Erőteljesen konzervatív fordulat várható a Trónbeszéd után

2010 március 4 9:14 de. Erőteljesen konzervatív fordulat várható a Trónbeszéd után bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Befagyasztott közalkalmazotti bérek, csökkentett minisztériumi támogatások és a külföldi nagytőke beengedése a távközlési szektorba–ezek voltak a Stephen Harper miniszterelnök által elkészített trónbeszéd legfontosabb elemei. Michaëlle Jean főkormányzó olvasta fel az egy órás trónbeszédet, mely a kanadai menekült rendszer reformját, illetve szigorításád is előrevetítette. A szövetségi minisztereket, parlamenti képviselőket és a szenátorokat is érintik a megszorítások–befagyasztott bérek mellett, személyes és irodai admininisztrációra szánt költségvetésük is szűkebb lesz a tavalyihoz képest. Ezen kivül, a jobbközép kormány lehetővé kivánja tenni azt, hogy külföldiek is kisebbségi tuljadonjogot szerezhessenek az ország távközlési és egyéb kommunikációs vállalataiban, igy tehát a műholdas és mobiltelefonszolgáltatók köreiben is.

Menekült-ügy területén is nagyobb szigor várható, miután évente több mint 3 ezer magyar állampolgár özönlött be országukba nem alátámasztott menekült kérelmeikkel, ezzel kihasználva közismerten igazságos és befogadó rendszerünket. Jason Kenney bevándorlási miniszter várhatóan korlátozza az elutasított menekült kérvények nyomán beadható fellebbezések számát, ezzel felgyorsítva az elbirálási folyamatot.

Bár markánsan jobboldali kormányzás várható Harpertől, mégis tett néhány kisebb gesztust a parlamenti többséggel rendelkező baloldali ellenzék felé. A gyermeküket egyedül nevelő édesanyák továbbra is számíthatnak a havi száz dolláros állami támogatásra. Sőt, ezt a szubvenciós rendszert tovább kivánja fejleszteni a tory kormány. Ezen kivül, az az irónikus helyzet állt elő, hogy éppen egy konzervatív kormányzás alatt válhat nemtelenné a kanadai himnusz. Harper kormánya bejelentette, hogy parlamenti vitát tesz lehetővé a himnusz megváltoztatásáról, annak érdekében hogy többé ne lehessen azt mondani rá, hogy kirekesztő.

Ádám Christopher

Tags:

Comments are closed