Találkozás mormon misszionáriusokkal

2010 április 30 9:44 du. Találkozás mormon misszionáriusokkal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Néhány hete mormon misszionáriusok látogattak meg ottawai lakásomon. Már többször is volt alkalmam beszélgetni a Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának hittérítőivel, többek között Budapesten, amikor a Moszkva Téren szólítottak meg a fiatal amerikai misszionáriusok. A mormon egyház különös teológiájáról már tudtam, de látogatásuk alatt az ottawai misszioniáruk betekintést nyújtottak a 19-20 év közötti fiatal hittérítők nem éppen könnyű életébe. Elder Taylor csak 6 hónapja került Kanadába, míg ottawai hittérítő-társa, Elder Hutchins már szeptemberben haza mehet az Egyesült Államokba, mivel már majdnem lejárt 2 évig tartó kanadai szolgálata.

Elder Taylor és Elder Hitchins, mormon misszionáriusok Ottawában

Két éves szolgálatuk alatt, mormon misszionáriusok hetente 6 és fél napot dolgoznak–járják a belváros utcáit ahol a járókelőkkel próbálnak elbeszélgetni, házhoz mennek hittanórát tartani, önkéntes munkát végeznek, közreműködnek a vasárnapi istentiszteleten és megkeresztelik az általuk áttértített új híveket. A Montreálban dolgozó misszionáriusok a metrón is jelen vannak, ahol a belváros és a Villa Maria metróállomás között járják a metrókocsikat, tesztelve, hogy mennyire fogékonyak az utasok üzenetükre.  Az utcákat járni sokkal nehezebb, idegölőbb feladat, mint házhoz menni előre megbeszélt hittanórát tartani. A misszionáriusok mindig kettesben látogatják meg az érdeklődőket, prospektív híveket és férfi misszionáriusok csak úgy látogathatnak meg nőt, ha otthon van a férje.

A hittanórák nem titkolt célja az érdeklődő megkeresztelése, akár néhány héttel az első találkozó után. Az első leckében a mormon misszionárusok egyháztörténetet tanítanak–azt, hogy miért volt szükség Joseph Smith-re és a mormon egyházra a tizenkilencedik század első felében. Ezt követően szó esik arról, hogy a többi keresztény egyház elszakadt Krisztus üzenetétől, a megkeresztelés fontosságáról és a mormon egyház erkölcsi tanításairól. Ezekhoz hozzátartózik az alkohol, kávé és a tea teljes mellőzése.

Elder Taylor elmondta hogy munkanapjuk reggel 6.45-ös felkeléssel kezdődik. A két misszionárius együtt él egy egy hálószobás ottawai lakásban. Egyik szobájuk közös hálószoba, a másik pedig nappali, ahol reggelente együtt olvassák a bibliát, illetve a Mormon Könyvét. Kelet-Ontarióban és Québecben szolgálatot teljesítő misszionáriusok franciául is tanulnak. Délelőtt kezdik hittérítő munkájukat. Ha nincsen előre megbeszélt találkozásuk egy érdeklődő otthonában, vagy az utcán beszélnek a járókelőkkel, vagy ajtókon kopognak Ottawa külvárosaiban.

A hittérítő napja este 9.30-kor fejeződik be. Minden este telefonon keresztül be kell számolni a nap eseményeiről egy magasabb beosztásban lévő misszionáriusnak és naplót is kell írni az elvégzett munkáról. A két misszionárius 10.30-kor–mindig egy időben és együtt– megy aludni.   

Elder Taylor és Elder Hitchins, mormon hittérítők Ottawában

  A két éves hittérítő szolgálat alatt bőven akadnak kihívások. A misszionáriusok hetente egyszer használhatják az internetet és ezt is csak arra, hogy e-mailt küldjenek szüleinek és testvéreinek. Két éven keresztül nem kommunikálnak barátaival, a honlapok böngészése, a Facebook használata, a zenék vagy filmek letöltése szigorúan tilos. Elder Taylor például úgy oldja meg a Facebook problémát, hogy húga frissíti profilját két éves távolléte alatt. Elder Hutchins pedig már várja szeptemberi hazatérést, amikor végig fogja nézni azt a több tucat hollywoodi filmet amiről az elmúlt két év folyamán lemaradt.

Telefonon keresztül is csak karácsonykor és fontosabb ünnepek alkalmával beszélhetnek szüleivel a mormon egyház misszionáriusai, hazalátogatásokra pedig egyáltalán nincsen lehetőség. Szolgálatuk idején a hittérítőkre jellemző a sötét öltöny, fehér ing, nyakkendő és az ötvenes évekre emlékeztető clean-cut frizura, valamint a családnevűket feltüntető fekete kitűző. A mormon misszionáriusok két éves szolgálatuk alatt a fiszkális konzervatívizmust is elsajátítják, hiszen szerény havi büdzséből kell, hogy ketten kijöjjenek.

De a nehézségek ellenére, a misszionáriusok jelezték, hogy sokat fejlődnek szolgálatuk alatt és amikor hazatérnek, kicsit olyan mint amikor a katonák hazaérnek a frontról, hosszú távollét után. Az mindenképpen átjött, hogy a mormon egyházban misszionáriusként szolgálni 19-20 évesen fontos és megtisztelő rítusnak számít.

Ádám Christopher

Tags:

Comments are closed