A szegénység és nyomor elleni harc a vancouveri East Hastings negyedben

2010 szeptember 18 11:41 de.1 comment
East Hastings, Vancouver

East Hastings, Vancouver

East Hastings nem csak egy utca Vancouverben, hanem Kanada egyik legszegényebb, legnyomorúságosabb negyede, ahol komoly társadalmi problémákat okoz a a prostitució, drogfüggőség és az alkoholizmus. A vancouveri Downtown Eastside-on 16,590-en élnek. A lakosság 14 százaléka az Első Nemzetekből tevődik, de ennél nagyobb a  kínai lakosság (23 százalék) és 43 százalék a bevándorlók aránya. Az  évi átlag kereset összesen 6, 282 dollár (azaz havonta kb. 105 ezer forint) és a lakosság 62 százaléka munkanélküli. East Hastingsen működik Vancouver egyik ingyenes, biztonságos intravénás drogfogyasztó központja, ahol évente 3 millió tűt osztanak szét a drogfüggő embereknek.

David MacPhee, a római katolikus Oblátus Rend tagja négy hónapot töltött East Hastingsen és vele beszélgettem tapasztalairól és arról, hogy mi a „legkeresztényibb” válasz a vancouveri társadalmi problémákra. A szerzetessel készített interjút angol nyelven olvashatják a Kanadai Magyar Hírlap oldalán. Többek között elmondta, hogy hiba lenne óriási csodákra várni East Hastingsen. David elmondta, hogy ha valaki feladja a kokaint vagy a heroint, az önmagában egy csoda, bár mindenki  tudja, hogy az elvonás milyen nehézségekkel jár. David szerint az a missziója egy szerzetesnek East Hastingen, hogy egyszerűen szeretetet tanúsítson a szegénységtől, drogfüggőségtől és az alkoholizmustól letört emberek iránt, ott legyen amikor beszélgetni szeretnének és elnyerje bizalmukat.  A négy hónap folyamán David naponta 500-600 vacsorát osztott ki a rászorulóknak. Többek között erről is beszél a vele készített interjúban.

Tags:

1 Comment

  • Budapest egészén ilyen állapotok uralkodnak,tized ennyi jövedelemből és dupla drágaság mellett. /egy órai kereset 1.5 L benzin/
    /egy órai kereset 2db hamburger/
    Mindezeket először köszönhetjük a komcsiknak manapság meg a /mohó rabló tolvaj spekuláns ZSIDÓKNAK/ bassza meg!