Egészségügyi megszorításokra készül a liberális kormány

2011 november 24 11:25 de. Egészségügyi megszorításokra készül a liberális kormány bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Dalton McGuinty ontario-i kormányfő liberális kabinetje a 47 milliárd dolláros egészségügyi büdzséből készül támogatás elvonásra. Az egészségügyi büdzsé a jelenlegi tartományi költségvetés állandó programokra szánt kiadásainak csaknem 42 százalékát képezi. McGuinty a torontói Royal York szállodában, a helyi üzleti szektor vezetői előtt tartott előadást John Cruickshank, a Toronto Star című napilap kiadójával együtt. Cruickshank arra kérte McGuinty, hogy precízen jelölje meg azokat a területeket az egészségügyi szektorban, ahol restrikciókat terveznek. McGuinty elmondta, hogy az egyik ilyen terület a vakcinák beadása. A tartomány jelenleg 39 dollárt fizet minden orvosnak, aki oltást ad be paciensének. Ezzel szemben csupán 15 dollárt számolnak fel a tartománynak ha ápolók látják el ugyanezt a feladatot.

De nem lesz könnyű feladat elfogadtatni Ontario 23 ezer orvosával a tervezett megszorításokat és az őket közvetlenül érintő elvonásokat. McGuinty ráadásul éppen most készül meglehetősen nehéz megbeszélésekre az Ontario Medical Association nevű érdekvédelmi szervezettel.

De McGuinty jelezte, hogy az egyik tervezett reform éppen az orvosoknak (és a pácienseknek is) kedvezne, ugyanis a doktorok fizetést kapnának a telefonon keresztül történő tanácsadásra. „Sokkal jobb lenne idős édesanyámnak ha nem kéne valahogy elmenni az orvoshoz kérdéseivel, vagy egyes panaszaival, hanem telefonon keresztül is kapcsolatba léphetne vele. Ez a megoldás az orvosok számára is a sokkal hatékonyabb betegellátást segítené elő”–mondta McGuinty. A kormányfő is jelezte, hogy jelenleg csak rendkivül ritka esetekben fizetjük meg orvosainkat a telefonos tanácsadásért.

A kanadai állam évente átlagosan 3,895 dollárt költ per capita az egészségügyi ellátásra, mely összeg a GDP 10,1 százalékát jelenti. A kormányzati bevétel 16,7 százaléka megy el egészségügyi ellátásra és az állam a lakosság egészségügyi költségeinek 69,8 százalékát fedezi a központi kasszából. Az állami ellátáson túl, a kanadaiak 75 százaléka rendelkezik valamilyen magánbiztosítási csomaggal, mely általában a Medicare által nem fedezett kiadásokat – azaz fogorvosi, szemész és gyógyszer költségeket – fizeti.

Egy kanadai háziorvos átlagkeresete 202 ezer dollár (kb. 45 millió forint) évente.

Comments are closed