Növekvő munkanélküliség Kanadában

2009 április 10 7:35 de. Növekvő munkanélküliség Kanadában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

kanadai_dollar1A legfrisebb adatok szerint, márciusban 63,300 állás szűnt meg Kanadában és ezzel országosan 8 százalékra emelkedett a munkanélküliség. Ilyen gyorsan utoljára a nyolcvanas években szűntek meg állások, amikor a 13 százalékos színtet is meghaladta a kanadai munkanélküliség. 2008 október óta összesen 357 ezer állás tűnt el országszerte, mely 2,1 százalékos munkahely csökkenést jelent. A legtöbb dolgozót az ipai szektorban küldtek el, de a pénzügyi, bank, illetve ingatlan szektor sincs sokkal jobb állapotban. A munkanélküliség növekedése leginkább Ontario, Alberta és British Columbia tartományokban érzékelhető.

„Természetesen ez nem  jó hír”–nyilatkozta Stephen Harper miniszterelnök, miután nyilvánosságra hozta a Kanadai Statisztikai Hivatal legújabb adatait. De Harper szerint a kormányt nem lepte ez a negatív gazdasági hír, hiszen számoltak a munkanélküliség jelentés növekedésével. A konzervatív kormány 40 milliárd dolláros gazdaság élénkítő programot fogadtatott el az Alsóházzal.

Most már egyre inkább úgy tűnik, hogy Kanada követi az Egyesült Államokban érezhető nagyon jelentős gazdasági visszaesést. A határ túlsó oldalán márciusban 663 ezer munkahely szűnt meg, és szinte minden hónapban kb. 600 ezer dolgozó marad állás nélkül. Így az Egyesült Államokban most már 8,5 százalékra emelkedett a munkanélküliek aránya.

Kanadai Magyar Hírlap

Comments are closed