Tüntettek a sztrájkoló postások és közben véget ért az Air Canada sztrájk

2011 június 16 5:07 du. Tüntettek a sztrájkoló postások és közben véget ért az Air Canada sztrájk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Több mint ezer postás és szövetséges szakszervezeti tagok tüntettek Winnipeg belvárosában, Manitoba tartomány legnagyobb postahivatala előtt. A megmozduláson résztvevő tíz szakszervezet szerint Stephen Harper miniszterelnök konzervatív kormánya az érdekvédelmi szervek elleni harcra készül és ennek első megfogható jele az, hogy Lisa Raitt munkaügyi miniszter olyan törvényt terjesztett a parlament elé mely a sztrájk felfüggesztésére kötelezné az Air Canada és a Kanadai Posta dolgozóit. A Kanadai Ápolók Szakszervezete szerint ez egy „harc a középosztálybeli dolgozókért” és úgy látja, hogy a postások Harper szakszervezet-ellenes politikájának első áldozatai.

Két hete tart a kanadai postások sztrájkja

Bob Tyre a Canadian Union of Postal Workers (CUPW) winnipegi fiókszervezetének elnöke. Szerinte a konzervatív kormány a nagyvállalatokkal kötött szövetséget a munkások ellen. „Úgy tűnik, hogy egy titkos tervet dolgozott ki a Harper kormány a nagyvállalatokkal és a munkások ellen vívott harc első lövéseit már leadták”–mondta Tyre.

Bár kissé túlfűtöttnek tünhet sokak számára az egyre hangosabb osztályharcos retorika, Julie Guard, a Manitobai Egyetem munkaügyi professzora szerint az ottawai kormány az Egyesült Államokat példáját követi a szakszervezet-ellenes politkájával, hiszen tőlünk délre már egy ideje az érdekképviseleti szervezetek gyengítésén dolgoznak. Guard szerint befolyásos jobboldali műhelyekben és értelmiségi körökben egyre gyorsabban terjed az az állaspont, miszerint a szakszervezetek drágák, rosszak és fenntarthatatlan követeléseik vannak, bár a manitobai professzor szerint sokszor pont az ellenkező igaz.

Lisa Raitt munkaügyi miniszter azonban úgy látja, hogy a postás és az Air Canada sztrájk rendkivül negatív hatással van a kanadai gazdaságra. „A sztrájk most már a kanadai nemzetgazdaságot is érinti és olyan kanadaiak esnek áldozatul és szenvednek a munkabeszüntetéstől akiknek az egész vitához semmi közük”–mondta Raitt. A miniszterasszony „drasztikus fejleménynek” nevezte a teljes postai forgalom és a levél kézbesítés felfüggesztését. A szakszervezetnek és a Kanadai Postának 48 órája van a megegyezésre és ha ez nem sikerül, a parlament elrendelheti a jövő hét elején a munkabeszüntetés és a dolgozók kizárásának felfüggesztését. Az ellenzéki Liberális Párt, illetve a az Új Demokrata Párt képviselői már jelezték, hogy a kormány ellen szavaznak e kérdésben és így elképzelhető, hogy amennyiben a javaslatot nem tudják leszavazni, annak halasztását mindenképpen elérhetik. Több mint 48 ezer postás és postai alkalmazott sztrájkol immár két hete.

Az Air Canadánál holnap véget érhet a sztrájk, miután kiegyezett a nemzeti légitársaság a Canadian Auto Workers Union 3,800 taggal rendelkező helyi szervezetével. Az előzetes hírek szerint kilenc százalékos béremelési szerződést ír alá a két oldal.

Comments are closed