Gondolkodjuk át a nyugdíjunkat

2009 augusztus 7 8:59 de. Gondolkodjuk át a nyugdíjunkat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Zalai Péter, Magyar Krónika

Néhány évvel ezelőtt, amikor a jövőre gondolva kitűztük nyugdíjazásunk „hivatalos” első napját, még nem tudhattuk, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben – amit a befektetési portfoliónk értékének csökkenése is mutat – újra kell majd gondoljuk azt a bizonyos dátumot.

A nyugdíj kizárása nem az egyetlen lehetőségünk – sőt, nem is a legjobb lehetőség. Miért ne vonulhatnánk fokozatosan nyugdíjba? Így a saját ritmusunkban szokhatjuk a megváltozott körülményeket, miközben a bevételünk magasabb marad, mint a nyugdíj során. Maradhatunk az eddigi munkahelyünkön és beosztásunkban, rugalmasabb munkaidővel (amennyiben a munkáltatónk ezt jóváhagyja), kereshetünk másik munkaadót, aki ezt támogatja, vagy akár saját vállalkozást indíthatunk olyan területen, amelyet élvezünk.

Az emberek manapság hosszabb és egészségesebb életet élnek, így várhatóan még sok aktív év áll előttünk. A fokozatos nyugdíjazás nagyszerű alkalom a kapcsolataink fenntartására és ápolására, a teljes életre, de egyben alkalmat ad arra is, hogy ne a nyugdíjunk összegét csökkentsük azonnal.

És ha már a nyugdíjbevételekről beszélünk: egyúttal nem árt átgondolnunk az elvárásainkat is. Bevételünk sok forrásból érkezhet; a csökkentett fizetésből (ha a fokozatos nyugdíjazást választjuk), befektetésekből és személyi megtakarításból, állami jogosultság alapján és a munkaadó által nyújtott nyugdíjprogramból.

 A következők kulcsfontosságúak annak érdekében, hogy elegendő nyugdíjunk legyen:

* Ismerjük pontosan a kiadásainkat, és tudjuk őket kontrollálni
* Hatékony adócsökkentő stratégiákat alkalmazzunk
* Kiegyensúlyozott és változatos befektetéseket válasszunk. Az egyre csökkenő ingatlanpiac azt mutatja, hogy hibás stratégia mindössze erre támaszkodni. Ha megfontoltan akarunk eljárni, a következő 3 osztályban osztjuk fel befektetéseinket: készpénz vagy ennek megfelelői (állami megtakarítási jegyek, T-bills, és pénzpiaci alapok); fix kamatozású befektetések (GIC és fix kamatozású alapok); valamint részvénybefektetések (kanadai és nemzetközi kötvények és részvényalapok).

Természetesen a befektetéseinknek tükrözniük kell kockázattűrő képességünket – és ne feledjük el, hogy az RRSP a legtöbb kanadai számára a legjobb adókésleltető, bevételt jelentő befektetés. Emellett a TFSA-ben (Tax-Free Savings Account) tartott befektetések lehetővé teszik, hogy adómentes jövedelmünk legyen nyugdíjas éveinkben.  

Fontos, hogy az életmódunknak megfelelő döntéseket hozzunk és ne fogyjunk ki a lehetőségekből. 

Bejegyzett tanácsadója segíthet olyan nyugdíjterv elkészítésében, amely nem hagyja cserben.

Zalai Péter (Montreál)

Comments are closed