Felfüggesztették a Kanadai Posta működését

2011 június 15 10:27 de.1 comment

Több mint 100 millió dollárra emelkedett a Kanadai Posta vesztessége a csaknem két hete tartó sztrájk alatt és ezért úgy döntött az állami cég vezetősége, hogy határozatlan időre felfüggeszti a vállalat működését. Éjfélkor több mint 50 ezer postás és egyéb postai alkalmazott lett kizárva a postai feldolgozó üzemekből és hivatalokból. A Canadian Union of Postal Workers (CUPW) elnöke szerint „teljesen felelőtlen” a Kanadai Posta felfüggesztése.

Felfüggesztették a Kanadai Posta működését

A szakszervezet vezetősége kedd este felajánlotta, hogy a 48 ezer tag felfüggeszti a sztrájkot, amennyiben a cég visszaállítja a januárban lejárt kollektív szerződést. Igy a szakszervezet feladta béremelési követeléseit és a modernizációs folyamat körüli fenntartásait, de a Canada Post szerint ez már nem elég, hiszen meg kell oldani a postai nyugdíj alap 3,2 milliárd dolláros deficitjét.

A Kanadai Posta most komoly bércsökkenést javasolt, mely 23 dollárról 18 dollárra szállitaná le az újonnan felvett alkalmazottak kezdő órabérét.

A posta igazgatósága májusban függesztette fel az alkalmazottaknak járó egészségügyi és fogorvosi biztosítást és a CUPW szerint a dolgozók óriási orvosi számlák kifizetésével küzdenek.

Montreálban a CUPW tagjai a postai feldolgozó üzem épülete előtt tüntetnek és harminc percen keresztül nem engedték ki az egyik vezetőmenedzser kocsiját a parkolóról. Délre a rendőrség is megjelent a körbevett épület előtt.

Denis Lemelin, a CUPW vezetője szerint a Kanadai Posta nem mond igazat, amikor azt állítja hogy a 12 napja tartó munkabeszüntetések óta drámai módon csökkent a forgalom. Lemelin olyan képeket mutatott be a sajtótalálkozóra összegyűlt újságiróknak, melyek állítólag a feldogolzó üzemekben toronyosodó, kiszállításra váró levelek tömkelegét ábrázolta.

„A Kanadai Posta szerint 100 millió dollárra emelkedett a cég vesztessége. A tárgyalóasztalnál elhangzott folyamatos „nem”-eket drágán megfizetik. Ha nem akarnak további pénzügyi kiesést, itt az ideje, hogy végre abba hagyják a munkások támadását és elkezdjenek tárgyalni”–mondta a CUPW szóvivője.

1 Comment

  • Csodálatos… eddig csak a vasutasok miatt szenvedtem, de hogy a kanadaiak is így keresztbe tegyenek 😀 Szuper! Egyszer küldenék csomagot, többet se… álmodj királylány:D