Felére csökkent a Kanadai Posta forgalma

2011 június 8 8:06 de. Felére csökkent a Kanadai Posta forgalma bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

"Kedves postások! Folytasátok a harcot és ne engedjetek! Üdvözlettel: a munkásosztály."

A június 3-án elindított sztrájk óta felére csökkent az egyébként is nehéz helyzetben lévő Kanadai Posta forgalma. Országos sztrájk helyett a Kanadai Postások Szakszervezete (Canadian Union of Postal Workers–CUPW) minden nap egy-két újabb városban tart 24 órás munkabeszüntetéseket és tüntetéseket. A winnipegi postások kezdték a sztrájk sorozatot és azóta Montreálban, Hamiltonban, Monctonban és Victoriában is szünetelt egy-egy napig a posta. Ma éppen Calgary és Edmonton városokra kerül sor, ahol 4 ezer postás vesz részt a munkabeszüntetésen.  A szakszervezet elutasította a Canada Post legújabb ajánlatát, mely 26 dollárra emelné a postások órabérét és évente akár hét hetes fizetett szabadságot biztosítana.  

2006 óta 17 százalékkal csökkent a Kanadai Posta forgalma és 3,2 millárd dollárra emelkedett a postai nyugdíjalap deficitje. „A Kanadai Posta nem érti, hogy a CUPW miért kiván kárt okozni a cégnek amikor egy komoly ajánlattal térhetnénk vissza a tárgyalóasztalhoz”–áll az állami cég közleményében.

A CUPW nem csak az ajánlott béremelést kevesli, hanem követeli, hogy csökkentsék a kötelező túlórázást és nehezményezi, hogy a téli hónapokban egyes körzetekben az esti sötétségben is dolgoznak a postások. Igaz, hogy a fiatal postások 19 dolláros órabérrel kezdik pályafutásukat és csak sok év után kerülhetnének fel a 26 dolláros szintre, azonban ez így is a minimálbér csaknem duplája. Ontario tartományban jelenleg 10 dollár 25 cent a minimálbér, de Québecben csak 9,65$ és Brit Columbiában csupán 8,75$. Amikor kétszer annyit keresnek a pályakezdő postások mint a Walmart kasszák mögött hosszú évtizedeken keresztül dolgozó kanadaiak, elég nehéz azt állítani, hogy éppen a CUPW tagjai lennének az elnyomott munkásosztály szenvedő alanyai. Ráadásul a jelenlegi sztrájkkal az utolsó szöget üthetik a Kanadai Posta koporsójába, mely komoly problémákkal nézhet szembe ha a munkabeszüntetés előtti állapothoz képest végérvényesen felére csökken a forgalom. Utoljára 1997-ben sztrájkoltak a postások. A szövetségi kormány beavatkozása miatt ért véget a munkabeszüntetés két héttel később.

Comments are closed