Egész éjjel tárgyalták a parlamentben a sztrájkot

2011 június 24 8:19 de. Egész éjjel tárgyalták a parlamentben a sztrájkot bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jack Layton pártja akadályozza a sztrájktörvény elfogadását

Egész éjjel, illetve a hajnali órákban és kora reggel egymást követve húsz perces beszédeket mondtak az új demokrata képviselők és ezzel megakadályozták a kormány által beterjesztett, a Kanadai Posta beindítását lehetővé tevő törvényjavaslat elfogadását. A liberális párt képviselői öltönyeikben aludtak, egész éjjel egymást váltották a parlamentben, Stephen Harper miniszterelnök még éjfél után is a kormánypárti padsorokban ült és Elizabeth May, a zöldpárt egyetlen képviselője pedig szünet és alvás nélkül hallgatta végig a beszédeket egész éjjel. Ma reggel is az Alsóházban tartozkodott.

Pat Martin, az NDP egyik képviselője a parlamenti váróterem szófáján aludt éjfél és reggel négy között és a tornateremben tusolt le, aztán kora reggel ismét elfoglalta helyét az Alsóházban. „Bajnoknak érzem magamat”–mondta Martin a parlamentben tanyázó újságíróknak. A 308 képviselőnek tegnap kezdődött volna a nyári szünet, de a szabadságnak nyoma sincs és az ellenzék napokig keresztülhúzhatja a konzervativ kormány törekvéseit, mely alacsonyabb béremelést javasolt a dolgozóknak mint a Kanadai Posta vezetősége.

Reggel félhatkor fejezték be a parlamenti képviselők az előző este rendelt pizzát és a citromos vízet, de még a szünetet is mellőző Elizabeth May erre se volt hajlandó és csak akkor evett egy-két sárgarépát, amikor Hedy Fry, a liberális párt vancouveri képviselője és egyben háziorvos meggyőzte, hogy bizony valamit azért enni kell. A Bloc Québécois képviselői Scotch-ot ittak.

A kanadai parlamenti hagyomány egyik sajátossága, hogy az Alsóházban még ma is június 23 van és az is marad, ameddig le nem zárják a vitát és el nem fogadják (vagy el nem utasitják) a törvényjavaslatot.

„Olyan a törvénytervezet mint ha a kormány oda menne az emberekhez és egyenesen kiszúrná mindenkinek a szemét”–mondta Layton.

Stephen Harper azonban úgy gondolja, hogy az új demokratákat rabul ejtették a szakszervezetek. „A kormány nem az egyik tárgyalófelet szolgálja, hanem a kanadai gazdaság érdekeit tartja szem előtt”–mondta Harper.

Szerda óta nem is tárgyalnak a Kanadai Posta és a Canadian Union of Postal Workers (CUPW) képviselői. Június 3 óta tart a sztrájk. A béremelés körüli vita, a kezdőbér leszállítása és a postás nyúgdíj alap többmilló dolláros deficitje is akályozza a megegyezést.    

 

Comments are closed