Az állami alkohol monopólium magasabb árakhoz vezet

2011 december 5 5:20 du. Az állami alkohol monopólium magasabb árakhoz vezet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

2011. december 5: A kanadai állami alkohol monopólium magasabb árakhoz vezet–ez derül ki az Ontario-i főkönyvvizsgáló legújabb jelentéséből.

Jim McCarter szerint a Liquor Control Board of Ontario (LCBO) – Kanada legnagyobb tartományának, a szeszesitalok értékesítésével megbízott állami vállalata – olyan üzleti filozófiát követ, mely magasabb árakhoz vezet az átlag vásárló számára. McCarter rámutatott arra a tényre, hogy az LCBO nem keresi aktívan a legalacsonyabb árakkal kecsegtető nagykereskedőket. Ehelyett az LCBO bejelenti beszállítóinak, hogy milyen kiskereskedelmi árak mentén kívánja eladni az adott üvet bort, sört, vagy liqueurt kuncsaftjainak és a nagykereskedő ezek szerint ad árajánlatot az állami vállalatnak.

„A legtöbb nagy vállalat arra használja üzleti befolyását, hogy az árakat leszállítsa. De az LCBO nem így működik, hiszen egyáltalán nem egyeznek meg alacsonyabb árakban a beszállítókkal, és még akkor sem teszik ezt amikor nagyobb mennyiségű szállítmányról van szó”–jegyezte McCarter 460 oldalas jelentésében. McCarter szerint a többi tartományban működő vállalat is hasonlóképpen viszonyul beszállítóihoz.

Az LCBO több mint 600 üzletet üzemeltett Kanada legnagyobb tartományában. 2010-ben összesen 1,56 milliárd dollárt utalt át éves bevételéből az Ontario-i kormánynak. A riport megjegyezte, hogy az alkoholos termékeket érintő árcsökkentés feltehetően ellentétes lenne az állami cég mandátumában lévő társadalmi felelősségtudattal. Például az LCBO-ban nyolc dollárba (1,760 forint) kerül a legolcsóbb üveg bor, ami egyébként általában magyar (Dunavár Muscat Ottonel) vagy bolgár termék.

A torontói székhelyű tartományi vállalatot 1927-ben hozták létre.

Comments are closed