A liberálisok nem szavazzák le a trónbeszédet

2007 október 19 8:03 de. A liberálisok nem szavazzák le a trónbeszédet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Liberális PártAz ellenzéki Liberális Párt nem szavazza le a konzervatív kormány trónbeszédét, annak ellenére hogy Michael Ignatieff, a párt vezető-helyettese elmondta a CBC közszolgálati televíziónak, hogy mennyire csalódott a kormány programjában. A legnagyobb ellenzéki párt hallgatólagos támogatásával a kormányoldalnak elegendő szavazata lesz az Alsóházban ahhoz, hogy megszavaztassa a trónbeszédet, még akkor is ha az Új Demokraták és a Bloc Québécois képviselői ellenzik annak tartalmát.

„A konzervatív kormány második trónbeszéde alig foglalkozott a kanadaiak prioritásaival. De mint liberálisok, kötelességünk országunk legjobb érdekét figyelembe tartani. Éppen ezért, a mi pártunk nem fog túlreagálni arra a választási felhajtásra, amit a Harper kormány termel”–áll a Liberális Párt közleményében.

Stéphane Dion, a Liberális Párt vezetője a parlamentben reagált a trónbeszédre. „A trónbeszéd számos hibája ellenére, azt kell szem előtt tartani, hogy a kanadaiak nem akarnak egy újabb választást. Ők azt akarják, hogy a parlament működjön. Három választás három és fél év leforgása alatt túl sok lenne a kanadai lakosság szemében”–magyarázta döntését a liberális vezető.

Stephen Harper miniszterelnök viszont kételkedve fogadta a liberálisok támogatását. „Az ellenzéki párt vezetője egy olyan professzorra emlékeztet, aki tele írja a diák vizsgáit megjegyzésekkel melyek jelzik az ő eltérő álláspontját, de a végén mégsem buktatja meg tanulót”–mondta a kormányfő.

A legtöbb elemző szerint, Harper éppen egy választást szeretett volna kiprovokálni az által, hogy olyan trónbeszédet hoz a parlament elé, melyet a liberális ellenzék nem tud elfogadni. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a konzervatívoknak most van először esélyük arra, hogy többséget szerezzenek egy parlamenti választáson, míg a kanadai Liberális Párt mélyponton van és partonbelüli ellentétekről szóló hírek szivárogtak ki az utóbbi hetekben.

Amennyiben Harper valóban provokálja az ellenzéki pártokat és saját kormányát szeretné megbuktatni, erre legközelebb jövő héten lesz esélye. Ekkor kerül a parlament elé az a konzervatív törvény-javaslat mely szigorítana a büntető-törvényen. A kormány bejelentette: bizalmi szavazásnak tekinti a kérdést és nem fog elfogadni semmilyen módosítást az ellenzéki pártoktól.

Kanadai Magyar Hírlap 

Tags:

Comments are closed