Marad a monarchia, jöhet a marihuána

2012 január 15 2:51 du.4 hozzászólás

Bob Rae Liberális Pártja úgy döntött a hétvégén megrendezett ottawai kongresszusán, hogy az egykori kormánypárt a marihuána teljes legalizációja mellett tör lándzsát, ugyanakkor hű marad Kanada politikai hagyományaihoz és továbbra is támogatja a monarchia intézményét. Összesen 3,200 liberális párttag vett részt az ottawai kongresszuson és a szavazók 67 százaléka döntött úgy, hogy továbbra is támogatja a brit monarchia fenntartását Kanadában. Azok akik a monarchia eltörlése ellen szavaztak úgy gondolták, hogy egy kanadai köztársaság bevezetése a mindennapi pártpolitikával itatná át a leendő államfői posztot, miközben a II. Erzsébet királynőt helyettesítő kanadai főkormányzó valóban a politikai csatározások felett áll. Néhány liberális – köztük Carolyn Bennett parlamenti képviselő – arra is rámutatott, hogy az első nemzetek is a koronával kötöttek egyezményeket és szerződéseket, melyek veszélybe kerülhetnének, amennyiben megszűnik Kanadában a monarchia.

Fontos gesztust tett a baloldali szavazók felé a Liberális Párt amikor a kongresszusi képviselők 77 százaléka döntött úgy, hogy ezentúl aktívan támogatják a marihuána teljes legalizációját. Samuel Lavoie, a fiatal liberálisok szövetsége örömmel fogadta, hogy a résztvevők túlnyomó többsége támogatja a kendermag legalizációját, ugyanakkor jelezte, hogy még nem lehet tudni, hogy milyen formában szerepel ez az új  álláspont a párt 2015-ös választási programjában.

„Kongresszusunk annak bizonyítéka, hogy a Liberális Párt nem csak él, hanem virul és változik”–jelezte a 63 éves Bob Rae. A párt ideiglenes vezetője 2013 júniusáig vezethezi a liberálisokat, hiszen ekkor kerül sor a pártelnöki választásra. A tavalyi csúfos választási veresség után – melynek köszönhetően harmadik helyre szorultak a liberálisok – végre egy pozitív hírrel kezdhette ottawai találkozóját a nagy múltú egykori kormánypárt. A héten jelentette be Lise St-Denis, a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) Saint-Maurice-Champlain nevű választókerület szövetségi képviselője, hogy belép a Liberális Pártba, így egy képviselővel bővült a párt 35 fős frakciója. St-Denis szerint a québeci választók nem az NDP-re szavaztak, hanem a párt népszerű és québeci-születésű néhai vezetőjére, Jack Layton-re. St-Denis elmondta, hogy nem értett egyett a markánsan baloldali NDP-vel számos fontos politikai kérdésben. Ilyen például az állami és a versenyszféra partnersége (public private partnership) infrakstruktura fejlesztési projektekben, vagy az NDP a szenátus felszámolását célzó politikája.

Tags:

4 hozzászólás

  • Klara Bencsics

    Erről a véleményem csak annyi, Bob Raa, a liberális pártot minden oldalról népszerübbé akarja tenni. A monarchia és a marhuana pártfogóival, új tagokra számit. Szerintem, ez már egy kétsébesett lépés.

  • Jé, Bencsicsnek véleménye van!

  • Klara Bencsics

    Nekem mindenről van véleményem!
    De sokszor nem tartom érdemesnek azt itt közölni!

  • Bencsics

    igazan rendes magatol, hogy megkimel minket az aporodott gondolataitol, kulonben is azokkal mar csak par nover es egy jo orvos tudna mit kezdeni….