Radikális megszorításokat tervez Toronto polgármestere

2011 augusztus 6 10:29 de. Radikális megszorításokat tervez Toronto polgármestere bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Toronto városháza

Összesen 17,3 millió dolláros megszorítást javasolt a torontói polgármesteri hivatal által készített terv a kultúra területén, mely a város 98 önkormányzati könyvtár rendszer részleges bezárását is kilátásba helyezte. Rob Ford polgármester és Doug Ford testvére (aki egyben Etobicoke önkormányzati képviselője) az amerikai Tea Party mozgalom által felkarolt jobboldali ideológia követői Kanadában, melynek fő eleme nem a racionális, fiszkális konzervatív gondolkodás, hanem a populizmus és az állam radikális mértékű visszaszorítása, szinte bármi áron. Doug Ford egy rádióinterjúban azt találta mondani, hogy kerületében több a könyvtár mint a diszkontos kávét és fánkot áruló Tim Hortons gyorsétterem-kávézó és hogy „egy szívdobbanás alatt,” gondolkodás nélkül bezárna közülük jó néhányat.

Pedig a Toronto Public Library rendszer a világ legnagyobb forgalmat lebonyolító önkormányzati könyvtárhálózata. Évente 18 millióan látogatnak el a város könyvtáraiba és 32 millió könyvet, DVD-t és hanganyagot kölcsönöznek ki. Grant Campbell a University of Western Ontario konyvtárosa szerint a könyvtárak népszerűsége tovább növekszik.

A tervezett könyvtárbezárások ellen Margaret Atwood, Kanada legsikeresebb írónője is felszólalt és elmondta, hogy manapság a könyvtárak egyáltalán nem csak a poros könyvek kölcsönzéséről szólnak, hanem biztonságos közösségi otthonként működnek, ahol a város lakossága és minden demográfiai csoport ingyen hozzáférhet internetes kávézókhoz és kulturális programokban vehetnek részt. „Ez a sok duma arról, hogy csak az értelmiségieknek és az eliteknek tartanak fenn könyvtárakat egy halom szar. Az önkormányzati könyvtárak felhasználói általában nem rendelkeznek nagy jövedelemmel. Nem kéne a Tim Hortons fogyasztóit uszítani a könyvtárakat látogatókra, hiszen ugyanazokról az emberekről van szó”–mondta Atwood.

A 71 éves Atwood harminc éve él Torontóban, de most megfontolja, hogy esetleg a közeli Hamiltonba költözik, ahol szerinte az önkormányzat jobban megbecsüli a művészeket és a kultúrát.

„Nem csak a megszorításokról van szó, hanem a polgármester egész attitüdjéről is. A polgármester városunkat képviseli és az lenne a dolga, hogy pozitívan beszéljen Torontóról. E helyett állandóan csak azt lehet hallani, hogy mekkora a felfordulás, hogy milyen szörnyű minden. Ha utálsz egy várost, akkor minek akarnál ott polgármester lenni?”–mondta Atwood.

Ha végülis Atwood el költözik Torontóból, Doug Ford észre sem fogja venni. A polgármester testvére egyik interjújában kijelentette, hogy fel se ismerné Kanada legnépszerűbb és legismertebb szerzőjét,  ha véletlenül összefutna vele az utcán.

A Ford testvérek fülkeforradalmat hírdettek a tavalyi önkormányzati választások alatt és azt igérték a választópolgároknak, hogy adót csökkentenek, miközben továbbra is jó minőségű solgáltatásokat nyújt a város. Azonban kiderült, hogy 2012-re csaknem 800 milliárdos deficittel találja szembe magát Kanada legnagyobb metropolisza, így a polgármester bejelentette, hogy két milliárd dolláros megszorító tervet készít el az önkormányzat.

A torontói könyvtárhálózat 98 fiókjához képest, Montreálban csak 44 helyi könyvtár működik, Bostonban 26 és Chicagoban pedig 78.

Comments are closed