolgálatkész és hasznos szerepet játszon, de ő inkább a destruktív irányt választotta. Trudeau gyávának és puhánynak nevezett engem és szerinte a tartományi kormányfők nyavalygók voltak. Amit tett és mondott felért egy rosszindulatú személyes támadással”–mondta Mulroney. A volt progresszív-konzervatív miniszterelnök szerint Trudeau egyszerűen féltékeny volt és nem akarta azt, hogy jobboldali utódja ott érjen el sikert, ahol ő nem tudott: nevezetesen, a québeci kérdéssel kapcsolatban. A Meech Lake egyezmény 1990-ben bukott meg.

Az interjúban Mulroney felhozta Trudeau II. Világháborús multját is, amikor a leendő liberális miniszterelnök nem volt hajlandó harcolni a háborúban. „Ez egy olyan ember volt, aki megkérdőjelezte a szövetséges erőket. Amikor a nácik a zsidókat gyilkolták, ő itt menetelt Outremont-ban a kérdés másik oldalán. Természetesen joga van, hogy ilyen döntést hozzon. De ez nem jogosítja fel arra, hogy bármilyen vezető tisztséget töltsön be országunkban, melyhez szükséges az erkölcsös hozzáállás”–állította Mulroney.

Pierre Trudeau 1968 és 1979, valamint 1980 és 1984 között volt Kanada miniszterelnöke. 2000-ben húnyt el Montreálban. Mivel Trudeau már nem tudja megvédeni saját magát, Stéphane Dion, a Liberális Párt jelenlegi vezetője szerint ez most az ő felelőssége. „Ha Mr. Mulroney harcolni akart Mr. Trudeau ellen amikor még élt, az egy másik dolog. De Mr. Trudeau már nincs itt köztünk és jobb lenne, hogy ha Mr. Mulroney tisztelné őt és mindazt amit tett az országért, valamint a világért”–mondta Dion.

Kanadai Magyar Hírlap

Tags:

Comments are closed