Occupy Ottawa: novemberi képriport

2011 november 19 11:29 de. Occupy Ottawa: novemberi képriport bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Utoljára október 17-én számolt be a Kanadai Magyar Hírlap az Occupy Ottawa tiltakozásról és akkor azt vetettük fel, hogy nehéz lesz a Confederation Parkban történő sátorozás, amint beköszönt a kanadai tél. Közben a levelek lehullottak és az éjjeli hőmérséklet átlagosan minusz négy fok körül mozog. De nem hogy gyérebb lett volna az Occupy Ottawa tábora, hanem utolsó riportunkhoz képest inkább bővült. Összesen 90 sátrat számoltunk szombat reggeli látogatásunk alkalmából, az egyikben profi módon felszerelt konyhával várták az Occupy támogatóit és a sátorváros lakóit.

Az Occupy mozgalom továbbra is rendkivül sokszínű és ez az ottawai tiltakozásból is egyértelműen kiderül. Vannak itt környezetvédők, pacifisták, marxisták, a farmerek és agrármunkások jogvédői és aktivistái, a 2011 szeptember 11-ei terror támadások körüli összeesküvési elméletek követői, palesztin aktivisták és hajléktalanok.

De az Occupy Toronto és az Occupy Vancouver-hez hasonló nehézségekre számíthatnak a sátorozók, hiszen a belvárosi parkot fenntartó National Capital Commission (NCC) már jelezte, hogy a Winterlude nevű téli fesztivált már decemberben elkezdik szervezni és útban lesznek a sátrak. Marie Lemay, az NCC vezérigazgatója elmondta, hogy tárgyalásokat kivánnak folytatni az aktivistákkal. „Amikor elkezdődtek a tiltakozások, még ilyet soha nem láttunk. Egyedi, újszerű jelenség, de azt nem gondoltuk, hogy hosszú távra berendezkednek. A sátorozók biztosan megértik, hogy mások is szeretnék használni közterületünket, tehát abban bízunk, hogy tudunk velük dialógust folytatni”–mondta Lemay.

Amennyiben az NCC a sátrak eltávolítását kezdeményezi, az Occupy Ottawa tüntetői egy meglehetősen fontos szövetségesre számíthatnak. Paul Dewar, a szocialista Új Demokrata Párt (NDP) parlamenti képviselője már jelezte, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a tüntetők oldalára áll. „Mindig a nép oldalára állunk, bárhol is demonstrálnak”–mondta Dewar.

Comments are closed