A new york-i tüntetések Kanadába terjednek

2011 október 4 12:25 du.27 hozzászólás

Egy „Occupy Toronto Market Exchange” nevű radikális baloldali csoport Torontó belvárosába tervez tömeg megmozdulásokat október 15-től kezdve és a bankszektorral fémjelzett belső kerületet próbálják elfoglalni. Az interneten terjedő aktivista csoport szerint eddig több mint nyolcszázan jelezték, hogy résztvesznek a torontói utcai tüntetés sorozatba és az elfoglalásba. Bryan Batty, a szervezet szóvívője elmondása szerint ez a politikailag sokszínű baloldali és részben anarchista csoport a „nagyvállalati kapzsiság” ellen szólal fel.

A new yorki tüntetések szeptember 17-én kezdődtek és azóta folyamatosan demonstrálnak. Az időnként zombinak öltözött és kifestett demonstrálók még Soros György magyar származású amerikai milliárdos szimpátiáját is elnyerték. „Szimpatizálni tudok nézeteikkel”–jelezte Soros, miközben a Fehér Ház szóvívője elmondta, hogy Barack Obama elnök is érti a tüntetők bank-ellenes felháborodásukat.

A bankellenes mozgalomnak nincsen vezetője, de számos amerikai híresség közösséget vállalt a tüntetőkkel. Roseanne Barr, a népszerű amerikai komikus és szinésznő egy olyan rendszer mellett tört lándzsát mely valahol a kapitalizmus és a szocializmus között helyezkedik el és amely nem „felfújt jobboldali rádió személyiségekre és az istenverte Ayn Rand könyveire épül.” Michael Moore filmrendező szerint a tüntetők a demokráciáért harcolnak, melyet a bankok és multinacionális vállalatok veszélyeztetnek. „Kleptokráciával próbálják felváltani demokráciánkat”–mondta Moore. Kanadában Margaret Atwood is csatlakozott a tüntetés sorozathoz, az Egyesült Államokban pedig Susan Sarandon, Alec Baldwin és Noam Chomsky is a támogatók között van.

Érdemes megemlíteni, hogy az Occupy Wall Street ötlete Kanadából származott. A kanadai Adbusters magazin július 13-án tett közre először egy felhívást, mely Wall Street elfogalását helyezte kilátásba.

Október 1-én több mint öt ezer tüntető vonult a Brooklyn Bridge felé és el is foglalták a híd egyik szakaszát. Két órára teljesen le kellett zárni a hídat a forgalom elől. Több mint 700 tüntetőt tartóztattak le a new yorki rendőrök.

27 hozzászólás

 • Vannak néhányan a bankszektorban, akiknek a tevékenysége régen kimeríti emberiség elleni bűntett fogalmát.

 • Bencsics Klára

  A tüntetés hagyján, ráérnek…..
  Engem inkább a kommunista ököl zavar nagyon! Azt hittem, magam mögött hagytam i956-ban!

 • Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin a kommunistákról
  “A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak szermélyes boldogulása így kívánja.”

 • Gábor. Ez igen jól hangzott egy „elismerten” echte antiszemita szemétláda szájából. Azért mert jó iró volt, még nem volt „rendes” ember. Egy antiszemita nem is lehet az.
  Klárának meg üzenem, hogy Nagy Imre is kommunista volt. Tudja, az az ember akit Kádár felakasztatott.

 • Bencsics Klára

  Nem voltam Nagy Imre „követő” soha, felesleges volt üzenni.
  Nagy imre az életének utolsó napjaiban, a nemzet mellé állt és nem a pártja mellé.
  Ja, és a tárgyalásán az „utolsó szó jogán” megmondta , hogy akik most engem elitélnek, majd újra temetnek ….
  .Biztos Rajk Lászlóra emlékezett ! Így is lett…. oktober 23-án ki visz elsőnek virágot a sírjára? Ki ment el a szobrához „beszélgetni”?

  Mellesleg, honnan veszed, hogy antiszemita volt Szolzsenyicin? Itt élt hosszú ideig, de még a legnagyobb ellenségei sem hiresztelték róla.
  Hogy a magyar kommunisták miket kitalálnak, elképesztő!
  Mársai Sándor is az volt? T.i. Ő is hasonlóan nyilatkozott a komcsikról, mint orosz kollegája.

 • Kedves Judith!

  Hacsak nem aposztrofalja a kommunizmust „zsido vircsaftkent” nem ertem az antiszemitizmus vadjat… Vagy talan ugy erzi kedves Judith, ha valakit le-antiszemitaznak, az egy vegitelet?

 • Gábor, ne legyen lusta, üsse be „Szolzsenyicin ÉS Zsidók” a googliba, és több, mint elég dokumentum fog rendelkezésére állni a témában. Pro és kontra. Bár véletlenségből egyik könyvében éppenséggel meg is magyarázza az oroszországi zsidóság nagyobb részvételét a forradalmi mozgalmakban, és azt bizony köszönhetik a több, mint két évszázados erős orosz antiszemitizmusnak, pogromoknak, stb. Tudja, van a tyúk meg a tojás. És hogy mi hogyan kezdödik, és miért stb….

 • Klára kedves, ha valamit nem tud, az nem szégyen, de legalább ne dicsekedjen tudatlanságával.

 • Kedves Judith!

  Nyitott kapukat donget…. Ismerem a zsidosag szerepet ugy az europai, mint a nem europai forradalmakban. Nem hiszem, hogy erdemes lenne ebbe belemerulni.

 • Meg egy gondolat kedves Judith, Szolzsenyicint illetendo…. Antiszemitizmusat nem latom bizonyitottnak, hiszen az, hogy valaki felvazolja a tenyeket gondolom nem minosul annak! Egy napon a vilag zsidosaganak is szamot kell majd adnia azzal, hogy miert kell-kellett minden tomeggyilkos kalandort megprobalni tisztaramosni csak azert, mert zsidonak szuletett…!!??
  Minden artatlan eletert kar, szulessen az Isten kegyelmebol barhova…. Monhatnank ugy is, hogy meztelen seggel jossz es meztelen seggel mesz! A tobbi csak smafu….

 • Bencsics Klára

  Megnéztem az emlitett linket. Szerintem az író, csak dokumentálta az orosz helyzetet a cárizmus és a forradalom alatt. Gondolom, pontos adatokkal.
  Sehol sem olvastam könyveiben egy kifejezett antiszemitizmust. Elhiszem, hogy a tények zavaróan hatnak önökre.
  De mit szóljon az a magyar, aki Kertész Ákos levelét olvasta?
  Annak a Kertész Ákosnak, aki Kossuth díjat kapott és Budapest díszpogára volt a magyarok által, Aki egész életében magyar kenyeret evett és CSAKIS a magyar publikumnak írt.? Ő milyen író maga szerint?
  Hogy idézzem fenti beírását:>” Azért mert jó iró volt, még nem volt “rendes” ember. Egy antiszemita nem is lehet az.” : én átírnáma szövegét és az antiszemita szó helyett a: magyar gyűlölőt tenném be.!

 • Bolcs, emberi szavak kedves Klara….

 • Klára kedves, honnan veszi, hogy én olvastam volna Kertész Ákos levelét? És mi van akkor, ha olvastam? Öntől kellett volna rá engedélyt kérnem? Az én véleményem arról a levélről csak az volt, hogy kár, hogy a reagálások Őt igazolták. Semmi több.

 • és persze jellemző megjegyzés Klára, hogy természetesnek veszi, egy irótól, mert egyeseknek nem a szájíze szerint ír, elveszik a kitüntetését. Érdekes, Szolzsenyicintől senki nem vont meg semmit, annak ellenére, hogy olyan dolgokat irt, amivel nagyon sokan nem értenek egyet. Ha egy rossz szót is szólt volna a „magyarságról”, most ön rohanna tiltakozni a Nobel dijja ellen?
  Különben nem értem, hogy egy magyar iró, miért ne kritizálhatná saját népét. Megtették azt már elötte mások is. Petőfitől Adyig, József Attila stb. Menjünk és vegyük vissza tölük az elismerést, a magyar állampolgárságot, meg mindent, amit kiérdemeltek irásaikkal? Klára, őn saját bevallása szerint 56-tól él Kanadában. És ennek ellenére még mindig nem tanulta meg, hogy lehetünk mi politikia ellenfelek, de nem fogjuk emiatt a földbe verni a másikat?

 • Tehat ha egy magyar reagal a magyargyalazasra az igazolja a gyalazot? Erdekes…. es meg on antiszemitazta Szorzsenyicint…. Mindenhol ez a kettosmerce! En azert nagyon rostellenem ha en tennem ezt!

 • Szorzsenyicin 10 evet huzot le a Gulagon… hogy hallkan megsugjam.

 • Gábor, én öntől nem is várok más választ. Már megegyeztünk, hogy nem vagyunk azonos „sulycsoportban” szellemileg. Még csak nem is vetem a szemére, elvégre Magyarországon nem igen tanulhatott toleranciát az elmúlt jónéhány évtizedekben. Különben tudná a különbséget kritika és gyülölködés között.

 • Kerteszakos egy szelhamos parazita… o nem magyar, o zsido. Zsidokent aposztrofalja magat, zsodokent utazik es akent el-ir. Ez persze nem baj, mert joga van hozza, csak ne ugy legyen magyar vagy zsido, hogy „neha apukam neha” ahogy eppen megeri. Magyar ember nem hivja sajat nepet „genetiailag alattvolnak es moslekzabalonak” . Ilyen ne mondjon Judith mert ezzel csak azt igazolja, hogy nem csak hogy nem erti, de nem is erzi mirol beszel!

 • Judith! Tudok kulonbseget tenni, mert en ugy lettem nevelve, hogy embert nem szuletese, hanem tettei alapjan itelunk meg…. A kettonk kozotti szellemi sulycsoportkulonbseg meg teljesen nyilvanvalo kedves Judith es ebben a relacioban odahelyezi magat ahova akarja… Maga zsido en magyar vagyok. Az en hazamban sokszaz eve elnek zsidok es akik a hazajuknak tekintettek azt, azok otthonra leltek… Nem tudom, hogy magyar keresztenykent en milyen fogadtatasban reszesulnek az on hazajaban Izraelben, es ha en netan ott elven „moslekzabaloknak” titulalnam a zsidosagot az milyen fogadtatsban reszesulne… De tudja mit, hagyjuk, mert ez mar minden bizonnyal meghaladja az on erkolcsi toleranciaszintjet es intellektualis ingerkuszobet!

 • Bencsics Klára

  Bocsi, de itt tárgyi tévedésebn van Judith!
  Szolzsenyicin NEM írt förmedvényes jelzőket az oroszokról, bár majdnem megölték, hanem csak tárgyilagosan leírta a tényeket az ott élő kisebbségről.
  Kertész , nem nyert Nobel díjat, hanem Kossuth díjat, amit a magyar kormány adott neki. Más nyelven nem jelentek meg könyvei csak magyarul, tehát a magyar olvasókból élt.
  Én nem vettem a szívemre a levelét, mert szenilis baromnak tartom.

 • Kedves Klára. Kertész Ákos nem azonos Kertész Imrével, aki valóban megkapta az irodalmi Nobel dijjat, és aki valóban Németroszágban érzi jobban magát, mint magyarországi zsidó. Kertész Ákos pedig magyar és egyuttal zsidó is. Egyszerre, Úgy mint maga, aki magát magyarnak és katolikusnak tartja.
  Én pedig egy olyan család leszármazottja vagyok, akinek ősei több száz évre visszamenőleg arról voltak híresek, hogy a Magyar hazát szolgálták. Sorolhatnék neveket, kivétel nélkül azért kaptak nemességet, mert a törökök ellen is harcoltak, de számosan voltak közöttük papok, és tanárok, iskola épitők, és polgármesterek. Az, hogy én felnőtt fejjel, saját akaratomból zsidó lettem, nem veszi el tölem azt a lehetőséget, hogy magyarként is érezzek. Még akkor is, ha ez önnek nem tetszik. attól én még pl. ma is feljogositva érzem magam, hogy Édesapám, Dr. Kopácsi Sándor emlékét ápoljam, akiről nem hiszem, hogy lenne bátorsága elvenni azt hogy Magyar emberként és hazafiként állta meg a helyét egy nagyon nehéz korszakban.
  És hogy ön miért nem vette szivére Kertész Ákos aggodalmát, az az ön magánvéleménye, még akkor is ha nem a legfinomabban fogalmazta meg.

 • Klára, még akkor is, ha Kertész Ákos csak magyarul irta könyveit, én nem láttam, hogy akárki mögött is rendör állt volna, arra kényszeritve, hogy vásárolja és olvassa azokat. Tehát Ö nem kimondottan „a magyarokból élt”, hanem az Ő könyvei után érdeklödő olvasókból. Teljesen mindegy, hogy milyen nyelven iródtak. Tudom, hogy ezt önnek nehéz megemészteni, de remélem majd csak túléli ezt a megrázkodtatást is.

 • Bencsics Klára

  Családjáról, annyit tudok, hogy nagyapja résztvett az 1919-es Tanácsköztáraság idején való forradalomban. Édeapja is követte példáját, és hithű kommunista volt.. Egyedűl az 56-os forradalom alatt, ment át a forradalom oldalára.(Wikipédia)

  Nem tegnap születtem, a szemem már nyitva van 14 éves korom óta, kedves Judith!
  Hogy zsidó lett az ön magánügye, Elisabeth Taylor is az lett mikor Fisherhez ment feleségül.
  Itt egész másról van szó.
  Nem tudom, miért oktat, de nagyon jól tudom, hogy Kertész Ákos nem egyelő Kertész Imrével, aki a Nobel díjat kapta, könyvét is olvastam.
  Itt NEM erről volt szó, maga is tudja.
  Arról van szó, hogy , Szolzsenyicint itélte el, mint rossz embert az állitólagos antiszemitizmusa miatt, én meg Kertész Ákos levelét hoztam mellé, összehasonlitásként. Ennyi.

 • Bencsics Klára

  Ja, és az egésznek semmi köze a mostani tüntetéshez, amiről a cikk szólt.
  Részemről a témát bezártam.

 • Kedves klára, attól, hogy már nem méltat további beszélgetésre, még ideteszem okulásul Apám és családja történetét. Nincs szégyelni valóm. Izraelben is szivesen látott vendég leszek, pláne miután meglátogatom a szüleim által ültetett fát az emléskezés heygén, amit szüleim, és nagyszüleim emlékére, mint zsidó mentő csad érdemelt ki 1944-ben. Bár megjegyzem, az Ön megjegyzése az én zsidóságomról sem tartozott közvetlenűl a témához.

 • Klára, rosszul tudja, Nagyapám (mind a kettö) ugyan valóban a Vöröshadseregben harcolt, de nem a forradalomban vett részt, hanem a Cseh, és Román megszállók ellen vette fel a harcot. Nem volt hithű kommunista, de 1922 óta volt Szoc.Dem tag.
  És 1944-ben egész családjával résztvett a MOKAN partizáncsoportban, aminek keretén belűl hét zsidó származású és egy magyar katonát és egy sebesült orosz katonát mentettek meg.